2018-12-10 132 瀏覽
<神輿>門面充滿日式風情,穿過紅彤彤的鳥居和白色燈籠,是空間感寬闊的大廳,卡位的私隱度極高,是適合朋友相聚的好地方。無論星期一至日,6點前入座都是優惠時段,用餐時間為2小時,吃得開心又滿足。食物種類繁多,不知不覺就點了海量美食,準備大飽口福。刺身拼盤是今餐的滋味開端,三文魚新鮮肥美,甜蝦甘甜爽口,帶子圓潤滑溜,油甘魚味道鮮甜,刺身整體感覺新鮮。壽司的醋飯不會太大,可以一口氣多嚐幾款口味,鰻魚壽司軟綿蜜甜;火灼三文魚在芝士點綴下,更為吸引;火灼和牛壽司牛味香郁,加上甜燒汁,啖啖滋味。一品料理也同樣精彩,汁燒一口牛是必點推介。和牛口感軟腍,浸泡在蒜香牛肉汁內,咬下時肉汁四濺,惹味十足,我也忍不住Encore! 花之戀以肥美三文魚包裹,內𥚃填滿沙律醬及蟹籽,是邪惡的化身。還有鰻芝卷、龍蝦和牛卷及黃金蟹卷,米飯包裹脆卜卜的軟殼蟹,的確不錯。焗虎蝦釀入半溶芝士和沙律醬,柔滑香膩。芝士焗蠔的芝士呈拉絲狀,只是蠔身未夠厚實。雞肉軟骨串、鹽燒雞腎串、燒一口牛,質地仍然濕潤,燒一口牛夾合車厘茄,有助燒膩。海蝦天婦羅彈牙,外層香脆;我最愛炸紫薯球,外脆內軟,紫薯蓉十分綿密細緻。吃過濃味的菜
吃過濃味的菜餚,海鮮雜錦鍋及牛肉壽喜燒也不錯,湯中的金菇和蔬菜吸嗦了甜湯,清新而消滯。清酒煮扇貝在口腔沁出清酒香,淡雅解膩。
最後,我們點了2大球綠茶及紅豆雪糕,冰涷透心涼。紅豆雪糕十分吸引,夾著粒粒紅豆,非常窩心;綠茶雪糕的奶味香濃,嗜甜者必愛。總括而言,餐廳食物選擇豐富,上菜速度很快,没有漏單情況,是回頭率高的日式放題
2018-12-07
2018-12-09 79 瀏覽
我最鍾意同朋友去食放題,最近日式放題真係開到成行成市, 上個禮拜同朋友喺創興廣場試咗一間應該係新開嘅日式放題。可能由於新開嘅關係,喺創興廣場亦不算太多人排隊, 裏面地方十分大, 我們一入座,即刻點了刺身, 一口牛,燒牛肋骨等等……我本身好鍾意食海膽, 海膽手捲海膽分量太少, 反而海膽壽司,海膽滿滿, 入口十分鮮味,顏色十分新鮮, 海膽味濃厚, 我們連續叫了幾轉, 味道真的不錯!串燒方面,水準亦到位, 尤其係燒海大蝦, 剛剛熟,沒有過火,海蝦肉質結實入口彈牙!

星期日一家人去旺角創興廣場試下呢間日式放題, 今次係其中一位親戚介紹, 於是我哋一早book好枱七點鐘時段, 每位$258 價錢並非特別平,因為喺同一個創興廣場已經有幾間日式放題,我都試過,水準都唔差,今次抱著試新嘢嘅心態過嚟試下,點知都令人幾失望。沒有開放式嘅 corner, 飲品種類選擇很少, 連甜品亦沒有,只有很普通嘅雪糕!其他食物水準都一般, 唯獨是海膽壽司真係唔錯,海膽顏色鮮豔, 入口 味道唔錯!但整體而言都是伏了!

