近日食西餐多了, 感覺有點悶, 所以今天轉食中餐! 放工隨bff來到盈館吃中菜, 心情特別興奮~ 從餐牌上看, 菜式選擇不少, 價錢合理, 三選一必食推介很吸引, 脆皮BB乳豬半隻$98, 超值, 可惜兩位女生不能吃太多, 唯有放棄!  姬松茸魚唇燉老雞 女生要多喝湯水幫助養顏, 老雞湯很美味, 雞味濃郁, 味道有點像濃縮雞精, 相信是用上長時間燉煮, 而湯內更加入了花膠、姬松茸及魚唇等滋陰材料, 花膠厚身帶膠質, 姬松茸菌味濃重, 口感爽脆, 魚唇軟滑, 很好吃 !   脆皮香燒乳鴿 乳鴿外層烤至金黃色, 香噴噴, 乳鴿外層香脆, 內層肉質嫩滑, 肉汁豐富, $38一隻很抵食, 而且不是限量, 可以任點, 掌聲鼓勵 金銀蛋浸涼瓜 平日吃的多是金銀蛋浸莧菜, 這次見到餐牌上是金銀蛋浸涼瓜. 覺得很特別, 所以點來吃, 涼瓜很爽口, 味道甘而不苦, 浸泡在金銀蛋湯內, 味道會帶點鹹香, 清熱又好吃~ 盈館  旺角彌敦道593-601號 創興廣場7樓

近日食西餐多了, 感覺有點悶, 所以今天轉食中餐!

放工隨bff來到盈館吃中菜, 心情特別興奮~

姬松茸魚唇燉老雞

脆皮香燒乳鴿

金銀蛋浸涼瓜

盈館
旺角彌敦道593-601號
創興廣場7樓
2019-08-13
2019-08-15 776 瀏覽
網上看過這位於創興廣場7樓開業不久的食肆,今天終於有機會到此試試。升降機門一開,便見多排座椅給食客在繁忙時段坐下來等候,頗為䀡心。但我們二人今天未到十二時便扺達,時間尚早,隨即可入座。進入大堂,地方光猛,燈光柔和,天花板和地氈顔色互相輝影,給人一種時尚感覺。除此之外,此食肆採用的茶壺茶杯等器皿亦頗特別。~西班牙黑毛豬叉燒腸腸粉滑溜,饀內的黑毛豬叉燒惹味,燒得不會太燶,肉質爽口。標榜健康有營的西班牙黑毛豬果然名不虛傳。叉燒腸沾上甜豉油來吃,更加美味。~一口飽魚燒賣2件爽口小鮑魚配啖啖肉的燒賣很有𡁻口。~蘿蔔絲鹹水角賣相討人,紅蘿蔔型狀的鹹水角與餡內的蘿蔔絲互相揮影。一口咬下,味道多層次。~鮮蝦腐皮卷腐皮炸得脆脆的,內裏的蝦肉爽口。沾上香醋來吃更為美味。~小心流沙豬嘜飽小豬嘜頭做得頗為可愛,飽內的奶皇做出流沙的効果,味道微甜,飽皮不會痴牙。~四寶滑雞扎腐皮包著豐富的餡料:魚肚吸滿了汁,非常惹味;芋頭粉滑;滑雞肉被醃得人味:火腿為雞扎增添了另一種味道。~鳳爪排骨煲仔飯迷你煲仔飯加了甜豉油來吃更為味美。原隻鳳爪炆煮得夠腍,排骨反而有點韌。整個飯份量不多,很容易便吃掉一煲。今天的午餐在新環境下進

