2012-09-23 1020 瀏覽
一大班同事去碗屋食放題位於中環既碗屋地點好方便而且環境又好唔似一般放題坐到好迫燈光又昏暗又嘈加上由六點開始食到十點唔會話限時又唔會趕你走至於食物既質數係我食過咁多間黎講最好既一間當然佢既價錢都唔平鮑魚、薯蓉焗海螺二選一只限order一次唔好以為海螺不及鮑魚焗海螺個賣相大方得體味道唔錯ga鵝肝多士無張任叫但唔敢食太多只order左兩次第一次還好第二次件多士硬了一點但味道都唔錯只係無想像中入口即溶姐燒元貝大隻而且燒得岩岩唔會乾爭爭銀鱈魚個人應該偏甜左一點食兩件已經好漏鹽燒雞軟骨、蝦天婦羅不得不讚個天婦羅個脆漿做得好好唔厚無論天婦羅咩都咁好味呢個炸蠔就唔得喇似係買返黎炸完就得個d海膽手卷未見過有放題會用咁多咁新鮮既海膽囉我一向都唔會0係放題食d食少少就飽既野呢個手卷我忍唔住食左兩個因為太得其實我地食左好多野一坐低waiter就幫我地order左雜錦刺身咁多款刺身中當晚最好既就係三文魚同甜蝦三文魚厚切甜蝦都好好唔會luck頭luck髫食左兩round雜錦刺身後就主攻三文魚同甜蝦刺身其實我地仲食左好多野基本上咩都有叫我平時唔會0係放題食既燒蕃薯我都食左兩件佢個炒飯我都有食都幾好至於每人有兩杯飲品

一大班同事去碗屋食放題

唔會話限時

又唔會趕你走

至於食物既質數係我食過咁多間黎講最好既一間

當然佢既價錢都唔平
鮑魚、薯蓉焗海螺二選一

只限order一次

唔會乾爭爭
銀鱈魚

個人應該偏甜左一點

食兩件已經好漏
鹽燒雞軟骨、蝦天婦羅

不得不讚個天婦羅

總括黎講食物質數高

但價錢都好高

2012-09-15
  • 甜蝦
  • 海膽手卷,天婦羅,燒蕃薯
看來香港人同日本菜真係天生的一對。我諗十個香港人有九個半每星期都會食一次日本菜。之前已經食過呢間日本放題,價錢雖貴,但勝在用料好。魚生夠新鮮,熟食多選擇。因為太多選擇,所以吾浪費時間多講。但係心水推介的有:1. 必食魚生2. 鹽燒大蝦 (只只大過我只手指)3. 炒飯 (哈哈。。。放題食炒飯?!不過佢哋嘅炒飯真係吾錯)4. 羊扒 (最近似乎細只左,以前大只D)5. 火鍋 (配料新鮮又多選擇!)大至上差不多。 值得一吃!

因為太多選擇,所以吾浪費時間多講。

但係心水推介的有:

1. 必食魚生

2. 鹽燒大蝦 (只只大過我只手指)

4. 羊扒 (最近似乎細只左,以前大只D)

5. 火鍋 (配料新鮮又多選擇!)

大至上差不多。 值得一吃!

2012-08-27
  • 羊架
  • 炒飯
  • 鹽燒大蝦
  • 火鍋
2012-08-16 703 瀏覽
媽媽提及這間是呀蘇介紹的,所以立即去訂枱一試。到場後,我們先看menu...滿以為有很多選擇,不過三張menu六頁紙,有兩頁都是重複的?!不打緊,我和媽媽把寄望放在食物的質素上。首先是刺身和手卷刺身的質素好一般吧!但如果是$428+10%的話,我就覺得不太化算手卷中,就有海膽手卷可選擇,這就不妨多食。因為飯不多,而且料新鮮的。之後,我們開始試爐端燒系列與大吉相比,我真心覺得兩者沒有甚麼大分別。在這裡可以選擇的,大吉大部份都有。而且碗屋經常有走單的情況,所以有點失望。唯一想跟大家介紹,就是臨走時送的雪糕我點了柚子味雪糕,媽點了芝麻味,兩者都很味濃,一試難忘。只是,如果要付$450,只有這個質素,我寧可返回大吉了...
媽媽提及這間是呀蘇介紹的,所以立即去訂枱一試。

