2020-08-31 391 瀏覽
因為肺炎關係真係好耐無去過茶樓飲茶喇,同家姐行街見到福雅軒有下午茶仲要唔洗等位所以就入咗嚟食!我哋叫咗2份點心孖寶🤗水晶蝦餃皇:蝦肉爽脆大大粒,皮亦爽滑❤️蟹籽燒賣皇:好普通,仲要有粒燒賣唔知點解無蟹籽😆魚茸釀茄子:熱辣辣又香口,好好食🤤鮮蝦炸雲吞:上枱已經係微暖,餡得好少不過好在皮仍然脆👌🏻點心不過不失,但其他食客個個唔帶口罩大聲"吹水"感覺上真係有啲高危,都係快快手食完就走算😂😂
我哋叫咗2份點心孖寶🤗

水晶蝦餃皇:蝦肉爽脆大大粒,皮亦爽滑❤️

蟹籽燒賣皇:好普通,仲要有粒燒賣唔知點解無蟹籽😆

魚茸釀茄子:熱辣辣又香口,好好食🤤

鮮蝦炸雲吞:上枱已經係微暖,餡得好少不過好在皮仍然脆👌🏻

2020-06-21 217 瀏覽
今日同媽咪來光顧,我們被安排入座一張仍未執拾的座位,幾乎入座超過10分鐘都沒有前來招呼,即使已叫了職員,也要等了10分鐘,然後再叫,第二次才有人真正上前執枱,食物質素一般,除了是區內屬於比較便宜的中式酒樓之外,就已沒有值得再來的理由。
2019-11-26 892 瀏覽
很久沒有跟家人一起飲早茶,今日難得齊人,於是就到了屋企附近的酒樓飲茶。一如以往,間間酒樓都十分人多,大排長龍,於是我們分頭行事,最後到了福雅軒。福雅軒都算是新都城內比較平價的酒樓芝士蝦春卷不要看他外表很像硬硬的,其實皮脆,很有芝士味香煎蘿蔔糕蘿蔔糕不會太膩, 煎等很香呀!潮州粉果父親大人最愛,但是我就覺得皮太厚了 原隻鮮蝦腸這個腸粉真是超多蝦,一條腸有兩隻蝦,讚蜜汁叉燒包飲茶必點,熱辣辣的叉燒包又夠多汁四寶滑雞扎 每次點這個我都只吃腐皮,裏面包着的是雞、火腿、魚肚以及冬菇,少了芋頭?家鄉甜薄撐這份薄撐吹了三次都還沒有來...... 又沒有人跟進......當我們打算離座時,終於到了,大家以最快速度吃掉它,就離開 🤣 總括來說食物都算不錯,以及價錢都十分合理,但服務就真是有待改善,可能因為侍應不多,完全不跟進訂單......

福雅軒都算是新都城內比較平價的酒樓

芝士蝦春卷
不要看他外表很像硬硬的,其實皮脆,很有芝士味

香煎蘿蔔糕
蘿蔔糕不會太膩, 煎等很香呀!

潮州粉果
父親大人最愛,但是我就覺得皮太厚了

潮州粉果

原隻鮮蝦腸
這個腸粉真是超多蝦,一條腸有兩隻蝦,讚

蜜汁叉燒包
飲茶必點,熱辣辣的叉燒包又夠多汁

家鄉甜薄撐

2019-08-27 732 瀏覽
又黎到新都城開餐 又係貪佢泊車方便 泊車優惠又吸引依家好少任食火鍋 做得平 又開係商場入面所以我地都好經常食呢間👍其實佢有做小菜既 不過我地試過都係覺得打邊爐性價比高啲呢到係一口價 平日$148 價日$158已經有任食 任飲汽水啤酒 同埋醬料費佢有一個冰櫃 可以自己夾一啲冰鮮既食物除咗例牌嘅芝士腸,蟹柳,魚蛋,粟米之外呢度仲有個泰式魚餅 辣辣地 爽口彈牙幾好味我每次都嚟食😆😆😆😆呢度嘅滑牛做得好過肥牛 肥牛通常黎到係硬過石頭😂😂😂呢度汽水同啤酒都係任飲 啤酒係有獅威 有時佢冇曬會拎嘉士伯支裝出嚟 更加抵飲另外仲有雪糕櫃都係任食 係雀巢出品 百幾蚊有個地方可以同朋友吹水 雖然呢度只係任食兩個鐘 但係我冇試過畀阿姐趕走 亦冇試過收我超時費用😂😂😂
又黎到新都城開餐 又係貪佢泊車方便 泊車優惠又吸引
依家好少任食火鍋 做得平 又開係商場入面
所以我地都好經常食呢間👍