但整體而言都是伏了!
2018-12-09 99 瀏覽
琴日同朋友喺創興廣場試下呢間日式放題, 結果令我們都好失望, 除咗飲品種類少, 串燒竟然冇牛舌, 刺身唔夠新鮮!甜蝦軟, 不夠新鮮!三文魚, 亦係好似溶雪過耐!希靈魚很細件, 勉強都算ok, 八爪魚很薄很薄, 完全沒有味道!

甜蝦軟, 不夠新鮮
!

三文魚, 亦係好似溶雪過耐
!

希靈魚很細件, 勉強都算ok,

八爪魚很薄很薄, 完全沒有味道
每逢食好嘢嘅時候,就覺得做人真係好幸福。第一次食一間日本放題店係坐得咁舒服㗎,座位之間隔得好遠,通道好闊,而且張枱好大,就算叫咗好多嘢食都唔會放唔落。好多時每次食放題都會因為出菜太慢而一次過落好多單,喺呢度出食物嘅速度實在太快,我哋一坐低比咗菜單俾店員之後,仲要話要等好耐,點知轉個頭已經上咗嘢食過嚟。而且呢度嘅店員好留意食客,之前食過嘅放題店遞左張紙好耐都無人接,今次我啱啱填完張紙,已經有店員留意到嚟接左我張紙走啦,服務態度非常良好。次真係非常肥美嘅,食落都好新鮮,螺片好甜,三文魚好鮮甜,而我最鍾意就係食佢個油甘魚同埋赤貝。叫左幾件壽司食,和牛壽司塊肉真係入口即溶,火炙芝士三文魚壽司,輕微咁少個芝士有少許溶化,火炙過嘅三文魚口感好特別。欣賞佢啲手卷都唔會太大件,唔會因為食咗件手卷之後就食唔落其他嘢,個軟殼蟹手卷炸得好好食,好香,葱拖羅蓉手卷份量都好足。叫咗個牛肉鍋食,個湯汁真係好甜,又充滿肉味,蔬菜吸收晒啲湯汁特別鮮甜。佢啲串燒火候控制得好好,唔會燒到乾爭爭,最鍾意就係食日本甜番薯,細細粒。忌廉扇貝、芝士焗生蠔,芝士焗大蝦,呢三個真係要必叫泥食,啱啱送上嚟熱辣辣即刻食。呢度嘅天婦羅唔會
每逢食好嘢嘅時候,就覺得做人真係好幸福。

呢度嘅天婦羅唔會食到一口油,外面嗰層粉張好薄,炸到好香,而佢個芝麻雞翼好脆,加咗芝麻好香,入面嘅肉仲係好嫩滑。

清酒煮扇貝,有清酒味但唔算濃,冬天食會好暖胃。

雪糕我試咗綠茶味同埋芝麻味,綠茶味個茶味好重,亦都有賴未頭,所以成日都好甜,忍唔住食咗七球。

四個人食每人食二百幾蚊,環境舒適,服務態度好,上菜速度快,食物質素高夠新鮮,實在係一種享受。
2018-12-07 64 瀏覽
其實每次朋友飯聚,旺角真係一個首選之地,而放題更係不二之選,但想在旺角選擇合心水嘅放題亦絶非易事,喺三五知己whatsapp group入面大家都話自己提意最好,經過激烈票選後由小弟呢個為食人提意嘅神輿日本料理勝出,多謝支持。其實我都係第一次黎,網上做功課後,餐廳位於剛反新無耐嘅創興,樓下巴士站方便,係小弟小勝嘅第一點。加上餐廳環境裝修佈置都滿滿和風味,等位時啲朋友可以影相呃like令小弟又多1分加上唔同時段設唔同收費,價錢又算經濟食物,飲料加甜品選擇加埋都有成10張紙相信都一定嘅cp值,最終神輿你勝出啦但事實同網上資料又相乎嗎?大家一齊探索吓餐廳座位寬闊,大多卡位形式,四人位居多飲料中竟然有我之前日本飲過嘅巨桻汽酒,真係好驚喜刺身方面,選擇都唔少,但個人認為帶子,同肥美嘅三文魚刺身絶對係必點之選而壽司方面火灼種類都值得點卷物啲名全部改得好吸引,有一個鰻魚芝士,提醒喜歡芝士嘅朋友一定不好錯過,但卷物嘅飯質太軟,略帶粘口感小食份量唔多可以試盡咁多款炸物同天婦羅需要等較長時間,但師傅炸嘢嘅技巧明顯勝出放題嘅層次,每樣也炸得金黃香脆,雞翼保留肉汁,吉列蠔咬落蠔汁鮮甜,外皮香脆,重點最少三次。
多謝支持。
令小弟又多1分