不打緊,我和媽媽把寄望放在食物的質素上。

首先是刺身和手卷
刺身的質素好一般吧!
但如果是$428+10%的話,我就覺得不太化算

手卷中,就有海膽手卷可選擇,這就不妨多食。
因為飯不多,而且料新鮮的。

之後,我們開始試爐端燒系列
與大吉
相比,我真心覺得兩者沒有甚麼大分別。
在這裡可以選擇的,大吉大部份都有。
而且碗屋經常有走單的情況,所以有點失望。

唯一想跟大家介紹,就是臨走時送的雪糕
柚子味雪糕,好正
我點了柚子味雪糕,媽點了芝麻味,兩者都很味濃,一試難忘。

海膽冷豆腐,不錯
2012-08-16
柚子味雪糕,好正
海膽冷豆腐,不錯
  • 海膽手卷
  • 銀鱈魚
2012-07-31 558 瀏覽
慶祝生日,男朋友選了呢間位於中環既日式放題,地點來說很方便,就在置地廣場附近。看了openrice的推介,見到價錢算係偏貴,所以都幾高期望架!餐廳都幾大下,多謝男友早1個月前已訂定枱,可以坐到去一間separate 開既房,房入面得3張枱,1for 2(our table), 1 for 4 & 1 for 6. 所以都唔算嘈事前男友有提個係生日,所以一坐低就拎左隻刺身船黎,其實本身都包任食刺身,隻船就樣樣刺身都有幾件,唔使逐樣叫侍應跟住話送頭盤,三樣選,有鮑魚,海膽鵝肝 & 牡丹蝦,冇選蝦鵝肝好好味,可惜放題唔包任食啦~推介食品:有火煱,不過冇特別,可以唔試,選了地獄湯底,但冇咩味,配料也是一般~甜品有一客雪糕,推介柚子味,好似飲緊柚子蜜咁整體感覺都唔錯,只係後期8,9點人開始多有d甩單,不過都無損氣氛既,開心的一晚! thanks my love!

鵝肝好好味,可惜放題唔包任食啦~

推介食品:
花之戀
海膽冷豆腐 (呢個應該係男友favourite :)
焗蠔 (有海水味,正!)
薄燒牛肉,夾住d蔥幾清新,好味
甜品有一客雪糕,推介柚子味,好似飲緊柚子蜜咁

2012-07-30
生日
花之戀
海膽冷豆腐 (呢個應該係男友favourite :)
焗蠔 (有海水味,正!)
薄燒牛肉,夾住d蔥幾清新,好味
  • 焗蠔
  • 鵝肝
2012-07-27 464 瀏覽
又匆匆忙忙趕去同舊同事食飯。次次去都係叫四人餐, 今日5個女子, 所以在四人餐之上再加多一位 (沙律, 手卷, 烏冬/冷麵, 甜品, 餐茶都會多一份), 但餐的食物份量就唔會多。蝦沙律: 蔬菜新鮮燒雞泡魚干: 無特別拖羅手卷: 普通, 食完都唔記得咩味燒銀鱈魚: 魚肉嫰滑, 好味壽司: 只食咗一件赤貝, OK唔錯牛肉薄燒: 趁熱食時好味, 但好快就凍咗, 變得好 “騷”雜錦天婦羅: 食咗隻蝦, 中規中距, 朋友話蕃薯炸得好味燒帆立貝大蝦: 帆立貝唔會太靱, 但蝦太咸烏冬: 好味, 但已經好飽!!!雪糕: 有綠茶, 芝麻, 柚子, 豆腐, 芒果揀, 我要咗豆腐, 但冇乜豆腐味餐茶: 太飽, 餐茶都冇叫個餐實在太多嘢食, 其實全部女仔應該叫四人餐都夠 (但我地又慌死食唔飽咁)呢間嘢平時約下人食LUNCH講下是非都OK, 食物唔係特別好特別差, 唔會weekend都想黎或專登走黎食晚飯。
真係太多嘢食 :O

