2019-05-29 252 瀏覽
今日兩個人去左呢道食,本身book 7:00,早左成粒鐘去,六點去都有位,但二人臺比較細張,但環境尬算舒服。叫左一個pizza, 一個意粉,仲有雞翼。值得讚既係雞翼,有好多隻同埋好味大隻既。pizza 既料同芝士都好味。仲叫左杯soda coffee, 有氣salty, 下次會再來!
2019-05-26 188 瀏覽
但油煙味比較重 可能抽氣扇唔足夠 所以一邊食嘢都會聞到一啲煮嘢食嘅油煙味 但食物整體都覺得不錯 尤其是黑松露飯 和意粉 都覺得好正 有好重嘅黑松露味 意粉亦非常入味!之後重點左個炸蝦pizza同小食拼盤 個小食拼盤全部都係炸物黎 食落覺得好熱氣 個鹽酥菇最正 而個炸蝦Pizza四個人share就啱啱好!亦都好大塊 對於好鍾意食窩夫嘅我 就對個窩夫就比較失望😞可能整得唔夠熟 所以個窩夫一般 !整體主食都覺得很不錯👌環境都非常適合朋友聊天 感覺都算舒服的 !

而個炸蝦Pizza四個人share就啱啱好!亦都好大塊

整體主食都覺得很不錯👌

環境都非常適合朋友聊天 感覺都算舒服的 !
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 麻糬窩夫
  • 分享拼盤
2019-05-11 197 瀏覽
放假來長沙灣找朋友下午茶,在附近逛了一圈,來到了瘋鳥。點了兩個 Tea Set,一鹹一甜。牛油果醬煙三文魚法包:上菜時才發現原來連同沙律菜,感覺非常良好,牛油果及三文魚都是餓底至愛的健康食物,只要新鮮就不會輸,這個法包也夠脆,連同花茶自斟自飲,輕盈健康之選。杏仁雪梨撻:等了好一會才到,賣相幾精美,味道香甜。這麼可口的一個甜點,怎可不配黑咖啡?只是咖啡太細杯,不夠喉啊!假日的3點很多人,滿座!跟朋友坐到快5點時開始無咩人,好舒適😌
放假來長沙灣找朋友下午茶,在附近逛了一圈,來到了瘋鳥。

點了兩個 Tea Set,一鹹一甜。

2019-05-08 171 瀏覽
之前在openrice睇過長沙灣呢間瘋鳥食評幾好。今日收工吾知食乜好。7 點前去左瘋鳥試下。小小咖啡店感覺好悠閒晚餐沒set。A la carte 選擇亦不多。我地叫左熱cappuccino($35。叫主菜可減$20)。普通咖啡沒乜特別露筍蟹肉白汁意大粉 ($84)。呢個幾creamy。意粉有少少咬口三重芝士炸蝦pizza ($115) pizza底有d厚。但都香芝士味的宇治抹茶麻糬窩夫($70)。個waffle幾煙un上枱時仲熱熱地幾好食。但明顯個雪糕係cheap野完全沒抹茶味。坐左2小時沒趕客。埋單312蚊。講食物呢度無乜特別。呢個價錢可以有更好選擇。但坐低hea下感覺幾舒服。但未必吸引到我去第2次
。7 點前去左瘋鳥試下。

小小咖啡店感覺好悠閒

晚餐沒set。A la carte 選擇亦不多。
我地叫左熱cappuccino
($35。叫主菜可減$20)。普通咖啡沒乜特別

露筍蟹肉白汁意大粉 ($84)。
呢個幾creamy
。意粉有少少咬口

宇治抹茶麻糬窩夫($70)。個waffle幾煙un
上枱時仲熱熱地
幾好食。但明顯個雪糕係cheap野
完全沒抹茶味。

坐左2小時沒趕客。埋單312蚊。講食物呢度無乜特別
。呢個價錢可以有更好選擇。但坐低hea下感覺幾舒服
。但未必吸引到我去第2次

2019-05-08
2019-05-07 147 瀏覽
同朋友決定要explore多d cafes 所以今次去左長沙灣既hummingbird cafe! 兩個人叫左兩樣野食 😋首先叫左個分享併盆 ($108),併盆有哂焗西蘭花芝士卷, 薯條, 薯波, 炸雞 (其實係雞翼) - 岩哂貪心想咩都試既我👻 炸野點芝士醬或者mayonnaise 真係絕配呀 🤤 最好既係店員好好咁幫我地refill 芝士醬 >< 平時好多餐廳都會收錢的!!我地再order左個墨西哥勁辣漢堡配美國薯條 ($68) lunch set 包埋熱茶 其他飲品要加錢哦因為我唔食得辣既關係挑走哂d辣椒 👻 個包好熱好脆 塊扒有肉汁 唔會過熟 而且有慷慨份量既薯條 🤤🤤 連我咁鐘意食薯條都食唔哂 就知有幾多 😝呢間cafe好抵食呀 🤤🤤🤤值得再來!

