2023-05-29 1863 瀏覽
名廚主理的餐廳,小人抱著很大期望,一天中午特意慕名到訪。三日兩夜羅宋湯,名字起得相當之厲害。一口喝下,好像比起一般紅湯是較為濃密的,但到底是否煲足三日兩夜就喝不出來了。冬陰功海鮮意粉更加奇怪,冬陰功應有的香、辛、辣味均不存在,食到的只得個鹹字。海鮮料有些帶子、魷魚,最有印象的就是兩塊大點的魚柳,卻又煎得不脆;還有一些黃紅燈籠椒,全部都煮得好腍,幸未至於糊。意粉是對辦的,小人吃了不少。置面的兩條秋葵雖然混不到汁醬或意粉,卻能做就出一點清爽。有點不過爾爾的感覺。
名廚主理的餐廳,小人抱著很大期望,一天中午特意慕名到訪。

三日兩夜羅宋湯

冬陰功海鮮意粉

有點不過爾爾的感覺。
2023-01-18 2561 瀏覽
在電視上看到Ricky師傅介紹自家製午餐肉,一定要試下啦。$98有湯有飲品,有人招呼,坐得舒服,又無加一,價錢合理。看得出用料是用心的,不是一般茶餐廳貨式。午餐肉似厚身肉餅多啲,味道是好的,覺得比午餐肉更健康。加$3轉兩日兩夜羅宋湯,味道太複雜,不是我杯茶。加$10轉鮮奶咖啡,夠濃香。美中不足是蛋及午餐肉都是預先煎好,而且點餐後上菜速度媲美澳牛,餐湯,主菜,餐飲一齊到,食物欠缺溫度,影響了味道。如果可以改善就更好。
2023-01-18
2022-12-25 2177 瀏覽
知道長沙灣有分店,專登嚟試吓。喺幢商廈地舖,可能未到食飯時間,所以唔係太多人,我一個人可以坐係一張枱,係對住牆既卡位,幾舒服,之後就見要等位啦。價錢唔算太平,午餐就有包湯和飲品。點咗個長通粉,忌廉味濃有芝士脆脆喺意粉上面,味道不錯。2日2夜羅宋湯挺濃有些辣味道。反而覺得個祥仔奶茶幾特別。
知道長沙灣有分店,專登嚟試吓。

2日2夜羅宋湯挺濃有些辣味道。

反而覺得個祥仔奶茶幾特別。
2022-12-19
  • 經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋
開店開到出了分店,未到中午用餐時間,店面越來越多人,果然好吃的東西真的會反應再人潮!比起連鎖茶餐廳,這家茶餐廳真的做出不一樣而且有功夫在!砂鍋粥🥣 真的必點!這次點了金牌燒肉粥 燒肉又脆又香,粥也是燉的剛剛好不會過透米心!春風得意腸粉 蝦仁🍤超大,紮實又有彈性的肉被灑著蝦卵的腸粉皮上,讓整個腸粉賞心悅目又好吃!蘋果雪耳燉排骨 燉湯真的是有出現在菜單上就會想點!尤其是有水果等入湯的時候就會想點來平衡一下腸胃😂蘋果銀耳排骨都相當軟嫩,湯也鮮甜!香煎韭菜餅 驚艷的韭菜餅!還以為是像燒餅的脆薄餅(怕乾乾的),結果不是,整個超薄的皮包著超紮實的蔥跟肉跟蝦仁!又香又好吃!蠔油蒸鳳爪  茶餐廳必點,😂好吃的雞爪剛好的鹹香,配上一口熱茶超棒!臘味蘿蔔糕  軟軟的蘿蔔糕,配上香香的臘肉,超ㄕㄨㄚˋ嘴!再來一道 黃金流沙包  不甜不膩的流沙,喜歡的可以一次吃個兩個😂 配上忌簾汽水鮮奶 $80 真的是牛奶汽水的口感有趣又甜香,小朋友一定會愛!大人來個香濃鴛鴦  冰鎮的鴛鴦真的可以慢慢喝又不會因為冰塊融化影響口味,很棒!是一間有機會絕對會想再訪的茶餐廳🍴👍🏻👍🏻