蝦沙律: 蔬菜新鮮
燒雞泡魚干: 無特別
拖羅手卷: 普通, 食完都唔記得咩味
燒銀鱈魚: 魚肉嫰滑, 好味
壽司: 只食咗一件赤貝, OK唔錯
牛肉薄燒: 趁熱食時好味, 但好快就凍咗, 變得好 “騷”
雜錦天婦羅: 食咗隻蝦, 中規中距, 朋友話蕃薯炸得好味
燒帆立貝大蝦: 帆立貝唔會太靱, 但蝦太咸
烏冬: 好味, 但已經好飽!!!
餐茶: 太飽, 餐茶都冇叫

2012-07-27
2012-07-24 402 瀏覽
午飯時間, 女同事午餐的熱門選擇-----碗屋因為12:45前埋單有8折, 食得很趕因為食物很豐富, 連講8卦野的時間都不夠, 現在得1小時吃飯。 先頭部隊早15分鐘出發, 幫我們先點菜, 我們一行3 人後到12:07。餐廳都頗滿, 我們點了4個餐2 X 特上刺身組合 $198 刺身+茶碗蛋+牛肉烏冬+野菜沙律1 X 特上壽司組合 $198壽司+茶碗蛋+牛肉烏冬+蘿蔔1 X 豚肉飯刺身組合 $168 豚肉飯+麵豉湯+刺身特上刺身組合好正: 海膽得2小塊, 都ok新鮮, 無腥味, 跟我在新都城的魚之味的海膽差不多, 但那兒價錢便一大半。甜蝦, 厚切三文魚, 吞拿魚,帶子滑得不得了,好正, 還有希靈魚, 螺片, 好鮮美。鮑魚片就差啲喇,好像罆頭鮑魚味。茶碗蛋: 蒸蛋滑滑的, 材料豐富, 一啖蛋一啖餸 牛肉烏冬: 激讚, 烏冬超滑, 是我食過最好食的烏冬, 湯很鮮甜, 沒有味精味; 我吃完一小時都不口喝。豚肉飯: 豚肉都冧, 不錯!壽司: 飯不酸, 魚生好鮮美; 唯獨有2條芯的東西 甘甘地,澀澀地, 味道我未嚐過, 小怪蘿蔔: 都是一讚, 蘿蔔吸收湯汁, 很清甜, 蘿蔔頭上的乾魚絲, 好味,

午飯時間, 女同事午餐的熱門選擇-----碗屋
1 X 特上壽司組合 $198壽司+茶碗蛋+牛肉烏冬+蘿蔔
壽司: 飯不酸, 魚生好鮮美
1 X 豚肉飯刺身組合 $168 豚肉飯+麵豉湯+刺身

