2023-04-17 467 瀏覽
住在尖沙咀 11.12点不想吃楼下牛杂711在搜附近营业餐厅搜到一家火锅店 食客评语有说过服务态度问题 想着看起来价格挺优惠 晚上还打7折可以去尝试一下 物价还可以 食物也新鲜 服务态度很有问题 我没有勾点香油调味费用 看到香油是包装的也是需要收费的 服务费百分之10我也不知道服务做在哪里 如果说hk 正常入座就要收取服务费也提供不了任何服务的话那我无话可说 茶水费用和香油费用算在一起一个人20我不是介意那20 我甚至以为这家店不提供茶水 坐下来到结束用餐都没有服务员过来提供茶水 买单的时候询问店长 他的意思反馈就是你可以主动询问有没有茶水 主动要 不主动就当不知道 什么都要主动的一家店 不主动告知7折 提供茶水 做水客生意就可以赚钱了 还需要什么回头客呢
2022-11-26 1140 瀏覽
原本同朋友慶生嘅飯聚期待去呢間打邊爐,好早前已訂位,仲打左兩次去問佢有冇房,最後冇房訂唔到,而佢當日都有打比我cfm booking…..但係,到我啲朋友入座時佢先話限時兩個鐘🥹一定要8:30交枱😒我哋打邊爐+食蛋糕,2個鐘真係太趕喇!同埋本人肯定佢一直都冇講限時,Openrice訂位都冇註明😒但佢老屈話「寫得好清楚」。我哋幾個人都唔順氣,擺明就博你坐底左冇得say no!所以最後就選擇轉場,閃人唔食佢!早到嘅朋友叫左一支大啤同一支酸梅湯,最後比左$150埋單。
原本同朋友慶生嘅飯聚

早到嘅朋友叫左一支大啤同一支酸梅湯,最後比左$150埋單。
2022-11-25
生日
2022-10-28 1061 瀏覽
一踏入餐廳眼見充滿四川風味,枱、櫈同屏風都係木製,喺呢個環境下食麻辣火鍋特別正。 今次係同朋友慶生,幾個人係到食下野傾下計,食耐咗啲伙記都唔會趕你走。火鍋湯底可以揀雙併,一個紅油湯底同一個唔辣嘅湯底。仲送左三罐紅油,可以拎返屋企做火鍋湯底鮮鴨血 $48 好食嫩滑牛肉 $98 牛肉都新鮮 係麻辣火鍋滾滾下好入味麻辣牛肉 $98 好正 好入味 再放入麻辣鍋,如果唔算食到大辣嘅朋友仔,食兩,三件已經要轉返係唔辣個邊淥。安格斯肥牛 $208 薯粉 $48 放係辣湯個邊淥 真係入味到不得了各類菜款魚滑紅糖滋杷 $48咬落有口感 有米味 外脆 有粒粒口感

火鍋湯底可以揀雙併,一個紅油湯底同一個唔辣嘅湯底。

仲送左三罐紅油,可以拎返屋企做火鍋湯底

鮮鴨血 $48 好食

咬落有口感 有米味 外脆 有粒粒口感

生日
  • 麻辣牛肉
2022-08-05 1093 瀏覽
Craving has been well and truly fulfilled, been wanting anything spicy for the longest time! It’s not often I would go to a hotpot that’s not unlimited (IYKYK), but exceptions are made and well I love hotpot tehe … Appreciate that this place has bibs, so you don’t space all the sauce on your clothing, although I think most people know to never wear white for it haha. Ordered an entire table full of meet, seafood and some veg, and for me always beer! Wasn’t too bad overall, and it was super quiet