砂鍋粥🥣 真的必點!這次點了金牌燒肉粥
燒肉又脆又香,粥也是燉的剛剛好不會過透米心!
春風得意腸粉
蘋果雪耳燉排骨
蘋果銀耳排骨都相當軟嫩,湯也鮮甜!
香煎韭菜餅
臘味蘿蔔糕  軟軟的蘿蔔糕,配上香香的臘肉,超ㄕㄨㄚˋ嘴!
是一間有機會絕對會想再訪的茶餐廳🍴👍🏻👍🏻
"- ̗̀ 〈祥仔 (永康街)📍〉  ̖́-長期排長龍嘅茶餐廳! 平民飯堂之選,推介超級滑蛋多士同同奶茶( ´͈ ᵕ `͈ )◞講起长沙,大家應該諗起尖沙咀嘅半島酒店—— 不過!今次介紹呢間长沙雖然唔係fine dine,但佢受歡迎程度絕對不亞於Hotel Peninsula°(❛ᴗ❛)° 每次去都會見到長長嘅人龍,而且食物同樣高質,喺眾多茶餐廳而言都水準超群ʘ‿ʘ佢嘅公司三文治🥪份量好大份而足料,而且每一塊都烘得焦香,餡料有齊曬生菜、芝士、煎蛋、蕃茄、午餐肉、火腿等等,一啖就滿足曬你所有願望🧞‍♂️另外佢嘅黑松露火腿炒蛋多士都係傑出之作,雞蛋炒得超滑,上菜仲係熱到冒煙!最開心係佢嘅奶茶真係好絲滑,雖然外表平平無奇,但果然名不虛傳😆ღ公司三文治 ღ黑松露火腿超蛋多士 ღ特濃番茄牛肉湯通粉 ┈┈┈┈┈┈┈ High popularity local cha chaan teng in the neighbourhood. Its quality food well explains why there is always a long queue outside the eatery👍🏻 It is
"- ̗̀ 〈祥仔 (永康街)📍〉  ̖́-

ღ公司三文治
ღ黑松露火腿超蛋多士
ღ特濃番茄牛肉湯通粉

┈┈┈┈┈┈┈

It is a great place for dining with a good value of price. They provide a wide array of local style set meals for you to choose from. I would say their Club Sandwich is a must-try which is in generous amounts with a variety of ingredients: ham, cheese, pan-fried eggs, tomatoes, lettuces…..🍅🐣🥓accompanied by buttered and toasted bread - take a big gulp and it is so fulfilling! ( ´͈ ᵕ `͈ )◞

☕Their hot milk tea is also so silky and smooth, such a perfect treat to brighten a boring afternoon. Really worth stopping in if you are in the area.

┈┈┈┈┈┈┈
📍祥仔 (永康街)
长沙湾永康街9号地下G06号舖
2022-08-30 2192 瀏覽
今日難得請左日假,瞓晏啲,刷牙洗得面出嚟出得門口嚟已係食晏時間😏!平時周末去搵食呢,都要就番附近有冇車位為主,而今日趁上班人士未放食晏前,攞位食晏🤪🤘!就係喺荔枝角其中一個商業大廈泊咗車之後,就見到呢間外表睇唔出係食咩既餐廳,但外觀又好似幾乾淨,而服務員一見到我立即有禮地招呼,咁我地就去左呢間探吓祥仔🤣。我被帶到一邊二人面壁卡位,雖然係面壁,但係兩個人坐都夠位,而餐廳整體真係好簡潔乾淨。估唔到間餐廳唔係一般傳統嘅茶餐廳,其實我都唔知點形容佢嘅餐牌😂。餐牌連圖片都好靚真係令人口水流,雖然價錢唔算平,但係賣相同埋食物質素真係唔錯,八卦望下隔離檯叫既餐🤭🥹。我哋一人叫咗一份午餐:慢煮牛脷鮮茄意粉😍,鮮粟米星斑飯😍,再加祥仔被仔瑞士雞翼兩隻🥳🥳!哇!賣相真係好掂🥰,牛舌又大又厚🤩,難得咬一口係無「蘇」味,同埋夠林😙好好味呀😛😛;同時,個意粉醬汁唔同一般茄味意粉,平時少食意粉嘅我,都真係覺得好好食,意粉軟硬適中,而且食到尾啲汁仲好夠撈埋尾個啖意粉😂🥹。另外既星斑飯就好似係名貴酒家叫左份星斑撈飯咁😋,好味👍🏼。可能沒有預計食物質素如何,所以今餐真係出期意料之外,食左餐高質午餐👍🏼🤩。

