近排越黎越多餐廳暫停營業,好耐冇去中意嘅餐廳食飯啦! 唯有睇下之前食嘢嘅相,望梅止渴喇........呢間佐敦嘅神燈海鮮酒家,主打經典粵式點心同粵菜,之前大時大節都會去食架,雖然價錢少少貴喇,但食物質素真係冇得頂,我願意俾呢個價!神燈小炒王呢個好似係經典菜式,見到好多枱都有order。印象最深刻就係加左油炸鬼落去炒,油炸鬼好脆好香口,又吸嗮其他料啲味,好香好惹味,同埋好想送啤酒食!叉燒神燈嘅燒味好抵讚,午市點心嘅乳鴿已經好出色,次次黎食點心放題都同屋企人人手兩隻。估唔到叉燒都咁有水準。好似仲有個牛肉版嘅叉燒,等開業要去試試。首先叉燒汁甜度適中,隱約嘅炭燒味好正,肉質嫩得黎有咬口,肥瘦均勻,好似唔知係用啲咩好啲嘅豬肉整。菠蘿咕嚕肉雖然咕嚕肉周圍有,但好多地方都整到好伏。唔係好多肥豬肉,就係炸到好硬,炸粉包到好厚。我對咕嚕肉要求都偏高,神燈嘅咕嚕肉我覺得都有中上水准。醬汁酸甜適中,keep到香脆嘅口感,重點係舊豬肉肥瘦適中,彈牙有肉汁。麥皮蝦呢個好似係神燈必食嘅菜式,一上枱已經聞到浸好香嘅麥皮味,係麥香加少少奶香嘅感覺。咬落口完全好鬆脆,入邊嘅蝦肉好鮮甜,落單姐姐真係冇介紹錯。平時連年三十

叉燒

麥皮蝦

平時連年三十同八號風球都開嘅餐廳都暫停營業,呢個疫情真係搞死人........希望快啲過,大家都可以食到中意食嘅餐廳喇。
叉燒(豬)
麥皮蝦
2021-12-15
5 分鐘 (堂食)
叉燒(豬)
2022-02-12 915 瀏覽
🇭🇰佐敦-神燈海鮮酒家唔知有冇90後都好似我咁🤗成日好鍾意去飲茶haha點心真係好好食 而辣椒仔嘅我仲好鍾意叫碟辣椒油點點心 超好食🤤同埋成日同屋企人飲茶 佢地都會就住就住叫 今次終於可以一齊放心咁仼叫啦🤩因為我哋去咗食點心放題~~估唔到都幾多嘢可以選擇 同埋環境都幾好 每張枱都有勁大張保護膜 食都食得安全啲。以下就講吓其中嘅嘢食啦~好似叫咁多樣嘢都冇漏過單👏🏻🔹價錢:大概$200以下/人(我嗰時新年去 所以唔肯定而家有冇再平返啲)🔹時間:限時90分鐘👅蜜椒脆皮雞翼 (⭐8/10)呢個係我最想嚟狂食嘅一個小食~因為平時喺其他酒樓都勁鍾意叫嚟食!-好彩今次都冇令我失望,炸到脆卜卜,仲要即叫即炸,上枱既時候係熱辣辣,咬一啖會爆肉汁,係滑溜嘅雞翼,不過略嫌如果多多少少蜜椒既話就會更加惹味🤟🏻👅瑤柱蛋白炒飯 (⭐7/10)呢個純粹想提醒大家,如果想食嘅話記得叫佢小飯,佢一嚟到大碟到嚇死我哋,係真係平時喺酒樓食咁大碟飯🤢(開頭以為佢會比一碗)不過味道唔錯既,正常發揮咁~👅鮑汁雞腳 (⭐3/10)其實佢個味道OK嘅,有鮑汁味道,亦唔會太鹹,但佢用嘅雞嘅質素好差,全部細細隻,仲要有啲雞腳係黑黑地嘅,
🇭🇰佐敦-神燈海鮮酒家

🔹時間:限時90分鐘

👅蜜椒脆皮雞翼 (⭐8/10)

👅瑤柱蛋白炒飯 (⭐7/10)

👅鮑汁雞腳 (⭐3/10)
其實佢個味道OK嘅,有鮑汁味道,亦唔會太鹹,但佢用嘅雞嘅質素好差,全部細細隻,仲要有啲雞腳係黑黑地嘅,感覺唔太良好🤒

👅金沙熊貓包 (⭐8/10)
一睇就知我係為咗佢咁可愛而叫,仲以為佢得個樣,點知又真係幾好食😋最估唔到佢真係熱辣辣,而搣開佢真係會流沙出嚟㗎,不過唔建議食太多,一份已經有兩個,好易飽🤪另外仲有豬仔造型嘅叉燒包,都好食~

