2013-12-21 1602 瀏覽
受澳門蝦子撈麵味道影響,我倆間中會在香港找麵家回味。可惜始終找不到一間跟澳門同一味道的麵家。最近發現旺角有一間名叫碰碰麵的蝦子麵專門店,看開飯了的食評大部分都很正面,於是我們決定到此店試試看。 由於在開飯了看到幾個食評都提到鮑魚撈蝦子麵($78套餐),所以一坐下我想也不用想就決定吃這個了。老公翻閱一會餐牌,最後點了大元貝花菇撈蝦子麵($78套餐)。點餐後才觀看餐廳周圍環境,餐廳呈長形,近門開始兩邊放了4人及6人枱(又是以2人枱拼湊而成的),大約可坐三﹑四十人。裝修簡約,放了麵食照片﹑一些攞設。可能我本身太愛綠色,所以以綠色為主色的裝修讓我看得舒服。等了一會,我又忍不住多點兩款小吃,分別是鮮蝦炸腐皮($22)及台式炸花枝丸($20)。 套餐包一份前菜(是晚為雜菜沙律)﹑一碗湯(海鮮湯或胡椒豬骨湯)﹑一杯豆漿(冷﹑熱均可),前菜及小吃先到,雜菜沙律只有生菜絲﹑粟米粒﹑青瓜及蕃茄再加沙律醬,味道一般。鮮蝦炸腐皮賣相不錯,有四片。台式花枝丸則一般,同樣有四粒。兩款均跟泰式酸辣醬同吃。前者腐皮新鮮脆口,夾著薄薄蝦膠有點鮮味。花枝丸來貨唔錯,有花枝粒,爽彈好咬。主角麵食出場了,大元貝花菇撈蝦子麵先

跟餐前菜及豆漿
鮮蝦炸腐皮$22
台式花枝丸$20
主角麵食出場了,大元貝花菇撈蝦子麵先來,由於我們有兩個餐,所以每款湯各點一個,可以試勻兩個味道。賣相都幾吸引,大元貝跟粉絲同蒸,有點驚喜,不過吃裙邊時有砂,扣分。但元貝調味不錯。至於花菇,老公沒有多讚。跟著到我的鮑魚撈麵也來了,鮑魚尺寸較花枝丸大一點,清蒸煮法,味道口感跟平時吃的分別不大,少了蒸餸豉油調味吧。至於蝦子麵,是較粗扁身的,蝦子跟麵粉同撈打成,但吃不到蝦子味道,而且粗扁麵身偏腍,我倆比較喜歡爽身彈牙幼麵多一點,而撈麵的自家製醬油亦淡味,我們要加大量菜甫﹑炸蝦皮辣椒提升味道呢。兩款湯味道未至於超好喝,但跟一般麵店提供的梘水湯好多了。吃吧所有東西,還有兩客小甜品提供,一客是椰汁布丁,另一客有點像豆漿布丁,味道尚可。
大元貝花菇撈蝦子麵$78
鮑魚撈蝦子麵$78
跟餐甜品
整體而言,個人認為元貝﹑花菇﹑鮑魚這些配料都是噱頭,主角招牌蝦子麵卻讓我失望透了,先不計較麵質腍身不對味,蝦子味又欠奉,張X記蝦子麵餅好吃多了(這樣比較好像有失張X記身份呢!)。反而小吃鮮蝦炸腐皮及花枝丸好味。不過,餐廳位置未算方便,我想…我會特別再來試其他食物的機會很微了。
2013-12-16
鮮蝦炸腐皮$22
之前看過有關鮑魚撈蝦子麵的介紹,一直都想來試試。星期六的下午,剛好有事要去旺角,終於可以一嚐所願。來到已經過了14:30,正正是下午茶時間。餐廳裝潢沒什麼得別,不過店員的親切有禮,還有餐牌上一系列的特色小吃,令人印象非常深刻。鮑魚撈蝦子生麵正價$168,現時在精選餐牌內只賣$78,不單送前菜及餐飲,而且跟足正價份量,鮑魚一隻也沒有少,十分超值。是日前菜是碎蛋沙律,沙律內有薯仔、粟米、菠蘿粒、蛋黃碎,再以沙律醤攪拌而成,味道非常清新可口。隨餐附送的中湯亦絕不馬虎,有「海鮮湯」及「胡椒豬骨湯」兩款選擇,因為擔心後者較燥,容易引致失眠,所以選了前者。海鮮湯其實是加入了蝦殼來熬煮的湯,味道方面,起初入口偏淡,但越放久味道反而越香濃鮮甜。湯面幾乎沒有油花,亦不見湯渣,只有一件豆卜過過口癮。飲完湯,主角上場。拇指大的鮮鮑有兩隻,非常肥美鮮嫩,令人很滿足。配菜除了芽菜還有利尿解毒,健胃益脾的椰菜,旁邊一堆黑色的像貓耳朵一樣的雲耳,有減少血液凝固的功效,能預防血栓、冠心病等,所以同樣是保健食材之一。蝦子生麵是自家製的,以鴨蛋白、麵粉、蝦子揉成麵團,經過反覆壓製,再切成合適的寬度,同樣是亮點之一。坊間的
鮮鮑魚撈蝦子生麵餐($78)
鮮鮑魚撈蝦子生麵餐($78)

