下個月就是中秋節了喔~今年第一盒月餅是朋友送的,購自 皇玥餅藝 !這家還沒有吃過呢聽說是由半島奶黃月餅始創人和米芝蓮二星餅藝大師帶領專業廚師團隊製作所以有點點的期待耶~再加上有我最喜歡吃的流心系列!我收到的是 - 真味流心雙輝月餅 ($388/8件)盒子很重身!用了紙套著,向面的通花是中華風~並沒有太多的裝飾。月餅盒最常見是鐵盒,但這個看起來很像首飾箱 (笑) 吃完後留來裝別的東西也可以!話說背後還有一個QR Code的防偽貼紙~這款一共2種口味的月餅,每種有四個~分上下層放著上層還放了簡介和食用方法,有兩種可以跟著試試看喲 (´・ω・`)流心奶黃月餅 - 平時吃開的在室溫下也未必有"流心"的效果 ... 但這個的奶黃一切開就流出了!口感十分柔滑濃郁的奶香再加上鹹蛋黃的鹹香,這是我暫時吃過最好吃的!流心薑汁白蓮蓉月餅 - 這個很特別~而且在這之前很久沒吃白蓮蓉月餅喇原本吃太多會覺得膩的白蓮蓉,融合了薑汁後變得更為清香而且那薑味亦頗濃郁~再加上流心的奶黃讓口感層次更添豐富!
所以有點點的期待耶~再加上有我最喜歡吃的流心系列!
我收到的是 - 真味流心雙輝月餅 ($388/8件)

月餅盒最常見是鐵盒,但這個看起來很像首飾箱 (笑)

這款一共2種口味的月餅,每種有四個~分上下層放著

但這個的奶黃一切開就流出了!口感十分柔滑
濃郁的奶香再加上鹹蛋黃的鹹香,這是我暫時吃過最好吃的!
流心奶黃月餅

原本吃太多會覺得膩的白蓮蓉,融合了薑汁後變得更為清香
而且那薑味亦頗濃郁~再加上流心的奶黃讓口感層次更添豐富!
流心薑汁白蓮蓉月餅
真味流心雙輝月餅 (8件)
2019-08-04
流心奶黃月餅
流心薑汁白蓮蓉月餅
真味流心雙輝月餅 (8件)
2019-08-15 2610 瀏覽
可能大家近期晌地鐵嘅燈箱成日都見到佢哋嘅廣告,最吸引到人喺兩位師傅嘅介紹,一位葉師傅,一位黎師傅。其實,早幾個月前都試過佢哋嘅蛋卷,而仲有大概一個月時間,就喺中秋,專誠走訪吓佢哋尖沙咀店鋪,睇睇有無啲應節新產品。佢哋鋪內嘅裝修都好雅致,入門口右邊,搭番個舊式餅鋪嘅場景,無論啲格仔磚,抑或啲吊扇、燈罩、掛鐘……都甚有五、六十年代嘅味道。最正喺一張大卡板,介紹吓所有應節產品,一目了然,而且,又可以試食吓喎。不過,據店員所講,今年銷情好理想,部份款式已經無貨。而另一邊廂,就喺月餅以外嘅其他產品,如蛋卷、酥餅、酥條、曲奇……等等。流心薑汁白蓮蓉月餅 $378除咗好食,佢哋嘅包裝仲好得體,先喺外層嘅通花剪紙,畫有祥雲月下嘅獅子山,跟住內盒喺以金銅色為主調,透過紙料巧妙精製而做出獨特皮革理紋,非常有品味嘅設計,送禮絕對夠晒體面。打開內盒,標準設定,就喺有啲宣傳資料,包括兩位大師傅嘅介紹,旗下得獎產品嘅介紹……等等。更強調所有月餅100%香港製造,品質保證。仲有,備註大師嘅溫馨提示,最佳食法,就喺預熱焗爐150°C,加熱5分鐘就最好。無焗爐都無問題,以平底鑊預熱1分鐘,再加熱3-5分鐘亦得。上下兩層
流心薑汁白蓮蓉月餅 $378

