2023-02-21 60 瀏覽
難得屋企人得閑,當然有時間就帶佢地食好少少,今日揀左觀塘既登堂,佢哋既晚餐係半自助餐形式,網上被佢哋招牌菜威靈頓牛柳吸引,所以一於去trytry 😍一上到去,就已經見到一個自助吧,分左海鮮刺身區、熟食區、沙律區、甜品區等,以半自助餐黎講,種類都算多,同埋佢哋周不時會換菜色,唔會來來去去都係食開嗰幾款,好有誠意!自助吧熟食區有幾樣特別鍾意,首先係南瓜湯,好濃郁,飲多幾碗都唔會覺得溜😍白汁青口、蜆肉都超好食,每隻都好肥美。仲有烤雞翼、泰式豬頸肉等嘅小食都好好食。刺身區嘅刺身,有甜蝦同赤貝,甜蝦好鮮甜,赤貝好爽口,encore咗好多次😂其實食佢哋嘅自助吧都已經可以飽左7成😂主菜:🎈 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇+$60叫咗五成熟,上碟嘅時候已經眼見到肉質好Juicy,食落去估唔到一啲都唔蘇,佢哋嘅肉質超級嫩!鍾意食半嘅朋友會一定好鍾意❤️上面鋪滿開心果仁碎,估唔到同羊肉非常搭配,食落去非常有口感!🎈 美國特級牛柳威靈頓+$170特登為咗呢個威靈頓牛柳而來,佢哋嘅賣相超級靚,真係冇令我失望!佢哋嘅酥皮好香牛油味,入邊亦會有火腿。一切落去已經見到好粉嫩嘅牛柳,食落去肉質超級淋,牛味好濃郁,而且佢哋

主菜:
🎈 烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇+$60

🎈 美國特級牛柳威靈頓+$170
特登為咗呢個威靈頓牛柳而來,佢哋嘅賣相超級靚,真係冇令我失望!佢哋嘅酥皮好香牛油味,入邊亦會有火腿。一切落去已經見到好粉嫩嘅牛柳,食落去肉質超級淋,牛味好濃郁,而且佢哋嘅黑松露野菌汁超正,好重黑松露味,同牛柳好夾,必食!
< 觀塘半自助餐之選🌟環境靚 • 食物不俗👍🏼>鐵飯腳成日都話想食下半自助餐,所以我就物色下,bookmark定d餐廳,登堂就係之一喇💁🏽‍♀️‍佔商場一整層,所以我地去到覺得環境好闊落,裝修走輕奢華風✨ 我地坐既梳化位置好舒服😌➿ 鮮魷魚手造闊帶麵 ($298 w/salad bar)嘴叼既鐵飯腳讚呢個意粉好食,難得呀🙊手造闊帶麵同坊間既相比,唔重粉感,亦都幾掛個鹹蛋汁~➿ 烤焗纽西蘭羊鞍開心果保雲蘇 ($388 w/salad bar)呢個都高質🌟 保雲蘇係法國南部最傳統既焗羊架方法,原本既版本係喺羊架面層搽一層芥末醬、麵包糠同香草去焗,而呢度就用左開心果取代麵包糠,有創意啊💯 又有咬口,加上我地本身就鍾意食開心果,特別加分😆medium rare肉質都幾嫩!我地都幾滿意自助餐既部分,我鍾意沙律菜🥗 選擇夠多,有羽衣甘藍!而鐵飯腳就讚呢度有酒店自助餐都未必有既沙樂美腸~ 同埋我地都幾欣賞佢地唔止會refill食物,仲會fill新既食物,特別係冷盤,當我想食甜蝦個陣,發現轉左泰式生蝦了,照殺😆 所以要行多幾轉啊,可能會有驚喜!不得不提,記住有雪糕🍦➿ 宇治金時➿ 黑芝麻
< 觀塘半自助餐之選🌟環境靚 • 食物不俗👍🏼>

➿ 鮮魷魚手造闊帶麵 ($298 w/salad bar)