Wasn’t too bad overall, and it was super quiet on the weekday, so we stayed pretty long, very content tummy of noms!
2022-07-13
2022-06-19 1084 瀏覽
裏面係一啲古舊嘅裝修,有啲枱背面只係用板隔住,每次有些少郁動,就撞到塊板,極為不便。疑似餐廳經理,黑口黑面,態度唔太友善,但其他員工的態度還可以。食材方面唔算新鮮,尤其個千層肚唔係爽嘅,勁林,口感麻麻。總括而言,一次夠啦,唔會回頭!
2022-06-13 928 瀏覽
朋友介紹黎呢間,火鍋料好多款簡同抵食推介:-牛油鴛鴦鍋 (豬骨湯 + 牛油紅鍋 ) 麻辣湯底惹味同香,唔會話一味太辣太咸-安格斯肥牛-金牌脆毛肚當日做緊優惠食完仲有7折,抵食,4個人,大家都食到好飽,人均$2XX,會再黎食~

朋友介紹黎呢間,火鍋料好多款簡同抵食

推介:
-牛油鴛鴦鍋 (豬骨湯 + 牛油紅鍋 )
麻辣湯底惹味同香,唔會話一味太辣太咸

-安格斯肥牛

-金牌脆毛肚

2021-12-27 1330 瀏覽
夜晚10點幾想打邊爐,上op搵左呢間,見咁幾多好評就試吓,唔知有幾多好評係買返嚟嘅呢?個鍋同野食都好快上,個雞件有7件,其中3件係下欄位,雞頸雞patpat,冇野呀嘛?係嘅,寫話係雞件啫,相嗰幾件都係雞嘅部份之一,不過我唔會食囉。午餐肉,鯇魚片,鴨血都切到紙咁薄,真係好意思出俾人。鵝腸好似像筋咁差啲咬唔開。牛肉已經算係最正常個樣。睇返張單原來有7折。由訂位到入座都冇人同我地講過有折,如果因為做折而出啲咁嘅嘢俾人食,我寧願唔要折。將貨就價得咁離譜,以後都唔會幫襯!
四川成都十強火鍋店 - 碼頭故事一直都有聽聞過成都十強火鍋店 - 碼頭故事已經係香港開左分店,但我一直都未抽到時間去試,咁岩近排識到一個祖籍四川既朋友,於是唔理三七二十一決定約埋好友去打一場經典老川味既火鍋!位處尖沙咀既碼頭故事地點超方便,相約各方好友亦好合適!內裡大細燈籠高高掛,長木檯加木板凳充滿中國風情,間隔較多呢點我最中意,即使係夜爆場都唔覺得嘈吵!岩岩坐低侍應就送上生蒜、香蔥、芫荽及獨立包裝既芝麻香油,想食辣又受唔到的朋友必要點用呢個香油,佢原來係解辣能手黎架!牛油鴛鴦鍋 (豬骨湯 + 牛油紅鍋 中辣) $159湯底仲有蕃茄湯或豬骨湯揀,我就揀豬骨湯,因為好特別,豬骨煲出黎既湯清清地幾好飲。牛油紅鍋中辣,好濃郁既麻辣味,朋友話個麻辣湯底好飲 (未開始食已經飲飲哂啲湯啦,不過我就唔識欣賞啦,因為我唔食辣既)因為叫既菜都比較多,就唔一一列哂出黎啦,只係列部分覺得比較好食果幾樣啦鮑魚 $48 隻 x2好大隻新鮮鮑魚,肉質爽口嫩滑,好正呀,建議係放落豬骨湯度煮先唔會影響佢既鮮味 !新鮮雞件 $78雞件既肉質夠嫩滑,有齊雞胸、雞翼、雞槌,中意食雞既朋友一定唔可以錯過 !羊肉卷150g $
四川成都十強火鍋店 - 碼頭故事

位處尖沙咀既碼頭故事地點超方便,相約各方好友亦好合適!

牛油鴛鴦鍋 (豬骨湯 + 牛油紅鍋 中辣) $159

鮑魚 $48 隻 x2
新鮮雞件 $78
羊肉卷150g $113
大大塊羊肉,但就無羊肉既騷味,好正呀 !
唐生菜 $32
新鮮爽脆又好味,可以幫手吸油無咁肥 !
手工青笋片 $55
呢個打邊爐一定要點,真係又薄又好食,唔洗下下食肉咁膩 !
正大午餐肉 $48
同平時既午餐肉唔同,係爽口好多,佢應該唔會係市面上買到既午餐肉黎 !
蝦滑 $113
爽口彈牙蝦滑,特別好味,無估錯應該係人手打既 !

