2020-12-01 569 瀏覽
去到長沙灣呢個被譽為美食天堂既地方,就決定試試呢間比較出名嘅Cafe。cafe環境唔錯,音樂、燈光都調教得好舒適,有家的感覺。首先叫咗個芥末蜜糖雞扒沙律,芥末蜜糖醬好好味,有d似千島醬,配上剛剛炸起既雞扒同沙律菜,喜歡食草既朋友們,可以一試,作為開胃前菜亦唔錯。之後,主菜叫了三重芝士炸蝦pizza,見到網上唔小人讚就決定試試,芝士極多!配上香脆餅底、蕃茄醬、大量拉絲芝士同巨形炸蝦,感覺新穎,食落又夠香口,唔錯。兩人食份量算好大,如果下次有幾位朋友share就應該剛剛好。飲品方面,叫左個橙芒果沙冰,酸酸甜甜,開胃得黎又夠fresh,將之前油膩感一掃而空,正!最後,作為麻薯窩夫🧇既fans,點可以錯過,叫咗個特濃朱古力麻薯窩夫,麻薯窩夫煙煙unun 好有咬口,配上忌廉、熟透夠味既香蕉、朱古力醬同埋朱古力雪糕,為呢一餐劃上完美句號。🤤🤤整體黎講,環境舒適、食物質素高、價錢亦合理,不過就要留意入座時間、晚餐時間未必有位,最好book定👍🏻。

2020-11-30
📍 瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food 🎗📍 長沙灣 • 順寧道65號地舖❝當你在外頭世界快要瘋了/ 來這邊坐坐歇歇❞ 🧸── 《瘋鳥 Hummingbird》《瘋鳥》位於長沙灣,餐廳名字取「瘋了」的讀音,英文名字Hummingbird的中文也是「蜂鳥」,取其諧音。餐廳希望客人在繁忙的生活中覺得累了、快要瘋了的時候,都可以來喘息一下。進餐廳以後,文青風格的裝潢,柔和暈黃的燈光,真的好像可以暫時忘卻塵世間的煩惱跟壓力。🧘瘋鳥提供小吃、薄餅、意粉、甜品等,飲品方面有手工啤酒、咖啡等,東西好吃,價錢相宜,十分不錯。跟三五知己來喝杯飲料,吃著美食,放下壓力,充充電吧!💪牛油果醬肉碎墨西哥片 ($54)Tortilla chips with guacamole墨西哥玉米片配上牛油果醬,香脆可口,讓人一口接一口的停不下來,轉眼間就空盤了😝如果中間的牛油果醬能夠多一點就好了🤪艾菲度青芥末海蝦意大利粉 ($82)Shrimp pasta with fish roe in Alfredo wasabi sauce看見海蝦、意大利粉、Alfredo sauce就決定點這個了,原來看漏
📍 長沙灣 • 順寧道65號地舖

❝當你在外頭世界快要瘋了/ 來這邊坐坐歇歇❞ 🧸
── 《瘋鳥 Hummingbird》

跟三五知己來喝杯飲料,吃著美食,放下壓力,充充電吧!💪

牛油果醬肉碎墨西哥片
牛油果醬肉碎墨西哥片 ($54)
Tortilla chips with guacamole
如果中間的牛油果醬能夠多一點就好了🤪
艾菲度青芥末海蝦意大利粉
艾菲度青芥末海蝦意大利粉 ($82)
看見海蝦、意大利粉、Alfredo sauce就決定點這個了,原來看漏了「青芥末」...
Alfredo sauce是意大利白醬,跟意大利粉當然十分配;
可是吃下去還有辣辣的嗆鼻的感覺... 原來是wasabi啊
不算十分搭配哦...
可是海蝦跟意粉是蠻好吃的!
啤酒炸魚配美國薯條
啤酒炸魚配美國薯條 ($78)
Fish and chips
魚柳有足足三條,以啤酒炸漿炸成,啤酒味不重,可是炸的鬆脆嫩滑,魚香尤在,很好吃🐟
隨碟的他他醬都跟魚柳同吃十分匹配~
薯條是粗身的,新鮮炸起,熱呼呼,很喜歡!🍟
特濃朱古力麻糬窩夫 配雪糕
特濃朱古力麻糬窩夫 配雪糕 ($70)
Chocolate mochi waffle with ice cream
最後還點了這道甜點~~
兩層窩夫堆疊起來,賣相很不錯🤩😍
這個窩夫是麻糬mochi窩夫😍😍,口感QQ,不會很乾很硬;
跟巧克力雪糕、奶油、香蕉十分搭配!

