餐廳: 百芳池上便當 (大河道)
資訊:

2023-12-21 134 瀏覽
是日行逛 Aeon,無意間發現,超市內有間百芳池上分店,心血來潮想食番件鹽酥雞,於是決定進內醫下肚後再繼續逛超市台灣鹽酥雞 $33夜市花枝丸 $23芝士奶蓋阿薩姆紅茶 $30整體不錯,回味台灣滋味

台灣鹽酥雞 $33
夜市花枝丸 $23
芝士奶蓋阿薩姆紅茶 $30

整體不錯,回味台灣滋味

昨日Lunch Time試了呢一間台灣便當,所以餐具都係即棄式,好有台灣Feel我地兩個不約而同咁叫咗台灣鹽酥雞便當,都有杯茶跟埋餐嘅,另外仲叫咗個小食,每人要$73.5(Set Lunch大約六十幾蚊)。Set Lunch的Size算係細份,以我地嘅鹽酥雞便當作例子,$63一份,不過從下圖相入面嘅份量就知道其實女士就夠食不過男士就未必夠食。如果佢用個細D嘅碗可能會好D,衣家其實佢D飯只係薄薄一層,大約有1.5cm高啦,鹽酥雞嘅份量,以$63嘅價位,可以再多少少啦。返而杯冰茶係OK嘅,比想像之中大杯。相比之下,呢份$21嘅台式香腸都算OK。

返而杯冰茶係OK嘅,比想像之中大杯。
相比之下,呢份$21嘅台式香腸都算OK。
2023-11-06 107 瀏覽
🍱餐廳名: 百芳池上便當地區: 荃灣評語:香酥炸雞腿便當 HK$65 - 炸雞腿通常都即炸 皮係十分脆口 肉汁雞油亦好多 口感幾豐富同埋有粟米同菜好似好健康咁 唔係重口味 便當餐連三款茶其中一款 正常發揮台灣古早味香腸 跟餐+HK$20 - 肥肉多左啲同埋太大粒 有時頭尾都燶左啲 老實講 我地睇唔到咩係"古早味" 只係覺得係台灣腸結論: 尚算出色既連鎖台灣便當食店 食過幾次炸雞腿既水準都穩定 以套餐價黎講 性價比都高 間中食台灣野可以考慮呢間環境衛生: 🌕🌕🌕🌗🌑 食物味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務態度: 🌕🌕🌕🌕🌑@baifung.hk#百芳池上便當#荃灣美食 #荃灣#雞腿便當 #台灣香腸#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink #hongkong #hkfoodie
🍱

#百芳池上便當
#荃灣美食 #荃灣
#雞腿便當 #台灣香腸
2023-10-03 122 瀏覽
乾拌麵糊曬,浸左勁耐好似食緊章糊咁,仲要完全無味,自已係屋企白烚仲好味。啲嚕肉無味,又係入口即爛,所有嘢都無心機。求其煮出嚟。成班員工大聲講嘢,大叫幾時先放飯,無服務,啲台式飲品又係勁難飲,啲芋圓爛曬,成杯同爛泥無分別,食左188元,一個字燥。永遠不會再來。乾拌麵糊曬,浸左勁耐好似食緊章糊咁,仲要完全無味。成班員工大聲講嘢,大叫幾時先放飯,啲台式飲品又係勁難飲乾拌麵糊曬,浸左勁耐好似食緊章糊咁,仲要完全無味。成班員工大聲講嘢,大叫幾時先放飯,啲台式飲品又係勁難飲

