餐廳: 盈館
資訊:

4天前 0 瀏覽
同同事喺創興廣場食開年飯,喺呢間叫盈館嘅酒家食。呢間酒家嘅食物一向有水準,環境又乾淨,食得好安心。我哋嗌咗五道菜,每一道都好好味😋食到我哋舔舔脷!❤️盈館小炒王🥘🥘🥘🥘🥘盈館小炒王,這道小炒結合了多種美味的食材,包括叉燒、蝦仁、蝦乾、腰果、韭菜花和菜甫,叉燒的香氣和蝦仁的鮮甜,蝦乾的鮮味與腰果的香脆交織在一起,韭菜花和菜甫的清香更是為整道菜品增添了一層獨特的風味,絕對能讓您食指大動。和風雜菜煲🍲🍲🍲🍲🍲和風雜菜煲以多種新鮮的雜菜煮成,搭配著清淡的和風風味。雜菜的色彩豐富,包括冬菇、西蘭花、豆角、菜心、蟹柳和粉絲等,每一種蔬菜都保持了自己的味道。湯汁濃郁鮮美,為菜品增添了豐富的風味。投蒜虎皮尖椒🧄🧄🧄🧄🧄頭蒜虎皮尖椒,新鮮的虎皮尖椒搭配著炸過的頭蒜,帶來了酥香的辣香味。尖椒的辣勁和頭蒜的香氣,真心美味得不得了!避風塘脆茄🍆🍆🍆🍆🍆避風塘脆茄是一道炸至金黃酥脆的茄子菜品。茄子的軟綿口感與外層的酥脆相結合,茄子的香甜和外層的酥脆口感。使用避風塘炸法,讓茄子保持了內部的軟綿和外部的酥脆,口感絕妙!紅米魚蓉翠竹腸🫔🫔🫔🫔🫔紅米魚茸脆竹腸,這道菜以紅米魚茸和脆竹腸為主要食材,結合了鮮美的魚肉和脆爽的
盈館小炒王🥘🥘🥘🥘🥘
和風雜菜煲🍲🍲🍲🍲🍲
投蒜虎皮尖椒🧄🧄🧄🧄🧄
避風塘脆茄🍆🍆🍆🍆🍆
紅米魚蓉翠竹腸🫔🫔🫔🫔🫔
紅米魚茸脆竹腸,這道菜以紅米魚茸和脆竹腸為主要食材,結合了鮮美的魚肉和脆爽的竹筍口感。紅米魚茸的鮮嫩和脆竹腸的口感相得益彰,魚肉的鮮香和竹筍的脆爽,帶來一種獨特的食物享受。
4天前 0 瀏覽
朋友最近推介性價比好高既盈館,佢係旺角既創興廣場。點心好味又多款,所以我同家姐立即訂位同爸媽去試試啲點心🧧首先食頭蒜虎皮尖椒🫑,外觀非常精緻,賣相都已經令人流晒口水。椒皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,配上頭蒜的濃郁香氣,口感十分豐富。再來,手打順德鯪魚球🐡,魚肉鮮嫩,入口散發陣陣既魚香味,相當好味,口感彈牙豐富,值得一試👍🏻仲有,北菇棉花雞🐥,淨係大大舊冬菇都已經賞心悅目。啲雞肉仲非常軟綿,每一啖都好滿足🤞🏻跟住有金蒜陳醋拍青瓜🥒,青瓜清爽脆嫩,搭配金蒜同陳醋組合,味道獨特又開胃。每食落去都能感受金蒜蒜香氣同陳醋既酸甜,令人口感舒爽。青瓜吸收哂陳醋鮮味,令整個菜色更加開胃😌最後有避風塘脆茄🍆,茄子外脆內嫩,口感勁正。經過炒煮後既茄子保持左脆度,食起來好香脆可口。避風塘獨特調味令茄子更加香辣,帶有微妙辣椒同蒜香味,令人回味無窮🥳超級美味嘅中菜,爸媽話下星期再飲茶😈

超級美味嘅中菜,爸媽話下星期再飲茶😈
6天前 0 瀏覽
