2016-08-02 851 瀏覽
今日行過就想食佢個抹茶雪糕,平時每次經過都好想食,但多人排隊,今日冇乜人即刻食先揀左健康抹茶雪糕雪糕質地好滑,抹茶牛奶味剛好恰到好處,唔會有太甜既感覺,就是喜歡雪糕不太甜再配合朱古力脆脆同粟米片,好好味
揀左健康抹茶雪糕
再配合朱古力脆脆同粟米片,好好味

其他
2016-07-27 382 瀏覽
雞肉咖喱蛋包飯:CURRY汁是典型唔辣的日式CURRY, 甜甜地, 配埋軟軟地的飯, 好味! 可惜雞肉好普通, 蛋唔夠滑,熟得滯。日式餃子:油得滯, 入面D 餡好少, 又細隻, 好似食緊好油的餅皮咁南瓜餅:是炸的, 油左D, 應該是南瓜溝薯仔來整, 偏甜, 還以為是咸的.... 不過熱辣辣, 新鮮炸
雞肉咖喱蛋包飯:

日式餃子:
油得滯, 入面D 餡好少, 又細隻, 好似食緊好油的餅皮咁

南瓜餅:

2016-07-14 386 瀏覽
< 芝士咖喱海鮮飯 $88 >今日黎到呢間白熊咖哩,顧名思義就係食咖喱,呢到咖喱既選擇超過幾十款,由於佢地有眾多選擇,我揀左乜都有既海鮮食,有魷魚,蝦,貝殻類海產,味道新鮮度為一般,咖喱就係日本咖喱,味道適中,甜而不辣,配埋芝士成件事真係好香,賣相一流!份量亦十足!整體水準不俗!
< 芝士咖喱海鮮飯 $88 >

芝士咖喱海鮮飯
2016-06-29 287 瀏覽
< 蟹子三文魚咖喱蛋包飯 $78 >咖喱為日本咖喱帶少甜而不辣,蛋包飯為正常蛋白飯冇咩特別,三文魚煎得幾香,成個飯都冇好挑剔,主要份量夠大而質素中規中矩唔差,都係一個唔錯既選擇!
< 蟹子三文魚咖喱蛋包飯 $78 >
蟹子三文魚咖喱蛋包飯
蟹子三文魚咖喱蛋包飯
2016-06-13 221 瀏覽
咖喱炸蝦奄列飯,咖喱好香濃,有薯仔同紅蘿蔔,味道甜甜地,唔錯,我本身唔係咁鍾意咁重辣味咖喱,所以我鍾意甜甜地嘅日式咖喱 炸蝦好鬆脆,好爽口。奄列飯既雞蛋係半生熟,流心既整體配合得好好,好味道!

炸蝦好鬆脆,好爽口。奄列飯既雞蛋係半生熟,流心既
整體配合得好好,好味道!
2016-04-19 322 瀏覽
放工打算豉旦食晚飯。叫左2個套餐加2款小食。凉伴豆腐佩日式芝麻醬,好開胃,凉伴茄子也清甜好味,可以試下;鐵板雞份配咖啡汁,個汁有牛肉味,老公話好味,但吾食牛人士真的要問一句先食,雞扒骨質 ok, 可惜咸左 d 和有些雪味;鐵板三文魚的魚肉幾 jucy, 無雪味,配烧计,好味。套餐配雜菜沙律,雜菜新鮮,爽甜. 套餐杯奶茶不錯,雖然個人喜歡濃茶味,但如果喜歡 milky 的朋友應該 like. overall 滿意一餐。待應雖然生手,但態度好好。食客吃飯吃得舒服。用EPS 付款,重送即炸并盤,脆脆的,份量也不小
。套餐配雜菜沙律,雜菜新鮮,爽甜
待應雖然生手,但態度好好。食客吃飯吃得舒服。
用EPS 付款,重送即炸并盤,脆脆的,份量也不小
2016-04-16
2016-01-14 534 瀏覽
Japanese curry rice with Hamburg, pork belly, omelette and cheesevery delicious, semi sweet Japanese curry mixed with chedder cheese on Japanese rice. top that off with a Hamburg patty and pork belly makes it a complete meal. only complaint is the patty lacked taste despite having texture. it would be better if they had marinated it more. other wise very good dish, you can practically inhale it.the service was fair. most of the waitors were rather young and got my other dish mixed up so I nearl

the service was fair. most of the waitors were rather young and got my other dish mixed up so I nearly finished the curry before my friend started to eat. environment and hygiene is inline with what you expect from Japanese chain.