飲完湯,主角上場。拇指大的鮮鮑有兩隻,非常肥美鮮嫩,令人很滿足。配菜除了芽菜還有利尿解毒,健胃益脾的椰菜,旁邊一堆黑色的像貓耳朵一樣的雲耳,有減少血液凝固的功效,能預防血栓、冠心病等,所以同樣是保健食材之一。蝦子生麵是自家製的,以鴨蛋白、麵粉、蝦子揉成麵團,經過反覆壓製,再切成合適的寬度,同樣是亮點之一。坊間的撈面大多採用幼身的竹昇麵,煮出來的味道參差,印象中一般鹼水味較重,而且偏乾身,麵和湯汁要分開上,比較麻煩。與之相比,碰碰麵出品的蝦子生麵,外形闊身比較像中式伊麵,因為以特製的蝦醬豉油油拌勻,麵身不會黏成一團,濕潤度剛好,而且口感又軟又滑。
牛腩撈蝦子生麵餐($28)
牛腩撈蝦子生麵餐($28)
與鮑魚撈蝦子生麵相比,牛腩撈蝦子生麵難免有點失色。牛腩蝦子生麵的蝦子同樣是混入麵團中,而非煮熟後鋪上麵上的。雖然同樣有醬汁拌勻,但牛腩明顯比較乾身,麵的份量對女士而言剛好,不過對男士來說可能有點不夠。個人覺得麵的味道鹹淡適中,但如果想重口味一點的可以試一下店方自家調製的炸蝦乾,中間混有炸蒜粒,香口帶辣,以此拌麵又是另一種不同的風味。
自家調製炸蝦乾、辣菜脯
我覺得碰碰面是一間很有誠意的小店,店方標榜全店不含味精,事實上整頓下午茶的味道亦的確不會太鹹,感覺很清淡。就連店內奉客的茶都不是普通貨色,以桂花混入普洱,喝一口不單送走油膩感,更是齒頰留香。是日見到許多特式心機菜,例如魚下巴、即做炸魚皮及蝦膠醸尖椒等,下回一定會再碰面的!

題外話/補充資料: 1. 碰碰麵自家製的蝦子生麵在店內有售,一盒4個$60。 2. 沒收加一,非常經濟實惠 3. 店內可以八達通結帳
2013-12-07
2013-11-20 762 瀏覽
出開旺角,諗住上網搵食店,見到此店,於是試下,去到唔多人,得幾枱客,所以不用等位,環境都好整潔,座位給人舒適感覺。好心急點嘢食,見到張紙,好似點車仔麵咁,自己劃,有自選麵、湯底、食法、自選餸,於是我點了鹵水豆腐、牛根蝦子生麵, 老公點了墨魚卷蝦子生麵,問佢點解只點一樣餸, 佢話$8 加一個餸好貴, 又真係貴咗D. 因為驚男人淨係食麵唔夠飽,於是叫多個鮮蝦雲吞皮同埋蟹子醉蛋.點知等食嘅時候, 已聽到最少有3枱客人投訴落錯單,整錯嘢,其中一枱我聽到個男人講錯咗幾次𠻹,心諗點解可以錯漏百出,但D職員服務態度好好,係咁講對唔住、唔好意思等,但對食物都抱有希望。等咗約20分鐘,終於有嘢食,老公碗麵嚟先,試左一啖墨魚卷,炸得好香,都有墨魚味,好好食,D麵都好爽口,但唔可以話係好好食,只係唔難食, 其次D麵少得可憐,只得一個麵餅,男人根本一碗麵唔會夠飽,等咗約10分鐘,蟹子醉蛋上枱,開始覺得唔對路,$15得半隻蛋,我都唔敢食,留番比老公食,佢食完問佢意見,佢話係浸左酒加D蟹子係面嘅蛋,冇乜特別,只有酒味,冇酒香。我老公就嚟食晒碗麵我都未有得食,跟往再等咗約15分鐘,終於可以到我試食,先講牛根,完全冇

