2021-07-22 245 瀏覽
北角爆餡芝麻湯圓!🥰🥰終於試到大名鼎鼎嘅福元~ 湯圓好好味,一咬就知同平時嗰啲唔一樣,外皮非常之軟滑,一定落咗好多油去搓,輕輕咬開少少,啲芝麻餡「把把」聲咁流出嚟,好似火山爆發咁,haha 😚 芝麻湯圓勁流心,芝麻餡好香好滑溜 一咬就湧出嚟😍另外花生湯圓都好香,wingwing.foodfood建議嗌鴛鴦湯圓,咁就可以一次過試晒兩款喇!🤗.福元湯圓地址:北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖。

北角爆餡芝麻湯圓!🥰🥰

福元湯圓
地址:北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖。
2021-07-14 327 瀏覽
💛💚🧡💜🍡 芝麻湯丸小小的店面,只有十個坐位,三位嬸嬸努力地煮糖水中。一年都吃不到一次的「福元湯丸」。一碗有5粒,圓圓的,很飽滿。外皮薄及煙韌(Q彈),內裏是香甜的芝麻流心。薑湯有薑味,不太甜。用的糖應該是比較好,吃完咀巴沒有酸味。要給一個like! Sesame Rice DumplingVery famous rice dumpling in Hong Kong, you may choose “sesame” favour or “peanut” favour. 5 rice dumplings are served with ginger sweet soup. The thin and chewy thin is the signature of these rice dumpling. The sesame is fired and emits strong favour. The sweetness of ginger sweet soup is just right and fit Hong Kong People.
💛💚🧡💜
🍡

Sesame Rice Dumpling
2021-07-14
2021-07-05 270 瀏覽
呢間位於炮台山既米芝蓮中式甜品舖相信都唔少人聽過😋係20幾年既老店 主打大大粒湯圓!😍用平民價已經可以食到米蓮連食物啦🤩- 鴛鴦湯圓 $26湯圓有黑芝麻🌚同花生🥜兩種口味!黑芝麻起晒沙濃濃厚實 花生味濃仲有啲花生碎💡湯圓超大粒係平常嘅兩倍😳湯圓嗰個皮好薄好滑煙煙韌韌🤤做到晶凝通透 會隱隱約約睇到裏邊係咩餡料☺️薑水好好飲 唔會太辣🌶- 杏仁茶 $25好濃郁杏仁味😋好滑 唔會有渣🤗甜度又啱啱好 健康養顏之選👍🏻呢間良心老店啱曬我哋呢啲窮人😥冇錢又想食米芝蓮🤪大家真係可以一戰啊!

- 鴛鴦湯圓 $26

- 杏仁茶 $25

2021-05-30 340 瀏覽
自上年食完福元湯圓,一直都念念不忘!今次咁岩路經附近,緊係要整返碗!人龍唔算長,老闆娘無停手咁應付,比咗錢買完唔洗十分鐘就有得食!今次食薑湯底雙拼,熱辣辣,大大粒好好食~!再買多個外賣比屋企人👍🏻
好好食~!再買多個外賣比屋企人👍🏻
2021-05-25 304 瀏覽
每次嚟福元我都一定會叫凍木瓜雪耳加湯圓🍡佢地既凍木瓜雪耳加左啱啱碌起左既湯圓之後 其實就係室溫 唔係冰凍🥶所以怕食生冷野又驚夏天食熱野既朋友可以試下哩個配搭😚 木瓜雪耳感覺係燉左好耐咁 啲湯水好濃稠 有啲似飲梗樽裝燕窩嗰種感覺 木耳煲到淋哂 木瓜又係入口即溶既感覺 好好味 好滋潤😙😙😙 仲有啲南北杏咬下 增添口感!湯圓就一如既往咁正😛一咬開啲餡就傾「圓」而出 㩒都㩒唔住呀真係!🍡 湯圓外皮煙韌有糯米香 內餡既黑芝麻香到不得了 係有炒過既味道 亦有黑芝麻本身迷人既香氣!一個字!絕呀!另外朋友叫既椰汁西米露就係正常水準 有湯圓做配料 食咩都零舍好食!-仲額外叫多左個鴛鴦湯圓,可以試多啲味!就係黑芝麻併花生🥜,於我而言,花生湯圓係稍遜於黑芝麻湯圓,偏甜,有花生粒,但做唔到好似黑芝麻咁香🤪🤪不過都係好食既!-嚟到咁繁忙既小店,都唔奢望有好好既服務態度啦😆 但希望店主係環境衛生方面,可能都係要多加留意一啲!

