2018-03-15 371 瀏覽
又到左食lunch時間, 之前食過, 今次再幫趁,茶餐廳風味,抵食大碟。每日有不同菜式。總有一款岩胃口。例湯係豬骨雞腳青紅蘿蔔湯,清甜滋潤,岩哂平時少飲湯水的我。切雞飯,好多薑蓉,雞很滑,大舊多肉有雞味。但油比較多。要撈飯一齊食。炒貴叼,有火腿絲、叉燒絲、蛋,材料多。河粉很有咬口,夠Q,河粉吸足了咖哩味,十分香口。如果少油更好。茶餐廳的味道,茶餐廳的服務,價錢$40有湯有熱飲,非常夠飽肚,會繼續幫襯。
又到左食lunch時間, 之前食過, 今次再幫趁,
茶餐廳風味,抵食大碟。每日有不同菜式。總有一款岩胃口。

例湯係豬骨雞腳青紅蘿蔔湯,清甜滋潤,岩哂平時少飲湯水的我。

切雞飯,好多薑蓉,雞很滑,大舊多肉有雞味。
但油比較多。要撈飯一齊食。

2018-03-15 131 瀏覽
今日經過太子,又好想食煲仔飯,就系網上搵到間餐廳,就搵間舒服的餐廳坐低食晚飯。環境舒適又有卡見二人餐幾抵食,就選第一款二人餐例湯是霸王花春卷炸到金黃色又熱辣辣,沾上甜辣醬更加野味。禾館鵝用煲仔上份量十足,鵝肉好夠味又夠淋,又不肥又啖啖肉,枝竹索晒醬汁的味道非常入味美味可口。台山黃鱔煲仔飯,店員遞上煲仔飯已聞到香噴噴的飯香味,加上淋上甜鼓油令飯更加美味,飯煲到軟硬適中,黃鱔又新鮮又鮮甜,肉質肥美。金銀蛋浸時蔬有肉碎,咸蛋,皮蛋和芥芯又夠味道。
環境舒適又有卡
見二人餐幾抵食,就選第一款二人餐
例湯是霸王花
春卷炸到金黃色又熱辣辣,沾上甜辣醬更加野味。
禾館鵝
台山黃鱔煲仔飯
金銀蛋浸時蔬
金銀蛋浸時蔬有肉碎,咸蛋,皮蛋和芥芯又夠味道。
2018-03-12
禾館鵝
台山黃鱔煲仔飯
金銀蛋浸時蔬
2018-02-16 540 瀏覽
盤菜,一般主要是肉食,濃郁的味道,有很多肉汁等等。盤菜都是濃味,所以食物一般都所謂「入味」就已經非常不錯。盤菜特色,還是家庭聚會,大群好友聚會不錯的菜式。之前曾來過此餐廳的朋友,說是某天路過時,看到他們出了盤菜,於是為食的飯聚又來了。是晚,再次來到此餐廳,入坐後,餐牌上有了新菜式,羊腩煲及煲仔飯,大家也被吸引,由於盤菜要預先訂購,唯有留待下次再試。我們一行六人,非常期待。約等了約十數分鐘,盤菜已經為我們送上,可是送上之時,此餐廳卻沒有連火爐送上,盤菜一般也有一個火爐,邊吃邊熱著。原來餐廳的意思並不想這樣,熱著的話,味道會越來越濃,失去原味,水份會被蒸發掉,甚至還會出現「燶底」的情形,正正就是一般盤菜出現的情況。盤菜的食物非常豐富,上枱時大家也顯得非常驚喜。餐廳職員細心為我們介紹,盤菜中包含:鮑魚、雞、鵝掌、豬手、蝦、蠔鼓、元貝、髮菜、冬菇、蓮藕、豬皮、蘿蔔。聽到如此多種食物,已經感到這晚沒錯訂這個盤菜。看來最名貴的是鮑魚,各人當然立即品嚐。鮑魚雖不算很大,卻肉厚,可是想不到是軟綿綿的感覺,入口容易咀嚼,只要輕咬一口即可。鮑魚吸收了盤菜肉汁味道,並不濃厚,帶著盤菜的香味,卻又保留了鮑魚本

