2015-08-17 12047 瀏覽
尋晚終於去食,因為我地就係附近番學,但一直以黎都無機會+無試過食,真係終於約到朋友黎食!服務幾好,佢地安排左我地坐卡位,幾舒服!叫左個套餐,有燒牛肋骨,燒豬肉同埋仲有石頭鍋飯,另外朋友見到隔離嗌左炒粉絲同燒蝦,賣相都唔錯,所以我地後期都嗌左,之後仲叫左雞絲湯麵添!好鬼多野食牛肋骨好好味,好多汁,配汁OK,唔會太濃,還可以。.豬肉都好入味,唔錯唔錯。蝦就得5隻相對黎講貴左少少,不過就幾大隻,好鮮甜。石頭飯就好好食,幾香幾唔錯,正!雞絲湯麵好清,食左好多油膩野之後食,其實好正,覺得特別清,當平衡下都好,唔好樣樣都係濃味既野食。服務好好WOR, 不時有人過來幫你燒,個燒碟都幫我地換左一次,又自動問我地要唔要REFILL泡菜!!不過泡菜得8碟,冇蘿蔔辣泡菜,冇特別同REFILL唔駛加錢.總之,值得一試,如果早D黎食咪好囉,好野原來遠左天邊近在眼前。

2015-07-14 8617 瀏覽
呢個商場一星期六、日就水靜河飛,鬼影都唔多隻,如果唔係爸爸喺中環做野,絕對唔會知有呢間鋪頭。店中全為韓國人居多,所以唔明中文、英文都唔太明。所以我明明話要西冷佢地俾左牛肩我,算啦費事換了。燒肉的水準幾好,啲肉都醃得好入味、但不會蓋過肉鮮。牛舌好好味,薄薄的一片但就有好多汁同有好香的牛味。唔洗點其他野,加少少鹽已經好好了。雞肉都唔錯,幾鮮嫩,份量剛剛好。但牛肩肉真係唔得,冇肉食得骨,而且仲燒好耐都好似唔熟、食落有渣。麻辣豆腐湯是包括在2人燒肉套餐內,三個人食、一人一細碗差唔多。湯的味道除了辣味、其他味都是淡淡的,可能不太適合香港人的口味。我本人就鐘意中式老火湯多啲,但不得不讚個豆腐真係好清好滑,幾開胃。小食蔥油餅平平無其,似加左少少蔥的煎蛋餅多啲。蔥味不濃不突出,好彩佢地控制油份控制得唔錯,冇煎到好油,如果好油我真係食唔到落去。個石頭窩飯睇落好靚,用料好足…個碗亦都好夠熱,一落醬有滋滋聲、出曬煙咁,好好氣氛。碗底有飯焦,呢樣係我意想不到的。美中不足之處係個醬冇咩味,如果個醬料可以香濃啲就滿足了。
燒肉
麻辣豆腐湯
蔥油餅
石頭窩飯

2015-05-28 6353 瀏覽
好朋友難得相聚,當然想找個舒適的地方可以邊用餐邊談天。一行三人,2位在金鐘上班,另1位在中環,於是找個中間點,既要坐得舒服,又要可以訂枱。雖然訂了枱,到達餐廳仍然等候安排入座。午膳時間,餐廳坐無虛席,建議必須訂枱。餐廳有set lunch menu (價錢$160),今天的set lunch 是石頭鍋飯,天氣悶熱潮濕,熱烘烘的石頭鍋飯就真的不太吸引 最後,我們三個人決定叫 a la carte, 再 share 食。上主菜前,餐廳送上傳統韓式前菜小碟。我本身吃不到辣,聽朋友說,kimchi 辣得很好味。我就喜歡那韓式粉絲 ,其他小碟都不過不失 (始終免費的,不能要求太多!)我們order 了3樣東西:1. 韓式什錦炒粉絲 ($150) 炒得很有鑊氣,我和朋友都十分喜歡。粉絲煙韌彈牙,有口,很讚!粉絲本身無味道,但那個醬汁可以炒到與粉絲溶為一體,此外肉片很薄,但沒有 overcooked, 整道菜認真一流! 2. 烤牛肉 ($170) 這裡烤功一讚,牛肉片很薄,但肉質仍然幼嫩,並且仍然鎖著肉汁,不會烤到乾乾的。此外,那個烤汁都是一流! 3. 人參雞湯 ($200)份量很大,
好朋友難得相聚,當然想找個舒適的地方可以邊用餐邊談天。

