2023-04-22 173 瀏覽
第一次食Omakase,肯定揀番神路啦指引你個食神等緊你😋第一次食4個鐘既晚餐,一d都唔悶,好過癮!鍾意甜既梅酒,而餐廳推薦既梅酒口感超鍾意,聽講係100% 和歌山梅,由全人手採摘,超級正。1.千葉縣大蜆茶碗蒸 柚子皮 大塊蜆肉非常厚實,而佢個蛋羹係比平時既黃d,食落去口感非常香滑。2.長崎縣 伊佐木 俗稱: 雞魚味道清淡,用青檸帶住你走進開場白。3.東京灣墨魚 🦑口感就像糯糯的,味道清淡帶著獨特鮮味。4.長崎縣小長井華漣 生蠔用蒸熟既方式去處理生蠔,甜味更加出d保留左原汁原味,10秒就可以嚐鮮。5.北海道櫻鱒三文魚🍣比平時食既三文魚細dd,口感清新,沒有平時咁肥膩,我都鍾意清清既感覺。6.佐渡子持烏賊 聽廚師講春天才會懷孕🤰,所以較為特別,入面係佢個bb仔,有烏賊既黏液同埋鮮甜既肉身,滑滑嫩嫩。7.北海道小貝柱原汁原味既鮮甜非北海道不可8 .千葉縣鰹魚 煙燻過有木炭香味。廚師建議原味食,係食到個魚鮮甜味。9.燒鰻魚皮炸到好酥脆,上面刷上甜醬,估唔到係可以食到燒烤既感覺。10. 兵庫縣沙甸魚q彈軟糯,好似食緊棉花糖咁柔軟。11.長崎縣蒸赤鯥用佢本身魚骨煲既魚湯好濃稠夠鮮,而魚肉緊實嫩滑
第一次食Omakase,肯定揀番神路啦

1.千葉縣大蜆茶碗蒸 柚子皮

2.長崎縣 伊佐木 俗稱: 雞魚
味道清淡,用青檸帶住你走進開場白。

3.東京灣墨魚 🦑
口感就像糯糯的,味道清淡帶著獨特鮮味。

4.長崎縣小長井華漣 生蠔
用蒸熟既方式去處理生蠔,甜味更加出d
保留左原汁原味,10秒就可以嚐鮮。

5.北海道櫻鱒三文魚🍣

6.佐渡子持烏賊

7.北海道小貝柱
原汁原味既鮮甜非北海道不可

8 .千葉縣鰹魚
煙燻過有木炭香味。廚師建議原味食,係食到個魚鮮甜味。

9.燒鰻魚
皮炸到好酥脆,上面刷上甜醬,估唔到係可以食到燒烤既感覺。

10. 兵庫縣沙甸魚
q彈軟糯,好似食緊棉花糖咁柔軟。

11.長崎縣蒸赤鯥
用佢本身魚骨煲既魚湯好濃稠夠鮮,而魚肉緊實嫩滑。

12.北海道牡丹蝦
甜甜糯糯既牡丹蝦,蝦味鮮甜。

13.馬糞海膽
首先比我試左係手背食既感覺,一大口好似冰淇淋咁絲滑既鮮甜,再整海膽壽司,份量都超多,值回購票~

14.野生靜岡吞拿魚
脂肪比例少既赤身,口感係結實,而魚味比較濃。

15.鮟鱇魚肝
鵝肝就食得多,魚肝就真係冇試過,好似係食緊軟綿綿既慕斯蛋糕,而且唔會好似鵝肝咁油膩感

16.炭燒吞拿魚鮫
睇住佢用木炭輕輕碳烤吞拿魚,出來既口感煙燻味十足,油脂豐富。

17. 長崎縣穴子海鰻
海鰻肉質較緊實

18.江户前玉子燒
同一般食嘅玉子燒好唔同, 個口感呢好似蛋糕咁樣軟綿綿,唔會好甜。

19.魚味噌
用魚熬成湯,加入昆布豆腐,透出濃厚魚味。

20.baileys panna cotta🍮
用baileys酒整奶油布丁,淡淡酒味,奶奶既甜味結束今日4個鐘既享受。
復活節期間同朋友們一齊到天后神路品嚐每位$2080二十品Omakase🍣 我哋仲叫咗2枝清酒同2枝梅酒☺️🍳千葉縣大蜆茶碗蒸配上柚子皮 裡面好大隻蜆肉入口鮮甜彈牙!🔸長崎縣伊左木 中間夾咗青檸帶出清新感覺啖啖魚肉好香魚味壽司:🍣東京灣墨魚 入口好彈膠質豐富🦪長崎縣小長井華漣真蠔 喺生蠔之中嘅初代王者 師傅將佢哋蒸到半熟 半熟口感好飽滿保持到鮮甜🔸北海道三文魚 櫻鱒 sakuramasu 入口即溶好幸福🥰🔸佐渡子持烏賊 春天季節限定 將烏賊子同腳釀入烏賊圈中 入口彈牙夠creamy啊!🔸北海道小貝柱 用紫菜包住入口外脆內軟 帆立貝粒鮮甜🔸千葉縣禾廣草煙燻鰹魚 用上新鮮鰹魚配上蒜蓉同鹽好濃煙燻香氣🔸兵庫縣沙甸魚配薑蔥蓉 新鮮沙甸魚味道獨特嘅沙甸魚味道好濃郁🔸燒鰻魚 師傅幫忙去除大量魚骨 入口香脆魚肉嫩滑 🔸北海道牡丹蝦+自家製蝦油用蝦殼提練出嚟 蝦味超濃郁勁香!🔸長崎縣蒸赤鯥 用櫻花葉蒸配上魚骨高湯 赤鯥魚油脂感較重🔸北海道馬糞海膽 放喺手背上可以慢慢啜嚟食海膽超鮮甜呀🥰🔸北海道馬糞海膽軍艦壽司 配上紫菜一齊食外脆內軟!🔸靜岡縣沼津海峽野生吞拿魚赤身醬油漬 好濃魚味🤤✨白酒煮鮟鱇魚肝配啤梨
🍳千葉縣大蜆茶碗蒸配上柚子皮 裡面好大隻蜆肉入口鮮甜彈牙!
🔸長崎縣伊左木 中間夾咗青檸帶出清新感覺啖啖魚肉好香魚味
壽司
🍣東京灣墨魚 入口好彈膠質豐富
🔸北海道小貝柱 用紫菜包住入口外脆內軟 帆立貝粒鮮甜
🔸燒鰻魚 師傅幫忙去除大量魚骨 入口香脆魚肉嫩滑

