2013-05-13 797 瀏覽
13-5-2013(一)是日,做回老本行替工一天,連吃午飯的時間也沒有。老朋友已力勸我想清楚是否一定要做回老本行,但,連老本行正職也不聘請我,只有替工!還是別想了。。。放工後,一個人又來到長沙灣逛遊,到處周圍拍攝,是我的愛好。今天沒吃午飯,見肚子很餓,那便先來到 秘密花園 1981 咖啡店 吃個下午茶。是次我點了一客雞扒湯通粉,一上桌,看見湯汁的浮面有層很厚的油,頗肥膩。雞扒的件數不小,有四、五小塊,煎炸至表面呈金黃色;惜有很多肥膏,肉則很少,加上下了很多油去煎煮,也是肥膩不已!通粉算是合格的;惜湯底除了油以外,還放了很多雞粉,使味道變得更鹹!而那些三色豆則沒有煮腍,整碗通心粉的素質也頗差呢! 填飽肚子便算了。。。莫失莫忘 --- 因為,我的青春回憶,全部都是你!
13-5-2013(一)

放工後,一個人又來到長沙灣逛遊,
到處周圍拍攝,是我的愛好。
填飽肚子便算了。。。

莫失莫忘 --- 因為,我的青春回憶,全部都是你!

2013-05-13
2013-05-03 342 瀏覽
51假期,同幾個朋友出動搵食,本身想食果間休息 經過秘密花園,果個位又唔係旺,果時7點都未夠就坐滿9成,心諗咁受歡迎應該唔差啦,坐落點左2份扒餐,1份意粉晚餐,同小食。食物質素一般,唯牛扒唔知係咪雪得太耐,有d怪怪地。侍應態度一般,又落錯幾次單……不過都樂意更換!整體感覺都係普普通通,唔知點解咁多人……
51假期,同幾個朋友出動搵食,本身想食果間休息

食物質素一般,唯牛扒唔知係咪雪得太耐,有d怪怪地。
侍應態度一般,又落錯幾次單……不過都樂意更換!

整體感覺都係普普通通,唔知點解咁多人……
2013-05-01
落住好大雨要係長沙灣搵個恬靜休息既地方唔易見到依間CAFE在不遠處就黎食個早既晚餐路痴靠地圖可以黎到既地方其實都唔係好難搵門口唔係好起眼,入到去感覺似一般既台式CAFE坐位有點迫唔算好舒服仲有下午茶食,要左個菠蘿三文魚雞肉紅白米炒飯正中我心意因為菠蘿三文魚雞肉好多料,樣樣我都岩食最重要係個紅白米!!用糙米黎煮食係好值得欣賞既好岩我養生既口味(好阿婆哈哈)$50既餐仲有玫瑰柑桔花茶同雜菜湯送咁既價錢仲有咁既水準真係好唔錯!!玫瑰柑桔花茶個賣相幾靚飲落好夠冰凍同甜又大大杯,柑桔綠茶味雖然冇玫瑰味但見到有玫瑰花係入面都幾賞心悅目初初落單時店員問左我多次使唔使轉熱野飲我堅持想要冰凍最初以為佢想加錢所以叫我轉之後佢講左句話見我淋左雨怕我病果下真係幾體貼!!哈哈大加分好彩玫瑰柑桔花茶原來咁好飲,冇轉到係岩既HEHEE雜菜湯其實係微辣既羅宋湯食完都飽左一半好多料有西芹,薯仔,蕃茄,洋蔥蘿蔔好有層次好入味蘿蔔西芹,薯仔都唔會過淋,好好味道菠蘿三文魚雞肉紅白米炒飯黎到感覺健康又唔會油飯熱辣辣粒粒分明,有紅米係唔同D,有咬口!三文魚粒雞肉粒同個飯加左唔少味道特別係雞肉粒佢係有雞皮的,好好好香口係好細粒但因
落住好大雨要係長沙灣搵個恬靜休息既地方唔易
見到依間CAFE在不遠處就黎食個早既晚餐
路痴靠地圖可以黎到既地方其實都唔係好難搵
門口唔係好起眼,入到去感覺似一般既台式CAFE
坐位有點迫唔算好舒服
仲有下午茶食,要左個菠蘿三文魚雞肉紅白米炒飯
正中我心意因為菠蘿三文魚雞肉好多料,樣樣我都岩食
最重要係個紅白米!!用糙米黎煮食係好值得欣賞既
好岩我養生既口味(好阿婆哈哈)