乾拌麵糊曬,浸左勁耐好似食緊章糊咁,仲要完全無味。
成班員工大聲講嘢,大叫幾時先放飯,啲台式飲品又係勁難飲

乾拌麵糊曬,浸左勁耐好似食緊章糊咁,仲要完全無味。
成班員工大聲講嘢,大叫幾時先放飯,啲台式飲品又係勁難飲
2023-10-03
2023-02-08 754 瀏覽
喺荃灣食完晚飯行過諗住買返杯嘢飲,之前食過佢哋便當覺得好味,應該唔會太伏見到佢menu寫住芋頭牛乳沙冰,我本人又鍾意芋頭又鍾意牛奶又鍾意沙冰,諗住唔會差得去邊,點知一飲就中伏,明明見佢整嗰陣有加啲芋頭落去打沙冰成杯野一啲芋頭味都冇,牛奶味又冇,又唔係沙冰嘅質感,非常之黏杰,好似一杯泥漿咁,明明已經叫咗微糖,但係成杯嘢好似飲緊糖漿咁樣,頂唔順,飲左四份一就掉左明明食過佢嘅便當覺得好味,估唔到嘢飲係咁難飲
喺荃灣食完晚飯行過諗住買返杯嘢飲,
之前食過佢哋便當覺得好味,應該唔會太伏
見到佢menu寫住芋頭牛乳沙冰,
我本人又鍾意芋頭又鍾意牛奶又鍾意沙冰,
諗住唔會差得去邊,點知一飲就中伏,
明明見佢整嗰陣有加啲芋頭落去打沙冰
成杯野一啲芋頭味都冇,牛奶味又冇,
又唔係沙冰嘅質感,非常之黏杰,好似一杯泥漿咁,

明明食過佢嘅便當覺得好味,估唔到嘢飲係咁難飲
芋頭牛乳沙冰
2023-01-19 517 瀏覽
晚上,去咗荃灣廣場對面的超市,外圍有幾間食肆,見到呢間百芳池上台式便當咁就入去試一試啦。我點咗一個鹵水雞扒台式便當同埋蜂蜜綠茶一杯,之後就揀個位坐大約五分鐘便當就送到上枱,便當外貌都相當吸引先試試鹵水雞扒,鹵水雞扒味道很好雖然不至於很嫩滑但味道都相當不錯,當中便當入面的配料我特別喜愛粉絲,粉絲家常泡菜粒在配上白飯非常之匹配,鹵水蛋都可以,以台式便當嚟計都算是很好之作,最後以蜂蜜綠茶作結尾,回頭率100%。
2022-07-29 733 瀏覽
Lunch尼到灣景,揀咗依間係Awon入面台灣野,一般鹽酥雞,肉燥飯,醋肉排餐飲可以叫冬瓜茶/紅茶不過不失D粟米同蘿蔔粒最好食但D粉絲唔係好夾地方比較細,得幾張枱唔算貴可以有下次,嗌外賣可能好D
Lunch尼到灣景,揀咗依間係Awon入面台灣野,
一般鹽酥雞,肉燥飯,醋肉排
餐飲可以叫冬瓜茶/紅茶
不過不失
D粟米同蘿蔔粒最好食
但D粉絲唔係好夾

地方比較細,得幾張枱
唔算貴
可以有下次,嗌外賣可能好D
2022-06-22 547 瀏覽
百芳池上便當真係食過好多次了,次次都係叫鹵雞翼便當雞翼入味而不會鹹,肉質嫩滑便當入面嘅配料好豐富,有粉絲、粟米、肉碎、菜、半隻滷水蛋同埋菜圃?同埋飯上面有少少汁撈飯好好食
百芳池上便當真係食過好多次了,次次都係叫鹵雞翼便當
雞翼入味而不會鹹,肉質嫩滑
同埋飯上面有少少汁撈飯好好食
2022-06-03 576 瀏覽
台式便當 , 你到荃灣想食下台式的 外賣便當 我會選呢 呢一間 百方池。 呢度啲滷肉飯 用上台式鹵水汁, 口感豐富套餐仲會配上台式飲品 選擇都應有盡有 我自己就叫咗一個單炸雞髀 配水台式小辣肉腸送飯。呢度有好多選擇 你都唔使怕減唔到首先讚一讚佢個台式小辣肉腸 台式小辣肉腸 口感煙煙靭靭, 一啖咬落去肉味濃郁 爽脆多汁。 食得出是上等貨色臘肉腸。其次就要讚下佢呢一隻三炸雞髀, 雞髀上分薄薄的 雞髀外脆內暖 肉質鮮嫩多汁 口感豐富。外賣便當會附上 粉絲 粟米肉粒 同半隻鹵水蛋 多謝幾多餸
, 口感豐富

