2025-06-11 146 瀏覽
Blingbling美食推介✨📍灣仔癡膠雞✨超人氣養生小店💠💠💠💠💠💠💠💠最近去完旅行,想食返d中式野~所以男朋友接收工,就嚟到灣仔超人氣養生小店癡膠雞🐔位於軒尼詩道,無論係lunch time定收工時間都超多人!!佢哋主打花膠雞湯底米線,湯底濃郁但唔油膩、滑溜滋補 ,真係養生之選🥰🐔癡膠雞(半隻)$148配白飯(+$15)米線(+$15)厚切雞肉配合超濃雞湯,好養生🩷雞肉質嫩滑多汁,而且分量多!鷄鍋有明火熱住,唔怕食食下會凍曬☺️鷄湯拌飯/米線都超好味~ 🍋凍檸檬茶(跟餐)(+$6)清新微酸,甜度適中,一杯清口夠醒胃,解辣一流👍🧀日本芝士竹輪 $28芝士拉絲,口感層次豐富又邪惡,係我其中一樣最愛火鍋配料☺️!餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5癡膠雞 (軒尼詩道)📍灣仔軒尼詩道254號地舖
Blingbling美食推介✨
📍灣仔

癡膠雞
✨超人氣養生小店
💠💠💠💠💠💠💠💠

🐔癡膠雞(半隻)$148
配白飯(+$15)米線(+$15)

🍋凍檸檬茶(跟餐)(+$6)
清新微酸,甜度適中,一杯清口夠醒胃,解辣一流👍

🧀日本芝士竹輪 $28
餐廳環境:💎💎💎💎💎/5
服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

癡膠雞 (軒尼詩道)
📍灣仔軒尼詩道254號地舖
  • 癡膠雞
2025-01-19 4118 瀏覽
最近天氣凍凍地,食D熱野就最好!平時食米線就食得多,但係呢間食米線係可以有個小火爐熱住食,唔會怕食得慢就凍晒!我好鍾意食雞,呢間有花膠雞米線我梗係唔會放過!其實我之前食過佢既花膠,所以今次就唔再揀佢既花膠,我地今次揀左胡椒豬肚雞半隻做火鍋,我再另外加錢要個牛同埋薯粉;老公就叫左個水煮牛米粉。先講水煮牛先,佢個米粉係幼果啲,我老公鍾意食。而個味道唔錯,有麻辣味,但又唔會係全部油係面果啲。個米粉熱辣辣,連埋啲湯好食,啲牛肉唔會太鞋,冇諗過食花膠雞都有得食水煮牛,而且都唔差喎!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5跟住就到個豬肚雞火鍋,我叫左半隻雞,個鍋有個爐熱住,個湯好飲,不過就有啲雞油,豬肚同雞既份量都唔錯,仲有啲蟲草花,個雞都好滑,不過就襯個湯滾之前食,因為我怕個雞會變鞋;另外加錢既牛都唔錯,都有好多塊;而最後我加左個薯粉,索晒個雞湯,好正呀!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5我地亦都加左個炸粟米小食,好好食!評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5埋單都唔洗$300,呢個天氣食到熱辣辣,價錢咁平民,好正呀!整體味道指數:😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰/5環境:❤️❤️❤️/5服務:✅✅✅/5
最近天氣凍凍地,食D熱野就最好!

我好鍾意食雞,呢間有花膠雞米線我梗係唔會放過!

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

我地亦都加左個炸粟米小食,好好食!

整體味道指數:😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅/5
2025-01-09
  • 水煮牛,豬肚雞
位於灣仔的港式粉麵店,主打養生花膠雞米線。太子也有店,而港島就是這間灣仔店。食物足料,平民價錢,人流絡繹不絕,非常受歡迎。飯類:沙薑雞飯雞件鋪在飯上,雞皮爽彈,雞件蠻厚肉,沾上沙薑醬汁,很下飯。麵類:口水雞擔擔麵擔擔麵湯底醇厚,帶有濃郁的花生及芝麻醬香,有粒粒豬肉碎及蔥花,配上上海麵,還另加魚片;口水雞雞肉淋上麻辣醬汁,麻麻辣辣,惹味非常。麵類:嫩雞煨麵除了招牌的雞件外,還有嫩滑的雞塊,不帶骨頭及雞皮。另外額外加添配料,花膠及腐竹,花膠多片,很厚身。湯底同樣是雞湯,清甜而不油膩。
飯類:沙薑雞飯

