2019-08-27 2056 瀏覽
最近天氣熱,好多間小炒都出過生物的事,雖然做過依行都知咩嘢事,但自古眼不見為淨,唔會call食環,但都要入黑名單,搞到附近無間好食。今次介紹到黃大仙,試咗兩次都無事,餐牌就梗一張兩面邊度止,舉頭見到都係字,寫到成牆餐牌真係唔想睇,總之去得食小炒要有都有!鑊氣唔錯,每日仲有精選海鮮。辣青瓜,每枱送一少碟,少少辣,因為無手拍,只能這樣叫。蒜蓉豆苗,炒得口感剛好,不太油唔太濕,食落甜甜地,蒜蓉反而唔太覺。薑蔥魚腩煲,份量算多,煲係裝飾,鯇魚腩炸過,同薑蔥炒完放落去,不過肉質尚滑,薑蔥味夠,係乾咗啲,但就保留到口感,個人更喜歡這樣。川辣米粉,望落就係普通炒米粉,炒得色水幾靚,唔覺油,聞唔到辣。但其實大量花椒,味道唔算辣,不過咬到花椒唔係個個受到。頭一次保險啲叫幾樣簡單嘅,同市價差唔多無特別記價錢,總數記得二百幾。而今次再去主力試佢精選海鮮,款式幾多,叫咗介紹嘅龍躉二味同豉椒炒蟶子皇。照舊每枱送一少碟辣青瓜,今次價錢就要睇。豉椒炒蟶子皇,蟶子皇比預期大隻,不過價錢都唔平$148,數到六隻殻,肉鮮味彈牙,豉椒味唔會太濃,但掛到汁。瑤柱豆苗,$98比之前食炒蒜蓉貴成倍,不過瑤柱真足料,一絲絲都睇得出

辣青瓜,每枱送一少碟,少少辣,因為無手拍,只能這樣叫。

瑤柱豆苗,$98比之前食炒蒜蓉貴成倍,不過瑤柱真足料,一絲絲都睇得出原本幾大隻,望落好似有十隻?汁夠香,每條菜都上到汁,不過食炒功就要食返炒蒜蓉。

龍躉二味,分別肉炒西蘭花同骨清蒸共$248,龍躉本身就比較硬,炒西蘭花都係清清地,肉質無變化,就係啖啖肉;骨除背骨亦有頭骨,依個真係考功夫!唔係講煮,係講食。清蒸就係落薑蔥,睇火,無技巧。但食就難,骨邊確實充滿骨膠原,唔同一般魚軟軟嘅感覺,佢每一口都有彈性!食完唔係油,係一種粘感,但都知龍躉皮有幾厚,有幾彈,入面都差唔多,仲要多咗堆骨,攞手食都有排覺!係幾好食,但唔飽肚,花時間。

雖然家庭經營,但款式多,出菜快,味道又唔重。唔係坐到好迫,都有兩大枱,幾張細枱,夜晚七點都接近滿座,大部分都嚟支酒,好似大排擋梗好熱鬥,而冷氣夠都係重點。
2019-01-24 1072 瀏覽
服務員態度很好。師傅厲害,起餸快,食物味道也很不錯,夠鑊氣!最喜歡翠塘豆腐👏🏿,大碟好味,送飯一流,推薦!咕嚕班球用鮮菠蘿,魚塊也很好吃,外脆內軟,推薦!餐前的小吃手拍青瓜也不錯。相信會再來!
服務員態度很好。

師傅厲害,起餸快,
食物味道也很不錯,夠鑊氣!