2015-11-05 408 瀏覽
今日終於去左一田既白熊咖哩試下佢既下午茶。揀左厚切豬扒三文治,飲綠茶特飲。由於豬扒係新鮮炸出泥,所以等左一陣先有得食。三文治入面有咖哩汁,軟軟既麵包夾住新鮮炸起既豬扒,口感實在唔錯!另外仲有伴碟既沙律,感覺清新。唯一就係綠茶特飲太甜,無乜綠茶味!下次要試下柑桔檸檬。不過以38hkd 加一既價錢可以食到呢個質數,絕對可以俾like! 會再有下次!
2015-11-05
2015-06-30 270 瀏覽
星期六中午, 見人少少就入去食啦, 之前試過覺得咖哩好味, 不過原來間間既飯都甘難食.鴛鴦咖哩煎三文魚蛋包飯 (lunch set):鴛鴦咖哩即係牛肉咖哩, 另一邊係蔬菜咖哩. 牛肉咖哩濃味d, 蔬菜咖哩帶點甜味. 兩款都好味, 而且分量夠. 蛋包飯都做得好好, 包得好靚, 滑蛋有蛋香又夠滑, 但有d膩. 最值得一讚係個三文魚, 煎得岩岩好, 仲要好滑唔會好腥, 中間岩岩熟.不過d飯好難食, 分量仲過多, d飯好似爛飯仔甘, 唔軟唔硬, 爛開哂, 似平價碟頭飯d飯甘.(我想食日本珍珠米個d 煙韌香軟)飲品冇影相, 好普通既綠茶特飲, 但好淡綠茶味.
鴛鴦咖哩煎三文魚蛋包飯
鴛鴦咖哩煎三文魚蛋包飯 (lunch set):

(我想食日本珍珠米個d 煙韌香軟)

飲品冇影相, 好普通既綠茶特飲, 但好淡綠茶味.
2015-05-30
2015-05-29 399 瀏覽
老闆全力推介話一定要試,今日咁啱去荃灣,聽佢講去試下。芝士漢堡扒咖哩飯,芝士同漢堡呢個組合無得輸,如果唔係麥記都唔會生存咁耐。不過芝士汁唔多,得DD咁der der 淋喺漢堡扒面 ,重慳家過慳妹,咖哩汁味道唔錯,係唔辣嘅日式咖哩,漢堡扒唔算太厚,肉汁都幾多,算係加返D分,如果唔係一定俾差評。
老闆全力推介話一定要試,今日咁啱去荃灣,聽佢講去試下。
芝士漢堡扒咖哩飯,芝士同漢堡呢個組合無得輸
,如果唔係麥記都唔會生存咁耐。不過芝士汁唔多
,得DD咁der der 淋喺漢堡扒面
,重慳家過慳妹,咖哩汁味道唔錯
,係唔辣嘅日式咖哩,漢堡扒唔算太厚,肉汁都幾多
,算係加返D分,如果唔係一定俾差評。
2015-05-11
2015-03-18 487 瀏覽
之前行過荃灣一田見到開左間白熊咖哩,已經心郁郁想去食,再加上見到晚市的套餐幾吸引,再後就去左試啦!鋪頭的裝潢的確幾舒服,由於唔係好多人等位,於是直接入去坐。不過,呢間鋪頭好明顯係有唔夠人手既問題。1.一開始無人帶位2.叫左好耐先有人比餐牌我地 同抹table 但算啦樓面得一個人做野,咩都佢做哂係好慘慘豬 入正題,當日叫左佢一個Set Dinner 叫左個雞肉奄列咖哩飯+洋蔥圈+凍青檸梳打 = $68 價錢方面的確非常吸引 ,另外再加多$12叫左個粟米濃湯我只能講飲落真係好似用粉溝水開出來的湯,沒有太濃的粟米味!呢杯送既凍青檸梳打好甜,真係好甜。甜到以為自己飲緊糖水洋蔥圈只有四件,味道無咩事,不過不失,但最失敗既地方係凍凍地既,一食就知擺左一陣先拎出來。然後到左重點咖哩飯,其實未食之前還有一絲期待,因為外觀的確唔差,好可惜.....食落就知道伏左,你話係唔係好差好難食?又未至於,但係先講個飯飯疑煮得過左火,有少少過軟,沒有嚼勁,搞到一點也不似日本米。咖哩汁:我會形容佢個味好似超級市場買到個「咖X寶」 個D現成煮來食既咖哩汁味,因為D雞肉係溶左入去個咖哩,佢呢隻咖哩味好普通,唔會太甜但又無