不得不提,記住有雪糕🍦
➿ 宇治金時
➿ 黑芝麻涼粉冰
呢兩款係限量供應,除左有雪糕球 (不是維記,應該🙊) ,仲有d配料,係一細碗既甜品,飽呀!滿足呀😊

➿ 金桔檸檬冰茶
➿ 熱柚子蜜

不得不讚有個收碟姐妮姐好勤力收碟,唔怕冇位放野食~ 溫提大家去個日記住食個超light既lunch就好啦😛
觀塘成日都好多人好逼,但估唔到今次去呢間西餐都幾大,而且裝修靚得黎有啲復古,金色同墨綠色既主調,加上每個位都好闊,坐得好舒服唔想走🤤拍拖可以黎慢慢chill 下傾下計,又者同frds開支靚酒飲返杯🥂🥂.𝑺𝒆𝒎𝒊-𝒃𝒖𝒇𝒇𝒆𝒕𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 & 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓 $328.🍞烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 +$60新鮮感maxxx🖤開心果控值得一試,同平時啲開心果醬唔同,呢個係磨碎左既果粒,包裹住個羊鞍,會食到濃烈但唔係creamy既開心果味,都幾香同好夾,羊鞍肉質軟熟,7成岩岩好,整體無咩膻味.𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 & 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓 $298.🍞鮮海蝦煙豬腩貓耳粉 +20半乾車厘茄配巴馬臣芝士忌廉汁,出奇地係茄汁味做主調,芝士ontop令到個粉有🍅既鮮味之餘都好creamy🧀呢個配搭無得輸,用左平時少見既貓耳粉,口感比較特別啲,不過個人偏好煮返硬少少,睇下中意咩口感啦😚.🍞 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓選擇由蒸煮煎炸既咸點、海鮮、涼拌、沙律、甜品、湯飯都有,種類真係好多,淨係食呢啲都夠飽😂.🍰甜品方面最推朱古力撻同Tiramisu ,味道都幾濃唔會死甜,都無個種廉價既朱古力味,tiramisu
𝑺𝒆𝒎𝒊-𝒃𝒖𝒇𝒇𝒆𝒕
𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 & 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓 $328
🍞烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 +$60
𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 & 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓 $298
🍞鮮海蝦煙豬腩貓耳粉 +20
🍞 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝒃𝒂𝒓
🍰甜品方面最推朱古力撻同Tiramisu ,味道都幾濃唔會死甜,都無個種廉價既朱古力味,tiramisu 仲食到少少酒味
🍄涼拌都偏辣,中意四川風味既人應該會中意
🍙熱食方面最中意係避風塘蘿蔔糕~避風塘口感同惹味都呈現到🤤如果再熱啲會更好
🥗沙律自選由cold cut到醬汁每種都有5、6款,可以慢慢配搭啦😚
𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂
食物:7/10
環境:7/10
烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇
鮮蝦煙豬腩貓意粉
烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇
2023-02-18 2694 瀏覽
今日與朋友久違的聚會揀選左之前食過的一間闊落環境舒服食物質素中高的餐廳。餐廳位於觀塘WAVE 2樓全層。環境優美,座位舒服,不太躁吵的餐廳。晚餐的形式是Semi Buffet,叫左main course之後就可以出去夾夾夾。salad bar:前菜冷盤有煙三文魚、hams、各式沙律菜。海鮮:翡翠螺、凍海蝦、藍青口同埋北寄貝。小食:烤雞翼、蜆、蘿蔔糕、豬頸肉、蒸水蛋等甜品:有不同的蛋糕,還有CANDY CONER非常好豐富,最愛凍海蝦及避風塘蘿蔔糕。主菜方面我地揀左以下兩款。Main course +Salad Bar $378 up烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇羊燒汁 +$60有驚喜的羊鞍,唔羶,好香的羊肉味,肉質鮮嫩Pasta + Salad Bar $348 up烤海虎大蝦手做闊帶麵 +$50勁大隻虎蝦,爽口鮮味,手工闊帶麵有口感。味道不錯。3.金桔檸檬冰茶配有飲品,清涼,FRESH4.熱柚子蜜
今日與朋友久違的聚會