🔸北海道牡丹蝦+自家製蝦油用蝦殼提練出嚟 蝦味超濃郁勁香!
🔸長崎縣蒸赤鯥 用櫻花葉蒸配上魚骨高湯 赤鯥魚油脂感較重
🔸北海道馬糞海膽 放喺手背上可以慢慢啜嚟食海膽超鮮甜呀🥰
🔸北海道馬糞海膽軍艦壽司 配上紫菜一齊食外脆內軟!
🔸靜岡縣沼津海峽野生吞拿魚赤身醬油漬 好濃魚味🤤
✨白酒煮鮟鱇魚肝配啤梨蓉 2大層厚鮟鱇魚肝 入口即化質感好幼滑
🔸 炭燒吞拿魚鮫 稀有部位入口好香炭燒味道軟腍魚肉鮮嫩
🔥長崎縣穴子海鰻煮過入口暖笠笠好嫩滑
🍳江戶前玉子燒 好似蛋糕質地嘅玉子燒😛

🍲魚頭魚骨熬製而成嘅魚味噌,好清嘅魚味飲完好舒服!
甜品
🍮沖繩黑糖 Baileys panna cotta奶凍 入口好滑溜Baileys酒奶味香濃!作為結尾好滿足喔🥰
慶祝紀念
紀念日
2023-04-11 194 瀏覽
公眾假期最後一日,一班為食朋友包場,享用每位$2080既二十品omakase dinner 🥢🍣❤️😍席間仲開了2枝梅酒及2枝清酒,🍶名副其實既飲飽食醉🤣1千葉縣大蜆茶碗蒸蜆肉爽口,非常新鮮。2 長崎縣伊佐木刺身,厚切夠爽口。😍3東京灣墨魚,充滿膠質。4小長井華漣🦪,蒸到半熟,味道更鮮甜。5北海道櫻鱒,即三文魚,十分嫩滑。6 佐渡子持烏賊,春天懷孕, 烏賊入面係 春,特別。7小貝柱軍艦,肉質嫩滑。8煙燻鰹魚, 食到禾稈草煙燻味,很喜歡👍😘9 兵庫縣沙甸魚,又香又滑。10 燒鰻魚,炭火人手燒製,皮脆肉嫩💯11北海道牡丹蝦壽司🍣加上自家製蝦油,蝦味爆燈。😍12 蒸赤鯥🐟,油份多既魚,用返魚骨煲既湯,好鮮甜。13北海道馬糞海膽,師傅毫不吝嗇,大大件放我哋嘅手背,食完再有軍艦食。😁14🥢靜岡炤津赤身醬油漬,肉質滑溜。15🔥炭燒吞拿魚鮫,罕有部位,油脂豐富。16白酒煮鮟鱇魚肝,魚肝來自3kg既魚,單係肝就佔 3分1重量,配🍐啤梨蓉食,係fusion 做法。17 長崎縣穴子,味道有d似鰻魚。18🥚🍳玉子燒,呢個江戶前做法擁有200年歷史,味道非常綿密濕潤。19湯:魚味噌20甜品:baileys黑糖奶

