2021-07-16 186 瀏覽
平日嗌佢個外賣,等成兩個鐘都黎唔到,打俾佢幾次都hea你話啱啱出咗單,但最後都係出過,完全冇誠信,嘢又唔係特別好食,又少又細件,送到黎都凍哂,可以話係食過最差嘅一間餐廳
外賣送餐
2020-10-04 792 瀏覽
今次無意之中喺馬鞍山呢個美食沙漠發現到呢一間食上海菜小店反正自從連鎖式嗰間小籠包執咗之後都冇點樣喺馬鞍山食過上海菜就一於試一試小店內大概只有不多於20個位所以人多嘅時候都要等一等等咗一陣終於可以入座啦睇一睇個餐牌全部都係好平民嘅價錢選擇亦都算多食上海野又點少得食小籠包上海小籠包六隻$42普普通通唔會一夾上手就穿不過就唔好期望佢入面有好多湯汁菜肉雲吞$42入面係白菜豬肉餡料好飽滿夠曬大粒加埋佢個菜湯好清甜上海炸豬扒米線$42湯底同菜肉餛飩湯係一樣味道炸豬扒醃得都好入味不過就嫌佢炸完之後直接放喺湯入面變相個炸豬扒浸淋咗呢個價錢算係響呢個美食沙漠來講叫唔錯下次想試埋佢個菜飯同埋擔擔面
今次無意之中喺馬鞍山呢個美食沙漠

變相個炸豬扒浸淋咗

呢個價錢算係響呢個美食沙漠來講叫唔錯
下次想試埋佢個菜飯同埋擔擔面
2020-08-07 812 瀏覽
我之前都留意到有這間上海菜飯,但是由於另一間有寫什麼「擔擔麵菜飯專門店」,於是就先去試那間,這次是禁堂食之後,走了一輪地鐵站附近商場,沒有什麼喜好,又發現外買賣都有不少人,終於才回到這一間,同樣試試豬扒菜飯。價錢和那間其實都差不多,接近$50 ,這兒亦都沒有什麼飲品,只包豆腐湯一碗。豆腐湯,想不到,原來,同埋質地好像酸辣湯質地,但起碼,心想這種豆腐湯會不會豆腐亦都是酸酸的,但結果反而,只有美味的豆味,沒有酸味,也算是難得。在回去途中,都聞到陣陣香味從膠袋傳來。打開個盒,就發現肉味道濃郁,而且豬扒都非常大塊,看起上來應該有兩塊叠在一起。吃落,發現中間的部份還是比較乾,痴骨的部份當然亦都是比較肥瘦均勻,雖然比較乾,但是豬扒都入味而且夠林,不算乾瘦痴牙的那一種。菜飯,想不到這麼大盒,反而有兩塊豬扒,但菜飯反而偏少。而且菜飯沒有什麼汁醬,就只但求菜粒以及豬扒的肉汁去拌飯。仔細看清楚,才發現原來菜飯是用菜心切粒來做菜飯,真是無奇不有。但是看看價錢、質素、以及所謂的名氣,好像這一間比起那間三哥豬扒,更加划算,但亦都不至於要回頭再吃。

我之前都留意到有這間
豬扒菜飯。

豆腐湯一碗。

,也算是難得。

豬扒都非常大塊,看起上來應該有兩塊叠在一起
豬扒都入味而且夠林,不算乾瘦痴牙的那一種。

菜飯,想不到這麼大盒,反而有兩塊豬扒,但菜飯反而偏少
。而且
菜飯沒有什麼汁醬,就只但求菜粒以及豬扒的肉汁去拌飯
。仔細看清楚,才發現原來
菜飯是用菜心切粒來做菜飯,真是無奇不有。

5 分鐘 (外賣自取)
2020-06-29 501 瀏覽
其實知道間店都好耐,但因為唔就腳所以一直都冇試到,今日心血來潮收工揸車去買,點知真係冇選擇錯👍打開十分驚喜,豬扒好多,菜飯好軟熟又唔爛跟餐送,好多料涼拌青瓜中規中矩
豬扒菜飯

打開十分驚喜,豬扒好多,菜飯好軟熟又唔爛

酸辣湯(跟餐送)