雖然訂了枱,到達餐廳仍然等候安排入座。

午膳時間,餐廳坐無虛席,建議必須訂枱。

上主菜前,餐廳送上傳統韓式前菜小碟。
,其他小碟都不過不失 (始終免費的,不能要求太多!)

我們order 了3樣東西:

1. 韓式什錦炒粉絲 ($150)
什錦炒粉絲 ($150)
炒得很有鑊氣,我和朋友都十分喜歡。
粉絲煙韌彈牙,有口,很讚!

2. 烤牛肉 ($170)
烤牛肉 ($170)

3. 人參雞湯 ($200)
人參雞湯 ($200)
份量很大,雞肉已被煮到軟腍腍,連雞骨都被煮軟了。

不過,這個湯稍為遜色,味道既沒有雞味,亦沒有人參味。但價錢上,他卻是3個中最貴的,所以價格與質素不太相稱

整體而言,這裡的環境的確是在煩囂的金鐘區域中難能可貴,的確很適合與朋友靜靜相聚用膳,再者餐廳的員工亦服務友善,至於食物質素與價錢相不相稱,則見仁見智,始終這裡是金鐘,在繁忙的午飯時間找到餐廳已是不簡單的事,要找到一間性價比高的餐廳更是談何容易。
2015-05-27
5 分鐘 (堂食)
什錦炒粉絲 ($150)
烤牛肉 ($170)
2015-02-05 4517 瀏覽
今天三人行想食韓國菜,由於中環韓國菜option比較少,所以又一次黎左secret garden, 三個人點了抄年糕一個spicy, 一個non-spicy再加左個抄粉絲 一開始上左六小碟韓國淹菜,跟住黎左個海鮮 Tteokbokki 年糕軟硬適中,個汁即使不辣都好好味,滿足左大家想食韓國菜既渴求

2015-02-04
2014-08-12 6112 瀏覽
平時好少食韓國野,食親都係港式"韓燒",志在同朋友見下面,食物反為其次。秘苑系香港甚少有嘅正宗韓國餐廳,老闆娘系韓國人,用嘅餐具系韓國先常見嘅鐵碗、短筷子。同香港其他韓國野唔同,尼道嘅食客大部分都系韓國人,比較少香港人會黎尼道食。 因為我唔係太鍾意食辣,所以系道推薦兩款唔辣嘅韓國菜。1. 燒雞同平時系韓燒舖頭食道嘅唔同,尼道燒嘅系雞柳而唔系雞扒。食客可以揀系廚房燒或者系餐桌中間嘅燒烤爐燒。如果你技術唔系太好,我就建議你系廚房燒。我覺得尼個燒雞最傑出系佢嗰醬,少少甜但又唔系太濃。有少少近似日式燒汁,不過無咁甜同埋嗰味無咁搶。2. 蒸蛋聽落唔系一啲好特別嘅韓國野食,不過秘苑將佢做得幾好味。同中國蒸水蛋唔同,佢唔系以滑嫩為賣點,而系用佢濃郁嘅口感吸引顧客。一問之下,先知廚房加左蝦醬黎整個蒸蛋,令佢咁香除左以上兩樣,秘苑仲有好多野都好好味,例如燒牛肋骨、雞絲湯麵 etc. 大家有機會真系要黎試下!秘苑唯一缺點就係間鋪有啲隱秘,要花啲時間搵
1. 燒雞
2. 蒸蛋