$50既餐仲有玫瑰柑桔花茶同雜菜湯送
咁既價錢仲有咁既水準真係好唔錯!!
玫瑰柑桔花茶個賣相幾靚
飲落好夠冰凍同甜
又大大杯,柑桔綠茶味
雖然冇玫瑰味但見到有玫瑰花係入面都幾賞心悅目
初初落單時店員問左我多次使唔使轉熱野飲
我堅持想要冰凍
最初以為佢想加錢所以叫我轉
之後佢講左句話見我淋左雨怕我病
果下真係幾體貼!!
哈哈大加分
好彩玫瑰柑桔花茶原來咁好飲,冇轉到係岩既HEHEE

雜菜湯其實係微辣既羅宋湯
食完都飽左一半
好多料有西芹,薯仔,蕃茄,洋蔥蘿蔔
好有層次好入味
蘿蔔西芹,薯仔都唔會過淋,好好味道
菠蘿三文魚雞肉紅白米炒飯黎到
感覺健康又唔會油
飯熱辣辣粒粒分明,有紅米係唔同D,有咬口!
三文魚粒雞肉粒同個飯加左唔少味道
特別係雞肉粒
佢係有雞皮的,好好好香口
係好細粒但因為有皮既關係好惹味
菠蘿又可以令人開胃D,酸酸甜甜
仲有蛋白TIM,滑嘟嘟
店員照顧有加,食到一半送上暖水
係一間好有HEART既小店
有比人照顧既感覺
2013-03-28
2013-03-25 131 瀏覽
今日早收工,同女朋友黎試下依間咁出名,又咁近我返工既CAFE員工態度不錯,地方幾舒服先上雜果沙律,一般般,沙律漿可以再少一點,生果有點酸.主菜要左一個焗葡汁火腿雞扒長通粉,依樣要讚,原本不是長通粉,但只要係餐牌有的都可以自由轉,紅米飯,長通粉.......賣相不錯,味道就普通,面頭的紅蘿蔔,好硬. 個底超多油,去到恐怖形容,最底9要經特別處理先可以放入口(隔隔油).另一個係煎豬扒配"秘製燒汁", 賣相好靚又大份. 但一切落去,好硬. 切得MINI D諗住易咬易食, 都仍然係又硬又"鞋",到達不能接受,雖然價錢平,但應該完全冇做過D咩野另佢軟身少少,亦不JUICY,乾得很. "秘製燒汁"是甜甜的,豬扒加上大量燒汁,冇咁乾,但同亦不滿意,冇肉汁的.薯條很香薯仔味,但太油,吃完還有幾滴油在口中.DRINK方面冇特別,我杯薄荷綠菜非常啖口.地方不錯,只是有點嘈,2樓會更好.食物方面真的要改善,由其扒真的接受不了,吃完牙都軟了.

員工態度不錯,地方幾舒服

先上雜果沙律,一般般,沙律漿可以再少一點,生果有點酸.

DRINK方面冇特別,我杯薄荷綠菜非常啖口.