Menu:
牛油果醬肉碎墨西哥片
2020-10-06 930 瀏覽
餐廳格局經過精心嘅設計 非常特別有復古藝術feel 好適合大家打卡-英式芥末烤牛脷$53必點之選牛味好濃厚突出 入口芥末醬嘅味道唔太刺鼻 牛脷入口即溶 夠軟腍非常香口 好食!--分享拼盤($108)幾款小食都想試 索性叫小食拼盤份量好好好好多包括有:日式南蠻炸雞翼x3 西蘭花芝士卷x3 鹽酥菇x3 一大堆芝士薯波及薯條🤤兩個醬汁分別係他他醬同埋芝士醬 整體樣樣都好食👍🏼👍🏼我地2個人 係熱氣左D姐哈哈👅😂-最愛炸物係個西蘭花芝士卷 芝士味好濃🥳一啲都唔油膩 仲可以做到少少拉絲效果😍--艾菲度蟹肉意大利飯 $85放上枱時 已經好香2條蟹肉好軟好有鮮味意大利飯嘅菇菌份量多 好正睇落好濕 飯粒仲帶點硬身 有口感而個奶油乳酪醬好creamy 唔係得個濕字唔會煮得太糊 真係要讚👏🏻每粒飯都掛到醬汁 好香口 好食!--Dragon King ($59) (右)酒精濃度3.6%的手工啤酒🍻清淡柚子香味 好易入口-Monkey King ($59) (左)酒精濃度5%的手工啤酒🍻雖然焦糖+桃味 但都唔會太甜反而係苦甜嘅焦香味~--📍瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food長沙灣順寧
餐廳格局經過精心嘅設計 非常特別
有復古藝術feel 好適合大家打卡
英式芥末烤牛脷$53

必點之選
牛味好濃厚突出 入口
芥末醬嘅味道唔太刺鼻
牛脷入口即溶 夠軟腍
非常香口 好食!

分享拼盤($108)

幾款小食都想試 索性叫小食拼盤

意大利飯嘅菇菌份量多 好正
睇落好濕 飯粒仲帶點硬身 有口感
而個奶油乳酪醬好creamy 唔係得個濕字

唔會煮得太糊 真係要讚👏🏻
每粒飯都掛到醬汁 好香口 好食!
Dragon King ($59) (右)
酒精濃度3.6%的手工啤酒🍻
清淡柚子香味 好易入口
Monkey King ($59) (左)
酒精濃度5%的手工啤酒🍻
雖然焦糖+桃味 但都唔會太甜
反而係苦甜嘅焦香味~

長沙灣順寧道65號地舖
2020-09-29
  • 分享拼盤
  • 艾菲度蟹肉意大利飯
  • 英式芥末烤牛脷
2020-10-01 619 瀏覽
餐廳環境清幽寧靜, 燈光柔和 ,門口的一棵樹及雀籠, 佈置得十分雅緻、吸睛, 打卡最適合不過。紅頭牛肉漢堡$80牛肉漢堡份量十足, 賣相吸引,包表面鋪滿香口芝麻, 麵包皮微脆香軟,沁出濃濃牛油香,中間夾著生洋蔥、 半溶芝士、 爽甜生菜、蕃茄及一塊厚厚和熱燙燙的牛肉 ,配上紅菜頭醬汁,是邪惡的化身, 牛肉充滿肉汁, 肉質嫩滑,令人愛上啖啖肉的滋味,口感豐富, 配上熱呼呼的薯條,綿密粗身, 沾上茄醬,愈吃愈過癮。M3艾菲度蟹肉意大利飯$83蟹肉意大利飯是鮮味的享受, 意大利飯軟硬適中, 粒粒分明,每粒米飯既濕潤又充滿蟹肉鮮甜, 啖啖都有豐富蟹肉絲, 及芝士醬汁, 美味得令人心動。日式南蠻炸雞翼六隻$55即叫即炸的南蠻炸雞翼 ,外表炸至金黃色 , 熱呼呼,香噴噴,令人垂涎,咬下去“吱嚓”聲, 十分酥脆 ,內裡多汁嫰滑, 配上日式醬汁 ,滋味停不了,吮指回味。宇治抹茶麻薯窩夫$68宇抹茶麻薯窩夫, 放上一球紅豆雪糕在香噴噴、 煙煙韌韌 窩夫上, 口感更加豐富, 每啖都有幽幽抹茶香及蛋香, 與紅豆雪糕一起吃 , 味蕾大享受, 令人溶化了的飯後甜品。荔枝玫瑰茶 (跟配+$15)荔枝玫瑰茶, 用玻璃