呢度有好多選擇 你都唔使怕減唔到

外賣便當會附上 粉絲 粟米肉粒 同半隻鹵水蛋 多謝幾多餸

2022-05-28 399 瀏覽
今天又是AEON特賣日,在超市購物後,就到旁邊的「百芳」買外賣回家做晚餐,省時方便。買外賣的人不少,落單後,我坐下來等候,見服務員非常忙碌地打包外賣,可見這裏的便當真受歡迎。“香酥炸雞腿便當”,一隻大雞髀,新鮮即炸,酥脆香口,配菜還有玉米、菜脯、椰菜、紅蘿蔔絲、肉碎、粉絲和雞蛋等,非常豐富。“台灣焢肉便當”,一大塊滷水五花腩,層次分明,肥而不膩。滷水汁惹味,口感特別好,而且一樣有豐富配菜的飯底。“炸花枝丸”,新鮮炸好,散發著魷魚香味,入口爽口彈牙,是必食的小食。“芝士奶蓋紅莓果茶”,大份量,芝士奶超多,混和紅莓果茶,味道絕配。“黑糖紅豆鮮奶”,粒粒軟身紅豆,濃味的黑糖鮮奶,香滑可口。「百芳」的水準如一,CP值高,難怪一直都廣受顧客歡迎。

“黑糖紅豆鮮奶”,粒粒軟身紅豆,濃味的黑糖鮮奶,香滑可口。
「百芳」的水準如一,CP值高,難怪一直都廣受顧客歡迎。
外賣自取
2022-05-25 286 瀏覽
今晚係公司開OT夜左收工,街市已經無嘢賣,就係附近買個便當做晚餐。這種紙造的便當盒,令我懷念當年台灣高鐵的鐵道便當!我揀左鹵雞扒便當,便當有娃娃菜、粉絲、辣菜脯、粟米肉碎和鹵水蛋半隻,營養豐富,而雞扒鹵得好入味,大大一塊已經佔了便當面積一半!而小食揀左地瓜丸,熱辣辣剛炸好,咬一啖中間有芋泥餡料,是台灣的味道!每個便當都會附送一杯飲品,工作完要好好對自己,於是升級做特飲!揀左芝士奶蓋金萱青茶二重奏,芝士奶蓋咸香芝士味和淡香的青茶味,不錯!

這種紙造的便當盒,令我懷念當年台灣高鐵的鐵道便當!

2022-05-23 170 瀏覽
.📍百芳池上便當📍#饅頭去荃灣 #饅頭食台灣菜------------------------------1️⃣ 百芳豬扒便當 ($61)豬扒大概有手掌咁大,切件上方便大家食用。豬扒炸得唔差,皮脆鬆軟唔乾,聞到五香粉同黑椒香味,咬落冧身帶豉油鹹香,不過就冇咩肉汁;配菜方面就有半隻滷蛋、白菜、粟米粒、菜蒲同粉絲,全部都有調味,用嚟配飯就啱啱好夠曬味。------------------------------2️⃣ 阿薩姆紅茶 (跟餐)茶底唔算濃郁,正正常常啦,不過呢度嘅凍飲唔洗加錢,有杯嘢飲畀你解下渴係唔錯嘅。------------------------------🔸整體評分:7.2/10🔸小編回頭率:6.5/10
📍百芳池上便當📍#饅頭去荃灣 #饅頭食台灣菜
1️⃣ 百芳豬扒便當 ($61)
2️⃣ 阿薩姆紅茶 (跟餐)
🔸整體評分:7.2/10
🔸小編回頭率:6.5/10
2022-05-19 152 瀏覽
喺荃灣附近做完嘢之後去咗商場搵嘢食 結果見到依間嘅外賣好似唔錯😍 就同男朋友各點咗一個餐我就點咗台灣滷肉飯便當 + 黑糖珍珠奶茶對於一個好鍾意食滷肉飯嘅人嚟講,呢個飯真係好好味,而且勁多滷肉😛 好多汁好邪惡😆 撈埋飯就一流!另外珍珠奶茶都好胃,好甜而且珍珠勁有彈性,如果超鐘意飲甜嘢嘅人一定要試😍❤️男朋友就點咗個台灣鹽酥雞便當+芝士奶蓋紅莓果茶鹽酥雞分量超多 而且炸得好香口好好味😍 果茶更加冇得彈😆 芝士奶蓋甜得嚟唔會同紅莓味有衝突,兩樣嘢溝埋一齊好有驚喜💯我哋仲點多咗個地瓜球,好香口要嚟做小食真係一流😋淨係依間嘢都高質,值得再去食😋