手打順德鯪魚球本身想叫牛肉球的但咁哂買哂就叫了鯪魚球,鯪魚球大大粒,冇魚骨係入面,而鯪魚球魚味不太濃。香煎鮮肉韭菜餃餃子煎得都偏香脆的,但酒樓就是會偏油少少。是可以接受的,每隻餃子都會包滿的韭菜和豬肉,外皮不會好厚,整體都ok!晶瑩鮮蝦餃飲茶冇蝦餃就是冇飲過茶,所以每一次都係必叫的!蝦餃都大大粒的,每一粒都有滿滿的蝦肉,蝦肉都幾彈牙,外皮同樣不會太厚,係晶盈的!北菇棉花雞棉花雞雞肉都算少嫩又唔會老和柴,雞肉雪味都是冇的,調味相對比較清晰。而冬菇都多汁。
手打順德鯪魚球
香煎鮮肉韭菜餃
晶瑩鮮蝦餃
北菇棉花雞
棉花雞雞肉都算少嫩又唔會老和柴,雞肉雪
味都是冇的,調味相對比較清晰。而冬菇都多汁。
我其實都好中意食點心,有特色之余可以試下不同既小食。所以今次呢間餐廳就滿足左我兩個願望!遠年陳皮牛肉球@@@@牛肉球鮮嫩多汁,搭配遠年陳皮的香氣,帶來了豐富的層次感。口感細膩,肉質扎實,每一口都帶有濃郁的牛肉風味,令人回味無窮。⚠️✳️🌀豉汁蒸鳳爪@@@@味道鮮美,豉汁的鮮香和鳳爪的嫩滑完美融合。鳳爪入口即化,帶有微咸的味道,令🕎♒️人食指大動。豉汁的甜咸味道恰到好處,讓人愛不釋手。甫魚乾蒸燒賣@@@@甫魚乾的鮮香混合著燒賣的鮮美,每一口都帶來豐富的海味風味。燒賣的外皮煎得金黃酥脆,內裡的餡料鮮嫩多汁,口感極佳。♈️🕉️最後一道菜是紅米魚茸脆竹腸色彩繽紛,都好正。@@@@總括而言,今日呢一餐都好抵食,值得推介.!👍🏻👍🏻
最後一道菜是紅米魚茸脆竹腸色彩繽紛,都好正。@@@@

總括而言,今日呢一餐都好抵食,值得推介.!👍🏻👍🏻
👨🏻爸爸話今晚想去酒樓食飯,立即搵吓附近有無邊間評價唔錯嘅酒樓…最後search到依間喺創興啲酒樓,大家都讚性價比高,咁就試試🕺🏾去酒樓食炸嘢一定有🥭🦐香芒脆蝦球,脹卜卜好結實,用鮮蝦打成蝦球,真係幾正~🔥盈館小炒王鑊氣十足,有叉燒、蝦仁、蝦乾、腰果、韭菜花同菜甫,太火快炒係酒樓先炒到依個效果食健康啲嗌返個菜,有🍲和風雜菜煲同🥦西蘭花炒帶子蚌,菜量多,唔會煮得淋哂無口感~再加多個🍳黑松露滑蛋蝦仁,黑松露落得重手,爸爸好鍾意🫶🏻

再加多個🍳黑松露滑蛋蝦仁,黑松露落得重手,爸爸好鍾意🫶🏻
2024-04-09 0 瀏覽
➕點心➖頭蒜虎皮尖椒➖➖紅米魚茸脆竹腸➖➖手打順德鯪魚球➖➖甫魚乾蒸燒賣➖兩個人食只係叫咗4個點心🥧青椒原本以為是有魚肉的但原來只是單純的炒青椒🫑青椒配上了炸蒜頭同豆豉都幾香😊腸粉是用紅米整成的所以會是紅色❤️而腸粉表面有很多碎碎配埋一起食都頗夾🥰內饀同樣很豐富😗鯪魚球相對其他兩款的點心就普通了😝是平時會食到的酒樓鯪魚球😀燒賣反而是最有surprise 第一次食燒賣竟然個有大量的甫魚碎😳燒賣就是普通的蝦肉豬肉燒賣但甫魚碎係令成個燒賣更多層次🤭
➕點心
➖頭蒜虎皮尖椒➖
➖紅米魚茸脆竹腸➖
➖手打順德鯪魚球➖
➖甫魚乾蒸燒賣➖
2024-04-09 0 瀏覽