最喜歡翠塘豆腐👏🏿,大碟好味,送飯一流,推薦!
咕嚕班球用鮮菠蘿,魚塊也很好吃,外脆內軟,推薦!
餐前的小吃手拍青瓜也不錯。

相信會再來!
2019-01-24
  • 翠塘豆腐
2018-09-02 1035 瀏覽
垃圾餐廳!!!鋪頭細坐得逼係冇問題,但老闆娘亂咁安排坐就好有問題,6個大人叫坐4人枱,心諗點坐呀!想叫佢安排第二張枱就話今晚生意好好,叫我体諒下,唔好煩佢!Fine! 反正等位等左咁耐,求求奇奇食完都走。一坐低就sell 蒜蓉開邊蝦。對蝦有敏感冇叫,叫左幾味菜,賣相正常但味道一般!最正又係老闆娘,薑蔥生蠔煲變左蒜蓉開邊蝦。梗係唔要啦!老闆娘扮死狗話幫幫手食埋佢啦,落錯單,好好味架,下刪1000字……屋企人見街坊街里就算數,老闆娘話再幫你補番個薑蔥生蠔煲啊,即刻叫停佢,想水我叫多個餸!總括而言,地方迫,食物一般,老闆娘唔係做老闆娘嘅材料,態度勁差!想食到一肚氣,可以一試!
垃圾餐廳!!!
2018-08-31
2018-06-25 834 瀏覽
由於住附近所以就近近哋嚟試呢間餐廳,我哋四個大人叫咗一 碟水煮魚加薯粉,冰梅骨,手拍青瓜同埋山葵白切雞,已經好夠食,老闆仲好好人每枱奉上一碟蜜糖蕃薯,雖然唔係啲咩,但已經好窩心,而家好少餐廳仲會咁細心,下次一定會再嚟幫襯推介

推介
2018-01-22 905 瀏覽
朋友介紹話呢隻椒鹽瀨尿蝦好食,即管一試去到得返椒鹽蝦,照嗌,椒鹽係唔錯但蝦似煮過火。雞煲,輕微辣幾野味,唔錯蠔餅,大大隻蠔,個槳唔會好厚,鬆化👍不錯吃。蒜茸芥蘭,算大碟,正常。推介: 水煮桂花魚(中辣),香濃花椒味,魚滑,多芽菜青瓜,小薯粉,愛辣人士一定一定要大辣或加大辣,中辣完全0辣度。
朋友介紹話呢隻椒鹽瀨尿蝦好食,即管一試
去到得返椒鹽蝦,照嗌,椒鹽係唔錯但蝦似煮過火。
雞煲,輕微辣幾野味,唔錯
蠔餅,大大隻蠔,個槳唔會好厚,鬆化👍不錯吃。
蒜茸芥蘭,算大碟,正常。
2017-06-27 1061 瀏覽
今晚屋企突然齊人開飯,哈哈!出街食又無咩主意,諗起前牌有個街坊介紹,就嚟 Lee 間菜館幫親下啦!前後點咗五個餸,家常小菜加點特色咁啦!"水煮桂花" : 對於唔好辣嘅我,只係覺得小小辣,可能係街坊店吧,麻辣都唔算勁,對於一向食得辣嘅家人嚟講,佢哋就覺得D料唔夠入味,我估計混合煮嘅時間太短吧!對於我嚟講,魚夠滑都OK啦!"原味川辣雞煲" : 同樣唔算辣,味道偏濃偏咸,尚算惹味,但一向怕油膩嘅我就有點怕,一件起兩件止,仲必須有白飯配在一起先得囉。"生炒骨" : 我最鐘意食嘅餸,Lee 間都幾好味,炸排⻣,夠脆又有肉,連同配料及甜酸汁啱啱好味道。"翠塘豆腐" : 滑滑嘅蛋白係底,配埋豆腐粒,菜心粒,冬菇粒,紅蘿蔔粒... 等配料,加埋個汁,清清地,唔停得手,我好鐘意食。"西蘭花炒帶子" : 西蘭花夠淋,帶子新鮮,汁唔太咸,偏油,嗯... 煮出嚟比起某D酒樓,有時街坊店煮得仲好食。"腐乳炒通菜" : 好咸好油,加上飽飽地,最後先上,基本上無咩人想食Lu,嚟得唔合時啦!整體嚟講,有火喉,但偏油,近年同家人食飯都想健康D,Lee 間就... 一試無妨啦!

前後點咗五個餸,家常小菜加點特色咁啦!