雞件鋪在飯上,
雞皮爽彈,雞件蠻厚肉,
沾上沙薑醬汁,很下飯。
麵類:口水雞擔擔麵

擔擔麵湯底醇厚,帶有濃郁的花生及芝麻醬香,
有粒粒豬肉碎及蔥花,配上上海麵,還另加魚片;
口水雞雞肉淋上麻辣醬汁,麻麻辣辣,惹味非常。
麵類:嫩雞煨麵

除了招牌的雞件外,還有嫩滑的雞塊,不帶骨頭及雞皮。
另外額外加添配料,花膠及腐竹,花膠多片,很厚身。
湯底同樣是雞湯,清甜而不油膩。
2025-06-13 0 瀏覽
平時等車都會見到呢間餐廳門口有人排隊,今晚見門口冇人,便入去食飯。坐下後,用手機掃二維碼落單。🔸椰子雞米線店員送上椰子雞米線已傳來陣陣的椰子香,湯底呈奶白色,味道清甜,雞肉嫩滑,味道濃郁,仲吸收咗椰子湯的精華,米線掛汁。🔸招牌花膠雞米線轉雞髀加$10,花膠雞湯真材實料,湯底清澈,花膠的骨膠原豐富,雞髀肉質嫩滑,用火鍋形式上枱能夠長期保持熱度,味道越吃越濃烈。🔸時令田園蔬菜生菜用咗雞湯烹煮。🔸凍薏米檸檬水薏米檸檬微甜,帶檸檬香。🔸蜜桃烏龍冷泡茶烏龍茶夠冰凍,帶點點蜜桃的甜味。離開餐廳時,見到門口又有人排隊,可能我早咗入座才避過排隊。

坐下後,用手機掃二維碼落單。

🔸椰子雞米線

🔸招牌花膠雞米線

🔸時令田園蔬菜
生菜用咗雞湯烹煮。

🔸凍薏米檸檬水
薏米檸檬微甜,帶檸檬香。

🔸蜜桃烏龍冷泡茶
烏龍茶夠冰凍,帶點點蜜桃的甜味。

離開餐廳時,見到門口又有人排隊,可能我早咗入座才避過排隊。
上次去太子食過養生鍋米線,一直念念不忘🤤呢日去開灣仔又有癡膠雞,即刻去回味下但原來呢間午市係無爐提供🙃睇完餐牌,反正無得烚烚下,就改為伴面,今次試咗呢幾樣野:-1. 口水雞伴麵 💰$62 + 10面底我地轉咗同撈撈好夾既薯粉+ 小辣,另加咗$10 蚊轉雞肶,雞肶啖啖肉,薯粉掛滿辣汁加埋雲耳爽口彈牙,岩晒夏天無乜胃口,食呢個就最岩👍🏻👍🏻2. 胡椒豬肚雞米線 💰$60 (轉配米粉)胡椒豬肚一向同雞都好夾,性價比高,勁足料,雞件一啲都唔鞋,雞胸啖啖肉,豬肚夠爽口,米粉質感好食,如晚市用爐上。更滋味🤤3.蟹肉忌廉薯餅 💰$381碟有3件,外表脆卜卜,內裡滿滿餡料,超creamy 4. 手拍青瓜 💰$28好fresh 好清爽,我自己就好食得辣,如果再酸辣d 就更惹味🥰5. 金磚豆腐 💰$ 42外脆肉軟,好好食,topping 配上7味粉,提升味道,一碟份量都好多飲品: 冰凍泰國梳打 +💰$10 啱晒炎夏日,冰涼清新
上次去太子食過養生鍋米線,一直念念不忘🤤
呢日去開灣仔又有癡膠雞,即刻去回味下
但原來呢間午市係無爐提供🙃
睇完餐牌,反正無得烚烚下,就改為伴面,今次試咗呢幾樣野:-

1. 口水雞伴麵 💰$62 + 10

2. 胡椒豬肚雞米線 💰$60 (轉配米粉)

3.蟹肉忌廉薯餅 💰$38
1碟有3件,外表脆卜卜,內裡滿滿餡料,超creamy

4. 手拍青瓜 💰$28

5. 金磚豆腐 💰$ 42

飲品: 冰凍泰國梳打 +💰$10
啱晒炎夏日,冰涼清新
口水雞拌麵
蟹肉忌廉薯餅
手拍青瓜
金磚豆腐
2025-06-07 0 瀏覽
專做滋味十足嘅米線,平民價錢但味道一流!佢哋主打招牌花膠雞米線口水雞酸辣粉真係惹味到停唔下來!雞肉切片嫩滑,醬汁酸辣開胃微麻嘅風味好過癮。粉條Q彈有嚼勁,芫荽仲添咗啲清爽口感,食落好平衡,辣得啱啱好。呢碗花膠雞米線真係招牌級享受!湯底用雞湯熬成,濃郁清甜,飲落暖胃又滋補。花膠炆得軟糯入味,入口即化,雞肉嫩滑多汁,滿滿鮮香。米線滑溜溜,吸晒湯底精華,食落好順口。金磚豆腐外酥內軟,炸得金黃香脆,咬落豆腐嫩滑,帶點淡淡嘅豆香。表面灑咗啲椒鹽同香料,微辣香口,食落好有層次。當小食或者配米線都超正,簡單但好滿足,食完真想再點一份!