跟餐送,好多料

涼拌青瓜

涼拌青瓜中規中矩

2020-06-29
5 分鐘 (外賣自取)
豬扒菜飯
酸辣湯(跟餐送)
涼拌青瓜
2020-02-12 794 瀏覽
為咗方便弟弟放工趕來便選擇在馬鞍山食團年飯上openrice睇見呢間近市中心又有好評又唔係連鎖店都可以在馬鞍山開到甘耐一定有佢過人之處於是便決定訂呢間知味小館試吓有幾知味心急夜晚9點打去訂位老闆聽到就話好少有人訂位 通常來到有就坐 無就等等可能見我甘有誠意要訂位食團年飯 佢就話會盡量留比我,準時來到就好安排些!我哋三個人六點45到咗門口,見到有四五個人排隊店內可坐二十人內才知道原來此店甘受街坊歡迎但仍有兩大一小未到怕唔比入住豈料老闆打來再問我們是否過來中我即刻話我哋有一半人到咗佢都比我哋入去坐低叫住野食先又留左最大既引圓枱給我們服務十分周到我哋叫咗一些上海特色菜及老闆推介的年糕都覺得好好食 而且價錢十分相宜我哋食到飽先三百幾老闆同各個食客都有講有笑又記得各人喜好真係一間好有人情味的街坊餐廳
為咗方便弟弟放工趕來便選擇在馬鞍山食團年飯
心急夜晚9點打去訂位
老闆聽到就話好少有人訂位
通常來到有就坐 無就等等
可能見我甘有誠意要訂位食團年飯
佢就話會盡量留比我,準時來到就好安排些!
我哋三個人六點45到咗門口,見到有四五個人排隊
服務十分周到
我哋叫咗一些上海特色菜及老闆推介的年糕
都覺得好好食 而且價錢十分相宜
我哋食到飽先三百幾
老闆同各個食客都有講有笑
又記得各人喜好

雪菜炒年糕
甜酸松子魚
  • 炒年糕
2020-02-10 406 瀏覽
呢間上海野已經屹立不倒左至少廿年,佢旁邊嘅店已經轉左幾次手,但佢地都仲係度,好受打工仔同學生歡迎。學生要出街食飯,都知道要食呢間,中午時間會排長龍。熱烈推薦佢地嘅茶飯!個菜飯唔只係菜撈白飯煲咁簡單,可以食得出佢地有用少少高湯去煲個飯。所以飯會有點點水份,菜係有口感嘅,唔會煲到發黃或者淋晒。今次再食佢地嘅排骨菜飯,配埋豆腐湯,都幾抵食架!唯一美中不足嘅係佢地個排骨有點overcook,同埋骨多過肉,但個飯就仲保持到!個豆腐湯有點咸,not so impressed... 所以,如果你想食一煲靚飯,可以揀呢間,個餸就腸下你果日嘅運氣啦!
外賣自取
2020-01-03 330 瀏覽
今晚突然想吃上海菜,想起附近那間小店,已經䇄立係馬鞍山頗長時間,今天是假期,想著七點應該會比較容易揾位,由其我們只得兩人,結果也等了差不多半小時才有位呢!我們兩母女同樣鍾情於菜肉雲飩麵($33),還加了一客煎餃子(5只)($30),喜歡這裡的雲飩真的是皮薄餡靚,麵質也不錯,但湯底略為淡,個人建議加上豆板醬就剛剛好,才不致太過清淡!煎餃子也煎得不錯,是油了一點!外賣了一個手撕雞肉燥飯($46)給囝仔,還送一碗酸辣湯,寫著是台式的肉燥飯,但回家一看,實在令人失望,無論賣相和味道,一點台式風味也沒有,這個飯相對起菜肉雲飩麵實在失色太多,以後也不敢再在此店吃甚麼肉燥飯了!好在酸辣湯也不太差,在此店都是要吃正常的上海餸菜較安全!