盤菜特色,還是家庭聚會,大群好友聚會不錯的菜式。

我們一行六人,非常期待。

盤菜

盤菜的食物非常豐富,上枱時大家也顯得非常驚喜。

聽到如此多種食物,已經感到這晚沒錯訂這個盤菜。

盤菜

看來最名貴的是鮑魚,各人當然立即品嚐。

鮑魚雖不算很大,卻肉厚,可是想不到是軟綿綿的感覺,入口容易咀嚼,只要輕咬一口即可。鮑魚吸收了盤菜肉汁味道,並不濃厚,帶著盤菜的香味,卻又保留了鮑魚本身的鮮香,味道是意想不到的配合。

蠔鼓大大,入口鹹香,帶著蠔鼓濃味,想不到與剛才的鮑魚,正好來過配合。

盤菜的肉汁,並不濃,就連普通的西蘭花,也吸收了味道,變得不平凡。

鵝掌味道剛好,並不似一般酒樓宴會那樣,只有鹹鹹的味道,入口軟綿綿,很容易食用,愛鵝掌的我,也忘了拍攝。

雞肉味香,帶著盤菜肉汁,更覺香濃,豬皮吸收了盤菜肉汁,變得特別美味,非一般「車仔麵」可吃到的味道。

冬菇又大又厚,想不到非常容易咀嚼,入口感覺就有如鮮冬菇一樣,吸收了盤菜肉汁,味道剛剛配合,只要咬一口,口中己滿滿汁液。冬菇又大又厚,有朋友說是「冬菇扒」,真的不失為過,大家也非常認同。

平時我不愛吃蓮藕,感覺都是又乾又硬,可是這個盤菜中的蓮藕,除了帶著蓮藕本身的香甜,帶著盤菜肉汁,變得異常好吃,蘿蔔是我最愛的蔬菜之一,當然也因此變得美味非常。

此餐廳的盤菜,的確並沒有越吃越濃,也不會乾及燶,由開始吃到底,味道也是一致,正正就是沒有火爐邊吃邊煮的效果,令大家也非常開胃。

由此大家也一致想加添菜式,最後添加京葱悠然牛肉煲、禾記炒飯。

京葱煮羊肉,經常吃到,說是牛肉煲,正期待。

京葱除去牛肉的羶味,還帶出肉香,令香嫩的肉質,更為可口,由於是煲仔菜,京葱被加熱,變得更香更濃,想不到京葱配著牛肉是如此配合。

京葱悠然牛肉煲

看上去有雞肉、蝦、八爪魚、蟹柳,還有一隻青口,飯粒分明,上枱時散發著蝦醬的香氣,大家覺得吃點飯才像晚飯,看到這個禾記炒飯,更使食慾增加。

禾記炒飯

以蝦醬炒過,入口帶著鹹香,味道剛好不濃,很香口,飯粒分明更有口感,令大家都不由得多吃幾口。

禾記炒飯

盤菜,大家已經難忘,很難得找到有水準的盤菜、甚至其他菜式也是美味非常。

這餐廳的美食,大家都說是禾稈下的珍珠,令大家一再愛上,令大家都記著這顆美味的珍珠。
京葱悠然牛肉煲
2018-02-08 131 瀏覽
已經好耐無食過盤菜,有朋友吹雞話有間餐廳有預先訂制盤菜,所以就約齊腳六人成行一般盤菜都份量比夠多,一圍一圍,大時大節要多人先可以食,雖然今晚只有六人,所以就安排了細版盤菜,雖則細,但用料卻不馬虎大蝦,鮑魚,蠔豉,元貝,豬手,鵝掌,豬皮,冬菇等等,用料甚為豐富,而最值得highlight的是冬菇十分厚肉,滿滿的汁很有咬口,而鮑魚亦炆得好腍亦入味,最後一大班朋友仔,一人一夾很快就把盤菜清得乾乾淨淨。愛好菜的女士們還多點了豆豉鯪魚炒油麥菜過了一晚愉快的晚上
愛好菜的女士們還多點了豆豉鯪魚炒油麥菜