口水雞酸辣粉真係惹味到停唔下來!雞肉切片嫩滑,醬汁酸辣開胃

今次帶大家去咗一間超抵食嘅港式花膠米線餐廳,呢間餐廳真係好誇張,日日晚飯時間出面都大排長龍,原因冇他因為佢哋嘅套餐非常抵食! 😘### **🍲招牌花膠雞** 招牌菜真係招牌菜,花膠大過我塊面!湯底濃到黏嘴唇,花膠煮到超淋超入味~🐔雞肉嫩滑得嚟有咬口,配埋白飯索晒湯汁,每一啖都係膠原蛋白嘅味道!💕 ### **🍗沙薑雞脾飯** 🍗沙薑香氣撲鼻,雞脾勁大隻,肉質juicy到爆汁~最正係配埋個沙薑油撈飯,香口到不得了! ### **🥓燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬)** 豚肉燒到邊位焦香,油脂分布靚到暈~🌶️韓國辣醬甜辣惹味,用生菜包住食清新又解膩!### **🍯熱柚子蜜** ### **🥤凍泰國梳打** 跟套餐可以以優惠價錢叫飲品,叫咗一杯熱柚子蜜,飲完成個喉嚨都舒服晒,仲可以潤喉tim!至於梳打就氣泡感十足!🍹清新解膩,飲完成個人都refresh晒! #港式米線 #高CP值 #少女食評 #街坊美食 #平民盛宴癡膠雞 (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖

### **🍲招牌花膠雞**

### **🍗沙薑雞脾飯**

### **🥓燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬)**

### **🍯熱柚子蜜**
### **🥤凍泰國梳打**

#港式米線 #高CP值 #少女食評 #街坊美食 #平民盛宴

癡膠雞 (灣仔)
灣仔軒尼詩道254號地舖
2025-06-05 0 瀏覽
🥇呢間雞湯米線絕對係我灣仔區三大最愛之一!🐔椰子雞米線($60)我試過佢椰子雞湯,花膠雞湯同埋胡椒雞湯米線,其實每款都好出色,但係我自己就最愛椰子雞湯米線,超香椰子味,又唔會蓋過雞湯嘅味道,最重要係佢食完唔會頸渴,真材實料嘅感覺,配米線就最入味,有時個胃唔好嘅時候我就會揀上海麵,都一樣好食至於雞呢,份量都幾多,味道其實就普普通通,算係合格以上,只係自己本身唔鍾意食烚雞,不過雞湯真係好出色🔥佢晚餐呢就可以上,煲住熱辣辣就更加好食啦!🐤至於今次冇叫嘅花膠雞湯,相對冇咁奶,雞湯味就出啲,其實都好好味。另外我試過花膠雞湯底打邊爐,但係好快就俾啲食材嘅味道蓋過咗原本嘅花花雞湯,所以試一次就算啦。🍲除此之外,佢嘅小食都好出色㗎,好似金磚豆腐咁,佢炸到脆卜卜,入邊嘅豆腐滑嘟嘟,豆味好重,唔會過火,不過個量都幾多,一個人就食唔到啦😭唯一嘅問題係佢坐得唔係幾舒服,位置比較窄,但係冷氣係舊嘅,只係一班朋友吹水就唔係好適合啦,不過好多時佢會展睇show之前都會去食!#hongkongfood #hongkongfoodie #yummy #fat #wanchai #hongkong #人氣美食 #香港美食
🥇呢間雞湯米線絕對係我灣仔區三大最愛之一!

🐔椰子雞米線($60)
🔥佢晚餐呢就可以上,煲住熱辣辣就更加好食啦!