流心薑汁白蓮蓉月餅
上下兩層,放有共8個月餅,全獨立包裝,夠晒衞生,不過,依家絕大多數嘅包裝都喺咁樣。
流心薑汁白蓮蓉月餅
每個流心薑汁月都烘得金黃,而且,做得細緻,先喺外層餅面壓印出店名「 皇玥」二字,字形清晰;將月餅切開,餅皮四面厚薄均勻,流心薑汁蓉就正正晌中心位,白蓮蓉清甜不膩,流心餡軟綿綿,好夠「薑」
,真喺極有水準嘅出品。
流心薑汁白蓮蓉月餅
舊年試過佢哋啲奶皇系列產品,果然喺大師級質素,而今次所品嚐嘅白蓮蓉,亦做得有一手,真喺自用送禮都兩佳宜。
2019-04-14 736 瀏覽
近來每天上下班搭地鐵,都看到這個蛋卷廣告,一直很想吃他們的蛋卷,男子也被我洗腦,有一天就買了盒香草蕃茄蛋卷給我,第二天拿回公司早餐便拿出來吃了!*我以為裡面只有一或兩個包裝袋,原來是很甜心的分成上下兩層,共8小包,這樣我可以控制不要一次吃太多哈哈。*我的是香草蕃茄味,要先說我一向也很迷戀蕃茄的食物,所以有點小偏見也不一定。蛋光的質地很鬆化,但又保留一點實在的口感,不會一咬便全碎,有d 偏餅乾的質地。味道方面嘛,就是濃濃的香草蕃茄味,跟肉醬意粉的味道十分十分相似,香草的味道很突出但又不會覺得討厭,加上蛋卷本身的蛋味也很重,整體來說是超喜歡。*這樣一盒好像是$180左右的價錢,不過同類包裝的買二送一,每盒是$100左右吧,跟朋友一齊買會比較划算,單買一盒便有點貴,不過試試的話是絕對推薦的(笑)

2019-04-09
2019-04-11 4717 瀏覽
認識「皇玥餅藝」始於舊年參加過其月餅工作坊,知道佢哋紥根香港,致力傳承中式餅藝文化。之前,想試到佢哋嘅出品,只有晌網上訂購,事隔大半年,卒之見到佢哋嘅實體店,落戶晌尖沙咀,以後要購買佢哋嘅產品,就非常方便。如果想了解更多,上其官網就有晒介紹,好過睇我重複打多次吖。而今次想如大家分享嘅喺佢哋其中一款「蜂巢蛋卷」禮盒。打開盒內,附有兩張小單張,一張喺店家嘅簡介,當中有介紹到做餅嘅靈魂人物「葉師傅」,以及多款主打產品,如蛋卷、酥餅、酥條、曲奇……等等。另一張就重點介紹番佢哋嘅皇牌推介「蜂巢蛋卷」,除用料天然、優質高級、無添加之外,並標榜百份百香港製造,更有好多款口味供選擇,足足有12款,可以講喺守住傳統手藝,更要晌味道上發揮創意。至於呢一罐「奇趣蛋卷」禮盒($198,應該新張關係,有買2送1嘅優惠),上下兩層共8包,每包有3條蜂巢蛋卷,咁就可以逐少逐少食,唔使一打開成罐怕潮而密密食。味道方面,包括原味、香草蕃茄、櫻花蝦、黑松露,看似經常會食到嘅味道,但用嚟做蛋卷就甚少有。原味蛋卷做到蜂巢形相對平常見到嘅平滑形應該有一定嘅難度,打側望望,捲起嚟都幾厚身吓,但入口好鬆化,蛋香味唔失禮,而且,比一
,落戶晌尖沙咀,以後要購買佢哋嘅產品,就非常方便
原味蛋卷

做到蜂巢形相對平常見到嘅平滑形應該有一定嘅難度,打側望望,捲起嚟都幾厚身吓,但入口好鬆化,蛋香味唔失禮,而且,比一般賀年禮盒啲蛋卷細條,兩口就搞掂,減少食到一地都喺蛋卷碎嘅情況。
香草蕃茄蛋卷