燒雞
韓式蒸蛋
2014-08-10
燒雞
韓式蒸蛋
2014-08-10 4617 瀏覽
那天同事生日,所以就一班人去了金鐘唯一一間韓國餐廳吃飯~一直以來都聽韓國同事說這間味道一般,但因為同事想吃韓國菜就去吃了。由於有預訂位,加上要求坐房,所以十二點左右就去到坐下了,但他們再三強調一小時後要還枱~所以大家也快快下單嚕~一看餐牌,一個SET LUNCH索價150$大洋,比起一般韓國食店的午市來得貴很多。上菜時間有點久,差不多十二點半才上到菜,但又要限用餐時間為一小時份量也不少,一份찜갈비 牛肋骨~ 一份燒靖魚,再加個豆腐鍋...味道是港式的,而且肉質很"UN",吃了兩件後,就放棄鬥牙力╮(╯◇╰)╭至於豆腐鍋,完全是香港STYLE... 跟在韓國時吃的不一樣~完全一點辣度也沒有,還是挺失望的.燒魚那個還好,不過不失~最後來了一碗玉桂紅棗茶,同事們不喜歡喝,嫌玉桂味太濃,但這個我沒有什麼問題,韓國人認為它是有消化作用,所以以前也有喝過~ 下次嘛? 沒有啦(-_-);;跟韓國男同事說去了這間,他說他去過一次後,也不想再去第二次~
那天同事生日,所以就一班人去了金鐘唯一一間韓國餐廳吃飯~

由於有預訂位,加上要求坐房,所以十二點左右就去到坐下了,
但他們再三強調一小時後要還枱~所以大家也快快下單嚕~

一看餐牌,一個SET LUNCH索價150$大洋,
比起一般韓國食店的午市來得貴很多。
上菜時間有點久,差不多十二點半才上到菜,
但又要限用餐時間為一小時
SET LUNCH ($150)
完全一點辣度也沒有,還是挺失望的.

燒魚那個還好,不過不失~

最後來了一碗玉桂紅棗茶,同事們不喜歡喝,嫌玉桂味太濃,
但這個我沒有什麼問題,韓國人認為它是有消化作用,
所以以前也有喝過~

下次嘛? 沒有啦(-_-);;
2014-08-01
慶祝紀念
生日
2014-04-21 5178 瀏覽
呢度環境都幾OK唔錯,基本上都有小隔閒,位置會比較大D,唔會太嘈,竟然仲有唔同地方既STAFF講番食物方面,一開始就當然有8碟小食。豆芽菜幾爽口,味道唔錯,不過其他就一般。今次叫左牛肉,佢做得好特別好特別唔知點解好軟身同香口,大家都幾鍾意食另外,佢石鍋飯的配料都十分豐富,好足料,飯有少少的燶,咁樣好好味D料都好靚。海鮮蔬菜餅既做法都唔錯,又係好足料,不過油左少少,味道都正.反而炒年糕既味道就好傳統好有韓國風味,做得非常地道,甜甜地又夠味道,年糕的口感都唔錯,。炒粉絲係我最愛既,炒得幾干身,味道都夠哂,又幾爽口,好有水準。另外仲有一個豆腐湯,唔錯唔錯,足料,又有菜又有好多豆腐,味道都夠濃。唔錯!
2014-03-24 5401 瀏覽
收工和女朋友去了金鐘吃韓國野,因不熟路,所以找了一陣。我們叫了蘿蔔牛肋骨魷魚麵前菜個魚仔對比尖沙咀個d做得出色!蘿蔔牛肋骨:好入味,蘿蔔好甜,好好味,拿滿分。魷魚麵好大份,但食完都吾知食咩!好失望!埋單$495。食一歺$500對於我其實ok !但尼歺真係吾值。
收工和女朋友去了金鐘吃韓國野,因不熟路,所以找了一陣。
我們叫了
蘿蔔牛肋骨
魷魚麵
前菜
個魚仔對比尖沙咀個d做得出色!
蘿蔔牛肋骨:
好入味,蘿蔔好甜,好好味,拿滿分。
魷魚麵好大份,但食完都吾知食咩!好失望!
2014-03-24
3 分鐘 (堂食)
2014-03-21 6226 瀏覽
二姨媽移居美國多年,回港次數不甚頻密,碰巧農曆新年與家人同遊日本,回程時就順經香港並逗留數週,與一眾親友相聚。二姨媽喺中肥哥哥個契媽,亦係小肥寄宿時代o既監護人,關係非常密切,多年來即使分隔兩地,大家感情仍然要好,經常有書信來往,其中姨媽姨丈最愛閱讀細佬喺openrice刊登之食評作品,故此今次回港前已決定好要盡量嚐試一啲佢地未曾去過o既餐廳;大肥爸爸聞訊即第一時間推介我地一家四口最喜愛o既韓國燒烤「秘苑韓國料理」。「秘苑」地點其實幾隱蔽,光顧o既客人大多以韓國人為主,如果唔係因為有Auntie介紹,真係唔知金鐘有間咁正o既韓式燒烤店。「秘苑」身處於o既美國銀行中心離金鐘巴士總站唔遠,位於中環地鐡站及金鐘地鐡站中間,喺兩個地鐡站落車都只需要行大約五分鐘,附近又有小巴站、電車站,門口仲有個的士站添,交通方便得很!餐廳地方都幾大,有兩間好光猛o既廂房,廂房坐六個人最舒服;大廳就有十幾張散枱,全為卡位,每張最多坐四個人,人多就要分開坐,又或者要坐房;如果一行八人想一齊坐,又冇房,大家不妨提出坐餐廳正門隔壁間開咗o既兩組四人卡位,雖然嗰一角較暗,不過就多少少私人空間。小肥好少食韓國餐,因為最怕