刺身好正
茶碗蛋: 蒸蛋滑滑的, 材料豐富, 一啖蛋一啖餸
茶碗蛋: 一啖蛋一啖餸
牛肉烏冬: 激讚, 烏冬超滑, 是我食過最好食的烏冬
豚肉飯: 豚肉都冧, 不錯!
蘿蔔: 都是一讚, 蘿蔔吸收湯汁, 很清甜, 蘿蔔頭上的乾魚絲, 好味, 未試過真的很可口
每人都"滿載而歸"
大快朵頤
刺身好正
  • 特上刺身組合
OK
2012-06-04 234 瀏覽
希望給一些準備去試吃他們的放題的朋友一個參考...menu 上列著剛好 50 樣選擇. 我見有其他朋友已經提供了相片, 所以不重複了.刺身當然並非甚麼高質數, 但不差. 解凍恰當. 某些如油甘魚更是"厚切", 喜歡大大啖的朋友最合. 本人認為甜蝦和帶子比較出色, 而帶子更不覺和每人一份的"主菜"的珍寶帶子有什麼分別.刺身選擇是沒有吞拿魚(這個比較奇怪) 和 海膽(這個就當然嘛)的, 不過想吃的話可以要小手卷.這個放題是沒有壽司的. 但他們的小手卷實屬迷你 size, 內裡的"餸"和飯大概只是普通的舊零兩舊的份量, 所以把它們當作壽司般叫/吃便可. (不過沒有蟹子小手卷則有點奇怪, 因為只是便宜貨哦~)鐵板燒亦是大致上OK. 唯一美中不足的是不夠熱! 相信是因為一早大量燒定, 再按柯打分發吧. 其中的鐵板鵝肝(配多士上)我個人認為質數很普通, 但細細件若閣下熱愛鵝肝的也不怕吃多快滯.天婦羅亦大致OK. 粉漿不算太厚.其餘的: 海膽冷豆腐嫌豆腐太大海膽太少不合比例, 銀鱈魚稍甜但尚算嫩滑. 羊扒, 雞軟骨, 金芋(即蕃薯), 粟米, 蒸蛋等等唔會難食但亦勿期望好好食. 反而他們的 燒大蝦
希望給一些準備去試吃他們的放題的朋友一個參考...

天婦羅亦大致OK. 粉漿不算太厚.

其餘的: 海膽冷豆腐嫌豆腐太大海膽太少不合比例, 銀鱈魚稍甜但尚算嫩滑. 羊扒, 雞軟骨, 金芋(即蕃薯), 粟米, 蒸蛋等等唔會難食但亦勿期望好好食. 反而他們的 燒大蝦 我想是爐端燒吧, 和鐵板蝦剝了殼的不同, 是整隻連殼灑了些鹽燒的; 我們吃到的比鐵板蝦更好, 各位不妨兩樣都叫齊來作個比較.

臨尾吃完後每人會有一球雪糕, 有例如芝麻, 咖啡, 豆腐味等可供選擇的. 不在 menu 上, 向侍應查問便可.

侍應們很勤快, 亦有禮貌. 叫 check 柯打等等濕碎嘢亦不會有任何不滿. 曾有漏單, 但很快便補返, 沒帶來任何不便.

總括來說, 以每位 $398 (週末價, 沒有火鍋) 的價錢, 拿來和一般同價的 buffet 相比, 若不是太細食的話應該可以食返夠本. 食材的質數合乎價錢 (要更好的請去五星酒店內裡那些更貴的放題), 穩穩陣陣唔使驚食完要爭廁所. 冇限時, 唔會有人催催貢. 坐位當然不算寬倘, 但亦不算太迫澀 (和中環另一間很"有名"的放題相比算係咁了). 可以一試.

叫了支 sake $100, 所以我們埋單的價錢是每人 $474. 不點收費飲品的話則應該是 $440 有找.
$475 (其他)
2012-05-10 276 瀏覽
通常有喜慶, 我地班同事先會去碗屋食晏因為價錢幾貴不過而家12:45pm埋單有折, 都OK啦鐵板燒牛肩定食由沙律到飯到牛肩到雪魚到湯都好好味沙律嘅芝麻汁好香牛肩好嫩滑雪魚夠juicy牛柳粒定食牛肉粒一樣好味刺身夠新鮮雖然價錢唔平, 但每次我地都好滿意食物質數好, 水準穩定, 服務一流
通常有喜慶, 我地班同事先會去碗屋食晏

