2019-09-09 686 瀏覽
一大班朋友食lunch,梗係要,飲茶啦。我suggest 5個人,可以叫三五知己餐做base,唔夠就再另加點心,埋單$400 5個人搞掂,每人$80真係幾抵食!蝦餃王每一顆都好大粒,好彈牙,個皮都好薄。蟹籽燒賣麻麻地,啲豬肉同冬菇都足料!薑汁千層糕好重薑味,落啲椰棗會甜啲好味啲。三五知己要推介嘅係多春魚,好脆卜卜,一咬就爆曬啲粒粒,好澎湃!馬拉糕又係好重黃糖味,甜度適中,鬆軟!叉燒腸太多葱味,太少叉燒!仲有炒米粉就平均啦,都夠熱,不過吾夠多料!有啲dry~
一大班朋友食lunch,梗係要,飲茶啦。
蝦餃王
每一顆都好大粒,好彈牙,個皮都好薄。
蟹籽燒賣
麻麻地,啲豬肉同冬菇都足料!
薑汁千層糕
好重薑味,落啲椰棗會甜啲好味啲。
馬拉糕又係好重黃糖味,甜度適中,鬆軟!
叉燒腸太多葱味,太少叉燒!
仲有炒米粉就平均啦,都夠熱,不過吾夠多料!有啲dry~
2019-09-09
2019-08-24 506 瀏覽
第一次來,應該之後也不回來。這個茶樓應該是不太適合我了....環境:一開始去了101號枱,環境清靜,但陰風震震,當告知服務員後,他們說冷氣不可調校,就幫我們選擇另外一個位置。到了枱號203 ,樓底比較低,沒有這麼寒冷,但相對也是寒冷,環境嘈吵,應該是隔離枱的食客關係吧.... 服務:之前的較高級服務員態度不太好。之後當我找不到點心價錢的時候,我問了一個阿姐...阿姐非常不耐煩。令我好後悔問問題食物:燒鵝瀨- 算是美觀,不太鹹- 菜-夠大碟燒腩仔 - 脆皮 菜肉包- 黐住垃圾(見圖)總括然言。因為100%(兩位)同我哋有過對話的員工態度都唔太可以接受,兒歌菜肉包又有嘢黐住,所以縱使其他嘢食OK,也不打算再來。

環境:
一開始去了101號枱,環境清靜,但陰風震震,

服務:

食物:
燒鵝瀨- 算是美觀,不太鹹-
菜-夠大碟
燒腩仔 - 脆皮

菜肉包- 黐住垃圾(見圖)

燒腩仔
燒鵝瀨
菜肉包
2019-08-24
燒腩仔
2019-06-22 906 瀏覽
推薦中午的飲茶套餐,價錢優惠,環境亦較舒適。中午茶市不算太多客人,而且出品快,另打工仔不致太趕時間,另外推薦該店的燉椰皇,是原個燉的,不算太甜,感覺清新。 另外,亦推薦薑汁糕,薑汁未很濃,味道不錯!
2019-06-10 661 瀏覽
食物 : 一般飲茶會叫嘅嘢,特別推介福建炒飯賣相 : 冇乜特別普通飲茶味道 : 整體食物質素唔錯,福建炒飯好好食,一定要叫如果人多嘅話環境 :7/10 價錢 hkd 130/ 人性價比 7/10
食物 : 一般飲茶會叫嘅嘢,特別推介福建炒飯
賣相 : 冇乜特別普通飲茶
環境 :7/10
價錢 hkd 130/ 人
性價比 7/10

