2021-10-08 414 瀏覽
📍瘋鳥, 長沙灣 Cheung Sha Wan平日晚上7 點已經滿座!! 懷舊木系嘅環境幾特別。🐷🥗香茅豬扒沙律 $68豬扒外皮脆 肉質夠軟。配埋沙律菜一齊食其實都幾飽😂😂🐟🍟啤酒炸魚配美國薯條 $78全部岩岩炸起非常夠熱👍🏻 炸魚層炸粉夠薄, 咬落魚塊照juicy 😍 薯條係偏厚身,好有口感。🦐🍚 蕃茄海鮮意大利飯 $86有蝦 青口 魷魚。 蕃茄底炒得好均勻。飯係偏硬身, 個人鐘意軟身多啲😆🍫🍹Oreo mocha smoothie $55超濃有少少苦澀嘅朱古力味。 勁多冰好凍 ,岩晒夏天飲。可能樓底偏矮,所以滿座果時都有少少嘈。整體價錢合理會再黎💪🏻
📍瘋鳥, 長沙灣 Cheung Sha Wan
平日晚上7 點已經滿座!! 懷舊木系嘅環境幾特別。

🐷🥗香茅豬扒沙律 $68
豬扒外皮脆 肉質夠軟。配埋沙律菜一齊食其實都幾飽😂😂

🐟🍟啤酒炸魚配美國薯條 $78

🦐🍚 蕃茄海鮮意大利飯 $86

🍫🍹Oreo mocha smoothie $55
超濃有少少苦澀嘅朱古力味。 勁多冰好凍 ,岩晒夏天飲。

啤酒炸魚配美國薯條
香茅豬扒沙律
蕃茄海鮮意大利飯
Oreo mocha smoothie
啤酒炸魚配美國薯條
蕃茄海鮮意大利飯
Oreo mocha smoothie
1️⃣ 蜂蜜芥末牛角包 $45🤍 4/5🌩 牛角包形狀比較特別,唔係平時見開尖尖長長嗰種🤔個人幾鐘意呢款橢圓形嘅,食極都有料,唔會尾尾嗰啲尖位時得個齋包🤣🌩 酥皮嘅程度同一般食開嘅牛角包切落去勁脆,食落仲熱辣辣而且好有層次感🌩 煙肉同玉子燒都好香口,甜咸甜咸配埋蜜糖芥末醬好match,仲有片生菜中和返油膩感😌好食🤩🌩 沙律份量好多👍🏼配埋個sauce酸酸地好好味😋2️⃣ & 3️⃣ 洋金菊茶 & 荔枝玫瑰茶(跟下午茶)🤍3.5/5🌩 用個茶壺仔裝住可以慢慢倒出嚟飲,幾有格調😌🌩 2款茶都係茶包沖嘅,洋金菊茶較芳香温和,荔枝玫瑰飲落較清新可口,個人比較鍾意洋金菊嗰款☺️
1️⃣ 蜂蜜芥末牛角包 $45🤍 4/5
🌩 沙律份量好多👍🏼配埋個sauce酸酸地好好味😋

🌩 用個茶壺仔裝住可以慢慢倒出嚟飲,幾有格調😌

蜂蜜芥末牛角包
洋金菊茶 & 荔枝玫瑰茶
  • 蜜糖芥末牛角包
朋友見呢間啲食物幾吸引,所以就選擇呢間餐廳。個日平日放工夜晚7點幾到餐廳,樓面唔多客人,大約八點打後人流先多。餐廳環境舒服,好適合幾個朋友相聚聊天。而且提供書本和產品,給客人購買閱讀。我哋叫咗三道菜,一個前菜一個主菜一個甜品。兩個人份量啱啱好。前菜我哋叫咗個牛舌,一碟有三片,份量雖然唔係好多,不過每塊都大 。牛舌上面有啲黃色芥末,感覺幾新鮮。但係食落去個感覺同味道好似食緊午餐肉咁🤣🤣主菜叫咗個炸蝦pizza。炸蝦總共有四條,而且炸到鬆脆唔油膩,size 都幾大條。Pizza皮幾鬆脆,醬汁係千島醬,同炸蝦好夾😋最後甜品因為本人幾鍾意食窩夫嘅甜品,所以見到餐牌就即刻叫咗個。佢個朱古力麻薯窩夫非常之有驚喜。右面係滿滿嘅麻薯口感非常豐富煙韌。朱古力味都非常濃。窩夫上會有啲生果同埋忌廉,食落唔會好乾。食完想再食多次,同埋會試吓其他口味!總括而言呢間餐廳環境食物都幾好,價錢都唔太貴,值得推介👍🏻