過了一晚愉快的晚上
2018-02-07 433 瀏覽
有好友想找一些優質盤菜,在農曆新年的日子與家人享用;在找資料的過程中,發現了一間在太子的叫禾稈草的主題餐廳,竟有盤菜宴;於是就約局來聚餐,且因餐廳座落於太子區內,所以一和議的就有5人;這晚放工後乘東鐵到九龍塘站再轉往太子地鐵站,再根據openrice大神的地圖功能,很快已找到了正確位置;餐廳從門面到內裡的裝潢格調,是以將日本漫畫般的精緻擺設裝飾,融入到歐陸式的氣氛,又有港式餐廳那種熟悉的味道;從視覺與嗅覺雙管齊下,令人頗有奇幻的印象感!朋友們陸陸續續到齊,除了主菜有盤菜外,眾人都看過餐牌後,發覺各式中西菜式皆備,與餐廳的裝修風格頗一致!綜合意見後,馬上落單加點了三道菜;而另外,餐廳可能有西餐的關係,自帶葡萄酒加收50元的開瓶費,也算是合理的範圍之內;因盤菜在好友訂位時也預訂了,所以餐廳也不用很長的處理時間就上菜了;這個細盤菜賣相吸引,由食材堆起成拱型;且觀其所用材料豐富,計及有鵝掌,鮑魚,大蝦,雞肉,蠔豉,元貝,豬手,豬皮,髮菜,大冬菇,蓮藕及蘿蔔共12樣食材!由鮮味食物開品嚐;鮑魚爽脆彈牙,取道中庸的汁醬以及其他食材的味道互相調和,鮑魚的表面吸收了這些香味,而內裡卻是鮑魚本質的鮮味,

綜合意見後,馬上落單加點了三道菜;

細盤菜

由鮮味食物開品嚐;
鮑魚@細盤菜

鮑魚爽脆彈牙,取道中庸的汁醬以及其他食材的味道互相調和,鮑魚的表面吸收了這些香味,而內裡卻是鮑魚本質的鮮味,而兩者又結合得微妙又美妙!配上自帶來的西班牙白酒,恰當的酸度令鮑魚的鮮味更益突出!

鵝掌@細盤菜

鵝掌,是吃其膠質以及廚師的煮功;而這鵝掌,煨得極之入味,且質感腍滑,個人甚為欣賞!而這味配上白酒,也極之登對!

豬手@細盤菜

而豬手跟鵝掌有異曲同工之妙,分別在於豬肉本味更突出!

大冬菇@細盤菜

論到較突出是大冬菇,有著掌心般大小的,可稱其做冬菇扒吧!吸盡了其他食材的底味,彈滑的口感,確是令人越食越滿足!

藕片與蘿蔔@細盤菜

也不得不提的是藕片與蘿蔔,味道也顯得頗細緻藕片清甜而爽脆,蘿蔔也是介乎爽脆與綿滑之間,本身亦夠清甜,所以是佳品也!

孜然京蔥牛肉煲

盤菜過後,孜然京蔥牛肉煲也跟著上來,煙燻氣息加上孜然粉的香味在空中飄散,牛肉肉汁鎖在裡面,啖味起來很嫩滑;孜然粉及京蔥的祛臊提味,更添層次感!

禾記炒飯

禾記炒飯十分夠鑊氣,粒粒分明有嚼口;以蝦醬為底味,加上其他海鮮配料,融入於炒飯當中,鹹鮮總是兩相宜!

豆豉鯪魚炒油麥菜

最後來一道豆豉鯪魚炒油麥菜,採用大火快炒,保留了油麥菜的清甜爽脆;而油麥菜本身的香味與豆豉鯪魚十分匹配,再加一口西班牙白酒,滋味悠長!