因為價錢幾貴

牛柳粒定食
燒牛肉
牛肉粒一樣好味

刺身夠新鮮

雖然價錢唔平, 但每次我地都好滿意

食物質數好, 水準穩定, 服務一流
2012-05-08
燒牛肉
牛肩, 雪魚
  • 銀鱈魚
  • 鐵板燒牛肩
2012-05-06 245 瀏覽
  碗屋計埋已經去過二次,第一次食會好驚喜,因為當你食過九流放題,你就知碗屋有幾好!  雖然唔係一流水準,但絕對值回你付出o既金錢,只要你唔怕三高狂食鵝肝多士,仲有燒大蝦,呢2樣如果係你至愛,你會一路食一笑,然後繼續遞點菜紙!  第一次去碗屋係上年十月o既事,感覺良好,第二次去,感覺平平,因為已經知道有咩食係咩味,無驚喜,感覺就係:「咪又係咁」但當近來食過一些好一般o既放題,回想起碗屋,其實碗屋真係好好多,所以令我好想搵返D相出嚟寫食評,因為好的食店一定要鼓勵!  因為2次都係十幾人去坐房食,仲要有人請客,真係食得好開心!  基本上好味o既都無走雞,叫幾多都有人可以食得晒:鵝肝多士,燒大蝦,刺身,海膽手卷,銀雪魚,雞奕,多春魚,羊架等等.......老老實實,如果唔係人到中年開始暸解乜嘢係健康重要,真係多多鵝肝都食得落,咪理個件鵝肝係咪來自法國,絕對能夠單純滿足對鵝肝欲罷不能的情感。  唔好味的有豆腐,沙律,炒雜菜/菇,不過一餐裡唔食番D菜類物體,好似唔係太健康,所以唔好食都會叫嚟食!頂多一路食一路彈嚟平衡心理啫=.=  銀雪魚係好味的,但要提醒大家,一塊二個人食就好了,因為好漏!事源
甜品係一餐完美的句號,豆腐雪糕!
呢個豆腐認真麻麻
鵝肝多士呀,要不段加單再加單
海膽手卷,雖不算新鮮可口,但放題可以食到已經好開心
甜蝦、北寄貝、三文魚都OK
鮑魚香軟好味
絕不吝嗇既menu
十幾人緊係坐房啦

因為2次都係十幾人去坐房食,仲要有人請客,真係食得好開心!

銀雪魚係好味的,但要提醒大家,一塊二個人食就好了,因為好漏!事源佢太好味,又滑又香甜,所以不其然會食二塊,但當你食咗佢,你就會食唔落其他嘢,所以最好都係二個人share食,又或者最尾先食!

食放題同去酒店食自助餐一樣,真係要有咁上下價錢至會有好嘢食嫁。

而服務上係ok的,好似我地咁大棚人去食,侍應問食物要幾多份,我地通常都同佢講話人頭計啦,侍應都無黑臉,有啲醒目o既仲問番我地份數人頭計好唔好,加水執碟換骨碗都好勤快,唔會食到一肚氣!good!!
  但係房入面,有時總係要望實門口等侍應經過,不過都唔洗等好耐,可能出面開揚D就唔洗望門口等侍應
十幾人緊係坐房啦
絕不吝嗇既menu
鮑魚香軟好味
甜蝦、北寄貝、三文魚都OK
海膽手卷,雖不算新鮮可口,但放題可以食到已經好開心
鵝肝多士呀,要不段加單再加單
呢個豆腐認真麻麻
甜品係一餐完美的句號,豆腐雪糕!
2012-04-22 208 瀏覽
部門聚餐,懶得諗,又去碗屋。對那些”人數餐”已感厭倦。今次各自各,獨立叫set lunch。我叫了14號,燒豚肉飯$168。包括雜錦魚生,依然新鮮ok。但那個餐前菜,鮑魚蟹肉釀冬瓜,無文無味,很難食。燒豚肉,豚肉燒得像肉乾,嚡口。燒汁又不夠撈飯。這頓飯,若不靠吃同事的side dish,只論我的選擇,真的很差勁。「下次」厭倦還厭倦,不要和自己過不去, ”人數餐”普通得來,起碼好吃吧。
部門聚餐,懶得諗,又去碗屋。對那些”人數餐”已感厭倦
。今次各自各,獨立叫set lunch。