牛舌

炸蝦pizza

朱古力麻薯窩夫

總括而言呢間餐廳環境食物都幾好,價錢都唔太貴,值得推介👍🏻
2021-08-30
牛舌
炸蝦pizza
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 麻糬窩夫
有朋友住附近,所以好幾年前已嚟過呢間餐廳,當時附近仲未有太多文青cafe,所以呢間店算好亮眼,裝潢有味道,菜式特別。我記得食過佢哋嘅腐乳意粉,好驚喜。有時叫個素嘅意粉,配菜都好好味道。相隔一段日子再來,卻有點失望。Menu上搵唔到特別想叫的。叫咗個蕃茄汁+肉腸嘅意粉 配玫瑰茶味道好普通,就是自己都煮到種程度。茶也是淡淡的。同佢個環境有啲似,好清靜。餐廳在內街,同同區其他排到勁長龍嘅 cafe 相比,佢價錢唔算貴+環境 okay. 區內街坊去下無妨,仲幾  chill添,如果食物質素可以 keep 返以前水準就更好了。題外話,啲侍應唔知係咪太後生,好多都木口木面,或者會聚喺水吧嗰邊傾偈。無覺得服務特別好.

相隔一段日子再來,卻有點失望。

Menu上搵唔到特別想叫的。
叫咗個蕃茄汁+肉腸嘅意粉 配玫瑰茶
蕃茄汁+肉腸意粉配玫瑰茶

2021-07-31
2021-08-04 1171 瀏覽
友人放假,特登出九龍搵我食晚飯,而佢又深知我係PIZZA愛好者,所以上網見到唔少人推介呢間CAFÉ小店既芝士PIZZA,少有地提出建議,咁我當然接納啦😏。餐廳無DINNER SET,全部都係散叫,食客可以自由配搭,價錢唔算貴。我同友人都係大食鬼😆,點左兩個主食、一個PIZZA、兩杯飲品。由於點左主菜,飲品可減$20,分別點左Cappuccino補$15、荔枝櫻花茶補$18前者係全餐最好味既野😋,咖啡好香、唔會太濃太刺激,夜晚飲都唔會怕瞓唔著;後者荔枝味好濃,不過好甜。炸魚薯條 $78唔知係咪油溫唔夠🤔,上枱果陣魚同薯條都好油。魚肉好滑、唔腥、亦有魚味,本身已經調左味好夠鹹,唔點他他醬都OK。不過作為一個主菜,我覺得薯條既份量少左D😐。手作牛肉玉子漢堡 $80平時食Burger最怕太厚太濕,但呢個漢堡完全無呢個問題。漢堡扒夠厚身,紫洋蔥脆甜,可惜玉子蛋存在感太低,漢堡扒有汁唔乾,但口感真係唔OK,好淋好鬆散,好似魚蓉😣。三重芝士炸蝦PIZZA $115本身自己係芝士控,所以對呢個PIZZA滿懷期望。老實講上枱果陣係幾靚,不過味道真係麻麻😥,芝士薄薄一層、好少、而且唔濃味,食落只有茄醬味…

由於點左主菜,飲品可減$20,分別點左
Cappuccino補$15、荔枝櫻花茶補$18

後者荔枝味好濃,不過好甜。

炸魚薯條 $78
炸魚薯條

手作牛肉玉子漢堡 $80

手作牛肉玉子漢堡

,好淋好鬆散,好似魚蓉😣。

三重芝士炸蝦PIZZA $115
三重芝士炸蝦PIZZA

本身自己係芝士控,所以對呢個PIZZA滿懷期望。老實講上枱果陣係幾靚,不過味道真係麻麻😥,芝士薄薄一層、好少、而且唔濃味,食落只有茄醬味…..有炸蝦既位置就明顯好味D,有微微既蝦味,脆脆既口感。