揀選左之前食過的一間闊落環境舒服食物質素中高的餐廳。

餐廳位於觀塘WAVE 2樓全層。

環境優美,座位舒服,不太躁吵的餐廳。

海鮮:翡翠螺、凍海蝦、藍青口同埋北寄貝。

小食:烤雞翼、蜆、蘿蔔糕、豬頸肉、蒸水蛋等

甜品:有不同的蛋糕,還有CANDY CONER

非常好豐富,最愛凍海蝦及避風塘蘿蔔糕。

主菜方面我地揀左以下兩款。

烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇羊燒汁 +$60

有驚喜的羊鞍,唔羶,好香的羊肉味,肉質鮮嫩

Pasta + Salad Bar $348 up
烤海虎大蝦手做闊帶麵 +$50

勁大隻虎蝦,爽口鮮味,手工闊帶麵有口感。味道不錯。

3.金桔檸檬冰茶
配有飲品,清涼,FRESH

4.熱柚子蜜
2023-02-16
登堂🍽️|觀塘 登堂 半自助晚餐 無限時任食凍海鮮🍽️|《半自助晚餐》🤣最近成日都去觀塘,喺OpenRice見到呢間餐廳都有幾多好評,所以就揀咗呢間餐廳食過半自助晚餐✅餐廳喺度wave嘅2樓,環境算幾大,好光猛同企理,我哋今次就揀咗兩個人嘅半自助晚餐🐟香煎蘇格蘭三文魚柳配三文魚子三文魚雖然份量唔多,但係佢知道個皮超級脆,但係肉質仲好嫩滑,三文魚肉入邊仲保持到粉嫩嘅顏色,真係好好味,味道一流,配上三文魚子,口感就更加豐富啦。🐏烤焗纽西蘭羊鞍開心果保雲蘇同樣,雖然呢個羊鞍份量唔多,但係勝在真係處理得好好食,可以見到佢肉質非常之粉嫩,羊騷味唔會特別重😄另外,沙律吧嘅食物種類都算多,有唔同類型嘅沙律啦,梗有一款啱你食,除此之外,竟然仲有凍海鮮可以食添,有螺有甜蝦有蝦有青口同竟然有蟹腳添啊,真係令人好驚喜,海水味唔重,蝦嘅肉質尚算彈牙。除此之外,仲有多款熱盤,例如忌廉蜆,粟米,雞翼,日式餃子,豬頸肉,同埋黑毛豬。食完之後仲可以去甜品區到攞的小蛋糕嚟食餐飲我哋就包咗一杯凍檸茶同埋熱柚子蜜
登堂🍽️
|觀塘 登堂 半自助晚餐 無限時任食凍海鮮🍽️|

《半自助晚餐》

🐟香煎蘇格蘭三文魚柳配三文魚子

🐏烤焗纽西蘭羊鞍開心果保雲蘇

食完之後仲可以去甜品區到攞的小蛋糕嚟食

餐飲我哋就包咗一杯凍檸茶同埋熱柚子蜜

2023-02-17 67 瀏覽
有時想食下唔同嘅野,又驚buffet食唔到咁多,semi buffet真係幾唔錯嘅選擇。見到觀塘登堂嘅semi buffet食物種類合理,可以隨便夾自己想食嘅野,滿足下想食buffet嘅心。Semi buffet有pasta加唔同嘅main course 選擇,我就order左各一試試。跟餐仲有熱柚子蜜/柑桔檸檬冰茶可以揀。Main course 香煎蘇格蘭三文魚柳魚皮煎到香脆,魚肉就好滑嫩,上面有粒粒三文魚子增添鮮味,配上日式高湯忌廉汁,入口更滑溜。Pasta烤海虎大蝦手造闊帶麵兩隻大蝦烤得好香好彈牙。手造闊帶麵真係好闊,咬落幾有口感。 油封車厘茄汁好開胃,仲加左黑水欖同水瓜柳一齊炒,味道更加豐富。Buffet有不同嘅種類,海鮮有青口凍蝦同螺等選擇,仲有ham同煙三文魚同幾款沙律。熱食方面有雞翼豬頸肉咖喱角春卷等。食完buffet 嘅野食,基本上都飽左一半。最後就緊係要試埋甜品啦。有幾款蛋糕仔選擇,每件夠mini可以試多幾款。最後仲有雪糕可以order。食完依個semi buffet 基本上都幾滿足。食物空左之後見到店員好快就會refill,有時仲會轉其他款式,絕對唔洗鬥快爭野食。

