2019-08-18 319 瀏覽
牛下新開的小店,街坊地方難得除了辣米線和薯粉和莎莎亞終於有其他的選擇。慢煮牛肉煮得軟嫩,像在middle至middle well中間,可是裡面有些筋位有點難咬。旁邊黃瓜偏甜,配牛肉一齊吃味道不錯。只是米飯上,食飯就是想食軟熟質感,但是奈何像那種煮的時侯下不夠水的白飯或放太久?但這質素已經絕對對得上價錢,配餐還有盒健康飲品。照燒雞串入味,燒肉片油脂香味十足,香料有蒜粒和蔥花,配太陽蛋一齊撈飯無得輸。
慢煮美國牛肩胛肉眼扒飯
旁邊黃瓜偏甜,配牛肉一齊吃味道不錯。
但這質素已經絕對對得上價錢,配餐還有盒健康飲品。

美國黑毛豬燒肉片雞串煎蛋飯
2019-08-02
慢煮美國牛肩胛肉眼扒飯
2019-05-09 227 瀏覽
假日下午 經過……見到這發光餐版寫上“每天限量發售!牛肩肉飯”。便向店員試問……還有冇。十分好彩!!!有!!! 二話不說 order 一個再加$3 韓國蛋!! 這價格預只有勁小肉和正常白飯份量。 (十分肚餓中……)在等待的時間內....見到店員的背影……應該在 努力地為我煎牛肉。時間一分一秒地過去……過了十五分鐘。上菜了!嘩!!!見到實物……嚇一跳!!!份量比想像多好多!!!肉:超過十片!好厚!有肉汁!生熟度剛好!飯:汁有小小店加上蛋汁肉汁,每口飯好正!蛋:底層香脆,蛋黃流汁! 酒店水準!茶:多片lemon! 冰是食用冰!!好大杯!50元!這品質!我比95分!!!

時間一分一秒地過去……過了十五分鐘。上菜了!

嘩!!!見到實物……嚇一跳!!!

份量比想像多好多!!!

肉:超過十片!好厚!有肉汁!生熟度剛好!
飯:汁有小小店加上蛋汁肉汁,每口飯好正!
蛋:底層香脆,蛋黃流汁! 酒店水準!
茶:多片lemon! 冰是食用冰!!好大杯!

50元!這品質!我比95分!!!
  • 牛肩飯
2019-04-22 370 瀏覽
牛頭角這個商場,好像荃灣那個地王廣場一般,想不起吃什麼,就可以到來這個美食廣場,但當然,人流就差天共地,牛下新城這兒,人流滿滿,往往座無虛設。因為不想次次都只是一去到便吃漢堡B,於是這次終於試一試這一間港式西餐飯。見到這個漢堡扒薯餅煎蛋飯啊,本來有有點滿心歡喜,但是後來,拿到實物,卻又醒起,這些配搭,其實都像是以前的港式頹飯一般。但是這個牛肉漢堡扒,都算賣相不錯,最少夠厚身,而且面頭煎得香脆。雖然內裏難免比較熟一點,當然,你在這些美食廣場的牛肉,都不能期望它質素太高,因此全熟也是正常事。而通常吃這些飯,放一隻煎雞蛋就最適合不過,切開雞蛋,蛋黃流到飯上面,就最配合,立即加10分。汁醬也偏少,但是味道還可,有點兒像照燒汁,平均落到飯上面。薯餅也是那些雪藏薯餅,但是還算可以,炸得夠熱才給客人。凍檸茶極淡味的,看到這個膠杯內裏的檸茶,就知道茶味極淡,而且好像只有一兩片檸檬,喝起上來,可能比起長沙灣、深水埗那些舊式茶餐廳,給你用來洗餐具那杯茶更加淡。

見到這個

但是這個

而通常吃這些飯,放一隻
煎雞蛋就最適合不過,切開雞蛋,
蛋黃流到飯上面,就最配合,立即加10分。

汁醬也偏少,但是味道還可,有點兒像照燒汁,平均落到飯上面。
薯餅也是那些雪藏薯餅,但是還算可以,炸得夠熱才給客人。

2019-04-03 215 瀏覽
呢個food court d 食物都好高質,附近有間漢堡包店新嘗試呢間,竟然出奇地好味,價錢又廉價!分分鐘茶餐廳都食唔到呢個質素、份量!佢有個隱藏menu是慢煮牛肩肉飯,呢個不得了!一定要叫呢個餐,超抵食!佢全部餐都跟凍/熱檸茶,或者紙包飲品!加錢可以飲特飲!🔶蒜香鴨胸煙肉意粉 $46佢啲意粉是用蒜頭炒過,唔係就咁淋汁/唔係hea煮而且份量多到嘔,鴨胸煙肉都多都瀉,唔係得一兩塊份量真係好多,成隻碟滿晒,仲要有山丘咁高🔶黑毛豬雞肉串煎蛋飯 $48呢個就麻麻地,抵食唔算抵食,但味道都很好!不過我中意食牛多啲😛🔶慢煮牛肩肉飯 $50呢個好好味,啲牛唔會太熟太老,都有六成熟唔un,入口都半溶,$50有咁既質素係超出預期!所以我地要繼續支持小店💪🏻佢已經成為我地飯堂
新嘗試呢間,竟然出奇地好味,價錢又廉價!
分分鐘茶餐廳都食唔到呢個質素、份量!
佢有個隱藏menu是慢煮牛肩肉飯,呢個不得了!

