襯住今個星期六假期,我就去左位於觀塘既登堂叫左個 A Very Alice Tea Party Afternoon Tea Set,依個Tea Set係登堂最新推出架,咁就梗係去試下啦。依個Tea Set有成11款食物,甜點同咸點都設計得幾精緻,色彩繽紛,好吸引。甜點方面,“Sleepy tea” raspberry macaron做得幾出色,馬卡龍既甜俾中間既raspberry同吉士中和左,變到好易入口。Strawberry serenade crystal tart個賣相就好可愛,朱古力蘑菇幾濃味。Peanut Chestnut Tart個栗子蓉幾幼滑,唔會太過濃味,仲有少少花生,令口感更豐富。咸點方面,Salmon Roe Toro Avocado Tart有Toro同三文魚子,幾鮮味,味道都好夾。Uni Crab Meat Kimchi “Pie Tee”有海膽同蟹肉,海膽好甘香,配上蟹肉幾好味。我亦都另外點左兩杯飲品,Rich chocolate既朱古力味好濃郁,飲落唔會覺得太甜,鐘意飲朱古力既朋友可以試試。今次依個Afternoon Tea Set 我覺得食物整得幾精緻,餐

今次依個Afternoon Tea Set 我覺得食物整得幾精緻,餐廳亦都有為Alice Tea Party特別佈置,令人更有代入感。
2021-06-20
  • tiramisu
  • 蘋果茶
餐廳:登堂 (觀塘)地址:觀塘興業街4號The Wave2樓跳舞前去咗登堂食個tea先去跳舞,唔喺太想食主食,又見到佢哋新推出咗幾款新甜品,所以就一於試試佢😇呢間多國菜有feel餐廳登堂,自5月起聯同Baileys推出咗四款期間限定嘅甜品🍮,每一款都充滿特色同驚喜🤩,以夏天同Baileys作為主題。市面好少見到Baileys系列甜品,唔知又吸唔吸引到你呢🥃?Baileys Romance Mountain $98望落似足懷舊甜品火焰雪山🏔️,粉紅色充滿春夏嘅感覺,再加上可食用嘅玫瑰花同葉🌹,打卡指數爆燈📸,食落有濃濃既玫瑰蛋白香味,入面喺海綿蛋糕🍰,而底層就喺Baileys軟撻Baileys Choco Mousse Tart $58呢個撻望落就已經吸引🤤,用咗比利時朱古力再配合Baileys嘅獨有味道,切開原來有重重驚喜,撻皮外層鬆脆,朱古力粉鋪滿每一個角落🍫,慕絲之中有一粒粒嘅黑白朱古力脆珠,夠晒surprise🎊另外仲有Summer Baileys Latte同Downtown Baileys Banana Split,唔知你又想試邊一款甜品呢🍧?
餐廳:登堂 (觀塘)
地址:觀塘興業街4號The Wave2樓

跳舞前去咗登堂食個tea先去跳舞,唔喺太想食主食,
又見到佢哋新推出咗幾款新甜品,所以就一於試試佢😇

呢間多國菜有feel餐廳登堂,

Baileys Romance Mountain $98
望落似足懷舊甜品火焰雪山🏔️,粉紅色充滿春夏嘅感覺,
入面喺海綿蛋糕🍰,而底層就喺Baileys軟撻

Baileys Choco Mousse Tart $58
呢個撻望落就已經吸引🤤,

2021-05-03
2021-09-11 0 瀏覽
今晚為咗威靈頓牛柳而黎既,每次同朋友都想去一d食物好食、又好坐既餐廳(重點唔限時間),預先訂座,繼續都係貪Asia miles 25分啦頭盤:帶子沙律 (值得一讚帶子+魚子+bb菠菜+青瓜+生菜+提子配) 帶子大隻鮮味,好開胃主菜:威靈頓牛柳(冇令我哋失望,有肉汁,唔會over cook)Order時怕威靈頓牛柳太大份,所以食完以上兩款之後,再後加一份寛條麵主菜:海膽魚子寬條麵(感覺一般,忌廉汁唔夠濃郁)另外,侍應服務很好,我哋食完牛柳,仲幫我哋換咗新碟,準備食寬條麵,唔錯既服務。今晚滿意嘅,食物質素唔錯,坐得舒服(可能早到,比到梳化位)令我哋有個Happy Friday
),預先訂座,繼續都係貪Asia miles 25分啦