❤️😍席間仲開了2枝梅酒及2枝清酒,🍶名副其實既飲飽食醉🤣

1千葉縣大蜆茶碗蒸

蜆肉爽口,非常新鮮。

2 長崎縣伊佐木刺身,厚切夠爽口。😍

3東京灣墨魚,充滿膠質。

4小長井華漣🦪,蒸到半熟,味道更鮮甜。

5北海道櫻鱒,即三文魚,十分嫩滑。

6 佐渡子持烏賊,春天懷孕, 烏賊入面係 春,特別。

7小貝柱軍艦,肉質嫩滑。

8煙燻鰹魚, 食到禾稈草煙燻味,很喜歡👍😘

9 兵庫縣沙甸魚,又香又滑。

10 燒鰻魚,炭火人手燒製,皮脆肉嫩💯

11北海道牡丹蝦壽司🍣加上自家製蝦油,蝦味爆燈。😍

12 蒸赤鯥🐟,油份多既魚,用返魚骨煲既湯,好鮮甜。

14🥢靜岡炤津赤身醬油漬,肉質滑溜。

15🔥炭燒吞拿魚鮫,罕有部位,油脂豐富。

17 長崎縣穴子,味道有d似鰻魚。

19湯:魚味噌

20甜品:baileys黑糖奶凍, 非常滑💗

辛苦曬師傅👏👏大滿足💯

2023-04-10
2023-03-21 99 瀏覽
一去到已經見到幾位師傅正專心準備食材,然後送上一杯熱抹茶和wasabi淮山,帶少少辣但不會太辣,平時唔食淮山嘅我都覺得好好食😍·Dinner Omakase 20品($1980)✨愛緩縣鰻魚苗&北海道小柱:白色的鰻魚BB口感有少少似魷魚,味道酸酸地幾開胃·🦑三重縣泥障烏賊:將魷魚切絲,再加左梅子粉令味道更突出·🐟千葉縣地金目鯛:輕輕用備長炭燒過·🐟愛緩縣石垣鯛:用左酒盜醬油漬,石垣鯛魚油較重,培師傅仲特登加左少少蔥上去中和返,有啲似中式蒸魚嘅做法·🦐北海道縞蝦:用白昆布漬過兩日嘅蝦肉質較軟糯,不會太彈牙,另搽上用蝦殼炸過嘅蝦油,更能帶出蝦肉的鮮味😚😚·🦪北海道北寄貝:加左少少柚子和青檸皮調味·🦪長崎縣小長井:蠔用蘋果木煙燻過,口感creamy,海水味不會太重,蠔味突出🤤·🐟島根縣池魚:加左少少薑蔥係面·🐟長崎縣紅瞳赤睦:肉質好嫩滑·🐟淡路島醋鯖魚:無平時鯖魚果種腥味,但又保留到魚味·🐟福井縣中拖羅:最鍾意食嘅中拖羅😍用左野生吞拿魚,魚油香,完全無筋·🦪北海道白海膽:口感非常creamy,好新鮮唔會有腥臭味🤤·🦑子持烏賊:師傅將墨魚春同腳釀返入半熟的烏賊入面,口感軟糯,再搽上煮魷魚嘅汁,
Dinner Omakase 20品($1980)
🦑三重縣泥障烏賊:將魷魚切絲,再加左梅子粉令味道更突出
🐟千葉縣地金目鯛:輕輕用備長炭燒過
🦪北海道北寄貝:加左少少柚子和青檸皮調味
🐟島根縣池魚:加左少少薑蔥係面
🐟長崎縣紅瞳赤睦:肉質好嫩滑
🐟淡路島醋鯖魚:無平時鯖魚果種腥味,但又保留到魚味
🦪北海道白海膽:口感非常creamy,好新鮮唔會有腥臭味🤤
🦑子持烏賊:師傅將墨魚春同腳釀返入半熟的烏賊入面,口感軟糯,再搽上煮魷魚嘅汁,比平時食果啲汁燒魷魚筒好食好多😍🤤
🐟福井縣赤身:用左醬油漬去整,魚油味相對淡一啲
🐟福井縣大拖羅:魚味超香,脂肪比例較重,入口即溶好正😚😚🤤
🦪千葉縣黑鮑:以為無咩特別,原來重點在果碟鮑魚肝醬,,倒一匙羹上鮑魚,即刻提升左鮑魚嘅鮮味😍鮑魚肝醬超級creamy,師傅仲會俾多舊飯俾我哋撈埋黎食,超好食😋
🐟島根縣白飯魚:用左櫻花葉包住去蒸,令白飯魚有一陣獨特香味
🐟長崎縣對馬穴子:肉質軟腍,師傅特別加左黑椒、生薑和鰻魚汁去調味
🍲魚味噌:用左魚骨去熬嘅麵豉湯,好香同埋唔腥
🍳江戶前玉子燒:布甸質感,師傅用左唔同火數逐層去焗
🍓靜崗士多啤梨+藍莓果醬panna cotta:意式奶凍好幼滑,加左士多啤梨同藍莓醬,酸酸甜甜幾好食🤤
2023-03-20 76 瀏覽
🍣20品廚師發辦 $1980 當晚為我哋準備食物嘅係培師傅🙌 每一道菜師傅都用心介紹食材來源同食法😚 成晚都食得好開心🤓—❣️鰻魚苗·小柱第一次食鰻魚bb 入口滑溜溜😆 加上醋汁酸甜開胃 一個好嘅開始✌🏻.❣️泥障烏賊 • 三重第一道壽司由烏賊打響頭炮🥳 質感黏口 灑上烏魚子粉 更突出鮮味😋 .❣️地金目鯛 • 千葉勝浦輕輕炙燒過魚皮 帶出油分🤤.❣️石垣鯛·酒盜醬油漬 • 愛媛魚肉薄切 用上內臟醃製 偏重口味嘅一道🤓 配上薑花冧中和返鹹味😌.❣️縞蝦 • 北海道蝦肉晶瑩剔透🦐 用上昆布漬醃製 最後再滴上特製蝦油 成啖都係蝦嘅精華🥰.❣️北寄貝 • 長萬部師傅呈上前先拍打 保證質感更爽彈😋.❣️小長井 • 長崎蠔身飽滿🥰 用上蘋果木煙燻 香味十足🤤.❣️池魚 • 島根池魚鮮嫩肥美 配以薑蔥 經典配搭😛.❣️白子昆左燒 • 北海道今晚最有驚喜嘅其中一道❗️見師傅將肥美嘅白子串起嗰陣已經流晒口水🤤 白子先以醬油醃製 後再用備長炭燒過 炭香十足😍 中間仲保持到creamy嘅質感🥰.❣️雲丹 • 北海道呢晚食嘅係白海膽🤤 相比起其他品種嘅海膽 呢款味道比較清雅啲.❣️子持烏賊 • 佐渡烏賊彈牙 釀上烏賊肉同魚春🦑
🍣20品廚師發辦 $1980

烏賊彈牙 釀上烏賊肉同魚春🦑 最後淋上用糖煮成秘製醬汁🤎
❣️赤身 • 福井
❣️中卜口
❣️大卜口
呢晚食嘅吞拿魚係3️⃣日熟成 分別有赤身醬油漬 中拖羅 大拖羅 個人最鍾意食赤身 魚味最濃郁🤓
❣️黑鮑 • 千葉
另外追加嘅一道🤪 鮑魚生熟程度啱啱好 配上鮑魚肝醬 肝味特濃😋 最後撈埋壽司飯食好正😚
❣️鮟鱇魚肝
今晚另一個MVP🥰 鮟鱇魚肝入口順滑creamy🤤 特別啲用西式嘅做法 配上啤梨蓉🍐 中和返魚肝嘅膩👍🏻
❣️穴子 • 長崎
上菜前已經見師傅好細心咁用鉗遂條魚骨挑起😯 食落冇骨啖啖肉好滿足😋
❣️玉子
質感好輕盈 好似食梳乎厘咁🤤
❣️魚味噌
食完咁多道菜最啱飲返碗熱湯🔥 味噌
濃味適中 飲到陣陣嘅魚鮮味👍🏻
❣️草莓藍莓奶凍
簡單嘅甜品 劃上完美嘅句號😙

