2025-05-04 2818 瀏覽
港式燒味絕對是港人不可或缺的美食!從小就喜歡吃尤其是叉燒更是我的Comfort Food,今次去到灣仔一間挺有名氣的燒味餐廳專門店看看能否吃得我心動。這間位於灣仔的發達叉燒來頭不少!是同區鋒膳私房菜老闆開的一間燒味專門店,聽聞非常火紅所以這天六時許便跟爸爸到來晚餐,幸運地最後兩個位給我們趕上不用排隊。開放式廚房一目了然內裏掛滿燒鵝、叉燒及豉油雞,三款也是我們喜歡的燒味一於試晒佢。坐滿人的小店真的非常親密搭檯是常識吧!我們選了兩碗燒味飯同樣會附送老火例湯一碗,這天我們得到的是粉葛湯,濃稠老火湯味道挺香甜喝得出真材實料。車爸爸選了他最愛的燒鵝髀飯$100這價錢有鵝髀又出奇地合理喎!燒鵝髀做到皮脆肉香而且不會過肥,沒有霸道的調味吃到鵝的肉香這點我喜歡。我選了最喜愛的無敵組合叉燒茅台醬油雞飯$80!我們兩碗也點了多飯但出來份量也不多!吃上幾匙羹已經將飯爬光光了,胃口大的朋友相信真的未必夠飽。首先品嚐有燶邊的叉燒肥瘦均勻吃下咬口好鮮明,味道鹹甜適中調得剛剛好,要挑剔的話我就覺得有少許黏牙否則這件叉燒真心不錯。茅台醬油雞絕對是MVP之選!爽滑不肥膩的雞皮帶著滿滿茅台及醬油香氣,雞肉嫩滑之餘富肉香是

茅台醬油雞絕對是MVP之選!爽滑不肥膩的雞皮帶著滿滿茅台及醬油香氣,雞肉嫩滑之餘富肉香是超水準的好味道。

這間發達叉燒的價位不算便宜但質素不錯所以我覺得合理!服務員清檯非常勤快但也同時給我有點壓迫感,我相信外賣會吃得更加舒服。
2025-04-09
2025-03-10 11729 瀏覽
[🐷 發達叉燒🐷].鋒膳叉燒就出哂名🥹🥹好多人食過都讚不絕口今次黎到灣仔呢間新開的鋒膳姊妹店 - 發達叉燒🐽 一樣座無虛席🫶🏼質素一睇就知有保證✌🏿👍🏿.🌟叉燒雙蛋飯 🍳🍳 $80用西班牙栗子豬燒出嚟嘅叉燒🐷 份量好驚人 超級多塊叉燒上淋咗蜜糖🍯 睇落去特別有光澤每塊叉燒都厚切 肉質肥瘦適中食落去香甜嫩滑🥹太陽蛋煎得好靚 duk落去有流心 ☀️ 叉燒撈埋蛋汁再加飯完全係香港🇭🇰嘅味道.🌟滑蛋叉燒飯 🍚 $80另一種叉燒飯嘅做法一樣都係港人至愛🫶🏼金黃的蛋皮包住肥瘦適中的叉燒帶有微微嘅蜜糖焦香加埋甜豉油 🥰蛋香十足🥚 下飯一流.🌟1/4 隻燒鵝 $190明爐燒鵝🦢油味十足一上枱已經覺得賣相一流,色澤豐富下莊油脂濃郁 鵝髀大大隻咬落去皮脆肉嫩 真心好好味🤤.每個飯都會送老火例湯🫶🏼🥣 熱辣辣🔥 足料又暖心.明明晏晝成三點先去食🕰️ 都仲有源源不絕嘅客戶證明質素真係有保證👍🏿😌簡單,但回味無窮🫶🏼🫶🏼🫶🏼. @fatjcharsiuhk📍:灣仔蘭杜街 2 號地下 2 號舖
[🐷 發達叉燒🐷]
帶有微微嘅蜜糖焦香加埋甜豉油 🥰
蛋香十足🥚 下飯一流
🌟1/4 隻燒鵝 $190
明爐燒鵝🦢油味十足
一上枱已經覺得賣相一流,色澤豐富
下莊油脂濃郁 鵝髀大大隻
咬落去皮脆肉嫩 真心好好味🤤
每個飯都會送老火例湯🫶🏼🥣
熱辣辣🔥 足料又暖心
明明晏晝成三點先去食🕰️
都仲有源源不絕嘅客戶
證明質素真係有保證👍🏿😌
簡單,但回味無窮🫶🏼🫶🏼🫶🏼
@fatjcharsiuhk
📍:灣仔蘭杜街 2 號地下 2 號舖
2025-03-03
5 分鐘 (堂食)
  • 叉燒雙蛋飯
2025-02-07 19301 瀏覽
如果你喜歡吃「鋒膳 Flower Drum」的叉燒煎雙蛋飯,那麼一定不要錯過這家位於灣仔新開張的「發達叉燒」。這家專注以叉燒燒味的食店是鋒膳旗下的新品牌,提供菜品如叉燒、茅台醬油雞及明爐燒鵝都是必點的美味選擇! 叉燒雙蛋飯($80)用上西班牙栗子豬燒成的叉燒,肉質非常鬆軟,肉味香濃,油脂入口即化,加上少少的燶邊,口感和味道遠勝一般坊間的叉燒,加上兩隻太陽煎雙蛋和翠綠的時蔬,令一碟平平無奇的叉燒飯帶出更高的層次!茅台醬油雞飯($65)這個醬油雞飯的特色是加入了貴州的茅台王子酒,酒香令油雞的味道大大提升。此外,所有雞件已預先起骨,令食客吃得更方便。明爐燒鵝($190/下莊)經過傳統明爐燒烤的燒鵝,外皮香脆,色澤均勻,鵝肉質感細緻鮮嫩,肉汁豐腴,做出皮脆肉嫩、充滿鵝油香氣的效果。老火例湯(免費)無味精老火例湯,夠火喉,用料足,味道濃厚。StorefrontInteriorMenu

