2024-02-15 429 瀏覽
第一次到訪這間酒樓,由荔枝角地鐵站C出口一出直行,過了馬路右手边就見到荔枝角懲教署,由懲教署門囗直入到盡頭就到,都好易搵,返而跟 open rice 寫B1出口出就行得較遠。入到酒樓,侍應姐姐好有禮貌招呼我哋,第一個感覺已經很好,之後我哋點了三個小菜,味道也有驚喜!一边食侍應小姐仲同我哋傾左好耐,介紹左酒樓特色的之處。今晚試左小菜味道唔錯,下次會試嘛點心。
第一次到訪這間酒樓,由荔枝角地鐵站C出口一出直行,過了馬路右手边就見到荔枝角懲教署,由懲教署門囗直入到盡頭就到,都好易搵,返而跟 open rice 寫B1出口出就行得較遠。入到酒樓侍應姐姐好有禮貌招呼我哋,第一個感覺已經很好,之後我哋點了三個小菜,味道也有驚喜!一边食侍應小姐仲同我哋傾左好耐,介紹左酒樓特色的之處。今晚試左小菜味道唔錯,下次會試嘛點心。
2023-11-27 697 瀏覽
一直都聽聞荔枝角懲教署收押房的職員宿舍有間幾好食嘅酒樓,不過一直聽說係職員專用,所以一路都冇試過。但最近聽朋友講原來人人都入得,終於鼓起勇氣,進去一試,亦終於証實真係人人都入得 。從收押所旁邊的小路一直入,右手邊上樓梯就見到。人唔算多,幾清靜。餐牌算幾多嘢揀,見到片皮鴨兩食都係百幾蚊,原本想叫嚟試下,可惜冇晒。所以隨便叫了幾個小菜~其中我覺得幾好食嘅係黃金豆腐磚和椒鹽墨魚花,特別係豆腐磚,估唔到可以炸到咁脆,而且入味,非常香口。其他小菜都唔差,而且價錢算幾平。聽聞這裡可以和酒樓傾,預先訂餐牌上冇的菜式,有啲私房菜feel,有機會要試下~

• 黃金豆腐磚
2023-08-31 899 瀏覽
疫後再慶祝周年紀念,難得相聚,可惜有點人面全非。為了保障私隱,訂了房間,方便大家隨時走動,小組合照和開懷暢談。餐廳有多款套餐,而今晚的菜單則是跟據要求由店家提供。鮑魚及蟶子皇肥美、有鮮味,清酒味道清純,浸泡海鮮別有風味。同是冰鎮的麻醬秋葵也很清爽,可以清清味蕾。很鮮味的燉湯,湯水充滿黑蒜獨有的風味。湯料中的雞腳也很美味。雙拼大蝦不但蝦肉彈牙還各有特色,疍黃咸香,豉油王則咸鮮惹味。扇貝調味適中,蒸煮的火候也算準成,只是扇貝的腸線清理得稍嫌不夠徹底。一字骨炸得酥脆,醬汁亦香甜帶微微橙酸,是不錯的肉類菜式,可惜豆腐的外殼過厚兼炸得有點過火。沙巴龍躉雖然魚味一般但勝在肉厚。竹笙很爽脆,白菜和草菇也很鮮嫩,最喜歡的是芡汁十分薄身和調味適中。吊燒雞的雞皮炸得薄脆,蒜香味不錯,以冰鮮食材而言,烹調算是不過不失。飯與麪上枱之時,大夥已近乎耗盡戰鬥能力。兩款主食均試了一口,飯炒得不錯,飯粒分明有薑粒香氣,伊麵的調味略嫌重了一點。甜品中最清甜美味的是桂花糕,桂圓、桂花及杞子是百搭組合。紅豆沙和小壽桃包則屬正常發揮。

