走過街口,彷彿有種神秘的味道緊緊牽引住我嘅味蕾,於是決定入去這家店試吓傳說中嘅蜂巢蛋卷。咬落去嗰刻,啲蛋卷鬆化得嚟有勁,夠脆又唔會太甜,好過癮🤤。每款蜂巢蛋卷啖啖香濃,有種牛油係咀嚼間慢慢溶化嘅滋味。中秋節鬼鬼祟祟地接近緊,就算唔係買月餅嘅心情,都會想一試流心奶黃同流心薑汁白蓮蓉月餅。呢兩款月餅真係超正!流心奶黃嘅奶香同鹹蛋黃嘅鹹香結合得天衣無縫,完美得宜家都仲回味緊。至於流心薑汁白蓮蓉,清新嘅蓮蓉同微辣嘅薑汁交織成一種冇踩過界嘅新滋味,呢個創意真係有心思!😋而家嘅飲食文化好講究真材實料,眼前呢家店無疑係貫徹呢個理念。店員熱情,解釋每款產品嘅特色都好耐心,叫人感受到港式好客嘅態度。無論係想滿足一下自己嘅小慾望,定係送禮自用兩相宜,呢間店提供嘅選擇絕對可以滿足到你!🥮🌟

2020-10-07 4009 瀏覽
之前曾分享過「皇玥」嘅兩款經典奶皇月餅,早前偶爾經過其尖沙咀店,知道佢哋都出咗款榴槤奶皇月餅,雖然唔喺人人都鍾意嘅款式,但卻喺我倆公婆頗心水嘅口味,故短篇寫寫分享一下。之前嘅食評都介紹過晒佢哋嘅背景,以及包裝點樣花心思,所以,今次就唔嘥篇幅講咁多。總之,「流心貓山王榴槤月餅」($328)外觀典雅,長形皮革紋理紙盒喺其獨特標記,送禮一流。如之前嘅流心奶皇月餅,都喺一盒6個裝,每個獨立包裝,迷你小巧,一次一個,啱啱好。講得喺流心就唔喺流料,一切開陣陣榴槤飄香,貓山王榴槤唔喺浪得虛名,而中間嘅榴槤流心餡睇落都好軟滑,今次我無叮熱佢,因怕啲流心餡瀉晒出嚟,反而依家咁樣,有種軟心嘅感覺仲正。配合埋餅心香滑嘅奶皇餡,香而不膩,實在無得輸。  質素即喺質素,「皇玥」個名差唔多喺一種保證,皆因前後試過佢哋幾款產品,都無令人失望。
流心貓山王榴槤月餅
。配合埋餅心香滑嘅奶皇餡,香而不膩,實在無得輸。
外賣自取
2020-06-27 3717 瀏覽
今日諗住買月餅送禮,去左尖沙咀揾下有咩得體又抵買既舖,經過加連威老道見到新開既餅舖,之前睇過係半島首創奶皇流心月餅既葉師傅研發!入面有好多中式禮餅,有月餅,蝴蝶酥,杏仁條等等,樣樣都吸引!屋企人鐘意食蝴蝶酥,見到有幾種口味,最得揀左榛子蝴蝶酥($138) 翻屋企第一件事就梗係同屋企人開心share食落超脆超香牛油味🥰 入面榛子令個蝴蝶酥更加多同多左啲果仁味~ 細細塊一啖一舊就啱啱好😛 話咁快成盒已經一次過俾人食晒啦

2020-06-24 3118 瀏覽
屋企人好鍾意食蝴蝶酥,咁啱今日行經尖沙咀加連威老道見到皇玥,於是行入去逛下。店舖好闊落,內裡布置好有心思,門口有個老香港懷舊風的打卡位。 店員好有禮貌,仲可以試食各款餅食。店員介紹呢度嘅蝴蝶酥是由米芝蓮餅藝大師黎永冠師傅主理。黎師傅銳意鑽研,創製出12款口味的蝴蝶酥。買了盒伯爵茶蝴蝶酥精裝禮盒回家做tea, 口感鬆化,有清新嘅伯爵茶香,唔會太甜,一盒有四包,每包有四塊。酥餅採用法國天然牛油,牛油香味自然,質感綿滑,加上來自英國的上等伯爵茶葉,帶來不澀口的伯爵茶香👍🌈。