2017-06-26
生日
晚上時間,與家人一起吃晚飯!想不到有這樣多人在外面排隊,差不多要輪流30分鐘才可入座。餐廳地方不大,不過頗企理光猛!舖子小小,想不到食物選擇非常多。除了餐牌上的菜式外,還有貼在牆上的紙條及黑板上的菜式可供選擇,同時亦有火鍋可以三五知己烚下烚下。大漠風沙雞(半隻) - 雞肉非常嫩滑不嚡口,而且啖啖肉,食得很滋味!雞皮既薄身又脆卜卜,食落嗦嗦聲~暫時將{食完會肥}這件事拋諸腦後吧!欖菜肉崧啫啫通菜 - 通菜炒得很入味爽脆!肉崧不單不鹹反而增加了口感,令餸菜不再單調起來。脆皮蠔餅 - 食落很香口鬆脆,不算太油膩。鴨蛋令蠔餅的味道豐富了不少。生炒牛肉飯 - 飄逸住濃濃的香味,飯粒炒得既乾爽又粒粒分明!縱使只有簡單的餸菜點綴,但仍然十分美味無窮!乾炒牛河 - 牛肉不韌,色澤亦不錯。但河粉不算滑身,醬汁相對較淡。不過鑊氣十分足夠!
雞皮既薄身又脆卜卜,食落嗦嗦聲~
暫時將{食完會肥}這件事拋諸腦後吧!
縱使只有簡單的餸菜點綴,但仍然十分美味無窮!
2014-12-14 1474 瀏覽
跟家人經過這間新開張的私房品味,看過餐牌有水煮魚等等的廣東或四川菜式,今天懶得煮飯,我家興致大發提議到這個私房品味吃個晚飯。爸爸跟我也是較遲才下班,唯有要媽媽等我們了,在黃大仙地鐵站行上去鳳凰村,很快就到位於黃大仙消防局對面的私家品味。私家品味的店舖在白天時毫不起眼,因為在黃大仙消防局望過去,都被行人隧道阻擋著。晚上的客人大都是街坊,大部分跟我們一樣,懶得煮飯吧。而店舖並沒有太重成本的裝修,但卻有家舒適的感覺。口水雞:麻辣的口水雞,比想像中容易駕馭,像連半隻雞都沒有,不過都OK啦!水煮魚:選用桂花魚用材料,比一般的要加錢,不過桂花魚魚質滑嫩,大概有9-10塊魚塊。其實價錢都幾經濟實惠,就算懶多幾次,不煮飯也無傷大雅。 炒豆苗 經濟實惠的家居小菜,有住家飯的感覺~

其實價錢都幾經濟實惠,就算懶多幾次,不煮飯也無傷大雅。
炒豆苗
經濟實惠的家居小菜,有住家飯的感覺~
2014-11-13
2014-05-29 1262 瀏覽
去完黃大仙醫院,行落去送便食埋,行到消防局附近,對面食店林立,見有兩間川菜,大間要排隊,我就去了細店,細店都爆,咁岩有台客走了,好彩!荷香蒸雞,有紅棗杞子冬菇茶樹菇,雞無咩肉食,但味道幾好!水煮魚頭,要了小辣,底層有暑粉,我第一次食,唔知點先好味!通菜,好嫩!金銀曼頭,炸同蒸,跟煉奶!埋單249元
荷香蒸雞,有紅棗杞子冬菇茶樹菇,雞無咩肉食,但味道幾好!
水煮魚頭,要了小辣,底層有暑粉,我第一次食,唔知點先好味!
通菜,好嫩!
金銀曼頭,炸同蒸,跟煉奶!
埋單249元
2014-05-28
2013-10-29 604 瀏覽
<私家品味>屹立在黃大仙沒有九個月都有半年, 由最初水靜河飛, 到現在要訂位入座, 小小的店子慢慢走上軌道, 小女非常高興.我沒有股份, 只是作為黃大仙區一市民, 當然想有各式各樣的小館可以給大胃開心一下, 用心經營的, 往往用上比連鎖店更多的心血.訂了晚上7時半五位, 準時到達.我們被安排坐在最近門口的中枱, 餐廳約有50個座位. 地方狹窄得連運送小菜都很擠迫.上菜時間有點慢, 聽說廚師好像得一位...是晚小菜- 沙薑雞本來想點口水雞, 但怕過辣所以選了很久沒吃過的沙薑口味.足足等了25分鐘才上菜, 看到雞身偏乾, 都有懷疑過是"翻叮"作品.咬一口就愛上了其醃過的沙薑咸味, 肉質鮮嫩又鎖到肉汁.醬汁配薑蓉或沙薑. 小女喜歡沙薑or不沾, 始終薑蓉是有格格不入.. 水煮魚在座客都有點的水煮魚, 小女都要了一窩.魚種$120可挑生魚or桂花魚, 也有$75但較多骨的魚類.最後要了桂花魚, 骨較小.紅噹噹的麻辣底不算麻, 原來改了要小辣. 但小女下次會叫回正常辣~魚骨不多又滑, 又入味. 配料除了不能吃的麻子, 紅辣椒外, 有可以吃的大荳芽菜, 青瓜條, 還有極度夾味的紅薯
訂了晚上7時半五位, 準時到達.
上菜時間有點慢, 聽說廚師好像得一位...

