🎈環境:一入去好多好多花花🌸🌺🌼🌻🌹🌷💐墻身與天花都是花,好夢幻與童話,亦好開揚,未坐好已心情大好和開朗起來。😊😊🎈餐牌:👇午市套餐餐牌,由七十幾蚊到九十幾都有,有飯有意粉,有素有豬有雞等不同選擇。👇紫醉金迷餐👇餐牌好多頁,以下只是其中幾頁。有意粉、意大利飯、蛋糕和飲品。👇這個出名的南瓜車,我見好多食評都有講,我們今次未試。👇還有Brunch menu.🎈食物:.所有食物包括蛋糕和飲品有一定有花花襯托,賣相好靚,令人心曠神怡,一定要影相💖📷.1. Wasabi x 忌廉蟹柳蟹子意粉 $124 (單點價) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)✅賣相靚,好有色彩感✅味道好,忌廉與wasabi絕配✅意粉煮得剛好爽口✅餸夠多.2. 香草忌廉什菌意大利飯午餐 $86 (包一杯普通飲品) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫✅賣相靚,有色彩得來又好清新✅忌廉汁應該是白房子的強項,夠濃夠creamy同時又不會太漏或太滯。✅整碟覺得好融的感覺,越食越想食多啲.3. 紅絲絨蛋糕 Red velvet cake $86 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫我一向都很喜歡Red Velvet Cake,既然是他們的signature cake,更需要試下水準,果然很不錯
🎈環境:

🎈餐牌:

👇紫醉金迷餐

👇這個出名的南瓜車,我見好多食評都有講,我們今次未試。

👇還有Brunch menu

🎈食物:
⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)
✅賣相靚,好有色彩感
✅味道好,忌廉與wasabi絕配
✅意粉煮得剛好爽口
✅餸夠多
Wasabi 忌廉蟹柳蟹子意粉  (4.5⭐️)

2. 香草忌廉什菌意大利飯午餐 $86 (包一杯普通飲品)
⭐️⭐️⭐️⭐️💫
✅賣相靚,有色彩得來又好清新
✅整碟覺得好融的感覺,越食越想食多啲

香草忌廉什菌意大利飯  (4.5⭐️)

3. 紅絲絨蛋糕 Red velvet cake $86
⭐️⭐️⭐️⭐️💫
我一向都很喜歡Red Velvet Cake,既然是他們的signature cake,更需要試下水準,果然很不錯。
✅好靚好童話好多花
✅甜度適中,一層一層好靚,還有成行花伴著,好童話feel💖
✅口感好,有時蛋糕的軟硬度、texture等都好視乎個人口味,這個我喜歡。💖

Red Velvet Cake  (4.5⭐️)

4. 惡魔之吻 $86
⭐️⭐️⭐️⭐️
我被餐牌的描述吸引了,因為辣與甜可以好夾,好奇下也叫了來試。”Sweet and spicy. A mix of mango, chocolate, chili pepper🌶 on brownie base with biscuit”.
✅賣相靚,有花亦有幾粒不同的blueberries and raspberries
🆗不太吃得出辣味
🆗我平時十分喜歡brownie的,這個蛋糕底的brownie屬於實一點的口感,甜度適中,雖然好食,同時不是我最鍾意的那種口感和味道,所以我給了4⭐️,比Red Velvet Cake少了半星。

惡魔之吻

❄️兩個蛋糕入口都比一般蛋糕凍,我比較prefer接近室溫多一點。
🔮味道如果要比較兩個蛋糕,我更喜歡Red Velvet Cake, 不論味道、口感、賣相都更合我意🎯。
蝶豆花青檸梳打水 $45
✅賣相浪漫和特別
✅其實味道與一般青檸梳打水無異,同時好有創意加了蝶豆花便令一杯杯平平無奇的青檸梳打水變得好特別好高貴