總結此餐,在旺區內有此一間如此多花樣菜式又做到得其真味的餐廳,確令人滿意!尤其是珍味盤菜,當為價廉物美又真材實料之選!
2018-01-26
大冬菇@細盤菜
藕片與蘿蔔@細盤菜
孜然京蔥牛肉煲
豆豉鯪魚炒油麥菜
冬天最有意思的事情除了打邊爐,就是和家人好友一起吃盆菜,在品嚐美食的同時享受難得的團聚時光。朋友約我去吃盆菜,我二話不說就出來了。禾稈草主題餐廳,坐落於太子站不遠處的街角,偏離繁囂的旺角,旺中帶靜,整個酒家的佈局設計薈萃田野特色,在這樣的環境吃盆菜,簡直寫意和幸福。傳統的盆菜用木盆或銻盆盛載,禾稈草主題餐廳就用銻盆,將各種食物原料都放到盆子裡,融匯出一種特有滋味。主打盆菜的餐廳,通常會對盆菜做出一些改動,如食材上增添新元素。禾稈草主題餐廳亦有它的特色,除了傳統盆菜基本擁有的食材之外,使用傳統烹調方法,保留盆菜的傳統風味。上菜時我們全都被它的壯觀深深吸引,各種食材烹調後層層疊疊、滿滿的一盆,夠全桌6-8人聚會飽吃一頓。各種材料烹煮後,一層一層地疊放進大盆中,上層是肉類及海鮮如鮑魚、鵝掌、蝦、元貝、發菜、冬菇、蠔豉等罕見食材,好像世上的山珍海味全在盆裡,放上西籣花作點綴,色香味俱全; 中間放置燜熟的雞、豬手、豬皮; 最下層放了蓮藕及白蘿蔔,食材和醬汁汁液交融,味道香濃。而每吃一層,都飽含不同的香味,一層一層吃下去,層層不同,層層美味。印象最深刻的,有以下幾款鮑魚肉質肥美,味道濃厚鮮甜,能保

印象最深刻的,有以下幾款

鮑魚肉質肥美,味道濃厚鮮甜,能保存它的原味,口感嫩滑無比。

冬菇香濃,肉質肥厚、吸滿肉汁的冬菇腍身,但又不失爽口感,感感細嫩,入口嫩滑。

鵝掌燜得長時間,相當腍,帶有膠質、香軟有彈性。

禾稈草主題餐廳的盆菜除了吃得滿口鮮味,能感受到盆菜的溫情!
2018-01-19
  • 細盤菜
2018-01-27 72 瀏覽
哈哈….今日無煮飯落街食飯, 附近有間餐廳門面有D似西日式FEEL, 但入面係食中西式的, 我地叫左個3人套餐, 非常抵食, 首先每人有一個中湯, 今日係冬瓜紅羅白湯, 清熱得黎又有D滋潤, 啱哂而家呢D天氣, 而且用料十足, 讚!!首先我地選左個蒸魚, 係倉魚, 非常大條, 夠哂新鮮, 啖啖肉, 肉質夠滑, 而且味道剛好, 不會過咸.呢個係醬爆茄子肥牛煲, 茄子大大條, 一D都唔覺油, 而且仲煮得夠淋身, 入哂味, 正!! 肥牛唔會好厚, 又唔會硬, 味道恰當, 熱辣辣, 送飯一流.跟住仲炒左個豉椒炒花甲, 新鮮之餘沒有沙, 都算厚肉架, 夠哂鍋氣, 好野味, 雖然係套餐, 但份量一D都唔少, 好抵食!!有魚有肉, 仲有海鮮, 點少得菜呢, 呢個係紀子上湯浸白菜仔, 紀子夠哂正氣, 除左白菜仔還有粉絲&雜菇. 菜係只定會有既, 咁咩菜就睇大廚發辦啦, 哈哈…..