👅紅燒乳鴿 (⭐9/10)
呢個係我認為喺呢度食最回本嘅嘢食😛屋企人都食咗好多隻,佢嘅紅燒乳鴿大大隻,好似又係即整咁,嚟到熱辣辣,燒到好香脆,有肉汁😋

👅黃金小饅頭(⭐4/10)
就係聽日嘅炸饅頭,但佢炸得唔好食,成個饅頭好淋,冇嗰種炸完脆卜卜嘅感覺,有啲失望🥲

👅手拍青瓜,蒜泥白肉 (⭐8/10)
手拍青瓜好入味,而青瓜亦都好爽口,令到你會有keep住想食嘅感覺,酸酸甜甜的味道很開胃。蒜泥白肉嘅蒜蓉切得好碎,而且佢啲蒜蓉唔知溝咗咩醬料,食落特別好味,又唔會同坊間嗰啲一樣好多油😋

👅蝦餃,燒賣 (⭐7/10)
都正常發揮,裏面有好多蝦肉,蝦餃的皮也不會太厚,大大粒,配辣椒油好好食~

最後總結:小編認為今次試呢間點心放題性價比高,其實仲食咗好多唔同款類嘅嘢食,係呢篇野講唔晒啦~~你哋都可以一齊去試吓😋如果食到咩好食嘅都可以喺下面留言話我知🤤

🎏地址: 神燈海鮮酒家 (佐敦)
1.佐敦長樂街14-20號18廣場地下及1樓

#hkig #foodie #hkfoodblogger#likeforfollow #likeforlikeback #香港 #followforfollow #food #yummy#likeforfollow #followme #eat #食好西 #吃貨 #likeforlikes #blogger #hkfollows #佐敦 #佐敦美食 #點心放題 #點心 #神燈海鮮酒家 @lanternseafood.restaurant
神燈海鮮酒家今次乳豬就化身阿拉丁🤣🤣黎到捽一捽呢間神燈酒家有幾咁神。乳豬今日黎到呢間神燈既主要目的就係試試佢既雞。煲。翅!!!!新年團年飯梗要食豐富啲!!!食返侽口翅𠺘𠺘口先!!雞煲翅一行五人,煲翅每人分到一碗滿滿既,仲有一碗可以有多,你可以見到湯既色相十分濃,金黃色既雞湯散發出陣陣雞味直撲鼻哥😂😂,試啖湯簡直返唔到轉頭,濃稠既雞湯夠味得黎無味精,同媽媽煲既有得fight, 一啖飲完再一啖,熱辣辣,無得彈!!跟住主角個翅,每條都好粗,整佪碗都充滿著翅既身影,每匙羹都有翅嫁!!不得了,翅吸收哂雞既精華,每啖都好夠味!!一百二十分!推介豬數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷礙於無晚上堂食關係,乳豬去即時候係午市,只有一啲點心同部分小菜。咕嚕肉我本身就好鐘意食咕嚕肉,但好食既咕嚕肉唔係咁易食到,神燈就做到,佢炸粉唔多,咬落去係食到啖啖黑豚肉既質感,鬆脆可口,一流。推介豬數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷至於其他點心都市面唔太有分別,整體中上,但個鮑汁鳳爪就要講講。鮑汁鳳爪佢既汁充滿濃厚鮑魚味,同一般食到既係有分別主角鳳爪都比較大隻,食落好嫩滑,令人不能自拔!推介豬數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
神燈海鮮酒家

今次乳豬就化身阿拉丁🤣🤣黎到捽一捽呢間神燈酒家有幾咁神。

新年團年飯梗要食豐富啲!!!食返侽口翅𠺘𠺘口先!!

雞煲

咕嚕肉

鮑汁鳳爪
推介豬數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
2022-02-04 239 瀏覽
呢間餐廳之前食過,覺得質數唔錯。海鮮、小菜都好味! 叫咗幾樣野食手,都相當高質。▶️蜜汁脆燒鱔燒鱔切到一件件,好似鰻魚咁。燒鱔好香,又脆口,加上蜜汁甜甜地又唔知有鱔腥味!另外仲可擠少少檸檬汁吊味。▶️星洲麥皮蝦蝦大大隻,用麥皮炸,更脆口。蝦幾新鮮,大隻爽口。少少辣好香口。▶️糯米炒膏蟹用鍋上熱辣辣,糯米飯焦香有少少飯焦。膏蟹多膏,蟹肉幾鮮甜惹味!▶️咕嚕肉即炸卜卜脆,酸酸甜甜,啖啖肉。▶️富豪炒飯炒飯好大碟,有蛋白、蟹籽等。炒得乾爽,飯好香好味!

▶️蜜汁脆燒鱔
另外仲可擠少少檸檬汁吊味。

▶️星洲麥皮蝦

▶️糯米炒膏蟹

▶️咕嚕肉
即炸卜卜脆,酸酸甜甜,啖啖肉。

▶️富豪炒飯
炒飯好大碟,有蛋白、蟹籽等。炒得乾爽,飯好香好味!