Main course

Pasta
烤海虎大蝦手造闊帶麵

2023-02-14 126 瀏覽
今天和朋友試下這裏的半自助午餐。沙律和小吃都尚算水準之作,午餐種類選擇亦多。黑毛豬雖然以嗌6成熟,但都想點時都係過熟,沒有什麼肉汁。反而雞扒嫩肉多汁,比較好食。但可能今年人客比較多,上菜有些混亂。飲品糖奶都缺乏,需要再三催促才有。
2023-02-14
情人節
2023-02-12 155 瀏覽
之前曾到登堂享用五道菜Tasting Menu,雖然位於觀塘工廠區但質素媲美中西區fine dining。環境方面一如既往寬敞舒適,格調高雅;最近轉型推出自助餐,每位只需$268可謂物有所值,如兼享意粉或主菜分別只需$298及$328起。沙律吧有三款新鮮沙律菜及粟米粒、青瓜、車厘茄、煙肉碎等配料。沙律醬除了有日式胡麻醬、千島醬等常見款式外,更有比較特別的藍芝士醬及藍莓紅石榴油醋汁。另一邊更有紅菜頭沙律、煙肉薯仔沙律及螺絲粉沙律三款已拌沙律。煙三文魚油潤鮮嫩值得一讚,另外亦有幾款凍切肉。凍海鮮包括藍青口、凍海蝦及翡翠螺,質素不過不失;赤貝刺身爽脆鮮甜比較出色。小食方面當日有芝士粟米、咖哩角、日式煎餃、魚肉燒賣、麻辣豬肉燒賣、燉炒蘑菇及香烤雞翼。最後更有各式各樣糖果、曲奇、雲石芝士蛋糕、啫喱糖、時令水果等甜點。每人另外$28可以任飲汽水,更是難得一見的玻璃樽裝。香煎蘇格蘭三文魚柳 ($328) 煎得恰到好處,肉質保持鮮嫩多汁,配上三文魚子及日式高湯忌廉汁別具日式風味。炭烤美國特級肉眼扒 ($538) 為唯一一款可以無限追加的主菜,五成生熟拿捏得宜,肉味香濃並帶陣陣炭燒香氣。雲尼拿、椰子及宇
沙律吧有三款新鮮沙律菜粟米粒、青瓜、車厘茄、煙肉碎等配料。
煙三文魚油潤鮮嫩值得一讚,另外亦有幾款凍切肉
每人另外$28可以任飲汽水,更是難得一見的玻璃樽裝。
炭烤美國特級肉眼扒
雲尼拿、椰子及宇治抹茶三款是日雪糕香濃綿滑。
2023-02-09 65 瀏覽
第二次~今次食物感覺比上次好~但人手安排不足就門口都第10分鐘。講明openrice book最後都顯示缺席🥺Lunch time 係半自助式,有沙律吧~對於日常午餐小菜的香港係非常好的一個選擇。沙律吧有熱食,沙律同水果,選擇非常適合任何人士!食物都有不停添加但午餐時間人都係比較多所以無曬等下都係會有~所以唔洗攞太多浪費食物🙏🏻主食有扒有意粉有飯有漢堡,自己覺得佢啲意粉出色過佢個飯。主食份量唔大但因為有沙律吧所以都係非常夠,人數多佢都有房同大枱都係一個聚餐好選擇!
第二次~今次食物感覺比上次好~
但人手安排不足就門口都第10分鐘。
講明openrice book最後都顯示缺席🥺

主食有扒有意粉有飯有漢堡,自己覺得佢啲意粉出色過佢個飯。

登堂 𝗗𝗼𝘄𝗻𝘁𝗼𝘄𝗻 🍽️已經有多過一年冇食過登堂,室內設計無變一樣咁𝘀𝘁𝘆𝗹𝗶𝘀𝗵,但𝗠𝗲𝗻𝘂就轉咗好多。而家晚市做緊𝗦𝗲𝗺𝗶-𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁,有得揀⋯𝗢𝗻𝗲-𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 & 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 & 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟮𝟵𝟴+𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 & 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟯𝟮𝟴+我哋兩個都分別叫咗𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 & 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿,想食肉多過𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮🤣 無奈地最想食嘅𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗪𝗶𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝘁𝗼𝗻🥩當日無貨⋯⋯超傷心🥺 唯有改食其他。炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 | 黑椒汁 🐖𝗖𝗵𝗮𝗿-𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗥𝗮𝗰𝗸 | 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿 𝗝𝘂𝘀 (𝗛𝗸$𝟯𝟮𝟴+$𝟴𝟬)- 肥瘦均勻,肉質鬆軟,脂肪同肉比例岩岩好。唯獨係有啲淡口。不過店員會提供海盬,尚算不錯。烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 | 羊燒汁 🍖𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗖𝗿𝘂𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗡𝗲𝘄 𝗭𝗲𝗮𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗮𝗰𝗸 𝗼𝗳 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗣𝗿𝗼v𝗲𝗻𝗴𝗮𝗹 | 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗚𝗿𝗮v𝘆 (𝗛𝗸$𝟯𝟮𝟴+$𝟲
登堂 𝗗𝗼𝘄𝗻𝘁𝗼𝘄𝗻 🍽️