小肥好少食韓國餐,因為最怕食完成身一陣油煙味;「秘苑」喺抽氣方面做得算唔錯,起碼餐廳門口都未聞到燒烤味,坐房仲有圍裙用添
如果客人有要求,所有烤製食物更可由廚房代燒,因此肥肥家族都唔係好抗拒,幫襯完一次又一次。大肥最唔鍾意食涷咗o既食物,故此我地每次去都係由媽咪負責燒,亦因而得知餐廳嗰啲姐姐仔們對燒烤爐好講究,每燒一陣佢地就會自動幫我地換燒烤盤,絕對唔會有燒燶食物o既情況發生,好衛生。除此之外,因燒製不同食物時所用o既火力不一,姐姐仔都會不時幫我地調高或調低火力;見食客手忙腳亂之際更會幫忙燒食物,服務認真細心體貼
。礙於小弟有感韓籍女經理有性別歧視之嫌,佢好明顯對女性食客態度不及對男賓客客氣,所以就扣咗一分服務分

我地一年都會黎「秘苑」幾次,所叫o既食物都離不開生牛肉,燒烤牛肋骨、牛脷、煙肉等。每次落完單,姐姐仔都會先送上多款韓式小碟,如果有任何小碟唔啱口味,可以喺姐姐仔未放下食物之前同佢講,佢會換過幾碟。
韓燒小碟
韓燒小碟之炸魚餅:大肥爸爸同媽咪二口同聲都話煙煙韌韌o既炸魚餅要放喺燒烤爐上輕輕燒過先好食,因為熱食層皮會變得脆啲,食落又會香口好多。
炸魚餅
韓燒小碟之芽菜:小肥怕食菜已經係街知巷聞o既事,所以好奇怪,對於「秘苑」多款用菜所製o既小碟,細佬不但冇反感,更可以話係食得津津有味
!芽菜細細條,易入口,而且爽脆清甜,正呀!
芽菜
韓燒小碟之泡菜:泡菜辣得黎唔會麻,啲菜又唔會腍pat pat,濕得黎依然爽脆,夾埋烤煙肉或者係烤牛肋骨一齊食簡直係冇得彈呀
!講真小肥食過好多唔同牌子o既泡菜,不過真係冇一隻及得上秘苑嗰碟咁好味
泡菜
生牛肉:經醃製過o既韓式生牛肉麻油味香濃,質感滑得黎食落又唔會話好油,撈入爽甜o既梨絲同脆辣o既蒜絲,集香脆爽甜野味於一身,大小雙肥勁鍾意食
生牛肉
白切豬肉包心菜(大$250;小200):此道白切豬肉包心菜乃家中三姨媽最愛吃之秘苑菜式也!雖然睇唔到有醬汁,但係半肥瘦o既白切豬肉本身已經有味,肉質亦一啲都唔乾,用西生菜包住,再夾上泡菜一齊食,感覺好似食三文治咁,幾得意
白切豬肉包心菜
烤牛脷($130):超薄o既牛脷夠爽脆,點上秘苑以麻油同鹽調製o既醬汁非常香口。大家要注意,牛脷好薄,所以好快熟,建議大家唔好一次過放哂成碟喺爐度燒,要食一件先燒一件,唔係好易燶,食時唔夠熱。
烤牛脷