2020-01-01
2019-11-03 401 瀏覽
平時經過好多人排隊,今日見無咩人排隊就直接入去食lunch... 🔻上海小籠包 $40睇個樣好似好乾咁,但食落去又唔係喎😂都幾juicy,所以凡事唔可以就咁睇外表🔻回鍋肉粗炒 $60好有穫氣,少少辣令到成個粗炒無咁膩,配菜都好多🔻煎餃子(5 隻) $30皮薄,且韭菜豬肉餡好香好足料,係略嫌煎得個底唔夠脆😗🔻菜肉雲吞  (8隻) $40白菜豬肉餡,同餃子一樣啲餡都係非常足料😛🔻上海炸豬扒菜飯 $46個菜飯非常好食👍🏼 就算唔夾餸都可以就咁食,豬扒炸得好鬆脆,而且炸得一啲都唔乾。跟餐仲有碗粟米豆腐湯送🔻滷蛋2隻 $12滷蛋相對其他顯得一般般😅老闆同店員好nice,上菜速度都幾快,小店仲唔洗加一👍🏼👍🏼下次都會再黎食

🔻上海小籠包 $40
🔻回鍋肉粗炒 $60
好有穫氣,少少辣令到成個粗炒無咁膩,配菜都好多
🔻煎餃子(5 隻) $30
皮薄,且韭菜豬肉餡好香好足料,係略嫌煎得個底唔夠脆😗
🔻菜肉雲吞  (8隻) $40
白菜豬肉餡,同餃子一樣啲餡都係非常足料😛
🔻上海炸豬扒菜飯 $46
🔻滷蛋2隻 $12
滷蛋相對其他顯得一般般😅

2019-11-03
2019-07-10 452 瀏覽
人人都話馬鞍山係美食坊莫,其實都係睇鐘數。如果你能夠在十點前喺新港城去尋寶,一樣可以搵到好嘢食。喺新港城三期地下商場有一間叫做知味小館屹立咗好多年。佢入面嘅糖醋排骨同埋回鍋肉都係我嘅至愛。有陣時一個麻甩佬走落去食飯我都會嗌一個糖醋排骨彷彿就好似男人的浪漫一樣,而且入面係家庭式經營入面嘅廚師定係前台收銀抹枱都非常熱情有禮。老闆亦會主動同客人傾計 我覺得係一個好有溫度嘅餐廳。另外佢哋嗰啲餃子麵其實都值得一試,不過今次我只食咗個糖醋排骨飯啫,整體嚟講都推薦大家去嘅。
老闆亦會主動同客人傾計 我覺得係一個好有溫度嘅餐廳。
星期日6點55分到達即時入座,點了的食物如下:1酸辣湯 - 點餐後很快就送到,是跟飯送的湯,有豆腐湯及酸辣湯可選擇。酸辣湯不算辣,也很足料,開胃好味。2香炸豬扒肉燥飯 - 等了20分鐘,等候時間稍長。上海肉燥是肉碎加菇,有點像梅菜肉碎的味道。炸豬扒不脆不熱,更像放久了的煎豬扒,味道一般。3茉莉奶茶 - 飲品足足等了超過35分鐘!! 飯都吃完,而且催了4,5次才有...服務員只會說好,老闆就說已叫人沖,但一直沒有,最後老闆自己進去沖。重點是飲品超級難飲,沒有茉莉味也沒有奶茶味,只有淡淡的苦味,強烈不推薦。
星期日6點55分到達即時入座,點了的食物如下:
2019-04-06 365 瀏覽
正當男朋友問我晚餐想食什麼時,我就突然間想食上海菜,於是我提議及帶佢食呢間餐廳。餐廳唔算好大,但無壓迫感。去到餐廳時都幾多人,大約等左2-3分鐘就有人埋單走人。幸好我地早到,唔係有排等🤦🏻‍♀️晚餐價錢都幾親民,唔算太貴。我點了干煸四季豆客飯(50元),我覺得味道不夠均勻,味道完全分開。我男朋友就點了糖醋排骨客飯(50元),味道酸酸甜甜,排骨都幾香口,味道不錯。例湯有2款,我男朋友同我就各點不同口味。佢揀左豆腐湯,而我就揀酸辣湯。2者材料都幾足。