2022-02-04 202 瀏覽
其實食中菜真係可以話係千變萬化,今次同屋企人食神燈都幾有驚喜屋企人都鍾意食海鮮,所以魚蝦蟹都叫左糯米炒膏蟹原隻膏蟹炒糯米飯,糯米飯煙煙韌韌好夠味D蟹膏融入埋係個糯米飯裡面,好香蜜汁脆燒鱔 賣相有少少似日式既鰻魚,外面脆卜卜,仲有香甜既蜜糖味,而且唔會腥係一個幾特別既食法星洲麥皮蝦麥片炒到好香脆,海蝦大大隻又夠哂鮮味辣子雞雞粒炸香過,個調味非常惹味燒乳鴿即叫即整,熱辣辣,仲有肉汁添最後餐廳會奉送桂花糕做甜品,下次想試下個點心放題呀

屋企人都鍾意食海鮮,所以魚蝦蟹都叫左

糯米炒膏蟹
原隻膏蟹炒糯米飯,糯米飯煙煙韌韌好夠味
D蟹膏融入埋係個糯米飯裡面,好香

係一個幾特別既食法

星洲麥皮蝦
麥片炒到好香脆,海蝦大大隻又夠哂鮮味

辣子雞
雞粒炸香過,個調味非常惹味

燒乳鴿
即叫即整,熱辣辣,仲有肉汁添

最後餐廳會奉送桂花糕做甜品,下次想試下個點心放題

午餐
2022-02-02 163 瀏覽
冇咗晚市但團年飯都係要食嘅,咁就揀咗嚟呢度食個早飯😋糯米炒膏蟹臨近新年呢幾日天氣寒冷,食返個炒糯米飯可以暖一暖胃🙃上枱嘅時候係用鍋上,熱辣辣出晒煙㗎!佢哋用嘅膏蟹好大隻,喺糯米飯入邊都會見到膏。糯米飯炒得乾身仲吸晒蟹嘅鮮味。蜜汁脆燒鱔鱔肉厚身,燒得唔會過乾,咬落去微脆又彈牙。加埋蜜糖仲有燒烤嘅感覺。欣賞佢哋將蜜糖放喺底,可以因應自己嘅口味蘸點多啲或者少啲蜜糖😌😌😌唔怪得係佢哋嘅signature!星洲麥皮蝦大蝦炸得勁脆,直情連殼都可以食埋!炸過嘅麥皮、鹹蛋黃、辣椒同埋金不煥,撈埋大蝦一齊食,香口又帶少少辣,勁有東南亞風味!啲麥皮鹹蛋黃絕對係可以用來送飯食!神燈小炒皇同平時嘅小炒王有啲唔同,用咗豬板筋、油炸鬼、四季豆、馬蹄、腰果同蝦乾。豬板筋爽口有少少咬口!喺出邊唔常見嘅位置。調味甜中帶辣,惹味得來又有唔同嘅口感,同平時食開嘅好唔同好有新鮮感。濃湯竹笙浸翡翠今日有菜心同娃娃菜,我哋揀咗菜心。上湯鮮甜,竹笙大大塊索晒啲上湯。可以清清地食返個蔬菜類。
冇咗晚市但團年飯都係要食嘅,咁就揀咗嚟呢度食個早飯😋

星洲麥皮蝦

神燈小炒皇

濃湯竹笙浸翡翠

一家人圍埋一齊坐係度食「盆菜」寓意合家團圓👪豐衣足食😋盆滿缽滿💰我哋都係神燈叫咗個尊海味釀鯪魚盆菜喺屋企開餐😍神燈盆菜每日新鮮製作⭐️絕對唔係隔夜「冰封盆菜」 💓最方便就係可以送上門😍慳水慳力😆收到之後倒入湯汁!包好盆菜用細火加熱15分鐘,再轉中火🔥5分鐘,就可以開餐啦!快靚正👍🏻呢個「至尊海味釀鯪魚盆菜」足足有十八款佳餚😋10頭鮑魚,鮑汁花膠,日本宗谷元貝,紅燒海參,釀鯪魚,游水大海蝦,自家製大蝦丸,紅炆腩肉,蠔汁扣鵝掌,貴妃雞,鹵水鵝,紅燒元蹄,蠔油炆花菇,清甜蓮藕,雞脾菇,上湯蘿蔔,蠔皇炆枝竹,香炸芋頭 18款食材每樣都矜貴高質!釀鯪魚嘅盆菜真係好少見!估唔到原來咁match😍最重要就係新年食意頭嘛「年年有魚」吖💰🧧花膠超級大塊仲好厚身添!10頭鮑魚用嚟送飯真係超正!上湯蘿蔔超級入味!我哋家六口食足兩個鐘都仲未食得晒😆份量認真豐富👍🏻