烤煙肉($150):媽咪話煙肉要用慢火燒,時間雖然會長少少,不過先可以確保豬肉熟透,外層又唔會過燶,同時又可以鎖住肉汁。唔知同媽咪o既超卓廚藝有冇關呢
,半肥瘦o既烤煙肉外層香脆,內層肉質軟熟肉汁足,連小朋友都食到嗦嗦聲,仲話要encore添!
烤煙肉
烤牛肋骨($180):肥肥家族一家都係牛魔王,肉類中最愛吃牛肉,黎過秘苑咁多次,食過佢地不同牛肉菜式中,可以話比大家聽大家只需食佢地個烤牛肋骨就夠哂數,真係絕對唔洗嘥彈藥食其他牛o既部位或牛肋骨o既煮法。每叫一份烤牛肋骨,姐姐仔都會連剪刀上,供食客自行將牛肋骨剪成一件件;當然,食客亦可要求姐姐仔代剪
。牛肋骨肉質鬆軟,甜甜o既調味醬濃得黎唔會過火,連同泡菜一齊食,送白飯一流
烤牛肋骨
秘苑地點方便,餐廳地方大而企理,抽氣做得唔錯,感覺都好衛生。大部份服務生態度誠懇落力,對燒烤過程及爐具亦好講究,最重要係食物高質美味,所以就算價錢略為偏高,肥肥家族都繼續幫襯。眼見秘苑成日都唔係好滿座,XO仔真係好想建議餐廳調低價格,或推廣較抵食o既套餐,吸引吓本地食客。

2014-03-06
韓燒小碟
泡菜
炸魚餅
芽菜
烤煙肉
烤牛脷
生牛肉
較早時有一段時間TC十分忙,週末也約不到她出來到處逛逛,要見她只可以在週末的午飯時間回中環到她辦公室附近吃一頓catch up。話說TC無論到那一個部門都一定會被做牛做馬,亦受"中環大公司傳統"所規限,沒有到晚上十至十二時也不用想離開辦公室。八時放工對她來說是"早走",對我來說,是十分遲。。。她的office在和記大廈/美國銀行大樓附近,我對這位置真的非常不滿,搞什麼呀,到中環吃飯又不是,到金鐘吃飯也不對,都很遠,附近只有連鎖快餐店如漢堡飽或燒味飯,也有一間昂貴意大利餐廳。。。記得早幾年有一家吃日本鐵板燒的餐廳。那時我暑期工的公司經理在我last day請我吃了一頓,裡面的人都說日文的。好吧,說到那裡去了。。。這次,我們試了一家在那邊經營了很久而質素甚高的韓國餐廳。星期六的下午秘苑都只是半滿左右,這裡在週末是真的"secret garden"吧,誰會特意前來?後來發現,不少韓國人都真的特意前來。店內面積不大,負責人和好些侍應都是韓國人。雖說秘苑位於中環商業大廈,這家餐廳的佈置及格局可是挺家常的。點了菜等了一會就上了前菜,挺大堆頭。我認為較特別的是左一的沙律,我好像第一次吃薯仔沙律作為韓