地方不錯,只是有點嘈,2樓會更好.
食物方面真的要改善,由其扒真的接受不了,吃完牙都軟了.
2013-03-25
2013-01-24 93 瀏覽
與中學同學聚舊,選擇這間咖啡店是因為一直想試試,和其中一位朋友推介。如果不是他帶路,恐怕我要找一段時間了,真的有點偏僻。以這個地方來說,這晚人算很多,幸好另一友人早到,建議周末先預約一下。環境方面,真的不錯,特別喜歡2樓的咖啡杯擺設。小小的一個角落卻充滿玩味。服務方面,屬於中等水平,略嫌待應經常問我們要點什麼,甚有壓迫感,只好隨意亂點一客晚餐。先上的雜果沙律屬大路貨色,沒有驚喜,友人點了吞拿魚螺絲粉沙律,更笑說味道一模一樣。點了葡汁雞扒意粉,只能說意粉煮得剛好,沒有過硬過淋,但葡汁有點過鹹。還有,雞扒是整塊上的,為何不主動提供刀,服務未如其他食評般提及的這麼理想。飲品方面,選了推介的熱榛子朱古力,味道的確不錯,濃濃的充滿可可香。食飽後多坐一小時,也沒有店員催趕,與友人說說笑笑,令我們過了一個悠閒的晚上。總括而言,以咖啡店來說,環境的確優勝,但相信食物還有進步空間。畢竟還未嚐過較有名氣的小食和甜品,應該會再來的。

畢竟還未嚐過較有名氣的小食和甜品,應該會再來的。
2013-01-23
2013-01-22 42 瀏覽
自從有了「牧羊少年」後,差點忘記她的姐姐「秘密花園1981」,今天下午決定再訪這間長沙灣小店。來吃個下午茶餐,我選了「瑞士雞翼」($27)雞翼灑了些香草在上,香草味卻不足,但雞翼算煮得幾滑,豉油味也香甜,算係咁!咖啡我試了「薄荷咖啡」(跟餐加$3)薄荷味很香,飲入口有點甘味,好似有點蜜糖,所以不用再落糖,奶也可以不用落,原味地感受薄荷香。飲完這杯咖啡後,人也醒神了。

來吃個下午茶餐,我選了「瑞士雞翼」($27)

咖啡我試了「薄荷咖啡」(跟餐加$3)

飲完這杯咖啡後,人也醒神了。
2013-01-22
  • 薄荷咖啡
2-1-2013(三)上午,與同事 alex 在公司埋頭苦幹苦戰 project 後,一起約去吃 lunch 鬆鬆,然後在下午繼續搏殺 !我們駕車來到「秘密花園 1981 咖啡店」。約六、七年前,當我還住在長沙灣時,在這附近一帶,找一間 cafe 並不容易;但不知從那個時候開始,這裡很像成為一個「西九 cafe 重鎮」的發展地區。一間又一間的 Cafe 在長沙灣相繼湧現,它們或躲在車行之間,或藏在唐樓及工廠大廈裡,「秘密花園 1981 咖啡店」就是其中一間。店舖位於福華街,即「大中華飯店」附近。內裡環境清幽、寧靜、舒服。。。1981?是否指年份?是否指店東的出生年份/結婚年份/其子女出生年份?!究竟。。。有甚麼「秘密」?我沒有深究過,望請電郵告知本人。是日不感肚餓,所以我只點了一份 light lunch :豬扒包配熱檸茶。 包身是即點即烘的,豬扒也經重新燒製,成品新鮮熱辣的上檯,香氣四溢。 外觀上,麵包的外型雖細小,豬扒的厚度也頗薄;但吃下一口,才發覺麵包做得很出色,非常香脆可口,而豬扒亦醃得很入味,且口感鬆軟。讚!
2-1-2013(三)

