2019-08-13 360 瀏覽
位於屯門的盤子工房 ,是一間主打自家製熱狗的小店。被譽為屯門區的小清新餐廳,今天便特意深入新界區試試吧。藏在屋村商場內的盤子工房,鄰近輕鐵站,大部份客人勻是街坊學生。裝飾裝修走可愛風,牆身畫上可愛卡通圖案,有面向窗外的吧台,也有四人桌,情侶和一大班朋友也可以呢。餐牌圖文並附,方便客人選擇。六款特色熱狗,包括: 蕃茄肉淋淋熱狗,多重浴芝士熱狗,是辣的肉細熱狗,墨西哥莎莎莎莎醬熱狗,肉食系煙肉熱狗,早安晨之美熱狗。早安晨之美熱狗$50套餐包括: 熱狗,薯角/薯條/沙律配飲品。這份熱狗由自家製新鮮豬肉製成肉醬,脆皮熱狗腸,太陽蛋和香草醬組成。 太陽蛋未有完整平攤煎熟,賣相有點失色,有小小失望。肉醬沒有蕃茄味,較似用糖調味的豬肉碎粒,偏向中菜風格。麵包頗大一個,焗至微暖,但麵包有點略靱。薯角份量不多,炸得香脆,迅速吃光啦。芝士肉製熱狗腸長通粉 $58大家有察覺到,這是一個笑哈哈嗎?肉醬可選芝士口味或辣口味,由於怕太辣,就試試芝士吧。這款肉醬,基本上跟熱狗的版本沒異,只是多加芝士烹製,味道較佳。長通粉軟硬適中,但醬汁不太多,未能把長通粉伴勻啦。
位於屯門的盤子工房 ,是一間主打自家製熱狗的小店。

被譽為屯門區的小清新餐廳,今天便特意深入新界區試試吧。

早安晨之美熱狗$50

套餐包括: 熱狗,薯角/薯條/沙律配飲品。

芝士肉製熱狗腸長通粉 $58

大家有察覺到,這是一個笑哈哈嗎?

2019-08-11
2019-06-01 1111 瀏覽
「盤子工房」的地點,是筆者以前做兼職補習的學校附近,又是閏蜜家附近。上網看到它的小清新裝潢,地點又如此方便,過來消磨了一個週六下午。餐廳內有靠窗位置,可算是打卡位吧?熱狗麵包熱烘烘,但略嫌未夠鬆軟。中間就夾了脆皮熱狗腸,配了沙律醬。上面再舖滿了菠蘿粒、雞肉,份量舖至幾乎滿瀉。菠蘿新鮮香甜,不似是罐頭貨色;雞肉煎香又帶有黑椒味,也不是馬虎之作。套餐配了薯角,惹味香口之選。意粉餐無論配餸、麵底、醬汁都可以自選。豬扒厚身,經煎香後原塊上碟,肉質結實,未算柴口。太陽蛋選擇了半熟程度,剛好可自行再加蛋黃汁撈麵。芝士撈麵,感覺配白汁是最安全。撈麵條似是大光麵,灑上了芝士粉,跟想像中有點出入,但味道是還好的。不過稍嫌白汁量不多,不夠用來撈麵。另外還配了梳打特飲,飲品可選2款水果果肉粒,解渴又不會死甜。
「盤子工房」的地點,是筆者以前做兼職補習的學校附近
,又是閏蜜家附近

餐廳內有靠窗位置,可算是打卡位吧?