~西班牙黑毛豬叉燒腸

~一口飽魚燒賣2件
爽口小鮑魚配啖啖肉的燒賣很有𡁻口。

~蘿蔔絲鹹水角

~鮮蝦腐皮卷
腐皮炸得脆脆的,內裏的蝦肉爽口。沾上香醋來吃更為美味。

~小心流沙豬嘜飽

~四寶滑雞扎

~鳳爪排骨煲仔飯

今天的午餐在新環境下進食,感覺滿足。

2019-08-12
  • 西班牙黑毛豬叉燒腸
  • 小小豬嘜流沙包
2019-06-22 2894 瀏覽
中國人始終比較鍾意食中菜,尤其一家人,更加鍾意圍桌熱左,大家可以食一餐飯,傾吓計。今日同屋企人去咗旺角創興食飯,因為上次同屋企人食燒肉,見到樓下派傳單嘅姐姐介紹7樓開咗一間新酒樓,所以就帶爸爸媽咪你試吓。一上到7樓,電梯門一開,真係估唔到喺旺角咁繁榮嘅地方都有一間咁舒適嘅酒樓,可能由於新開張嘅關係,所以好乾淨,而且座位與座位空間感十足,唔會坐得太擠迫, 服務員嘅態度亦都親切有禮,完全唔覺得係旺角。餐牌設計圖文並茂,除咗有一啲家常小菜,亦都有一啲推介小菜,我地點左幾個小菜,全部水準都好平均,而且好好食。寸露珍菌扣花膠煲 $108佢嘅花膠好大塊,雖然唔算好厚身,不過好入味,好軟稔,呢一碟小菜都幾重口味,如果送白飯就啱晒啦。西班牙黑毛豬义燒皇 $148呢碟叉燒皇唔會有太多色素,肥瘦均勻,咬落不黏口,幾美味。西班牙黑毛豬,比一般我們吃到的叉燒更加爽口,所以特別美味。北京片皮鴨 $188片皮鴨皮真係超香脆,即叫即烤,最叻就係店長將片皮鴨片得厚薄得宜,唔會片左好多肉出嚟,影響咗香脆嘅鴨皮口感。不過片皮鴨腳薄餅皮略嫌有點厚。紫薯淮山浸菜苗 $88呢一個菜苗簡直係賣相一百分,第一次食紫薯加淮山嘅配搭,