同老公過嚟盈館飲早茶,叫咗四道點心。酒樓又舒服,坐喺度慢慢嘆慢慢食,悠悠閑閑過咗一個上午。香煎鮮肉韭菜餃,餃子以鮮嫩的豬肉和香氣四溢的韭菜作餡料,餡料調味非常惹味,材料足又多汁,煎到外皮香脆微焦。當餃子放入口中時,香氣就迅速散發開來,令人食指大動。美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟晶瑩鮮蝦餃,以鮮嫩的蝦肉為主要食材,搭配著精心製作的餃子皮,形成了一個晶瑩剔透的外觀。每一顆餃子都裝滿了鮮美的蝦肉,令人難以抗拒。美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟豉汁蒸鳳爪是廣東人最喜愛的港式點心,我都唔例外。鳳爪經過精心處理,肉質鮮嫩多汁,搭配豉汁的調味料蒸煮而成。每一隻鳳爪都被豉汁包圍,每一隻都充滿香甜味。美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆滷水豬腳仔經過長時間的滷煮而成。豬腳仔肉質鮮嫩,滷汁的香味將豬腳仔的肉質完美提升。肉質細嫩多汁,滷汁的調味絕對讓人回味無窮。美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟
美味指數:🥟🥟🥟🥟🥟
美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
美味指數:🧆🧆🧆🧆🧆
2024-04-02 0 瀏覽
呢度夜晚都好滿座,好多人,見到枱枱都有叫唔同晚小菜,非常吸引!首先要推介既係盈館小炒王!小炒王集合佐多種經典食材,包括香糯肥美既叉燒,鮮美爽彈既蝦仁,咸香煙韌既蝦乾,脆香甘香既腰果,清爽爽脆既韭菜花同菜甫,有層次既口感味道,真係一試難忘(*^o^*)之後要推介既係佢地和風雜菜煲,不同鮮嫩既蔬菜搭配上其他菇菌配料,每一口都帶黎舌尖既滿足感,無論係慰藉心靈定係滿足味蕾,都能完美滿足(#^.^#)海鮮方面要推介既係西蘭花炒帶子蚌,細滑鮮嫩既帶子同爽甜彈牙既蚌相得益彰,加上青翠爽綠既西蘭花,食起上黎口感豐富多樣,令人回味無窮(=^x^=)最後要推介既係避風塘脆茄,色澤金黃,口感酥脆,每一口咬落去,茄子既鮮嫩搭配上外酥里嫩既口感,再加上香酥可口既脆蒜,令你既味蕾不禁陶醉其中(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2024-04-02 0 瀏覽
💚金蒜陳醋拍青瓜💚呢個小食色香味俱佳,清脆既青瓜搭配經過特殊處理既金蒜同陳醋,爽口而不失鮮美,每一口都能感受到金蒜既濃郁香氣同陳醋既醇厚口感,令人回味無窮!💛香煎鮮肉韭菜餃💛新鮮薄薄既餃子皮包裹住豐富多汁既鮮肉餡料同韭菜,經過特製既煎炸工藝,令餃子外脆內軟,口感十分迷人,咬落去,被鮮肉同韭菜既香味充盈口中,加上爆汁既效果,令人感覺彷彿置身於美食既天堂!🧡北菇棉花雞🧡精選佐新鮮既雞肉同香菇,加入棉花,悉心燉煮而成,無添加過多味精,雞肉嫩滑多汁,香菇鮮香撲鼻,棉花爽嫩香甜,整體口感極為細膩,每一口都能感受到濃郁既香味!❤️紅米魚茸脆竹腸❤️腸粉既皮係用紅米製成,紅米皮煙煙韌韌,好有口感,餡料再配上不同蔬菜嘢魚茸,口感爽嫩爽脆,好有層次,唔駛點豉油都好香好好食!