紅頭牛肉漢堡$80

M3艾菲度蟹肉意大利飯$83

日式南蠻炸雞翼六隻$55

宇治抹茶麻薯窩夫$68

荔枝玫瑰茶 (跟配+$15)
荔枝玫瑰茶, 用玻璃壺承上, 把茶杯放在嘴邊 ,玫瑰花香味撲鼻而來, 清香馥郁, 十分享受。

2020-09-27 567 瀏覽
成日聽朋友講長沙灣咖啡店非常多,貨素亦唔錯。今次一連兩日嚟到長沙灣,最後試左兩間咖啡店,第一站係瘋鳥🦜。餐廳幾寬敞,唔會將枱櫈放得密密麻麻。吧枱掛上「瘋鳥」既霸氣毛筆字畫,近門口擺放一棵樹。雖然無任何樹葉,不過天花既燈飾完美地連結一起,成個環境變得充滿生氣。- 鹽酥菇一份有七至八件,香脆既外表下,雞髀菇仍然好juicy,不過略嫌炸粉比較厚。- 韓式甜辣炸雞Pizza薄餅底口感似餅乾嗰種,薄餅底同韓式甜辣醬咁夾,加上一份起碼有兩至三件炸雞,好味兼飽肚。不過我同女友最後食剩兩件😢,變咗大曬鬼。- 艾非度蟹肉意大利飯蟹肉平均分佈係意大利飯,每一啖Al Dante口感既意大利飯伴隨鮮甜既蟹肉。另外仲有蘆筍同紅椒,菜式更色彩繽紛🌈- 蘋果柚子茶平時出面飲既水果茶都好鬼甜,不過呢款甜度適中,幾啱大人飲!- 寶礦力沙冰完全係寶礦力味道,而且更甜,沙冰令人感覺更加消暑,簡直係涼透心❄️食物水準唔錯,而且幾大份,最後有少少可惜食唔到甜品,下次再續前緣。