其實佢有做小菜既 不過我地試過都係覺得打邊爐性價比高啲

呢到係一口價 平日$148 價日$158
已經有任食 任飲汽水啤酒 同埋醬料費

佢有一個冰櫃 可以自己夾一啲冰鮮既食物
除咗例牌嘅芝士腸,蟹柳,魚蛋,粟米之外

呢度嘅滑牛做得好過肥牛 肥牛通常黎到係硬過石頭😂😂😂

另外仲有雪糕櫃都係任食 係雀巢出品

2019-08-04 655 瀏覽
好耐冇食任食火鍋啦,今晚同最鍾意打邊爐嘅表妹同埋屋企人一齊去酒樓打邊爐,近近地就去福雅軒啦⋯⋯爸媽嘅飯堂🤪一向都知福雅軒有任食火鍋,但係幾年都冇食過,表妹同我👀到價錢好似幾抵喎,假期$158全包茶芥同加一,仲有汽水啤酒任飲...重點係6人同行,1個係免費喎,咁啱我地6個人,咁咪即係收5人錢?咁梗係去食吓啦⋯⋯唔該6個呀😊入門口就👀到菜係任夾嘅,仲有自己混醬嘅位置,丸類、蟹柳、泰式魚餅、竹輪、芝士腸、魚片頭、菇🍄類同粟米都係任夾㗎如果係任食火鍋,哩度個飲品櫃係可以任攞嘢飲嘅,仲有雀巢雪糕杯食,不過我唔記得📷任食嘅火鍋紙就係哩張啦👇🏻,基本嘅都有,冇特別嘅嘢叫,👀落都夠食呀,因為出面有咁多樣嘢可以夾,要食海鮮就另外加錢叫㗎啦😉菜洗得幾乾淨呀⋯⋯有大約七款菜揀🥬哩D都係自己出面夾🥢㗎,D丸類都唔錯呀⋯⋯另外落單叫咗肥牛、鮮牛肉、黑毛豬腩肉、鮮魚腐、四海魚皮餃、豬皮、豬紅、脆肉鯇魚片同魚腩、魚雲等等.....不能盡錄,但係仲有叫埋炸魚皮,不過冇📷到😋我地梗係唔只叫咁少啦⋯⋯有encore過㗎🤭最後除咗我冇食雪糕外,其他屋企人都一人一杯雪糕為今餐劃上完滿嘅句號😙大家只有同一感覺,超爽同超飽呀⋯⋯

菜洗得幾乾淨呀⋯⋯有大約七款菜揀🥬

哩D都係自己出面夾🥢㗎,D丸類都唔錯呀⋯⋯

我地梗係唔只叫咁少啦⋯⋯有encore過㗎🤭

最後除咗我冇食雪糕外,其他屋企人都一人一杯雪糕為今餐劃上完滿嘅句號😙大家只有同一感覺,超爽同超飽呀⋯⋯食得好滿足😍
有6送1,埋單$790,平均每人$132,真係抵食呀!
2019-08-03
2019-01-18 1186 瀏覽
呀妹出咗糧請我地一家人去食晚飯你間酒樓真係經濟又實惠佢有好多特價優惠小菜或者孖寶套餐味道同份量都唔差呀妹叫左佢最鐘意既片皮鴨我就食漁香茄子佢個雜菜煲都好吸引白飯勁大碗 女仔可以兩個人share
呀妹出咗糧請我地一家人去食晚飯
我就食漁香茄子
佢個雜菜煲都好吸引
白飯勁大碗 女仔可以兩個人share
2018-12-15 784 瀏覽
一早去到按飛仔二人不塔台 等 明白會等 等左10分左右到見到寧另外二人都按不塔台好沒問題都係等等左好久就看看 看到比我們遲的二人 坐下  氣到同個支客講 但沒理會 真係太差 垃圾酒樓
2018-12-15
今日到咗family day,再加上細佬話要同我補祝食生日飯,所以就一家大細齊齊嚟新都城福雅軒飲茶啦~一向星期六日要飲餐茶都係有小小痛苦嘅,因為大部分人都放假,個個都鍾意出嚟飲吓茶嘆吓點心,好好享受假期,時代轉咗幾次,但呢個習慣香港人係唔會改變嘅,所以四周圍嘅酒家一定大排長龍,想食一定要俾多小小耐性等待一下......今日等嘅時間都要大約半個鐘頭,好彩都唔算太耐😌肚子一餓,拎住張點心紙,其實都唔會太理會價錢,想食乜就叫乜㗎喇今日有大人小朋友都身體有小小唔舒服,所以為佢哋而點,叫咗碗皮蛋瘦肉粥,其他嘢病人就唔係太啱食喇大大話話我哋都點咗唔小點心,有炸雲吞啦春卷啦牛肉腸粉啦鮮蝦腐皮卷啦蝦餃啦鮮蝦菜苗餃啦山竹牛肉啦馬拉糕啦雞扎啦煎蘿蔔糕啦鮮蝦腸粉啦黑椒金錢肚啦排骨啦鳳爪啦,嘩數埋唔覺唔覺原來食咗十幾樣。不過五個大人兩小童都差唔多啦......呢間酒樓嘅味道都算中規中矩,食物嘅素材都幾新鮮所以啲蒸籠點心我哋都幾滿意,炸物亦都還好唔會過油過乾,尤其是個鮮蝦腐皮卷真係值得一讚腐皮夠薄好香脆,好好味所以我哋都加單叫多一次。唯獨比較差嘅係個煎蘿蔔糕,太粉喇又冇乜料喺裡面,搞到成份都冇乜味道,又唔香口,