頭盤:帶子沙律 (值得一讚

主菜:海膽魚子寬條麵(感覺一般,忌廉汁唔夠濃郁)

鮮帶子沙律
海膽魚子寛條麵
2021-09-10
鮮帶子沙律
2021-09-07 0 瀏覽
響觀塘換完身分證,search附近餐廳俾我搵到呢間多笑面既餐廳,撞上去試試。下晝一點半,好多人埋單,勁快有位坐。本身都冇諗過寫食評,但難得有驚喜,真係要讚讚佢。叫左一份牛扒一份羊扒,有薯菜同意粉,薯菜有濃烈既牛油味,明顯係用牛油炒既,而意粉係冇味既,要自己加鹽……羊扒七成熟,唔太濃既羊味,有烤香左既味,肉身好淋,好味既……最突出既竟然係塊牛扒,揀左medium,佢又真係插返個牌仔寫住😂 肉身好有牛味,有咬口而又好淋,外層有燒牛肉既香烤味,塊牛扒係冇落調粉,檯面岩鹽自己落……驚喜就驚喜在午餐都做得咁仔細,係午餐時段食到晚市級數,工廠區lunch都有咁高質,真係對得住個價錢!
下晝一點半,好多人埋單,勁快有位坐。
本身都冇諗過寫食評,但難得有驚喜,真係要讚讚佢。

好似係跟餐加28蚊既
好似係跟餐加28蚊既
2021-09-06 22 瀏覽
價錢又貴又難食呢個價位有好多其他好啲嘅選擇只係喺工廠區修理企理少少價錢同食物質素完全成反比完全唔明點解有咁多正評難食到專登開個食評希望減少人中伏最經典係下邊個所謂慢煮西班牙乳豬得層硬到切唔開嘅豬皮在加中間厚厚嘅脂肪好似百潔布浸滿充滿羶味的豬油我諗層肉同指甲一樣咁薄鍾意油膩嘅 值得一試意粉就完全唔值$2xx價位出邊有好多手工意粉嘅更好嘅選擇龍蝦湯飲到落左過量麵粉,口感奇怪罐頭龍蝦湯仲好飲埋單接近$700兩個人難受嘅經歷
價錢又貴又難食

我諗層肉同指甲一樣咁薄
鍾意油膩嘅 值得一試

意粉就完全唔值$2xx價位
出邊有好多手工意粉嘅更好嘅選擇

龍蝦湯飲到落左過量麵粉,口感奇怪
罐頭龍蝦湯仲好飲

埋單接近$700兩個人
難受嘅經歷

慢煮西班牙乳豬
2021-08-29
2021-09-02 88 瀏覽
平時放工後總會急急腳走想避開放工人潮,這天happy friday 反而約了朋友在觀塘chill 吓。餐廳佔了全層,面積大得可搞cocktail party。當時客人不多,坐位舒適。先叫了個芝士薯條,邊吃邊等朋友。薯條份量大,炸得外脆內軟,芝士也很慷慨朋友都到齊,我們叫了個蟹肉鹹蛋黃意大利飯,上菜時都被漂亮的賣相嚇親,上面還有不少金箔呢!不過份量share 食的話就有點少 ,味道也比賣相來得普通,沒有很驚艷之後pizza 也上來了,餅底煙韌,咸香的火腿配芝士,再加火箭菜是不敗的菜式~本想試試他們的waffle 做甜品,不過剛剛賣完了~點了個脆皮香蕉配綠茶雪糕,真的棒住肚埋單了~

2021-08-31 65 瀏覽
本來順路打算到來食件蛋糕和飲杯嘢,被餐廳介紹下,突然變了食afternoon tea set,食到飽飽。餐廳現在做緊Alice主題的二人下午茶餐,平日星期一至四價錢$528再加一,其他日子就要$568再加一,價錢不便宜,包兩杯飲品,食物和飲品內容和選擇,可看以下menu,我哋叫的兩杯凍飲都係細細杯,食物鹹的可以,甜點就…。餐廳環境和服務也可以,不過本人覺得這樣的質素,價錢有點貴,不比一些酒店便宜,不推介。
2021-08-25
2021-08-25 160 瀏覽
重回兩年前到訪過的「登堂」 但這次有點失望😔 首先餐廳的情調已大打折扣 這次燈光沒有刻意調暗 環境也有少許嘈雜 靠牆位置的座位空間不算很多 左右兩旁的談話內容幾乎可以全都聽到 食物方面還好吧 性價比沒有很高🙃🙃 以人均$500的預算可以有更好的選擇𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱:‎♡ 松露油帕馬臣芝士炸薯條 $78 ‎♡ 法式焗田螺 $98‎♡ 烤西班牙黑毛豬扒 $298‎♡ 海膽蟹肉意粉 $258‎♡ Hazelnut Honey Latte $55 ‎♡ Pot of Jasmine Tea $48

𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱:

‎♡ Hazelnut Honey Latte $55
Hazelnut Honey Latte

‎♡ Pot of Jasmine Tea $48
Hazelnut Honey Latte
當晚一家四口外出食飯慶祝生日,所以就book咗觀塘區一間好似幾高級嘅餐廳。1) 澳洲牛面頰肉醬闊條麵 ($158)呢個闊條麵質素幾好,欣賞佢嘅溫泉蛋,只係份量略嫌太少,我哋四個人分,每人都只係食到一啖🤥2)燒德國鹹豬手X2($228 per one)今次order既呢兩隻鹹豬手烤得偏乾,啲鹹豬手嘅表皮亦都頗韌,唔算脆,感覺似係一早煮好,我哋落單先翻熱俾我哋咁😵‍💫 3)紅豆窩夫+抹茶雪糕($68)一般餐廳窩夫水準,伴碟的紅豆略嫌太甜🤔整體來講,以呢個食物價錢,餐廳嘅服務質素只能算是還好,樓面長期唔夠人,搵個侍應加單都難。只係餐廳裝修得grand,而令到成間餐廳嘅食物好似high class左,個人覺得係over price🤥

1) 澳洲牛面頰肉醬闊條麵 ($158)

2)燒德國鹹豬手X2($228 per one)

3)紅豆窩夫+抹茶雪糕($68)

一般餐廳窩夫水準,伴碟的紅豆略嫌太甜🤔

2021-07-17
2021-08-19 274 瀏覽
觀塘高質餐廳有好多,而登堂嘅環境,食物質素,服務暫時都係屬於中上水平的,個別服務員介紹餐飲食物做得唔錯,更有酒侍推薦餐酒,如果想同朋友食一餐有質數啲西餐,登堂可以係你嘅其中一個選擇。介紹返今晚呢我哋就order咗每人一個5 courses tasting menu($480),三個前菜,一個pasta,一個 main。我就加咗Wine pair up($250)包4杯餐酒,好喇就等我講下有的乜野食啦。法國生蠔 - 當日時推介嘅係white pearl,食開生蠔就一定識 white pearl,佢爽脆得嚟帶海水味,加埋佢哋個帶酸Sauce,鮮味得嚟又醒胃。la naine blanche 2018 - 成枝酒只係用葡萄之王 "Sauvignon"釀造,nutty同dry,配生蠔好夾。魚子醬三文魚他他 - 魚子醬味唔係好出,係鹹鮮嘅,但唔太明顯,外圍嘅白點係啲酸汁嚟嘅,我諗一來係擺盤靚啲二來係佢知啲caviar唔係靚貨,想充撐一下啲食味咁,底層啲三文魚他他就正常,擺嚟打卡係唔錯嘅,但整道菜食味一般。香煎鴨肝伴帶子 - 兩者煎得生熟程度剛好,鴨肝外脆內嫩,size雖然較細,但食味濃郁又帶鹹香

香煎鴨肝伴帶子 - 兩者煎得生熟程度剛好,鴨肝外脆內嫩,size雖然較細,但食味濃郁又帶鹹香,配佢個肝醬酸汁共吃絶品,帶子生熟煎得都係剛好,前得嫩滑,來貨明顯都係好野嚟。不錯吃呢。

七水 純米吟釀 - 鴨肝就配依枝七水純米吟釀,酒身米香帶微酸,與鴨肝食味平衡又可中和油膩感,不錯。

Mushroom Cappuccino - 用全Mushroom加cream打出來的餐湯,超濃郁的餐湯,份量得espressos咁多,但由於超濃郁所以咁嘅size已經足夠。

sorbet - 食主食前會有一個清新啲雪笆俾你洗下條味蕾嘅,係一個菠蘿味雪笆,唔太甜,作為一個食主菜前嘅小吃係唔錯嘅。

Shrimps Orecchiette - 大蝦貓耳朵拿波里汁,大蝦煎得彈牙,貓耳朵煙靭得嚟食得到麵粉香,但食得出唔係用最靚00號麵粉整,因為佢煙靭得嚟帶少少粉口,如果可以改善埋依個問題,成個pasta即刻滋味倍增,致於拿波里汁就唔太酸,食得出蕃茄酸甜味道,不錯的。