我老公就嚟食晒碗麵我都未有得食,跟往再等咗約15分鐘,終於可以到我試食,先講牛根,完全冇味,唔夠淋,好硬,食到牙到軟埋,鹵水豆腐得4片( 唔係4舊),唔應該話係鹵水豆腐,佢唔係我哋香港人食開D鹵水,應該係台灣人整個D好濃嘅黑色醬汁,淋係豆腐面,好彩擇選了秘製醬油𤏪, 所以D味都唔太難食, ( 因為先前有一枱個女仔應該係點咗麻辣撈, 所以投訴好辣, 唔係四川個D麻辣), 但我食到一半D麵已經凍晒, D麵攞出嚟完全唔熱, 只係微暖, 到就嚟食完, 個鮮蝦雲吞皮都未到, 於是取消Order, 都唔敢再試落去, 速速埋單走人.
題外話/補充資料: 此店除咗服務態度好之外, 無論食物味道, 份量, 價錢, 可以話係完全冇可取之處, 如果以呢個價錢, 食咁嘅質素, 我個人覺得完全唔值, 真係去食車仔麵好過, 我諗好多車仔麵都好食過佢.
2013-11-18
  • 完全無一樣食物覺得好好食
  • 只係唔難食
2013-11-03 502 瀏覽
最近工作很忙碌老婆仔也要適應一個新的工作環境所以我們的生活都充滿壓力我們的碰面就是互相的動力因此能到這間碰碰麵吃飯就最適合不過不知是否因為這裡位置比較偏僻所以店內人都比較少我們點了八寶飯和自選麵, 選了手撕雞及豆腐, 要了撈蝦子生麵2者都是40元還以半價優惠叫了2杯原是12元的豆漿八寶飯其實即是肉燥飯很大碗配料很多有老婆仔口中的「木魚」有豆腐有肉燥有豬頸肉有蛋豬頸肉竟然有三大片而且很厚又不韌幾乎搶過肉燥的風頭不過肉燥也很好味鹹味剛剛好整碗來就很不錯, 值得推介而老婆仔的自選麵我起初還認為太貴因為其他店類似的麵也沒那麼貴不過原來是物有所值我沒有嘗到但看得出老婆仔也吃得津津有味看起來也很大最重要是老婆仔也讚這麵好吃所以同樣也值得推介因為店裡人比較少氣氛很舒適我和老婆仔吃完飯後坐下來聊了很久其實只是隔了一天沒見但我們也有數之不盡的話題在最近壓力大的生活我們愉快的聊天也是一種舒緩
最近工作很忙碌
八寶飯
八寶飯其實即是肉燥飯
很大碗
配料很多
有老婆仔口中的「木魚」
有豆腐有肉燥有豬頸肉有蛋
豬頸肉竟然有三大片
而且很厚又不韌
幾乎搶過肉燥的風頭
不過肉燥也很好味
鹹味剛剛好
整碗來就很不錯, 值得推介
自選麵
2013-11-03
八寶飯
自選麵
2013-10-11 475 瀏覽
After watching Rachel McAdams's "About Time" at Broadway cinema, I decided to come here for lunch or afternoon tea I should say since it was after 1400.  Decor/ Environment & Hygiene:This restaurant is known for its housemade noodles, so that's why there were pictures of noodles all over the walls along with other ingredients they use.   The air con was perfect for the hot day and the chairs were nice and soft.   What a comfy place it was. In terms of hygiene, everything was pretty much fine

Decor/ Environment & Hygiene:
 What a comfy place it was. In terms of hygiene, everything was pretty much fine besides the fact that maybe a messy eater was sitting there prior to my arrival as there were a few strands of food on the seat.
 Luckily I didn't sit in it.

Service:
It wasn't tea time yet when I arrived so I was given the lunch menu. I had intended to have the abalone "lo mein", but they were out.
 Seeing that I seemed a little lost without this option, the very friendly staff gave me the afternoon tea menu. "Little " won tons with lo mein was the only set that came with lo mein so I chose that.  I want to say that the staff who served me was really friendly and really did have a good attitude.