𝗢𝗻𝗲-𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟭𝟮𝟴
𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 & 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴
𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 & 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗮𝗿 𝗛𝗸$𝟮𝟵𝟴+

炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 | 黑椒汁 🐖

烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇 | 羊燒汁 🍖
𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗖𝗿𝘂𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗡𝗲𝘄 𝗭𝗲𝗮𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗮𝗰𝗸 𝗼𝗳 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗣𝗿𝗼v𝗲𝗻𝗴𝗮𝗹 | 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗚𝗿𝗮v𝘆 (𝗛𝗸$𝟯𝟮𝟴+$𝟲𝟬)
- 羊鞍岩岩好𝟰成熟,個開心果保雲蘇幾得意帶微甜,同個醬汁幾襯。但都係偏淡要落少少海盬。

兩個主菜個𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 都無咩特別🥲 我反而比較欣賞佢個𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 & 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗕𝗮𝗿。有沙律、海鮮、熟食、甜品,店員都有不定期𝗿𝗲𝗳𝗶𝗹𝗹。雞翼、燒賣、花甲正呀!

如果大家想喺觀塘想食下𝗦𝗲𝗺𝗶-𝗯𝘂𝗳𝗳𝗲𝘁,不妨一試😉
2023-02-08 2217 瀏覽
呢日去咗觀塘登堂食半自助餐,小烏胃食全自助餐有啲蝕,半自助餐就抵好多啦🤣 但唔好睇小登堂嘅半自助餐,實在太豐富了吧🤩Salad bar 啲沙律菜有至少3-4款,前菜冷盤有煙三文魚、hams等,仲有海鮮、烤雞翼、意粉、南瓜湯… 仲仲仲有糖果、甜點雪糕㗎💘 好豐富!勁吸引呀💓 經不起誘惑嘅我未等到主菜嚟,食salad bar啲嘢都食到飽飽地🤭 主菜:🎈Main bourse + Salad Bar $328 up✨烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇羊燒汁 +$60好有驚喜嘅羊鞍,肉質鮮嫩又唔羶上面鋪滿焗香嘅開心果仁脆脆,羊肉食落口感帶堅果香甜配埋碟邊嘅羊燒汁,酸酸甜甜,fresh又好味😋🎈Pasta + Salad Bar $298 up✨手拆鮮蟹肉扁意粉 +$40意粉經日式高湯汁烹調,香口入味粉條掛滿鮮味蟹肉、乾瑤柱絲,口感鮮香豐富伴碟嘅蘆筍鮮嫩爽脆,半乾車厘茄都好好食🎈free drink with set 金桔檸檬冰茶/熱柚子蜜都正常發揮

主菜:

✨烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇羊燒汁 +$60

好有驚喜嘅羊鞍,肉質鮮嫩又唔羶
上面鋪滿焗香嘅開心果仁脆脆,羊肉食落口感帶堅果香甜
配埋碟邊嘅羊燒汁,酸酸甜甜,fresh又好味😋

🎈Pasta + Salad Bar $298 up
✨手拆鮮蟹肉扁意粉 +$40

意粉經日式高湯汁烹調,香口入味
粉條掛滿鮮味蟹肉、乾瑤柱絲,口感鮮香豐富
伴碟嘅蘆筍鮮嫩爽脆,半乾車厘茄都好好食

🎈free drink with set
金桔檸檬冰茶/熱柚子蜜都正常發揮
2023-01-30
2023-02-07 69 瀏覽
新年食咗咁多糕點美食 係時候去做運動還債( ᐪ꒳ᐪ )做運動係為咗食更多好西(˙◁˙)而當日就係觀塘工廈尋寶醫下肚~最尾去咗The Wave 搵到呢間有set dinner再加semi buffet 即刻攝入返卡路里. ̫ .自助salad bar都有唔少選擇有海鮮冷盤 沙律 甜品 仲有湯同熱嘅小食甜品仲可以叫雪糕架~而set menu平均$300-400 有意粉 闊帶粉 仲有牛柳威靈頓 好多選擇*ˊᵕˋ)੭🐟 香煎蘇格蘭三文魚柳三文魚柳煎得唔乾身 肉質嫩滑又juicy🍝 手拆鮮蟹肉扁意粉蟹肉份量都唔少 仲有蘆筍 車厘茄做伴菜 好豐富而且用上日式高湯汁 所以意粉唔會太乾又不會太濃味~🍟 松露油巴臣芝士薯條 +$88見到可以加小食 就毫不猶豫加了薯條( ー̀֊ー́ )點知有驚喜 份量好多之餘 薯條都炸得好食好香脆表面落咗好多芝士 而本身都落咗鹽 所以唔dip醬都夠曬味!總結!呢個價錢嚟講 仲有咁多選擇嘅salad bar 個人認為可以再戰的(≖ᴗ≖๑)環境坐得舒服又唔會太逼 同朋友打卡慶祝都適合 而staff都好nice好好服務( ˊᵕˋ )
新年食咗咁多糕點美食 係時候去做運動還債( ᐪ꒳ᐪ )
做運動係為咗食更多好西(˙◁˙)
而當日就係觀塘工廈尋寶醫下肚~

自助salad bar都有唔少選擇
有海鮮冷盤 沙律 甜品 仲有湯同熱嘅小食
甜品仲可以叫雪糕架~

而set menu平均$300-400
有意粉 闊帶粉 仲有牛柳威靈頓 好多選擇*ˊᵕˋ)੭

🐟 香煎蘇格蘭三文魚柳
三文魚柳煎得唔乾身 肉質嫩滑又juicy

🍝 手拆鮮蟹肉扁意粉
蟹肉份量都唔少 仲有蘆筍 車厘茄做伴菜 好豐富
而且用上日式高湯汁 所以意粉唔會太乾又不會太濃味~

🍟 松露油巴臣芝士薯條 +$88
見到可以加小食 就毫不猶豫加了薯條( ー̀֊ー́ )
點知有驚喜 份量好多之餘 薯條都炸得好食好香脆
表面落咗好多芝士 而本身都落咗鹽 所以唔dip醬都夠曬味!

2023-02-06 81 瀏覽
經朋友介紹咗一間網上好評如潮嘅餐廳,餐廳位於觀塘隱世位置,提供晚餐semi buffet。🛋️餐廳嘅裝修同佈置係好花心思,以綠色、橙色為主調,用富麗堂皇同奢華形容也不為過,座位舒服,枱與枱之間空間感十足。 半自助晚餐價錢由$268起至$400不等,可以揀選一款主菜,再任食自助吧。🍣自助吧分為冷盤、熱盤、沙律同甜品區。冷盤常提供煙三文魚、多款火腿(有快速清空嘅巴馬臣火腿)同海鮮(鮮蝦、青口同翡翠螺)。煙三文魚油香豐富,火腿水準亦及得上酒店,不過略略試下海鮮就可以,唔期望中位定價會有超鮮甜嘅鮮蝦,青口大多未開口,翡翠螺算大隻但帶少許沙。🍗是日熱盤種類或會唔同, 當日星期六7:30pm起比其他日子少,主要有蒜香雞翼、粟米、雜菌同意大利粉。 蒜香雞翼份量都幾慷慨,二十幾隻任大家拎,等咗一排會有refill 。 聽過朋友有次試小籠包、魚蛋等比較豐富。 🥗沙律種類唔算好多,但係都夠食,有自製沙律用嘅羽衣甘藍、雜菜、羅馬生菜, 同整好嘅希臘同意麵沙律。主菜選擇唔少,有幾款意粉同肉類。 🍗烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲酥|羊燒汁無論擺盤定份量都幾精緻,盡顯高貴。叫咗五成熟嘅羊鞍 三小件肉質嫩滑 肉味濃郁但完全
經朋友介紹咗一間網上好評如潮嘅餐廳,
餐廳位於觀塘隱世位置,提供晚餐semi buffet。