叉燒雙蛋飯($80)

叉燒雙蛋飯

茅台醬油雞飯($65)

明爐燒鵝($190/下莊)

老火例湯(免費)
老火例湯

無味精老火例湯,夠火喉,用料足,味道濃厚。

Storefront

Interior

Menu
2025-02-06
老火例湯
3天前 0 瀏覽
鋒膳的燒味副線🐽 之前來吃過燒味飯不錯,今次試試單點! 例牌蜜汁叉燒肥瘦適中,厚切所以很有滿足感☺️ 帶點燶邊好食😋 蜜汁也不會太甜,恰到好處!!加點了自家煉制的豬油撈飯,油香四溢,好邪惡!! 另一款主食手做風乾麵,如果吃過鋒膳另一副線井巷子,是同款的風乾麵!! 🍜口感帶韌勁😚 雞鴨一品煲份量很大,建議四人或以上分享😆 使用台山豉油滷水,湯汁鮮濃,配搭雞雜和鴨血~沾另上的辣椒油也不錯吃,味道會多一點層次
加點了自家煉制的豬油撈飯,油香四溢,好邪惡!!
試食活動
在灣仔蘭杜街有一家低調的燒味店,門面散發著誘人的炭火香氣,午市時間排著長長的人龍。我一向不喜歡排隊,但為了傳說中如此驚豔的叉燒,我排了應該有40幾分鐘有多。餐廳裝潢簡約,餐牌只僅僅專注於燒味與碟頭飯,就連飲品水吧也沒有。一句話:Less is more。結論是:叉燒一如傳聞中好吃,專業水準;但我覺得必食的,絕對是茅台醬油雞,超乎想像地滑嫩美味!
🌟叉燒雙蛋飯 🍚🍳傳說中必試的「黯然銷魂飯」色澤誘人,叉燒外層蜜汁焦香,肉汁豐盈,搭配兩顆半熟燶邊太陽蛋,蛋黃流出,與米飯相互融合,菜心爽甜無渣,整體讓人垂涎欲滴。🌟茅台醬油雞半隻 🍗🍶餐廳選用三黃雞,醃製過程中加入頤和園御品醬油及茅台王子酒,使得雞肉充分吸收醬汁的精華。師傅將雞肉去骨拆肉,方便食用。每一口雞肉肉質超級滑嫩,每一口都散發著醬香與酒香,讓人驚喜連連。 完全是out of my expectations!🌟叉燒燒鵝飯 🦆🍖雙拼燒味飯🍚結合了叉燒和燒鵝的雙重享受。清遠黑棕鵝肉質鮮嫩多汁,搭配自家製醬料,鵝皮金黃酥脆,讓人每一口都感受到滿滿的油香。叉燒肥瘦得宜,與燒鵝的鹹香相得益彰,讓人無法抗拒。發達叉燒
灣仔蘭杜街 2 號地下 2 號
🌟叉燒雙蛋飯 🍚🍳
🌟茅台醬油雞半隻 🍗🍶
🌟叉燒燒鵝飯 🦆🍖
發達叉燒
灣仔蘭杜街 2 號地下 2 號舖
2025-06-09 0 瀏覽
最近排咗20分鐘先食到呢間發達叉燒,真係人氣勁旺!佢嘅叉燒堪稱區內一絕,今次終於有機會試下。一坐低就會先上個例湯今日例湯就係豬紅蘿蔔煲豬骨,清甜唔油膩叉燒雙蘭王蛋飯絕對係鎮店之寶!個叉燒肥瘦比例啱啱好,肉質軟嫩多汁,表面焦香脆卜卜,入口即化。配埋兩隻半熟蘭王蛋,蛋黃流心咁,一撈埋個飯,香濃滑溜,食到停唔到口!茅台醬油雞燒鵝飯都唔錯!佢隻燒鵝皮脆肉嫩,油香四溢但完全唔覺漏。最特別係佢用茅台酒入饌,醬油雞帶有陣獨特嘅酒香,肉質嫩滑到爆,連雞皮都入味。兩款肉類份量十足,絕對夠飽!配菜嘅西蘭花苗新鮮爽口,炒得恰到好處,保持翠綠色,清甜爽脆價錢方面屬於正常,但食物嘅質素真係相當唔錯。雖然要下一陣隊,但食完真係覺得值得!