2019-04-24 1174 瀏覽
實在不知所謂,同佢經理講個灌湯小籠包點解會咁樣樣佢仲大大聲話佢係咁樣,係包得差啲㗎啦,小籠包裏面冇湯你仲話比人哋聽係包湯,我睇見都唔想食。最重要係個經理問我點解話要換🥴
2019-04-19 724 瀏覽
復活節同兩老去飲茶,老人家都係鐘意飲茶食點心。呢度都係兩老成人幫襯既地方。地方大,唔使點排隊,可能復活節大家都出哂埠今日有少空。-叫左一碟干炒牛河同幾個點心。個牛河勝在係唔油,多手,同冇乜洋蔥吖蔥吖,啱我口味。最好食係叉燒包,新鮮又夠餡。但係今日沙嗲魷魚同粉粿麻麻地,魷魚太唸冇口感,個粉粿就皮太薄又唔實,一夾就爛哂。另外仲有叫牛肉腸、叉燒包、薑汁千層糕,正正常常咁。-其實呢間野唔差既,真係要睇師傅手勢,同你食果日好冇彩。
其實呢間野唔差既,真係要睇師傅手勢,同你食果日好冇彩。
2019-04-19
$100 (早餐)
2019-02-25 1026 瀏覽
今日同媽咪晨早去炮台山站附近攪証件,排隊取籌整完都十一㸃幾,就在附近逛逛有咩食。 經過見到有間外面看起來好似幾好酒樓,媽咪見到即話飲茶好吖。 好在早到一步,竟然仍有早茶優惠。新鮮炸起咸水角,脹卜卜熱辣辣。豆苗餃,皮薄餡足,每粒也有大大蝦仁。潮州粉果,皮也薄,好多沙葛吃出爽脆。雞包仔,唔算甜,也足料。帶子腸粉,用長碟擺放看起來靚,但其實份量少咗好多。 粉皮又薄又滑,可惜帶子份量少到根本找它出來也有難度,感覺好似食淨腸粉。

好在早到一步,竟然仍有早茶優惠。

新鮮炸起咸水角,脹卜卜熱辣辣。

豆苗餃,皮薄餡足,每粒也有大大蝦仁。
潮州粉果,皮也薄,好多沙葛吃出爽脆。
雞包仔,唔算甜,也足料。

2018-12-20 1559 瀏覽
因為有親戚來港一星期,今日特意陪親戚再度飲茶。今天叫了四份點心,上海菜肉包(中點),魚翅鳳眼餃 (特),美極多春魚和一碗鮮蝦球伊麵。上海菜肉包的包很厚,感覺很乾。包的菜肉味道清淡,令乾的菜肉包變得更加乏味。魚翅鳳眼餃的部表面,舖有少量的蟹籽,內有蝦,味道不過不失。美極多春魚,熱辣辣,炸得脆,不過炸粉更為多。配上喼汁,都算是好味。鮮蝦球伊麵,份量很多,配料也合適,伊麵口感很好,感覺不錯。不過湯的㳄過杰,沒有湯的感覺。

魚翅鳳眼餃的部表面,舖有少量的蟹籽,內有蝦,味道不過不失。

2018-12-07
2018-12-20 154 瀏覽
有位特別喜愛香港點心的親戚來港一星期,不喜愛飲茶的我,今天都特意陪君飲茶。由於我不愛飲茶,所以由親戚選擇點心。叫了三份點心,魚肚玉米粥(大點),碧綠帶子腸 (頂點)和百花蒸釀魚肚 (頂點)。因為午巿時段,人流很多,等候點心的時候都較長。先來的是魚肚玉米粥,份量很多,配料也很足夠,可惜太咸。然後再來碧綠帶子腸。腸粉皮有點粉,細細粒的帶子和翠肉瓜的配搭,味道算是不過不失。最後的百花蒸釀魚肚,蝦塊上面舖有蟹籽。個人覺得有點油膩。