店舖位於福華街,即「大中華飯店」附近。
內裡環境清幽、寧靜、舒服。。。

2013-01-02
去過兩次已經很喜歡這餐廳, 又介紹身邊朋友去。每每都吃得快樂今次不是大堆頭十幾人, 只是幾個人, 可以試試下層的座位。本要求可否轉位, 店員也十分welcome, 但原來留了座 算了...我們想吃某晚餐, 但配不是他們預定的食物, 例如: XXXX紅米飯 我們不想吃紅米飯於是問問店員可否轉麵, 很驚喜原來是可以轉通粉, 意粉, 或其他 (只要轉的是餐牌上有就可以)等待期間, 我們拍照, 但好像拍得不太好, 於是要不斷調教角度XD此時店員好有禮的詢問我們: 不如我幫你地影?態度十分好, 而且會幫客人"解難" 值得讚!後來我們我晚餐來了, 他們都會小心翼翼地放下, 提醒客人小心燙, good!我的香蒜肉絲炒意粉香得很!!!熱燙燙的吃一口, 如果只夾起意粉, 其實不太有味道, 但跟肉絲一起吃, 很有味道, 很香!!朋友夾了少少來吃都覺得好吃! 整個份量不多不少, 尚算夠吃, 而且味道不錯呢可是我很喜歡的我貢菊蜂蜜綠荼, 今晚有點不同, 不太夠蜂蜜, 甜味少了, 整杯東西因而變得苦了。吃飽後我們也有再拍照, 今次再有店員主動幫我們影呢!太好了!這小店除了食物好之外, 不得不提的是員工我服務態
去過兩次已經很喜歡這餐廳, 又介紹身邊朋友去。
每每都吃得快樂

今次不是大堆頭十幾人, 只是幾個人, 可以試試下層的座位。

本要求可否轉位, 店員也十分welcome, 但原來留了座
算了...

此時店員好有禮的詢問我們: 不如我幫你地影?

態度十分好, 而且會幫客人"解難"
值得讚!

我的香蒜肉絲炒意粉
香得很!!!

朋友夾了少少來吃都覺得好吃!

整個份量不多不少, 尚算夠吃, 而且味道不錯呢
可是我很喜歡的我貢菊蜂蜜綠荼, 今晚有點不同,

不太夠蜂蜜, 甜味少了, 整杯東西因而變得苦了。

這小店除了食物好之外, 不得不提的是員工我服務態度非常好呢!
他們都很細心留意客人的需要, 而且很樂意回答問題
環境不論上層還是下層都一樣那麼舒適! 氣氛很好, 不會燈光太光/暗!
唯一不好是, 近門口的位真的很慘, 因為門外一大陣煙味, 一開門就聞到!
2013-01-10
2012-12-16 24 瀏覽
店子的裝潢設計很有心思,有點台灣風。店名也令我想起一齣台灣的電影。點了香煎豬扒($68)餐,扒餐可自選五種醬汁。豬扒賣相不能說是吸引,不過兩塊大大件,而且肉質很嫩,不會煎得很乾。意粉拌了香草和檻欖油,很香很美味。唯一缺點就是意粉的份量太少,對女生來說也可能有點少。餐茶點了店方推介的桂花綠茶,來了一壺,把茶隔拉起,桂花在壺內漫天飛舞,剎是漂亮。綠茶有點微甜,這個倒是有點不習慣,不過桂花還是很香。店子其實有兩層,相信下午來的話,將會變成聚舊閒聊的美好空間。
店子的裝潢設計很有心思,有點台灣風。
店名也令我想起一齣台灣的電影。
餐湯(蕃茄雜菜湯)
香煎豬扒餐配燒汁
桂花綠茶(熱)
點了香煎豬扒($68)餐,扒餐可自選五種醬汁。
意粉拌了香草和檻欖油,很香很美味。
唯一缺點就是意粉的份量太少,對女生來說也可能有點少。