總結,食物味道麻麻,但勝在價錢唔算貴,無限時,嘆住咖啡,傾下偈,都算係一個唔錯既選擇。
2021-08-03
2021-07-28 272 瀏覽
約朋友試呢間cafe feel 嘅日式西餐廳💛 每樣都叫左d 一齊share 食😙 不過可惜冇逐樣影齊食物相 有部分冇相🙈guacamole with tortilla chips ($54)snacks combo ($108)old-time flavor takoyaki pizza ($120)fish and chipssmoked duck breast spaghettisakura lychee tea ($38)peach yogurt smoothie ($48)首先係牛油果醬肉碎墨西哥片🥑 個牛油果醬味幾清新😍 加肉碎同紅椒青椒就搶左d 味😆個分享併盤冇影到相🙈 有炸雞翼 芝士卷🧀 鹽酥菇🍄 薯條🍟 正常發揮😋 岩一班朋友叫來食 每樣都試下😙接住不得不提係古早章魚燒pizza🍕 好好食大讚🤤👍🏻 完全係感覺好似食緊章魚燒咁 好足醬料味😍✨ 係好特別嘅pizza 正正係日式西餐😋fish and chips 冇影到相又唔記得價錢🙈 個炸魚都好食 薯條都ok 正常發揮😆煙鴨胸意粉唔記得價錢🙈 係正常發揮 都ok 好食😛 碟粉偏清淡 煙鴨胸嘅咸味用來餸先岩岩好😙 但略嫌

snacks combo ($108)
fish and chips
smoked duck breast spaghetti
sakura lychee tea ($38)
peach yogurt smoothie ($48)

煙鴨胸意粉唔記得價錢🙈 係正常發揮 都ok 好食😛 碟粉偏清淡 煙鴨胸嘅咸味用來餸先岩岩好😙 但略嫌個三色椒又幾搶味😬

飲品來講都唔錯 櫻花荔枝茶🌸 幾甜幾香荔枝味 仲真係有原粒荔枝😍

guacamole with tortilla chips

2021-06-28
  • old-timeflavortakoyakipizza
2021-07-19 206 瀏覽
繼續尋找唔同地方嘅咖啡店☕️,走到長沙灣唔太顯眼嘅位置,好彩去到無需要等位☺️,店舖唔算好大,不過都近坐🈵,食物亦有多款選擇🤓———————————————————————————🍽炸魚🐠薯條🍟💬用鐵桶裝住兩塊炸魚,配上大粗薯條🍟,可能太熱放入桶,變得唔夠脆,腍咗少少🤏.🍽惹火菠蘿🍍雞漢堡🍔💬雞排燒🉐幾香口,以菠蘿雞組合相當有趣,漢堡厚身好豐富,加入醬汁同新鮮蔬菜,用料十足夠份量☺️
———————————————————————————
🍽炸魚🐠薯條🍟
🍽惹火菠蘿🍍雞漢堡🍔
2021-07-01 142 瀏覽
瘋鳥 𝙃𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙜𝙗𝙞𝙧𝙙 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 & 𝙁𝙤𝙤𝙙🦆🍴• 三重芝士炸蝦Pizza🍕🍤 ($115)⭐️⭐️⭐️⭐️ 每一啖芝士都超濃郁!!🧀 仲可以拉絲, 不過想影個陣唔小心切斷曬😂 建議趁熱食, 如果唔係芝士會無咁好食haha🤣 炸蝦方面大大隻, 炸得幾香🍤 我自己個人喜歡麵包底嘅pizza, 呢個雖然偏, 但係有咬口😆• 巴黎牛油汁烏賊意大利粉 ($84) ⭐️⭐️⭐️牛油香味緊隨而來, 不過更多嘅係咖喱味🍛 個時覺得好奇怪, 上網查下發現原來巴黎牛油汁有加咖哩粉同黃薑粉, 所以有咖喱味haha😂 醬汁岩岩好, 雖然濃稠卻不過重, 每一條意粉都好掛汁, 烏賊都好爽口🐙📎 環境非常舒服, 同朋友去一流, 兩個人坐超級寬敞, 旁邊有木書架, 有懷舊風格, 十分休閒舒適🪵🍂🍁#長沙灣美食 #瘋鳥