腐皮夠薄好香脆,好好味所以我哋都加單叫多一次。唯獨比較差嘅係個煎蘿蔔糕,太粉喇又冇乜料喺裡面,搞到成份都冇乜味道,又唔香口,下次唔會再叫。
整體嚟講都算可以啦,客人咁多爆哂棚佢哋都冇漏單嘅情況出現,加單亦都唔會要等好耐去追單,合格
皮蛋瘦肉粥+炸春卷+炸雲吞
馬拉糕
煎蘿蔔糕+鮮蝦腸粉+鮮蝦腐皮卷
黑椒金錢肚+豉汁蒸排骨+鳳爪
2018-07-03 1020 瀏覽
難得放假,叫屋企人唔好煮飯,去附近既酒樓食下晚餐就好,可以慳反些工夫,唔使買餸煮飯同洗碗。不過我就無訂位,一些大間既酒樓就要等位了,因為唔想等位,而依間又唔使等,咁就黎依間酒樓食。其實依間酒樓,野食係平,而且味道都唔算太差,中中等等咁。我地四個人叫左五樣野,有元貝4隻,味道唔錯,比較多粉絲。仲有金銀蛋浸時蔬咕嚕明蝦球干燒伊面沙嗲金菇肥牛煲不過惟一係佢地既樓面好似成日都唔夠人咁,要叫好耐先落到單。總體黎講,食物就ok 既,價錢都合理。

其實依間酒樓,野食係平,而且味道都唔算太差,中中等等咁。

我地四個人叫左五樣野,有元貝4隻,味道唔錯,比較多粉絲。

仲有金銀蛋浸時蔬

咕嚕明蝦球

干燒伊面

沙嗲金菇肥牛煲

2018-06-26 719 瀏覽
而家去酒樓食晏閒閒地60蚊,好多人會選擇下午茶時段先去,貪平啲,不過有一間係新都城三期商場叫福雅軒海鲜酒家,午飯都有優惠點心我至在嘆茶坐吓就啱晒,好似一碗燒鴨粉都係19.8不過唔好要求高,睇落都夠份量,燒鴨就瘦啲難趙壕皇鮮竹卷,三大條,多汁夠味祇賣3.8,不過得兩粒,夠唔夠見仁見智,整體係平嘅,不過質量就一般,今時今日租和人工都好貴,有怪莫怪啦

我至在嘆茶坐吓就啱晒,好似一碗燒鴨粉都係19.8

不過唔好要求高,睇落都夠份量,燒鴨就瘦啲難趙

壕皇鮮竹卷,三大條,多汁夠味

2018-06-26
  • 優惠點心
2018-06-14 569 瀏覽
🔹海蜇手撕雞 ($42)海蜇與手撕雞份量為2:1,海蜇較多。雞肉頗為嫩滑,青瓜極為鮮甜、爽口。作為前菜,微辣配以極重麻油香,頗為開胃。-🔹脆皮燒腩仔 ($58)好的燒腩仔,除了要有脆皮外,還要層次分明,肉質鬆軟,一啖肥膏一啖瘦肉,令人欲罷不能。-🔹魚香茄子煲 ($38)上菜時便已先聲奪人,連滾熱的砂煲原個上,「滋滋作響」。初嘗會覺得味道偏淡,沒有坊間般濃味,甚至吃到茄子的原味。但嚥下後,便會有淡淡的辣油從肉碎中飄出,頗特別。-🔹菠蘿咕嚕肉 ($42)儿時至愛。酸甜酸甜配上啖啖肉,往往不會有剩的機會。這咕嚕肉比坊間的size大上些許,但勝在啖啖肉。外皮鬆脆,但卻沒有多餘的炸粉,值得一贊。👍🏻-🔹Xo醬海皇粉絲煲($58)份量驚人,夠鑊氣,非常之香!以雞蛋、粉絲、少量蝦仁制作而成,火喉十足,難以在家中自制。-🔻830開始宵夜時段,價廉物美。🔻首推咕嚕肉👍🏻———————————————
🔹海蜇手撕雞 ($42)