綠茶有點微甜,這個倒是有點不習慣,不過桂花還是很香。

Cappuccino
2012-12-13
香煎豬扒餐配燒汁
2012-11-27 15 瀏覽
同朋友去完旅行,今天相約一起睇相,回味旅途中的樂事。因為預計了會坐好耐,所以要避免油尖旺等熱鬧地方,但又要方便兩人的交通(一個住荃灣,一個住上環),係OpenRice見到呢間鋪有不錯的評分,我倆又有車直達,決定試一試呢間鋪啦!為了不要阻住佢哋做午市,所以我哋刻意約遲啲,大慨1:45pm去到,雖然已經係午市尾段,但依然坐滿人,幸好剛巧有一枱埋單,所以我哋只係等咗一陣。午餐大慨$48至$5x,包一個沙律和$18以下的飲品,因為唔太肚餓,而且2:30pm便有下午茶,所以我哋先叫咗個南瓜雞扒紅米飯($49),到了3:00pm左右,再叫咗個豬扒飽($25)。餐飲要了凍榛子咖啡(跟餐+$5)和熱粟子咖啡(跟餐+$3)。個沙律係普通雜果沙律,無咩特別。本來想食南瓜先叫南瓜雞扒紅米飯,但個飯只有南瓜汁,無一件件既南瓜,有點失望 。不過味道就好味既,個汁應該係加咗忌廉或鮮奶之類既野一齊煮,唔會好傑但相對亦唔會有太濃既南瓜味。件雞扒既皮煎得好香脆,平時怕油唔食雞皮既我都忍唔住食咗小小,而件雞又唔會好乾好鞋,滑滑哋又有小小油汁,好味。份量方面都好足,雖然係兩分食,但每人可分到三件雞,啲汁亦夠撈飯食。個豬扒飽

個沙律係普通雜果沙律,無咩特別。

個豬扒飽只需$25已經跟埋飲品,所以唔會期望太大。開心既地方係侍應估到我哋會兩分食,主動話幫我哋將個飽切開一半,扺讚!

個飽上枱時只有一個飽,無蕃茄片青瓜片之類伴碟,飽內亦只有沙律醬和小許菜絲,但件豬扒有成1cm咁厚,以$25一個豬扒飽連$18飲品唻計,呢個飽絶無欺場。件豬扒同雞扒一樣,唔會好乾好鞋,滑滑哋但油汁唔多,合格。

飲品方面,我怕咖啡太苦所以要了甜甜哋既凍榛子咖啡,榛子味唔算濃,但榛子和咖啡的比例剛好,唔會互相搶去對方的味道,我覺得ok啊!但朋友話佢杯粟子咖啡無乜粟子味,下次唔會試。

呢日我哋係度坐咗4個鐘頭
,我一直都留意住門口有無人等位,幸好我哋都無阻住人做生意。可能呢度有兩層,有好多位,所以不停有客人唻都唔駛點等位。

可能我哋坐咗係角落位,所以會靜小小,坐得好舒服。食幾十蚊野都坐咗幾個鐘,啲侍應都無黑面又唔趕客,食物同飲品都好多選擇,味道又好,原本對佢既評分都唔錯,埋單時發現佢原來無加一架,又再令我對佢加幾分。

我見到呢度晚市做西餐,價錢都唔貴,下次可以約朋友唻試吓。
題外話/補充資料: 呢間鋪唔係位處大街,確實要花點時間揾,但去過就好易揾。 首先去長沙灣郵政局,沿住長沙灣道向深水埗方向行,去到街口(即昌華街)轉左,向前行十幾步就去到一個街口,再轉左入細街,第二間鋪就係架啦!
2012-11-25
2012-11-19 3 瀏覽
我竟然用咗20分鐘揾lee間鋪真係好路盲吓 問咗五個人,都無人知"君凱豪庭"喺邊, 大家千期唔好用lee方法問人! 位置其實喺好出名果間"大中華"後面咋,我仲撞到智叔入咪錶添! Yo~~~ 想去lee間餐廳好耐架啦, 終於今晚去到,叫咗個忌廉汁什菌煙粉,隻粉都幾特別,出面比較少有,味道幾好,菇菇都幾肥同好味,原來我今晚不知不覺菇素了!! 椰子咖啡離遠巳經敏到好香啦,味道都幾好,濃而不酸,so good 餐飲選擇好多, 令餐廳既吸引力大大提高 是日消費56蚊, 價值合理,不錯的良心小店^^
我竟然用咗20分鐘揾lee間鋪真係好路盲吓