碟豆花青檸梳打水

茉香蜜桃茶 Peach Jasmine Tea $40
✅香香的桃味
✅輕輕的微甜飲得很舒服

Peach Jasmine Tea

🎈總結:
✅賣相超正,好用心的設計,每樣食物包括蛋糕和飲品都用花去配襯,好有色彩感,令人心情舒暢💖😊
✅忌廉煮得夠味,濃度剛剛好👍
✅食物美味😋
✅服務一流
✅地點方便,地鐵出口行幾分鐘便到
✅OpenRice網上訂枱方便,部分食品更有折
✴️蛋糕偏凍,如果可以稍微接近室溫會更能食真蛋糕的美味
⭕️蛋糕也有點貴, $86一件
一定會再去,食得開心,坐得舒服。推介👍💖

2021-03-08
Wasabi 忌廉蟹柳蟹子意粉  (4.5⭐️)
香草忌廉什菌意大利飯  (4.5⭐️)
Red Velvet Cake  (4.5⭐️)
惡魔之吻
碟豆花青檸梳打水
Peach Jasmine Tea
  • Wasabi x 忌廉蟹柳蟹子意粉  (4.5⭐️)
2021-01-23 1218 瀏覽
花花世界太過美。估唔到係銅鑼灣呢個鬧市都會有個好地方,可以嘆返杯,食返個主食慢活一下🤩🤩花花牆、花花吊飾,影相一流🥰🥰⭐️香蒜芫茜雜菌炒意粉香噴噴既炒意粉,帶點微微既蒜香同芫茜味,吃起來好清新好fresh🥳🥳成碟意粉都炒到好乾爽,好惹味,而且意粉彈牙,味道又唔錯。⭐️香草芝士拿破倫煙肉蝴蝶粉蕃茄味香濃,蝴蝶粉彈牙,一隻隻蝴蝶結好靚,而且沾滿了濃濃蕃茄醬。吃起來juicy同埋好醒胃。我好鍾意呢個粉同個蕃茄醬,好特別。⭐️蝶豆花綠茶顏色好靚,紫色撞綠色。飲起來好清爽,解渴👍🏽👍🏽⭐️White Hse Cookie Cup食得飲得又影得👍🏽👍🏽牛奶裝在cookie cup內,飲完杯牛奶再食埋隻杯🤣一件不留🤩個曲奇杯都做得好靚,好有心思🤗🤗🤗好鍾意隻cookie cup既圖案,好靚,好特別。曲奇味道都唔錯。非常好。呢度環好靚,花花世界,坐得好舒服,食得又開心,影相打卡又正。
慢活一下🤩🤩花花牆、花花吊飾,影相一流🥰🥰