- 鹽酥菇
鹽酥菇

- 韓式甜辣炸雞Pizza
韓式甜辣炸雞Pizza

- 艾非度蟹肉意大利飯
艾非度蟹肉意大利飯

- 蘋果柚子茶
平時出面飲既水果茶都好鬼甜,不過呢款甜度適中,幾啱大人飲!
蘋果柚子茶

- 寶礦力沙冰
寶礦力沙冰

2020-09-25
鹽酥菇
艾非度蟹肉意大利飯
蘋果柚子茶
寶礦力沙冰
在瘋癲的世界裡,也許大家都快要被逼瘋了🤪。不妨試試這個位於長沙灣的瘋鳥🐦,牆上有具藝術風格的壁畫,閒時和朋友歇息一下也是十分適合的。-焦糖洋蔥豬扒漢堡🍔 $68豬扒大大塊,咬落多汁彈牙,裡面嘅焦糖洋蔥🧅好香而且好多🤪🍟薯條炸得好脆唔會淋patpat❣️-紅酒燴雞肉飯 $66好homemade feel嘅飯☺️個雞肉飯好多汁❣️雞塊好大塊,個汁好好送飯,而且配菜有西蘭花🥦同番茄仔🍅,好健康。-鹽酥菇🍄 $53咬開香脆嘅外皮中間係爽滑多汁嘅菇,口感唔錯❣️表面調味料唔係落得好多,啱晒食野較清嘅人嗌☺️-Latte +$10細細杯嘅latte好香濃呢,味道比一般咖啡濃同苦🤔-Peach Yogurt Smoothie +$28蜜桃乳酸好清新,而且酸甜適中,唔會過甜👍🏻
在瘋癲的世界裡,也許大家都快要被逼瘋了🤪。
焦糖洋蔥豬扒漢堡🍔 $68
豬扒大大塊,咬落多汁彈牙,裡面嘅焦糖洋蔥🧅好香而且好多🤪
🍟薯條炸得好脆唔會淋patpat❣️
紅酒燴雞肉飯 $66
鹽酥菇🍄 $53
咬開香脆嘅外皮中間係爽滑多汁嘅菇,口感唔錯❣️
表面調味料唔係落得好多,啱晒食野較清嘅人嗌☺️
Latte +$10
細細杯嘅latte好香濃呢,味道比一般咖啡濃同苦🤔
Peach Yogurt Smoothie +$28
蜜桃乳酸好清新,而且酸甜適中,唔會過甜👍🏻
2021-01-14 7 瀏覽
難得嚟長沙灣做嘢,辦完正經事,當然要把握機會,在區內覓食。沿著「漢花園」往元州商場方向走,途經順寧道,見到有間招牌以鳥型圖案作設計嘅咖啡店。從外往內望,裝潢頗精緻,好有文青 feel,反正還沒想到吃甚麼,一於入內試試。翻查過網上資料,原來餐廳係由幾位 90 後嘅年輕人共同開設,希望為香港人帶嚟一個歇息嘅地方!細看四周,原來餐廳嘅佈置真係好有特色,柔和暖色系嘅燈光,加上簡約嘅小擺設,環境確係幾 Chill!我哋點咗一個午餐,兩個下午茶餐,另外再加咗一客甜品。先嚟嘅午餐:啤酒炸魚配美國薯條 ($58)  賣相很不錯,炸魚柳的粉漿以啤酒和低根麵粉製作,所以食落非常脆口,加上魚肉夠肥美,肉質結實不韌,咬下啖啖肉,甚滋味。薯條水準亦不俗,金黃香口,薯香重之餘,甜味亦突出。下午茶餐點咗:牛油果醬煙三文魚法包 ($49) 同 雜果麻糬窩夫,法包外皮烘得很香脆,包心微微濕潤,食落有彈性。面頭的煙三文魚口感很軟滑,油潤又不過鹹。中間的牛油果醬,入口有牛油果的清香,淡淡的香味停留在口腔中,令人回味無窮。至於件雜果麻糬窩夫 ($48)  口感亦超正,窩夫新鮮即製,送上來時仍熱辣辣,面頭鋪滿奇異果、提子和藍莓
難得嚟長沙灣做嘢,辦完正經事,當然要把握機會,在區內覓食。
我哋點咗一個午餐,兩個下午茶餐,另外再加咗一客甜品
至於件雜果麻糬窩夫 ($48)  口感亦超正,窩夫新鮮即製,送上來時仍熱辣辣,面頭鋪滿奇異果、提子和藍莓粒。窩夫烤得頗香脆,中間夾了煙韌的麻糬,配埋頂層的雜果和忌廉一齊食,成個感覺好 fresh!
另外個甜品 Tiramisu  提拉米蘇 ($45) 亦做得非常出色,入口綿密香滑,充滿 Mascarpone Cheese 和咖啡酒的濃香,非常迷人,加上甜度調教得恰到好處,集幼滑香氣於一身。
午餐及下午茶餐均送熱茶一壺,我哋揀咗英式紅茶 同 伯爵茶,兩壺飲品雖然只係以茶包沖泡,不過飲落非常順喉,飲完成個人都暖笠笠。
2021-01-10 9 瀏覽
前排難得入長沙灣,有間bookmark左好耐既cafe一直想試好耐,全因為佢有麻糬窩夫食🤩,所以今次一早book定枱入去試試佢🤪,雖然佢係小店,但平日lunch去到嗰陣已經都幾full下🙈呢個菜式係openrice好多人推介,羊群心理之下就諗住試試佢,點知好有驚喜呀!😳 佢個炸魚有兩大舊,每舊都好大份下,肉質好嫩滑好新鮮,而且炸粉一啲都唔厚,咬落啖啖肉,仲有淡淡既啤酒香添😋 而薯條都幾唔錯,條條都幾外脆內軟,整體黎講成個菜式都好好食!除左炸魚薯條之外,仲有唔同既小食都想試,所以就嗌左個分享拼盤,本身佢仲包左薯條,但我地走左,店員好好咁幫我地將其他小食既份量加多左☺️ 炸雞翼有成5隻咁多,炸得岩岩好,肉質仲幾juicy添!西蘭花芝士卷食起上黎有啲似多芝士既IKEA蔬菜薯餅,幾岩我口味😆 不過食多幾舊都幾膩下🙈 最後,個鹽酥菇都幾唔錯,入面的確有唔少菇汁,不過略為有少少硬得濟同有啲太大舊,有啲難進食🤣終於到左我心目中既主角——麻糬窩夫😍 我揀左特濃朱古力味,佢另外仲有抹茶味嫁。朱古力窩夫配埋朱古力雪糕,仲加埋佢既best friend——香蕉😌 成個甜品配搭得好好,佢一啲都唔故寒,成個窩夫入