睇落個樣都已經喺紅紅哋,入口嗰陣陣蕃茄味堅突出,再滲出少少香草味,比預期嘅味道濃郁,所以,頗有驚喜。
黑松露蛋卷

依家晌應用黑松露方面已經極為多元化,雞蛋仔、曲奇都有用到,所以,用嚟做蛋卷唔會覺得太出奇。本來黑松露一向味強,但相信店家刻意減低其份量,故入口黑松露嘅香味唔會太搶、太霸道。
櫻花蝦蛋卷

除香草蕃茄,櫻花蝦呢款口味就最得小弟歡心,因為,確喺有一份濃香嘅蝦鮮味咁,加上鬆化酥脆嘅口感,實在喺有質素,有心思嘅蛋卷。
「奇趣蛋卷」禮盒
試勻晒4款蛋卷,果然值得稱為其皇牌推介。上文都提及過佢哋嘅蛋卷口味多達12款,款款獨特,包裝又美觀,相信用嚟送禮倍感得體。
2019-09-11 0 瀏覽
收到🎁香港製造「皇玥餅藝」#流心奶皇月餅🥮 聽聞係呢個月餅 #今年攞哂獎 🏆而 葉師傅就係 #正宗奶黃月餅始創人及前半島大師 🥮 講真近呢幾年話好食既暫覺得 #美心 見得下人,個價錢都抵,但個流心好真心講係「油」比較多,仲未有1款係食到1x年前半島既水準😓小學同學話溫暫提示✨ #皇玥 呢款流心月餅🥮❌不可以叮❌✅可用煎pan加熱✅ 最佳食法,預熱焗爐150°C,加熱5分鐘就最好👍🏽👍🏽✅仲係來自法國牛油(好似小公主對花生敏感可以食)咁Vienn就試下未加熱🍳係點✨嘴仔👄比較細既麻煩咬多1、2啖😏😏✨入口好軟滑,而且好香奶味✨鹹蛋黃okay,但重口味既會略嫌未夠香✨唔會太甜,1次依咗2個🤣🤣✨中間奶黃再加流心較果,入口即融Overall真係覺得唔錯喲,有驚喜,不過好似已Sold out,而且有防偽QR code ,咁就唔驚買咁假價🤩🤪大家不妨一試💕有朋友問Vienn食咗幾多月餅,食咗幾十個😎😎#TR90達人 #怎吃也不胖 #肥dodo食記
收到🎁香港製造「皇玥餅藝」#流心奶皇月餅🥮

小學同學話溫暫提示✨ #皇玥 呢款流心月餅🥮
❌不可以叮❌
✅可用煎pan加熱
✅ 最佳食法,預熱焗爐150°C,加熱5分鐘就最好👍🏽👍🏽
✅仲係來自法國牛油(好似小公主對花生敏感可以食)

咁Vienn就試下未加熱🍳係點
✨嘴仔👄比較細既麻煩咬多1、2啖😏😏
✨入口好軟滑,而且好香奶味
✨鹹蛋黃okay,但重口味既會略嫌未夠香
✨唔會太甜,1次依咗2個🤣🤣
✨中間奶黃再加流心較果,入口即融

#TR90達人 #怎吃也不胖 #肥dodo食記
我們的至愛,上年都食咗好幾盒 的奶黃月餅。從陌生到認識,從認識到喜歡,估唔到今年仲正,加埋「奶黃月餅之父」葉永華大師傅唯一傳人、米芝蓮二星大師黎永冠師傅加入,不斷鑽研、不斷調整配方,跟葉師傅一同研發最新的流心月餅系列,試過你會發覺濃郁奶油與鹹蛋香氣,極薄的外皮細嫩酥潤,食落香而不膩,一家人一齊過的中秋節,最緊要食得快樂、食得健康!下次真係要試下黎師傅設計的流心貓山王榴槤月餅,知道黎師傅將果肉融入內餡,我估應該都係好美味,真係Can’t wait to try it!