寸露珍菌扣花膠煲 $108

西班牙黑毛豬义燒皇 $148
呢碟叉燒皇唔會有太多色素,肥瘦均勻,咬落不黏口,幾美味。
西班牙黑毛豬,比一般我們吃到的叉燒更加爽口,所以特別美味。

北京片皮鴨 $188

紫薯淮山浸菜苗 $88
呢一個菜苗簡直係賣相一百分,第一次食紫薯加淮山嘅配搭,雖然味道唔會話特別驚喜,不過紫薯都幾香甜,而且啲湯係淺紫色,真係好靚呢。

黑椒牛仔骨煲 $138
牛仔骨嘅數量都幾多,而且都幾大塊,唔會太老,成個煲熱辣辣,好好食。最鍾意食煲入邊嘅洋蔥同埋其他配菜,非常入味呢。

黑松露滑蛋炒蝦仁 $108
炒蛋雖然唔算好滑,不過都唔錯喎,而且都食得出黑松露嘅味道,啲蝦雖然新解蝦,但係整體都唔錯呢。

旺角咁繁華的地區有一間坐得舒適,食物質素唔錯嘅酒樓,值得推介。
2019-06-10 2156 瀏覽
旺角創興廣場最近開了一間新酒樓,好,一於試下。酒樓名為「盈館」,原來開業了只是一個月左右,在5月9日才正式開張,酒樓其中一道特別推介的菜式,是以西班牙黑毛豬製作的叉燒。這晚我與太太便試了這「西班牙黑毛豬叉燒皇」($148/份),加多兩隻「香燒乳鴿」($38/隻)和一煲「松露珍菌扣花膠煲」($108),做兩夫妻的晚餐。「西班牙黑毛豬叉燒皇」的賣相其實不太吸引,顏色偏暗,缺少光澤,幸好它外在美雖然欠佳,內在美可是有的,肉質軟熟,味道也不錯,雖未至於是叉燒皇的級數,仍然可取。兩隻價錢便宜的「香燒乳鴿」雖然體型偏瘦,肉不夠多,不過醃得十分入味,即使不蘸淮鹽或喼汁,已經夠味。「松露珍菌扣花膠煲」味道挺好,花膠份量不少,配以雜菌、彩椒與小棠菜,在松露醬調味下,好味又健康。值得一讚的還有免費奉送的糖水,是美味的「雪耳蕃薯糖水」,薑味重,甜味適中,是我喜歡的味道。這間樓上新酒樓,地方簇新開揚,有不少海鮮可吃,部分菜式也頗新穎,價錢合理,都算是個不妨一試的用餐好地方 。
旺角創興廣場最近開了一間新酒樓,好,一於試下。
  • 松露珍菌扣花膠煲
  • 雪耳蕃薯糖水
2019-06-01 2170 瀏覽
原來呢間酒樓係新開的,唔怪得裝修咁鮮明啦位與位之間唔會太貼茶壺餐具都有別於一般酒樓果啲,呢度用既係靚啲啲海鮮餐都好抵食,三百幾蚊就食到龍蝦喇最後我地決定要「海鮮三寶」蟶子係用蟶子皇的口感夠爽口,蒸得岩岩好,一啲都唔韌而且真係一啲沙都無蒜蓉仲要係炒香過的,又夠多不過唯一美中不足既就係粉絲太碎,同埋太少了唔係用波士頓龍蝦,係用龍蝦界既一哥藍龍蝦舊舊都好大舊肉架口感超爽口彈牙個鉗既肉好厚肉呢個真係要食呢個菜都有驚喜,個湯係用蕃茄炒香過的,顏色都靚啲果然有營我好鐘意食燒乳鴿不過呢隻乳鴿就thin左啲幸好係新鮮炸起的,所以係好食的,又好juicy只不過唔係啖啖肉仲有水果盤送添,擺盤都好有心思
原來呢間酒樓係新開的,唔怪得裝修咁鮮明啦
位與位之間唔會太貼

茶壺餐具都有別於一般酒樓果啲,呢度用既係靚啲

啲海鮮餐都好抵食,三百幾蚊就食到龍蝦喇

最後我地決定要「海鮮三寶」
蟶子係用蟶子皇的
口感夠爽口,蒸得岩岩好,一啲都唔韌
而且真係一啲沙都無
蒜蓉仲要係炒香過的,又夠多

不過唯一美中不足既就係粉絲太碎,同埋太少了

唔係用波士頓龍蝦,係用龍蝦界既一哥藍龍蝦
舊舊都好大舊肉架

口感超爽口彈牙
個鉗既肉好厚肉
呢個真係要食

呢個菜都有驚喜,個湯係用蕃茄炒香過的,顏色都靚啲
果然有營

我好鐘意食燒乳鴿
不過呢隻乳鴿就thin左啲
幸好係新鮮炸起的,所以係好食的,又好juicy
只不過唔係啖啖肉

仲有水果盤送添,擺盤都好有心思

2019-05-30
2019-10-07 18 瀏覽
之前同同事傾開計我哋兩個都想食點心做午餐,但係公司附近啲酒樓通常都好嘈坐得唔舒服係比啲一大班人食嘅話就會好方便!有日聽朋友講哩度開左間精緻點心酒樓,唔會覺得嘈又坐得幾舒服,於是約同事黎食!唔知係樓頂高定啲枱有足夠嘅空間,真係坐好多人都唔覺得嘈,岩哂同同事講下八卦傾下計,起碼唔洗吵架咁大大聲叫出來!食物係走精緻路線,叫完一堆野食感覺好新鮮,唔係平時果啲!我最欣賞係佢個日式胡麻鮮淮山,加左少少芥末味,醒神好味👍🏾👍🏾👍🏾鮑魚燒賣,賣相精緻,唔會一大舊肥肉😋😋😋蝦餃,如果唔係喉嚨痛怕熱氣,我地會食脆皮果款,下次就叫脆皮蝦餃先得☺️☺️🤗🤗黑金流沙包喺炭黑嘅包包面有一劃金彩,特別吸精😌😌一撕開,超級流心😍😍😍唯一後悔嘅係我地叫哂野食先發現未叫叉燒,但因為驚食唔哂冇追加叫到佢個叉燒☹️☹️☹️下次我一定要食😌😌😌🥳🥳🥳總括來說「會有下次啦!😋」