是晚小菜-
 沙薑雞
本來想點口水雞, 但怕過辣所以選了很久沒吃過的沙薑口味.
咬一口就愛上了其醃過的沙薑咸味, 肉質鮮嫩又鎖到肉汁.

水煮魚
在座客都有點的水煮魚, 小女都要了一窩.
最後要了桂花魚, 骨較小.
魚骨不多又滑, 又入味. 配料除了不能吃的麻子, 紅辣椒外, 有可以吃的大荳芽菜, 青瓜條, 還有極度夾味的紅薯粉.
但紅薯粉太滑, 很難夾起, 但仍是水煮中的靈魂之一.
以$120/ 窩價錢, 小女覺得合理!

炸蠔餅
前陣子去了打冷店吃完, 認為那店子做得很不錯. 想不到此店做得更出色, 也算是吃過以來又平又好吃之一.
一份為$60, 但蠔王大大粒, 每一口都可以嚐到一顆, 唯一敗北是吃到蠔殼. 外皮鬆化, 跟以往吃的蠔餅不同, 沒有pancake粉口感.
蠔餅沒有我慣用的豆瓣醬提供, 只有魚露一款.

椒鹽骨
小女放棄了最愛的咕嚕肉, 要了香口的椒鹽骨.
賣相並不討好, 黑黑的, 要吃下一口才發覺它的美~
炸得算鬆軟, 味略淡. 因為小菜都很大碟, 這款椒鹽骨被嫌棄了, 最後打包收場.

紅燒班腩煲
點菜時發覺份量太小, 於是叫個煲類. 紅燒班腩太久沒有吃, 原來有叉燒肉都忘了~
豆腐最受歡迎, 可能最近有營食品的影響, 大家都偏愛菜和豆類, 而魚, 肉都少吃了. 豆腐滑得未咬完已經吞下, 而班腩size大, 魚柳滑, 炸皮不大. 結果太飽了, 每樣吃了一塊就放棄打包.

魚腐雲耳浸勝瓜
唯一的菜類要了勝瓜. 以前我不太好勝瓜, 但自從老公愛吃之後, 我亦慢慢愛上了.
勝瓜切塊用上湯浸, 所有精華連同勝瓜本身的清甜味一次過吃下, 跟吃過的炒勝瓜, 沒有油份又健康, 是另一番風味.
魚腐也有炸過的外皮, 但因浸了魚湯已去走油份, 小孔把湯汁浸入, 我超欣賞這道菜!
另有爽脆雲耳和紅蘿蔔絲, 令小菜更有色彩.
基本上有讚沒彈, 敗點是人手不足, 第一道菜要等半小時. 其後慢慢變快了, 可能廚師想一枱一枱客煮, 就不會有吃了第一味要苦等第二味的慘況.

順有一提此店的白米飯很好吃, 很有主家feel~