2018-01-22
一講到約食盤菜,我即刻舉腳贊成,盤菜唔係一年四季都食到,通常係年初呢啲時間,又要一齊大班人一齊食先夠熱鬧,所以每次約得成,都特別珍惜。今晚就人少少,六個人去禾稈草食佢地新出既盤菜。738元六人份量,平均每人123元,需提早一日預定。諗起一圈圈甘先食大蝦、魚蛋、鵝掌、冬菇、豬皮、腩肉,再加碗白飯,嘩,真係流曬口水!禾稈草位於太子地鐵站附近,太好了,方便就腳。一入到鋪,幾乎全卡位,好有私穩!由於有預約,六人盤菜上場!細盤738元!嘩左一聲!禾稈草用既食材同我平時食開既平民版盤菜大不同!有鮑魚、元貝、雞、蠔豉、大蝦、鵝掌、 大冬菇、發菜、豬手、蓮藕、豬皮、蘿蔔!甘豪華嘅盤菜,都係第一次食!最難忘佢既厚肉冬菇。大到一個碗既 size 加上2cm 厚實,呢個冬菇真係無得頂!食一個係唔夠既!鮑魚、鮮大蝦、元貝、發菜等海鮮, yummy!!豬腳、豬皮好入味,肉質好軟諗。連發菜、白蘿蔔和蓮藕,煮到入曬味,滋味十足!禾記炒飯 60元平日會叫白飯送盤菜,今晚則叫佢地既招牌禾記炒飯。禾稈草既炒飯真係一流!禾記炒飯用左蝦醬打底再加大量海鮮粒,有蟹柳、八爪魚、帶子、蝦仔。。。鍋氣夠,香氣十足!連最基本嘅鹹魚炒

禾稈草位於太子地鐵站附近,太好了,方便就腳。

一入到鋪,幾乎全卡位,好有私穩!

由於有預約,六人盤菜上場!細盤738元!

嘩左一聲!

禾稈草用既食材同我平時食開既平民版盤菜大不同!

甘豪華嘅盤菜,都係第一次食!

鮑魚、鮮大蝦、元貝、發菜等海鮮, yummy!!

豬腳、豬皮好入味,肉質好軟諗。

連發菜、白蘿蔔和蓮藕,煮到入曬味,滋味十足!

禾記炒飯 60元

平日會叫白飯送盤菜,今晚則叫佢地既招牌禾記炒飯。

禾稈草既炒飯真係一流!

連最基本嘅鹹魚炒油麥菜,都做到滋味十足!

禾稈草平日都全場爆滿,原來有原因,今晚食既盤菜、炒菜、炒飯都好有水準!
2018-01-16 90 瀏覽
平日番工已經好攰,放工當然要同朋友食好啲喇🤑今次我地一行幾個去左太子嘅千桿草主題餐廳,聽名雖然唔知係食咩,行緊去餐廳途中就見到門口招牌有大大個「禾」字🧐好易認!一開始以為係茶餐廳食小炒,點知發現係一間坐得都幾舒服,有裝潢嘅茶餐廳!首先我地點左半隻嘅川辣雞煲,辣味足,而且都幾有後勁!雞肉都幾多,而且肉質好滑好嫩,半隻四個人食都足夠!第二道菜係金銀蛋上湯時蔬,非常家常嘅一道菜😋但煮得好味都唔易嫁!時蔬有幾款可以選擇,個菜唔韌口,蒜頭好味呀!個湯都唔錯,仲可以食埋啲菇同其他配菜😗野飲方面,我同友人都不約而同點左紅豆冰。雖然啲紅豆有少少硬,但overall都不錯😆例湯有好多湯渣可以食,夠飽肚👍🏻最後送上非一般嘅茶餐廳裝修同餐牌😊
平日番工已經好攰,放工當然要同朋友食好啲喇🤑