#hongkongfood #hongkongfoodie #yummy #fat #wanchai #hongkong #人氣美食 #香港美食 #灣仔 #灣仔美食 #米線 #花膠雞湯 #椰子雞湯 #火鍋 #雞湯米線 #平價美食 #癡膠雞
#酸辣米線 #米線關注組
椰子雞湯米線
椰子雞湯米線
久不久便想吃雞湯米線,今天特意來吃這家,不久便全場爆滿,相當受歡迎招牌花膠雞米粉 $68我轉了銀絲米粉,幼滑吸湯,花膠軟糯,雞肉很香濃的黃油雞味道,雞湯濃郁,不愧是招牌椰子雞米線 $60轉脾 +$10加竹笙 +$15椰子湯充滿椰奶香氣,加錢轉雞脾,肉質彈牙嫩滑,竹笙爽口非常吸湯,幾乎整碗喝光雲耳豬肚絲 $38麻辣汁很香且惹味,豬肚絲足料軟腍,雲耳爽口,滋味小食凍蜜桃烏龍冷泡茶 +$10跟餐凍飲價錢合理,蜜桃味很香從不失望的雞湯小店,會再來

招牌花膠雞米粉 $68

椰子雞米線 $60
轉脾 +$10
加竹笙 +$15

雲耳豬肚絲 $38
麻辣汁很香且惹味,豬肚絲足料軟腍,雲耳爽口,滋味小食

凍蜜桃烏龍冷泡茶 +$10
跟餐凍飲價錢合理,蜜桃味很香

從不失望的雞湯小店,會再來
  • 招牌花膠雞米線
  • 椰子雞米線
  • 蜜桃烏龍冷泡茶
2025-06-04 0 瀏覽
今日細雨微寒,正需要一碗熱騰騰的湯品驅走濕氣,所以揀左呢間主打濃雞湯的人氣餐廳。餐廳有一系列雞肉料理,從米線、飯類到火鍋,選擇豐富。🐤花膠雞翅煲 (一人份)上桌時以小火爐持續加熱,確保由頭吃到尾都保持暖笠笠的狀態。湯頭確實濃郁,色澤金黃,香氣撲鼻,味道鮮美。用料相當足誠,花膠厚身軟滑,魚翅份量亦不少,仲有金華火腿片,三者都帶出鮮味,為湯底增添層次。雞肉選用雞髀部位,肉質嫩滑,整體一人份量相當飽足。🍲嫩雞煨麵 (加配美國牛肉)份量驚人,超大一碗。嫩雞肉同樣高水準,嫩滑入味。加配的美國牛肉份量慷慨,鋪滿碗面,視覺效果十足,滿滿的蛋白質。煨麵的湯底也是雞湯,但感覺比花膠雞翅煲的稍為清淡d。🥤跟餐配了凍檸茶和凍柚子梳打。餐廳的招牌濃雞湯底確有特色,濃郁香醇。花膠雞翅煲用料十足,花膠、魚翅、嫩滑雞髀肉都體現誠意。

🐤花膠雞翅煲 (一人份)

🍲嫩雞煨麵 (加配美國牛肉)

🥤跟餐配了凍檸茶和凍柚子梳打。

2025-06-04
  • 花膠雞翅煲
2025-05-28 365 瀏覽
超喜歡來香港灣仔軒尼詩道254號地舖,癡膠雞(灣仔)用餐,因為每道菜總能令味蕾大滿足。癡膠雞,招牌菜,一道滋補又鮮美的花膠和雞,雞肉肥美,嫰滑美味花膠嚼勁又不失柔韌,最正是湯底,秘制味道,濃郁醇厚,用來送飯一流。明太子釀雞翅,雞翅烤得外皮酥脆,巧妙地釀入了明太子,好味。椒鹽粟米,粟米粒粒分明,經過油炸之後,外皮變得酥脆撒上椒鹽,那股椒鹽的香味和粟米的清甜相互交織,又香又爽脆。雲耳猪肚絲,猪肚被處理得乾乾淨淨,口感爽脆這道菜的醬汁,把雲耳和猪肚,變成又是一道刺激味蕾佳品。最後點了一杯凍柚子蜜讓刺激味蕾的一餐,來一個清甜的凍柚子蜜結尾,太爽了。