燒豚肉
,豚肉燒得像肉乾,嚡口
。燒汁又不夠撈飯。
雜錦魚生
鮑魚蟹肉釀冬瓜
燒豚肉飯
同事的 三文魚生飯
同事的 "湯"
同事的 炸蠔(很咸)
2012-04-10
雜錦魚生
同事的 三文魚生飯
2012-04-17 143 瀏覽
成日聽人話呢度好好食. 但價錢都幾貴, 但都決心同朋友嚟試一試!因為我係揸車, 吾係咁識路, 打去問,個waiter都好樂意教你. 一去到, 諗住裝修會好靚. 但有點失望. 普通不過既裝潢. 不過地方好大. 坐到好多人. 但枱與枱之間好有點迫.一坐底, waiter就放底一碟刺身. 賣相不錯. 味道OK啦.跟住我哋睇餐版(只係幾張過左膠既紙) 有刺身壽司,爐端燒,鐵板燒,火鍋. 另外, 送頭盤,我揀左牡丹蝦, 跟住樣樣都點啲嚟食.刺身手卷都OK. 但我哋分別叫左三款蝦. 但嚟到, 我哋都真係分吾到有咩分別.海膽手卷-不過不失, 就係海膽太少爐端燒-食物不太熱, 味道一般燒蝦,燒薄牛肉,燒銀鱈魚,燒蠔及燒羊架都算OK.最吾掂係個火鍋, 啲配料一嚟到. 我哋幾個O左咀. 賣相吾得. 個湯….都真係只係湯……..飲品要另加錢, 我哋叫了二支清酒. 味道不錯. 好香.最後甜品,每人一球雪糕(有四款味). 友人問可吾可以要二款味各要半球.但WAITER話公司規定每人一球…….

海膽手卷-不過不失, 就係海膽太少
爐端燒-食物不太熱, 味道一般
燒蝦,燒薄牛肉,燒銀鱈魚,燒蠔及燒羊架都算OK.
飲品要另加錢, 我哋叫了二支清酒. 味道不錯. 好香.

題外話/補充資料: Overall 覺得呢度 ok 啦,選擇雖然不多也沒有特別貴價食物. 味道算係不錯(除左火鍋).無乜點漏單,而waiter每個都好好笑容,好有禮貌. 成日都會酌茶及收碟. 但如果以呢個價錢,限時2個鐘, 係出面都有好多更好選擇!
2011-04-01
2012-03-25 123 瀏覽
呢間野一直想試,但次次都book唔到位,今次waiting list都有,終於就食到一坐到,waiter就話先落過刺身拼盤,我心唸,洗唔洗咁快呀?我連餐牌都未睇,女友即刻話ok一黎度,嘩!正,去相先之後waiter話送頭盤,我揀左牡丹蝦,女友揀鮑魚 之後都係不斷咁食,餐牌五十樣野,我唸我地有食左一半,因為刺身已經十樣掛住食無乜影相,我地只係話,好新鮮呀d刺身......燒蝦,燒薄牛肉,燒銀鱈魚係推介!必食!最後既番茄疏菜鍋,我覺得似金寶湯.....野食係好,不過環境就麻麻,坐得逼d.....如果想靜靜地既,就唔太適合去啦

一黎度,嘩!正,去相先
十款刺身,好新鮮
之後waiter話送頭盤,我揀左牡丹蝦,女友揀鮑魚
鮑魚
我隻蝦
掛住食無乜影相,我地只係話,好新鮮呀d刺身......
隻燒蝦好大隻!推介
忍唔住叫多幾次既蝦同帶子刺身
燒蝦,燒薄牛肉,燒銀鱈魚係推介!必食!
最後既番茄疏菜鍋,我覺得似金寶湯.....