慢煮牛舌鮮茄意粉
2022-08-19
慢煮牛舌鮮茄意粉
  • 鮮粟米真鮮斑飯
今日第一次試祥仔,一份露天茶坐質素嘅豬扒腸仔飯,竟然係標$88。中伏。塊豬扒薄過紙。不得不承認個蔥油汁係幾好味。但質素同價錢完全fail. 荔枝角應該$45內可以有同質素。故仔中有故仔,話說其實哩份係已經第二份豬扒飯,第一次煎唔熟,侍應姐姐一見到就已經話係唔熟換過份俾我,成兩點先食飯,已經餓到暈,但唯有等佢換另一份。等了又等,就係一份普通茶記嘅豬扒煎蛋飯,其實佢哋唔使俾刀我都得,皆因塊豬扒真係薄過紙。我唔明自己典解要千里迢迢黎食份露天茶坐飯,重要收我$88。都只有怪我自己。
2022-06-22 1597 瀏覽
⭐️兩日兩夜羅宋湯羅宋湯 味道酸酸甜甜帶微微辣 清新開胃⭐️慢煮快烤美國豬鞍豬鞍 好厚肉 肉質軟腍 調味偏淡配菜 薯條香脆 蔬菜正常⭐️祥仔脆脆豬扒飯豬扒同飯係另上 幾貼心脆脆豬扒 炸皮 夠薄 口感鬆脆豬扒 肉厚 肉質結實 口感軟嫩 有啲咬口蕃茄醬汁味道酸甜偏酸 飯 軟硬適中飯粒分明 ⭐️香辣手撕雞飯手撕雞 雞肉都算嫩滑 味道微辣 幾惹味油飯 飯粒分明味道偏淡⭐️祥仔茶走奶茶 質感濃厚 茶底幾香濃 唔錯食物唔錯 份量足環境正常唔算大 坐得尚算舒服但張枱好細 碗碟好大 完全冇位擺嘢服務正常 價錢可以 都可以一試
⭐️兩日兩夜羅宋湯

環境正常唔算大 坐得尚算舒服
但張枱好細 碗碟好大 完全冇位擺嘢
服務正常 價錢可以 都可以一試
2022-01-21 3067 瀏覽
荔枝角食飯時間勁多人,本身諗住食個間排晒長龍,即刻轉軚,朋友話呢間係RICKY開的,佢就話係TVB同新假期都有介紹過。舖面就有大理石感覺的天然感,開放式吧台廚房,西式餐牌。慢煮牛脷鮮茹意粉感覺係西式的那款慢歎食法,咁下晝趕頭趕命食法都有D難度,不過佢叫做黎野夠快手!咁調轉諗,歎一個正lunch都唔錯選擇~麵身係有咬感的,所以如果想要林身D,就要預早通知聲伙記~味道係「有機」感覺,唔會好咸好甜,食落口係清淡舒服的!瑞士雞翼面頭的香草令整個雞翼味道升華,有種很特別的感覺,瑞士汁都入味,食嘅時候小心唔好俾汁整到衫~經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋長通粉都比較硬身,芝士夠味的,份量適中,如果大食人士可能要再額外添小食~飲品:茶走茶底有別於一般茶餐廳,微甜而帶點茶香,很特別的!

慢煮牛脷鮮茹意粉
麵身係有咬感的,所以如果想要林身D,就要預早通知聲伙記~
味道係「有機」感覺,唔會好咸好甜,食落口係清淡舒服的!