主菜選擇唔少,有幾款意粉同肉類。

🍗烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲酥|羊燒汁
無論擺盤定份量都幾精緻,盡顯高貴。叫咗五成熟嘅羊鞍 三小件肉質嫩滑 肉味濃郁但完全唔羶。最特別係外層仲加多咗開心果粒嘅香口感。

🐟香煎蘇格蘭三文魚柳
非常厚身,魚皮煎得焦香,肉質鮮嫩,唔多骨,魚油滲透出嚟, 配合多汁嘅三文魚魚籽。

甜品亦會不時變換款式, 當日選擇有限😂,有顏色繽紛嘅啫喱糖、藍莓芝士蛋糕同冬甩,之前朋友試過有切件抹茶/士多啤梨蛋糕,望落去吸引啲。

不過,仲有雪糕,處理夠衛生,雖然有告示,但因為需要問店員拎,唔多人有留意。五款口味配搭三款醬料, 試咗椰絲椰子味同豆腐味配金箔,用雅致嘅杯子盛載,每球唔算大,食落唔會太甜,可以試多幾款。

☕️跟餐附送熱柚子蜜,亦提供枝裝汽水。在場唔少人聚會嘆紅酒🍷,幾有格調。四人套餐仲吸引,有自助區,1.2kg和牛斧頭𥐙同專人即場燒雞,😍下次帶埋朋友再試。
2023-02-04 92 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,所以特別黎左e間觀塘嘅靚靚高質西餐廳食Semi - Buffet😍西餐廳燈光都光猛,裝修設計時尚🥰餐廳新推出Semi- Buffet其實都幾抵食,可以揀一個pasta或者main course 配salad bar😍款式都幾多。Salad bar 入面有熟食,刺身海鮮凍盤,仲有水果甜品可以任食😋餐廳不停會refill 食物🙌🏻凍蝦味道好鮮甜,沙律嘅種類好多🥗紅菜頭沙律最有特色🤓我地仲點左一個pasta 同 main course 🥰🌸鮮海蝦煙豬腩貓耳粉貓耳粉食落都幾似貝殼粉,味道有香香嘅忌廉味帶蝦嘅鮮味,口感好豐富😍海蝦好彈牙😋🌸烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇我地點左7成熟嘅羊鞍,肉質軟腍鮮味,外層包左脆脆的開心果仁再去焗,令到口感更上一層🥰羊鞍食落唔羶,帶香草味🤤最後我地食埋甜品🤤有好多款雪糕可以揀,我地要左豆腐雪糕,仲有宇治金時🤓

我地仲點左一個pasta 同 main course 🥰

🌸鮮海蝦煙豬腩貓耳粉

🌸烤焗紐西蘭羊鞍開心果保雲蘇

聚會過咗嚟試☺️裝修好華麗好高級感✨環境好大好寬敞 好整潔 座位坐得好舒適 推薦!發現原來都有幾套劇係呢度取景地😳.餐廳以半自助餐晚餐型式 性價比幾高亦都設有酒品區同生蠔吧 可以加錢點~Main course選擇都好多🥢仲包一杯飲品🍹而出面Buffer區域有超過三十款食物🍽️冷盤海鮮 | 刺身 | 前菜 | 小食 | 湯品 | 沙律 | 甜點 | 生果 熱食 • 有中式點心| 燒賣 | 魚旦 | 餃子 | 炸物 | 小炒.沙律菜同海鮮都好新鮮 海鮮有蝦| 螺 | 青口等等刺身好肥美 完左一輪會轉第二款 輪流供應👍🏻多種食物任君選擇 完全適合唔同喜好嘅人甜品對比下就有點遜色 反而生果好好味🤤.Main course 揀咗以下幾款美國特級牛柳威靈頓 比想像中出色酥皮好香牛油味 牛味濃 肉質鮮甜唔靭 無over cook
聚會過咗嚟試☺️裝修好華麗好高級感✨
環境好大好寬敞 好整潔 座位坐得好舒適 推薦!
發現原來都有幾套劇係呢度取景地😳
餐廳以半自助餐晚餐型式 性價比幾高
亦都設有酒品區同生蠔吧 可以加錢點~
Main course選擇都好多🥢仲包一杯飲品🍹
而出面Buffer區域有超過三十款食物🍽️