🌟整體當晚舍利溫度微暖 醋味比較突出 個人就幾鍾意😋
🌟漬物方面除咗有酸薑 仲有山葵味嘅淮山 味道刺激🔥 食完一道濃味嘅菜後 食一件感覺好清新☺️
天后 職人匠心江戶前壽司Omakase 神路📍天后電氣道54號亨環天后16樓➰好歌推介「於燭光跟笑意裡,談談童年提及理想,吃到侍應生,靜靜話現已打烊。」#老派約會之必要 #MC張天賦➰啱啱北海道之旅都食左一餐Omakase,但始終太多Fusion元素,未能真正體會到傳統江戶前壽司嘅韻味,適逢約左位久未相逢嘅朋友一期一會,特意搵咗間走傳統江戶前壽司風格嘅Omakase一齊歡聚下。.餐廳位於天后站約5分鐘路程,裝修以石木系風格為主,襯托柔和白色燈光,俾人一種簡約舒適感覺。.甫一進門已經見到師傅們埋頭苦幹處理食材,壽司吧枱圍繞貫穿整間餐廳,每個位置都可以欣賞到師傅嘅席前料理,另外亦見有包廂提供。侍應好快已經安排我地就座,介紹一下餐廳特色及飲品,主廚培師傅係開席前亦好貼心地再次確認每枱客人有無任何食物敏感。➰夜おまかせ 💲1980/1‧ 二十品 ✥完熟桃梅酒 💲138 ⭐️4.1/5⭐️首先當然係要點返一杯酒嚟喚醒一下味蕾,今日比較想飲梅酒,餐廳經理介紹會不時轉換酒項,今次餐廳就推介咗依款混入咗完熟桃嘅梅酒,桃梅酒賣相討好,呈桃紅色,入口酒精感唔重,品嚐到陣陣香甜桃味之餘亦有梅酸味中和,好適合女
天后 職人匠心江戶前壽司Omakase

神路
📍天后電氣道54號亨環天后16樓

➰好歌推介
「於燭光跟笑意裡,談談童年提及理想,
吃到侍應生,靜靜話現已打烊。」
#老派約會之必要 #MC張天賦

夜おまかせ 💲1980/1
‧ 二十品
✥完熟桃梅酒 💲138 ⭐️4.1/5⭐️
首先當然係要點返一杯酒嚟喚醒一下味蕾,今日比較想飲梅酒,餐廳經理介紹會不時轉換酒項,今次餐廳就推介咗依款混入咗完熟桃嘅梅酒,桃梅酒賣相討好,呈桃紅色,入口酒精感唔重,品嚐到陣陣香甜桃味之餘亦有梅酸味中和,好適合女仕或者偏好甜酒嘅朋友。
𖥕愛媛縣鰻苗配北海道小貝柱 ⭐️4.2/5⭐️
頭盤賣相精緻,乳白鰻魚苗類似蒟蒻質感,入口爽滑煙韌,配上北海道小貝柱伴桃佐醋,鮮甜中帶醋酸,作為一個前菜非常開胃。
愛媛縣鰻苗配北海道小貝柱
𖥕三重縣泥障烏賊 ⭐️4.1/5⭐️
第一貫壽司會白身魚開始,泥障烏賊軟糯黏口,細嚼之下仲有淡淡梅香,原來係師傅加咗烏梅子粉增添層次感。
佐渡子持烏賊
𖥕千葉縣地金目鯛 ⭐️4.2/5⭐️
金目鯛中嘅最高品級先可以稱之為地金目鯛,魚油脂肪同魚味都非常濃郁。
千葉縣地金目鯛
𖥕北海道活北寄貝 ⭐️4.2/5⭐
活北寄貝非常新鮮,師傅手握後再拍打北寄貝令肉質收緊更加鮮甜爽口。
北海道活北寄貝

𖥕愛媛縣石垣鯛·酒盜醬油漬 ⭐️4.2/5⭐️
接住一道係石垣鯛,伴碟有芽蔥薑花,搭配手造鰹魚醬油,入口似係中式融合嘅咸鮮味道,好有驚喜。
愛媛縣石垣鯛·酒盜醬油漬
𖥕北海道白昆布縞蝦 ⭐️4.3/5⭐️
師傅先是拎出鮮豔奪目嘅縞蝦繞場一週,令我地食指大動,急不及待將佢除之而後快,口感豐實飽滿,味道鮮甜清爽,細緻鮮美😋
長崎縣對馬穴子
𖥕島根縣池魚 ⭐️4.1/5⭐
池魚屬濃味魚,因此師傅配搭薑蔥調味,肉質緊實爽口魚味濃郁。
𖥕長崎縣紅瞳赤睦 ⭐️4.2/5⭐
赤睦表皮經過火灸燒至微焦,逼出魚脂氣,入口魚香四溢。
長崎縣紅瞳赤睦