夏威夷菠蘿雞熱狗

;雞肉煎香又帶有黑椒味,也不是馬虎之作

夏威夷菠蘿雞熱狗

套餐配了薯角,惹味香口之選

豬扒白汁芝士撈麵

意粉餐無論配餸、麵底、醬汁都可以自選。

豬扒白汁芝士撈麵

芝士撈麵,感覺配白汁是最安全

另外還配了梳打特飲,飲品可選2款水果果肉粒,解渴又不會死甜
2019-06-01
2019-05-27 464 瀏覽
今日有事要去屯門山景邨附近做啲嘢,又唔想去市中心度食晏,就揀咗附近建生邨"盤子工房"開餐🍽 店舖不大,每個角落設計精緻,幾有文青feel😆 由於係晏晝,所以好多讀書嘅朋友仔喺度食嘢開餐, 👀到佢哋嘅大大豬扒、大大雞扒意粉~真係超級大碟😆, 但我都唔會心動!!我主要目標係食熱狗🌭🌭 佢哋嘅🌭 都有 6、7款咁多🤦🏻‍♀, 真係會心大心細㗎😆 揀咗幾分鐘時決定到,就點咗清新D,冇咁 heavy嘅墨西哥莎莎醬熱狗🌭 同一般快餐店一樣,要出去落單畀錢, 等叫取食物🍽墨西哥莎莎醬熱狗🌭配脆薯角$42.00 係用木盤子盛載食物嘅,熱狗比一般快餐店大好多👍,脆薯角炸到黃金色, 食落好脆,夠曬熱氣👍,🌭 用自家製沙沙醬、牛油果、蕃茄、洋蔥、檸檬+ 秘製醬汁製作嘅,🍞 新暖暖,香腸好脆皮, 加埋醬料一齊食, 酸酸甜甜 ,真係非常清新開胃😋😋😋熱氣梳打+$2.00 食🌭梗係要配有氣嘅飲品才對味啦😆👩‍⚖ 呢度自成一角, 食物份量十足,味道都幾啱我條👅,去開屯門,可以再翻兜開餐🍽

同一般快餐店一樣,要出去落單畀錢, 等叫取食物🍽

墨西哥莎莎醬熱狗🌭配脆薯角$42.00

熱氣梳打+$2.00 食🌭梗係要配有氣嘅飲品才對味啦😆

2019-05-24
  • 墨西哥莎莎醬熱狗
一直以黎都以會屯門好少有咩好野食就算有,格調上都係爭少少但就係今日係呢到閒逛之際,比我遇上呢一間小店呢間小店只係建生輕鐵站5分鐘路程,都幾就腳店內裝修都幾別緻,而且都洋溢住文青氣息岩晒我呢種真文青黎打下卡坐住係落地玻璃前既吧台,望住出面既毛毛細雨,品嚐花盡心思製成既熱狗選擇唔算多,主打都係熱狗但係「食」,貴多不如貴精真係花心思做好幾樣有信心做既食物更好墨西哥莎莎莎莎醬熱狗,水蜜桃梳打加蘋果香檳提子粒粒平時食熱狗,多數都係肉醬呀芝士果d孤陋寡聞既小弟都未見過墨西哥莎莎醬鍾意試新野既我果斷點左佢呢到既墨西哥莎莎醬係用左牛油果、蕃茄、洋蔥、檸檬同埋佢地既秘制醬汁而製成莎莎醬食落口酸酸甜甜,少少檸檬汁令到佢好清新而且有粒粒既蕃茄,爽口而微微香辛既洋蔥,仲有食落口好滑溜既牛油果,成個醬既口感好豐富雖然呢個醬冇肉冇芝士呢d heavy野但因為牛油果既關係,你食落去都唔會覺得dry熱狗腸都花左唔少心思外皮好脆,咬落去係「卜」一聲咁而佢應該都唔係就咁用滾水煮,可能係用高湯煮過隱約食到佢係有除左香腸本身醃料味既既香味熱狗包都烘得岩岩好貼住腸既內部香脆,包身就微暖而且鬆軟食落口仲有淡淡既麥香你以為係配角既
一直以黎都以會屯門好少有咩好野食
就算有,格調上都係爭少少
但就係今日係呢到閒逛之際,比我遇上呢一間小店