首先我地點左半隻嘅川辣雞煲,辣味足,而且都幾有後勁!
雞肉都幾多,而且肉質好滑好嫩,半隻四個人食都足夠!
川辣麻辣雞煲

金銀蛋上湯時蔬

紅豆冰

最後送上非一般嘅茶餐廳裝修同餐牌😊
川辣麻辣雞煲
金銀蛋上湯時蔬
紅豆冰
2018-01-11 114 瀏覽
佐敦一出地鐵站,整條cedas街都是餐廳,見這間門口比較光鮮就入去看看,價錢幾抵,而且我們剛好想食雞煲和鐵板和煲仔飯!入面裝修都有些少心思,而且乾淨企理,最適合冬天一大班人圍著食飯!特價晚餐有鐵板豬扒配薯條,豬扒大大塊兩件,蒜蓉汁下面有娃娃菜做伴菜,都唔錯喎!而且侍應姐姐好體貼,怕太大浸味,幫我地遠距離就淋好醬汁,送到嚟啲汁仲係bulubulu熱辣辣!塊扒都好林,啲肉一啲都唔鞋颯颯,出乎意料之外的平靚正!醬爆茄子肥牛煲配白飯又係冇得輸!肥牛勁多茄子又爽口,最惹味係啲醬汁好香,但又唔咸,送飯一流呀,連啲蒜頭都好味到可以成粒食晒!雖然臘味煲仔飯要等半個鐘,不過物有所值,因為我和朋友都不喜歡太鹹,所以只淋上好少甜豉油,剛剛好完全不會蓋過臘味的香,而且底下的飯焦也好有口感好脆口!每人$100多少少就食到飽到褲頭都爆開!下次一定要再來食!

鐵板豬扒配薯條蒜蓉汁

醬爆茄子肥牛煲

臘味煲仔飯

每人$100多少少就食到飽到褲頭都爆開!下次一定要再來食!
2018-01-09
鐵板豬扒配薯條蒜蓉汁
醬爆茄子肥牛煲
臘味煲仔飯
係聯合廣場shopping完,心血來潮好想食煲仔飯,就上網睇下附近邊度有得食......見到呢間餐廳個名有啲特別,加上又係附近北菇滑雞煲仔飯加臘腸 $78啲餸都好多,而且臘腸味溶入左啲飯度,所以特別香呢個煲仔飯既飯焦整得好乾身,飯焦才是煲仔飯的精髓不過呢個飯焦就比較薄身蝦醬西蘭花炒鮮魷 $78呢個菜式相對之下比較遜色,沒什麼特別,西蘭花有點硬禾稈草京都骨 $78呢個京都骨好好食,首先,每件肉既骨都夠細加上一啲都唔肥膩,酸甜味適中而且份量都唔小鹹橘蜜椰果冰呢間餐廳仲有得食盤菜添
見到呢間餐廳個名有啲特別,加上又係附近

北菇滑雞煲仔飯加臘腸 $78
啲餸都好多,而且臘腸味溶入左啲飯度,所以特別香
呢個煲仔飯既飯焦整得好乾身,飯焦才是煲仔飯的精髓
不過呢個飯焦就比較薄身

蝦醬西蘭花炒鮮魷 $78
呢個菜式相對之下比較遜色,沒什麼特別,西蘭花有點硬

禾稈草京都骨 $78
呢個京都骨好好食,首先,每件肉既骨都夠細
加上一啲都唔肥膩,酸甜味適中
而且份量都唔小

鹹橘蜜椰果冰
呢間餐廳仲有得食盤菜添

2018-01-10
2018-01-10 57 瀏覽
凍冰冰的今日,平時唔中意食飯的我要食飯暖下肚。餐廳有卡位,坐得舒服,店員反應好快,即叫即到。lunch日日不同,今日有炒麵,意粉,飯。未決定好食乜就有暖笠笠例湯送上。青紅蘿白沙無味精。足料。另外有常餐湯飯,好多選擇。排骨飯好大份,賣相不錯,睇落好開胃。好多排骨,泰國香米,味道惹味。唔辣,好味到成碗食哂。朋友食豬扒火腿煎蛋飯,好大碟好多汁,大塊豬扒唔硬,火腿煎蛋都好大份,今日改左蒜蓉汁,更加香噴噴。食完好飽。
凍冰冰的今日,平時唔中意食飯的我要食飯暖下肚。
餐廳有卡位,坐得舒服,店員反應好快,即叫即到。