餐飲選擇好多, 令餐廳既吸引力大大提高

是日消費56蚊, 價值合理,不錯的良心小店^^
2012-10-30 6 瀏覽
頭盤先來個有heart salad!並不是用罐頭雜果,而真係用新鮮生果,真係真材實料,生果鮮甜。主菜的味道唔似出面嘅味精菜式,汁料鮮味,肉質嫰滑,再加上有禮貌嘅員工,食都食得開心啲!海鮮煙斗粉用嘅料都十足,必不是敷衍的份量,很香,粉又彈牙!不過提議坐留上,留上有情調得黎又靜靜地,但留下就相反!
海鮮煙斗粉用嘅料都十足,必不是敷衍的份量,很香,粉又彈牙!
不過提議坐留上,留上有情調得黎又靜靜地,但留下就相反!
2012-10-02
  • 棘蕃茄汁海鮮煙斗粉
2012-10-05 74 瀏覽
雖然自己之前只曾到訪過這個隱藏著動人故事的秘密花園一次,但印象甚佳,特別是這兒的「士多啤梨朱古力」熱飲,更令自己一喝傾心,念念不忘。前陣子的某一天,我就在附近提取預訂了的「望月」出品迷你酥皮奶皇月餅,正好因利乘便,讓我再次前來探秘 ---- 探訪這個秘密花園,吃一頓悠閒的下午茶。沒來年多,這兒一切都沒有太大的轉變,放有不少特色擺設和雜物的餐廳,亂中有序,陳設裝飾殊堪玩味。拿過設計精美的餐牌,從餐牌中由英文字母 A-U,足足有多達 21款的下午茶中,揀選了其中一款較為特別的「法式班戟 / 英式窩夫拼雜果沙律 + 波波腸」做下午茶,飲品則不作它選,仍舊是自己甚為喜愛的熱「士多啤梨朱古力」,讓自己重溫美味。份量不少的「雜果沙律」是典型的港式沙律味道,酸滋滋的沙律醬與蘋果、桃、菠蘿等水果的配搭,雖然簡單,可挺開胃。在「法式班戟」與「英式窩夫」兩者中,我揀選了前者,而在藍莓醬和花生醬中,我則揀選了藍莓醬作為吃班戟的果醬。這「法式班戟」雖只是薄薄的一片,仍有麥香和蛋香,不過就不太夠熱,只是溫暖而已,塗上藍莓醬後,甜甜的味道雖然未至於十分好吃,還算可以。圓鼓鼓,細細粒的「波波腸」賣相可愛,味道鹹香,
餐廳招牌頗為別致
一試傾心的士多啤梨朱古力
餐廳外擺放的一盆盆綠色植物,與餐廳名字非常匹配
餐廳牆上的大樹與小鳥牆貼,十分配合秘密花園的主題
餐廳門外的易拉架
精美的餐牌封面
有多達21款下午茶可供顧客選擇
饒有特色的下午茶