呢個「至尊海味釀鯪魚盆菜」足足有十八款佳餚😋

2022-01-20
慶祝紀念
團年飯
2022-01-16 207 瀏覽
早排接媽咪收工嘅時候, 見到哩間餐廳, 望上去好似幾好, 又係食中菜嘅( 因為我全家人都好鍾意食中菜), 於是就諗住試下😉 當日一共叫咗以下呢啲:🔸招牌糯米炒膏蟹🦀 $568正宗嘅泰國生炒糯米飯, 加埋大大隻嘅蟹, 下入面充滿濃郁嘅蟹膏同蟹汁, 撈埋入去啲飯度食一流🤩 真材實料,果然名不虛傳😚😙 糯米飯 啲飯粒粒分明, 軟硬適中🤗 哩一碟 菜式係哩度嘅必點之選🤪 你冇食過都唔好話泥講過神燈🤭🔸星洲麥皮蝦🦐 $248呢碟菜式都係另一碟必點之選, 麥皮蝦炸到金黃色👀, 撈埋鹹蛋黃脆片食, 果種好食完全係用筆墨都形容唔到, 媽咪都超級鍾意食, 就嚟連嗰啲都想奶埋👅👄🔸薑蔥鮑魚煲 (4隻) $380新鮮鮑魚大大隻,炆得好入味👍👍 火候啱啱好,食落口好煙韌, 完全冇話overcook , 加埋薑蔥索曬味,好正🤞🔸蜜汁燒脆鱔🐟 $268個鱔燒得啱啱好, 外脆內軟, 個鱔 燒完仲係滑捋捋嘅, 入口有蜜糖嘅甜味, 第一次食呢種餸,覺得幾特別幾滋味, 佢嘅感覺就有啲我哋以前食開古嚕肉嘅feel😚 除咗雞之外,原來魚甜甜地都幾好食✨✨🔸古法金錢雞 $58/件嗌嘅時候完全唔知佢咩泥 ,純粹係好奇心下佢試下,

🔸招牌糯米炒膏蟹🦀 $568

🔸星洲麥皮蝦🦐 $248

🔸薑蔥鮑魚煲 (4隻) $380

🔸蜜汁燒脆鱔🐟 $268

🔸古法金錢雞 $58/件
嗌嘅時候完全唔知佢咩泥 ,純粹係好奇心下佢試下, 本身以為佢係雞嚟嘅🐥但原來佢係上面有啲肥豬肉🐖咁樣嘅下面,加埋下面就好似有啲豬肝咁, 兩個口感可以中和返幾特別, 從來未食過呢種菜式, 令我大開眼界
2022-01-11 687 瀏覽
相信接下來的春節團年飯及開年飯大家也未必能外出慶祝聚餐,為了自身健康著想在家吃絕對是最好的安排,自己煮當然有益又合心意但如人多的話一個人煮也頗為吃力!所以吃外賣盆菜我覺得是一個非常好的選擇。今次為大家介紹的是神燈海鮮酒家推出的至尊海味釀鯪魚盆菜,總共有兩個Size可供選擇價錢為$888/6人份量、$1688/12人份量,最吸引之處是每日新鮮製作再熱辣辣送到上門,絕對不會有吃到冰雪盆菜的機會。盆菜送來的時候還熱騰騰的足以證明剛剛煮起便送來,而且很喜歡他們十分準時在預約時間送到那就不用擔心運輸延遲的問題,打開保暖袋之後看見內裏用上一個火鍋煲來盛載著盆菜,使用任何爐具的客人也能方得享用,如果用瓦煲就要明火爐具先至可以邊熱邊吃了。除了盆菜之外還附上兩包各400克的鮑汁,大家有吃盆菜不夠汁的經驗嗎?神燈這個盆菜就絕對不用擔心這個問題了,而且一包400克的鮑汁足以用來吃盡整個盆菜,剩下來的還可炮製其它菜式。錫紙上已有溫馨提示教大家如何安全地翻熱享用盆菜,我根據指示很快便可以品嚐這超豐富的神燈盆菜。最驚喜的是盆菜内那一整條手工的煎釀鯪魚,已經很久沒有吃過這味菜了真的令我萬分期待。盆菜內足足有18款精

盆菜內足足有18款精彩的餸菜,包括有10頭鮑魚、鮑汁花膠、日本宗谷元貝、紅燒海參、釀鯪魚、游水大海蝦、自家製大蝦丸、紅炆腩肉、蠔汁扣鵝掌、貴妃雞、鹵水鵝、紅燒元蹄、蠔油炆花菇、清甜蓮藕、雞脾菇、上湯蘿蔔、蠔皇炆枝竹及香炸芋頭等真的超級豐富。