加上唔同時段設唔同收費,價錢又算經濟

但事實同網上資料又相乎嗎?大家一齊探索吓

餐廳座位寬闊,大多卡位形式,四人位居多

飲料中竟然有我之前日本飲過嘅巨桻汽酒,真係好驚喜

壽司方面火灼種類都值得點

小食份量唔多可以試盡咁多款

燒物方面除左一口牛,牛肉同車里茄配合得好,焦香中帶有車里茄本身叫汁好食,但其他就比較一般,豚肉仲有太乾感覺。
2018-11-30 3416 瀏覽
即興約朋友吃飯,剛好他說有一家放題一直很想去,就臨時預訂了當天晚上,還好因為是平日,而且我們訂7點蠻早的,所以很幸運的訂到了位子!神輿現場地方很大,位子很多,我看到有好幾桌都是那種十幾二十個人的,感覺很適合要一大班人聚會,下次也可以提議公司來,哈哈!通常第一輪當然要先點魚生吧,很新鮮!不得不說這裡上菜速度很快,而且服務生服務態度很好,我印象中是沒有漏單的情況,這個很難得!吃完魚生當然也要吃壽司,這裡的壽司都是一口一件的,很適合女生,不會吃個三四件就飽了。我最喜歡吃花之戀,前後大概吃了四個吧XD烤雞翼,漲鼓鼓啖啖肉的,而且外皮烤得金黃色很漂亮,咬下去也有點脆脆的!贊!超大顆的燒墨魚丸!整個很彈牙!加上有點甜甜的秘製醬汁,很不錯!烤雞肉串&雞腎:雞肉串皮超脆的!内裡卻很juicy, 不會乾乾的!而雞腎就略嫌有點薄,如果再厚切一點口感會更好。烤日本小蕃薯,這個是我放題必點的!香香甜甜的很好吃!甜點方面有紅豆,綠茶跟芝麻口味的雪糕,我選的當然是女生最愛的紅豆!朋友選的是芝麻,我偷吃了一口也覺得蠻香的喔!

烤日本小蕃薯,這個是我放題必點的!香香甜甜的很好吃!