瑞士雞翼

經典芝士煙肉長通粉伴溫泉蛋

飲品:茶走
茶底有別於一般茶餐廳,微甜而帶點茶香,很特別的!
2022-01-17 1944 瀏覽
今日幫襯公司附近唯一一間高質的餐廳︰Ricky大廚的《祥仔》,點了慢煮牛脷鮮茄意粉及葡汁香煎雞扒飯,原本想加錢將午餐升級(升級好像是加$15,會有一個三日三夜羅宋湯及一個甜品),可是友人表示怕吃不完不想浪費,所以放棄了升級的念頭。葡汁香煎雞扒飯的葡汁很香,配於汁內的蔬菜粒很新鮮,雞扒是外間少見的非常巨型Size,雞扒的邊煎得輕微的燶加輕微的脆,味道不錯。慢煮牛脷鮮茄意粉的牛脷是厚切的,所以有很滿足的口感,可能因為是慢煮的關係,牛脷煮得很淋。茄汁似乎是新鮮番茄製作而非茄膏再加料炮製,所以味道很好。
2021-11-26 2554 瀏覽
這店位於工廠區,環境和食物都比同區食店的水平高一點,當然,價錢也高一點。這天二人行,點了祥仔脆脆豬扒飯和長沙灣分店限定的葡汁香煎雞扒飯,兩客午餐都包飲品,沒有湯。豬扒和茄汁飯是分碟上桌的,忍不住驚叫豬扒很大很厚唷!這豬扒是原件的,要自行切開,切的時候已感到外皮很脆。吃嘅時候,口感很好,皮脆而不油膩,肉厚而不柴,反而味道沒想像中出色,比較淡。茄汁飯則不錯,茄汁中有很多蔬菜,例如車厘茄、燈籠椒、洋蔥和蘑菇等等,其中的車厘茄更是鮮味十足,用這汁拌飯,好吃!雞扒飯的雞扒同樣大得驚人,雞肉很嫩滑,味道也好,反而葡汁不夠香,有點遜色。飲品點了熱檸檬水和凍咖啡,咖啡不夠香濃,下次不會再點。這店的食物水平的確比同區食肆要高一點,不過又不是預期中的很好吃,值不值得這價錢,也就見仁見智了。
飲品點了熱檸檬水和凍咖啡,咖啡不夠香濃,下次不會再點。
2021-10-29 2116 瀏覽
原本以為係前菜沙律,但如果話你知呢個係午餐主菜你會點?如果唔係同班同事一齊食午餐真係會叫佢換過。其他食物質素都下跌不少。再加埋呢個連港女都食唔飽嘅午餐,真心嬲咗!😡😡😡😡
鮮果藜麥沙律配溫泉蛋
2021-10-28
2021-10-20 1804 瀏覽
在openrice 見到可以網上booking, 即本试下、、、星期三的晚上, 工廠區晚飯人不多, 總共6枱客。內部裝修用了玻璃, 驟眼以為餐廳很深, 其實係反影, 又因為是玻璃鏡多, 回音好嚴重, 有兩台可以是聚會, 我們坐該兩台的卡位, 句句震耳、、、好彩可以轉到比較靜的角落。食物、點了是日推介套餐, 入會有優惠238/位, 餐湯、主菜、甜品都可以有選擇, 餐湯~兩日兩夜羅宋湯、+20轉酥皮龍蝦湯、主菜有三款點了牛和豬, 沒有選雞, 甜品~泡芙+20升級焦糖燉蛋感覺、兩日兩夜羅宋湯偏酸, 酥皮湯皮夠鬆&濃, 前菜係乳鴿, 肉滑&嫩, 牛就好重梳打粉, 試到祥仔午餐肉~好咸, 豬扒好大件, 甜品還可以。其他地區的質素會高D?
其他地區的質素會高D?
2021-10-20
📍午餐肉搞搞新意思‼️· 大廚精心炮製私房菜👨🏻‍🍳 -- 祥仔🍽=======================最近星級廚師張錦祥精心研發咗全新嘅祥仔・午餐豚肉🐷係用上加拿大豚肉腩製作,油脂香豐腴,鹹香十足🤤而且係用咗原粒豚肉入饌,口感比咗平時嘅午餐肉實身,好有咬口😍除咗原味之外,仲有麻辣味,加入咗野山椒粉及新鮮指天椒,中意食辣嘅朋友仔唔好錯過啦~上星期同朋友有幸去咗祥仔嘅”午餐豚肉大作戰”私房菜,一嚐呢個用咗午餐豚肉為主製作嘅menu!!😍------------------------------⭐️午餐豚肉南瓜沙律伴印度脆片沙律酸酸甜甜,南瓜同薯仔整得夠腍,加埋帶麻辣味午餐豚肉同黑椒味嘅印度脆片一齊食好惹味😍👍------------------------------⭐️午餐豚肉帶子羅宋湯羅宋湯番茄味香濃,唔會太鹹👍帶子輕輕煎過,味道鮮甜,肉質軟腍~加埋------------------------------⭐️香草汁午餐豚肉海鮮雲吞配韓國泡菜海鮮雲吞外皮厚薄剛好,內餡有陣陣芝士香,墊底有切咗粒嘅午餐豚肉同泡菜粒,食落酸酸辣辣,好惹味‼️🤤食唔停口!-----------------
=======================