鋪頭的裝潢的確幾舒服,由於唔係好多人等位,於是直接入去坐。

不過,呢間鋪頭好明顯係有唔夠人手既問題。
1.一開始無人帶位
2.叫左好耐先有人比餐牌我地 同抹table
但算啦樓面得一個人做野,咩都佢做哂係好慘慘豬

入正題,當日叫左佢一個Set Dinner
叫左個雞肉奄列咖哩飯+洋蔥圈+凍青檸梳打 = $68
價錢方面的確非常吸引 ,另外再加多$12叫左個粟米濃湯
粟米濃湯
我只能講飲落真係好似用粉溝水開出來的湯,沒有太濃的粟米味!
凍青檸梳打
呢杯送既凍青檸梳打好甜,真係好甜。甜到以為自己飲緊糖水
洋蔥圈

雞肉奄列咖哩飯
雞肉奄列咖哩飯

咖哩汁:我會形容佢個味好似超級市場買到個「咖X寶」 個D現成煮來食既咖哩汁味,因為D雞肉係溶左入去個咖哩,佢呢隻咖哩味好普通,唔會太甜但又無香濃既咖哩味。完全唔令你 有更大既意慾去扒哂成碗飯。

另外,嫌佢比既咖哩汁真係太少,只有上圖中邊邊位置,飯又太多,佢比既飯同咖哩汁唔係最好的比例。最後係唔會有足夠既咖哩汁送飯。

另外,都叫左個價值$78 既芝士漢堡奄列咖哩飯
呢個漢堡真係「經典」!食落去味道就好似黑椒牛筋丸咁

肉質"梅梅"爛爛,完全唔好食。呢個飯既咖哩同雞肉咖哩個個唔同,色澤上都較深色,味道比較討好、濃郁
,可惜係佢地用左濃芝士,會蓋過左個香咖哩味。有喧賓奪主之嫌。
芝士漢堡奄列咖哩飯
總括而言,一次性餐廳,唔算出色,令人失望而回。
2015-03-17
2015-03-04 354 瀏覽
只有不懂分析、知足常樂、要求不高的人會喜歡這兒的雪糕。這兒的雪糕,離遠看,又寫著北海道之類的招徠標題,然後一堆綠綠的雪糕圖片。但稍為細意品嚐一下,就發現其冰粒又大又多,一點兒也不夠幼滑,誇張來說,是較粗糙的雪糕。頂端看似柔順亮澤,下面卻可見冰粒。吃過LOGON綠茶雪糕或Lab Made分子雪糕,就會覺得那才夠細緻,夠幼滑。撇開幼滑這元素,這綠茶的濃度人也未如理想,雖然看上去是青bb,但綠茶味不算太醇香、不太濃香。算罷,人家是白熊咖喱,不是白熊咖哩綠茶或白熊咖哩雪糕,雪糕難免平庸。
只有不懂分析、知足常樂、要求不高的人會喜歡這兒的雪糕