呢間小店只係建生輕鐵站5分鐘路程,都幾就腳

店內裝修都幾別緻,而且都洋溢住文青氣息
岩晒我呢種真文青黎打下卡
選擇唔算多,主打都係熱狗
但係「食」,貴多不如貴精
真係花心思做好幾樣有信心做既食物更好
墨西哥莎莎莎莎醬熱狗,水蜜桃梳打加蘋果香檳提子粒粒
平時食熱狗,多數都係肉醬呀芝士果d
孤陋寡聞既小弟都未見過墨西哥莎莎醬
鍾意試新野既我果斷點左佢
莎莎醬食落口酸酸甜甜,少少檸檬汁令到佢好清新
雖然呢個醬冇肉冇芝士呢d heavy野
但因為牛油果既關係,你食落去都唔會覺得dry

熱狗腸都花左唔少心思
外皮好脆,咬落去係「卜」一聲咁
而佢應該都唔係就咁用滾水煮,可能係用高湯煮過
隱約食到佢係有除左香腸本身醃料味既既香味

熱狗包都烘得岩岩好
貼住腸既內部香脆,包身就微暖而且鬆軟
食落口仲有淡淡既麥香
你以為係配角既薯角就會馬虎?錯
金像獎除左最佳主角都有最佳配角啦
睇下內層幾靚
外層香脆得黎保持到入面既水份
令佢既薯味得以鎖係裡面
而且用油都好靚,一定唔係一般鋪頭用既萬年油

水蜜桃梳打味道都唔錯,唔係d cheap雞藥水味果d
真係好香既水果味
攪完之後幾賞心悅目

蘋果同香檳提子既生果粒粒都好足料
飲到尾都仲有

真係估唔到會係屯門搵到一間咁令人驚喜既隱世小店
而且價錢都唔貴
四十蚊左右,食個熱狗同薯角可以食到我一個「(自以為)微」胖既男人飽
仲因為佢既好味而令精神上都滿足到
真係邊到搵
2019-04-12
  • 墨西哥莎莎莎莎醬熱狗
  • 薯角
2019-03-25 712 瀏覽
今日lunch嘅時候經過呢間burger覺得幾香 望吓餐牌又幾平wo💁‍♀️ 就同男朋友入去食個午餐先💁‍♀️餐廳未夠一點已經滿座了 都幾多人食wo💁‍♀️ 好多都係一家大細!可見食物迎合埋小朋友口味 有pasta burger薯角 好吸引💁‍♂️等左十五分鐘左右就有位 坐低見到餐廳嘅佈置其實都係走簡約家居風💁‍♀️ 小店經營 但上菜速度好快💁‍♂️💁‍♂️多重溶芝士熱狗🌭️ $42賣相都ok 熱狗都幾大條 有唔少熱溶左既芝士 on top再落咗芝士粉 食多都幾漏架🙋‍♂️ 多重實至名歸啦 芝士配熱狗perfect match💁‍♂️😝 男朋友輕鬆食哂 薯角都炸得好好 唔會好油膩或者太乾💁‍♂️自選豬扒茄汁長通粉 $44男朋友見到牆上有個logo 豬扒係100% premium 應該食得過💁‍♂️ 所以我就要個豬扒太陽蛋茄汁長通粉啦💁‍♀️豬扒真係幾靚wo 就算無重手調味 一啲雪味都食唔到💁‍♀️💁‍♀️ 煎得仲好淋 好似慢煮既效果 唔會鞋 長通粉時間都煮得適中 唔會過軟💁‍♀️ $44咁大份lunch set cp值真高!💁‍♀️我要左杯士多啤梨梳打特飲 最正係有啲芒果粒粒 真係用芒果切粒架💁‍♀️ 飲既時候特別甜又f