2018-11-26 106 瀏覽
今晚同老公慶祝生日,同左佢去旺角神輿日本料理,之前都有同d friend去食,感覺不錯,所以今晚同佢撐枱腳地方都幾大~光猛整潔刺身有~有三文魚、馬刀貝、甜蝦、希靈魚、北寄貝、象拔蚌⋯⋯等,十分新鮮蟹子沙律、中華沙律小食,細細碟,可以試多d唔同款鹽燒海老,肉質新鮮,鹹度適中黑椒豚肉串,黑椒夠香,配合豚肉,好食軍艦即叫即整,紫菜夠脆天婦羅,粉唔太厚,亮點是芝士年糕,熱辣辣咬落去漏曬d芝士出黎,齒頰留香最後食甜品~紅豆雪糕加和菓子~不錯老公都好滿意依餐生日飯
地方都幾大~光猛整潔
蟹子沙律、中華沙律小食,細細碟,可以試多d唔同款
鹽燒海老,肉質新鮮,鹹度適中
黑椒豚肉串,黑椒夠香,配合豚肉,好食
軍艦即叫即整,紫菜夠脆
天婦羅,粉唔太厚,亮點是芝士年糕,熱辣辣
咬落去漏曬d芝士出黎,齒頰留香
最後食甜品~紅豆雪糕加和菓子~不錯
老公都好滿意依餐生日飯
2018-11-26
2018-11-20 97 瀏覽
神神輿日本料理位於創興廣場五樓,一入到去,裝潢漂亮。重點我木制閘口,好有style. 燈光明亮,比起其他放題餐廳,坐位寬闊多了。首先的策略是叫些不飽肚的,三文魚刺身,甜蝦,北寄貝,希靈魚,帶子等等。全部都好新鮮。叫了個蟹子沙律,好好味。有好多沙律漿。再黎個田園沙律,菜都係新鮮而份量不大。火炙壽司好味,火炙和牛,其他壽司種類都好多,重點係魚肉都厚身,飯不多。食得過癮。叫了熱食,牛柳粒好大粒,有牛味。雞軟骨鹹度剛好,炒雜菌同炒菜因為加了牛油的關係,都好香口。綠茶雪糕好濃,比得起hagendarz. 仲有芝麻味同紅豆味,都好好味。熱飲選擇都多,綠茶好濃。玫瑰花茶啱女仔,熱熱地又暖胃,仲帶微酸,開胃。仲有有氣酒可以簡,款色種類,好多選擇。值得提是芝士年糕。勁多芝士。炸榴槤入面全部都係蓉,咬一口,爆漿咁爆出來。榴槤愛好者一定要試。男友人最後還很貪心地叫了壽喜燒,肥牛,豆腐,金菇都好味,仲有個半熟蛋,伴微甜湯汁, 過隱。坦白講,普通餐廳咁嘅素質要百多元,呢餐真心掋晒。最後最後,見到隔離枱有海膽壽士,搵咗成本簿都唔見,膽粗粗問侍應,佢俾咗張special K 的Menu, 有海膽壽司可以order,
神神輿日本料理

最後最後,見到隔離枱有海膽壽士,搵咗成本簿都唔見,膽粗粗問侍應,佢俾咗張special K 的Menu, 有海膽壽司可以order, 一口氣order 咗二十件,海膽唔腥,都甜。 好難得放題有海膽。回晒本!

2018-11-16 92 瀏覽
聽朋友說旺角有一家不錯的放題,這天就特地帶了貪吃的女朋友來品嚐美食。神輿的是指神出巡時所用的神轎,整個很日式,很有威嚴的名字!先點刺身是常識吧!這天雖然人蠻多的,但送菜速度蠻快的,而且服務生態度很好,不得不讚!刺身方面也很新鮮,個人比較喜歡甜蝦,真的鮮甜!吃完立刻encore!什麼都想試的我們一開始只敢點幾種軍艦各一件,但原來每一件都小小的,完全不用怕吃個幾件就飽,所以後來連小鳥胃的女朋友也有再點她想吃的!鹽燒豚肉&雞腎雞腎可以說是我的最愛,大大小小的店我都必點雞腎,而神興的雞腎完全是我喜愛的味道,我不喜歡死咸的,輕輕的,點到即止就最好,而且夠彈牙!炸雞軟骨吃這麼多油炸食物本來是有點罪惡感,但因為太好吃所以真的停不下來。清酒扇貝淡淡的酒香,份外清新的感覺。芝士焗蠔看到旁邊那桌女生點了一整盤焗蠔,讓不吃熟蠔的我們也忍不住點來吃吃看,果然不錯!芝士不會太膩,肉質嫩嫩的!點甜我選了芝麻雪糕,雖然不知道是什麼品牌的雪糕,但芝麻味也是蠻香的喔!
聽朋友說旺角有一家不錯的放題
這天就特地帶了貪吃的女朋友來品嚐美食。

神輿的是指神出巡時所用的神轎,
整個很日式,很有威嚴的名字!

先點刺身是常識吧!
這天雖然人蠻多的,但送菜速度蠻快的,
而且服務生態度很好,不得不讚!
刺身方面也很新鮮,個人比較喜歡甜蝦,
真的鮮甜!吃完立刻encore!

什麼都想試的我們一開始只敢點幾種軍艦各一件,
但原來每一件都小小的,完全不用怕吃個幾件就飽,
所以後來連小鳥胃的女朋友也有再點她想吃的!

