2021-07-01 133 瀏覽
人生百味,百味人生。是這間車仔麵店的座右銘。與不少餐廳一樣,這間車仔麵店有其主打配餸:今次就order了其推介的五花腩肉、咖哩魚蛋、咖哩魷魚和蠔油冬菇。但甫見碗麵,心裡打了一個突:本身叫腩汁,但完全沒有腩汁味。雖然咖哩魚蛋和魷魚的咖哩汁完全蓋過了湯底,但不會完全無腩汁味吧!五花腩吃得出有少許南乳味,但與車仔麵的味道不夾;咖哩魷魚太林無咬口;蠔油冬菇不入味:咖哩魚蛋好一些,尚算彈牙,但普普通通,無特別。另外,餐廳還有任取的菜脯,但味道不突出,得個辣字。價錢方面:餐廳所有配料都是同一價錢,車仔麵是以一個麵底再加配料的數目決定價錢。例如一麵加一餸$28,每多一個配料加$7,如此類推。今次的經歷頗差,車仔麵價錢偏貴,而且味道一般,又欠缺特色。不會特別推介大家去食。
人生百味,百味人生。是這間車仔麵店的座右銘。

2020-11-14
2021-05-10 143 瀏覽
同女性朋友去到太子始創中心,唔知食咩好,見到尼度外觀唔錯,服務員不停招手,一於入去試試。當時係下午茶時段,3餸麵$30蚊,飲品另外加錢,不過如果要加一樣餸要加$10,相比午市時段貴,比較奇怪!由於唔接受尼個收費,我地加左個煎釀孖寶。我叫左豬軟骨、豆腐卜、魚片頭,朋友叫豬腩肉、紫菜、豬皮,下午茶價錢同餸既份量相比都合理。唔知係咪小食係另外加,3件茄子3件青椒,大大件。麵同煎釀孖寶都幾好味,正常。最喜歡係放喺檯上既菜莆,有辣味又爽口,加入個麵度,立即生色不少,加分。
由於唔接受尼個收費,我地加左個煎釀孖寶。
我叫左豬軟骨、豆腐卜、魚片頭,
朋友叫豬腩肉、紫菜、豬皮,
下午茶價錢同餸既份量相比都合理。
唔知係咪小食係另外加,3件茄子3件青椒,大大件。
麵同煎釀孖寶都幾好味,正常。
下午茶
我本身係熟客,有一次帶埋朋友去食嘢,見到個煮麵着黑衫阿姐唔戴口罩,一邊講嘢一邊煮面。我出口話佢,佢仲要凶神惡煞,大聲講:咁驚就唔好食啦! 衣家疫情咁嚴重,竟然唔戴口罩,仲要聲大夾惡,唔做就執7咗佢,叫你老世食埋佢!前排行過條8婆仲無戴口罩,永遠bad list!

2021-05-02 58 瀏覽
越嚟越大雨,經過望到大量吉位,是旦啦。坐低,好多蚊滋呀。腩汁湯底無色無味,失敗牛筋唔入味,失敗魚腐望落似豆卜,失敗韭菜餃正常發揮btw全程有阿姐唱歌你聽包冇悶場
越嚟越大雨,經過望到大量吉位,是旦啦。
坐低,好多蚊滋呀。
腩汁湯底無色無味,失敗
牛筋唔入味,失敗
魚腐望落似豆卜,失敗
韭菜餃正常發揮
btw全程有阿姐唱歌你聽包冇悶場
車仔麵

2021-03-01 127 瀏覽
這是我經常去的車仔麵之一在太子地鐵站出口行不久,始創中心後面車仔麵好大碗,一定吃得飽而且可以無限任添醃菜,當免費個多一樣餸而且所有材料不分價錢,我當然會選擇雞翼及韭菜餃,平時比較貴的味道正正常常也很不錯這裏的魷魚也很不錯
這是我經常去的車仔麵之一
在太子地鐵站出口行不久,始創中心後面
車仔麵好大碗,一定吃得飽
而且可以無限任添醃菜,當免費個多一樣餸
味道正正常常也很不錯
這裏的魷魚也很不錯
2020-08-16 156 瀏覽
唔係貴但係唔好食同埋冷氣唔夠勁啲汁唔夠味叫咗啲肥牛完全係百圾然後放落去份量普通偏少同埋啲阿姐把聲好刺耳四個餸連埋嘢飲$52旺角太子大把選擇唯一可稱讚就係地方企理完
唔係貴但係唔好食同埋冷氣唔夠勁
啲汁唔夠味叫咗啲肥牛完全係百圾然後放落去
份量普通偏少
同埋啲阿姐把聲好刺耳
四個餸連埋嘢飲$52旺角太子大把選擇
唯一可稱讚就係地方企理