餐廳有多款套餐,而今晚的菜單則是跟據要求由店家提供。

男山清酒冰鎮鮮鮑魚及蘇格蘭蟶子皇

黑蒜美國螺頭燉竹絲雞湯

豉油皇蝦拼黃金蝦

金蒜銀絲蒸北海道扇貝

橙花一字骨拼黃金豆腐磚

清蒸生猛沙巴龍躉

沙巴龍躉雖然魚味一般但勝在肉厚。
蠔皇竹笙鮮草菇扒菜苗

金蒜銀絲蒸北海道扇貝
蠔皇竹笙鮮草菇扒菜苗
  • 男山清酒冰鎮鮮鮑魚及蘇格蘭蟶子王
2023-06-07 1055 瀏覽
小人從來都未有想過懲教署都有會所,由朋友引路,到訪其中菜廳共晉午膳。點心還未上,就先來兩碟菜。蒜蓉炒菜心的蒜蓉夠香,菜心也是爽甜的,炒得不俗。胡麻醬秋葵的胡麻醬很香麻味,稠杰度也足,不會水汪汪;秋葵軟硬適中,不會食到一口的潺,水準頗佳。輪到點心炸物,炸雲吞是對辦的,然而皮略為厚身。腐皮卷做得脆而不油。蘸點的酸甜汁甜多過酸,但用來沾炸點亦屬合襯。蒸點鳳爪都見到粒粒豆豉,豉汁滑溜,豉味夠濃,鳳爪軟腍入味。燒賣幾大粒,蝦肉爽、豬肉鮮,調味恰到好處。蛋白炒飯一點都不油膩,飯粒顆顆分明,但絕不會過硬。裡面有一些菜心粒、一些菜甫之類的物體,鹹鹹香香,都幾惹味。大家都甚為滿意。

蒜蓉炒菜心、胡麻醬秋葵

鮮蝦腐皮卷、鮮蝦炸雲吞

豉汁蒸鳳爪、蟹子燒賣皇

蛋白炒飯

大家都甚為滿意。
蒜蓉炒菜心、胡麻醬秋葵
鮮蝦腐皮卷、鮮蝦炸雲吞
豉汁蒸鳳爪、蟹子燒賣皇
蛋白炒飯
  • 蒜蓉炒菜芯、胡麻醬秋葵
2023-03-08 1104 瀏覽
地點比較隱蔽,喺路口一路直行,過了入閘停車場,右手邊有樓梯上,上咗轉左就係餐廳。裝修唔會好豪華,似城大入邊酒樓嘅裝修。仲然係星期六,但因會所只招待職員,所以晏晝食飯都唔會好多人。呢度特色,唔知係咪因為識人,所以可以食到新鮮嘅食材。雞腳好爽口冰鎮蟶子北寄貝蟶子北寄貝好鮮甜,好爽脆,賣相相當靚烏龍茶煙燻嘉美雞一定要說的是那隻雞是用新鮮雞(另外收費),而那煙燻味好出,好味金沙蛋黃焗海蝦🦐新鮮,脆漿好薄,金沙蛋黃好均勻黃金豆腐磚火侯掌握的好,炸得均勻豉汁蒸蟠龍鱔新鮮菠蘿子薑咕嚕肉是用新鮮🐷肉,好味可叫歺牌以外的食物。整體食物質數好味,新鮮,份量足,必定再來encore!

裝修唔會好豪華,似城大入邊酒樓嘅裝修。

呢度特色,唔知係咪因為識人,所以可以食到新鮮嘅食材。

雞腳好爽口

冰鎮蟶子北寄貝
蟶子北寄貝好鮮甜,好爽脆,賣相相當靚

烏龍茶煙燻嘉美雞

金沙蛋黃焗海蝦
🦐新鮮,脆漿好薄,金沙蛋黃好均勻

黃金豆腐磚
火侯掌握的好,炸得均勻

豉汁蒸蟠龍鱔

新鮮菠蘿子薑咕嚕肉
是用新鮮🐷肉,好味

可叫歺牌以外的食物。

整體食物質數好味,新鮮,份量足,必定再來encore!
  • 冰鎮蟶子北寄貝
  • 烏龍茶煙燻嘉美雞
  • 金沙蛋黃焗海蝦
  • 黃金豆腐磚
  • 豉汁蒸蟠龍鱔
  • 新鮮菠蘿子薑咕嚕肉
2022-11-18 1244 瀏覽
唔好以為要懲教署職員先黎得呢個會所餐廳,其實人人都可以黎食,所以我成日同屋企人黎食,因為CP值真係好高餐廳唔收茶位,每碟小菜份量都唔少,但價錢平過出面啲酒樓同大排檔,而味道同鑊氣一啲都唔輸蝕比出面啲餐廳片皮鴨二食只係百幾蚊,勁抵食,鴨皮燒得又夠脆,只係唔會有個師傅喺你面前切菠蘿咕嚕肉係我次次黎都必點嘅小菜,份量雖然唔算多,菠蘿係用新鮮果啲,每舊肉都係冇骨冇肥肉,真材實料用啲又淋又瘦嘅部位,屋企人都好鍾意食呢度仲有提供碟頭飯、兩餸飯呢啲快餐,而食小菜晚飯仲有糖水送