一坐低就會先上個例湯
今日例湯就係豬紅蘿蔔煲豬骨,清甜唔油膩

配菜嘅西蘭花苗新鮮爽口,炒得恰到好處,保持翠綠色,清甜爽脆

2025-04-20
20 分鐘 (堂食)
  • 叉燒雙蘭王蛋飯
2025-06-06 0 瀏覽
去咗灣仔試下呢間最近討論度幾高既燒味店. 聽講係私房菜 「鋒膳」既姊妹店, 由佢地既燒味大廚主理, 當日去既時候雖然落住雨, 但都不停有人入嚟食, 人氣高企.🍽️叉燒雙蘭王蛋飯 $88叫咁碗呢度既招牌叉燒飯, 用上西班牙甘栗豚去整, 肥瘦均勻, 肉質軟嫩鬆化, 烤至小許燶邊, 面頭塗上咗一層蜜汁, 味道香甜. 仲配上2隻煎蘭王蛋, 令個飯增添濃厚蛋香.🍽️ 茅台醬油雞燒鵝飯 $80可以一次過試埋餐廳另外兩款既招牌, 雞肉選用三黃雞, 肉質勁嫩滑, 而且入口茅台酒香撲鼻, 仲有雞皮既油香. 雞肉本身已經拆咗骨, 所以食落啖啖肉好方便. 另外燒鵝望落油光十足, 鵝皮非常香脆, 鵝肉厚肉得嚟, 肉汁豐盈. 🍽️ 鵝汁時蔬 $60餐廳另外仲會奉送老火例湯, 都幾足料又夠火喉.

🍽️叉燒雙蘭王蛋飯 $88

🍽️ 茅台醬油雞燒鵝飯 $80

🍽️ 鵝汁時蔬 $60

餐廳另外仲會奉送老火例湯, 都幾足料又夠火喉.
2025-06-04 0 瀏覽
灣仔最近有一間燒味店超級紅,大推佢哋嘅叉燒,於是一探究竟。餐廳非常多人,我哋同朋友放工過去都等咗一陣先有位,叫咗招牌叉燒雙蘭王蛋飯,茅台豉油雞燒鵝飯,鵝汁西蘭花苗及有冇味精例湯。佢哋招牌叉燒真係冇得輸,非常淋身唔會柴口,亦都冇街邊燒味檔咁重口味,梅頭叉燒仲要係厚切簡直冇得輸,配上兩隻蘭王蛋撈飯,下次一定要叫多飯。茅台豉油雞就算係雞胸唔會乾身,對比起普通豉油雞增添一份香氣。燒鵝啱啱出爐,外皮香脆,鵝油豐富,係一份出色嘅燒鵝。見到佢份時蔬亦非常吸引唔係用豉油而係換上鵝汁,西蘭花苗吸收晒鵝既精華,唔鍾意食菜嘅朋友,亦都會忍唔住一條接一條。最後傳統燒味飯梗係要配返碗老火例湯,無味精嘅冬瓜豬骨湯作為結尾。
灣仔最近有一間燒味店超級紅,大推佢哋嘅叉燒,於是一探究竟。