明太子釀雞翅,雞翅烤得外皮酥脆,巧妙地釀入了明太子,好味。

椒鹽粟米,粟米粒粒分明,經過油炸之後,外皮變得酥脆

撒上椒鹽,那股椒鹽的香味和粟米的清甜相互交織,又香又爽脆。

雲耳猪肚絲,猪肚被處理得乾乾淨淨,口感爽脆

這道菜的醬汁,把雲耳和猪肚,變成又是一道刺激味蕾佳品。

最後點了一杯凍柚子蜜

讓刺激味蕾的一餐,來一個清甜的凍柚子蜜結尾,太爽了。

2025-05-27
2025-05-27 324 瀏覽
今日同同事係灣仔食了一間好味嘅米線店,餐廳最大特色係湯同米線分開上,仲用迷你火鍋保溫,可以加其他車仔配料,好似打邊爐咁,夠晒心思!「胡椒豬肚雞米線」個湯底真係唔錯,金黃色嘅雞湯落足胡椒,濃郁鮮甜到飲唔停,份量仲多到夠兩碗米線,完全唔似一般味精湯,誠意爆燈!豬肚爽脆無異味,雞肉嫩滑,加埋微辛胡椒湯底,暖胃又惹味;朋友嗌嘅「口水雞米線」都好食,雞肉浸滿麻辣醬汁,花生碎增添口感,但可以辣少少。米線本身偏幼身,掛湯力強,索盡湯汁精華。整體性價比高,湯底絕對係靈魂,難怪附近上班族都捧場。下次想試埋佢哋嘅滋補燉湯系列!

2025-05-06
2025-05-26 262 瀏覽
1. 椰子雞米線 $60我哋巳經二刷椰子雞米線!濃濃嘅椰子香湯底飲落去超級滑順,味道香濃,感覺到椰油同椰奶嘅甘甜,裡面有幾片椰子肉,雞肉好嫩滑!🌟評分:8/102. 招牌花膠雞米線 $68湯底用咗好足料嘅三黃雞熬煮,花膠同雞肉嘅鮮味,湯底濃郁又清甜無味精。另外,雞肉十分鮮嫩,唔係雪藏雞,加$10仲可以轉雞髀,雞髀肉質更鮮嫩豐滿!仲有4,5塊花膠、爽口木耳、甘香蟲草花,最尾仲成碗湯飲曬!🌟評分:8.5/103. 金磚豆腐 $42金磚豆腐外脆內嫩,外皮好金黃酥脆,豆腐十分軟滑,口感相當豐富,仲有椒鹽嘅香味,真係好值得一試!新鮮出爐熱辣辣,差唔多枱枱都叫呢款小食,十分推薦!🌟評分:8/10🎖️整體評分🎖️❤️味道:8.5/10🧡環境:8/10💛服務:8/10💙性價比:8.5/10📍 癡膠雞 (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖

1. 椰子雞米線 $60

❤️味道:8.5/10
🧡環境:8/10
💛服務:8/10
💙性價比:8.5/10

📍 癡膠雞 (灣仔)
灣仔軒尼詩道254號地舖
香港天氣秒轉一下子成30 幾度,連胃口都冇乜,最啱食濕濕地嘅嘢,感覺冇咁重負擔。灣仔區返工朋友都應該聽過/試過癡膠雞開左都有好長時間,成功儲左不少熟客仔主打養生湯、鷄🐔平日6:00 後客人漸多,我地都係想食個快飯,手機點完餐上菜真心快。我點左養顏之選招牌黃酒雞湯花膠竹笙雞米線先試一口黃酒雞湯,濃香而不過咸;陣陣藥膳香氣聞落去已經令我感到舒服。鷄肶鮮嫩,肉質富彈性;花膠也是一片片,非碎濕濕貨色,我尤其喜歡竹笙爽爽的口感,竹笙索滿湯汁,同時滿足味覺,但唯一缺點是米線質感較腍。沙薑鷄肶飯鷄肶同樣嫩滑,付上蔥油,令鷄肉更加提味,白飯份量正常,但男仕未必夠飽。套餐包普通熱飲品凍柚子蜜無糖可樂

灣仔區返工朋友都應該聽過/試過
癡膠雞

開左都有好長時間,成功儲左不少熟客仔
主打養生湯、鷄🐔

我點左養顏之選

招牌黃酒雞湯花膠竹笙雞米線

沙薑鷄肶飯

套餐包普通熱飲品

凍柚子蜜
無糖可樂
2025-05-23 143 瀏覽
各位食友!今日要同大家分享去灣仔地段嘅餐廳美食,真係食過翻尋味!第一,先講呢碗花膠雞米線,湯頭濃郁得好似黃金漿液,花膠厚實Q彈,每一啖都係滿滿膠質;雞肉鮮嫩到骨都入味,米線掛滿湯汁,嗦一口幸福感爆棚!第二,再講金磚豆腐,豆腐即叫即整,炸到外層煎到金黃酥脆,好似裹住一層閃亮鎧甲,咬開瞬間,嫩滑豆腐湧出,豆香混著獨門醬汁,口感層次豐富到驚喜連連!這間餐廳出品太出色,花膠雞米線同金磚豆腐,絕對值得大家衝去試!

姬松茸花膠雞米線
2025-05-22
3 分鐘 (堂食)
姬松茸花膠雞米線
  • 金磚豆腐