💚金蒜陳醋拍青瓜💚
💛香煎鮮肉韭菜餃💛
🧡北菇棉花雞🧡
❤️紅米魚茸脆竹腸❤️
2024-04-02 0 瀏覽
昨晚早訓☺️點知一訓就訓到第二朝,出去睇吓有咩好野食,起身唔想煮,去盈館食,之前有聽人講過,都有啲印像,去到現場印像更深刻,呢度好大,似間酒樓咁,見到好多綠色既裝潢,好多點心好多選擇☺️點了最常食既幾款☺️都來得好快,見佢送到黎仲係好熱,熱到出煙,以下就簡單評語一下:「晶瑩鮮蝦餃」亮晶晶又有通透既外皮,包住鮮蝦,成個外型就係一個蝦餃咁,呈現半透明狀態,入面都係鮮蝦,有食到蝦既鮮味,蝦既味好濃,成個質感都好食🏆「甫魚乾蒸燒賣」燒賣係酒樓成日都有食,呢入燒賣好特別,加入甫魚乾,好有魚乾味,本身燒賣既味都好鮮,加埋魚乾味道,令到成個燒賣都好濃郁🏆「香煎鮮肉韭菜餃」煎得好香,韭菜餃既味道好鮮,加上豬肉一齊,真係好濃郁,整得好好食,外型都包得好靚,熟到半透明狀態 🏆「紅米魚茸脆竹腸心」佢外面既部份好惹味,呢個點心夠特別,都未試過,好有創意既一種點心,無人諗得到,而且食材都好稀有,總知好少見🏆
「晶瑩鮮蝦餃」
「甫魚乾蒸燒賣」
「香煎鮮肉韭菜餃」
「紅米魚茸脆竹腸心」
2024-04-02 0 瀏覽
陳師奶推薦「盈館」抵食又好食,我就帶老公同奶奶去咗飲茶,真係有驚喜!呢間餐廳氣氛輕鬆,真係好適合一家人嚟聚餐🍽️避風塘脆茄🍆呢個菜嘅外觀好吸引,茄子炸到金黃酥脆,茄子嘅肉質嫩滑,加上避風塘嘅香脆口感,真係好過癮💥而北菇棉花雞🐔份量好足,咬落去好多汁,真係好好味!北菇同雞肉嘅鮮味融合得恰到好處,每一口都令人滿足😌紅米魚茸脆竹腸好精緻🌾竹筍腸包裹住魚茸,色彩鮮豔。一口咬落去,竹筍腸嘅脆口感同魚茸嘅鮮味交織在一齊,好有創意🌼老公叫咗個甫魚乾蒸燒賣,燒賣包裹住鮮嫩嘅甫魚乾,燒賣皮薄餡多,甫魚乾嘅鮮味散發出來,好特別又唔會搶咗燒賣嘅肉味💯今餐老公同奶奶都食得開心😄咁就咩抵啦🎵下次同朋友再黎食下先

今餐老公同奶奶都食得開心😄咁就咩抵啦🎵下次同朋友再黎食下先
2024-04-02 0 瀏覽
又係在OpenRice 揾餐廳嘅時候了,幸好今次揾的呢間酒樓一家人都表示滿意👍🏻這間酒樓是位於旺角和油麻地,交通真的幾方面,而且地理位置十分佳。今次係同家人一齊去食午餐🍱整體都係幾好的,我地叫了手打順德鯪魚球,豉汁蒸鳳爪,金蒜陳醋拍青瓜和紅米魚茸脆竹腸。鯪魚球一共有3大粒,每一粒都調味得幾好,有香蒽的加持係更加香。而鳳爪就係重口味一點但勝在鳳爪整得都林!個人最鐘意是青瓜🥒和腸粉,青瓜蒜味好香再加上醋會忍唔住食唔停。腸粉同普通的有點不同,竟然有魚茸係入面,腸粉都好滑😚