⭐️午餐豚肉南瓜沙律伴印度脆片

⭐️午餐豚肉帶子羅宋湯

⭐️香草汁午餐豚肉海鮮雲吞配韓國泡菜

⭐️午餐豚肉龍蝦牛柳意大利燴飯

燴飯非常creamy,芝士味濃郁,飯粒略帶煙韌🤤龍蝦肉質爽口,牛柳肉質腍身無筋,肉味濃郁👍
賣相:7.8/10
味道:7.6/10
店舖資料
名稱:祥仔
地址:長沙灣永康街9號地下G06號舖
前往方法:荔枝角站C出口
2021-09-26 1128 瀏覽
今次要介紹嘅係由張錦祥全新推出嘅午餐豚肉,以加拿大豚肉腩原粒豚肉入饌,相對一般午餐肉更有嚼勁。午餐豚肉分別有原味同麻辣味,適合唔同嘅菜式,現時可於 C!ty'Super 或一田購買。Ricky Cheung has recently launched the new luncheon meat, which uses Canadian pork belly. It tastes chewier than the ordinary one. It is offered in two flavours, and you can purchase it now at C!ty'Super or Yada.◾午餐豚肉南瓜沙律伴印度脆片印度脆片配上南瓜沙律同煎香嘅午餐豚肉一同進食,南瓜嘅甜正好襯托午餐豚肉嘅鹹,而沙律又正好襯托脆片同午餐豚肉嘅脆,形成好好嘅平衡。The Indian crisp is served with pumpkin salad and luncheon pork. It has a great balance as the sweetness of the pumpkin

午餐豚肉南瓜沙律伴印度脆片

The Indian crisp is served with pumpkin salad and luncheon pork. It has a great balance as the sweetness of the pumpkin complements the saltiness of the luncheon meat, while the softness of salad complements the crispness of the luncheon meat.

午餐豚肉帶子羅宋湯

午餐豚肉浸泡於羅宋湯中仍不失嚼勁,帶子則質感爽彈,配上羅宋湯本身微辛嘅味道頗為搭配。
The luncheon meat remains its chewiness even in the Russian Borscht. It matches well with the spicy flavour of the borscht itself.

香草汁午餐豚肉海鮮雲吞配韓國泡菜

麻辣味道嘅午餐豚肉配上韓國泡菜,令整道菜以酸辣嘅味道作為主調。酸辣嘅味道帶入質感軟綿嘅海鮮雲吞,感覺惹味。
The spicy luncheon meat is paired with Korean kimchi, which brings in the spicy and sour taste to the soft and tasty seafood dumpling.

午餐豚肉大蝦牛柳

午餐豚肉於大蝦同牛柳之間仍不覺失色,讓人感覺相輔相成,頗為出色。
The luncheon meat is as outstanding as the prawn and the tenderloin, and they complement each other well.

祥仔

Ricky’s Kitchen
📍長沙灣永康街9號地下G06號舖
📍Shop G06, G/F, 9 Wing Hong Street, Cheung Sha Wan
#fooodninja_hk_cheungshawan
#photoninjasis