第一次吃盆菜會有原條煎釀鯪魚味道十分有驚喜,魚肉有彈性更有鮮味浸夠鮑汁吃更加滋味無窮。

另外還有不少鮑參肚及海味如大大粒鮮味的江瑤柱,淋滑充滿骨膠原的花膠、煙韌甘香的鮑魚和彈牙海參,不過海參記得留至最後待入盡味時才品嚐味道口感也會更加吸引。

至於索味的東西亦也勁好味道,厚肉的大花菇爽滑入味我吃了三、四件之多呢!另外還有芋頭、枝竹和蘿蔔留待最吃才是王道。

內裏有一整隻皮滑肉化的元蹄炆得非常出色,吃下油潤不膩味道超吸引真的很邪惡,還有蠔汁扣鵝掌也非池中物要好好欣賞,今個春節大家也放下鑊鏟舒舒服服安心過節啦。
2022-01-06
外賣送餐
2022-01-11 168 瀏覽
晚市禁堂食前的最後晚餐我太想念呢餐甘好食既中菜糯米炒膏蟹一上枱就滋滋聲翻開蟹蓋係金黃的蟹膏,而且成個蓋都係膏蟹膏鮮美甘香 蟹肉肉質鮮甜而爽口,沒有霉爛糯米飯炒得到乾身又帶點軟糯鍋底夠熱,留有飯焦蜜汁脆燒鱔鱔魚處理得好乾淨,無乜軟骨魚皮香脆,肉質充滿油香香甜帶點杰身的蜜汁夠入味擠出檸檬汁,即時提鮮食鱔要襯熱食就最好食薑蔥鮑魚煲鮑魚有四隻,仲有很多薑蔥夠入味每隻鮑魚切花,而且好重身又夠大隻易入口,嫩滑又彈牙打開煲蓋滋滋聲蜜椒金薯牛肝連牛肝連即係封門柳勁香牛味,加上黑椒爆炒很滋味薯仔仲炸過,外層係香甜蜜汁海鮮豆腐煲勁多海鮮,有爽口蝦仁,元貝仔豆腐切粒勁香滑天氣凍食完暖粒粒
晚市禁堂食前的最後晚餐
我太想念呢餐甘好食既中菜

一上枱就滋滋聲
翻開蟹蓋係金黃的蟹膏,而且成個蓋都係膏
蟹膏鮮美甘香 蟹肉肉質鮮甜而爽口,沒有霉爛
糯米飯炒得到乾身又帶點軟糯
鍋底夠熱,留有飯焦

蜜汁脆燒鱔
鱔魚處理得好乾淨,無乜軟骨
魚皮香脆,肉質充滿油香
香甜帶點杰身的蜜汁夠入味
擠出檸檬汁,即時提鮮
食鱔要襯熱食就最好食

薑蔥鮑魚煲
鮑魚有四隻,仲有很多薑蔥夠入味
每隻鮑魚切花,而且好重身又夠大隻
易入口,嫩滑又彈牙
打開煲蓋滋滋聲

蜜椒金薯牛肝連
牛肝連即係封門柳
勁香牛味,加上黑椒爆炒很滋味
薯仔仲炸過,外層係香甜蜜汁

海鮮豆腐煲
勁多海鮮,有爽口蝦仁,元貝仔
豆腐切粒勁香滑
天氣凍食完暖粒粒

約咗幾個月嘅飯局 人多時間好難夾人太少又食唔到套餐 望穿秋水 終於夾到🤦🏻‍♀️⭐️阿拉斯加長腳蟹🦀個陣啲蟹好似無啲好大嘅 最大已經係呢隻人多唔夠分呀喂 好可惜 下次都想再食🤤⭐️活膏甲羅燒伴蝦多士🦐好食到不得之了 食完跑多十個圈都願意 (講笑啫 點會跑)蟹膏好滑好濃 加埋炸得好鬆脆嘅蝦多士 比佢100分點剩一大堆用嚟撈飯更好 記得點兩碗白飯呀!🤤⭐️宮廷濃湯雞煲翅🐔我唔理 我要食魚翅 我要食魚翅!!! (戲子上身)個雞嘅精髓出哂嚟個湯度 好出色 好好飲!煲完啲雞都仲有味 唔會好乾好柴 仲放到入口😏⭐️雞油花雕蒸蟹身蟹腳🦀好香嘅雞油味 但我重點係個蟹肉呀喂~啱啱就係話因為隻蟹細隻 一人得一舊仔咋 唔夠啊🥺⭐️星洲麥皮蟹腳🦀哇呢個都唔係惹小 無諗過炸麥皮蟹腳係咁正㗎外層炸麥皮好脆 咸咸香香 加埋鮮甜嘅蟹肉唔係講笑 我又想比佢滿分😋😋😋⭐️清蒸虎衫斑🐟我無留位比佢 所以食咗一啖仔啫😜⭐️脆皮嫩鴨紅🦆一般般 皮係薄脆嘅 但鴨紅無調味~⭐️飯焦🍚點蟹膏食嘅 但一般般 點埋蟹膏都唔吸引我😌⭐️熊貓奶黃包🐼係流沙奶黃 嚟到呢度估唔到都有得食 好正!⭐️千層•紅棗糕有兩款 一款係千層紅棗糕 一款係紅棗薑汁糕兩款都幾好食
約咗幾個月嘅飯局 人多時間好難夾
人太少又食唔到套餐 望穿秋水 終於夾到🤦🏻‍♀️