整體黎講食物有特式,價錢方面算係中規中矩。所有員工態度都好好,對我們第一次到訪得好有耐性咁講解,係值得再光顧既小館 !

碼頭故事(尖沙嘴店)
地址:尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場1樓101號舖
訂座電話: 2319 2988
營業時間: 星期一至日 17:30-02:00
2021-11-05
2021-10-30 1430 瀏覽
同朋友食飯,上網搵到哩間見到大廈門口有點擔心餐廳如何因為大廈外觀少少舊大堂位少少間但上到一樓,入到店內環境幾好不算迫古代中式裝修感覺好正幾靚雖然食物種類唔算非常多但份量不算少安格斯肥牛好好食朋友食唔到麻辣叫左個大骨湯底好香湯底唔辣想食辣可以點麻辣雲吞好好味其他食物都不錯只是午餐肉就薄切員工友善飲品就是現成樽裝的不是自家製那些水叫另外order可以再去整體不錯(不過如果小朋友的家庭不太合適因為主要食辣 個場典型好大陣麻辣味)
同朋友食飯,上網搵到哩間
見到大廈門口有點擔心餐廳如何
因為大廈外觀少少舊
大堂位少少間
但上到一樓,入到店內環境幾好
不算迫

水叫另外order

可以再去
整體不錯
(不過如果小朋友的家庭不太合適
因為主要食辣 個場典型好大陣麻辣味)
2021-10-29
  • 安格斯肥牛
  • 大骨百味湯鍋
2021-10-08 1391 瀏覽
大家同事在公司努力加班后,相約一齊去食火煱,揀了尖沙咀“碼頭故事”這間火鍋店,點了牛油鸳鸯火煱,一米鴨腸,安格斯肥牛,鴨血,金牌脆毛肚,千層肚,黑豚肉等。鸳鸯火煱,麻辣邊好辣好刺激,喜歡食辣一定喜歡,食材新鮮好好味,鸭腸、脆毛肚和千層肚,咬落好爽口,又好脆。另外,鴨血也好滑,咬落好彈牙,肥牛(唔知係唔係真正安格斯)也很好食。地方環境很好,冷氣足夠,接待員的態度很好很友善,食物整體質素也很好,所以值得一試。

