2020-05-17 1267 瀏覽
今日同事想食生煎包,就跟佢一齊叫,點知原來想叫果間冇了,就搵左呢間。一份生煎包4隻,好細的,有黑白芝麻係面,一咬開d湯飛了出來,好誇張,個湯好多,底夠脆,不過唔知是否凍左,所以比較油同埋好咸。豆漿係一支支的,正常。呢個酸辣湯好似膠水,勁多粉,只有辣味,沒有酸味,好怪,不是我想飲的味覺。同事的麻醬雲吞,佢話個醬好味的,不過個雲吞好厚。

豆漿係一支支的,正常。

同事的麻醬雲吞,佢話個醬好味的,不過個雲吞好厚。
2020-05-04
外賣送餐
午餐
2020-05-01 665 瀏覽
好近地鐵站b出口 ,同事介紹先知道有呢間好正嘅小籠包。外賣盒招牌生煎包兩隻 15hkdJuicy外賣盒鮮蝦生煎包兩隻 28hkdJuicy, 使用木筷子企喺餐廳門口食, 堂食走膠袋。可以自己加添辣椒醬, 及自己調味, 生煎包熱湯非常多, 一咬開就可以吸啜到好多湯汁。yummy。唔經唔覺已經開咗最少四年, 次次都一樣非常多人喺門口度排隊, 企門口可以睇到師傅不停咁整,唔同嘅生煎包,用水,油慢慢蒸熱非常好食下次會再過嚟食。
好近地鐵站b出口 ,同事介紹先知道有呢間好正嘅小籠包。

外賣盒招牌生煎包兩隻 15hkd
Juicy

外賣盒鮮蝦生煎包兩隻 28hkd
Juicy, 使用木筷子企喺餐廳門口食, 堂食走膠袋。

非常好食下次會再過嚟食。
2020-03-01 787 瀏覽
記得第一次食祥興記係以前舊同事買返工請我食,當時一試就愛上,後來發現原來荃灣都有分店,自然成為常客,前排家姐喺國外返嚟,行完街專登帶佢去食。食物選擇唔算多,以生煎包做主打,仲有幾款冷盤同湯粉麵,價錢合理。招牌生煎包係2016年米芝蓮推介,質素自然有保證。門口有大大個玻璃窗可以睇到製作過程,雖然見唔到佢即場包,但望住佢將啲生煎包落鑊半煎炸,都已經好吸引,而且成個過程非常開放,感覺相當衛生。我哋叫咗招牌生煎包,三十蚊有四隻,價錢合理。咬開薄薄嘅外皮,入面充滿肉汁,又鮮又濃,食嘅時候要好小心,一個唔覺意好容易辣親嘴,飲完湯汁之後一啖食哂佢,非常有滿足感,最鍾意佢香脆嘅包底,配上肉餡同黑白芝麻非常滋味!每隔一排就會諗起佢嘅生煎包,總係心思思忍唔住再嚟食,簡直係我嘅「comfort food」!

招牌生煎包係2016年米芝蓮推介,質素自然有保證。

我哋叫咗招牌生煎包,三十蚊有四隻,價錢合理。

2020-01-19 560 瀏覽
作為兩人晚餐 但星期六既荃灣夜晚每間舖頭都大排長龍冇諗過夜晚臨近九點都咁多人未食飯我以為我都已經夜。。。祥興記 如果要喺舖頭食就要立食因為冇附上任何一張櫈所以其實都有人流 不過真係少人逗留兩個人既晚餐 都夜晚八點九 估唔到周圍咁多人酸辣湯 辣多過酸 食唔到辣都唔洗妄想試一兩啖 真係好辣但同行者話好正!這是食到辣同食唔到辣既分別麻醬雲呑麻醬唔係比較偏甜 係更似花生醬嗰種濃郁少少 唔係打邊爐同撈烏冬咁稀身個感覺比較新奇( ´▽`)味道係可以接受 但好唔好味真係好難評價( ´▽`)排骨麵豬扒唔係另上 直接放喺湯不過我地都係立即食所以問題唔大個湯係幾好飲既鹽味湯跟個麵係好食既蛋絲同葱都係唔錯既點綴 唔破壞主體既味道又加返啲口感唔錯唔錯每樣食左兩啖 生煎包都出黎啦!真係好食喎(⊙_⊙)比平時食既細隻得多 個包煎到個皮係脆既 然包頂都係脆既!又係即煎 刻意咬開一啖散咁啲熱先然後肉香同煙味就飄出黎啦啲湯啊肉汁啊又就即刻流哂出黎一心急飲返 喉嚨就淥親。。。好好味 但係要好小心食(;´༎ຶД༎ຶ`)
作為兩人晚餐
但星期六既荃灣夜晚
每間舖頭都大排長龍
冇諗過夜晚臨近九點都咁多人未食飯
我以為我都已經夜。。。
祥興記 如果要喺舖頭食就要立食
因為冇附上任何一張櫈
所以其實都有人流 不過真係少人逗留