2020-06-29 133 瀏覽
【 多選擇的百味車仔麵 】去左旺角行街,見已經到晚餐時間,就決定去西洋菜街搵食。行左好耐,揀完又揀,最後決定去百味車仔麵食番碗麵,因為俾佢地個點餸紙吸引到,真係幾多選擇!係旺角區同其他車仔麵店相比,百味車仔麵的餐廳環境都算比較乾淨,而且侍應服務態度幾好,唔會吹你落單。我點左豬紅,響鈴,釀茄子配幼麵,要沙嗲汁加小辣。雖然三個餸我覺得有啲貴,但整體上我覺得幾好味,特別係個茄子,非常入味,食完好想再食。這家車仔麵的店會提供辣的菜莆,我放左一些係麵上一齊食,果然提升了車仔麵的質素,爽口又滋味!
【 多選擇的百味車仔麵 】

去左旺角行街,見已經到晚餐時間,就決定去西洋菜街搵食。
真係幾多選擇!

唔會吹你落單。

我點左豬紅,響鈴,釀茄子配幼麵,要沙嗲汁加小辣。

2020-05-26
2020-06-17 100 瀏覽
我幫襯過幾次 今日係最後一次幫襯其實車仔麵味道麻麻只係未至於難食湯底好似清水然後就俾一匙羹汁(如 咖喱汁)你最差係咩?服務呀車仔麵有頭髮要求更換服務員竟然話:係咪你自己嘅頭髮呀?咁嘅做法 仲點敢再食呀?
我幫襯過幾次

然後就俾一匙羹汁(如 咖喱汁)你

最差係咩?服務呀
車仔麵有頭髮
要求更換
服務員竟然話:係咪你自己嘅頭髮呀?
咁嘅做法 仲點敢再食呀?

2020-06-01
2020-06-01 113 瀏覽
車仔麵是廣東人的美食之一,選擇的食物很多,放在一碗面上吃,是一種享受。這家的選擇食物很多,應有盡有,煮食的選擇也很多烏冬、粗麵、河粉等都有,湯底可以選擇清湯、沙嗲、咖喱、腩汁。這家專賣車仔麵的店最窩心的是提供了辣的菜莆,每次都來我必定會放一些在面或者粉上,拌著一起吃,提升了車仔麵的滋味。今天下午茶,比平時的晚上吃便宜很多,三餸麵才$30。我選擇了菜心、豬腳和黑椒牛丸,腩汁湯底,叫了河粉。豬腳很好味,有南乳味煮製已成。黑椒牛丸有點兒未啦,牛丸爽口,是不錯的選擇。
2020-05-21 79 瀏覽
旺角周街都係車仔麵🍜今日隨便入咗一間~同其他車仔麵店相比,呢間算比較乾淨🤩侍應服務態度都唔錯😉~餐牌選擇包羅萬有👍🏻有點餐紙慢慢揀,唔使受侍應脾氣😅除咗招牌車仔麵之外,仲有飯類同埋小食🍚朋友叫三餸$42 我叫一餸$28分量方面,中規中矩湯底方面,都係叫清湯,我就覺得幾好飲嘅不過食材方面(特別係魚片頭),有種少少劣質嘅感覺,唔係太推介。總括來講✅環境同服務態度都唔錯✅店員唔會趕你走,可以坐低同朋友傾偈❎不過食物方面就一般般,如果對食物質素要求高嘅話,可能就要試吓其他車仔麵店啦
旺角周街都係車仔麵🍜今日隨便入咗一間~

同其他車仔麵店相比,呢間算比較乾淨🤩
侍應服務態度都唔錯😉~

餐牌選擇包羅萬有👍🏻
有點餐紙慢慢揀,唔使受侍應脾氣😅

除咗招牌車仔麵之外,仲有飯類同埋小食🍚

朋友叫三餸$42 我叫一餸$28
分量方面,中規中矩
湯底方面,都係叫清湯,我就覺得幾好飲嘅
不過食材方面(特別係魚片頭),
有種少少劣質嘅感覺,唔係太推介。

總括來講
✅環境同服務態度都唔錯
✅店員唔會趕你走,可以坐低同朋友傾偈
4K
2020-05-18 249 瀏覽
前 (16-5-2020Sat)日晏晝同老公出太子,行完一陣都有啲肚餓,係下午茶時間喇,呢頭冇乜街頭小食,亦冇茶餐廳,我哋見到老街,但由於人多,我哋唔等,就行嚟隔離食車仔麵嘅呢間,我哋決定要:1.$45.00嘅日式豬軟骨大大碗,味道好濃,但豬肉有哟嚡.味道:4分2. 以半價$9.00加原價$18.00嘅凍豆漿都夠凍嘅,不過甜咗啲.味道: 1.5分4. 以半價$9.00加原價$18.00嘅支庄五花茶鴻福堂來貨,唔評論.3. $25.00嘅甜酸齋呢個味道偏酸,麻麻.味道:1分5. $28.00嘅一餸麵老公要腩汁豬手油麵,腩汁味道比豬軟骨嘅淡啲,豬手就好出眾,南乳入晒味又鹹淡適中,而且夠腍,不過老公話油麵有梘水味.味道:4分服務:由於武漢肺炎,我哋企喺問口唔敢行入去,亞姐見到話入嚟啦,好多位.俾剔好咗嘅點餐紙亞姐,佢只落咗小食嗰面,冇落車仔麵,我就俾佢加返,但呢個亞姐兩次都冇出聲應吓我哋.我老公食完佢嗰碗麵,但我哋仍有酸甜齋share食,亞姐竟又二話不說咁收咗佢個碗同筷子,我哋抹多一對筷子用有乜所謂,只係你哋店方要洗多對筷子啫.之後我哋食完晒嘢,個亞姐至開口問嘢食係咪嚟齊?先至敢收.走人出去