我就點咗台灣滷肉飯便當 + 黑糖珍珠奶茶

男朋友就點咗個台灣鹽酥雞便當+芝士奶蓋紅莓果茶
鹽酥雞分量超多 而且炸得好香口好好味😍

我哋仲點多咗個地瓜球,好香口要嚟做小食真係一流😋

淨係依間嘢都高質,值得再去食😋
2022-05-16 131 瀏覽
這間位於Aeon裏面的台式餐廳,晚市有九款便當及多款台式小食可供選擇,價錢都是$5x起,還配一杯飲品。皮蛋豆腐豆腐幼滑,表面灑上木魚絲,加上皮蛋一起,簡直是絕配。百芳滷雞扒便當便當裏面有半隻滷蛋、粟米粒、椰菜及粉絲,滷雞扒十分入味,但不會過咸,雞扒厚肉juicy,另外還配上珍珠米飯,十分爽口。百芳豬扒便當豬扒醃得入味,而且不算薄,肉質嫩腍juicy。碳焙烏龍&茉香綠茶飲品密封,方便外賣,不怕倒瀉。

皮蛋豆腐
豆腐幼滑,表面灑上木魚絲,加上皮蛋一起,簡直是絕配。

百芳滷雞扒便當

百芳豬扒便當
豬扒醃得入味,而且不算薄,肉質嫩腍juicy。

碳焙烏龍&茉香綠茶
飲品密封,方便外賣,不怕倒瀉。

2022-05-15 940 瀏覽
是日太太要工作到很晚,未能煮飯下只好到荃灣Aeon商場去買外賣,選擇了我最愛的百芳池上便當,既經濟又實惠✏️位置: 9/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 8/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於荃灣灣景廣場購物中心地下的近馬路旁的店舖,由港鐵荃灣西店前往只需3-5分鐘。店內面積不大,顧客主要以外賣為主,口啤不絕🌟慢滷豬手便當 - $63第一次食這款豬手便當,果然是慢滷,豬手入味之外,更是非常軟滑。便當同時有豬肉碎粟米、肉碎粉絲、菜脯、紅蘿蔔絲、包心菜及半隻滷雞蛋,相當豐富及均衡,而且價格實惠🌟香酥炸雞腿便當 - $65這是太太最愛的便當,外賣會貼心地把炸雞腿和便當分開裝,所以沒那麼容易軟。便當同樣有相同的配料,主要驚艷之處在於外脆內嫩的炸雞腿,肉汁多又美味,即使拿回家吃也沒失色太多🌟炸花枝丸 - $17有共5粒炸的花枝丸,很香但略為多放了鹽,必須配合白飯食,不然太鹹,幸而口感不錯🌟黑糖珍珠仙草鮮奶 - $21每次我都必配的台式飲品,跟便當點只需$21,主要是真材實料,黑糖味鮮甜、鮮奶夠滑,同時又有仙草及珍珠的口感👍芋頭鮮奶小芋圓 - $29充滿芋香及鮮奶的香滑,加入了蕃薯及芋頭

✏️位置: 9/10

黑糖珍珠仙草鮮奶

🌟黑糖珍珠仙草鮮奶 - $21

芋頭鮮奶小芋圓

👍芋頭鮮奶小芋圓 - $29
充滿芋香及鮮奶的香滑,加入了蕃薯及芋頭雙色芋圓,令整杯飲品更多層次

🍽百芳池上便當(荃灣)
📬地址:荃灣大河道88號灣景廣場購物中心永旺灣景店地下G03號舖
2022-05-10
10 分鐘 (外賣自取)
慢滷豬手便當
炸花枝丸