🔹脆皮燒腩仔 ($58)

🔹魚香茄子煲 ($38)

🔹菠蘿咕嚕肉 ($42)

🔹Xo醬海皇粉絲煲($58)
份量驚人,夠鑊氣,非常之香!
以雞蛋、粉絲、少量蝦仁制作而成,火喉十足,難以在家中自制。

🔻830開始宵夜時段,價廉物美。
🔻首推咕嚕肉👍🏻
———————————————
2018-05-05 663 瀏覽
無乜冷氣,竟然要開風扇棉花雞成碟油浸啲棉花蒸到溶哂雞粥!內面只有幾條雞絲粉菓有四隻算抵食!正常煎腸粉亞姐淋埋豉油掉低....沒有選擇唔要豉油嘅機會薑汁糕明顯係心機嘢炸兩正常唔係無人等位都唔會刻意幫襯
無乜冷氣,竟然要開風扇

棉花雞成碟油浸

薑汁糕明顯係心機嘢

炸兩正常

唔係無人等位都唔會刻意幫襯
2018-04-03 562 瀏覽
瞓晏咗,第一餐😂 飲茶乜都有。原本1:20pm到咗想入去,點知發現原來1:45pm就係下午茶時間😜 大中小點當小點計😋小點假日$16.80 😂咁就梗係等一等啦😆夠鐘😎😎😎 好彩唔多人,叫飛就入得😂第一餐😂 兩個人叫咗好多野食😂皮蛋瘦肉粥 😐 無皮蛋,得碎肉🙈春卷 😎 餡料多,皮脆炸多春魚 😎 可能鍾意食香口野,好多春呀叉燒包 😊牛肉 😊燒賣 😊煎蘿蔔糕 😐 如果煎耐少少會好啲燒鴨瀨 😐 無醬嘅😅好飽😊 ok啦 😊
瞓晏咗,第一餐😂 飲茶乜都有。

夠鐘😎😎😎 好彩唔多人,叫飛就入得😂

第一餐😂 兩個人叫咗好多野食😂

皮蛋瘦肉粥 😐 無皮蛋,得碎肉🙈
春卷 😎 餡料多,皮脆
炸多春魚 😎 可能鍾意食香口野,好多春呀
叉燒包 😊
牛肉 😊
燒賣 😊
煎蘿蔔糕 😐 如果煎耐少少會好啲
燒鴨瀨 😐 無醬嘅😅

好飽😊 ok啦 😊

2018-04-02
2018-02-04 581 瀏覽
冇落單白等半個鐘,之後仲入錯單。D服務咁其實係咪想執凹?最後終於有嘢食不過實在太難食,正宗貼錢買難受。。。。。。唔怪之得星期日飲茶都唔洗等位啦,一定唔會再嚟!!!
冇落單白等半個鐘,之後仲入錯單。D服務咁其實係咪想執凹?
最後終於有嘢食不過實在太難食,正宗貼錢買難受。。。。。。
唔怪之得星期日飲茶都唔洗等位啦,一定唔會再嚟!!!
2017-11-12 1027 瀏覽
星期日飲茶新都城真係好難拎位,第一次試下係依間食等位,估唔到好快就有位依個生菜好正,就係想食健康d先叫碟菜,無加蠔油清清地;生菜魚肉以前街邊成日吃一碗,估唔到酒樓飲茶都有得食;煎腸粉加左蔥去煎特別香;豉椒鮮蝦炒河粉;估唔到咁好食,豆豉加紅青椒估唔到咁香,蝦都幾大隻應該有6-7隻左右,好味呀,忍唔住食左2碗蠔皇鮮竹卷;包住蝦仁肉餡又多汁,淋埋蠔油汁一啖咬落去汁流出黎正!流沙奶皇飽超好食真係流沙咖!好多地方都話流沙但一打開個包😩好彩依個唔係,好味!

流沙奶皇飽