餐廳唔算好大,但無壓迫感。

晚餐價錢都幾親民,唔算太貴。

例湯有2款,我男朋友同我就各點不同口味。
佢揀左豆腐湯,而我就揀酸辣湯。
2者材料都幾足。
2019-03-03 275 瀏覽
喺馬鞍山區想食上海嘢,真係選擇唔多,呢間舖其實經營咗好耐㗎喇!六點幾人流唔多,可以即入, 叫咗回鍋肉飯,附送酸辣湯或者豆腐湯,我選了豆腐湯,清清地都Ok, 之後發現鄰近幾張枱都叫回鍋肉飯,心諗應該唔差……結果味道一般,一啲都唔辣,到7点時巳坐滿客,開始要等位了……總括嚟講50蚊係平,但食過就算……
2019-01-29 313 瀏覽
最近D人成日討論馬鞍山呢個美食沙漠到底有咩美食,好多人都講呢間知味小館,所以就同屋企人去一試,不過其實呢間野都好似開左十幾年嫁喇,不過住左成廿年都冇試過~懷著期待的心情去到,先係門外坐坐等位,都好快姐等左十分鐘都唔洗~主要係食上海菜,有回鍋肉、上海粗炒、菜飯、擔擔麵等等。首先我地叫左個叫炸松子黃魚都唔錯既,幾脆既,骨又唔算好多,都幾香,同埋個汁都幾好味回鍋肉粗炒 D肉都OK唔係好鞋既,唔算好濃味,同埋有D細碟附送兩碗豆腐湯~非常多渣炸雞翼D人話一定要叫佢地既炸雞翼,D雞翼好脆,不過OK啦唔係話超好食之後唔飽仲叫左個炸豬排菜飯,不過冇影到,油味比較勁,菜飯就OK個人覺得正常味道,未必再食,不過好多街坊幫襯,又唔算好貴,希望佢繼續係馬鞍山生存到啦~

主要係食上海菜,有回鍋肉、上海粗炒、菜飯、擔擔麵等等。

首先我地叫左個叫炸松子黃魚
炸松子黃魚

都唔錯既,幾脆既,骨又唔算好多,都幾香,同埋個汁都幾好味

回鍋肉粗炒
回鍋肉粗炒

D肉都OK唔係好鞋既,唔算好濃味,同埋有D細碟

附送兩碗豆腐湯~非常多渣
豆腐湯

炸雞
炸雞翼

2018-12-26
2019-01-08 313 瀏覽
係馬鞍山想食上海野,除咗幾間連鎖嘅上海菜之外,突然醒起呢間位於第三期嘅小店。喺新港城中心要接駁一條行人天橋先會到達,地點算幾隱蔽呢間小店比我嘅感覺,無論係食物種類同裝修都停留係十幾年前嘅感覺。但最重要嘅係,價錢都似喺十幾年前嘅感覺酸辣湯+豆腐羹每個客飯都會送一碗湯同白飯,湯有辣有唔辣,認真隨心所欲。豆腐羹好足料,滿滿嘅豆腐配上海鮮粒,非常滿足糖醋小排骨($48)用咗黑醋煮嘅小排骨,每一件都夠入味。未放入口已經聞到濃濃嘅醋香,酸酸甜甜嘅味覺消除了肉類嘅肥膩感。炒鱔糊 ($60)鱔嘅份量足夠,芽菜炒完都夠爽口,鱔條咬落亦都好彈牙,同出邊上海館比,呢度嘅鱔糊會煮得比較清淡,適合唔喜歡濃味嘅人香芋珍珠+豆漿個客飯係不包嘢飲嘅,但另加每杯飲品可以照原價減$5。你杯豆漿有豆味,冇其他餐館嘅豆漿咁甜,而杯香芋珍珠嘅珍珠煮得夠淋,但香芋味可以再沖得濃香少少馬鞍山上海野平價之選

酸辣湯+豆腐羹

糖醋小排骨($48)

炒鱔糊 ($60)

香芋珍珠+豆漿

馬鞍山上海野平價之選
2018-07-13 522 瀏覽
店舖細細, 主要做街坊生意, 繁忙時間好多時都要等位, 酸辣湯係我至愛, 每次都會選擇酸辣湯餃子, 酸辣湯好啱我個人口味, 好酸的我, 會自行再加醋, 但餃子皮比較厚左少少, 可以改善一下,今次想推介比大家的有炸排骨, 一份$32, 人少可以要半份$16,即叫即炸, 好香口, 糖醋排骨, 甜酸味適中, 配碗白飯一流,自家製酸梅湯,足料夠味。
2018-07-12