𖥕長崎縣小長井蠔 ⭐️4.3/5⭐
師傅將小長井蠔用蘋果木煙燻,味道非常特別,煙燻味突出,又同蠔嘅鮮甜融合,好出色。😋
長崎縣小長井蠔
𖥕北海道白子昆布燒 ⭐️4.4/5⭐
嚟到重頭戲之一,白子預先經過醬油漬調味,師傳再佐以昆布即場炭燒,香氣撲鼻,白子外皮焦香,入口滑嫩,醬油漬及昆布調味過後味道更豐厚,非常出色。😋𖥕福井縣野生中拖羅
話口未完,下一道出場已經係中拖羅,而且係野生捕獲,中拖羅賣相討好,魚身光澤亮麗魚油充沛,入口即溶。😋
✥ 武勇酒藏‧生酛純米酒🍶 ⭐️4.1/5⭐️
酒逢知己千杯少,間場之際,餐廳經理與師傳們都私人拎出清酒同在場客人舉杯盡興,非常熱情好客。
依枝清酒入口較濃醇,有層次感同略酸後徑有回甘,經理介紹係用生酛釀造方法,需經過一年熟成方可出廠,適合配搭濃味食物。
江戶前玉子燒&魚骨魚肉味噌
𖥕北海道雲丹 ⭐️4.5/5⭐️
酒過三巡,係時候繼續美食之旅,又到咗一個高潮環節,出場嘅係今日拍賣排名第八嘅海膽,師傅繞場一週展示更令我地大為所動。🤩
終於昐望到師傅嘅即席手握嚟到面前,海膽色澤鮮豔奪目,入口即溶鮮甜無比,比日本食到嘅都有過之而無不及,令人回味無窮。😋
武勇酒藏‧生酛純米酒
𖥕佐渡子持烏賊🦑 ⭐️4.2/5⭐️
意即雌性墨魚體內充斥墨魚子,呈現到流心效果,而且墨魚子質感似啫哩,令整體層次感同口感都好豐富,細嚼之下非常滑溜,幾特別。
𖥕福井縣赤身 ⭐️4.1/5⭐️
赤身使用醬油漬制法,調味恰到好處,濃郁赤身魚味係口腔回蕩。
福井縣赤身
𖥕福井縣野生大拖羅 ⭐️4.3/5⭐️
開心嘅時光唔好比佢停,下一道出場嘅亦係福井縣捕獲嘅野生大拖羅,紅白相間嘅魚肉同油脂相映成襯,毫無疑問,大拖羅嘅魚油魚脂感入口即溶,非常滿足。😋
福井縣野生大拖羅