好吧,說到那裡去了。。。

這次,我們試了一家在那邊經營了很久而質素甚高的韓國餐廳。

點了菜等了一會就上了前菜,挺大堆頭。我認為較特別的是左一的沙律,我好像第一次吃薯仔沙律作為韓式前菜。另外左下的炒粉絲好像也不常見,以前菜身份出現的炒粉絲是冷的,有麻油香味,不錯。
第一道菜是海鮮豆腐湯,其實是用大的"鐵盤"上菜的,但侍應會替食客盛湯,所以我只拍了已經在碗內的湯。海鮮料不少,蝦挺彈牙。整體來說這湯稍咸,不太辣,對TC這種吃不得辣的很合適。不過份量少,每人一碗。
另一道菜是泡菜煎餅,原先還不知是只有兩小塊呢。雖然份量有限,價錢不便宜,但是在中環和記大廈,就是如此。不過煎餅卻很好吃,乾身沒太大的油膩感,挺重的泡菜味,而且餅身不淋,微脆。如果多人的話,應要點好幾碟才夠吃。
再來的是海鮮石頭飯,此相片內的是已侍應幫忙拌好的。看上去份量不多,但其實只是因為碗太大,我和TC每人可吃到1碗多。此飯很足料,有蝦、蟹及墨魚等等,所以貴一點也可以接受。而且底部的飯有很多已成飯焦,喜歡香口的人一定喜歡。
雖然只要了三道菜,但加上前菜,兩個人的午餐真的吃到挺腹。下次一定要來吃晚餐。

2013-08-25 6772 瀏覽
I like going to pacific place for shopping during weekends but the restaurants nearby are mostly chain stores or well-known brands which you can find in other areas...(well, unless you walk over to star street).  My friend therefore brought me to this korean restaurant (it's more near to central but I think it's ok because you can easily get to bank of america from mtr through bridges~We ordered 2 dishes:Marinated pork - we choose to BBQ it ourselves but it was a bit difficult because their pork

We ordered 2 dishes:

Marinated pork - we choose to BBQ it ourselves but it was a bit difficult because their pork are in big pieces and tangled all together...however, the waiter is very nice that she came over and helped us...the taste is good and the spicy is stronger than other restaurants (which I think it more yummy

Raw beef mixed with rice and vegetables - this one is very good...I have tried raw beef from other restaurants but first seen mixing it with rice...there are other stuff like pear, lettuce and sesame leaf...
raw beef mixed with rice
2013-08-24
raw beef mixed with rice
2012-10-26 2291 瀏覽
可能我們太遲來, 大多上班的食客已離座, 所以不用等位1. Set Lunch $130 ~ 今天是紅炆牛肋骨+鹽燒鯖魚+豆腐辣湯. 每樣都啱口味, 三樣中我最受豆腐辣湯, 湯頭濃郁, 儘管有點辣, 但用來撈飯一流. 紅炆牛肋骨當然炆得夠腍又入味, 但我嫌有點韌.2. 水冷麵 $100 ~ 醒晨! 又凍又煙韌, 酸酸地, 放久了麵質也不變淋.
可能我們太遲來, 大多上班的食客已離座, 所以不用等位

紅炆牛肋骨當然炆得夠腍又入味, 但我嫌有點韌.
紅炆牛肋骨+鹽燒鯖魚+豆腐辣湯
2012-08-10
紅炆牛肋骨+鹽燒鯖魚+豆腐辣湯
2012-10-19 1823 瀏覽
我首先想說。。。金鐘地區的餐廳真的好少選擇,所以每次小boss找我們吃飯都是秘苑/紫玉蘭反復地吃。這家秘苑還是不錯的,可是,真的很難訂位好嗎!每次訂到都要我們45分鐘交台,真是倒胃口。環境還OK,基本都是小隔閒,位置也比較寬敞,不會太吵/ 服務員有local有韓國的也有東南亞其他國家的。食物方面,以開始上來有8碟小食。豆芽菜和蔬菜餅是不錯的。每次來,我們都會叫牛肉,做得特別特別的酥軟和香口,是大家都很喜歡的一道菜,裏面的蘿蔔也很酥軟,非常入味。另外,它的石鍋拌飯的配料豐富,飯有微微的焦和粘牙,是好吃的。海鮮蔬菜餅裏面的料也豐富,但是稍微油了一點。炒年糕的味道就一如傳統的韓國風味,做得非常地道,年糕的口感也正好。炒粉絲的水準穩定,炒得較干身,是一道有品質保證的菜。可以再叫上一個豆腐湯,有蔬菜有豆腐,感覺也有落一些味噌。只不過我覺得好像吃了那麽多次,感覺食物的分量有越來越小的趨勢呀,百物騰貴呀真是。and如果叫幾人套餐的話,分兩是會比單點同樣的菜式要少的,所以如果是4個人,點了3人套餐外加一個菜,經常都是不夠吃的。。。價錢方面一般都是100-150一道,不便宜。但是在金鐘地區,也算OK啦。