呢度仲有提供碟頭飯、兩餸飯呢啲快餐,而食小菜晚飯仲有糖水
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 片皮鴨
2022-07-14 999 瀏覽
盛宴@荔枝角嚴嚴夏日,朋友邀請去食冬瓜盅,梗係正!鮮蓮八寶冬瓜盅$168: 一上枱店員分左四小碗,雖然見到好足料,但完全冇左成個冬瓜盅上枱既氣勢,而且冬瓜去左綠色皮,用白色大瓷碗盛裝,完全唔可以叫做冬瓜盅,係冬瓜湯黎材料幾足,有蝦、帶子、蓮子等,湯都好清生,清暑好物酥炸墨魚花$88:冇椒鹽九肚魚,錯有錯著上左墨魚花,墨魚新鮮彈牙,炸漿夠薄,香脆可口🥰蜜餞薯仔牛柳粒$88: 一上枱聞到超香,薯仔外脆內粉,牛柳夠嫩,yummy 😋
盛宴@荔枝角
嚴嚴夏日,朋友邀請去食冬瓜盅,梗係正!
材料幾足,有蝦、帶子、蓮子等,湯都好清生,清暑好物
2021-06-22 1090 瀏覽
回顧過往去食呢間餐廳既時光 真心係唔錯 真係好想再試多次佢d 荷葉蒸飯~除咗佢唔收茶芥加一之外,佢啲小菜都係即叫即整,少量嘅要求佢都可以滿足到你嘅,而且部長有非常之好人,好快都會聽到你嘅叫聲,滿足到你基本嘅所有要求~,呢啲餐廳希望可以第日會開反,而且越多越好囉
~
除咗佢唔收茶芥加一之外,佢啲小菜都係即叫即整

羊腩煲
2017-01-13
2019-05-15 2333 瀏覽
有朋友介紹懲教署入面有間酒樓啲野食唔錯,而且幾平,所以今晚一行九人去試晚飯。叫左隻片皮鴨兩食,隻鴨漲卜卜好大隻。起左好多塊皮出黎,粉皮未到我地已經清左半碟。薑蔥桶蠔,好惹味既薑蔥,加上桶蠔本身就大隻,完全入哂味。龍蝦伊麵,味道唔錯,龍蝦都幾厚肉。清蒸魚(唔多記得蒸咩),魚岩岩熟唔嚡口。吊燒雞,塊皮好香仲要脆脆地,啲肉上哂味同好嫩滑。豉椒涼瓜炒鴨肉,好重豉椒味所以比較咸,但肉都算幾多。咕嚕雞球,個皮唔厚而且都幾脆,唔係太酸。

叫左隻片皮鴨兩食,隻鴨漲卜卜好大隻。

起左好多塊皮出黎,粉皮未到我地已經清左半碟。

薑蔥桶蠔,好惹味既薑蔥,加上桶蠔本身就大隻,完全入哂味。

龍蝦伊麵,味道唔錯,龍蝦都幾厚肉。

清蒸魚(唔多記得蒸咩),魚岩岩熟唔嚡口。

吊燒雞,塊皮好香仲要脆脆地,啲肉上哂味同好嫩滑。

豉椒涼瓜炒鴨肉,好重豉椒味所以比較咸,但肉都算幾多。

咕嚕雞球,個皮唔厚而且都幾脆,唔係太酸。
2019-05-14
2019-04-28 1342 瀏覽
沒有來一段時間之後,原來已經轉了手,唔怪得人不多,我們點了些點心,想叫飯但只有套餐,仕應說西餐那邊有些飯可以叫,叫我們自己去看,原來這裏分開中餐同西餐的,西餐那邊有炒粉麵同兩餸飯套餐,價錢較平,中菜就較貴。點心普通,不是好好,普通吧,那個咖哩魷魚實在太多醬,异到好結身,一pat pat十分肉酸。紫菜紫米卷,紫菜好淋,紫米好淋,甜甜的,仲有菜苖餃,煎腸粉,芋頭糕,奶黃包,就是沒有很突出的呀!!仕應態度是唔掂的,放下點心好大力又唔出聲的,兇巴巴,另一個就見到客人不是飲茶就馬上拿走枱布。十分不專業!!

2019-04-06