𖥕千葉縣黑鮑‧ 鮑魚肝醬伴飯 ⭐️4.4/5⭐️
驚喜接二連三,師傅再度繞場一週,今次嘅主角就係千葉縣黑鮑,眼見師傅手起刀落好快就原隻黑鮑送到我地面前。🥳
黑鮑爽嫩煙韌,原味入口清新,搭配鮑魚肝醬則更添惹味,之後師傅再為我地奉上壽司飯撈勻肝醬一齊入口,濃郁鮮味久久未能散去😋
𖥕北海道鮟康魚肝配白酒啤梨蓉 ⭐️4.2/5⭐️
稍稍間場之後,師傅們亦立即奉上鮟康魚肝,餐廳特意用上白酒啤梨蓉,中和魚肝嘅飽膩感,配搭好好。
𖥕長崎縣對馬穴子 ⭐️4.2/5⭐️
穴子作為最後一貫壽司出場,精緻賣相仍然令人食指大動,入口順滑,無須過多咀嚼已經結束,甚至令人感到些許意猶未盡。
𖥕江戶前玉子燒&魚骨魚肉味噌 ⭐️4.1/5⭐️
嚟到尾聲,師傅奉上江戶前玉子燒,似是蛋糕質感,蛋香味濃且軟棉鬆軟。
魚骨魚湯味噌則是香濃順口,為依餐美味盛宴劃上句號。
𖥕草莓藍莓奶凍 ⭐️4.1/5⭐️
正當以為所有環節都完結,最後嘅最後,師傅又再奉上草莓藍莓奶凍為我地今次美食之旅錦上添花,食完依個奶滑香甜嘅奶凍,今晚正式作結。🥳➰總結
餐廳主打傳統江戶前壽司風格為主,職人精神獨具匠心之餘,無論師傅同店員都好留意客人需要,主動同客人交流打開話匣子,相談甚歡,整個用餐流程非常豐沛,快活不知時日過,令客人有賓至如歸嘅感覺。
另外食材優質獨特,配上師傅精湛手藝編織成一場美妙絕倫嘅盛宴,絕對會帶俾大家一個美滿嘅一期一會,值得帶上親朋摯愛嚟體驗一番。
北海道白子昆布燒
武勇酒藏‧生酛純米酒
福井縣赤身
福井縣野生大拖羅
北海道白子昆布燒
日本美食永遠排於最愛美食榜之首位。雖說通關後回鄉的機會增多了,但心癮起時要隨時享用日本精緻美食,還是在港尋最方便。晚上約了同為日系美食控的朋友一聚,選了近便的天后鮨店 - 神路,豪歎足二十本的廚師發辦晚市套餐。.餐廳於天后的高級美食商廈開業,店面光鮮闊落。除了必備的壽司吧檯位置,還有私隱度較高的ᴠɪᴘ房。店面人手充足,是日晚上全場爆滿,一進門已見到一眾師傅在忙碌地工作。.➿ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 20 品 💲1980晚市20品的餐單款數多,量比較大。還好我們來得算早,與師傅們吃吃說說笑笑,不經不覺超過三個多小時才能用完。.✿ 愛媛‧鰻魚苗·小柱✿ 三重‧泥障烏賊✿ 千葉勝浦‧地金目鯛✿ 愛媛‧石垣鯛酒盜醬油漬✿ 北海道‧縞蝦✿ 長萬部‧北寄貝✿ 長崎‧蘋果木煙燻小長井 ✿ 島根‧池魚  ✿ 長崎‧紅瞳赤睦 ✿ 北海道‧白子昆布燒 ✿ 福井‧中卜口 ✿ 北海道‧雲丹✿ 佐渡‧子持烏賊  ✿ 福井‧赤身✿ 福井‧大卜口 ✿ 千葉‧黑鮑及肝醬伴飯✿ 白酒啤梨蓉‧鮟肝 ✿ 長崎對馬‧穴子✿ 江戶前玉子燒✿ 魚味噌✿ 草莓藍莓奶凍.全晚本數多,還好餐後餐廳非常貼心地提供了菜式名字,才得以
➿ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ 20 品 💲1980
✿ 長崎對馬‧穴子
✿ 江戶前玉子燒
✿ 魚味噌
✿ 草莓藍莓奶凍
全晚本數多,還好餐後餐廳非常貼心地提供了菜式名字,才得以好好記住。服務生先推介了有適合餐前享用的完熟梅桃肉酒(💲138),為這一餐打開席幕。
食材以各款時令魚生手握壽司為主,中間夾著不同的前菜、小食,種類滿豐富。款式太多,不逐一介紹留待大家親嚐點評。
但要數全晚印象深刻的亮點位置,首先一定要數第一次試的鰻魚苗前菜:第一道送上,賣相滿可愛,鰻魚苗是半透狀的乳白色,外貌和質感也很像蒟蒻;及後師傅送上新鮮一的大板的大縞蝦,質感有點黏口,味道豐盈;來自長崎縣的小長井蠔,師傅以蘋果木煙燻處理後,味道有層次,煙燻感突出。
愛媛‧鰻魚苗·小柱
北海道‧縞蝦
北海道‧縞蝦
長崎‧蘋果木煙燻小長井
白酒啤梨蓉 鮟肝
全晚重頭戲之一必數以炭火爐悶烤入味的北海道白子昆布燒。奶感柔滑的北海道白子,以醬油調味再加上昆布一起烤香。白子散發著濃濃的炭香和醬油香氣;中後段出現的北海道海膽,師傅介紹是拍賣場排名第八的批次,即日買回港供食客們享用,實在是超大滿足。
北海道 白子昆布燒
北海道‧白子昆布燒
北海道‧雲丹
北海道 雲丹
佐渡子持烏賊,也是師傅的得意特色之作。美味的醬油子持烏賊,是指以雌性的烏賊在五至七月是的交配期,肚裏充滿著卵子再製成佳餚;最後必須一提的菜式,必要數千葉縣的特大隻黑鮑及鮑魚肝醬伴飯,鮑魚肝醬伴飯實在是邪惡味美;最後接近尾聲時那甜甜的江戶前玉子燒,口感像甜甜的小蛋糕,令人回味。
佐渡‧子持烏賊
佐渡‧子持烏賊
肝醬伴飯
江戶前玉子燒
魚味噌
草莓藍莓奶凍
全晚大滿足地離開。
清酒
2023-03-09 117 瀏覽
好耐冇食過omakase喇,今次嚟左天后嘅神路,原來係餐廳剛成立一週年,當日去到都full house~ 見到師傅們都好專注咁處理緊d食材,令人有所期待😍 一個set有20品,食完好飽足!✨愛媛縣鰻魚苗·北海道小貝柱 - 第一次食鰻魚苗,口感似蒟蒻幾爽口,個汁酸酸甜甜好開胃✨三重縣泥障烏賊 - 師傅加左少少烏梅子粉,令味道更出✨千葉勝浦地金目鯛 - 魚身幾厚切,口感好實在✨愛媛縣石垣鯛·酒盜醬油漬 - 幾有驚喜,調味剛剛好,令鮮味更濃厚✨大阪灣鳥貝 - 造型幾吸睛,食落鮮甜彈牙✨淡路島鯖魚卷 - 有誠意之作,面頭仲加左檸檬皮屑,感覺幾refreshing✨長崎縣小長井蘋果木煙燻蠔 - 煙燻味好出,第一次食煙燻過嘅蠔,幾特別而不失鮮味✨北海道縞蝦 - 用左昆布漬醃兩日熟成,非常鮮甜✨長崎縣紅瞳赤鯥 - 肉身爽口,用料係高質嘅✨北海鰻鱈魚白子昆布燒 - 第一次食燒過嘅白子,帶著昆布香,同平時食嘅唔同,但幾過癮👍✨雲丹海膽 - 望住佢即場整真係無得頂,好靚好新鮮✨佐渡子持烏賊 - 幾鍾意佢個口感好爽好滑✨福井中拖 - 油份幾足,鮮味停留喺口中好正✨福井赤身 - 醬油漬赤身,醃得剛剛好✨福井大

✨三重縣泥障烏賊 - 師傅加左少少烏梅子粉,令味道更出
✨千葉勝浦地金目鯛 - 魚身幾厚切,口感好實在

✨大阪灣鳥貝 - 造型幾吸睛,食落鮮甜彈牙
✨北海道縞蝦 - 用左昆布漬醃兩日熟成,非常鮮甜

✨長崎縣紅瞳赤鯥 - 肉身爽口,用料係高質嘅
✨雲丹海膽 - 望住佢即場整真係無得頂,好靚好新鮮

✨佐渡子持烏賊 - 幾鍾意佢個口感好爽好滑

✨福井中拖 - 油份幾足,鮮味停留喺口中好正
✨福井赤身 - 醬油漬赤身,醃得剛剛好
✨福井大拖 - 入口即溶,油脂好香

✨千葉縣黑鮑魚 - 面頭用左鮑魚干醬,味道好濃郁

✨北海道鮟康魚肝 - 用左白酒啤梨蓉點綴,平衡返個魚肝味

✨長崎对馬穴子 - 口感滑身,好易入口
✨玉子燒 - 甜甜地,口感好鬆軟,好似食緊蛋糕咁🤤
✨魚味噌 - 第一次飲魚味噌湯,食完sushi飲即刻暖胃好舒服

✨干飄手卷 - 師傅驚我地唔夠飽仲整左個干飄手卷俾我地,傳統要落比較多嘅wasabi, 不過wasabi係即場鮮刨,真材實料唔會嗆鼻~
✨草莓藍莓奶凍 - 唔會太甜,份量剛好👍

