2019-08-08 340 瀏覽
難得今日早起身所以落咗樓下食早餐,估唔到七點半已經好多人食。我嗌左個豬扒太陽蛋出前一丁,豬扒唔係煎嘅,應該係炸嘅雖然有啲油膩,但好飽肚。而且個麵煮得好好食,唔會太淋,即使擺咗好耐都唔會話好難食,反而隻太陽蛋好似係一早已經煎定,所以有少少凍,如果可以即煎個麵應該好perfect,30幾蚊食個早餐我覺得好抵食,佢仲要係出前一丁而唔係公仔麵。但我建議大家可以早啲落去食,我見七點九去食嘅時候坐哂人,原來樓下有間好抵食嘅茶餐廳真係好幸福

早餐
2019-06-25 266 瀏覽
早餐A鮑魚火腿忌廉雞湯通粉,加兩隻蛋同一塊多士,無論堂食外賣都係選擇佢,早上加杯熱奶茶醒醒神,正!通粉份量都好多,成個餐食曬真係頂到上心口,不過次次食完都好口渴
2019-05-12 319 瀏覽
每次諗起呢度既冬陰功都會流口水,但有時會賣哂。今日考完試9秒9 去食返個獎勵下自己,等左10分鐘左右。我碗冬陰功終於到左喇。迎面而來既麻辣和椰香味 ,用筷子一夾,湯底十分濃郁,有各種冬陰功既材料。食咁辣既麵當然要叫凍飲。冬陰功加凍檸茶係絕配可能係茶餐廳風格,呢度做野既侍應會時不時趕你走。有時真係好冇癮
每次諗起呢度既冬陰功都會流口水,但有時會賣哂。

今日考完試9秒9 去食返個獎勵下自己,等左10分鐘左右。

食咁辣既麵當然要叫凍飲。冬陰功加凍檸茶係絕配

2019-04-02 337 瀏覽
夜晚食宵夜真知味其中一個好選擇自從食過一次佢既冬陰公米線返唔到轉頭,又抵又出奇地好味冬陰公豬頸肉米線$43好有椰奶香味,又夠辣而且十分之足料,香料十足之前食過下午茶相比下宵夜分量多好多豬頸肉都都佔左大半👏🏻仲叫左個常餐,炸菜麻辣雞米線Wow⋯⋯份量十足,而且好麻辣頂得住先好叫,岩哂凍冰冰食👍🏻人就係犯賤。唔想得辣又偏鐘意食最後成條脷麻左,咀唇紅哂但又幾享受呢種感覺😂😂😂😂
夜晚食宵夜真知味其中一個好選擇
自從食過一次佢既冬陰公米線
返唔到轉頭,又抵又出奇地好味
冬陰公豬頸肉米線$43
好有椰奶香味,又夠辣
而且十分之足料,香料十足
之前食過下午茶相比下宵夜分量多好多
豬頸肉都都佔左大半👏🏻

仲叫左個常餐,炸菜麻辣雞米線

Wow⋯⋯份量十足,而且好麻辣
頂得住先好叫,岩哂凍冰冰食👍🏻
人就係犯賤。唔想得辣又偏鐘意食
最後成條脷麻左,咀唇紅哂
但又幾享受呢種感覺😂😂😂😂
2019-03-19 252 瀏覽
星期日吃晚飯,六點半已經要排隊入座了。茶餐廳格局,算是坐得舒服。 小菜款式相當多,我們一行五人點了菜膽雞、咕嚕肉、啫啫通菜煲、紅燒豆腐和煎墨魚餅。 分量大,小炒夠鑊氣,味道好卻偏濃味。 價錢經濟實惠,難怪咁多街坊支持。 不過服務一般,吃到尾聲亦無耐性希望快點結帳。
2019-02-01 288 瀏覽
又係一間成日都黎食既好地方,有好味既小炒。喺屋菀附近,算係做街坊生意,成日見到一家大細黎食。忙起上黎,都要等位。每晚嗰菜單都唔同,黎遲左既話,好多都會賣哂。今晚又再試佢地既套餐,睇下有咩食先。最後叫左 瑤柱金菇扒豆苗同埋獅子頭旺菜煲。嗰汁唔算好鹹,好多豆苗。目測應該都有 一斤半左右。都係嗰句,減肥係要食多啲菜嘅 ,啱曬我。 同埋我見到差唔多每一台都有叫,你就知呢個係皇牌啦。好耐冇食獅子頭,呢一個獅子頭煲又幾ok喎。佢入面除咗有大大粒嘅獅子頭外,仲有好多菇類,粉絲,蝦米,紅椒,黃椒 ,蔥段咁。 都幾惹味。如果一個人嚟食,叫呢個煲就最啱 。有菜又有肉,咁先會營養均衡㗎嘛。 獅子頭好滑同彈牙蔬菜裏有好鮮甜 推薦呢一個煲。