⭐️香蒜芫茜雜菌炒意粉
香蒜芫茜炒意粉

⭐️香草芝士拿破倫煙肉蝴蝶粉
香草芝士拿破倫蝴蝶粉

⭐️蝶豆花綠茶
蝶豆花綠茶

顏色好靚,紫色撞綠色。
飲起來好清爽,解渴👍🏽👍🏽

⭐️White Hse Cookie Cup
white  hse  cookie  cup

食得飲得又影得👍🏽👍🏽

2021-01-23
香蒜芫茜炒意粉
香草芝士拿破倫蝴蝶粉
white  hse  cookie  cup
📍銅鑼灣夢幻花花世界 -- 白房子🌸💛·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe===========================好耐之前喺荃灣嘅舊店食過一次,依家佢哋喺銅鑼灣重新開業,位置方便咗好多😆琴日就同媽媽去試下~舖頭裝修好靚,尤如置身花花世界💖店員服務非常殷勤,更會主動詢問有冇食物敏感🙈今次就試咗兩個主食、一個飲品同一個甜品~------------------------------⭐️灰姑娘的南瓜車($198)超中意南瓜嘅小編見到呢個已經心心眼😍😍而且賣相仲超級fancy,好有心思🥰意粉用上原個南瓜盅盛載,有兩隻大蝦舖面,再放上南瓜車模型上面😍大蝦加上芝士燒過,好有鹹香🤤意粉煮至al dente,幾有咬口~南瓜忌廉汁好creamy,啖啖都係南瓜蓉嘅甜香🤩仲可以刮埋啲南瓜肉一齊食㗎~南瓜控表示滿足😍------------------------------⭐️冬蔭功炒蜆肉意粉食落辣辣哋🤩~加埋番茄、洋蔥等調味,風味十足🤤---------
📍銅鑼灣夢幻花花世界 -- 白房子🌸💛
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
===========================
⭐️灰姑娘的南瓜車($198)
⭐️冬蔭功炒蜆肉意粉
食落辣辣哋🤩~加埋番茄、洋蔥等調味,風味十足🤤
⭐️新年限定版曲奇牛奶杯($69)
好有創意嘅飲品🤤將牛奶倒入曲奇杯入面,飲得又食得!曲奇夠香脆,牛油味香濃👍
⭐️白色森林蛋糕($86)
蛋糕層次分明,食落豐盈濕潤😆檸檬忌廉香滑細膩,味道清新💖為呢一餐劃上完美句號💕
整體嚟講食物好有心思,非常欣賞店家嘅創意😍而且店內環境優美,令人好放鬆,同朋友嚟傾下計都係個唔錯嘅選擇🤩
賣相:8/10
地址:銅鑼灣謝斐道508號聯成商業中心15樓1501室
前往方法:銅鑼灣C出口
2021-01-04
2020-12-20 1534 瀏覽
今次帶大家黎到呢間位於銅鑼灣鬧市既花花Cafe🥰入到去就好似去左仙境咁🤯用左好多色彩繽紛既花做主題🌹🌸🌺🌷適合一眾KOL打咭 影Profile💃🕺我地去食既時候都遇上唔少🤣.試左幾樣野食🤗南瓜車賣相唔洗多講必定係餐廳賣點😬成架車咁放上枱仲有啲花做襯托 贏晒💪🏻裡面係原汁原味南瓜蓉野菌意粉🍝入口偏為清甜 南瓜配忌廉亦係一個好配搭🎃上面仲有芝士燒大蝦 好有心思💗第二味既拿破崙蝴蝶粉 有煙肉做配料🐷茄味極濃 啱晒蕃茄控🍅兩款Pasta 煮得個口感都幾煙韌 HP最buy😆.食左兩款較heavy既main後😌一定要食返少少甜品中和下🤩薑餅曲奇迎合返聖誕主題🍪🧑‍🎄整到成個杯既形狀 為既就係俾大家可以裝住牛奶🥛兩者齊齊食先有feel 薑味偏淡口 太重反而未必人人鍾意🙂森林蛋糕散發住啖啖檸檬奶油清香🍋唔算係好重cream所以唔會太飽滯☺️同樣用上花同藍莓做伴碟 未食已經覺得好靚😍
今次帶大家黎到呢間位於銅鑼灣鬧市既花花Cafe🥰

茄味極濃 啱晒蕃茄控🍅
兩款Pasta 煮得個口感都幾煙韌 HP最buy😆
食左兩款較heavy既main後😌
一定要食返少少甜品中和下🤩
White  Hse  Cookie  Cup (Ginger  Flavour)