每次嚟福元我都一定會叫凍木瓜雪耳加湯圓🍡

15 分鐘 (堂食)
  • 鴛鴦湯圓
  • 木瓜雪耳
2021-04-28 528 瀏覽
福源湯圓係間米芝蓮嘅舊式糖水店,舖面個外觀完全唔起眼,就咁望落去好似冇做堂食咁😂😂但係野食就好有驚喜入去搵位自己坐低就可以落單,唔好期待坐得好舒服,始終係好舊式嘅舖頭,但勝在有味道搭救入面啲糖水唔貴,20至到$30就有一碗。呢碗合桃露就好特別唔會好甜,落咗紅棗有陣香味,啲材料全部打到溶哂,食落又香又滑!湯圓係芝麻餡,如果你想要其他味道都可以同佢講。但個湯圓真係幾好食,有流沙綠豆涼粉就同出邊嘅唔同,綠豆沙又係打到溶晒,唔會有豆同海帶。但加埋落啲涼粉度又係好滑,同樣唔會太甜,味道剛好👍🏻👍🏻夏天食一流!

入面啲糖水唔貴,20至到$30就有一碗。

呢碗合桃露就好特別

合核露加湯圓

綠豆涼粉
2021-04-26
合核露加湯圓
綠豆涼粉
  • 綠豆沙涼粉
呢間福元湯圓老字號一直都想試,特別係當佢得到米芝蓮光環之後,哈哈。今日懶得行,就叫UBER外賣叫左兩碗糖水做下午茶。叫左大概40分鐘之後就送到。杏仁茶配湯圓 $46兩碗糖水送到黎仲係辣手架,正!杏仁茶非常香滑,完全無個d假假地既杏霜味。入面有三粒大大既芝麻湯丸,真係流心架,一咬開粒湯丸,入面既黑芝麻餡就多到流出黎,好正!杏仁茶本身甜度適中,只係芝麻湯丸就甜左少少,不過都好味!棗香合桃露配湯圓 $50呢碗棗香合桃露配湯圓更加驚爲天人,因爲我真係無食過d咁杰撻撻既合桃露,合桃露又滑又香,只係無個名所講既棗香。入面都係有三粒大大既流心芝麻湯丸。合桃露甜度都好適中。呢個真心推介。今次經Uber買,價錢就貴左d,所以打分就無考慮價錢,相信堂食會更抵食。
呢間福元湯圓老字號一直都想試,特別係當佢得到米芝蓮光環之後

杏仁茶配湯圓 $46

棗香合桃露配湯圓 $50

2021-04-18
40 分鐘 (外賣送餐)
2021-04-15 273 瀏覽
有次係港島搵食 朋友就推薦福元湯圓食糖水! 店舖其實好唔起眼 店面只能坐2-3枱~ 不過好好彩唔洗等位同埋都有好多外賣單!桂花酒釀湯圓 $30有5粒湯圓 不過全部都係芝麻味~ 有機會下次食要鴛鴦! 湯圓個皮好煙韌又夠薄! 大大粒!皮薄餡靚! 芝麻味勁濃郁~勁香口~楊枝甘露加湯圓(3粒) $40凍既楊枝甘露 配 熱辣辣嘅芝麻湯圓 🤣 兩樣配撘真係扯唔上關係 楊枝甘露就正正常常~ 芝麻糊加湯圓(3粒) $32食完芝麻湯圓再食芝麻糊 明顯對比下 芝麻糊就無乜芝麻味 而且都好稀~ 不過朋友加左花生湯圓 花生餡好有咬口 好香~見到佢有得買生嘅湯圓 下次有機會買返屋企 隨時都可以食到!

桂花酒釀湯圓 $30

楊枝甘露加湯圓(3粒) $40

芝麻糊加湯圓(3粒) $32

見到佢有得買生嘅湯圓 下次有機會買返屋企 隨時都可以食到!
2021年米芝蓮最近公布,當中更有第一次上榜的甜品店。三十年老店之福元湯圓,湯圓以人手搓製,日賣4000粒~除了堂食,今次小編就買了生湯圓回家自煮一試😋🥣 #芝麻味手工湯圓 $42/10粒 (生賣)▸ 設芝麻味及花生兩款口味▸ 招牌芝麻味是自家生磨再加入豬油炒成,芝麻香極濃▸ 湯圓內餡非常足料,輕輕咬開薄皮,芝麻如泉湧出▸ 薄皮煙韌,略帶糯米香▸ 湯圓手工製作,餡料依然分佈平均⭐另外亦提供數十種中式糖水任君選擇