Parma Ham Trofie - 波菜忌廉汁特飛麵,波菜忌廉汁都係果啲味,但上面加咗啲鹹蛋黃,食味即時豐富咗,配上個手工麵不錯吃,手工麵好似狗仔粉咁,不過係煙靭十倍嘅狗仔粉啫,加埋啲什菌,成個pasta係充滿著豐富嘅不同口感。好食呢。

Frecciarossa Pinot Nero Rosato Margherita 2020 - 透明淺玫瑰紅色酒體,一落杯就聞到好香果味,但飲落就無乜味,只有淡淡的葡萄味,配味濃的忌廉汁及蛋黃,可以沖淡油膩感。

M5和牛(medium) - 有牛味,剛好medium,但唔夠肥,不過M5就係唔夠肥咖啦,哈哈~

寶雲羊架 (medium well) - 生熟又剛好medium well喎,扒爐廚師抵讚,麵包糠、百里香、蒜茸好出,有肉汁,好食嘅。

Francesco Intorcia Heritage Marsala Superiore Rubino N.V. - 好甜,似Dessert wine多過餐酒,但與羊架又出奇咁夾喎,食完羊架再飲杯酒即刻感覺到杯酒滑身咗好多。

香橙mocha - 搣碎個風乾橙片撈埋一齊飲更為好飲呢。

埋單連加就$1395,其實係貴咗啲嘅,但其實食物有啲質數又唔洗點配點夾,想食餐fine dinner,登當會係一個唔錯嘅選擇呢。
題外話/補充資料: 有部份侍應啲態度麻麻(包括語氣,動作及聽覺),但其中有二位係好專有禮,會儘力介推同講解返公司食物同酒的detail,如果改善埋依點一定會令整體用餐體驗加分呢。
2021-08-16
2021-08-17 132 瀏覽
【瘋癲試食】|Downtown Happy Friday約埋舊同學就齊齊落觀塘搵吓有咩好嘢食啦 見到登堂好似唔錯咁 環境又闊落 食物種類都算多 咁就入咗去試吓🙆🏼‍♂️一開始就已經見到有生蠔🦪店員見我哋望緊生蠔都主動過嚟介紹吓有邊啲時令生蠔好食😋 咁我地都決定叫半打打個頭陣☺️ 生蠔淨番既數量都唔算太多 Gillardeau 海水味比較重 食落口感非常彈牙結實👍🏻 夠哂鮮甜😍仲叫左個避風塘軟殼蟹 軟殼蟹都幾大隻吓 面頭鋪滿足好多好多炸蒜❤️ 配上熱辣辣炸起既軟殼蟹 惹味到不得了🙆🏼‍♂️主菜部分就有煙三文魚Pizza 個堆Mozzarella Cheese 同 Feta Cheese 🧀 多到不得了😂 之後有個手製全蛋麵Carbonara再配上夏季黑松露 我就覺得比較普通啲 麵身做到好淋身 無咩彈牙嘅感覺 有啲啲失望 😞 然後最後就仲有威靈頓牛柳 酥皮焗到非常脆身 切開時仍然見到粉紅色肉身 唔會焗到過哂火位👍🏻 牛柳肉質嫩口亦非常Juicy👍🏻另外仲有燒豬肋骨
【瘋癲試食】|Downtown

另外仲有燒豬肋骨
2021-08-13
2021-08-15 244 瀏覽
相信好多人都係為左個tea而黎,但我地一班人因為工作關係,只可以先試試晚餐。由於一早已經係openrice book左位,一去到7點已經入得,目測都幾full,所以建議大家要book位啊。前菜:生蠔,串燒拼盤生蠔叫左white pearl同gillardean,係個好nice既侍應推薦。上菜個位都有教我地先食white pearl再食gillardean,因為white pearl係比較清甜,後者就坐海水味少少,但2種都好新鮮。串燒拼盤都比預期豐富同多種類,而且有住濃濃既燒烤味,用黎打卡定食都一流。主菜:夏威夷pizza,威靈頓牛柳,鮮海膽蟹肉三文魚子寬條麵,北海道鮮帶子扁意粉Pizza芝士極多,比街外既夏威夷pizza更好食,但最推一定係威靈頓牛柳,但皮好蘇脆,肉質一啲都唔”孩”。另外,2個意粉未到好驚艷,但都幾好食。鮮海膽蟹肉三文魚子寬條麵雖然有一大舊海膽,但一啲都唔流,而北海道鮮帶子扁意粉就帶少少辣味,比較岩大人食。