多重溶芝士熱狗🌭️ $42

自選豬扒茄汁長通粉 $44
我要左杯士多啤梨梳打特飲 最正係有啲芒果粒粒 真係用芒果切粒架💁‍♀️ 飲既時候特別甜又fresh!💁‍♀️
1天前 0 瀏覽
之前都聽friend講過話屯門有間食burger唔錯嘅餐廳難得day off就入去揾佢一齊去食本身睇到個地址仲驚有排搭車點知原來冇想像中咁遠 一落輕鐵行2分鐘左右就到算係幾方便餐廳格局簡潔 環境幾舒適令人有種好relax嘅feel餐牌選擇都多有熱狗、飯、意粉、薯菜、all day breakfast 我揀左芝士鹹牛肉蛋熱狗配薯角一上餐見到個包嘅size都有返咁上下麵包咬落去好鬆軟同好香主角芝士鹹牛肉都好驚喜配埋嫩滑嘅蛋真心perfect!薯角即叫即炸熱辣辣啖啖都外脆內軟Friend叫左個早安晨之美熱狗配薯角主打脆皮熱狗腸同自家制肉醬朋友話肉醬令到個熱狗味道層次豐富左唔少餐飲有特飲揀我地今次就冇飲特飲2個都叫左凍檸茶

之前都聽friend講過話屯門有間食burger唔錯嘅餐廳

餐廳格局簡潔
環境幾舒適
令人有種好relax嘅feel

餐牌選擇都多
有熱狗、飯、意粉、薯菜、all day breakfast

我揀左芝士鹹牛肉蛋熱狗配薯角
一上餐見到個包嘅size都有返咁上下
麵包咬落去好鬆軟同好香
主角芝士鹹牛肉都好驚喜
配埋嫩滑嘅蛋真心perfect!
薯角即叫即炸熱辣辣

餐飲有特飲揀
我地今次就冇飲特飲
2個都叫左凍檸茶
6天前 0 瀏覽
屯門牛黎睇睇在屋村商場找到隱世小店我覺得好正必須介紹😍😍😍芝士鹹牛肉蛋熱狗套餐 $55🌭大佬呀 睇個名都肚餓完完全全地comfort到我個胃我個靈魂大啖食 成口野食 用手食🙌🏻🙌🏻重點係唔係平時果種熱狗包麵包烤得微脆 更鬆軟就更好蛋煎得剛好 仲有少少蛋汁我懷疑我可以食1.5個😂熱狗都有好多選擇, 最平$40內有套餐另外有burger, 飯麵, 全日早餐街坊價 小清新 yum yum 😚唔係住建生但我會返黎食👍🏻👍🏻👍🏻
屯門牛黎睇睇

麵包烤得微脆 更鬆軟就更好
蛋煎得剛好 仲有少少蛋汁
我懷疑我可以食1.5個😂

熱狗都有好多選擇, 最平$40內有套餐
另外有burger, 飯麵, 全日早餐
街坊價 小清新 yum yum 😚

唔係住建生但我會返黎食👍🏻👍🏻👍🏻

2019-09-06 1 瀏覽
屯門對於我來講,一向都覺得唔會有咩好野食,不過今日俾我發現倒一間隱世小店,距離建生輕鐵站不到5分鐘,店內裝修幾簡約而有心思,令人有一種寧靜既感覺。我同朋友都點了Fresh Breakfast 系列1️⃣吉列魚柳餐($43) - 有吉列魚柳,多士,太陽蛋,雜果沙津魚柳相當好味,應該係即叫即炸,外面非常脆,裏面嘅魚柳還保留咗好多肉汁,超級好食。😋多士是厚切,烘完後都還是十分鬆軟👍🏻2️⃣吉列豬扒餐($43) - 有吉列豬扒,多士,太陽蛋,薯角。3️⃣忌簾濃雞湯系列(42) - 可選火腿/太陽蛋/反蛋/炒蛋,火腿扒/雞扒/豬扒/雞翼/豬柳漢堡扒/鮮茄牛肉(6選1) , 配長通粉/通心粉/公仔麵/意粉 。最後揀咗太陽蛋,雞扒,長通粉 加多士最後還點了,4️⃣Creamy Pasta($46) - 可選豬扒/雞扒/雞脾/蕃茄辣肉腸/芝士肉醬,米飯/意粉/長通粉/之士撈麵,配白汁/黑椒汁/茄汁。揀了:雞扒長通粉配茄汁有機會會再來,真係好讚,CP值超高。但地點有啲遠。🙈