兩個人既晚餐 都夜晚八點九 估唔到周圍咁多人

酸辣湯 辣多過酸
食唔到辣都唔洗妄想試一兩啖 真係好辣
但同行者話好正!
這是食到辣同食唔到辣既分別
麻醬雲呑
麻醬唔係比較偏甜 係更似花生醬嗰種
濃郁少少 唔係打邊爐同撈烏冬咁稀身
個感覺比較新奇( ´▽`)
味道係可以接受 但好唔好味真係好難評價( ´▽`)
排骨麵
豬扒唔係另上 直接放喺湯
不過我地都係立即食所以問題唔大
個湯係幾好飲既鹽味湯
跟個麵係好食既
蛋絲同葱都係唔錯既點綴
唔破壞主體既味道又加返啲口感
唔錯唔錯

每樣食左兩啖 生煎包都出黎啦!
真係好食喎(⊙_⊙)
比平時食既細隻得多
個包煎到個皮係脆既 然包頂都係脆既!
又係即煎 刻意咬開一啖散咁啲熱先
然後肉香同煙味就飄出黎啦
啲湯啊肉汁啊又就即刻流哂出黎
一心急飲返 喉嚨就淥親。。。
好好味 但係要好小心食(;´༎ຶД༎ຶ`)
2019-12-27 424 瀏覽
祥興記的生煎包曾獲得米芝蓮街頭小吃的榮譽,味道是有一定的保證。生煎包熱騰騰的,所以進食時一定要小心,免得灼傷口腔。生煎包充滿肉汁,一咬開便有大量的肉汁流出來;餡的肉味也足夠。另外,皮薄;包底的部分更有煎過,所以包底的皮咬下去是脆脆的。-►好食指數:9/10一句就能概括了,「皮薄餡靚多肉汁」,包底還是脆薄香口的。吃了兩隻已經覺得有點飽肚,米芝蓮之譽也實至名歸。-✎想看更多的請在ig搜尋:#wd荃灣

►好食指數:9/10

✎想看更多的請在ig搜尋:#wd荃灣
2019-12-05
2019-10-30 373 瀏覽
通常路過嚟食生煎包都係當小食或下午茶,第一次嚟試早餐,25蚊係幾平。包豆漿(有普通低糖同黑豆漿以供選擇), 生煎包兩件再加炸醬麵一碗。以為開10am, 一問之下原來八點半已經開門, 下次唔使等到咁晏先嚟。第一次試食炸醬麵比想像中咸,我估應該係阿姐咁啱落多咗鹽,咸到有點不正常。 生煎包一如既往嘅好食, 入邊熱辣辣肉汁多,包底又香又脆。接受多種支付模式,除了八達通,還可以用支付寶、wechat pay,方便! 唯一唔好就係冇座位之餘,企喺度嘅位置都少。

2019-10-10 283 瀏覽
再次黎到荃灣做嘢,經過祥興記見到門外有張宣傳掛起,早餐只需$25,咁就走咗入去試下。之前經過一直都想試下,因為荃灣店舖較細,只提供立食或外賣,見到佢地推出左早餐(印象中之前開上午11點),所以要試下早餐只需$25,午餐就$35,分別係多一個生煎飽。店面仲有溫馨提示2016年車軚人推介仲有其他午市特價套餐,11點後供應。早餐$25,有兩個生煎飽,一個炸醬麵,一支低糖豆漿。生煎飽底煎得香脆,內裡有不少點肉汁,但湯汁只是暖暖地,並非熱辣辣,如夠熱會更加美味炸醬麵,份糧多而醬汁亦多,不過麵條有部份煮得過淋,無乜口感,但整體尚算美味。豆漿雖然寫住低糖,但飲落甜度似正常多些。

早餐只需$25,午餐就$35,分別係多一個生煎飽。

店面仲有溫馨提示

2016年車軚人推介

仲有其他午市特價套餐,11點後供應。

早餐$25,有兩個生煎飽,一個炸醬麵,一支低糖豆漿。

豆漿雖然寫住低糖,但飲落甜度似正常多些。
2019-10-09
3 分鐘 (堂食)
$25 (早餐)
  • 生煎包
2019-09-27 242 瀏覽
一個人收工等朋友攞野仔仔附近有間祥記生煎包, 見有啲肚餓走咗入去嗌咗個生煎包食多汁熱辣辣新鮮出爐非常好食, 30蚊四隻生煎包鍾意外晚上的 胃口 填飽我空虛的肚子, 價錢唔貴值得一試
2019-09-27
2019-09-15 265 瀏覽
好耐冇食過上海生煎包,好想食 😋即刻諗到呢一間 ,呢間之前好耐都食過,剛巧今天經過,店舖裏面面積好細堂食企喺度個位亦都好細,所以我就外賣啦,平日嘅午餐真係平過散叫生煎包,散叫生煎包4個都要30蚊,而家一個套餐連飲品35蚊都算抵😛。套餐包括是3隻生煎包,1碗炸醬麵,1杯豆漿,生煎包的確裏面好多湯汁好好味,同我之前食嘅冇變過水準依然👍 炸醬麵就我覺得啲肉醬唔夠多,拎到返屋企變咗好似好乾咁,豆漿就ok唔係太甜又有豆味ok呀