Taste & Value:
There were two jars of housemade condiments on the table. One was a pickled garlic and one was spicy dried shrimps. I didn't like the garlic at all. Let me just say it is an acquired taste.The shrimp however wasn't bad. It was nice with the noodles, but let me warn you, it was spicy!
A tea set comes with a hot soy milk. It was alright, not overly sweet but a bit bland. Then, very soon the noodles came and soon after the wonton came. The famous noodles were made quite well, but flavourwise, no flavours were pungent enough to stand out; making it an average dish. As for the wonton, they were poorly made. The wraps came off when i spooned them, so in a way I was eating the wraps and the meat filling separately.
Disappointing right? Oh well, maybe I was expecting too much for a $28 meal.
Final Verdict:
I'm sure I can find a better eatery in Mong Kok, so chances of me going back are pretty slim.
2013-10-04
2013-09-27 277 瀏覽
本來想去九龍城德昌吃晚飯的,但在法國醫院行過去也有點遠,於是我們兩個最後想一想不想行這麼遠時,剛巧那裡有van仔出旺角,在我們最後都要出旺角和緣份的安排下,我們便上了車。旺角當然有更多好的選擇,我想了又想,在openrice看了又看,還在三心兩意的時候,車輛剛巧經過洗衣街,那刻就如deja wu一樣不知為何閃過一刻念頭這裡就是我今天將會來的地方,剛剛openrice的時候就正好見到位於洗衣街的碰碰麵。記得之前看過這裡的食評,自己常想過來一試那個鮑魚蝦子麵,在車子停在差不多停在水務局前的這個燈位,我看到不算燈火通明的這條街有一間門面光鮮的鋪頭向我招手,既然這麼有緣,我也不在客氣,一於來碰過面吧。入到去,鋪頭不是太大,是容納十多二十個人的小店feel,好容易找到座位,立刻鎖定目標,準備點餐。"有緣自能碰面,有孽亦可"當我興奮地看著餐單想叫那個有名的鮮鮑魚撈蝦子生麵時,侍應姐姐說買完了。那刻的我,就如當頭棒喝,以為這刻的我在適合的時候遇上了對的人之時,你卻竟然告訴我你已經有了那個他,我那刻,實在傷心和無言,沒有辦法,侍應說每天這個生麵也是只售五到六個,來遲了也沒有辦法,唯有下次吧,為免向隅,

"有緣自能碰面,有孽亦可"當我興奮地看著餐單想叫那個有名的鮮鮑魚撈蝦子生麵時,侍應姐姐說買完了。那刻的我,就如當頭棒喝,以為這刻的我在適合的時候遇上了對的人之時,你卻竟然告訴我你已經有了那個他,我那刻,實在傷心和無言,沒有辦法,侍應說每天這個生麵也是只售五到六個,來遲了也沒有辦法,唯有下次吧,為免向隅,下次相信要一開門就來這裡了。不過,除了這個麵,那個菜甫肉碎煎蛋飯也是我其中一個目的,於是再叫一個特色自選麵餐,我們的有緣之旅就這樣開動了。

精選晚餐菜甫肉碎煎蛋飯有個中華沙律和蒜蓉包,中華沙律是普通平日在日本定食中開的,沒有什麼特別,蒜蓉包也是普通的,不過包身卻為硬,餐附送的豆漿甜甜的,而且很滑也有豆味,在普通餐廳來講這杯豆漿的好喝是令我有點意外的。
飯送到來了,外形精緻,那個菜甫煎蛋賣相一流,而且也有不少蔬菜和木魚片做陪襯,而且蔬菜和柴魚片都很新鮮惹味,飯份量不多。菜甫很入味,蛋很滑溜,它和裡面的菜甫肉碎很配合,肉碎味道濃郁,就如台灣的魯肉飯般味道一樣,飯是煙煙韌韌的,而且佢不像平時我們吃的碟頭飯咁多油和重味精,反而,它就像家中爸爸媽媽煮的飯一樣充滿家的感覺,有種是家鄉飯才吃到的美味,那種暖,是家庭式的是溫暖和滿足的感覺。加上枱面附上兩樽東西,分別為炸蒜頭和冬菜,加上菜甫蛋上的醬汁,是非常美味的。
菜甫肉碎煎蛋飯
炸蒜頭
另外我們也叫了一個自選的麵餐,本身以為有蝦子麵吃所以就選了這個麻辣撈讚歧烏冬,分別要了龍蝦丸和墨魚卷, 龍蝦丸和豆卜另有湯上, 那口湯鮮甜無比,一個字, 正。那個烏冬份量不錯,而麻辣味非常強勁,滲透每一條烏冬,烏冬也是煙韌無比,和平常吃的稻庭烏冬多一份厚的咬感,配菜有大量椰菜, 木魚片, 芽菜, 木耳,豆卜 。