我同朋友都點了Fresh Breakfast 系列

吉列魚柳餐

多士是厚切,烘完後都還是十分鬆軟👍🏻

吉列豬扒餐

最後揀咗太陽蛋,雞扒,長通粉 加多士

揀了:雞扒長通粉配茄汁

Creamy Pasta

有機會會再來,真係好讚,CP值超高。但地點有啲遠。🙈

吉列豬扒餐
2019-09-01 14 瀏覽
屯門都有隱世小店!成家店充滿文青風,而且專吃熱狗,價錢又便宜,性價比高!因為肉醬熱狗包是王牌,當然要一試啦~蕃茄肉醬熱狗的肉醬是每日用豬肉新鮮製的,蕃茄味濃郁!而熱狗包有烤底,所以包是脆脆的~再配薯格,和特色飲品,這次是柑桔汁配提子的粒粒,酸酸甜甜很開胃。整餐廳就是一個以快餐形式服務,但是用心製造,絕不是大型連鎖快餐店~花一下時間試試其他餐廳都不錯的,推薦大家到屯門可以一試~環境又舒適,欣賞欣賞!

2019-08-31 11 瀏覽
👭盤子工房 (屯門)👭1⃣卡邦尼煙肉意粉 $60意粉軟硬度適中,份量對38黎講岩岩好😝用洋蔥同煙肉輕輕伴炒後香氣十足❤開餐前用叉桔爆蛋黃,再將芝士碎同意粉撈一撈。望落啲汁比較水狀,但入口有香濃既蛋黃味🥰2⃣香草西冷牛扒 (忌廉白汁配薯角) $68餐廳有提供不同既醬汁同配菜,最後38揀左忌廉白汁配薯角。薯角炸得非常酥脆😍外脆內軟,薯味十足。點埋番茄醬簡直完美😋❤牛扒用香草、鹽同黑椒調味,比較薄身,但肉質好柔軟。因為牛扒已經好夠味道,所以38好少點忌廉白汁就已經食晒成塊牛扒🤣另外套餐配埋新鮮生果杯,其實係兩件西瓜🤪食完主菜再食西瓜變成好清爽👍🏻飲品叫左凍奶茶同是日特飲-凍柑桔汁。柑桔汁配有切碎既提子,味道較酸。鍾意酸酸甜甜嘅朋友值得一試👍🏻推薦度:7/10🏠屯門建生邨建生商場地下114號舖🕐Tue-Sun 11:00am-10:00pm
👭盤子工房 (屯門)👭

1⃣卡邦尼煙肉意粉 $60

2⃣香草西冷牛扒 (忌廉白汁配薯角) $68

推薦度:7/10

🏠屯門建生邨建生商場地下114號舖
🕐Tue-Sun 11:00am-10:00pm
2019-08-29 18 瀏覽
難得有friend遠征屯門探我~ 要帶佢食一啲高cp值嘅平民小店●芝士咸牛肉熱狗套餐($58)●芝士控朋友二話不說就揀咗呢個熱狗套餐 唔鍾意食芝士嘅我都為止讚嘆 個包好鬆軟好夠牛油香💕💞😍 芝士亦好夠鹹香 芝士迷必定愛上!薯角更加係畫龍點睛 熱辣辣炸出嚟 亦加足 cajun powder 超惹味!🐷🐷🐷●忌廉濃雞湯套餐($42)●呢個餐性價比真係非常高!👍👍👍勁大碗忌廉濃雞湯長通粉 再加埋煎太陽蛋同埋煎雞扒😍煎雞扒絕對係誠意之作😚😍😍加足黑椒去煎 外層超香脆 咬落索索聲 亦有濃濃黑椒味!😍😆👍👍👍
●芝士咸牛肉熱狗套餐($58)●

