友人見觀塘裕民坊新開左間甜品店,佢試飲過豆乳飲品話都ok所以今日就外賣埋甜品一齊試下😗🍠芋泥西米露加大芋圓 $38+$15 (大芋圓)芋泥份量幾多,撈埋西米一齊甜度剛剛好,食得多唔會太漏太甜,都幾好味😋連平時唔好芋泥既老公都話幾好喎。但可惜佢比漏左芋圓。。。最鐘意食煙韌野既蕃薯老母感到失望🥺 🍠黑白芝麻豆腐花 $28價錢黎講係抵既,但個豆腐食落去粗「鞋」,一啲都唔滑,個芝麻糊仲要有啲澀,越食個口越粗糙,真心唔推薦。📍石磨樂豆 (觀塘)觀塘裕民坊YM² UG樓UG 1號鋪

🍠芋泥西米露加大芋圓 $38+$15 (大芋圓)

🍠黑白芝麻豆腐花 $28

📍石磨樂豆 (觀塘)
觀塘裕民坊YM² UG樓UG 1號鋪
2024-10-27 465 瀏覽
滿懷期待地過來試新開張嘅Jollibean,豆乳飲品味道不錯☺️豆乳茶係常溫,本身冇冰,我地買嘅兩款都可以自選甜度,選左半甜,ok唔會話好甜~ღ培茶豆乳+珍珠:豆乳味較培茶味重,仲會食到少少豆漿渣,珍珠就係正常sizeღ仙草豆乳茉莉花茶:仙草係正長方size,細細粒但份量好多;飲到淡淡嘅茉莉花味,茉莉花茶佔8成,豆乳味得2成,不過整體係幾好飲但toast方面就令人失望🥹ღ黑椒免治牛肉吐司:男朋友話完全冇牛肉味,而且肉嘅份量極少,都係得啲醬汁嘅味道,唔推薦😓ღ爆餡芋泥肉鬆吐司:肉鬆份量ok,但奇怪地我完全食唔出芋泥味,感覺似紫薯味多啲(但好彩我本身都鍾意紫薯)😅👍🏻其他:- 落單嗰陣店員提醒 download apps做會員嘅話,首次買滿$50有9折!- 因為登記左會員,收據會顯示你個名,幾得意😂- 裝Toast嘅包裝紙內裡係錫紙質地,比較保溫

但toast方面就令人失望🥹

👍🏻其他:
- 因為登記左會員,收據會顯示你個名,幾得意😂
- 裝Toast嘅包裝紙內裡係錫紙質地,比較保溫

外賣自取
2024-10-25 191 瀏覽
路經裕民坊想喝茶飲, 見位於地面 (UG層) 的這間店未曾光顧過, 且自身背著很重的東西, 為了省點力氣, 便沒有光顧商場內曾經光顧過的茶飲店了。買了一杯 $36 的芋泥豆乳沙冰 (700ml) 品嚐, 由於 500ml 跟 700ml 只差 $4, 故買了 700ml 的。購買時已請店員幫忙沙冰的攪拌時間長一點, 希望冰的質感再幼細些, 怎知一喝之下, 是一粒粒的冰粒, 與我的期望有明顯的落差。至於味道方面, 芋泥和豆乳的味道是有的, 但因冰粒實在多, 喝了約1/3也不想喝了, 忍不住向店員反映, 店員溫婉地告知沙冰是用冰打出來的, 願意製作另一杯給我。基於落單時我已提出要求, 且大家對沙冰的理解不同, 心想再重新給我製作, 出來的效果應該不會有太大的分別, 為免浪費, 故最後也拒絕了。對於沙冰, 如我沒有理解錯誤, 應是以冰, 水和其他配料打碎拌勻至沙般, 不經咀嚼便可吞下的一款飲品。這杯沙冰明顯與我的期望有差, 下次如再光顧, 還是選其他款式的飲品, 始終一杯茶飲並不便宜。

2024-10-24
外賣自取