⭐️阿拉斯加長腳蟹🦀
個陣啲蟹好似無啲好大嘅 最大已經係呢隻
人多唔夠分呀喂 好可惜 下次都想再食🤤
阿拉斯加長腳蟹

⭐️活膏甲羅燒伴蝦多士🦐
好食到不得之了 食完跑多十個圈都願意 (講笑啫 點會跑)
蟹膏好滑好濃 加埋炸得好鬆脆嘅蝦多士 比佢100分
點剩一大堆用嚟撈飯更好 記得點兩碗白飯呀!🤤

⭐️宮廷濃湯雞煲翅🐔
我唔理 我要食魚翅 我要食魚翅!!! (戲子上身)
個雞嘅精髓出哂嚟個湯度 好出色 好好飲!
煲完啲雞都仲有味 唔會好乾好柴 仲放到入口😏
宮廷濃湯雞煲翅

⭐️雞油花雕蒸蟹身蟹腳🦀
好香嘅雞油味 但我重點係個蟹肉呀喂~
啱啱就係話因為隻蟹細隻 一人得一舊仔咋 唔夠啊🥺

⭐️清蒸虎衫斑🐟
我無留位比佢 所以食咗一啖仔啫😜
清蒸虎衫斑

⭐️脆皮嫩鴨紅🦆
一般般 皮係薄脆嘅 但鴨紅無調味~
脆皮嫩鴨紅

⭐️飯焦🍚
點蟹膏食嘅 但一般般 點埋蟹膏都唔吸引我😌
飯焦

⭐️熊貓奶黃包🐼
係流沙奶黃 嚟到呢度估唔到都有得食 好正!
熊貓奶黃包

⭐️千層•紅棗糕
有兩款 一款係千層紅棗糕 一款係紅棗薑汁糕
兩款都幾好食 平時叫少甜唔係走甜嘅人 覺得剛剛好
千層紅棗糕

⭐️杞子桂花糕
不過不失 同其他地方差不多水準~
杞子桂花糕
阿拉斯加長腳蟹
宮廷濃湯雞煲翅
雞油花雕蒸蟹身蟹腳
熊貓奶黃包
千層紅棗糕
  • 懷舊蝦多士
2022-01-10 543 瀏覽
成日都聽神燈海鮮酒家🔮今次終於進來了!!! 冬天要繼續食d暖笠笠既食物😋 今次食左好多正野呀!😆 逐道講:..🦀膏蟹糯米飯有名俾你叫膏蟹,當然多膏啦🤩 超大隻蟹!連蟹膏蟹黃同糯米飯一齊炒,加埋香蔥,好入味!擺係煲仔度,新鮮滾熱辣!..🐚薑蔥鮑魚煲一煲有四大件鮑魚🤤 全部大大隻又勁靚仔!簡單用薑蔥炒出鮮味同香味,仲好爽呀!正!..🐍蜜汁脆鱔一碟有8件,好有光澤既脆鱔,上層搽滿一層蜜汁,充滿甜香!食落口,好好味!..🥘招牌焗魚腸好懷舊又少有既經典菜式當然要叫下!焗蛋好味,裡面除左魚腸,仲有叉燒粒!食落口感好豐富!..🫔蟹肉菠菜豆腐盒好創新既菜式,即刻叫來試下先~賣相好得意,其實就係一件件長形豆腐上邊鋪上菠菜同蟹肉蟹籽,呢道比較濃郁重口味,鹹香四溢,配豆腐中和左味道,幾特別..🍮 桂花糕、薑汁糕、蜂巢糕同紅棗糕桂花糕清香唔會太甜;薑汁糕充滿薑香味唔會辣;蜂巢糕有蜜糖香而質感係蜂巢狀既鬆軟;紅棗糕係我至愛,甜甜地又補血養顏☺️..食完呢餐好滿足呀!🤤 果然無令我失望!而且當晚仲好爆場,好受歡迎🤩 絕對要來食下啦
🦀膏蟹糯米飯
🐚薑蔥鮑魚煲
🐍蜜汁脆鱔
🥘招牌焗魚腸
🫔蟹肉菠菜豆腐盒
🍮 桂花糕、薑汁糕、蜂巢糕同紅棗糕
膏蟹糯米飯
桂花糕
薑汁糕、紅棗糕、蜂巢糕
  • 糯米炒膏蟹
  • 蜜汁脆燒鱔
2021.12.03😊【燈神的願望 爆標滋味蟹宴】食在佐敦燈神燈神 請你賜我願望吧我想要「食極唔肥」🤤雖然小妹的願望還未實現但來到佐敦的神燈 就能夠滿足我們的口福正所謂「食左先減」還是下餐再算吧今日難得食友聚會 來到一間在當區薄有名氣的海鮮酒家「為食議程」就是近日推出的「阿拉斯加黃金金蟹宴」🦀在閒聊間 侍應已經推著一隻生龍活虎的主角阿拉斯加蟹走到我們面前當然在臨煮關頭 它亦施展功夫「逃」🔸神燈三弄主角出場前先享用冷盤小吃三弄包括:鹵水掌翼、手拍青瓜、香茜鮮沙薑豬手粒意想不到就連前菜亦用心制作小妹就特別欣賞手拍青瓜🥒集合香、辣、惹味於一身 打開了味蕾大門🔸宮廷蟹爪濃雞湯天氣微涼 一窩熱辣辣的濃湯簡直暖入心以雞燉湯常見 可是加入蟹爪 小妹都是第一次試湯頭香濃 加入蟹爪就讓鮮味更昇華而且難得雞肉能依然保持嫩滑😛每位平均都可分到3-4隻阿拉斯加蟹腳 滋補之選🔸雞油花雕蒸蟹身終於走進主題味美 單單看這道菜名已覺吸引減肥二字 還是留待下次再說吧金黃色的醬汁 緊緊包裹著雪白肥美的蟹身帶點兒花雕香氣徐徐滲出滋味無窮 就算非蟹癡 亦不禁一舊又一舊🔸活膏甲羅燒/蟹膏蛋白炒鮮奶 伴懷舊蝦多士肥仔之選非甲羅燒
2021.12.03😊
但來到佐敦的神燈 就能夠滿足我們的口福
正所謂「食左先減」還是下餐再算吧