2019-08-14
2019-08-31 246 瀏覽
朋友介紹先第一次試呢個名牌月餅 ,盒盒月盒都好貴呀!最平都388$ 試左流心奶皇、流心薑汁、同埋貓山王月餅。貓山王嗰個榴槤味不重、流心薑汁我都麻麻哋嗰隻。最鍾意食都係留心奶黃月餅🥮,一盒有八隻 個盒就超級名貴 可以比我用黎放首飾耳環,但係實在太太太太貴了! 但麵勁多人排隊,今日買有8折 真係見到人頭湧湧,我另外在買咗曲奇餅禮盒$198 ,唔知個味道點樣呢都係拎黎送禮。性價比:6/10美味程度:得奶皇流心好食8/10

性價比:6/10
美味程度:得奶皇流心好食8/10

2019-08-09 651 瀏覽
1.<皇玥餅藝 月餅 質素好>🥮又到中秋要預備月餅既時候 今次買左 皇玥餅藝既兩款月餅黎試下 由葉永華同黎永冠兩大師傅一齊研製出黎既月餅 一定要試下2. 經典流心隻輝月餅 388 蚊 8 件 包括流心奶皇及芝麻月餅🥮流心奶皇餅皮香 入面既奶皇餡好鬆軟 奶皇味香 中間既鹹蛋黃好香 帶 d沙沙口感 同整個奶皇餡好 match 👍🏻 而芝麻月餅芝麻味香 成個餡勁黑色 應該落足黑芝麻 再加入少少鹹蛋皇增加香味同口感 好味 😍3. 流心貓山王榴槤月餅 378 蚊8 件😍 🥮月餅皮好夠牛油香 再加上用左頂級貓山王榴槤 榴槤味唔會好嗆 完全滲哂落月餅入面 好味!#月餅 #榴蓮 #芝麻 #奶皇 #流心 #咸蛋皇Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#皇玥餅藝尖沙咀加連威老道43 號地鋪~~~~~~~~~~~~
1.<皇玥餅藝 月餅 質素好>🥮

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#皇玥餅藝
尖沙咀加連威老道43 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-08-08
2019-08-03 497 瀏覽
話咁快就到中秋(ノ>ω<)ノ希望大家可以團團圓圓 平平安安(´_ゝ`)流心奶黃月餅 同#流心芝麻月餅(`・ω・´)(月餅拎埋Monde Selection既金獎㗎)!!! 月餅係室溫下都有流心效果,奶黃月餅散發着鹹蛋同奶黃嘅香味,流心餡十分幼滑。:.゚ヽ(*´∀`)ノ゚.:。至於芝麻月餅,芝麻香氣好濃郁,幾有驚喜!想試新口味嘅話,可以試下#流心貓山王榴槤月餅 同#流心薑汁白蓮蓉月餅,薑汁食落冇咁甜,好有創意呢!(●´ω`●)ゞ . Btw個皮紋月餅盒好靚,非常精緻,可以用嚟放下首飾(*´з`*)

至於芝麻月餅,芝麻香氣好濃郁,幾有驚喜!
今年皇玥有兩位大師傅坐鎮,一位是葉永華大師傅,另一位是其徒弟黎永冠大師傅。上年吃過已經覺得流心奶黃月餅🥮同流心芝麻月餅非常好吃😋,想不到這兩款月餅在2019年世界食品品質評鑒大獎中獲得最高金獎🏆!.經典流心雙輝月餅($388/8件)一盒雙輝月餅有齊流心奶黃月餅同流心芝麻月餅各四件🥮,月餅流心程度十分高,室溫切開可以有流心效果,奶黃及芝麻味道非常突出,特別以焗爐翻焗後,外表微脆,口感及味道都更佳!
經典流心雙輝月餅($388/8件)
2019-05-21 1586 瀏覽
蛋卷有好多唔同口味。試過朱古力,有岩鹽中和返,唔會太甜。個人最鍾意原味蛋卷,一層層蜂巢帶牛油香,相當吸引。另外嘅薑汁蛋卷都好味。黃金蛋卷即係咸蛋味,都唔錯。我最欣佢用天然食材,俾小朋友食比較放心。
2019-05-13 1342 瀏覽
為左諗送咩比媽媽作為母親節禮物🎁,我頭痛左好耐... 今年想送既實際又特別既野比媽媽,所以問左好多朋友意見😅 朋友說近排有間餅店新興大熱,話係前半島大師傅整,咪即刻上網搵邊度有得賣上星期即刻去,可能我太早所以未開,但就見到鋪頭充滿香港特色既Graffiti之後晏少少再去過,一入去就見到充滿6、70年代的香港餅店情懷👍🏻我又忍唔住打下卡😁入面有好多款口味既曲奇🍪、蛋卷,我記得媽媽鐘意食蛋卷,諗住買盒,點知原來呢度有成12款味,隻隻咪都好有特色,我既選擇困難症又發作😅 好彩有得試味,起初以為係切碎晒比你試啦...嘩!係成條比你試🤩入口好香,食完唔覺隻手油,讚呀!有好幾款味我都好鐘意,岩鹽朱古力、香草蕃茄、黑松露,但我今次既目的係要揀黎送比媽媽,所以最後買左盒休閒蛋卷,入面有4個味: 原味、伯爵茶、岩鹽朱古力、咖啡我就買左盒奇趣比自己😁: 原味、香草蕃茄、黑松露、櫻花蝦,隻隻味都好好食😋encore 指數爆燈🤩😍支持香港製造、天然無添加👍🏻又可以加埋落我個送禮list 度啦!

