2023-02-27
新翠商場新開了這間神石燒,多次經過都好多人要排隊。今日就喺OpenRice訂咗位同牛魔王大女過嚟試吓。職員都幾殷勤有禮。每張枱都有自助式醬汁及調味料。每個set都可以在外取自助沙律、洋蔥牛脷湯及白飯。洋蔥牛脷湯都幾足料,清清地幾好飲。沙律便只得三款,有粟米、椰菜絲、及青瓜粒。白飯是用日本珍珠米。上枱熱辣辣,出晒煙。我的prime級安格斯牛扒加厚切牛脷:食開牛嘅便知道,其實塊牛扒不是平時食開的肉眼或西冷,而係牛板腱,是相對平價的部位,中間有條筋膜連住。但出其意外的是又好嫩滑,一啲都唔靭,夠牛味。而厚切牛脷亦到好好食。大女叫的限時推介300g牛肩胛,仲抵食,份量好大。食牛最怕就係燒得過熟。佢呢度就啲牛肉上枱時只是兩至三成熟等你憑自己的喜好加熱。另外加了隻虎蝦,但係麻麻哋,係雪藏貨啲肉冇味唔彈牙。唔建議加。$3xx埋單。整體性價比幾高,用咁平嘅價錢食到唔錯嘅質素,阿女都大讚。題外話,隔咗兩日和太太又來撐枱腳,因為太太唔食牛點了幾款豬拼盤,但是好韌好硬,可以用難食形容。所以來呢度都係食牛好啦。
職員都幾殷勤有禮。每張枱都有自助式醬汁及調味料。
牛脷洋蔥湯
上枱熱辣辣,出晒煙。
安格斯牛扒200g加厚切牛脷
牛肩胛肉300g加大蝦