分享拼盤

特濃朱古力麻糬窩夫(配雪糕)

終於到左我心目中既主角——麻糬窩夫😍 我揀左特濃朱古力味,佢另外仲有抹茶味嫁。朱古力窩夫配埋朱古力雪糕,仲加埋佢既best friend——香蕉😌 成個甜品配搭得好好,佢一啲都唔故寒,成個窩夫入面包左一大舊麻糬,絕對唔係得幾粒咁少,仲要好chewy添🤤 雖然看似唔太大舊,但食起上嚟加埋啲cream同雪糕咁,就岩岩好👍🏻

🔸 酒香朱古力 $35
野飲方面都幾多特式野飲,我地見到有杯baileys chocolate,好特別呀,即刻嗌左黎飲😌,由於我地跟餐嗌,所以減左$20,杯野整得好靚,面頭有一堆whipped cream,用黎打卡一流,飲落朱古力味超濃郁,仲有少少酒味,好夾好好飲,中意朱古力既朋友一定會中意😋

🔸 櫻花荔枝茶 $38
而朋友就嗌左杯清清地既櫻花荔枝茶,兩樣都係好fresh既野🤣 本身見到櫻花味既野,心裏面都覺得應該伏伏地嫁啦🙈 點知又出乎意料之外,櫻花味唔會太strong太假,好自然既清甜,再加埋有大大粒荔枝肉,用黎解膩一流🙆🏻‍♀️

總括黎講,呢間cafe整體都幾推薦大家去,野食幾唔錯,特別係個炸魚🤤 而佢個麻糬窩夫都好特別,性價比都幾高,中意麻糬既人值得一試,而且入面環境裝修得幾文青,店員仲好好人,推介👍🏻
分享拼盤
特濃朱古力麻糬窩夫(配雪糕)
2020-12-11 50 瀏覽
疫情又黎第四波今晚同朋友抓緊堂食的尾巴朋友介紹呢間文青café外面睇已經覺得佢嘅裝潢好突出入到去環境幾舒服幾岩閨蜜食野傾計我地兩個人share一份pasta 小食同甜品睇落唔多野 但我地食到攬住個肚艾菲度海鮮意大利粉 ($82)呢碟海鮮意粉都幾多配料有青口 魚 蟹柳 魷魚 露荀艾菲度指嘅係Alfredo Sauce個醬汁好好味Creamy得黎唔會漏食多多都唔會覺得膩日式南蠻炸雞翼配他他醬 ($55)雞翼個炸粉夠薄 食落唔會覺得熱氣最正係佢啲肉汁鎖住哂雞肉食落仲好嫩滑多汁呢碟小食我下次黎一定會encore!特濃朱古力麻糬窩夫配雪糕 ($70)呢碟waffle一上枱已經俾佢個賣相吸引倒唔知係咪聖誕 佢擺到成棵聖誕樹咁窩夫入面仲收埋咗麻糬再加埋香蕉同雪糕真係好滿足 兩個人share先食得哂另外同朋友仔一人order一杯野飲我叫咗荔枝玫瑰茶 ($35) 朋友就飲芒果蜜桃茶 ($38)兩杯都普普通通 味道比較啖口總括黎講 呢間文青café幾適合同朋友仔黎呢度嘅炸物同窩夫甜品真係超水準岩哂叫多幾款齊齊分享期待疫情過後約班閨密再黎食過!!
疫情又黎第四波

今晚同朋友抓緊堂食的尾巴
朋友介紹呢間文青café
外面睇已經覺得佢嘅裝潢好突出
入到去環境幾舒服
幾岩閨蜜食野傾計

我地兩個人share一份pasta 小食同甜品
睇落唔多野 但我地食到攬住個肚

艾菲度海鮮意大利粉 ($82)
呢碟海鮮意粉都幾多配料
有青口 魚 蟹柳 魷魚 露荀
艾菲度指嘅係Alfredo Sauce
個醬汁好好味Creamy得黎唔會漏
食多多都唔會覺得膩

日式南蠻炸雞翼配他他醬 ($55)
雞翼個炸粉夠薄 食落唔會覺得熱氣
最正係佢啲肉汁鎖住哂
雞肉食落仲好嫩滑多汁
呢碟小食我下次黎一定會encore!