2012-03-24
十款刺身,好新鮮
鮑魚
我隻蝦
忍唔住叫多幾次既蝦同帶子刺身
隻燒蝦好大隻!推介
  • 燒蝦,燒薄牛肉,燒銀鱈魚
2012-03-16 111 瀏覽
秘書朋友升職兼調任,進駐中環甲級大廈。年前的事卻直到現在才和她一起吃個便飯順道慶祝。說起我這位朋友,真是做秘書的最佳人選:細心體貼、爽朗大方、不講事非、只管聆聽。難怪她老闆跳槽也把她帶上一塊走!可是有得必有失!朋友這份優差的午膳時間由原來一個半小時縮短至一小時(或許大伙會說,很多工作都是給一個鐘頭而已,可原先多半小時吃飯的就很不習慣了),還好她公司內有飯堂免費供應四菜一湯(真是好福利),平時朋友都是在那就餐的。我一外人當然沒資格去友人的公司搓飯,於是我們約在公司樓下的「碗屋」吃飯。我很少在午間來中環,一路走來,到處人頭湧湧,不管什麼類型的餐廳門口都有一條隊伍,裡頭更是水瀉不通,好像不要錢似的!乖乖,幸好我每回來上環或中環覓食都是盡量避開這午餐的尖峰時刻,要不然,光排隊都花去不少時間,還不說用餐時有多趕,服務有多忙啦!朋友一早在「碗屋」訂了位子,報上名後立即進內就座(一分鐘都沒耽擱)。餐廳的樓底本來就低,還有許多根橫梁置頂,更覺壓迫。黑木框、格子窗、柚木板,東瀛味濃。幾乎客滿,人多話多很是吵雜。一張午市餐牌遞上,共十四款套餐,朋友看都不用看,就叫個7號餐,我為了節省時間(多心的我常常猶豫

朋友一早在「碗屋」訂了位子,報上名後立即進內就座(一分鐘都沒耽擱)。餐廳的樓底本來就低,還有許多根橫梁置頂,更覺壓迫。黑木框、格子窗、柚木板,東瀛味濃。幾乎客滿,人多話多很是吵雜。一張午市餐牌遞上,共十四款套餐,朋友看都不用看,就叫個7號餐,我為了節省時間(多心的我常常猶豫不決),問過朋友意見,要了8號餐,幾乎和朋友那份一樣,分別只是鐵板燒牛肉的厚薄不同。
鐵板厚燒(薄燒)、刺身盛合、洋風定食($178):
刺身先上,名「盛合」卻並不豐盛(整份餐才一百來塊,成本高的刺身也不可能會多了
一隻甜蝦:真是透著清甜,蝦肉黏軟,和熟蝦講求彈牙完全兩碼事;兩片鱆紅魚:多筋,肉質有些老,光澤度不足,由此感覺保鮮不夠;一塊希靈魚:魚身緊致爽口,奈何微帶苦澀,還好只有一塊勉強吃掉;兩塊三文魚:正常貨色,油潤肥美,厚度也適中。

味噌湯向來不受我喜歡,個性模糊,不淡不濃的,依稀有些粉狀飄浮物,指甲大小的豆腐片,不喝浪費,喝了沒感覺。

沙律我也不感興趣,屬於有得吃就吃而已。這兒的沙律除了一般的生菜外,多了四分之一個蕃茄,塊頭大,肉厚實,爽甜帶汁,撒了數顆葡萄乾在上面,伴隨沙律汁一起吃,很不錯。
最令人期待的主菜終於上場,一個長方形碟子兩頭放著燒牛肉炒雜菜。雜菜裡有綠豆芽和卷心菜(椰菜),這兩種菜皆是會出大量水份之物,可「碗屋」炒功到家,不見半滴水滲出
,生熟度拿捏非常準確,既不會生得有草青味也不會熟得軟塌下來,還相當爽脆呢!
厚燒牛肉切成一口一粒狀,吩咐七成熟,合格,但不見內部呈粉紅色,也許切粒不能與大塊牛排那樣(外面焦黑而裡面還嫩紅)軟得來又保持咬口,牛味也算明顯。
朋友的薄燒牛肉沒想到更好吃,貌似肥牛般,但稍為大片和厚一點,牛肉的油脂也較厚燒的多,再加上包裹著蔥粒,吃起來香氣在嘴裡一併爆發
。其實友人在我點餐時告訴過我薄燒的好吃些,可貪心的我卻以為價錢一樣當然選厚牛肉啦!唉,後悔莫及了!