2024-04-02 0 瀏覽
今日約朋友過嚟一齊食飯聚會,喺旺角創興廣場呢間叫盈館嘅菜館食飯。餐廳裝修時尚簡約,環境光猛又乾淨。我哋叫咗四道菜。蒜🧄子上湯豆苗,以新鮮嫩綠的豆苗搭配香氣四溢的蒜子湯底,絕對能夠為您的味蕾帶來驚喜。豆苗的纖維質柔軟細嫩,搭配清爽的湯汁,帶來清爽又充滿蒜香的美味!西蘭花🥦炒帶子蚌,西蘭花鮮嫩爽脆,帶子蚌鮮甜,肉質柔軟,豐富口感相互輝映,色彩豐富,令人食指大動。西蘭花的清香和帶子蚌的鮮嫩,令人回味無窮。滷水豬腳🐖仔,滷水味道濃郁的滋味。豬腳仔經過滷製,肉質鮮嫩多汁,入口即化,搭配滷水的香氣,使得整道菜品更加美味可口。豬腳仔的滷汁入味,豐富的口感和滋味在口內漫延。金蒜陳醋拍青瓜簡單卻美味。呢道涼拌菜充滿金蒜的辛香和陳醋的酸甜,兩者完美融合,為青瓜增添了一道獨特的風味。青瓜的清脆口感與金蒜陳醋的調味相得益彰,有一份清爽而又香的口感。
2024-04-02 0 瀏覽
坐低見到餐牌好多野食,所以直接問餐廳店員有咩好推介?佢就話一定要試佢哋嘅招牌菜式,估唔到味道又幾驚喜!我地評分都好高。《遠年陳皮牛肉球$$$$金蒜陳醋拍青瓜 $$$$避風塘脆茄$$$$》❤️🔥 遠年陳皮牛肉球一啲都唔羶,牛肉中含有豐富的蛋白質、維生素和礦物質。食落好軟糯嘅肉質,仲要非常入味!❤️🔥 ❤️🔥無論系賣相定系味道都系甘好食甘正。 ❤️🔥《金蒜陳醋拍青瓜》它由青瓜🥒、陳醋組成。蔬菜富含纖維、維生素和礦物質,具有抗氧化和抗炎作用。清爽解膩之選。❤️🔥《北菇棉花雞》超級大兜,北菇的咸味和棉花雞,仲有其他配料相互融合,口感獨特。濃厚又鮮甜吾會膩,真系好高質!大滿足啊!•ʚ♡⃛ɞ ʚ♥︎ɞ ❤️🔥真心覺得都好正。總括而言,❤️🔥 呢度既位置好方便,而且食物質素高,值得推介。
❤️🔥《金蒜陳醋拍青瓜》
❤️🔥《北菇棉花雞》

2024-04-02 0 瀏覽
今日我帶埋婆婆同媽咪去咗旺角嘅「盈館」,係間好精緻嘅茶樓,裝飾好光猛又乾淨,店員都好好人😗一黎就叫個婆婆最愛嘅豉汁蒸鳳爪🖐🏻啲鳳爪柔軟嫩滑,加埋濃郁嘅豉汁,真係好難抗拒🤤一口咬落去,鳳爪肉質鮮嫩多汁🫨而豉汁嘅鹹香同微辣,更加增加咗呢道菜嘅層次感🌶️再黎個遠年陳皮牛肉球🤎牛肉球加埋陳皮嘅香氣,真係令人流口水😋牛肉球口感有彈性🐮充滿咗肉汁嘅鮮味。而陳皮嘅特殊香氣,仲加咗一抹獨特嘅風味😳手打順德鯪魚球到啦~呢道菜要廚師嘅手藝,每一粒鯪魚球都經過精心製作😎咬一口,鯪魚球滑嫩,魚肉鮮甜香氣四溢💨連我媽都大讚好食🤩再追加個北菇棉花雞🐥嫩滑多汁,北菇嘅香氣同雞肉嘅風味結合得完美⭕️真係令人停唔住!每一口都係一種享受‼️