最後的百花蒸釀魚肚,蝦塊上面舖有蟹籽。個人覺得有點油膩。
2018-12-03
2018-11-16 1361 瀏覽
今天三人的午餐叫了一碟福建炒米和幾個點心 - 排骨陳村粉、鳳爪、义燒包和鹹水角。這裡的點心是即叫即蒸 ,需時15 分鐘,所以上桌的時候是比較熱!豉汁蒸鳳爪味道不錯而且軟和淋。排骨陳村粉比較乾但頗為軟滑,可能排骨是用了鬆肉粉!本來以為福建炒米會好像有汁的福建炒飯,濕濕地,但當它上桌的時候才知是乾炒的,配料卻頗為豐富,內裏有蝦粒、雞粒、蛋絲、西芹絲、炸菜絲、蘿蔔絲,但味道卻嫌淡了一些!總括而言,今天的點心比較美味!炒米雖稍為遜色,但我們對這午餐已非常滿意!
豉汁蒸鳳爪味道不錯而且軟和淋。
排骨陳村粉比較乾但頗為軟滑,可能排骨是用了鬆肉粉!
2018-11-13
1 分鐘 (外賣送餐)
2018-07-08 2799 瀏覽
印象中午市時段有嚟過飲茶,晚市時段較少機會嚟,今晚返完教會,同囝囝及弟兄姊妹即興約食晚飯聚吓食物選擇都多,自問有時會遇到選擇困難時候,都喺留比姊妹們落單海皇燉冬瓜盅主要材料有冬瓜,蟹柳,蝦,雞件等天氣炎熱,冬瓜有消暑作用,配上其他食材,當下巳有種消暑解悶氣嘅感覺鮮菌北菇燒豆腐中規中矩 不過不失彩虹咕噜肉甜甜哋唔覺酸,送飯一流!如份量多啲會更理想薑蔥花膠牛柳牛柳嫩而唸身,小朋友食都唔會覺得靱待應服務態度親切有禮,環境寛躺舒適。

海皇燉冬瓜盅

主要材料有冬瓜,蟹柳,蝦,雞件等

鮮菌北菇燒豆腐

中規中矩 不過不失
彩虹咕噜肉

甜甜哋唔覺酸,送飯一流!如份量多啲會更理想
薑蔥花膠牛柳

牛柳嫩而唸身,小朋友食都唔會覺得靱

待應服務態度親切有禮,環境寛躺舒適。
2018-07-07
2018-05-08 2269 瀏覽
呢間酒樓午市晚飯我都食過,算係唔錯,酒樓點心對我黎講間間都差不多,因為飲茶既時間會坐得較耐,反而重點係坐得舒唔舒適,咁百匯軒都算係唔錯,座位都寬敞舒適,茶市點心絕對ok而晚市餸菜都相當唔錯,價錢也很大眾化至於服務方面唔要求高既都算係咁架啦,呢間又唔係酒店式高級酒家,難道一般酒樓要有酒店式服務嗎!整體食物質素,環境地方,服務態度都算好好好ok啦晚市有套餐,餸菜好味,價錢合理感覺晚市無論食物,侍應服務比午市更優越
而晚市餸菜都相當唔錯,價錢也很大眾化

整體食物質素,環境地方,服務態度都算好好好ok啦

晚市有套餐,餸菜好味,價錢合理

感覺晚市無論食物,侍應服務比午市更優越

2017-09-27 4401 瀏覽
啲賣相超唔得,其實已經要求不高,但係咪可能整得似樣啲?呢碟菜,好似一碟垃圾咁!The presentation of the dish is really not ok. Actually I already don’t have much expectation on this restaurant, can they do something to make some improvement?Ps 呢碟菜係原裝,無人掂過!
Ps 呢碟菜係原裝,無人掂過!
2017-07-29 3151 瀏覽
粉絲蝦煲同其他特價菜都好味 $50-60~~~豆腐ah金銀旦莧菜ah德國咸豬手都好好好好好惹味!!!!! 炒飯都吾錯!!不過甘啱有人食煙臭到死。。。。。Anyway it is still a very good choice for family gathering or normal dinner~
  • 粉絲蝦煲
Cantonese restaurants serving Dim sums are all over the place in Hong Kong that the quality of the food varies from very delicate (and costly) to mediocre or even poor (yet still very costly). This place that we went to offered quality dim sums, we ordered fried fish cakes (煎魚餅),  chicken congee (皮蛋雞粥), fish noodles (斑片拉麵), pork and rice noodles(排骨陳村粉), cow stomach with black pepper (黑椒金錢肚), fried spring row with shrimp (in the picture) and tofu dessert (in the picture). Among them, spring rows and congee were the best.

It is a decent place for dim sum all in all, reasonably priced for food of such standards. Their dinner deals are even more appealing.
Tofu dessert(即撞豆腐花)
Fried spring rolls with shrimp(炸米卷)
2017-07-23
  • Spring rolls