薑餅曲奇迎合返聖誕主題🍪🧑‍🎄

灰姑娘的南瓜車
香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉
  • White Hse Cookie Cup
2020-12-18 1005 瀏覽
White Hse裝修令人猶如置身秘密花園,少女心爆發,場內設多個打卡位,好正呀!White Hse Cookie Cup $69賣相精美, 擺盤用心! 整個曲奇杯除了作為杯子, 飲完牛奶後, 更可以將曲奇杯當甜品吃掉, 一次過滿足兩個願望! 聖誕版變成薑味曲奇杯, 再加上雪人圖畫, 好有聖誕氣氛!來自地獄的意粉 $110意粉配上大量辣椒、香蒜、洋蔥、蘑菇、煙肉等, 再加入秘製辣椒醬油一齊炒香, 令整個意粉辣得過癮! 鍾意食辣嘅朋友必試!地獄辣子爆谷雞 $72小小的碗子塞滿了大量乾辣椒和炸雞粒,光看也刺激!炸雞粒外皮沾滿了辣醬,仍保持一定的酥脆口感,內裡的雞肉估唔到咁Juicy,辣得黎唔嗆之餘仲幾香口惹味,令人愈食愈想食!灰姑娘的南瓜車 $198南瓜車被紅玫瑰包圍住, 既夢幻又充滿童畫嘅感覺, 好靚呀! 南瓜車最上面有兩芝士燒大蝦, 肉質爽口鮮甜! 忌廉野菌意粉好creamy, 再加入少許玫瑰花及薰衣草, 帶有花香, 有特色!白色森林蛋糕 $86配上食用花瓣的漂亮擺盤,蛋糕味道Balance得幾好,甜得黎帶一點點酸的清新!

White Hse Cookie Cup $69

來自地獄的意粉 $110

地獄辣子爆谷雞 $72

灰姑娘的南瓜車 $198

白色森林蛋糕 $86

2021-05-10 0 瀏覽
成年實習冇見過小學同學🥲知佢少女心🥰專登同佢黎咗依間朝聖ε-(´∀`; )佢都bookmark左一段時間呢-🐱二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵|💰118比起一般pasta,佢更加有咬口貓耳兜起晒啲忌廉汁🥰creamy而且夠多芝士鹹香嘅芝士仲拉晒絲,配埋煙肉好好食.🎀香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉|💰109鮮茄味濃帶少少酸(。・ω・。)好開胃!汁唔會話太多,俾人好新鮮又唔膩嘅感覺香草味適中,更加帶出清新嘅感覺 -🌹玫瑰花樣紅茶|💰40個底帶少酸甜更加凸顯出玫瑰嘅香味.🌼碟豆花綠茶飲到好清甜嘅蜂蜜味ε-(´∀`; )同埋隻色真係好靚!打卡一流.果然花香味十足,配合晒主題-全部都係Disney嘅歌🥰六點去到過咗15分鐘就開始多人(・・;)大家記得book下位啦!成班朋友/帶女朋友嚟打下卡都好正🥰嘢食都好食

🐱二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵|💰118
比起一般pasta,佢更加有咬口
貓耳兜起晒啲忌廉汁🥰creamy而且夠多芝士
鹹香嘅芝士仲拉晒絲,配埋煙肉好好食

🎀香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉|💰109
鮮茄味濃帶少少酸(。・ω・。)好開胃!
汁唔會話太多,俾人好新鮮又唔膩嘅感覺
香草味適中,更加帶出清新嘅感覺

🌹玫瑰花樣紅茶|💰40
個底帶少酸甜更加凸顯出玫瑰嘅香味

🌼碟豆花綠茶
飲到好清甜嘅蜂蜜味ε-(´∀`; )
同埋隻色真係好靚!打卡一流

果然花香味十足,配合晒主題

全部都係Disney嘅歌🥰
今日就帶大家去一個花花世界喇,DECO真的很有心思,周圍都是💐🌸🌼🌺🌻🌷🌹,就是不同的花,女生可以一班朋友來聊天打卡算是不錯~ 而且無論是食物和飲品都會有當日的食用花配上٩(。•́‿•̀。)۶這次試了的兩個意粉算是中規中矩不錯不失,一個是香草芝士拿破倫煙肉蝴蝶粉,另一個是二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵。兩個份量都算大份(可能那天我們吃飽了哈哈)。拿破倫蝴蝶粉味道有點酸的那種,貓耳朵芝士味不錯亦有拉線效果ヽ(*・ω・)ノ飲方面亦是花茶部份,花茶是玫瑰花釀紅茶跟蝶豆花綠茶,兩杯顏色超美(真的是花花世界哈),味道兩杯都清爽,也不錯~