呢間cafe好抵食呀 🤤🤤🤤值得再來!
2019-05-01 186 瀏覽
這次輪到友人A發板帶我們吃好的,我們仨便跟着他來到一間裝修別緻的小小咖啡店。「瘋鳥」這個有趣而又霸氣的餐廳名字,令人留下印象。這間小店空間不大,只放得下數張餐桌和幾個bar 枱座位,碰上人多的食飯時間就要稍作等候。餐廳的裝修和佈置都別有心思,牆壁掛滿了不同風格的油畫。其中一個角落裏頭堆疊了復古唱片和CD作裝飾,牆上還繪上了色彩繽紛的電影主題壁畫。最讓我感到驚喜的要數牆上那部CD player了!把繩子輕輕一拉,悠悠的樂曲便響起來,成了我們四人的獨立點唱機。我們被安排坐在餐廳盡頭的角落,因空間比較狹窄的緣故,大家都要貼肩而坐。小女生們尚且可以接受,但身材大隻的男生們可能會坐得有點辛苦了。餐廳的食物款式不算多,都以輕食和西餐為主。我們都是愛吃煎炸食物的人,當然少不了一嘗餐廳的小食分享拼盤($108)。拼盤共有5款不同小食,包括炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯波及薯條,都是即叫即炸的,上枱時仍然香脆燙口。雞翼炸得外脆肉嫩但略嫌調味不足,腌得不夠入味。隨拼盤附上的芝士醬香濃,用來配薯條一流。其他炸物質素一般,不過不失。三重芝士炸蝦pizza ($115)當日式炸蝦小姐與意大利薄餅先生相遇,會擦

三重芝士炸蝦pizza ($115)
當日式炸蝦小姐與意大利薄餅先生相遇,會擦出怎樣的愛火花呢?原來澆上日式燒汁的炸蝦跟芝士薄餅也出奇地夾,如果酸甜的燒汁能多放一點就更好了,那吃起上來便不會太乾太膩。餅底是厚身那種,但焗得不夠香脆而且整體偏乾身,吃落像麵包多於pizza。

艾菲度蟹肉意大利飯($86)
除了意大利飯面頭的蟹棒外,飯中也混入了一些蟹肉,對得起這個價錢。這飯的忌廉味香濃,飯粒有咬口不會過腍,味道不錯。

蕃茄肉丸意大利粉($78)
意粉面頭大大粒的肉丸非常吸引,吃得出是用了足料的豬肉捏出來的,並沒有溝太多粉。可能豬肉丸所用的豬肉比較瘦,吃起上來乾身且沒有肉汁。淋在意粉上的茄汁也不足夠把整碟意粉拌勻,比較失色。桌子面積小的緣故,餐點到齊後,桌上的碗碟都擠得水泄不通。