2023-01-15 474 瀏覽
今日去食晏,搵左五間Omakase 得呢間有位(我早一日先打黎訂),訂到位都預左可能伏,食完只能說確認左係伏😅$780一個午餐(未加一),前菜個茶碗蒸不過不失,跟住黎個八爪魚腳,個八爪魚切到岩岩charm charm (唔識寫真係😂),有小小滑滑地咁,我唔係好識欣賞。跟住個蠔係有啲腥臭,之後黎既幾件魚都係一陣腥味。呢個價錢既午餐竟然係食鯖魚,沙甸魚(唔知點解有鯇魚味),腌冬瓜卷真係好癲…壽司飯係偏酸,但可以接受。我最期待既海膽環節見到師傅拎左鐵盤出黎,啲海膽亂排到癲,燒鰻魚望住佢包鰻魚個陣包到舊魚爛左,到底我比八百幾蚊食左乜..最慘係服務真係一般,我地幾個人,師傅係當我朋友無到,樣樣都係問漏佢一個,又著住人字拖勁大聲咁四圍走。最後師傅有問大家飽唔飽,我地都無興趣再食, 有一個人話唔飽,佢就張頭先食個啲魚/冬瓜之類做左個卷物比佢食,我心諗…..廚餘卷….總結:$280可以再吃,$780就不了

總結:$280可以再吃,$780就不了

2022-09-15 981 瀏覽
(⑅ˊᵕˋ⑅)♪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈初嚐江户前Omakase ✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈培師傅係前舍利鮨師傅,一直都有聽人推薦過🤣但遲遲都未試到!今次開左新店係Omakase 關注組都有人推薦,同友人夾到時間決定一齊去新店嚐鮮~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Lunch Omakase $780 (5/5)𓎩 つまみ 三品湯葉。蝦蛄 🌟鰹。藁焼 氣仙沼市 即是以傳統稻草炙烤鰹魚肉,稻燻炙燒」(藁焼き)本地黃花魚鹽漬一夜干 。 乳酪青瓜漬 🌟𓎩 握り寿司 十貫縞鰺/深海池魚 豐後水道(九州大分與四國愛媛中間的海峽)春子鯛 大分県石垣貝 岩手県 鰯/沙甸 大阪灣 車海老 天草 🌟大卜口 青森大間 🌟赤睦 長崎対馬 🌟新子 熊本 白雲丹 根室 🌟穴子 長崎対馬 🌟𓎩 卷物干飄 🌟鮟肝馬卡龍 🌟根子 🌟玉子𓎩 椀汁味噌汁┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈培師傅很好,午餐吃過後還特意為我們準備多次是日menu,不同的魚類還有產地名稱,讓我更加了解到日本魚既種類🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈由於夏天希望清爽一點,所以將以往既茶碗蒸換成口感比較清爽輕盈既湯葉
(⑅ˊᵕˋ⑅)♪
初嚐江户前Omakase ✨
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
Lunch Omakase $780 (5/5)
𓎩 つまみ 三品
湯葉。蝦蛄 🌟
鰹。藁焼 氣仙沼市
即是以傳統稻草炙烤鰹魚肉,稻燻炙燒」(藁焼き)
本地黃花魚鹽漬一夜干 。 乳酪青瓜漬 🌟

𓎩 握り寿司 十貫
縞鰺/深海池魚
豐後水道(九州大分與四國愛媛中間的海峽)
春子鯛 大分県

玉子

𓎩 椀汁
味噌汁
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
由於夏天希望清爽一點,所以將以往既茶碗蒸換成口感比較清爽輕盈既湯葉賴尿蝦✨
另外根子也非常特別,原來也屬於三文魚籽BB
不過口感有大大不同🙈根子顏色上係深紅色
口感比較像橙或碌柚,有點爆汁的感覺,而且味道是清清甜甜的,有點像水果很特別😹
干飄通常會掣作成卷物,但必須加上大量芥苿,所以一邊嚼同時芥苿也刺激了淚腺及味蕾真正既好食到流淚😂
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
我同友人都覺得成餐飯最正係鮟肝馬卡龍,甜品造型,入口濃郁既鮟肝係口腔慢慢散發,是令人難忘既味道🤤配上脆薄既馬卡龍又層加了一點層次感!
另外,餐廳為了方便客人用手直接食,會多準備一個迷你濕巾,形狀也是很方便清潔手指的🫶🏻十分貼手~
Ig @cheri_foodiary

2022-09-01 779 瀏覽
早一兩個星期去食個午餐…價錢冇乜所謂…勝在易book..又唔可以話佢完全唔好…但係完全唔合水平…首先三個前菜…第一個花咲蟹肉配三文魚子…溫度完全唔啱…暖嘅蟹肉配凍嘅三文魚子令到啲三文魚子都溫暖…個人覺得冇乜好感…跟住八爪魚腳基本嘢啦…然後就到本地黃花魚一夜干配一個青瓜沙律…麻麻地..之後壽司…壽司飯本身係鞋嘅…每一件壽司小弟都覺得冇乜感覺….我覺得呢一間店舖…並不是全新的…因為首先食前菜嘅膠羹..棗紅色嘅邊甩晒色..試吓就知我講緊乜嘢啦⋯⋯師傅有個朋友一個人去食飯…師傅就全程兩個鐘同佢傾去嗰邊一間嘢食千幾蚊個頭又貴又東又西…又話唔值又話呢樣果樣…客人都尊重大家細細聲講嘢…但係主人家不是⋯⋯好似坐咗喺茶餐廳接近水吧枱一樣… 不太Professional⋯⋯是但啦…食物質素真係非常之一般…日後改善下啦
早一兩個星期去食個午餐…價錢冇乜所謂…勝在易book..又唔可以話佢完全唔好…但係完全唔合水平…首先三個前菜…第一個花咲蟹肉配三文魚子…溫度完全唔啱…暖嘅蟹肉配凍嘅三文魚子令到啲三文魚子都溫暖…個人覺得冇乜好感…跟住八爪魚腳基本嘢啦…然後就到本地黃花魚一夜干配一個青瓜沙律…麻麻地..之後壽司壽司飯本身係鞋嘅…每一件壽司小弟都覺得冇乜感覺….我覺得呢一間店舖…並不是全新的…因為首先食前菜嘅膠羹..棗紅色嘅邊甩晒色..試吓就知我講緊乜嘢啦⋯⋯師傅有個朋友一個人去食飯…師傅就全程兩個鐘同佢傾去嗰邊一間嘢食千幾蚊個頭又貴又東又西…又話唔值又話呢樣果樣…客人都尊重大家細細聲講嘢…但係主人家不是⋯⋯好似坐咗喺茶餐廳接近水吧枱一樣… 不太Professional⋯⋯是但啦…食物質素真係非常之一般…日後改善下啦