🐷🐷🐷
●忌廉濃雞湯套餐($42)●

2019-08-25 9 瀏覽
位於屯門建生村內的一間小清新Cafe,主打食自家製熱狗😋。 TeaTime熱狗雙拼$ 35+$7特飲是辣的肉醬🌶 食得辣嘅朋友先好叫呀🤪,肉醬酸甜開胃,加埋辣之後成個熱狗食得好過癮😋。.🧀多重溶芝士 芝士唔會好膩口,淡淡既芝士味☺️.墨西哥沙沙醬🥒 裏面有牛油果,蕃茄,洋蔥,秘製醬,薄荷葉。 食落個感覺幾特別味道幾好啊👍🏼真係充滿墨西哥風味❤️.佢嘅麵包軟身,另外香腸都好脆口🥰,肉汁好夠唔會好乾👍🏼.❤️我鍾意佢杯草莓沙沙,唔會係藥水味!好濃郁嘅草莓味唔會好甜🥰🥰又整得靚! .
熱狗雙拼$ 35+$7特飲

🧀多重溶芝士 芝士唔會好膩口,淡淡既芝士味☺️

真係充滿墨西哥風味❤️
佢嘅麵包軟身,另外香腸都好脆口🥰,肉汁好夠唔會好乾👍🏼

2019-08-12 44 瀏覽
依晚因爲同朋友食飯,而佢又住屯門依邊,就返佢之餘又諗住搵間輕鬆少少又坐得舒服嘅餐廳食飯。問佢依頭有咩好食,佢就推薦咗依間小店。佢門口裝修都幾得意,似平時打卡嘅cafe一樣,有對住玻璃窗嘅單人位坐😊又有梳化位坐。餐廳嘅坐位唔算多,但都係鬆動唔迫,坐得舒服嘅。由於我哋係食晚市,所以佢有個晚餐嘅餐牌,佢每款主菜配嘢飲,我哋就叫左一個黑椒雞扒意粉,另外我就叫左一個菠蘿雞肉熱狗餐,配是日特色飲品,如果一日嘅特色飲品就係百香果汁🍹意粉嘅黑椒汁比較濃郁,有d辣😝😝雞扒係煎到每邊都脆身,時間控制得幾好。另外熱狗🌭️好足料,有菠蘿,青椒,紅椒,洋蔥,熱狗腸,雞肉,煙肉,茄汁同沙律醬^_^食落口感好豐富,而且配上我至愛嘅菠蘿都覺得好清新!薯角就即叫即炸,熱辣辣😻飲品方面佢都幾得意,用量杯裝住,足足500ml,食曬主菜加埋野飲都一定飽😆最後埋單每人都係60蚊左右,我會形容依間店做輕食嘅快餐小店😊

餐廳嘅坐位唔算多,但都係鬆動唔迫,坐得舒服嘅。

薯角就即叫即炸,熱辣辣😻
2019-08-07 48 瀏覽
一早走左過黎靜朋友,一出輕鐵站就見到呢間小店,就順手食埋個早餐墨西哥莎莎醬熱狗 配 薯條 (HKD 42) 加 提子梳打 (HKD 5)好少地方可以見到有莎莎醬配熱狗呢,所以就試下,莎莎醬本身就有蕃茄粒、洋蔥粒等等,成個味道好清新,係莎莎醬下面加左少少沙律醬,而且發現熱狗包原來連裡層都有烘過,個包帶有少少脆,入面既脆皮腸都好夠脆,又唔會好細條薯條係比M記粗少少既薯條,軟硬適中,而且都係脆既,都食得薯仔肉,本身已撒鹽,但都有配到茄汁比你梳打除左揀咩味,仲可以配多2款生果粒粒,我就揀左蘋果同士多啤梨,一杯裡面都好多架!英式芝士火腿奄列+多士+薯角 (HKD 45) 加 水蜜桃梳打 (HKD 5)份奄列都好大份,霸左成大半隻碟,裡面就夾左好多火腿絲,雖然冇拉絲但都食到有芝士味,最緊要係成份奄列起碼7、8成都係火腿,而唔係空心而薯角都好脆好多肉,而份多士都有烘到脆一脆,個邊邊都係脆,仲上左好多牛油係上面TIM。最後我地都有叫多份小食試下,叫左份 曳姐雞翼 (HKD 25)雞翼係加左香草去整,而且雞翼本身個皮都整得好脆,但入面依然都仲係好汁,都幾好味~