前菜:生蠔,串燒拼盤

生蠔

夏威夷pizza
威靈頓美國特級牛柳
鮮海膽蟹肉三文魚子寬條麵
北海道鮮帶子扁意粉
呢間係觀塘好出名,好多好評,咁啱今日約朋友觀塘食飯,就決定來呢間試下。果然係人氣餐廳,星期四夜晚過去都人山人海,睇呢個真像都覺得應該好味。法國煙鱔沙律🥗呢個作為前菜都幾出色,青蘋果酸酸甜甜好開胃,鱔肉彈牙,食落一啲都唔聲,冇諗過呢個Combination都幾好味。炭烤雞中翼配泰式羅望子汁🐔雞翼烤到好脆身,食落熱辣辣幾juicy,配埋酸酸辣辣既羅望子汁,出奇地夾~炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛排🥩 我地叫左5成熟,呢個程度剛剛好!食落牛味好足,而且唔會好鞋好難咬,但係稍嫌塊扒薄左少少,如果厚身返少少就會食得開心啲。鮮魷魚芝士忌廉汁手造闊條麵🍝隻碟好大,但係份量就好細😅。味道不過不失,但係就噏唔出有乜特別。串燒拼盤🍢呢個雖然有啲貴,但係就好大盆,打卡一流。食物方面就各樣野都燒得不錯,每一樣都熱辣辣,但係個人覺得有油左啲,如果乾身返少少就好啦!總括來講,呢間餐廳食物每一樣都做得不錯,但係份量偏小,價錢偏貴,感覺上唔係好值呢個價錢🤔我哋四個人去,買單都要每人四百幾💸。去食一次係OK嘅,但係應該就唔會再回頭啦!

法國煙鱔沙律🥗

炭烤雞中翼配泰式羅望子汁🐔

炭烤阿根廷草飼安格斯肉眼牛排🥩

鮮魷魚芝士忌廉汁手造闊條麵🍝

串燒拼盤🍢

2021-08-09 185 瀏覽
應該一早信OpenRice其他留言,喺呢間餐廳食咗成世人最唔抵既$500up🙂牛又冇味要勁落鹽手工pasta又唔入味又硬。食完仲唔飽...伏到pk 信我大家真係唔好嘥時間嘥錢食呢間!
2021-08-09
2021-08-09 155 瀏覽
🔆串燒拼盤$𝟛𝟡𝟡menu指係2-4人份量,但兩個人食的話感覺會很heavy,因為基本上全部串燒都是偏油膩🙈但係營養均衡方面反而幾完滿🤣有豬牛雞,有翠玉瓜同雞髀菇,海鮮嘅代表有蝦、三文魚同白鱔仲有帶子🤩味道雖無驚喜,畢竟都是串燒煙薰味,但同朋友邊傾住計邊試哂咁多款串燒都會食得幾盡興🥰🔆美國馬尼拉蜆$𝟙𝟠𝟠我地3個人基本上食拼盤都已經好飽,所以唔敢再嗌pizza/意粉,就叫左個蜆食🙌🏼份量都幾多,隻隻都飽滿有肉。不過佢配嘅忌廉汁就可圈可點,覺得掩蓋左蜆的鮮味😣但味道係可以接受的,而且欣賞佢有d菇同埋跟兩件蒜蓉多士🔆朱古力心太軟配椰子雪葩$𝟠𝟠 想為同行朋友慶生,所以訂位時有講低想寫字係甜品,但款式係現場落單先叫,因為店員話係電話佢好難講我知甜品有咩揀😂dark chocolate的心太軟帶苦澀味,食左一啖我就轉戰雪葩🤤更為吸引😝濃濃椰子味,食落質感細滑,冰涼透心❤️食物味道雖然唔出眾,但貌相有加分,餐廳環境氛圍亦都好舒適。佔地過萬尺座位闊落,有好多枱,所以都無催趕我地走👍🏼值得一提係佢個洗手間幾靚🤣又乾淨🥰附圖
🔆串燒拼盤$𝟛𝟡𝟡
美國馬尼拉蜆