墨魚卷十分出色,煎得不差,裡面外皮薄薄而裡面的墨魚肉鮮又彈牙,是少有好好吃的墨魚卷,龍蝦丸大大粒,不過可能不是自家製的關係,質素只是平庸,剛剛的配菜孖寶,配這個撈麵更是一流,炸蒜頭配合那個麻辣,滋味無比,餐飲樽裝的可樂配襯這個烏冬簡是人間滋味。
豆漿
雖然沒有機會吃到這個他們的得意之作蝦子麵,不過因為這晚我實在愛上了這間小店,我相信短期内我一定會再有機會拜訪這裡,試一下他們的那個鮮鮑魚撈蝦子生麵。下次,我們不需要再有緣份才去碰過面了,我會找個好機會, 知道你是準備好我想要的東西才會要你再見面, 來談一場轟烈的麵麵戀。
2013-09-23
炸蒜頭
豆漿
2013-09-14 167 瀏覽
經openrice找到此店,因時間較早不用等位。最欣賞莫過於蝦子麵及胡椒湯!蝦子麵非常入味和彈牙,胡椒湯味濃和不油膩!讚!雖然不是高級食肆,但店員亦主動介紹食品!
經openrice找到此店,因時間較早不用等位。

雖然不是高級食肆,但店員亦主動介紹食品!

2013-09-14
2013-09-01 197 瀏覽
同朋友相約旺角晚飯,雖然MK食店林立,但要搵間水準好店又談何容易,而且都想試下新嘢,所以先喺Openrice搵下有咩食,睇睇下就比《碰碰麵撈麵專門店》呢個名吸引,就決定嚟試下。雖然店鋪唔係旺角主要旺區,而係近旺角東站天橋下嘅街邊,並唔算難搵,而且店鋪環境幾新淨闊落,坐得好舒服!雖然之前睇食評都知有Fusion中式面食,但真係無預到真係咁有驚喜!一睇每日嘅套餐嘅餐牌就知有幾Fusion!除左套餐Set之外,都可以散叫餸咁做車仔面,而且湯底、面款、餸唔選擇極多,雖然價錢比一邊街檔略貴,不過質素非常高!套餐會包前菜同豆漿,不過如果無哂佢會自己轉另一樣嘢比你而唔通先通知。豆漿唔太甜,對我嚟講剛剛好,飲得出係自家制,推薦。不過多士同前菜就比較平凡。今日我試嘅就係 鮮元貝貴妃蚌撈蝦子生麵 $78 雖然睇落唔係好多,但整散後食食下就覺得幾多下,鮮元貝同貴妃蚌各一隻,本來以為連款好難搞,好彩預先離左殼。配菜幾多,蝦子面幾好食,因為用咗甜豉油,所以好夠味,麵質好彈牙,同平時食嘅「蝦子面」好唔同,比較闊身,不過就唔太覺蝦子味,不過真係幾好食。餐牌後面仲有講解整麵過程同方法,不過係屋企就梗係整唔到店鋪仲有辣

鮮元貝貴妃蚌撈蝦子生麵
餐牌後面仲有講解整麵過程同方法,不過係屋企就梗係整唔到
店鋪仲有辣辣醬同蝦干仔,不過因為嗰麵夠入味我就無加嚟試嚕。
整體嚟講貴少少得嚟真係值,而且坐得舒服,可以得閒再試其他新派麵食!
鮮元貝貴妃蚌撈蝦子生麵
2013-08-30 35 瀏覽
三月十日 (星期日)乘小儀之助,麵麵店在廟街得以重新其實它真的有其實力的,老闆在旺角洗衣街再開新店,叫碰碰麵現場裝潢不算得上是華麗,但十分簡潔,給人舒服感覺來這裡,就是吃車仔麵喇除了傳統的湯麵,還有撈麵好,就每款各一,試試水準蝦子生麵比一般蝦子麵濕潤一點用湖南鴨蛋和印尼咸水蝦子打成,口感幼滑又甚富蛋香醬料則是自家製的豉油汁和泰國蝦醬,味帶咸香豬腸十分彈口,味道香羶少見的墨魚鬚卷也十分香甜,也很爽口,值得一試湯選了胡椒豬骨湯,湯熬足一整天是濃烈的胡椒味,肉丸也十分爽口,讚!用上稻庭烏冬,入口煙韌牛肉餅也是車仔麵中較少見的配料,也做得不錯,既彈牙又富牛香魚肉春卷也是特別之作,不過魚味略欠,浸過湯後也稔了少許個人覺得,可分開上,又或是用來配撈麵會好一點!枱上還有枱上還有炸蝦乾和辣菜脯兩款配料任吃的兩款皆是自家製,其中蝦乾香口惹味,更帶點辣勁,很不錯!這來自泰國青檸梳打,入口酸度十足好此道者,值得一試!!!
三月十日 (星期日)
配料選擇甚多
乘小儀之助,麵麵店在廟街得以重新
其實它真的有其實力的,老闆在旺角洗衣街再開新店,叫碰碰麵
現場裝潢不算得上是華麗,但十分簡潔,給人舒服感覺
來這裡,就是吃車仔麵喇
除了傳統的湯麵,還有撈麵
好,就每款各一,試試水準
豬肉丸 | 墨魚鬚卷 | 豬腸 蝦子生麵
蝦子生麵比一般蝦子麵濕潤一點
用湖南鴨蛋和印尼咸水蝦子打成,口感幼滑又甚富蛋香
醬料則是自家製的豉油汁和泰國蝦醬,味帶咸香
豬腸十分彈口,味道香羶
少見的墨魚鬚卷也十分香甜,也很爽口,值得一試
湯選了胡椒豬骨湯,湯熬足一整天
是濃烈的胡椒味,肉丸也十分爽口,讚!
牛肉餅 | 魚片頭 | 魚肉春卷 湯麵
用上稻庭烏冬,入口煙韌
牛肉餅也是車仔麵中較少見的配料,也做得不錯,既彈牙又富牛香
魚肉春卷也是特別之作,不過魚味略欠,浸過湯後也稔了少許
個人覺得,可分開上,又或是用來配撈麵會好一點!