鹽燒豚肉&雞腎
雞腎可以說是我的最愛,
大大小小的店我都必點雞腎,
而神興的雞腎完全是我喜愛的味道,
我不喜歡死咸的,輕輕的,點到即止就最好,
而且夠彈牙!

炸雞軟骨
吃這麼多油炸食物本來是有點罪惡感,
但因為太好吃所以真的停不下來。

清酒扇貝
淡淡的酒香,份外清新的感覺。

芝士焗蠔
看到旁邊那桌女生點了一整盤焗蠔,
讓不吃熟蠔的我們也忍不住點來吃吃看,
果然不錯!芝士不會太膩,肉質嫩嫩的!

點甜我選了芝麻雪糕,
雖然不知道是什麼品牌的雪糕,
但芝麻味也是蠻香的喔!
2018-11-16 116 瀏覽
要不是臨時在旺角要找個地方晚飯,應該都不會找到這家非常一般的放題, 食物質素一般,服務一般,環境一般。黃金時間也沒有一半的入座率,都別拿他跟樓上樓下的放題比較。魚生刺身類沒有鮮味 熟食炸物上菜時不夠熱 甜品飲品選擇少
魚生刺身類沒有鮮味
熟食炸物上菜時不夠熱
甜品飲品選擇少

2018-11-16 121 瀏覽
經朋友介紹,今晚約左班舊同事,黎到旺角食放題。一上到五樓,就見到豪華的裝修,但接待處貼左張羊架暫定供應,見到有啲失望。先講下首輪刺身,種類不算多,但都算新鮮。到壽司,最估唔到有海膽壽司同手卷,而且好鮮甜,一啲都唔腥。encore左幾次芝麻雞翼,味到好香,炸得剛好,好juicy,但味道淡啲,有啲失望。相對焗雞翼大大隻,而且味到恰到好處。白酒煮元貝,酒味好淡,元貝唔會煮得過熟。食物都好少漏單,店員收點速度都快,愉快的一餐
經朋友介紹,今晚約左班舊同事,黎到旺角食放題

先講下首輪刺身,種類不算多,但都算新鮮。

白酒煮元貝,酒味好淡,元貝唔會煮得過熟。

食物都好少漏單,店員收點速度都快,愉快的一餐

2018-11-12 2952 瀏覽
歷史以來坐得最舒服嘅日式放題一定係今次黎既神輿日式料理,一入到去,門口已經有好大個位放左啲裝清酒嘅酲,成個裝修好霸氣,所有枱同隔離嗰張都夾得好開,一啲都冇壓迫嘅感覺。平時識開日式放題,嘢食都要等一輪先嚟,所以我哋急不及待就寫咗好多張單上去,點知呢度啲嘢食上得超級快,好快我哋張枱就擺到冇晒位(我哋係四個人坐六個人枱),幾乎一比單佢,等左5分鐘啲嘢食就黎,速度方面我相當滿意。第一樣一定係叫刺身先啦,選擇都幾多,最鍾意係三文魚同埋油甘魚,真係有魚嘅鮮味,唔似係平時放題食到嘅低價質素,有魚油香而且食落仲好新鮮,另外仲有帆立貝象拔蚌帶子等等比較常見嘅刺身款式。壽司方面比較少見嘅左口魚都有,而且火炙三文魚都有兩種,有芝士同埋冇芝士嘅版本,火炙三文魚嘅魚油滲左落啲飯到,非常好食,而且仲有更加少見嘅火炙和牛壽司,啲牛真係入口即溶㗎,唔使醬油都好夠味道。手卷方面我哋就叫咗軟殼蟹同埋葱吞拿魚腩,要特別講下嘅係個吞拿魚腩,通常出邊食到嘅手卷都係面頭有一浸,下面就冇,但係呢度一路食到尾都仲食到有吞拿魚魚腩蓉,好足料一啲都唔馬虎。牛肉壽喜燒,夠甜又多菜,仲有冬菇呢啲比較少見到係鍋出現嘅配料。串燒都有好多得簡,花