支持香港製造、天然無添加👍🏻
又可以加埋落我個送禮list 度啦!
母親節
2019-05-07 1135 瀏覽
認識皇玥餅藝,由上年中秋收到朋友送的一盒奶黃月餅開始,食落奶黃味香濃,而且味道不太甜,原來師傅是半島奶皇月餅始創人。今天朋友告知門市開在尖沙咀,見行開尖沙咀就去看看,店內充滿懷舊味道,裝飾都幾得意。佢地出嘅蛋卷味道都幾多選擇,吃貨的我當然不會錯過機會試下啦😁 一共12款口味,食落非常鬆化,是我喜歡的口感。我最後買了有4款口味的奇趣蛋卷禮盒,有原味,香草蕃茄,黑松露,櫻花蝦。🥚原味🥚有蛋香👍🏼🍅香草蕃茄🍅香草味濃,食落都幾清新。🌸櫻花蝦🦐有點鹹香味,我最喜歡呢個味。🍄黑松露🍄家中大大試了,佢話好香松露味😋下次會試埋其他口味。

一共12款口味,食落非常鬆化,是我喜歡的口感。

🥚原味🥚有蛋香👍🏼
🍅香草蕃茄🍅香草味濃,食落都幾清新。
🌸櫻花蝦🦐有點鹹香味,我最喜歡呢個味。
🍄黑松露🍄家中大大試了,佢話好香松露味😋

下次會試埋其他口味。
2019-04-30
其他
加連威老道周不時都會經過,竟然俾我發現新開左一間好有特色既鋪頭,有點懷舊的裝修,好奇之下就入去逛下。店員非常熱情地俾我試食,話呢啲係天然食料製造既蜂巢蛋卷,入口真係好鬆化,呢間啲蛋卷有好多特別口味,對於有選擇困難症既我都唔知買邊款,好彩店員話有什錦系列,一盒有四種口味最終決定買一盒休閒系列返屋企同家人分享。今晚即刻開嚟食,先開了包原味,真係好得,夠鬆化 有蛋香之餘牛油味又唔會過多,啱啱好,接住忍唔住繼續開埋伯爵茶味,真係有伯爵茶葉喺蛋卷裡面,仲有茶既清香,一不離二,二不離三,再開多包朱古力,口感有啲唔同硬身啲,但仍有鬆脆感覺,朱古力味中又帶點鹹味,一點都不膩,咖啡味相對比較濃味,本身鍾意飲咖啡,但有時食咖啡味的食物都有帶點奇怪既酸味或者苦澀味,但呢款蛋卷完全係好天然既咖啡味。

最終決定買一盒休閒系列返屋企同家人分享。

今晚即刻開嚟食,先開了包原味,真係好得,夠鬆化
2019-05-07
  • 伯爵茶蛋卷
  • 岩鹽朱古力蛋卷
店內各有不同的口味😋😋不同種類及創意無限的食品,香港製造,品質保證,值得推薦給大家👍🏻👍🏻送禮及自己享受也是佳品。另外,店舖裝修很有特色,融合現代與傳統的設計,店員的服務態度超好,也提供試食給大家品嚐后才決定採購。