香草芝士拿破倫煙肉蝴蝶粉
香草芝士拿破倫煙肉蝴蝶粉

2021-05-09 0 瀏覽
女生最愛打卡,最近見好多人都去呢間cafe打卡,我就搵埋姐妹去打吓卡喇,一入去見到有兩個花牆,一個紅色、一個粉紅色,天花都係掛住好多花,完全係為女生而設!【夠薑蔥爆你】$107中西合璧的意粉,見佢咁特別就試一試,估唔到都幾岩,勁多薑蔥,炒得好香,而且唔油膩,不過食完要飲多d水,因為會成個口都好大陣薑蔥味架🤪【二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵】$118我中意食呢個多d,貓耳朵鋪有厚厚的芝士,每個貓耳朵都兜住忌廉,重有芝士香,唔錯!【玫瑰花釀紅茶】$45【碟豆花綠茶】$45兩杯都好岩打卡,玫瑰花果杯有花香,唔會死甜,都唔錯

【夠薑蔥爆你】$107

【二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵】$118

【玫瑰花釀紅茶】$45
【碟豆花綠茶】$45

兩杯都好岩打卡,玫瑰花果杯有花香,唔會死甜,都唔錯
2021-05-09 0 瀏覽
估唔到銅鑼灣都有一間咁靚嘅花花世界嘅餐廳我哋都係喺網上面見到有人去食所以就搵到依間咁特別嘅餐廳喺銅鑼灣嘅樓上鋪原來餐廳主要係食意粉嘅,餐牌嘅選擇係小食同埋意粉居多,我同朋友每人都叫咗一款意粉,第一個就係芫荽意大利粉,朋友係一個超級鍾意食芫荽嘅人,我自己就麻麻哋,估唔到芫荽意粉配埋蒜香嘅味道有幾特別入口都容易接受而且意粉嘅味道都幾夾另外一個嘅就係芝士貝殼粉,雖然貝殼粉嘅味道唔係好入到芝士味,但係芝士汁非常香濃配埋少少煙肉食落去都幾正而且同貝殼粉好夾,有啲咬口幾彈牙然後我同朋友都每人叫咗一杯飲品,分別係蝶豆花飲品同埋玫瑰味道嘅茶,都係以花做主題餐廳有好多打卡位,無論係裝飾定係擺設都以花為主,入到去成個感覺都好舒服好清新,我估店主都係一個非常愛花嘅人以入到去真係好適合打卡影相,傾偈食嘢
估唔到銅鑼灣都有一間咁靚嘅花花世界嘅餐廳

以入到去真係好適合打卡影相,傾偈食嘢

今次想同大家推介銅鑼灣呢間樓上cafe😋 餐廳唔係好大,但係座位都好舒服,好適合幾個朋友一齊嚟食個下午茶🍹 今次試咗呢幾款食物,食物賣相好靚,同大家推介下先🥰香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉 ($109)二重奏煙肉忌廉芝士貓耳朵 ($119)蝴蝶花綠茶 ($45) 玫瑰花釀紅茶 ($45) 自己比較鍾意拿破崙蝴蝶粉,因為啲番茄醬有少少甜甜地酸酸地幾特別,好開胃😛 鍾意食芝士嘅人就一定要試吓二重奏貓耳朵啦,有超級多芝士 🧀 另外佢哋都有好多紅茶同埋果茶,唔好話太甜,都幾好好飲🍹

香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉 ($109)
二重奏煙肉忌廉芝士貓耳朵 ($119)
蝴蝶花綠茶 ($45)
玫瑰花釀紅茶 ($45)
拿破崙蝴蝶粉
二重奏煙肉忌廉芝士貓耳朵