特濃朱古力麻糬窩夫配雪糕 ($70)
呢碟waffle一上枱已經俾佢個賣相吸引倒
唔知係咪聖誕 佢擺到成棵聖誕樹咁

窩夫入面仲收埋咗麻糬
再加埋香蕉同雪糕
真係好滿足 兩個人share先食得哂

另外同朋友仔一人order一杯野飲
我叫咗荔枝玫瑰茶 ($35)
朋友就飲芒果蜜桃茶 ($38)
兩杯都普普通通 味道比較啖口
總括黎講 呢間文青café幾適合同朋友仔黎
呢度嘅炸物同窩夫甜品真係超水準
岩哂叫多幾款齊齊分享
期待疫情過後約班閨密再黎食過!!
2020-12-08
2020-12-10 38 瀏覽
又到最後一日 晚市堂食 瘋鳥個名 好有日本feel 但入到去 好有外國小鎮啲溫暖屋仔feel 叫左日式南蠻炸雞翼英式芥末烤牛脷三重芝士炸蝦pizza黑松露帆立貝意大利飯日式南蠻炸雞翼份量偏多 有6隻 平時一般得4隻雞翼唔會乾身 👍🏻👍🏻但個皮唔夠脆 可以炸耐多少少英式芥末烤牛脷薄身牛脷唔記得左個牛脷係咩醬汁一食 就問朋友 你覺唔覺得有芥末味道😂😂睇返menu先知 原來真係芥末😂😂😂第一次食芥末味既牛脷 幾得意🥳🥳三重芝士炸蝦pizza又係好足料👍🏻👍🏻一個pizza有4隻大蝦價錢先$115蝦仲係好脆㗎😋😋😋芝士夠多 仲食到濃濃既蕃茄醬味黑松露帆立貝意大利飯一上枱就嗅到好香既松露味菇既份量都多個汁既比例岩岩好 唔會太稀帆立貝唔會老 唔會乾 岩岩好餐廳裝修好舒服俾人一種好溫暖既感覺木枱木長櫈 仲好貼心加左cushion 好岩慢慢食 慢慢傾計🥳🥳
又到最後一日 晚市堂食 瘋鳥

木枱木長櫈 仲好貼心加左cushion
好岩慢慢食 慢慢傾計🥳🥳

2020-12-09
2020-12-10 31 瀏覽
呢度環境幾好,室內佈置有少少園林景色和花花雀籠在恍如日落的燈飾下倍感氣氛情調,來呢度可以瘋狂打卡今次點了分享拼盤、黑松露帶子意大利飯與香蕉朱古力。分享拼盤有五種不同類型的小食:炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯波、薯條,並配有芝士醬與沙律醬,整體都不錯而西蘭花芝士卷和薯波在坊間的小食拼盤中較少見。作為薯仔控表示薯波香脆,很好吃黑松露帶子意大利飯有一大匙黑松露醬,感到很滿足不過汁比較多,所以質感較水當然這也是青菜蘿蔔各有所好,若你喜歡較多汁的話可以一試至於香蕉朱古力,由於朱古力味濃郁,香蕉味則相對沒那麼重,味道亦不錯這裡的食物質素還算不錯,不過價錢相對較貴。這裡午餐還有午市餐牌,價錢則較為划算大家要是像我一樣很久沒外出吃飯的話,不妨到這裡一試啊!
呢度環境幾好,室內佈置有少少園林景色和花花雀籠
在恍如日落的燈飾下倍感氣氛情調,來呢度可以瘋狂打卡