2025-06-01 0 瀏覽
夜晚到灣仔食飯,今次去人氣店發達叉燒,來頭唔細,由鋒膳的燒味師傅主理,即吸引想一試。小小的店子,裝潢簡約,燈光明亮。餐牌,都係QR CODE落單,叉燒必食就梗,另一主打茅台醬油雞又係推介,要了雙拼。是日老火湯-青紅蘿蔔豬展湯,好耐冇飲過湯水,材料十足。叉燒茅台醬油雞飯,$80,賣相都幾靚仔,上菜已聞到酒香味,茅台醬油雞,雞皮爽脆肉質嫩滑,味道有酒香及醬油的鹹香味,正!招牌貨叉燒肥瘦適中,有少許燶邊燒得焦香,肉質鬆化,味道甘香,美味。叉燒燒鵝雞飯,$80,友人的。食物有水準,價格合理。
小小的店子,裝潢簡約,燈光明亮。
是日老火湯-青紅蘿蔔豬展湯,好耐冇飲過湯水,材料十足。
叉燒茅台醬油雞飯
叉燒燒鵝雞飯,$80,友人的。

食物有水準,價格合理。
2025-06-01 0 瀏覽
發達叉燒餐廳以其精緻的港式燒味和聞名,深受本地食客和遊客喜愛。五花腩叉燒「發達」的招牌叉燒選用來自西班牙的甘栗豚肉,肉質油脂分佈均勻,叉燒塗上蜂蜜後,放入先進的太空燒烤爐以慢火烤製1.5小時。外層呈現誘人的蜜汁焦香,內裡肉質保留豐富汁液,入口甘香鬆軟,令人回味無窮。係必點之選。雞鴨一品煲另一道招牌菜是「發達雞鴨一品煲」,以大大煲熱辣辣上桌,香氣瞬間撲鼻。這道菜匯集多款食材,包括雞腎、雞潤、雞腸、鴨血、鴨肉和豆卜等,搭配餐廳自家熬製的台山醬油滷水。滷水濃郁入味,讓每款食材都充分吸收醬汁的精華,味道層次豐富,口感多變。無論是軟嫩的鴨血還是爽口的豆卜,都在滷水的調和下展現出獨特的風味!無論是招牌叉燒的細膩口感,還是雞鴨一品煲的濃郁風味,值得一試!

五花腩叉燒

雞鴨一品煲
2025-05-30 0 瀏覽
✨見衛詩雅推介「發達义燒」,同朋友專登去灣仔,晚市未7:00門口已經掛長龍,認真犀利。***** ***** ***** ***** ***** 叉燒雙蘭王蛋飯🍳首選蜜汁叉燒店家招牌菜,义燒賣相好靚,肥瘦適中,一口咬下口感柔軟,蜜汁有層次味道豐富。茅台醬油雞燒鵝飯🍛店家的燒味色澤豐富,燒鵝咬落去皮脆肉嫩,有足夠油香;雞散發淡淡茅台清香,感覺特別,零舍不同。鵝汁時蔬🥬浸住燒鵝汁菜心,唔洗考慮即order。例湯都好想讚,清甜無味精,冬瓜薏米啱曬而家天氣消暑湯水。有食開燒味飯嘅朋友,一定要嚟發達試吓,會有驚喜。

***** ***** ***** ***** *****

叉燒雙蘭王蛋飯🍳

茅台醬油雞燒鵝飯🍛

鵝汁時蔬🥬
浸住燒鵝汁菜心,唔洗考慮即order。

例湯都好想讚,清甜無味精,冬瓜薏米啱曬而家天氣消暑湯水。

有食開燒味飯嘅朋友,一定要嚟發達試吓,會有驚喜。
2025-05-29 862 瀏覽
😍最近係灣仔返工嘅朋友仔介紹我😋話呢間啲燒味好出色😍趁住過開黎買野😜我哋就去排隊趁下熱鬧先❤️今晚去到都晏嚕😜排隊都排左20分鐘⏰到我地有位嘅時候好彩仲叫到一份燒鵝🦆隔離枱想叫都已經賣晒喇😅建議大家可以嘅話就盡量早啲去食🥰選擇就多啲呀☺️🐔明爐燒鵝:我鍾意食燒鵝髀,所以我叫咗1/4隻下庄🐣燒鵝髀勁肥美😍而且仲係啖啖肉添✅肉質夠滑💯好快賣晒呀😋隔籬枱想嗌都冇晒嚕😅我地好有食神呢🥳🍛叉燒雙蘭王蛋飯:叉燒好厚又夠軟嫰🐷而且份量都唔少✅加埋上面兩隻窿邊嘅煎蘭王蛋🥚超級夾💯正到暈🤩🍵老火例湯:過例湯好大碗呀🔥而且一啲油都冇😍真材實料💯所以味道好清甜呢🥳🥦鵝汁時蔬:呢個BB芥蘭用咗鵝汁炒🔥所以特別香口😋芥蘭苗咬落口仲係仲脆卜卜✅好新鮮添🥳🍚豬油撈飯:豉油同豬油啱啱好😍呢個唔錯呀👍