這裡很適合與三兩位朋友談天閒聊,享受餐廳佈置營造出來閒逸氣氛。
2019-04-25 139 瀏覽
閒日晏就2點半左右去到舖頭,可能因為岩岩先過左食lunch 時間,去到時間店入面無咩人,可能任意坐邊都得。我地坐底左半個鐘之後,就陸陸續續有其他食客黎到。我地兩個人,叫左兩個tea set,同叫左飲品。野食都係即叫即煮,所以都要等一陣子。咁就要坐下,同朋友傾住計,享受下慢活既moment。之後野食終於到,上菜既擺盤仔細,睇落就知係有心思既,野食加飲品加環境,成件事好令人放鬆!野食係好味既,牛角包好脆好香,係waffle 有d細,不過整體係好既。
我地兩個人,叫左兩個tea set,同叫左飲品。
野食都係即叫即煮,所以都要等一陣子。
咁就要坐下,同朋友傾住計,享受下慢活既moment。
2019-04-17 146 瀏覽
特濃朱古力麻糬窩夫Chocolate Mochi Waffle (HK$68)古早味章魚燒Pizza Takoyaki Pizza (HK$120)Ranking: 4/5 ⭐@hummingbird_hk文青裝修cafe,麻糬窩夫個味道係出色過個樣,食落口感煙韌(QQ口感😂) ,朱古力味濃,配埋新鮮香蕉,整體食落好有滿足感💕個薄餅都唔差(但我認係影得有啲衰嘅),個底好脆,材料同口味都好日本洋食味,唔係話好濃味果種。整體黎講都好值得去。Nice cozy cafe style 👍 The taste of the mochi waffle is definitely better than its looks, the texture was chewy in a nice way (in Taiwanese description, it's QQ), the chocolate flavour was quite rich, paired it with fresh banana slices, it was a delightful dessert. The pizza was
Ranking: 4/5 ⭐@hummingbird_hk
Nice cozy cafe style 👍 The taste of the mochi waffle is definitely better than its looks, the texture was chewy in a nice way (in Taiwanese description, it's QQ), the chocolate flavour was quite rich, paired it with fresh banana slices, it was a delightful dessert. The pizza was not bad either however I didn't get a great photo (sorry 🙏), the crush is crunchy, the ingredients I can't say it's super flavourful, but it gives you those Japanese style pizza vibes. Overall, I do like this place 💜
古早味章魚燒Pizza Takoyaki Pizza
古早味章魚燒Pizza Takoyaki Pizza
2019-04-14 167 瀏覽
星期六放假,相約了舊朋友一聚。長沙灣一帶的cafe 普遍都不錯,今次選了 瘋鳥。下午3點半,以為這時段應該人不多。可是發現,這個時份又坐了9成滿餐牌的食物是大聚cafe 提供的食物,而價錢卻非常抵。L6 蘋果香煎松板豬沙律由於試桌時,看到豬肉燒得美美的,連照片都忘了。沙律汁是普遍食到的日式麻醬,豬是帶點泰式燒豬頸肉的感覺。L1 焗黃金芝士煙肉扭扭粉芝士白汁味道不錯,賣相金黃,熱辣辣,十分吸引。可是份量有點少,女生吃也可能只有8分飽。L4 啤酒炸魚配薯條炸魚味道好,可是魚的質感一般。脆皮不夠脆,但香味濃郁。 薯條是有心思的薯條,熱,好味道!餐廳得到很多好評,一直都在期待。員工有點性格,比較Cool, 小店細少,多人聊天時會有點嘈,可是食物真的滿意,我亦有感想輕鬆,推薦到這家瘋鳥
星期六放假,相約了舊朋友一聚。
長沙灣一帶的cafe 普遍都不錯,今次選了 瘋鳥。

下午3點半,以為這時段應該人不多。
可是發現,這個時份又坐了9成滿
餐牌的食物是大聚cafe 提供的食物,而價錢卻非常抵。

L6 蘋果香煎松板豬沙律
由於試桌時,看到豬肉燒得美美的,連照片都忘了。
沙律汁是普遍食到的日式麻醬,豬是帶點泰式燒豬頸肉的感覺。

L1 焗黃金芝士煙肉扭扭粉

L4 啤酒炸魚配薯條

餐廳得到很多好評,一直都在期待。

2019-04-14 125 瀏覽
落雨天都唔知有咩好做,就去咗間Cafe度坐低食個下午茶。估唔到食物質素都幾好,叫咗個雞扒菠蘿漢堡包配薯條,啲薯條出奇地好食。另外仲叫咗牛角包,牛角包就一般般啦。飲品叫左個荔枝玫瑰花茶,個荔枝玫瑰花茶其實係茶包茶嚟嘅啫,不過好香又唔會甜所以都好鍾意。
2019-04-11 124 瀏覽
長沙灣美食愈來愈多,主要集中喺元洲邨一帶,上網一搜,離元洲邨不遠有間瘋鳥,感覺上不錯小店位置較偏,東京街順寧道附近,午市人流都唔多,當然唔需要等位午餐選擇記得好似有6款,價錢都相宜,我最喜歡嘅fish and chips亦只不過$58,食兩份都唔肉赤呢度好適合慢活,落完單,聽下輕音樂,影下環境,望下街,不過出餐的確慢左啲,我好似等左接近半個鐘,杯蘋果柚子茶都擺到變室溫,相信係漏左單杯蘋果柚子其實幾fresh,少少甜少少酸,清清淡淡,配炸魚薯條啱哂至於條炸魚,外脆內嫩,切開就見到啲汁想漏出黎,美中不足係魚肉鬆散唔結實薯條係粗條,炸得硬左少少,不過都可以接受,茄汁要叫先有,唔夠貼心整體CP值都高嘅,希望佢做得住啦