2020-06-24
  • 伯爵茶蝴蝶酥
2020-03-22 3196 瀏覽
買了原味蛋卷兩次,好香牛油同蛋味。唯一奇怪的是只有三條短蛋卷的包裝, 鐵盒一盒八包$198,因為三條短的其實等於一條傳統長蛋卷😅所以價錢係相當貴而且over pack. 送禮會比較合適。我個人鍾意傳統的長條可以試真個味。雖然比較貴但在本地制作來說是個不錯的選擇👍🏻
15 分鐘 (外賣自取)
2020-03-09 2918 瀏覽
經過尖沙咀加連威老道, 見到呢間本地餅舖, 當然要支持本地製造, 產品有蝴蝶酥, 蛋卷, 曲奇餅及唐果子, 見到現在全店買一送一, 更重要的店內各款都有試食, 蝴蝶酥, 蛋卷, 曲奇餅狂熱的我當然不會錯過, 蝴蝶酥有12款口味(原味/麻辣/榛子/百里香/伯爵/小米/椰子/五穀/紫菜/蕃茄/杏仁/芝麻), 蛋卷有6款口味(原味/伯爵/椰子/香蔥紫菜/咖啡/榴槤), 真系花多眼亂, 最後我同朋友就買左四盒, 兩盒蝴蝶酥, 原味及紫菜味,  兩盒蛋卷蛋, 原味及榴槤味. 蝴蝶酥$138/2盒, 1 盒有4包, 每包有4條. 蛋卷$108/2盒, 1 盒有4包, 每包有3條. 買一送一真這價錢可以試一試, 多多支持香港本土製造.

蝴蝶酥$138/2盒, 1 盒有4包, 每包有4條.
蛋卷$108/2盒, 1 盒有4包, 每包有3條.

買一送一真這價錢可以試一試, 多多支持香港本土製造.

2020-03-08
2020-01-13 2640 瀏覽
這次去了尖沙咀的皇玥餅藝逛逛 店鋪裝修挻美麗感覺不像一般的曲奇餅店 有一種華麗裝修的外觀食物款式挻多 有傳統香港小食 也有現代元素的食物集合新舊交融的食物 看到還有精美的舊式糕點很美放在門口當眼位置 令人感到挻吸睛的感覺☺️🤤🤤·朱古力杏仁精裝曲奇 HKD$98禮盒的包裝很美 打開裡面看看是獨立包裝 是挻方便不用怕食不完會變腍 味道挻香 咬落去很香朱古力味再咬下去食到杏仁的口感 而且味道不算太甜挻不錯店鋪環境挻整齊🤔 地理位置挻方便 食物份量不過不失味道可以接受因為不太甜 價錢是中等價錢 服務態度不錯

這次去了尖沙咀的皇玥餅藝逛逛 店鋪裝修挻美麗

再咬下去食到杏仁的口感 而且味道不算太甜挻不錯

店鋪環境挻整齊🤔 地理位置挻方便 食物份量不過不失
味道可以接受因為不太甜 價錢是中等價錢 服務態度不錯

2019-12-25
$98 (其他)
近兩年中秋節都有購入皇玥的流心月餅,至今仍是個人心目中最出色的月餅品牌。後來皇玥更不斷推陳出新,研發出蛋卷、蝴蝶酥及唐果子等烘焙產品。經典流心雙輝月餅 ($388)月餅由前半島奶皇月餅始創人葉永華師傅監製,流心雙輝月餅包括流心奶黃及流心芝麻月餅各四件,值得一提的是皮製月餅盒既精緻又實用,分為兩層可以循環再用毫不浪費。月餅放置室溫未經加熱已經相當流心,流心奶皇月餅比流心芝麻油膩感重,拿起已經感受到芝麻月餅外皮明顯乾爽得多;以焗爐翻熱後外皮酥脆得有如牛油曲奇,富牛油香而且厚薄適中,更加沒有出現皮餡分離。流心芝麻月餅為葉師傅首創的款式,芝麻餡與奶皇餡一樣幼滑細膩,質感油潤綿密但不會過分黏稠。芝麻餡黑芝麻味香氣濃郁,而奶皇餡的鹹蛋黃味與奶香亦醇厚平均,色香味俱全。經典奶黃月餅 ($318)相比流心奶黃月餅,經典版的奶香更加醇厚突出,但此消彼長鹹蛋黃香則稍遜一籌。去年推出過由盧覓雪同葉師傅一齊研發的系列,購入了一盒風花雪玥精選月餅 ($318),有四款創新口味,包括朱古力、芝士、紫薯和伍仁月餅各兩件,當中個人最喜歡朱古力味,有如朱古力Fudge一樣細滑;芝士味標榜用上意大利頂級芝士,奶香當中混和