🍚豬油撈飯:豉油同豬油啱啱好😍呢個唔錯呀👍

2025-05-29 597 瀏覽
今次要推介係最近超高人氣嘅燒味店,啱啱新開咗冇幾耐已經出晒名好食🤗 次次經過都一定見到坐滿晒人同埋好多人排隊😌 決定今次自己過嚟試吓先!真係超高質 💯 燒味全部都好好食,佢既豬油係自家煉製既,而調製醬料就用左頤和園御品醬油👍 如果叫單拼或雙拼飯嘅話仲會送老火例湯添 🥣 叉燒雙蘭王蛋飯 🥚 呢個係佢嘅招牌之一,一定要試 🏆 叉燒半肥瘦,蜜汁好惹味,最吸引係有雙蘭王蛋添 🥰 茅台醬油雞燒鵝飯 🐥 想試吓另一啲燒味嘅會推介呢個醬油雞燒鵝飯,醬汁整得超入味,雞肉都好香滑,真係一流🤗鵝汁時蔬 🥦另外叫左西蘭花苗,好新鮮 🥦 用咗鵝汁做調味所以更加惹味👍

叉燒雙蘭王蛋飯 🥚

茅台醬油雞燒鵝飯 🐥

鵝汁時蔬 🥦
另外叫左西蘭花苗,好新鮮 🥦 用咗鵝汁做調味所以更加惹味👍
2025-05-29 446 瀏覽
灣仔發達叉燒是一家以其獨特的叉燒而聞名的餐廳,位於繁忙的灣仔區,座落於食街蘭牡街,地方夠方便,吸引了眾多食客前來品嚐。這裡的叉燒以其色澤誘人、口感鮮嫩而受到廣泛讚譽。例湯一點也不馬虎,每款也有湯料附上!叉燒色澤紅潤,表面油光發亮,讓人一見就想品嚐。肉質非常柔軟,肥瘦的肉層好清晰!經過醃製和烤製,外層微焦、內裡卻十分多汁。每一口都能感受到豬肉的鮮美和醬汁的香甜,讓人回味無窮。叉燒蘭王蛋飯粒吸收了叉燒的醬汁,還用上上盛日本蘭王蛋,讓這個黯然銷魂飯的每一口都充滿了味道。燒鵝油雞飯都超好食!燒鵝皮烤得香脆,肥瘦的平衡恰到好處,能食到啖啖肉又有油香!配上酸梅醬這個化學作用從來都是無得輸。餐廳的環境整潔舒適,雖然空間不大,但裝潢簡單,服務員友善!發達叉燒未夠七點食飯已經有長長的人龍。暫時仲未比遊客攻佔,本地人應該趁早來此一試,體驗正宗的港式叉燒。

例湯一點也不馬虎,每款也有湯料附上!

叉燒色澤紅潤,表面油光發亮,讓人一見就想品嚐。

餐廳的環境整潔舒適,雖然空間不大,但裝潢簡單,服務員友善!

🇭🇰發達叉燒·叉燒雙蘭王蛋飯$88 l 茅台醬油雞飯$68 l 明爐燒鵝1/4隻(上莊)$160之前睇米紙見鋒膳既燒味師傅新開左呢間燒味舖 所以就嚟咗試啦😜😜我覺得佢嘅叉燒都唔錯 佢係超級厚切 肉質都幾好🐷配埋兩隻煎得勁靚既蘭王蛋 篤爆個蛋汁撈飯幾正🍳不過我自己覺得更有驚喜係佢個茅台醬油雞飯😍😍佢個雞係真係超級嫩 而且好香 好入味🤤🤤雞皮仲要好彈牙 完全唔肥膩🐥另外佢燒鵝個色澤都好好 不過我自己就覺得都係叉燒同醬油雞出色啲·#rbyeat#rby港式#rby灣仔 #rby金鐘·📍灣仔蘭杜街2號地下2號舖
🇭🇰發達叉燒
叉燒雙蘭王蛋飯
茅台醬油雞飯
明爐燒鵝1/4隻(上莊)
#rbyeat
#rby港式
#rby灣仔 #rby金鐘
📍灣仔蘭杜街2號地下2號舖
15 分鐘 (堂食)
叉燒雙蘭王蛋飯
茅台醬油雞飯
明爐燒鵝1/4隻(上莊)