2019-09-12
  • 招牌生煎包
2019-09-12 206 瀏覽
今日又要到荃灣工作,處理好公事,就開始要搵地方醫肚。行到荃灣鱟地坊附近,見到這間主打生煎包的店,門口一張大banner介紹,午餐只$35,有生煎包、炸醬麵,再加豆槳,真係好抵食,決定食個午市套餐。哩度係冇坐位嘅,但有立食區,但生煎包要即食才好味,所以都選擇堂食生煎包,個包面唔算好熱,但咬落,裹面係非常熱,同好多湯汁,非常燙口,包底煎到好脆,口感似食餅乾,但一點都唔油膩炸醬麵,係即叫即煮,麵煮得好干爽,醬汁唔咸,有少少肉,加青瓜絲,成份麵食落好爽口,美味整體而言,以這個價錢,真的好抵食,但要扣分嘅係,店舖裹面,冷氣真的太弱,一路食會一路出汗
今日又要到荃灣工作,處理好公事,就開始要搵地方醫肚。

2019-07-31 291 瀏覽
記得初到荃灣時已發現此店,早上提供早餐,後來沒有了。某天經過,又再提供,可喜。我猜想可能店家員工不足,不能太早上班?可能只能賺取小許利錢?一般都是這兩個因由,也罷,我能吃就好。以價錢來說,相當推薦。早餐包兩件生煎,一碗炸醬麵。麵是上海麵,其實無甚特別,肉醬不夠,味有點咸,麵是過火了。生煎脆底,皮厚,肉汁豐富,有味。可能一般香港食客會嫌皮厚,但上海味,的確如此。就是不夠新鮮,皮已乾硬,從此在上海生活,一出鍋就買,很是回味,在此建議路過時,剛好出鍋,不妨一試。餐飲送豆漿,交貨,低糖,在便利商店買到都要好幾元,何況味道中規中矩,已是驚喜。整體而言,價錢合理,味道中上,只是麵粉太飽,建議早點買來,當午餐吃就好,比較划算。
以價錢來說,相當推薦。

2019-07-16 237 瀏覽
呢間生煎包雖然曾經敗失 離開荃灣好高興佢可以捲土重來 而且水準依舊 生煎包好多湯汁 一咬落去 些湯汁流晒出來 包底煎得脆脆的 行過真係要試下招牌生煎包 30元4個 好味道 唔花巧不過湯汁真心熱 食時要相當小心 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯So happy this shop came back to Tsuen WanThe bun is also tasty and mouth wateringDon’t miss it if you are around
呢間生煎包雖然曾經敗失 離開荃灣

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2019-07-16
  • 招牌生煎包
2019-06-25 269 瀏覽
心血來潮, 好想食上海嘢, 之前經過呢間小店, 覺得好香, 好想試, 今晚專登過嚟買外賣返屋企食.招牌生煎包好juicy, 肉汁近付有2匙仔, 包底好脆, 好似食緊薯片咁, 但其實一個已經好飽, 建議4隻2個人食, 或者一份自己食可以唔洗再加嘢.排骨湯麵睇住豬扒係即叫即炸, 湯麵加上少少炸菜絲, 麵底好味.蘿蔔粉絲湯原來係油豆腐粉絲湯加上蘿蔔, 蘿蔔清甜爽口, 有3大件, 豆卜好味, 值得讚係粉絲, 佢粗粗地, 唔同平時食開幼身果款, 好味.

排骨湯麵
睇住豬扒係即叫即炸, 湯麵加上少少炸菜絲, 麵底好味.

蘿蔔粉絲湯
2019-06-23
2019-06-04 205 瀏覽
想食小小野又唔想咁飽咁岩經過祥興記 一直久仰大名買黎試下原來真係幾多汁 足料 $32 4個小心辣親 要咬細細口 吹涷佢先好食落小小醋+ 辣醬更加野味不過有小小咸做一個下午茶算好
想食小小野又唔想咁飽
落小小醋+ 辣醬更加野味

不過有小小咸
做一個下午茶算好
2019-05-13 230 瀏覽
上海野食入面,生煎包係我數一數二鍾意食既😍 好耐無食祥興記,見行過就叫左招牌生煎食下~生煎包多汁,亦都夠晒熱!所以食既時候真係要小心,唔係就會爆汁同熱親條脷🤣 但我略嫌佢個埋口位既皮厚左少少,不過整體黎講係香港食既生煎包入面,祥興記算係唔錯~價錢方面要$30四隻都仲係可接受範圍內。祥興記大概係可以比我解解對生煎包既相思之苦既好地方吧😌
價錢方面要$30四隻都仲係可接受範圍內。
祥興記大概係可以比我解解對生煎包既相思之苦既好地方吧😌