食物係走精緻路線,叫完一堆野食感覺好新鮮,唔係平時果啲!
日式胡麻鮮淮山

鮑魚燒賣,賣相精緻,唔會一大舊肥肉😋😋😋
一口鮑魚燒賣

鮮蝦餃

黑金流沙包中

總括來說「會有下次啦!😋」
燒腩仔河粉
2019-10-04
日式胡麻鮮淮山
一口鮑魚燒賣
鮮蝦餃
燒腩仔河粉
2019-10-05 17 瀏覽
和媽媽兩人吃晚飯,喜歡吃中式的,可以慢慢吃,嘆下茶。我們到旺角按摩後,便在附近找了間酒樓坐下來。鐵觀音喝下去就知道不是廉價的貨,比較香醇。前菜有鮑汁花生,很入味,令我停不下來。我點了老年陳皮一字骨,香氣四溢,甜甜的香醋味,有點類似鎮江骨,但肉很多而且嫩滑,十分開胃。金沙南瓜條,內層是鬆軟南瓜條,外層是咸蛋黃炒香,金黃色包著南瓜,還有香醋汁,吊起味道,進一步提升。普寧豆醬啫生菜膽,上菜時,侍應還幫我們多炒幾下,更入味均勻,生菜膽很青嫩,配上普寧豆醬,色香味俱全。最後經理還送了綠豆沙,放了臭草,十分足料,清熱解暑。
和媽媽兩人吃晚飯,喜歡吃中式的,可以慢慢吃,嘆下茶。

我們到旺角按摩後,便在附近找了間酒樓坐下來。

最後經理還送了綠豆沙,放了臭草,十分足料,清熱解暑。
2019-09-11
  • 老年陳皮一字骨
  • 金沙南瓜條
  • 普寧豆醬啫生菜膽
2019-10-03 17 瀏覽
今日約咗屋企人食飯,成家人食都係要搵間坐得舒服的中餐,經朋友介紹就來到這個在創興樓上的中餐館 盈館。 這裏的裝修很光明透亮, 座位舒服。晚的套餐也不貴價錢如街邊的大排檔一樣, 我們先叫了個金不換鹹魚蓉肉碎茄子煲, 潮式炸蠔餅,還有一個優惠必食嘅清蒸游水沙巴龍躉仔。 茄子煲想到來又中肯新鮮滾熱辣, 好友大排檔的風味, 一開始送飯很好吃, 冷卻了略嫌太油。蠔仔餅出乎意料的大份,入面的蠔仔很大粒很新鮮,餅脆脆的。 值得一試。 最有驚喜是沙巴龍躉仔, 龍躉制的份量也很大等於1條鯇魚那麼大,。肉質鮮嫩有咬口,清蒸非常好味, 餐牌上只是$98, 非常值得是。 最後還有免費的紅豆沙甜品,是一個很好的餐廳讓一家人聊天。

晚的套餐也不貴價錢如街邊的大排檔一樣,

最後還有免費的紅豆沙甜品,是一個很好的餐廳讓一家人聊天。
2019-10-03 17 瀏覽
每隔幾個月我就要出旺角入貨,今次平日放工時間過去,快手買完都已經七點半了,同行朋友最喜歡食中餐,我在網上找了創興中心的盈館,因為 最近我們購物的地方。 環境都很舒服,剛好安排的坐位在魚缸附近,又有電視看,服務員態度欣勤,感覺很好。 看了看餐牌,有個超值海鮮組合,有我喜歡吃的龍蝦,二話不說就點了這款。 芝士焗波士頓龍蝦:送伊麵底,熱騰騰送上來,很香,中間兩件龍蝦啖啖肉,口感彈牙又鮮甜。 清蒸游水沙巴龍躉仔:同樣很鮮甜,肉質很嫩滑。 最後,酒樓還奉送綠豆沙糖水,煮到起沙,又不會太甜,味道很好。