2022-08-14 716 瀏覽
(四月訪) 最近介紹過朋友去食加上有唔少朋友提起喱間鮨店,提醒我一路拖稿未出po🥲 整頓午餐罕有地少投訴,無論食材、舍利個性、大將握功以致服務,如果要搵一樣挑剔會係當日舍利比較乾身。當中好幾件皆有高水準發揮,其中最深刻乃豊後水道產縞鰺,肉質清爽鮮甜,是養殖縞鰺不能相比的✨✨✨  👍🏻👍🏻從價錢、味道還是CP值,神路都值得再訪。希望再book嘅時間未至於又要等返三五七個月🥹cryyyyyyy
2022-06-28 949 瀏覽
🍽 Omakase💰 HK$780 (lunch, 10% service charge)Throwback to our lunch omakase @kamijihk in early June. Overall, we were satisfied with the meal. Chef was friendly and interacted with us. He did chit chat with us while he was serving us. For most of the sushi, they didn't put a lot seasoning on it which we could taste the fish natural flavor! All the sashimi were fresh! I’d highly recommend it to anyone.🫶🏻🫶🏻🔸3 Appetizers🔸Sushi 10pc🔸Sushi Roll🔸Soup 🔸Dessert
🍽 Omakase

🔸3 Appetizers
🔸Sushi 10pc
🔸Sushi Roll
🔸Soup
🔸Dessert
2022-05-11 1079 瀏覽
.神路 🇯🇵 Omakase📍銅鑼灣電氣道54號天后16樓亨環.天后新開隱世Omakase食材新鮮 即日到港Lunch set $780 位Dinner set $1980 位係性價比高既餐廳.眼見香港近年新開既Omakase都好多而好多新開既Omakase都會忽略咗師傅同食客之間既交流神路 🇯🇵 絕對無忽略到呢點我哋一邊品嚐一邊同師傅交流對食物要求同食法同一時間廳面員工既服務態度同質素都好好有足夠既細心留意每位客人既需要入座後因為鼻敏感發出聲音員工都留意到仲即刻較細冷氣放上一杯紙巾 相當細心.🌃 Dinner Set魴鮄魚刺身粒貝刺身地金目鯛魚壽司烏賊壽司 配薑汁燒目光魚北寄貝壽司海膽茶碗蒸(有兩層海膽,面層鮮海膽,中層燒海膽)燒黑鯥魚壽司 配柚子汁(用備長炭輕燒)鳥貝刺身吉列太刀魚 配洋蔥汁煮八爪魚九洲赤助蝦壽司燒赤助蝦蝦頭馬加鰆魚壽司 配蘋果汁天草產海膽壽司靜剛縣赤鮑魚 配鮑魚乾醬鮑魚乾醬 撈飯沖繩縣赤生壽司(選用野生吞拿魚)中拖羅壽司備長炭燒鰻魚海膽卷麵豉湯蛋糕磚粒(無麵粉 用淮山雞蛋做)甜品密瓜
神路 🇯🇵 Omakase
烏賊壽司 配薑汁
燒目光魚
北寄貝壽司
海膽茶碗蒸
(有兩層海膽,面層鮮海膽,中層燒海膽)
燒黑鯥魚壽司 配柚子汁
(用備長炭輕燒)
鳥貝刺身
天草產海膽壽司
靜剛縣赤鮑魚 配鮑魚乾醬
鮑魚乾醬 撈飯
沖繩縣赤生壽司
(選用野生吞拿魚)
中拖羅壽司
備長炭燒鰻魚
海膽卷
麵豉湯
蛋糕磚粒
(無麵粉 用淮山雞蛋做)
甜品密瓜
2022-05-09
$1980 (晚餐)
2022-04-30 718 瀏覽
最近見到某群組好多人讚,心思思自己訂位試下又係超高既吧枱😫蒸蛋正常,不過不失燒 螢光魷魚~里餐飯唯一值得讚賞,燒得幾香,甘甘地帶子~冇曬帶子原本既鮮甜味,里件太甜,好似打左糖水入去咁,我最愛都失手,太失望白蝦+明太子~兩樣我都鐘意食既,但加埋又失蝦味,連它本身少少明太子味辣味都冇埋海膽~正常,不過不失,如果連里件都失手,甘就吾知講咩好白子~幾特別,里餐飯唯二值得讚賞,外少少香脆,好似燒過,但又冇燒既味道,又吾似炸,內軟赤貝~甘樣切, 冇曬精神, 見到它都冇胃口壽司飯比較硬身,不是我喜歡的口感
最近見到某群組好多人讚,心思思自己訂位試下
又係超高既吧枱😫

蒸蛋正常,不過不失

燒 螢光魷魚~里餐飯唯一值得讚賞,燒得幾香,甘甘地

海膽~正常,不過不失,如果連里件都失手,甘就吾知講咩好

赤貝~甘樣切, 冇曬精神, 見到它都冇胃口

壽司飯比較硬身,不是我喜歡的口感
2022-04-18