咖啡,卻規定在一時四十五分後才能點(猜想是為了避開用餐的高峰吧)。茶水送來時,我的奶茶是深褐色的,起初我還以為和友人的咖啡對調了呢,問清楚的確是奶茶,自行加奶加糖後,還挺好喝的,茶膽夠濃,卻不苦,又蠻滑的,真不比港式餐廳沖的差!
左邊的是奶茶,右上方是咖啡,看顏色卻剛剛相反
安排位子接著點餐再等食物端來,用了約莫十來分鐘,加上等餐飲又占去少許時間,中間真正開飯也就半小時左右,我和朋友一張嘴,又要聊天又要扒飯,真有點顧不過來,我對友人說,不會在平時上班期間找她吃飯了,吃得匆忙又談得不過癮,還是假期見面的好!

補充:在尖峰時刻到來之前,能在11:30-12:45買單走人的,打七折
,所以別有錢沒處花(省下的錢足以吃個飯後甜品的了),盡量避免是也!

2012-03-08
2012-03-15 62 瀏覽
很久之前已經聽過碗屋的名字, 價格比一般日式放題貴一倍... 因此一直沒有考慮..這次終於和朋友一起試試, 3 人行. 原來每人只可選一款放題 "日式火鍋", "爐端燒" 及 "串燒", 剛好可 3 款也選了...三款放題都可選擇刺身及壽司的. 用料的確比一般的好, 起碼不會像那些孤寒放題, 只供應粒狀條狀的三文魚刺身. 刺身很新鮮, 很肥美, 壽司反而只試了兩款, 因為實在有太多選擇, 不想以飯填飽肚子... 鰻魚及玉子壽司都是很好味的.其他食物的質素都不錯, 因為款式實在太多, 已經忘記了拍照了... 日式火鍋的和牛十分嫩滑, 各式串燒也不會死鹹, 還有平常不易見的銀鱈魚, 而各款食物的味道也不錯... 可是 $470 的價格實在太貴了... 如果是 $350 左右, 應該會合理一些...順帶一提, 服務很好, 很貼心, 而且坐位舒服, 不是一般放題的迫迫夾夾..

三款放題都可選擇刺身壽司的. 用料的確比一般的好, 起碼不會像那些孤寒放題, 只供應粒狀條狀的三文魚刺身.

2012-03-12
2012-03-09 79 瀏覽
聽講好難book位, 老公大約一個月前就book左. 原來 地方不是很大而且坐位好逼 還好老公醒目book 左間房一家人可以坐的舒服點雖然係放題但我地都好"斯文" 叫些刺身, 鮑魚或螺, 一些串燒, 還有火鍋. 食物種類算多但普普通通. 我印象最深刻是那凍清酒壺, 大家一直"試" 那玻璃壺把 1.8 littre 清酒快速飲完. 刺身: 我們幾乎全部刺身都點左, 覺得都夠新鮮, 本人最鍾意希靈魚, 酸酸的魚子很特別!: 鮑魚: 味道都鮮甜, 當然不能同乾鮑比美 螺: 老公話普通, 可能太熟的關係, 比較硬. 火鍋: 基本上是Ok, 只是把生食物自己煮熟. 種類都夠多. 甜品有好幾種雪糕可以選擇, 我們人多就每樣都點, 本人覺得綠茶味道好味, 芝麻都不錯.環境一般, 但可能地狹小的關係 大家覺得"親近"點. 服務就不是太好, 可能人手不夠吧! Overall 都可以接受.
刺身ok
聽講好難book位, 老公大約一個月前就book左.

: 鮑魚: 味道都鮮甜, 當然不能同乾鮑比美
螺: 老公話普通, 可能太熟的關係, 比較硬.

2012-02-04