今日難得食友聚會 來到一間在當區薄有名氣的海鮮酒家
「為食議程」就是近日推出的「阿拉斯加黃金金蟹宴」🦀
當然在臨煮關頭 它亦施展功夫「逃」
神燈三弄
🔸神燈三弄
主角出場前先享用冷盤小吃
三弄包括:鹵水掌翼、手拍青瓜、香茜鮮沙薑豬手粒
意想不到就連前菜亦用心制作
小妹就特別欣賞手拍青瓜🥒
集合香、辣、惹味於一身 打開了味蕾大門
🔸宮廷蟹爪濃雞湯

口感煙煙韌韌
蟹寒氣盡消

阿拉斯加黃金金蟹宴 $3388
另加一服務費

味道: 4.5/5;環境: 3.5/5;服務: 4/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

神燈海鮮酒家 💌

#jasminelife
#jasminewithfood

🌗 Openrice:yee6192004
2021-12-03
神燈三弄
2022-01-04 192 瀏覽
天寒地凍☃️❄️屋企人食飯訂返個暖笠笠嘅至尊海味釀鯪魚盆菜啦!!重點每日新鮮製作,送到你屋企仲熱辣辣架!只要預傋飲品,即刻開爐就食得!! •😝咁凍嘅天氣吾使走岀去買餸又吾使洗菜! Very good la !! •一打開錫紙!! Wa !! 咁大盤點冚埋個蓋?? 因為真係足料 足料 足料❗️❗️❗️(拆開保鮮紙,加湯,包返錫紙,中火煲番滾~~) •❣️記得叫定個大食嘅成員 !! 因為個紅燒元蹄真係好大舊😮😮😮仲有條好意頭嘅年年有Fish釀鯪魚🐟加埋d鮑魚汁撈2啖白飯食真係非常美味😋•鮑魚,元貝都有番咁上下size! 你睇大大粒架!! 我一開動就食先啦! Wow~~非常入味!! •🧞‍♀️神燈海鮮酒家Lantern Seafood Restaurant🧞至尊海味釀鯪魚盆菜包括十八款佳餚:10頭鮑魚,鮑汁花膠,日本宗谷元貝,紅燒海參,釀鯪魚,游水大海蝦,自家製大蝦丸,紅炆腩肉,蠔汁扣鵝掌,貴妃雞,鹵水鵝,紅燒元蹄,蠔油炆花菇,清甜蓮藕,雞脾菇,上湯蘿蔔,蠔皇炆枝竹,香炸芋頭 雞上湯一包 + 鮑魚汁兩包 •#盆菜 #盆菜預訂 #盆菜到會 #盆菜外賣 #盆菜宴 #香港美食 #香港到會 #到會 #新年 #hk
天寒地凍☃️❄️屋企人食飯
訂返個暖笠笠嘅至尊海味釀鯪魚盆菜啦!!
重點每日新鮮製作,送到你屋企仲熱辣辣架!
只要預傋飲品,即刻開爐就食得!!