枱上還有
炸蝦乾 | 辣菜脯
炸蝦乾
枱上還有炸蝦乾和辣菜脯兩款配料任吃的
兩款皆是自家製,其中蝦乾香口惹味,更帶點辣勁,很不錯!
泰國青檸梳打
這來自泰國青檸梳打,入口酸度十足
好此道者,值得一試!!!
2013-03-10
豬肉丸 | 墨魚鬚卷 | 豬腸 蝦子生麵
炸蝦乾
泰國青檸梳打
2013-08-19 16 瀏覽
旺角食肆多,但質素相當參差,可供長期光顧的不多。大概在5月尾,和太太走進這間店,竟有意外驚喜,結果昨晚到旺角shopping之後,心思思再幫襯。我們點了兩個餐及三款小食,分別是「鮑魚貴妃蚌撈蝦子麵」及「新鮮大元貝撈蝦子麵」,以及杞子浸菜心,爽脆生腸及百花炸釀滑豆腐。兩款撈蝦子麵味道不俗,麵質不及三個月前吃的爽口彈牙,當然我也不會對鮑魚貴妃蚌及大元貝有太大期望,下一次可能改吃一般的撈蝦子麵。小食方面,杞子浸菜心是我的至愛,萬綠從中一點紅,賣相很美,而且又香又好甜。百花炸釀滑豆腐的豆腐真的很滑,豆腐亦炸得很香口,不錯,但我吃不出釀的是甚麼。爽脆生腸方面,由於他們是剛做好的,感覺有點太熱。為什麼是太熱呢,因為生腸多數是凍食的,碰碰麵更配上芥末豉油點食,故此跟預期會有一點點落差。

2013-08-18
之前朋友上網找有什麼餐廳可以試的時候,發現這家的店名頗特別,所以就決定來試一下了 這裡有自選套餐~ 湯、麵底和餸都可以自由配搭 如果不想自己選也沒問題,因為晚上也有套餐包括前菜+豆漿一杯  (前菜: 芝麻醬凍豆腐、麥包多士)主食當然要選這裡的賣點(?)吧,就是自家制的蝦子生麵 ^^其實味道整體很不錯。不過真的是超超超多油大概是夏天的關係吧,太油會影響食慾。 >__<也看到別桌點的「海南雞」好似幾吸引,如果有時間會再來試試這個^^3個人吃~最後埋單$187 。
之前朋友上網找有什麼餐廳可以試的時候,
發現這家的店名頗特別,所以就決定來試一下了
這裡有自選套餐~ 湯、麵底和餸都可以自由配搭
如果不想自己選也沒問題,因為晚上也有套餐
包括前菜+豆漿一杯
 (前菜: 芝麻醬凍豆腐、麥包多士)
主食當然要選這裡的賣點(?)吧,就是自家制的蝦子生麵 ^^
其實味道整體很不錯。不過真的是超超超多油