🔶蒜香鴨胸煙肉意粉 $46
佢啲意粉是用蒜頭炒過,唔係就咁淋汁/唔係hea煮
而且份量多到嘔,鴨胸煙肉都多都瀉,唔係得一兩塊
份量真係好多,成隻碟滿晒,仲要有山丘咁高
蒜香鴨胸煙肉意粉

🔶黑毛豬雞肉串煎蛋飯 $48
呢個就麻麻地,抵食唔算抵食,但味道都很好!
不過我中意食牛多啲😛
黑毛豬雞肉串煎蛋飯

🔶慢煮牛肩肉飯 $50
呢個好好味,啲牛唔會太熟太老,都有六成熟
唔un,入口都半溶,$50有咁既質素係超出預期!
慢煮牛肩肉飯

所以我地要繼續支持小店💪🏻
佢已經成為我地飯堂
蒜香鴨胸煙肉意粉
黑毛豬雞肉串煎蛋飯
慢煮牛肩肉飯
2019-02-20 164 瀏覽
親眼經歷得寶food court 呢個鋪位幾次既轉變,今次真係算係最有板有眼同有heart 上次食左個牛肩胛已經覺得好正(抱歉冇相)今次再食個漢堡扒飯終於記得影相真實賣相比照片更吸引,仲有我最欣賞既係,就算多人買飯都好,佢都可以保持每個飯既賣相都咁吸引,值得一讚講返味道,牛肩胛煮得岩岩好,夠厚身又夠嫰,而且肥瘦得宜,適合愛牛人士圖中漢堡扒非常厚身,雖然唔算太juicy,但味道高於水準,美中不足係煎蛋過燶相信呢間店會成為我既飯點之一!

上次食左個牛肩胛已經覺得好正(抱歉冇相)
今次再食個漢堡扒飯終於記得影相

相信呢間店會成為我既飯點之一!
2019-01-11 129 瀏覽
今日睇完醫生,想快快手食完野返家,所以行左去依個新開的 FOOD COURT 睇下。FOOD COURT 入面都有好多選擇,有中菜有車仔面又有西餐。見到依一間餐廳,同其他好唔同,價錢貴少少但賣的都係高級餐廳先有的,所以想試下。見到佢有推介 慢煮牛肩胛飯,立即叫個來試。睇樣都見到,牛好多,比我預料的多好多,起碼有10件。而且入面真係唔係煮到熟透,而係 粉紅色的,。牛肉唔老,有牛味,但唔算好重味。份量多,仲要送飲品,都算抵。雖然比起旁邊的其他店,佢的價錢可能比較高一點,但見到店主係有心做的,交出的食品都唔錯,值得支持下。

見到佢有推介 慢煮牛肩胛飯,立即叫個來試。
慢煮牛肩胛飯

2019-01-09
慢煮牛肩胛飯
2018-12-26 147 瀏覽
得寶商場有個小food court ,座位唔算多,但夜晚7點半左右都有位坐。今日黎到見到人哋食意粉,聞到香噴噴。見到套餐好多都系40幾蚊。之後我地都叫左個蒜香鴨胸煙肉麵$46送埋涷檸茶🍋好抵食我覺得真系好大碟,仲好足料。啲鴨胸,煙肉好多,意粉又多,味道仲要幾好味,蒜香味岩岩好,唔會好多,又唔會過少,仲香噴噴。絕對係性價比高。因為系第2間叫左其他串燒食,所以叫左一個餐,下次黎會再試其他餐👍🏻👍🏻👍🏻

今日黎到見到人哋食意粉,聞到香噴噴。
見到套餐好多都系40幾蚊。

之後我地都叫左個蒜香鴨胸煙肉麵$46
送埋涷檸茶🍋好抵食

我覺得真系好大碟,仲好足料。

2018-12-24
2018-10-09 346 瀏覽
上星期同小朋友行街揾朋友,住開港島唔熟九龍灣,原來有個商場叫德寶,入面個裝修好整齊同有主題,似係舊商場翻新,入面有個完全唔起眼的food court,於是入去八下。呢間FnB 係食西餐,當然有小朋友至愛的薯條,原來餐牌都有大朋友飛佛的松露芝士薯條,見到呢個薯條就知唔係一般food court咁簡單,反正到lunch hour一於試下呢間。叫左焗雞扒飯,牛扒餐配個意粉,仲有焗豬扒飯,朋友們都叫左幾個唔同的食物,賣相都超出food court水準。食落就知廚師好用心,唔會為左醫飽你個肚而做,仲要滿足埋你對眼球,見到都吞口水果種感覺#food court #catering

#food court #catering
(右)松露芝士薯條