今次點了分享拼盤、黑松露帶子意大利飯與香蕉朱古力。

並配有芝士醬與沙律醬,整體都不錯

黑松露帶子意大利飯有一大匙黑松露醬,感到很滿足
不過汁比較多,所以質感較水
當然這也是青菜蘿蔔各有所好,若你喜歡較多汁的話可以一試

大家要是像我一樣很久沒外出吃飯的話,不妨到這裡一試啊!
2020-11-23
2020-12-09 28 瀏覽
長沙灣呢一區都幾多正野食😳又多文青cafe😆呢間cafe係長沙灣同深水埗嘅中間,旺中帶靜嘅一條街,周圍亦冇太多餐廳~cafe嘅裝飾比較隨性,有啲復古風又有啲文青擺設😆食物方面我覺得呢道嘅fusion pizza比較特別👀其他食物都同一般cafe差唔多😊◾️牛油果醬肉碎墨西哥片 • $54墨西哥脆片上面加左青椒、紅椒、芝士、肉醬去焗,味道香濃!再加埋軟滑嘅牛油果醬一齊食增加左濕潤感🥳◾️韓式甜辣炸雞pizza • $108Pizza主要用左調配過嘅韓式辣醬,配料有炸雞粒、洋蔥、生菜絲、紫菜碎,成個味道都好韓風,都幾特別!如果再多啲醬更好,會冇咁dry🤓◾️艾菲度蟹肉意大利飯 • $83意大利飯烹調得熟度啱啱好,飯粒唔會過硬,亦非常creamy! 整體黎講都唔錯😊◾️芒果橙沙冰 • $48芒果味道較橙味重,沙冰blend得好滑,冇冰粒👍◾️水蜜桃乳酪沙冰 • $48

◾️牛油果醬肉碎墨西哥片 • $54

◾️韓式甜辣炸雞pizza • $108

◾️艾菲度蟹肉意大利飯 • $83

◾️芒果橙沙冰 • $48
芒果味道較橙味重,沙冰blend得好滑,冇冰粒👍

◾️水蜜桃乳酪沙冰 • $48
2020-12-09 22 瀏覽
平常無行開呢邊,前排跑步見到呢家店,搵日同友落黎食。昏黃既燈光,加埋暖和既溫度,系一家好溫馨既既店。🥢日式南蠻炸雞翼🥢$55超好食既雞翼,皮炸到乾脆,裡面仲好juicy好嫩,加埋他他醬,勁香蒜味。🥢古早章魚燒Pizza🥢$120章魚燒就食得多,整成pizza既真系第一次試。餅皮好薄好脆,正因為餅薄,顯得醬多,仲要系8寸兩個人食,份量好多,食到第三片會覺得有少少鹹。系幾值得試,不過最好3個人食。🥢墨西哥辣椒牛肉漢堡🥢$80喜歡呢到既牛肉有食落有粒粒既口感,麵包有微烤過,好鬆軟。最正都系配我最喜歡既粗薯條。

🥢日式南蠻炸雞翼🥢$55

🥢古早章魚燒Pizza🥢$120

🥢墨西哥辣椒牛肉漢堡🥢$80
2020-12-08 21 瀏覽
長沙灣區食肆林立,各有特色,今日路經長沙灣附近即刻打開OPENRICE APP搵野食,思前想後就決定今日食西餐,而係眾多選擇中就選擇左瘋鳥幫襯餐廳裝修擺設非常有特色,有種古舊既感覺,絕對要影相打卡呃LIKE Iced chocolate冰凍朱古力味道濃郁,甜度適中,朱古力上既CREAM同擺盤同樣精美 日式南蠻炸雞炸雞大大隻熱辣辣即炸上桌,炸雞香脆但絕對唔會太乾身無肉汁,而配上他他醬更加可以中和埋炸雞既油膩感,的確美味 啤酒炸魚配美國薯條啤酒氣味撲鼻,魚柳肉質都算唔錯,唔會太腍爛。配上炸粉炸出黎同樣香脆可口,而薯條配上特色醬汁真係食唔停口。 英式芥末烤牛脷牛脷外層香脆但內層軟冧,就咁食味道口感都已經好出眾,配上芥末醬又係另一種風味,如果胃口夠大真係想ENCORE多一碟,難怪咁多師兄師姐都推介的確不無道理 美國安格斯牛肩胛扒牛肩胛扒厚身肉質鮮嫩,餐廳將牛扒肉汁煎封,食落口肉汁同油份溢出,牛味出眾,牛扒生熟程度掌握得恰當好處,配上醬汁食就更加滋味。牛扒本身亦配有薯條,個人就好鐘意用薯條點牛扒既醬汁黎食,非常惹味

Iced chocolate

美國安格斯牛肩胛扒