大概是夏天的關係吧,太油會影響食慾。 >__<
3個人吃~最後埋單$187 。
2013-08-03
$62.3 (晚餐)
2013-08-03 5 瀏覽
晏晝兩點幾黎到,有一半位有人坐我哋叫咗兩個精選特餐西蘭花雲吞撈蝦子生麵,有個湯跟,湯底幾清,飲得出應該無落味精不過蝦子生麵就無乜味,又唔覺好有咬口,只可以話係一般另外叫咗蒜香蜆肉鴨胸撈麵,呢個就直頭無味...
晏晝兩點幾黎到,有一半位有人坐
我哋叫咗兩個精選特餐
不過蝦子生麵就無乜味,又唔覺好有咬口,只可以話係一般
另外叫咗蒜香蜆肉鴨胸撈麵,呢個就直頭無味...
2013-07-31 21 瀏覽
麵麵麵麵麵麵麵麵麵請你食麵!粗麵、幼麵、撈麵、拉麵定係手打麵?通通都唔啱!今日K小姐請陳生食嘅係 -- 碰碰麵放工同陳生去咗位於洗衣街嘅碰碰麵撈麵專門店,之前間越南餐廳執咗,取而代之就係呢間碰碰麵專門店。客人唔算多,大約8成,一入去就有卡位坐啦。呢度嘅玩法就係食車仔麵,只不過食材唔係粗麵、幼麵而係蝦子生麵、烏冬、粉絲毫同米粉,配菜都係大同小異啦,感覺係車仔麵嘅健康升級版。       -- 開 飯 啦 --   -- 開 飯 啦 --   -- 開 飯 啦 --*海鮮湯煮蜆*我好鍾意食白蜆,所以點咗海鮮湯煮蜆。海鮮湯清清地,蜆輕微帶點苦味,可能係白蜆浸過酒而酒精未完全蒸發,最驚喜係海鮮湯煮蜆$28咁抵仲要有QQ粉絲鋪底。*碰碰麵*每碗碰碰麵撈上蜜糖豆、木耳、芽菜、郁郁吓嘅木魚片 & 豆卜,所有配菜撈埋一齊嘅感覺雖然9唔配8,但十分健康,好似一次過滿足哂香港人想攝取蛋白質、維他命嘅慾望啊。另外跟湯底以杯仔上,幾CUTIE喎。胡椒豬肚湯好香胡椒味,食撈麵覺得太咸可以浸吓湯,好似沾麵咁食法。碰碰麵1: 蝦子生麵麻辣撈 + 胡椒豬肚湯 + 手撕雞 & 魚皮餃陳生選擇蝦子生麵麻辣撈真係明智穏陣嘅
麵麵麵麵麵麵麵麵麵
請你食麵!
粗麵、幼麵、撈麵、拉麵定係手打麵?

通通都唔啱!
今日K小姐請陳生食嘅係 -- 碰碰麵
放工同陳生去咗位於洗衣街嘅碰碰麵撈麵專門店,
之前間越南餐廳執咗,取而代之就係呢間碰碰麵專門店。
客人唔算多,大約8成,一入去就有卡位坐啦。
呢度嘅玩法就係食車仔麵,只不過食材唔係粗麵、幼麵
而係蝦子生麵、烏冬、粉絲毫同米粉,配菜都係大同小異啦,
感覺係車仔麵嘅健康升級版。

*海鮮湯煮蜆*
海鮮湯寫蜆
我好鍾意食白蜆,所以點咗海鮮湯煮蜆。
海鮮湯清清地,蜆輕微帶點苦味,
可能係白蜆浸過酒而酒精未完全蒸發,
最驚喜係海鮮湯煮蜆$28咁抵仲要有QQ粉絲鋪底。

*碰碰麵*
蝦子生麵
所有配菜撈埋一齊嘅感覺雖然9唔配8,但十分健康,
好似一次過滿足哂香港人想攝取蛋白質、維他命嘅慾望啊。
另外跟湯底以杯仔上,幾CUTIE喎。

魚皮餃
陳生選擇蝦子生麵麻辣撈真係明智穏陣嘅選擇,
蝦子麵真係好好味,好幼滑,撈埋麻辣醬好惹味,
不過我唔食得辣,食咗兩三啖就頂唔順,太辣。
魚皮餃浸喺湯底入邊,細細粒,一啖一粒幾易入口。

碰碰麵2: 讚岐烏冬秘制醬油撈 + 手撕雞 & 牛肋條

陳生鄙視我唔明白撈麵嘅精髓係蝦子生麵喎,
但我就係鍾意食烏冬,烏冬夠飽肚而且QQ彈牙,
不過所謂嘅「秘制」醬油撈就有點失色,冇乜特別,似普通醬油啫。
牛肋條有3~4條,冇肥肉,幾有牛肉味;手撕雞幾滑,帶麻油味。
讚岐烏冬
總括而言,蝦子生麵係必食,最好味;其他就冇乜特別。
而且兩個人埋單都係$108,抵食推介!