2021-09-12 1317 瀏覽
啲野好新鮮,今日叫左個鴛鴦湯底,麻辣同豬骨……麻辣夠香,入味。豬骨清甜不咸雪花肥牛,黑豚豬,鴨血,響鈴,魚蛋頭每碟都新鮮,熟食即整絕對一讚茶用嘅係玄米茶,入口清新員工態度真係要一讚,服務態度都好好,解釋又詳細,會解釋下點單上面嘅食物。好岩朋友聚會,舒服傾到計嘅地方,坐耐都無刻意趕客催我地埋單餐廳冷氣好足,環境都好乾淨,係廁所位細啲,得兩格。今日咁岩有一格就問題得返一格。行過周圍見好多廂房,如果一班大朋友包一個房食飯都係一個幾唔錯嘅選擇。
雪花肥牛,黑豚豬,鴨血,響鈴,魚蛋頭
每碟都新鮮,熟食即整
絕對一讚
茶用嘅係玄米茶,入口清新
好岩朋友聚會,舒服傾到計嘅地方,坐耐都無刻意趕客催我地埋單
2021-09-11
  • 響鈴
  • 黑豚豬
  • 竹筒墨魚滑
  • 鮮鴨血
  • 肥牛
2021-09-08 1163 瀏覽
閏蜜生日,一如既往打邊爐!今日坐房可以盡情地食,我哋嗌左一邊麻辣鍋,另一邊蕃茄鍋!因為我唔食得辣所以只有食蕃茄嗰邊,湯底非常正路,但只限頭一round🤭食物最出色應該係炸魚皮同粉腸!因為佢有得叫一份或者半份!所以我哋可以試好多款式,不過午餐肉我覺得就唔需要嗌!因為切得超薄!一啲口感都冇!打邊爐最緊要就係牛肉!今次都係朋友order!本人比較鍾意食鮮牛肉!呢個係雪花牛肉片吧!不過不失!另外有個重點就係OpenRice book 好似有折,我哋其實嗌左三round !加唔少啤酒飲品!仲要加埋切餅費坐房!估唔到買單先$2000幾非常經濟!除翻人頭!分分鐘平過去間coffee shop 🤫
2021-08-03 1397 瀏覽
朋友極力推薦嘅碼頭故事~正宗四川火鍋!鍋底揀咗雜菌鍋同埋牛油紅鍋👍🏼牛油紅鍋揀咗小辣,麻辣味幾濃郁夠晒香!辣度啱啱好,再辣啲我就頂唔順😹😹(利申食開五小辣)雜菌湯就比較清香,有唔同嘅菌菇喺湯入面~太辣嘅時候可以飲翻淡茵湯中和下✨.黃喉 · 第一次食,原來係超爽脆超好食♡鴨腸 · 正常,冇乜特別~鮮鴨血 · 大大塊,食落好滑好滑鯇魚片 · 同行朋友鍾意食嘅鯇魚片,賣相睇落幾新鮮(我唔食魚🥲)美國桶蠔 · 都係我唔食嘅嘢😹,但係賣相都唔錯,睇落幾新鮮,超大隻🦪。朋友每次食碼頭故事都會嗌,所以應該唔錯嘅!嫩滑牛肉 · 好食嘅牛肉~ 個人鍾意食鮮牛肉多過肥牛˙▿˙安格斯肥牛 · 好食嘅牛肉~竹筒墨魚滑 · 個人好鍾意,可以encore,爽口彈牙好好食!♡金牌脆毛肚 · 都係第一次食嘅嘢,比到驚喜我,毛肚好薄又大塊!食落好爽口!♡
朋友極力推薦嘅碼頭故事~正宗四川火鍋

鍋底揀咗雜菌鍋同埋牛油紅鍋👍🏼
黃喉 · 第一次食,原來係超爽脆超好食♡
鴨腸 · 正常,冇乜特別~
鮮鴨血 · 大大塊,食落好滑好滑
嫩滑牛肉 · 好食嘅牛肉~ 個人鍾意食鮮牛肉多過肥牛˙▿˙
安格斯肥牛 · 好食嘅牛肉~
2021-07-01 1325 瀏覽
Most people who eat here come for the sichuan soup base. This happens to quite spicy and luckily the have non spicy soup bases for people like me.....We picked the Sichuan and pork bone soup bases.Have English on the selection slips so just tick away. Lots of choices for meat and nice to have an option of a full or half portion. Shame they dont to mix for the dumpling option.No soy sauce for the dipping sauce but a tub of "oil" which is supposed to take away the greasiness from the Sichuan soup?

Soup bases

Seasoning oil

Ingredients were fresh and nicely presented.
Likes: Dumplings, good amount of filling, cuttlefish paste./ Disliked: Spam , too thin.

Chive Dumplings

cuttlefish paste

Seating is comfortable, strict on 2hour time limit.
On offer so good value.
Pork
slicrd prime beef
Celtuce slice
  • Chive dumplings
2021-05-12 1295 瀏覽
食過無數次!新開嗰時d食物質數幾好!新鮮!分量正常!最近幾次越食越差,偷工減料,午餐肉切到超薄,薄到食唔到午餐肉味,分量少!鯇魚腩全部都係骨!骨多到完全無咩肉食!叫左十幾樣好多野分量也很少!我老公超級喜歡食麻辣!香港很多地方麻辣都唔好食!而你地麻辣湯底唔錯!所以成日想去!經過最近幾次佢都覺得失望!不太想去食了!所以暫時不會再去食了!希望保持返食物質素啦!