經典流心雙輝月餅 ($388)
經典奶黃月餅/經典流心雙輝月餅
流心奶黃月餅
流心芝麻月餅

經典奶黃月餅 ($318)
經典奶黃月餅

去年推出過由盧覓雪同葉師傅一齊研發的系列,購入了一盒風花雪玥精選月餅 ($318),有四款創新口味,包括朱古力、芝士、紫薯和伍仁月餅各兩件,當中個人最喜歡朱古力味,有如朱古力Fudge一樣細滑;芝士味標榜用上意大利頂級芝士,奶香當中混和陣陣鹹香,創新但毫無違和感;但略嫌紫薯月餅紫薯味較為淡薄。

流心貓山王榴槤月餅 ($378)
流心貓山王榴槤月餅/經典流心雙輝月餅
流心奶黃月餅/流心貓山王榴槤月餅
2019年新出的流心榴槤月餅保持往年月餅的水準,將新鮮貓山王果肉混入鹹蛋黃,榴槤味濃郁自然但偏甜,質感油潤細滑,既不過分黏膩。

另外,皇玥的蝴蝶酥由米芝蓮餅藝大師黎冠華監製,共有12款口味之多,包括原味、芝麻、伯爵茶、椰絲、番茄、五穀籽、麻辣、榛子、杏仁、紫菜、百里香及小米。

麻辣蝴蝶酥 ($138)
麻辣蝴蝶酥
酥皮上舖滿一層川椒及海藻糖,內層更加入辣椒乾碎,辛香惹味,出乎意外地嗆辣,對我而言有點太辣,但相信對於嗜辣之人定必正中下懷。

榛子蝴蝶酥 ($138)
榛子蝴蝶酥
將意大利原粒榛子以低溫烘烤再磨碎,成份天然,榛子香氣馥郁。
經典奶黃月餅/經典流心雙輝月餅
流心奶黃月餅
流心芝麻月餅
經典奶黃月餅
流心貓山王榴槤月餅/經典流心雙輝月餅
流心奶黃月餅/流心貓山王榴槤月餅
榛子蝴蝶酥
本土品牌皇玥又出新產品,今次係好多人都鍾意食嘅蝴蝶酥🦋!一次過推出12款口味,有鹹有甜仲有辣,總有一款會中你心水😆。.🥨麻辣蝴蝶酥/榛子蝴蝶酥($138)獨立包裝,一包4件,唔驚開左食唔晒會腍✌🏻。試左麻辣同榛子味,蝴蝶酥乾身唔油膩,口感薄脆🍪,的確做得好唔錯👍🏻。大家唔好睇小麻辣味,唔係得個名, 麻辣味堅係好突出🌶,味道好鬼刺激!而榛子味就好香,係大眾都會中意嘅口味🌰🍫。除咗自己食,用嚟送禮都好唔錯🎁。

🥨麻辣蝴蝶酥/榛子蝴蝶酥($138)
2019-09-30 1337 瀏覽
一年一度中秋佳節🎑🥮緊係要食件流心奶皇月餅應節今年買咗盒皇玥試下 呢間店舖係前半島酒店米芝蓮二星大師 黎永冠師傅打做用焗預熱焗幾分鐘微熱非常好味真係有流心奶皇 一陣陣鹹蛋香味滲出外層月餅皮焗得啱啱好不會過燶仲有流心榴槤月餅 下年一定要早啲買試下榴槤味
一年一度中秋佳節🎑🥮
真係有流心奶皇 一陣陣鹹蛋香味滲出
外層月餅皮焗得啱啱好不會過燶
仲有流心榴槤月餅 下年一定要早啲買試下榴槤味
2019-09-29 1102 瀏覽
雖然過咗中秋節,但係可以繼續食時令食物。就好似今日咁我繼續食奶黃月餅。呢一間月餅嘅店主曾經係名店嘅月餅主持嘅人,所以我都有信心。我呢就忘記咗唔低切開咗之後嘅相,我只可以同大家講我嘅感受。而家嘅奶黃月餅,牛奶味同蛋黃非常之配合,唔會好似某連鎖集團咁樣,牛奶味超重,兩者味道非常之配合。今天,我好鍾意呢間奶黃月餅。