整體CP值都高嘅,希望佢做得住啦
2019-04-10
午餐
2019-04-10 77 瀏覽
Weekend 一定會找甜品吃!在香港食評Apps OR, 找到此家cafe shop. 好評多所以去試試。打電話到店訂了位,8:00pm準時到。👍🏻環境店內滿滿人,我們坐在長枱子,枱側有書可以閱讀、有充電寶租用、有人放產品在這𥚃寄賣,牆上本地畫家畫作。門口有樹幹,好像置身樹林,沒有樹葉了~有神秘的感覺!😕由於店入滿滿人,有點嘈由於我一心是要試甜品,所以只叫了小食和一個主菜 :👌🏻日式南蠻炸雞翼六隻$55夠熱夠炸,味道ok 。有沙律醬減少油膩感。😑英式芥茉燒牛脷 三片 $53我覺得太淋身,味道一般。🥰印度坦都炸雞 $128雞是幼雞,肉不算超嫰做印度汁醬ok! 可以一試。👌🏻熱朱古力飲品有拉花$35,拍照ok, 不算是濃的朱古力🤤特濃朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕 $68份量算大,價格合理,窩夫即叫即做好香,內有香蕉,吉比我熱熱的窩夫襯冷冷的雪糕,等不了口!👌🏻服務算可以,因為太多人,人手可能不夠。不過可以理解,加油!有六種甜品,找個weekend 要再試!
Weekend 一定會找甜品吃!

打電話到店訂了位,8:00pm準時到。

😕由於店入滿滿人,有點嘈

由於我一心是要試甜品,所以只叫了小食和一個主菜 :
👌🏻日式南蠻炸雞翼六隻$55
夠熱夠炸,味道ok 。有沙律醬減少油膩感。

😑英式芥茉燒牛脷 三片 $53
我覺得太淋身,味道一般。

🥰印度坦都炸雞 $128
雞是幼雞,肉不算超嫰做印度汁醬ok! 可以一試。

👌🏻熱朱古力飲品有拉花$35,拍照ok, 不算是濃的朱古力

🤤特濃朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕 $68

有六種甜品,找個weekend 要再試!
特濃朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕
印度坦都炸雞
2019-04-04
特濃朱古力麻糬窩夫配朱古力雪糕
印度坦都炸雞
2019-04-05 119 瀏覽
it's rare to find places where they are not rushing you to meet their next customer in order to make rent. Hong Kong needs more of these places. food also tastes great. the lunch sets are an amazing deal. we had the 腐乳pasta and beet burger. both light, slightly filling, and tasty. the open kitchen keeps feeding you with salacious aromas that make you want to come back for more. and that I will.
腐乳pasta
beet burger
2019-04-05
腐乳pasta
beet burger
2019-04-04 117 瀏覽
瘋鳥係我不論晴天、陰天、雨天,在長沙灣同朋友或學生午餐、下午茶或晚餐的不二之選!這次同好姐妹晚餐,特別叫了小食拼盤(以滿足朋友貪心的性格結果喜出望外:除了portion 夠大之外,味道亦是上品!另外亦叫了牛扒,肉汁濃郁,性價比高最後當然唔少得佢哋嘅特色咖啡☕️ 每次嚟到都會用左我飲咖啡嘅quota (平時因爲怕瞓唔著,所以絕少飲咖啡,留返quota 飲正嘢)城市人壓力係好大,如果我城可以有多啲呢類環境舒適嘅餐廳俾我哋hea 下,你話幾好呢

這次同好姐妹晚餐,特別叫了小食拼盤(以滿足朋友貪心的性格
結果喜出望外:除了portion 夠大之外,味道亦是上品!
另外亦叫了牛扒,肉汁濃郁,性價比高

2019-04-04 88 瀏覽
食物味道都算ok. 份量適中。帕斯圖雞肉長通粉,味道幾特別,有小小香草味。牛油果醬肉碎墨西哥片,夠香夠脆,不過牛油果醬小左d, 如果可以多番d醬就更好。喜歡佢地個蘋果柚子茶,下次一定會再飲呢個。 主要喜歡佢地環境夠, 好文青feel, 可以hea下,唔洗急住交枱。 唯一缺點係無洗手間, 要出去對面公厠。 其他各方面都滿意。

5 分鐘 (堂食)