🥣 #芝麻味手工湯圓 $42/10粒 (生賣)
▸ 設芝麻味及花生兩款口味
▸ 招牌芝麻味是自家生磨再加入豬油炒成,芝麻香極濃
▸ 湯圓內餡非常足料,輕輕咬開薄皮,芝麻如泉湧出
▸ 薄皮煙韌,略帶糯米香
▸ 湯圓手工製作,餡料依然分佈平均
⭐另外亦提供數十種中式糖水任君選擇
2021-04-06 396 瀏覽
每次係北角一帶食完飯,都想去福元食湯圓一到飯後時間呢度幾乎都要排隊,但好在佢地流轉得好快,無論外賣或者堂食都好快就有,唔洗點等呢度最正就係❤️必試薑湯鴛鴦湯圓(5粒),有3粒皮薄漲爆流心芝麻超正,2粒味濃花生味湯圓,兩款大大粒皮薄餡靚,回味無窮😋另外仲有其他中式糖水都好出色架,腐竹雞蛋糖水豆漿味濃,好滑,可以一試仲有番薯糖水,如果想疆味濃d可以同老細講要疆d,如果唔係疆味唔太濃,番薯都算甜冇渣,冬天食就啱晒,可暖胃
每次係北角一帶食完飯,都想去福元食湯圓

2021-04-01 166 瀏覽
久仰大名的湯圓小店真係好正!直程有驚為天人既感覺😇不過一定要趁熱食!凍左個外皮冇咁煙韌,個餡料又冇咁流沙~芝麻糊+芝麻湯圓。 9/10平時好少食芝麻湯圓,但尼間既芝麻湯圓令人一試愛上!個餡料香濃既芝麻味,加淡淡既焦香,再加埋流沙既視覺享受🙌正到冇朋友~ 反而相比之下芝麻糊唔覺特別~姜湯花生湯圓。 9/10食完芝麻湯圓之後試花生湯圓,花生湯圓相對黎講冇驚為天人既感覺,可能花生餡料冇咁芝麻個種焦香,只係一般唔錯既流沙花生湯圓總結: 必試!
久仰大名的湯圓小店

芝麻糊+芝麻湯圓。 9/10

姜湯花生湯圓。 9/10

總結: 必試!
  • 芝麻湯圓
#黃店 福元湯圓雖然店面細細,而且主打傳統嘅中式湯水,但係幾乎每晚都有好多人係店面排外賣💛~福元嘅湯圓全人手搓而且激流心🤤 外皮煙韌🤏🏼內餡保持到芝麻粒粒口感🖤 唔會太膩😚中學時期第一次食已經係小編湯圓排行榜no.1🌟.① 杏仁茶湯圓($32)// 見有杏仁茶即刻order咗!杏仁茶雖然唔算好稠 但係杏仁香好濃🤍好食好食好食)ヽ(✿゚▽゚)ノ //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨② 芝麻糊湯圓($32)// 福元嘅芝麻糊好濃稠 似膏狀,每口都充滿住芝麻香🖤而且唔會太甜,配埋芝麻流沙湯圓徹底滿足到芝麻控嘅心靈!✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 黑芝麻湯圓配糖薑水($26)// 糖薑水雖然係最基本款 不過正正唔會喧賓奪主🥰而且有5個粒湯圓!🤰🏻//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.福元依家堂食做到6點鐘咋,想堂食記住早啲去食啦!如果6點後都可以外賣🥣
① 杏仁茶湯圓($32)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌕✨
杏仁茶湯圓