2013-07-30
海鮮湯寫蜆
蝦子生麵
魚皮餃
2013-07-17 9 瀏覽
星期五,喺青衣放工,出到旺角一點度。行行吓去咗洗衣街,見到有間新開麵店,於是試試。佢有set lunch & 車仔撈麵。 價錢不便宜,lunch set 較抵,42蚊有沙律同飲品。 但當日嘅午歺唔啱我口味,於是叫咗車仔撈麵。 墨魚卷撈手打蝦子生麵,配以一碗豬骨湯,個麵就有蜜糖豆,雲耳,芽菜同豆卜。 蝦子生麵好爽口,無鹼水,但份量太少,男生一定唔夠。撈麵嘅豉油唔夠香濃,偏淡。 墨魚卷不過不失,炸過的,香口。 個豬骨湯好勁胡椒,好辣,但味濃。枱上放的菜甫粒好味,不過好辣!
佢有set lunch & 車仔撈麵。
價錢不便宜,lunch set 較抵,42蚊有沙律同飲品。
但當日嘅午歺唔啱我口味,於是叫咗車仔撈麵。
枱上放的菜甫粒好味,不過好辣!
2013-07-05 6 瀏覽
今日我同媽咪二又黎碰碰麵店到食野,個陣去到吾算話太多客人一入門口有位侍應小姐問我地幾多位,之後帶左我地坐左張四人既座位到一坐低左 侍應小姐就開始介紹今日既精選午餐推介,廳完佢既講解之後我同媽咪又睇下張Meun,好多我都好鐘意食,好吸引^^最後都係選擇自選麵,我就簡左個撈蝦子生麵 仲會有個湯配又可以簡自己鐘意食既餸^^係等食物黎之前我見到張枱上面有兩鐏幾靚既放左係到,我就好好奇甘打開睇一睇,一個原來係我最鐘意食既菜莆黎,而另外一個我就估極都估吾到係咩黎 我就問問個侍應 哦~原來係蝦乾黎既。過左一陣,我叫左既麵已經到左拉食落去都係一樣甘好味道,同對上次黎食既水準一樣Good!(油左小小)一邊食既其間個店老闆走個黎問我地想吾想試下我地今日既新推介呢,我就問問有咩新推介好介紹先,佢就介紹我同媽咪食(花雕酒醉海蝦),話係新鮮買番黎 想比啲客人試試好啦,就試試啦,睇下係咪真係甘好味道先。 我本人對酒冇咩興趣,但我媽就比較鐘意食有d酒味既食物而我一直對酒冇興趣但比佢既美感吸引住,所以我就試食一隻先,食落去吾錯啵 酒味亦吾會話太過重,食落去慢慢既酒味出哂黎好特別,又幾好食,真係冇介紹錯,廳個老闆講原來
今日我同媽咪二又黎碰碰麵店到食野,個陣去到吾算話太多客人
我同媽咪又睇下張Meun,好多我都好鐘意食,好吸引^^
餐牌
到係咩黎 我就問問個侍應 哦~原來係蝦乾黎既。
過左一陣,我叫左既麵已經到左拉
食落去都係一樣甘好味道,同對上次黎食既水準一樣
Good!(油左小小)
一邊食既其間個店老闆走個黎問我地想吾想試下我地今日
既新推介呢,我就問問有咩新推介好介紹先,佢就介紹我
同媽咪食(花雕酒醉海蝦),話係新鮮買番黎 想比啲客人試試
好啦,就試試啦,睇下係咪真係甘好味道先。

我本人對酒冇咩興趣,但我媽就比較鐘意食有d酒味既食物
而我一直對酒冇興趣但比佢既美感吸引住,所以我就試食一隻先,
食落去吾錯啵 酒味亦吾會話太過重,食落去慢慢既酒味出哂黎
好特別,又幾好食,真係冇介紹錯,廳個老闆講原來好多時都
會出新既食品介紹比客人食,吾錯呀我覺得,多新款食品先會更
吸引比啲客人食。

我最欣賞每位侍應,對待客人好好既笑容同誠懇有禮。

環境舒服, 裝飾精緻!!
題外話/補充資料: 未試過,就快d黎碰碰麵店食野啦!
2013-07-04
  • 花雕酒醉海蝦