圓鼓鼓,細細粒的「波波腸」賣相可愛,味道鹹香,作為酸酸的「雜果沙律」與甜甜的「法式班戟」的調劑,也頗不錯

熱「士多啤梨朱古力」以印有秘密花園字樣的白色小杯子奉上,飲品上的白色奶泡上抹上了網狀的朱古力漿,中間還放有一片士多啤梨作為點綴,賣相別緻、漂亮
。這特色飲品味道甜美,在朱古力的香甜味中隱隱滲出若隱若現的士多啤梨微微帶酸的味道,為這飲品增添多一分的層次感,確是好喝
。只可惜這天的熱「士多啤梨朱古力」不夠燙熱,稍感美中不足
士多啤梨朱古力,好味
這秘密花園,雖然已經被愈來愈多人認識,不再幽靜,不再秘密,仍然是一間我甚為喜歡的咖啡店
有多達21款下午茶可供顧客選擇
餐廳外擺放的一盆盆綠色植物,與餐廳名字非常匹配
餐廳招牌頗為別致
  • 士多啤梨朱古力
2012-09-30 12 瀏覽
上次是吃晚飯, 恰巧我的麵麻麻但今次吃午餐, 好吃很多了!!!這裡的服務一向很好, 今次亦不例外, 店員有禮貌, 樂意解答, 又隨時ready在此serve我們, 態度一流!!本身我們訂位不可以叫下午茶餐, 但她都讓我們叫我叫了個單拼牛排烏冬(烏冬要加$5, 所以是$31)果然牛排是穩陣一點XD 牛有肉香, 不太硬但有咬口, 好吃!!而且湯底不太咸, 清清的, 但也很有味道, 不錯!!!重點是烏冬, 真的是彈牙, 用了靚烏冬, 不會馬虎!整個食物很滿意!而餐飲我就點了秋菊蜂蜜綠茶(好像是這個名字)本身不愛菊花茶, 但想飲熱的就試試怎料我十分surprise它不是一杯東西, 而是一瓶秋菊蜂蜜綠茶, 有東西壓住菊花和茶葉, 加一隻小杯, 自行倒入喜歡的分量!! 嘩! 此刻想怎麼還有這麼有品質和周到的店?!!而且, 茶味很香, 甜味適中, 不再是我討厭的菊花茶!!還有是朋友叫的焦糖咖啡, 香得很!!!朋友只略嫌不夠甜。杯子令我非常喜歡, 很美!!壯觀的one piece牆!上層環境
上次是吃晚飯, 恰巧我的麵麻麻

但今次吃午餐, 好吃很多了!!!

本身我們訂位不可以叫下午茶餐, 但她都讓我們叫

我叫了個單拼牛排烏冬(烏冬要加$5, 所以是$31)
但也很有味道, 不錯!!!
重點是烏冬, 真的是彈牙, 用了靚烏冬, 不會馬虎!

整個食物很滿意!
烏冬
而餐飲我就點了秋菊蜂蜜綠茶(好像是這個名字
本身不愛菊花茶, 但想飲熱的就試試
而且, 茶味很香, 甜味適中, 不再是我討厭的菊花茶!!
很有心機!!
還有是朋友叫的焦糖咖啡, 香得很!!!
朋友只略嫌不夠甜。杯子令我非常喜歡, 很美!!
香嘖嘖
壯觀的one piece牆!
上層環境
moody place!
2012-09-29
烏冬
很有心機!!
香嘖嘖
由於book了位, 一入就安排好十幾個座位, 速度和態度值得一讚!而且我們修了良久仔未叫食物店員都沒有催促, 非常好!一行十幾人一人叫了個set dinner, 價錢都是40幾50, 還包一杯飲品和湯, 價錢大眾化倏可享受一個晚上各人叫我餐都不同, 我叫的是類似煙鴨胸拉麵, 鴨胸與拉麵是分開上的麵的味道適中, 但有一陣鹼水味, 麵中的粟米更是酸酸的, 有陣宿味 不吃粟米都OK的而鴨胸則味道好好(可能是現成買回來的吧)我的飲料是士多啤梨綠茶, 但沒什麼味, 好淡, 拿來時並未撈勻- -而特飲泡沫蜂蜜綠茶就好飲! 可惜我沒有叫><另外見朋友私長通粉真的有芝士可拉起的 看來很好吃;)見個個都清曬枱上的食物, 大概都不錯呢而環境很好, 燈光偏暗, 適合聊天最大問題只是因為十幾個人坐長枱好像不太方使兩邊的人交流但我們很嘈, 也沒有人理會和投訴, 不錯呀!
而且我們修了良久仔未叫食物店員都沒有催促, 非常好!

不吃粟米都OK的
而鴨胸則味道好好(可能是現成買回來的吧)

而特飲泡沫蜂蜜綠茶就好飲!
可惜我沒有叫><

另外見朋友私長通粉真的有芝士可拉起的
看來很好吃;)
見個個都清曬枱上的食物, 大概都不錯呢

而環境很好, 燈光偏暗, 適合聊天
最大問題只是因為十幾個人坐長枱好像不太方使兩邊的人交流
但我們很嘈, 也沒有人理會和投訴, 不錯呀!
2012-09-08
  • 泡沫蜂蜜綠茶