。但稍為細意品嚐一下,就發現其冰粒又大又多
,一點兒也不夠幼滑

、不太濃香。

5 分鐘 (外賣自取)
$40 (宵夜)
2014-12-20 279 瀏覽
最近溫度驟降,終於有冬天的感覺了!不過寒冷的天氣也難阻我們想吃雪糕甜品的決心,是日的下午茶再次來到這間白熊咖哩~今次不吃抹茶,試試北海道原味軟雪糕的芒果熱($36)。新地層次分明,最上層是軟雪糕,之後是芒果,最底是粟米片,雪糕上有些弄得散亂的朱古力醬,旁邊插有一根朱古力脆條。軟雪糕呈淡黃色,不知還以為是芒果味雪糕!軟雪糕份量多,質地軟滑,有牛奶味,但略嫌不夠香濃,而且溶化速度很快,有點失望。芒果是現成的材料,正常水準,最喜歡粟米片跟雪糕的配搭~整體一般,下次還是吃回最愛的抹茶呢!
最近溫度驟降,終於有冬天的感覺了!
芒果熱
芒果是現成的材料,正常水準,最喜歡粟米片跟雪糕的配搭~

整體一般,下次還是吃回最愛的抹茶呢!
2014-12-13
2014-11-03 439 瀏覽
怎也料不到我竟然會愛上白熊咖哩的抹茶雪糕~是日到荃灣吃完午餐後又嚐最愛的抹茶甜品!上次嚐了健康綠茶,今次則點了定番的白熊綠茶($38)。甜品的最上層是抹茶雪糕和紅豆蓉,雪糕上灑有大量朱古力粉,雪糕與雪糕間隔著椰果粒,最底層鋪有朱古力脆珠。抹茶雪糕帶香濃牛奶及抹茶味,質地依然幼滑,紅豆蓉與抹茶是絕妙的配搭,加上彈牙有嚼勁的椰果粒,更能豐富口感。抹茶雪糕配上最底層的朱古力脆珠又是另一絕配,好味!白熊咖哩的抹茶甜品不負所望,份量抵食外,其質素也絕對可以媲美現在大熱的抹茶專門店~相信我和baka不久便可吃齊四款選擇呢!
怎也料不到我竟然會愛上白熊咖哩的抹茶雪糕~
是日到荃灣吃完午餐後又嚐最愛的抹茶甜品
白熊綠茶
上次嚐了健康綠茶,今次則點了定番的白熊綠茶($38)甜品的最上層是抹茶雪糕和紅豆蓉,雪糕上灑有大量朱古力粉,雪糕與雪糕間隔著椰果粒,最底層鋪有朱古力脆珠。
抹茶雪糕配上最底層的朱古力脆珠又是另一絕配,好味!

相信我和baka不久便可吃齊四款選擇呢!
2014-10-25
白熊綠茶
2014-09-19 522 瀏覽
吃完烏冬後意猶未盡還想再吃雪糕,平時逛街時會經過在一田超市裡的白熊咖哩,看到甜品餐牌總覺得很吸引,今次終於一試了。白熊咖哩,顧名思義是咖哩專門店,但是日我們決定吃雪糕甜品~標誌的熊掌印很可愛。雪糕的種類繁多,單是抹茶都有四種,其實每款的差異不算大,最後我被名字吸引,選了健康抹茶($38)。健康抹茶分幾層,最上面是抹茶雪糕,上面淋有朱古力醬和插有朱古力脆條,抹茶與抹茶間有粟米片,而最底層則有朱古力脆珠。抹茶雪糕質地幼滑,有很香濃的抹茶味,不會太甜,而朱古力醬迅速硬化,吃起上來帶點微脆。從透明的膠杯可以看到裡面的配料,如果只是因為加了粟米片和朱古力脆珠實在難以稱得上健康,但加入後能更豐富口感。帶香濃抹茶和奶味的雪糕配上多元化的配料,而且價錢合理,整體非常不俗,又一抹茶甜品好選擇。
白熊咖哩,顧名思義是咖哩專門店,但是日我們決定吃雪糕甜品
標誌的熊掌印很可愛。
健康抹茶
2014-09-07