食物方面,以開始上來有8碟小食。豆芽菜和蔬菜餅是不錯的。

海鮮蔬菜餅裏面的料也豐富,但是稍微油了一點。

炒粉絲的水準穩定,炒得較干身,是一道有品質保證的菜。

可以再叫上一個豆腐湯,有蔬菜有豆腐,感覺也有落一些味噌。

價錢方面一般都是100-150一道,不便宜。但是在金鐘地區,也算OK啦。總之比較適合幾個人舒服地吃個飯聊幾句。

希望它menu能適時更新一下好麽。。。。不然我沒有動力再來了呀。

2012-08-13
2012-02-03 1285 瀏覽
又一次黎到食韓國菜飯腳一睇到是日lunch set menu 係佢既至愛雞絲湯面二話不說就點了~既然係咁我都照跟, 睇下有咩來頭咁勁!! 先上8小碟前菜主角好快就上場雞絲湯面 + 烤牛肉 + 白飯 = HK$130 + 10% charge有面又有飯, 真係好heavy雞絲湯面個湯底好清, 不過送既份量就好少了, 而且味道唔濃飯腳說比平時單點既quality 差左 我諗應該係lunch set 就會一大煲煮, 所以稀釋左原有既味道不過個烤牛肉就好得, 牛肉鬆軟得黎有得咬下, 而且好入味!!由於太飽, 白飯食唔落...餐後仲有杯冰凍既桂圓茶, 甜到漏飲左一啖甜到飲唔落去而且出面已經咁凍, 呢杯冰凍飲品真令人卻步店主是否可考慮下轉做熱飲呢!
又一次黎到食韓國菜
既然係咁我都照跟, 睇下有咩來頭咁勁!!

先上8小碟前菜
主角好快就上場
有面又有飯, 真係好heavy
雞絲湯面個湯底好清, 不過送既份量就好少了, 而且味道唔濃
飯腳說比平時單點既quality 差左

由於太飽, 白飯食唔落...

餐後仲有杯冰凍既桂圓茶, 甜到漏
飲左一啖甜到飲唔落去
而且出面已經咁凍, 呢杯冰凍飲品真令人卻步
店主是否可考慮下轉做熱飲呢!

2011-08-22 1034 瀏覽
星期六的午餐時間人不多.平時到韓國餐廳吃飯, 最常叫的就是豆腐湯鍋, 炸醬麵, 海鮮煎餅等等, 今次刻意點了未試過的菜式.落了單, 侍應端上小菜八碟, 味道跟外貌都屬一般.首先來的是煎蠔餅 (小) $80.一口咬下去, 意想不到的多汁和鮮味, 真的很好味, 給我很深的印象.第二道上的菜是, 辣什錦撈麵 $100.讓侍應代為分成兩小碟, 份量不算太多, 兩個人分剛好. 吃得出汁裡的梨汁, 而麵上亦放滿梨絲跟白蘿蔔絲, 十分爽甜, 只是辣度略嫌不足. 麵條十分煙韌, 最好叫侍應多煎幾刀.最後上的是魚卵湯 $150先試一啖湯, 很鮮, 除了大量魚卵外, 也有很多白蘿蔔和翠肉瓜和少量蜆. 不過魚卵卻沒想像中好吃, 不知是否因鮮味已流到湯裡去呢?這一餐很滿意.
星期六的午餐時間人不多.
落了單, 侍應端上小菜八碟, 味道跟外貌都屬一般.
首先來的是煎蠔餅 (小) $80.
煎蠔餅 (小) $80
第二道上的菜是, 辣什錦撈麵 $100.
辣什錦撈麵 $100
最後上的是魚卵湯 $150