今晚又再試佢地既套餐,睇下有咩食先。

最後叫左 瑤柱金菇扒豆苗同埋獅子頭旺菜煲。

2018-12-11 358 瀏覽
作為喺小西灣10幾年到屹立不倒嘅茶餐廳梗係有佢啲吸引力嘅好多時我都係晏晝或者下午茶時段黎次次食親都係茶餐熱奶茶係好好食嘅奶茶亦都唔錯今日一個人食晚飯唔知食乜好就醒起好耐冇食佢嘅海南雞飯呢間餐廳一開始最出名就係泰式海南雞飯同泰式豬手飯記得好多年前食過好好食 今日再回味番今日可能係星期日嘅關係所以好多人 外賣海南雞飯都等左好耐好彩拎到返屋企啲嘢都仲係熱辣辣嘅即刻試吓啲雞肉係唔係仲係咁好食一試啲味翻返嚟啊個味咁多年都唔變仲係好好食我最鍾意係食橙色嗰個汁好有泰式風味 加埋啲蒜 勁正! 佢最好嘅係唔會畀晒雞胸你 佢會比d雞髀或者雞亦 再加d雞胸 咁就唔會全部係肉 有啲骨咬下 同埋佢啲雞好滑相對起之下佢嘅油飯就較為遜色都算幾好嘅但係稍為有啲太濕 而個中湯佢話係木瓜湯 都不值一提 非常一般既例湯
作為喺小西灣10幾年到屹立不倒嘅茶餐廳

即刻試吓啲雞肉係唔係仲係咁好食
一試啲味翻返嚟啊
個味咁多年都唔變仲係好好食
我最鍾意係食橙色嗰個汁
好有泰式風味 加埋啲蒜 勁正!

佢最好嘅係唔會畀晒雞胸你

都算幾好嘅
但係稍為有啲太濕

而個中湯佢話係木瓜湯 都不值一提
非常一般既例湯
25 分鐘 (外賣自取)
泰式海南雞飯
2018-11-27 234 瀏覽
麻辣雞絲米粉位廚師好重手。。。雞絲好多。。。食物都好新鮮。。但始終係茶餐廳。。坐落未必好舒服。。。比較多蚊蟲。。。。同侍應冇笑容。。。。做野比較講效率。所以會想你食完快d走。。。。。
麻辣雞絲米粉位廚師好重手。。。雞絲好多。。。

2018-09-29 321 瀏覽
今日屋企吾煮飯,所以一家人去左樓下食晚飯。呢間餐廳成日好多人食,不過我地排左一陣,好快就有位。首先我地叫左魚香茄子煲,熱辣辣,出哂煉,鹹魚味非常香,又惹味,送飯食真係一流。另外我地叫左金菇扒豆腐,重有西蘭花伴碟,對吾多食菜既人係一個好選擇。最後重叫左啫啫雞煲,煮到入哂味,又有豬肝,岩岩好,吾會太熟太老,不過鹹左少少。呢間餐廳所有送都好岩送飯,所以我地成日落樓下食。每個餐都配飯,飲品或湯,我揀左老火湯,因為煲得好夠火喉。
每個餐都配飯,飲品或湯,我揀左老火湯,因為煲得好夠火喉。
2018-06-22 624 瀏覽
在小西灣比較少有夠鑊氣的小廚,真知味屬其中一間。已食咗幾次,品質有保持。而品種方面都幾多選擇,除了餐牌外,牆上亦貼上一些廚師推介。今次6:00左右到不算多人,之前試過七點幾到就很多人,要在門口等位。脆皮蜜桃咕嚕肉很香,肉不肥膩亦不多炸粉,唯一扣分是並不脆皮,很可惜,有機會是預先炸好再返炒。小炒皇,好味,枸菜很嫩沒有渣,腰果脆口亦不會,另外仲有些少海鮮。哈哈……這菜送啤酒仲正跟餐還有白飯及例湯,如轉凍飲加$3。凍檸檬茶已叫少甜,但都比較甜如以地區來講,價錢就偏貴少少,因份量不算大碟。味道方面整體唔錯,可不防一試