② 芝麻糊湯圓($32)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
芝麻糊湯圓

③ 黑芝麻湯圓配糖薑水($26)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
芝麻糊湯圓
  • 花生湯圓
  • 黑芝麻湯丸
2021-03-25 204 瀏覽
久仰大名的福元湯圓 每逢中秋新年元宵🌕 都會見到長長的人龍  果然沒令我失望呀🥰 最重要它是良心小店🔻🔻🔻🔻🔻✨黑芝麻湯丸 ($26) 我本來不太喜歡吃黑芝麻 但因為花生味早已售罄 而媽喜歡黑芝麻口味 也就嚐一嚐吧😋 湯丸皮真的很薄 而且超大的一顆 餡料很香而且不甜 吃第一口時已經有流心感覺 相對於超市買的真的好吃多… 連甚少說好吃的爸也說「就是好吃 但又說不出那裡較好吃😂😂」✨桂花酒釀小丸子($30) 這個推薦MAX💯 小丸子超煙韌 而且份量很多 好像吃不完的很幸福 酒味不算濃烈🍶 但桂花味十分芳香 未吃過的朋友一定要試一下🔺🔺🔺🔺🔺-📍 福元湯圓 (北角)🗺  北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖-#你嘅like同follow都係我嘅動力🙆🏻‍♀️Like & Follow @mageatallday 👈#沒有一秒是餓的 #mageatallday
🔻🔻🔻🔻🔻
✨黑芝麻湯丸 ($26)
✨桂花酒釀小丸子($30)
🔺🔺🔺🔺🔺
📍 福元湯圓 (北角)
🗺  北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
#你嘅like同follow都係我嘅動力🙆🏻‍♀️
Like & Follow @mageatallday 👈
#沒有一秒是餓的 #mageatallday
  • 桂花酒釀湯圓
2021-03-24 1430 瀏覽
福元湯圓 @ Tin Hau - 街坊最愛嘅老字號湯圓⁉️一直都有聽過福元湯碗哩個大名 無論係親戚定係街坊group都好多人推哩一間老字號!最近喺附近食完飯終於有機會試下👏🏻去到已有唔少人排隊 由於店內空間唔大 堂食座位亦唔多 所以有唔少人都選擇外賣或者直接買生湯圓返屋企自己煮🙌🏻不過當日有三個人打理 人手足夠 所以落單到有得食都唔駛10分鐘👍🏻*此店為半自助形式 自行落單 自行搵位 員工會將甜品送到你面前鴛鴦湯圓(五粒配姜糖水)$26內有三粒黑芝麻湯圓同兩粒花生湯圓 黑芝麻同花生都有事先炒香再用磨米機磨碎 再混合豬油製成流心餡料 食落煙韌軟糯唔痴口而且香濃味美 五粒完全唔夠皮啊🙌🏻終於明點解咁多人買生湯圓返去煮👍🏻糖不甩(八粒) $26一向都好鍾意喺甜品鋪叫糖不甩 今次哩個糖不甩可以係話我食過咁多間最好食嘅!大大粒 而且形狀扁平 中間有凹位 等啲花生碎可以完美融入湯圓中👏🏻口感酥脆香甜 煙韌軟糯 加上有一大包花生碎!值得推介👍🏻10/10!📍 福元湯圓 (北角)北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
福元湯圓 @ Tin Hau - 街坊最愛嘅老字號湯圓⁉️

鴛鴦湯圓(五粒配姜糖水)$26
黑芝麻流心湯圓
花生流心湯圓

糖不甩(八粒) $26
糖不甩

📍 福元湯圓 (北角)
北角炮台山福元街7號利都樓地下I-1舖
2021-03-21
10 分鐘 (堂食)
黑芝麻流心湯圓
花生流心湯圓
糖不甩
機緣巧合之下,小編經過左北角呢間福元湯圓!即使啱啱食完Brunch都好,點都要食返一碗熱辣辣嘅湯圓🥣 甜品係用第二個胃既,唔怕㗎嘛係咪😝.#招牌黑芝麻湯圓 配 #芝麻糊其實小編當日係諗住試鴛鴦湯圓,原因係想試埋個花生味嘅湯圓,點知今日冇花生湯圓食🥜⋯可惜👉🏻👈🏻不過佢知道嘅黑芝麻湯圓真係好好味,完全彌補到食唔到花生味嘅遺憾!原因係佢既芝麻餡係流心同爆餡既,加上芝麻味好香濃,而且又唔會太甜!🥰 對比小編平時自己係屋企煮嘅現成芝麻湯圓,多左一種微沙粒既口感,小編又幾鍾意!👍🏻另外呢度嘅芝麻糊味道亦都好濃郁細滑,甜而不膩,唔錯唔錯😋.🏆 「豬」味指數:8.5/10📌 溫馨提示:芝麻湯圓配上芝麻糊,芝麻味道Double Up!🤩 但係相對上,食晒成碗之後又真係會有少少膩既,可能配返傳統嘅薑糖水更加適合😍 大家可以考慮下呀😙
芝麻湯圓配芝麻
#招牌黑芝麻湯圓 配 #芝麻糊
另外呢度嘅芝麻糊味道亦都好濃郁細滑,甜而不膩,唔錯唔錯😋
🏆 「豬」味指數:8.5/10
芝麻湯圓配芝麻