另外有常餐湯飯,好多選擇。

2018-01-06 401 瀏覽
放假先尼落雨,想去行山又去唔到,唯有去附近搵食啦。這間位於柏樹街及基隆街交界的禾稈草餐廳,其實已經開業了一段時間,多次經過都未曾嘗試,今日決定入去試下。餐廳的裝條主要以黑色為主,地方寬敞,座位舒適。午市除了有午餐外,還有煲仔飯及小菜等。例湯-冬瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯我估佢應該係有咩放咩落去煲,樣樣都有一點,湯都算鮮甜,最重要係無加味精,值得一讚。蝦醬西蘭花炒鮮魷西蘭花翠綠爽脆,吸收了蝦醬的咸鮮味,而鮮魷炒得爽韌且新鮮,裏面加了些薑絲及辣椒絲去除蝦醬本身的腥味,令整體更鮮更香,配飯簡直一流。鮑魚滑雞煲仔飯煲仔飯即叫即做,所以費時,等了大既20分鐘終於上枱,煲仔飯熱辣辣,表面舖滿了雞件及冬菇,還有切片的鮑魚,但重點卻是白飯,白飯吸收了雞件及冬菇的味道,有雞油的甘香同時飯粒爽口,飯底有一層香脆的飯焦,即香且脆,而且整個飯都不會油淋淋,絕對有驚喜。黑椒雜菌牛柳粒牛柳粒應該是先走油後最後放入去一齊炒,感覺上比較油膩,西芹炒得爽脆,雜菌不多反而牛柳粒更多,個人覺得味道不及蝦醬鮮魷好味。整體而言,煲仔飯是必試之一,小食菜類夠鑊氣,味道不俗,份量十足,午晚市價錢一樣,所以晚市非常抵食。
餐廳的裝條主要以黑色為主,地方寬敞,座位舒適。

午市除了有午餐外,還有煲仔飯及小菜等。

例湯-冬瓜紅蘿蔔雞腳豬骨湯

2017-12-19 105 瀏覽
I was having an appointment at Prince Edward in the late noon, thus i decided to head over there for my lunch first. I walked along the street to see if there were any nice food around, and i decided to walk into 禾稈草主題餐廳 in the end as they have more options. It was located at Cedar Street, around 2 minutes walk from Prince Edward MTR.As a typical cha chan teng, their menu was very extensive, offering several choices for lunch. I decided to have claypot rice for my lunch as it helped to keep my b

As a typical cha chan teng, their menu was very extensive, offering several choices for lunch. I decided to have claypot rice for my lunch as it helped to keep my body warm during this cold winter.

This soup was complimentary as it was part of the set. Soup was clear and tasty, with not much MSG in it. There were pork, carrot and melon in it etc.

7-up with lemon - It was gassy and sparkling sweet, with slight sourness from the lemon.

Claypot rice with eel - The portion was quite generous, with huge amount of eel with it. The waitress told me that i need to wait for 20 minutes as it was made on the spot. Rice was flavourful and soft, and the eel was soft and smooth as well, almost melting in my mouth.
2017-12-12 109 瀏覽
我們已不是第一次過來光顧,沒有加一的小炒餐廳,裝修不錯,客人是街坊佔多。奉上的例湯是菜乾湯,口味清淡,但入面是不少料的。小炒皇88炒得夠鑊氣,上台好鮮豔,材料豐富很吸睛,炸了的腰瓜蝦干銀魚干很香口,魷魚🥕韭菜菜甫菇片,更少有加入豬肉片加添風味。沙嗲金菇肥牛煲72主要有金菇彩椒芽菜粉絲洋蔥等配料,肉片不un,因加了🍍帶少少甜的汁,送飯不錯。咸魚雞粒炒飯55粒粒分明,晚市來說很便宜,簡單雞粒蔥花菜絲旦花的炒飯,再加上我叫店員拿我的辣油,味道不錯。咸檸七18x2在做特價呢,好大的一杯冰塊,底下的咸檸精華所在,同七喜真夾。食後感:價錢合理,地區方便,適合閒聊暢快爽心食。P.S. 沒有限制時間,所以大男人們吃起來特別痛快,而且老闆娘感覺也挺有善嘛。

奉上的例湯是菜乾湯,口味清淡,但入面是不少料的。

小炒皇88

沙嗲金菇肥牛煲72

咸魚雞粒炒飯55

咸檸七18x2

食後感:價錢合理,地區方便,適合閒聊暢快爽心食。