2019-09-24
2019-09-27 1030 瀏覽
3月開幕,最近有台灣朋友黎香港,想買手信唔想買熊仔曲奇,想買特別一點的我諗起呢一間,蛋卷,奶皇月餅同埋其他餅食100%香港製作,有食品認証 天然食材製成,店面仲有打卡位,而家做緊優惠買3送一或買2送1平均價不太貴,合理水平朋友買了蛋卷同餅乾,試吃了很滿意而且蛋卷口味十分多,好獨特,連咖啡味都有呢~尖沙咀加連威老道43號地舖
3月開幕,最近有台灣朋友黎香港,想買手信
唔想買熊仔曲奇,想買特別一點的
我諗起呢一間,蛋卷,奶皇月餅同埋其他餅食
100%香港製作,有食品認証
平均價不太貴,合理水平
朋友買了蛋卷同餅乾,試吃了很滿意
而且蛋卷口味十分多,好獨特,連咖啡味都有呢~
尖沙咀加連威老道43號地舖
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-11 900 瀏覽
收到🎁香港製造「皇玥餅藝」#流心奶皇月餅🥮 聽聞係呢個月餅 #今年攞哂獎 🏆而 葉師傅就係 #正宗奶黃月餅始創人及前半島大師 🥮 講真近呢幾年話好食既暫覺得 #美心 見得下人,個價錢都抵,但個流心好真心講係「油」比較多,仲未有1款係食到1x年前半島既水準😓小學同學話溫暫提示✨ #皇玥 呢款流心月餅🥮❌不可以叮❌✅可用煎pan加熱✅ 最佳食法,預熱焗爐150°C,加熱5分鐘就最好👍🏽👍🏽✅仲係來自法國牛油(好似小公主對花生敏感可以食)咁Vienn就試下未加熱🍳係點✨嘴仔👄比較細既麻煩咬多1、2啖😏😏✨入口好軟滑,而且好香奶味✨鹹蛋黃okay,但重口味既會略嫌未夠香✨唔會太甜,1次依咗2個🤣🤣✨中間奶黃再加流心較果,入口即融Overall真係覺得唔錯喲,有驚喜,不過好似已Sold out,而且有防偽QR code ,咁就唔驚買咁假價🤩🤪大家不妨一試💕有朋友問Vienn食咗幾多月餅,食咗幾十個😎😎#TR90達人 #怎吃也不胖 #肥dodo食記
收到🎁香港製造「皇玥餅藝」#流心奶皇月餅🥮

小學同學話溫暫提示✨ #皇玥 呢款流心月餅🥮
❌不可以叮❌
✅可用煎pan加熱
✅ 最佳食法,預熱焗爐150°C,加熱5分鐘就最好👍🏽👍🏽
✅仲係來自法國牛油(好似小公主對花生敏感可以食)

咁Vienn就試下未加熱🍳係點
✨嘴仔👄比較細既麻煩咬多1、2啖😏😏
✨入口好軟滑,而且好香奶味
✨鹹蛋黃okay,但重口味既會略嫌未夠香
✨唔會太甜,1次依咗2個🤣🤣
✨中間奶黃再加流心較果,入口即融

#TR90達人 #怎吃也不胖 #肥dodo食記
我們的至愛,上年都食咗好幾盒 的奶黃月餅。從陌生到認識,從認識到喜歡,估唔到今年仲正,加埋「奶黃月餅之父」葉永華大師傅唯一傳人、米芝蓮二星大師黎永冠師傅加入,不斷鑽研、不斷調整配方,跟葉師傅一同研發最新的流心月餅系列,試過你會發覺濃郁奶油與鹹蛋香氣,極薄的外皮細嫩酥潤,食落香而不膩,一家人一齊過的中秋節,最緊要食得快樂、食得健康!下次真係要試下黎師傅設計的流心貓山王榴槤月餅,知道黎師傅將果肉融入內餡,我估應該都係好美味,真係Can’t wait to try it!

2019-08-14
2019-08-31 1017 瀏覽
朋友介紹先第一次試呢個名牌月餅 ,盒盒月盒都好貴呀!最平都388$ 試左流心奶皇、流心薑汁、同埋貓山王月餅。貓山王嗰個榴槤味不重、流心薑汁我都麻麻哋嗰隻。最鍾意食都係留心奶黃月餅🥮,一盒有八隻 個盒就超級名貴 可以比我用黎放首飾耳環,但係實在太太太太貴了! 但麵勁多人排隊,今日買有8折 真係見到人頭湧湧,我另外在買咗曲奇餅禮盒$198 ,唔知個味道點樣呢都係拎黎送禮。性價比:6/10美味程度:得奶皇流心好食8/10

性價比:6/10
美味程度:得奶皇流心好食8/10