😝咁凍嘅天氣吾使走岀去買餸又吾使洗菜!
Very good la !!

一打開錫紙!! Wa !! 咁大盤點冚埋個蓋??
因為真係足料 足料 足料❗️❗️❗️
(拆開保鮮紙,加湯,包返錫紙,中火煲番滾~~)

❣️記得叫定個大食嘅成員 !!
因為個紅燒元蹄真係好大舊😮😮😮
仲有條好意頭嘅年年有Fish釀鯪魚🐟
加埋d鮑魚汁撈2啖白飯食真係非常美味😋

鮑魚,元貝都有番咁上下size!
你睇大大粒架!!
我一開動就食先啦! Wow~~非常入味!!

至尊海味釀鯪魚盆菜包括十八款佳餚:
10頭鮑魚,鮑汁花膠,日本宗谷元貝,
紅燒海參,釀鯪魚,游水大海蝦,
自家製大蝦丸,紅炆腩肉,蠔汁扣鵝掌,
貴妃雞,鹵水鵝,紅燒元蹄,蠔油炆花菇,
清甜蓮藕,雞脾菇,上湯蘿蔔,蠔皇炆枝竹,
香炸芋頭
雞上湯一包 + 鮑魚汁兩包

#盆菜 #盆菜預訂 #盆菜到會 #盆菜外賣 #盆菜宴 #香港美食 #香港到會 #到會 #新年 #hkdelivery #外賣自取 #外賣 #防疫措施 #神燈 #齊心抗疫 #全民防疫 #粵菜 #中菜 #海鮮 #酒家 #佐敦 #神燈海鮮酒家
外賣送餐
最近,跟3 位朋友聚舊,有朋友推介位於佐敦長樂街,開了好幾年的 <神燈海鮮酒家> 食晚餐!餐牌飲品餐牌以竹簡設計,設計獨特!茶錢 $15/ 位我們一行4 人,點了阿拉斯加蟹宴 $3,388 (4位)神燈三弄 (鹵水掌翼、手拍青瓜、香茜鮮沙薑豬手粒)手拍青瓜酸香醒胃帶微辣,同時帶出蒜香! 由於這是全份套餐唯一的蔬菜,一𣊬間給大家食清光! 鹵水掌翼我食了一件鵝掌,夠入味!香茜鮮沙薑豬手粒除了鮮沙薑之外,還加入大量蒜粒,煎蒜香洋溢,豬手口感結實又入味!雞油花雕蒸蟹身進食前,店員先讓我們看過新鮮生猛的阿拉斯加蟹,蟹肉鮮甜結實,滲出花雕酒酒香,雞油的鮮香可提升蟹鮮味,相輔相成的配搭!活膏甲羅燒 伴懷舊蝦多士 4件巨型的阿拉斯加蟹殼,配蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋炸至金黃色的多士,啖啖香脆可口,配上爽口的蝦,蘸上混合蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋,滋味倍增!宮廷蟹抓濃雞湯濃郁鮮美,口感濃稠!蟹與雞的雙重鮮味集於一身!星洲麥皮蟹腳加入麥皮,吸收其油份,同時減低邪惡感! 入口香脆惹味,鎖住蟹肉汁,鮮甜多汁,令大家食得滋味無窮!鮮拆蟹黃芝士烏冬份量剛好!烏冬輕炒過,口感帶煙韌,略嫌軟腍些少!最後,以香濃清甜的
餐牌
飲品餐牌以竹簡設計,設計獨特!

茶錢 $15/ 位
我們一行4 人,點了阿拉斯加蟹宴 $3,388 (4位)
手拍青瓜
酸香醒胃帶微辣,同時帶出蒜香!
由於這是全份套餐唯一的蔬菜,一𣊬間給大家食清光!

手拍青瓜
鹵水掌翼
我食了一件鵝掌,夠入味!

香茜鮮沙薑豬手粒

香茜鮮沙薑豬手粒

活膏甲羅燒 伴懷舊蝦多士 4件
巨型的阿拉斯加蟹殼,配蟹籽、蟹肉、鵪鶉蛋

活膏甲羅燒
宮廷蟹抓濃雞湯
濃郁鮮美,口感濃稠!
蟹與雞的雙重鮮味集於一身!
星洲麥皮蟹腳
加入麥皮,吸收其油份,同時減低邪惡感!
入口香脆惹味,鎖住蟹肉汁,鮮甜多汁,令大家食得滋味無窮!

份量剛好!
烏冬輕炒過,口感帶煙韌,略嫌軟腍些少!

鮮拆蟹黃芝士烏冬
最後,以香濃清甜的薑汁糕作結!

2021-12-15
活膏甲羅燒