脆皮蜜桃咕嚕肉很香,肉不肥膩亦不多炸粉
,唯一扣分是並不脆皮,很可惜,有機會是預先炸好再返炒。
蜜桃脆咕嚕肉

小炒皇
,好味,枸菜很嫩沒有渣,腰果脆口亦不會,另外仲有些少海鮮
。哈哈……這菜送啤酒仲正

招牌小炒皇

跟餐還有白飯及例湯,如轉凍飲加$3。
凍檸檬茶已叫少甜,但都比較甜

凍檸檬茶

2018-06-19
招牌小炒皇
2018-04-25 506 瀏覽
食物係好味既, 新鮮既, 但餐廳唔憂做, 成日未食完, 員工未問你就收野早餐時段叫左個豬仔包奶醬配奄列, 火腿通粉配雙蛋, 豬扒餐肉公仔麵通粉幾大碗, 全部餐都set定左唔可以改
2018-04-21
$50 (早餐)
2018-04-22 351 瀏覽
在柴灣工廠區的上班族,在食晏之時,一般都會在工廠區飯堂解決,又或者去附近屋苑商場的食肆。這次來到位於住宅區的真知味小廚,是典型的街坊茶記格局,取價未算十分便宜,但勝在份量夠,得以維持其性價比。由於在下食晏時閒較遲,每次去到此店,通常都會被告知某些午餐已經沽清,只餘下個別午餐。正因如此,一直未有機會試到這裡的名物 - 荷葉飯。不過,其他餐也有特色,例如這次吃的魯肉雞翼飯,飯和餸是分開上。驟眼看,眼前只有一碟飯和一碗汁,但原來汁內有乾坤,就是把雞翼藏在裡面,賣相和安排都甚有特色,而且味道也不錯,算是抵吃的一餐!

魯肉雞翼飯
2018-04-19
魯肉雞翼飯
2018-03-11 365 瀏覽
同朋友幾個入左呢度食個快晚餐,人都幾多,侍應都做唔切,我叫左個栗米班腩飯,好快就有,幾好 wor, 啲班腩幾脆,幾厚切,啖啖都係肉,好正,個汁就咁睇有啲似鼻涕,不過味道正常😂,成個飯份量就好足夠,仲飲左杯熱檸蜜,好飲的
2018-02-21 243 瀏覽
係運動場練完跑後知道有波友係真知味度食梗lunch,就火速會合去食返個lunch,如果冇朋友拎定位睇怕新春期間都要等好耐架喇。我揀左午餐e 泰式冬陰功豬頸肉米線(42蚊左右)加3蚊要左杯凍檸茶少冰少甜凍檸茶都係太多冰, 可能要叫少少冰先得米線比普通飯類要等耐d,一黎到個賣相好吸引, 色香味俱全, 有好多南薑, 香芧, 檸檬葉, 蕃茄係個面度, 見到紅色一堆堆既辣醬, 同桌友人有2個食完加1個食梗既都流哂口水, 因為真係好香。食落口就知不得了喇, 因為真係香味四溢, 深深地激活左我既味蕾, 而豬頸肉有好多塊, 煎得香香地, 同明顯已醃好再煮,而用米線而唔用河粉會較彈口同冇咁吸水, 食到最後都仲有好多湯可以飲。 惟一需要改善既係可以落返d草菇或蔬菜。碗麵其實真係好惹味同好辣, 真知味既泰國菜真有水準, 好想跟師父學野係屋企可以自己煮老闆打埋得間店頭頭是道, 員工勤快同食物keep住有水準, 希望第日可提供更多泰國菜式供食客選擇
,如果冇朋友拎定位睇怕新春期間都要等好耐架喇。

凍檸茶都係太多冰, 可能要叫少少冰先得

米線比普通飯類要等耐d,一黎到個賣相好吸引, 色香味俱全

2018-02-18
  • 冬陰功米線
2017-06-15 872 瀏覽
Lunch最煩諗食乜,好彩小西灣夠多茶記,總有一間在左右。今日我同同事就黎咗呢間出名荷葉飯嘅茶記,佢有個優惠午餐menu,每日7-8款有飯有粉麵,$41包例湯或熱飲,而荷葉飯就係膽黎嘅,日日都有。我就點咗泰式豬頸肉炒河,份量十足豬頸肉都幾多舊,最後打包咗2/3個河,泰式辣醬幾惹味,可惜味道偏咸。而是日中湯係赤小豆瘦肉,冇想像中咁重味精,而且瘦肉又係好足料,食極都仲有。同事點咗排骨荷葉飯,拿手菜果然冇失盡,排骨又淋又入味,飯底好香好好食,雖然個飯好大份,但最後都食得哂。呢間係小西灣唔錯嘅選擇,下次lunch會試吓泰式無骨海南雞飯。
Lunch最煩諗食乜,好彩小西灣夠多茶記,總有一間在左右。

排骨荷葉飯
泰式豬頸肉炒河