試食活動
拿破崙蝴蝶粉
二重奏煙肉忌廉芝士貓耳朵
  • 香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉
今日嚟到花花世界white house,之前喺IG上都見到好多關於呢間餐廳嘅料理相,不少網紅都係呢間餐廳打卡。今日喺銅鑼灣行完IKEA ,就上嚟呢度食個Tea!餐廳有不少打卡位,牆身用上很多玫瑰乾花拼湊而成,猶如置身花花世界,光是拿着一杯飲品在這裏拍張照,已能做出一張網紅照片。蝶豆花綠茶蝶豆花藍和紫的漸層色澤美麗吸睛,原來鮮豔的藍色來自蝶豆花的花清素,有抗氧化和保護眼睛的作用,非常健康!不過蝶豆花其實沒有什麼味道,反而綠茶味更出。二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵 $118賣相非常吸引,芝士經過香烤,味道更加香濃,能夠拉絲。忌廉香滑充滿濃郁的奶香味,加上鹹香芝士,味道豐富。貓耳朵不會煮得過腍,有咬口,而且帶有弧線的造型更能掛醬汁,每一口都食到芝士香。玫瑰花紅茶 玫瑰花味道清新,加上紅茶,有解膩的感覺,讓人非常舒服,透心涼。韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉$124賣相和背後紅色玫瑰的背景十分相襯,韓國泡菜味道濃郁,而且用料唔少,每一口都食到泡菜的爽脆。厚切煙鴨胸有口感,煙熏味道香濃。整體食物味道不錯,亦可以食環境,打下卡,確是能夠消磨一個下午!

二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵 $118

玫瑰花紅茶

韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉$124

厚切煙鴨胸有口感,煙熏味道香濃。

• 二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵
  • 韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉
✅白房子 White Hse.呢間樓上cafe一入去就見到全部佈滿哂花花就好似一個室內花園咁每邊都有唔同主題既花花牆打卡一流啊😍 環境亦都好舒服 同朋友傾計chill下都係唔錯既選擇👍🏻所以今次同朋友做完project就去左呢到chill下嘆下😋🔆香草芝士拿破崙煙肉蝴蝶粉 $109蝴蝶粉係出面餐廳都少見個粉既質感幾好 唔會好腍今次揀左蕃茄味 佢唔係死酸既感覺 見到有一粒粒蕃茄粒 仲有啲煙肉同菇加埋芝士中和 個酸度就啱啱好!👍🏻味道: 3.2/5賣相: 3.3/5🔆韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉 $124第二個粉都揀左酸味既蝴蝶粉韓式泡菜用黎煮意粉原來都幾夾有驚喜! 煮完唔會話好酸反而加埋鴨胸個味道幾特別😋男朋友都大讚好味!👍🏻味道: 3/5賣相: 3.3/5🔆White House Cookie Cup $69呢個打卡超靚既牛奶杯😋 又飲得又玩得個杯係用曲奇整既 倒左牛奶入去就變左一杯野飲飲哂個杯仲可以食埋添🤣 食落都唔錯 以為裝左牛奶會變腍 但出奇地又幾脆 就好似平時食撻既撻皮咁味道: 3/5賣相: 3/5🔆蝶豆花綠茶 $45呢杯又打卡friendly🤤
✅白房子 White Hse.
呢間樓上cafe一入去就見到全部佈滿哂花花

賣相: 3.5/5
香草芝士拿破侖煙肉蝴蝶粉
韓式泡菜煙鴨胸炒蝴蝶粉
2021-05-08 0 瀏覽
You have to visit white hse in CWB! It’s a quaint cafe overlooking the city! Beautiful flowers and arrangements adorn the place, and amazing music that’s gets you nostalgic plays. Its Disney playlist and fairy tale vibe is unbeatable! The drinks are amazing thoughtful and innovative, and the food is super good too! I’d definitely recommend the hells pasta made with Sichuan chilli’s! So so good

試食活動
  • Hells  pasta