清蒸游水沙巴龍躉仔:同樣很鮮甜,肉質很嫩滑。

2019-09-29 28 瀏覽
片皮鴨誰不愛吃,聽說旺角有間便宜的片皮鴨,於是便來一試。餐廳位於樓上,屬於中菜館,空間非常闊落,很適合家人或一大班人聚會。片皮鴨事不宜遲,叫個片皮鴨吃先,片皮鴨很厚肉,而且皮脆肉嫩,好味,加上份量比想像中多,抵吃,美中不足就是粉皮太夠,如簿一點就更好。咸蛋菜湯煲菜很鮮嫩,加上吸收了湯的香味,白菜吃起起來更加香甜好味,配上咸蛋,味道提昇去到另一層次,又香又甜,送飯一流。福建炒飯最後就是福建炒飯,一來飯炒得很香,二來就是配料很多,味道又不salty,好味!

片皮鴨

咸蛋菜湯煲

福建炒飯
2019-09-21
2019-09-26 32 瀏覽
今日約左好耐無見的舊同事行街食飯,鬧市中想搵一間中菜都難搵,但舊同事介紹這間盈館,咁就去試下喇,上到去環境濶落。【濃湯浸四寶蔬】我地點了個濃湯浸四寶菜,內裡有菜心、白菜仔、西蘭花、芹菜配上雲耳、冬菇、淮山杞子,煮出來的濃湯勁鮮甜,食素人士必選。【老年陳皮一字骨】我們第一次食到這種的陳皮一字骨,一字骨比我想像中都算多,表面醬汁酸酸甜甜,仲帶點陳皮香味,十分醒胃。【荷香蟲草花蒸滑雞】所有蒸既餸我都非常喜歡,同我見有個叫荷香蟲草花蒸雞,咁就一定要叫喇,這個雞件蒸得十分嫩滑,雞件同雲耳蟲草花杞子冬菇放在荷花葉表面一齊蒸,所以蒸出來仲帶點荷葉香的味道,真不錯。食完都覺得非常養生。
【濃湯浸四寶蔬】
【老年陳皮一字骨】
【荷香蟲草花蒸滑雞】
2019-09-23
  • 濃湯浸四寶蔬
  • 荷香蟲草花蒸滑雞
2019-09-25 27 瀏覽
行開旺角,總是吃火鍋或放題,這次就和女友來中菜館試試。這中菜館格局舒服,座位寬闊,而且燈光明亮,予人舒服的感覺,像是置身家居一樣。炸乳鴿首先叫了女友最愛的炸乳鴿,乳鴿擺設得非常吸引,像是一件活物一樣。乳鴿皮脆肉香,可惜就是size小了一點。龍蝦伊面龍蝦伊面我的最愛,來到菜樓一定必叫。龍蝦肉新鮮,但不夠大隻,反而伊面比想像中多,伊面吸收了醬汁的味道,非常好味。福建炒飯最後就是福解炒飯了,炒飯很香,份量比想像中多,飯汁和料比想像中入味,讚。
行開旺角,總是吃火鍋放題,這次就和女友來中菜館試試。這中菜館格局舒服,座位寬闊,而且燈光明亮,予人舒服的感覺,像是置身家居一樣。

炸乳鴿

龍蝦伊面

福建炒飯

2019-09-23 44 瀏覽
旺角一向多嘢食, 估唔到創興廣場裏面竟然有一間 咁特別嘅中餐酒樓, 盈館 冇其他酒樓擠迫嘅感覺, 聽聞餐廳最出名嘅係豚肉叉燒,但你我地最後見到有其他菜式好吸引。我地首先order咗半隻雞煲,乳鴿,金銀蛋苦瓜。雞煲一上枱嘅時候已經香氣四溢, 隱約聽到隔離枱都好想叫,雞煲唔算好辣,而且芹菜,洋蔥令到雞煲更加入味乳鴿:皮脆肉嫩,不得不讚金銀蛋苦瓜:喺外面嘅酒樓相對比較難食到, 但估唔到餐廳張苦瓜每一片都切得好薄,而且唔會好苦,好特別

我地首先order咗半隻雞煲,乳鴿,金銀蛋苦瓜。

雞煲一上枱嘅時候已經香氣四

乳鴿:皮脆肉嫩,不得不讚