1.$45.00嘅日式豬軟骨
大大碗,味道好濃,但豬肉有哟嚡.
味道:4分

2. 以半價$9.00加原價$18.00嘅凍豆漿
都夠凍嘅,不過甜咗啲.
味道: 1.5分

4. 以半價$9.00加原價$18.00嘅支庄五花茶
鴻福堂來貨,唔評論.
左: 凍豆漿, 右: 支庄五花茶
3. $25.00嘅甜酸齋
呢個味道偏酸,麻麻.
味道:1分
左: 甜酸齋, 右: 日式豬軟骨

5. $28.00嘅一餸麵
老公要腩汁豬手油麵,
腩汁豬手油麵
,不過老公話油麵有梘水味.
味道:4分
辣菜脯

服務:
之後我哋食完晒嘢,個亞姐至開口問嘢食係咪嚟齊?先至敢收.
走人出去時,收銀至會有啲禮貌.
2020-05-16
腩汁豬手油麵
  • 豬手
2020-05-06 51 瀏覽
今日入去買外賣,一入去已經見到成班大陸阿姐係到傾哂計,諗住問佢拎張外賣紙揀要咩啦,點知人地一句彈埋黎叫我講就得喎,我一定知有咩食啦!仲要成班大陸阿姐惡到死,真係比錢入去受氣!最後我話唔要,佢仲要啤住我!大家真係唔好再去食!

2020-03-01 85 瀏覽
今晚九點多路過呢間車仔面入去試下食物普通之外伙記又麻麻,最🔥就係埋單時俾三張$20時個收銀話我其中張殘唔收話頭先佢收咗張都俾人話(佢俾之前佢收嗰張我睇)咁我冇$20咪攞張$50+$10出來找錢咪走囉,都已經行到一段買嘢先發現有張$20就係呢間收銀嗰阿姐俾我睇嗰張,搞到我🔥都嚟埋,個衰格阿姐唔收我嗰張$20仲換埋佢嗰張$20俾我咁鬼衰格都有,以後都唔會去呢間有賤格伙記度食嘢
咁鬼衰格都有,以後都唔會去呢間有賤格伙記度食嘢
今早去旺角做運動,早到了很多去食個早餐,鄰近有一間餐廳叫做「百味車仔麵」,門外看滿整整齊齊乾乾淨淨。所以走入去,都幾大下,座位也多空間寬躺不逼夾,裝修高檔光猛,牆劃了懷舊六、七十年代大排檔茶餐廳圖畫,非常之吸引人目光。坐下來發現木桌上好油,仲有水漬沒有抹乾淨,我好客氣問可不可以幫我抹下,不理不睬,算了我自己來。我見枱上只有一張餐牌,順口問一問仲有沒有其他款式早餐,估不到服務員不耐煩黑口黑臉回答:只有呢張,你食唔食呀!多麼不禮貌,宜家呢個疫情時勢,很多餐廳都沒有客,咁樣的服務態度餐廳可以提前關門。沙嗲牛肉腸仔河粉河粉滑溜好味,沙嗲汁味道太濃,湯底太油,牛肉好霉,腸仔太過鹹。熱檸水不過不失。總結:服務差,食物水準一般般。

沙嗲牛肉腸仔河粉
沙嗲牛肉腸仔河粉
熱檸水

總結:服務差,食物水準一般般。
$30 (早餐)
2020-02-13 66 瀏覽
雖然個碗好大,但其實水多我叫了兩餸麵,牛腩及釀茄子不過牛腩少得可憐,而且是肥肉多真正的瘦牛肉少釀茄子又真的做得不錯的最後因為不夠飽,所以叫了一款小食瑞士汁雞翼在這種地方食嘢,不求太奢侈,不過只跟這裏是不供應的除非你用$3去買一包紙巾而且沒有水飲
雖然個碗好大,但其實水多
我叫了兩餸麵,牛腩及釀茄子
不過牛腩少得可憐,而且是肥肉多真正的瘦牛肉少
釀茄子又真的做得不錯的
最後因為不夠飽,所以叫了一款小食瑞士汁雞翼
而且沒有水飲