串燒都有好多得簡,花枝丸,番薯仔呢啲一定要有,另外仲有一口和牛粒,一粒和牛配上一粒車厘茄,車厘茄嘅酸味可以中和左和牛嘅肥膩感,成個配搭好match,唔會因為係放題食物質素就將貨就價。

炸物方面我就鍾意天婦羅同埋芝麻雞翼,佢嘅雞翼係連埋雞翼尖嘅,炸得好香脆,但係裏面有好嫩滑。另外仲有好少食到嘅炸榴槤,其實同枱得一位朋友食到榴槤,佢話超級好食,啲榴槤炸完之後熱辣辣流出嚟,隔開幾丈遠都聞到浸榴槤味。

芝士焗蠔焗帶子焗大蝦,三樣都好好食,芝士醬唔會太酸,真係用比較多嘅芝士而唔係加咗好多忌廉去焗,呢個幾欣賞。

四個人食咗$1000左右,每人都係250 ,坐得又舒服,食足兩個鐘,好抵食。
2018-11-07
2018-11-11 124 瀏覽
今天帶了極度熱愛日式放題的媽媽來到了神輿,因為時間早又是平日,我們入座的時候人沒有很多,而且神輿店內環境很好很寬敞,適合一班人飯聚~我們交單不到5分鐘就上菜了!刺身都很新鮮,個人特別喜歡這裡的三文魚,因為切蠻厚的,口感很順滑!前菜冷盤,推介麻醬豆腐!壽司造型十分精緻,可以一口一個,不會一下子就被壽司塞飽,非常貼心!串燒日本蕃薯仔我只能說…我媽前後吃了四串,哈哈!炸紫薯球外層香脆,裡面是煙韌的麻糬再加甜甜的紫薯,又不會覺得很油,非常之好吃!這個真的沒得輸!炸物方面我蠻喜歡這裡的天婦羅,粉不會很厚,而且也不會很油,重點是蝦子很大隻!!!牛油粟米上菜時就聞到很香的牛油味!這個要趁熱吃喔!甜點方面我們都選了紅豆冰淇淋,裡面真的有一顆一顆的紅豆,我喜歡!!
今天帶了極度熱愛日式放題的媽媽來到了神輿,
因為時間早又是平日,我們入座的時候人沒有很多,
而且神輿店內環境很好很寬敞,適合一班人飯聚~

我們交單不到5分鐘就上菜了!
刺身都很新鮮,個人特別喜歡這裡的三文魚,
因為切蠻厚的,口感很順滑!
前菜冷盤,推介麻醬豆腐!
壽司造型十分精緻,可以一口一個,
不會一下子就被壽司塞飽,非常貼心!
串燒日本蕃薯仔
我只能說…我媽前後吃了四串,哈哈!
炸紫薯球
外層香脆,裡面是煙韌的麻糬再加甜甜的紫薯,
又不會覺得很油,非常之好吃!這個真的沒得輸!
炸物方面我蠻喜歡這裡的天婦羅,
粉不會很厚,而且也不會很油,
重點是蝦子很大隻!!!
牛油粟米
上菜時就聞到很香的牛油味!
這個要趁熱吃喔!
甜點方面我們都選了紅豆冰淇淋,
裡面真的有一顆一顆的紅豆,我喜歡!!
2018-11-11 254 瀏覽
人生食唔小放題,但都係第一次差到要上黎OpenRice 寫負評!亦因為見到尼間放題有2百幾個好評,同埋有食評話佢高質所以先上去試下,點知就出事了!先講魚生,望住班師傅個個無帶帽又無帶口罩,吹晒水咁切魚生,精彩!都算,但慘在啲刺身唔新鮮,重要暖暖地,食落口感就知奶晒野,叫咗一round食咗兩舊就無再叫過🤦🏻‍♂️跟住到熟食,樣樣都重口味,最嚴重係雞亦,咸到直頭苦同埋雪藏味,唯一好味既竟然係牛油粟米!到甜品,得三隻味雪糕同和菓子揀,但尼四款甜品竟然係成餐飯最好味既環節,但唔好以為真係咁好味,只係佢其他食物差到唔識得形容!總結:伏!完

總結:伏!完

2018-10-30