• 巴黎牛油汁烏賊意大利粉 ($84) ⭐️⭐️⭐️

#長沙灣美食 #瘋鳥
2021-06-19 116 瀏覽
煮的意粉岩岩好,夠Q彈 ,又唔會太硬,入味~ 正 😍~ 每次想食意粉都會去瘋鳥~ 好食~ 南蠻雞翼都每次必點菜式~ 同埋我鍾意的蘋果柚子茶 ~ 食完滿足感大增~ hahahahaha
  • 菠菜雜菌煙肉意大利粉
  • 櫻花荔枝茶
  • 菠菜什菌意大利粉
  • 參巴海鮮意大利粉
  • 日式南蠻炸雞
2021-06-04 180 瀏覽
一日食兩間餐廳的節奏😆🍴因為天氣太熱啦都唔想喺條街度逗留懶到唔想行街 只想坐低食嘢吹水嘅女人🙈我哋咁岩喺深水埗所以就揀咗喺附近近近地嘅長沙灣,行過去都係10分鐘之內,三重芝士炸蝦Pizza🧀🍤🍕$115有四隻大大隻嘅炸蝦🍤 睇落好邪惡,而且真係好多芝士呀,趁熱食真係好好味而且芝士可以拉絲,菠菜吞拿魚蘑菇汁焗長通粉套餐🍝包玫瑰熱茶🍵 $59 呢個餐幾抵食個茶都幾香,不過通粉就稍為有少少乾特濃朱古力麻薯窩夫🍫🧇$70我覺得最好食就係呢個麻薯窩夫🧇,中間嘅麻薯軟綿綿,而且有朱古力雪糕配襯加上香蕉真係一絕,蜜桃乳酪沙冰🍑🍧$48 太熱嘅天氣飲沙冰真係好正,而且都幾香甜幾香蜜桃嘅香味櫻花荔枝茶🌸🍹$38呢杯係朋友叫嘅不過佢都話幾好飲 唔會太甜,呢間餐廳食物質素幾好 最緊要唔使排隊最欣賞佢個麻薯窩夫😍📍 瘋鳥 (長沙灣) @hummingbird_hk 長沙灣順寧道65號地舖
一日食兩間餐廳的節奏😆🍴
因為天氣太熱啦都唔想喺條街度逗留

懶到唔想行街 只想坐低食嘢吹水嘅女人🙈

三重芝士炸蝦Pizza🧀🍤🍕$115
有四隻大大隻嘅炸蝦🍤 睇落好邪惡,
而且真係好多芝士呀,趁熱食真係好好味而且芝士可以拉絲,

個茶都幾香,不過通粉就稍為有少少乾

特濃朱古力麻薯窩夫🍫🧇$70
我覺得最好食就係呢個麻薯窩夫🧇,中間嘅麻薯軟綿綿,

而且有朱古力雪糕配襯加上香蕉真係一絕,
幾香蜜桃嘅香味

櫻花荔枝茶🌸🍹$38
呢杯係朋友叫嘅不過佢都話幾好飲 唔會太甜,
呢間餐廳食物質素幾好 最緊要唔使排隊

最欣賞佢個麻薯窩夫😍

📍 瘋鳥 (長沙灣) @hummingbird_hk
長沙灣順寧道65號地舖
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 麻糬窩夫
2021-05-23 184 瀏覽
見到咁多好評,我哋就對啲野食抱住好高期望…點知啲野食真係好一般…一向唔點寫食評既我地都忍唔住要留個comment我地叫左韓式炸雞pizza,味道還好。但個個蟹肉risotto真心可一不可再

2021-05-21 245 瀏覽
長沙灣近幾年開左好多coffee shops,身為港女點可以唔去試下🤣 呢間環境幾舒服,weekend去都唔多人唔駛等位☺️芝士pizza個賣相幾靚,有超多芝士仲可以拉到絲🧀 好肥🐽 味道係唔錯嘅,但食落有陣熟悉嘅pizza hut味😂 可能係用左同一種cheese?🤔 但蕃茄醬就比較少😗 而炸蝦都有4條,都炸得幾香🍤菠菜意粉綠色幾得意,都幾好食,食落有淡淡嘅菠菜味🥬 入面仲有我最中意嘅菇菇😍個tortilla比平時食嘅唔同,係圓形一塊塊嘅🤣 幾特別,食落都正常,但個牛油果醬偏稀🤔薄荷茶就okay唔錯,一開始較淡,但浸耐少少個薄荷味就出哂黎🍵

三重芝士炸蝦pizza

菠菜雜菌煙肉意大利粉

牛油果醬肉碎墨西哥片

薄荷茶

下午茶
菠菜雜菌煙肉意大利粉
薄荷茶
2021-04-30 185 瀏覽
菠菜雜菌煙肉意大利粉$60一放上枱 見到成碟意粉綠到咁個心都驚左一驚會唔會有草青味架?🤢點知菠菜野菌既味道原來係好香青醬好香濃意粉又彈牙加埋煙肉勁惹味令人有驚喜😋美味指數:9.5/10腐乳芝士免治豬肉意大利粉$62點餐既時候都已經覺得好奇怪中式腐乳加西式芝士兩樣都係發酵食品真係夾?😯瘋鳥!瘋了😂?!聞落又接受到但一食落口 不得了!的確食得出腐乳同芝士既味道但係果股發酵既味道就唔係人人招架到🤮我本身對發酵味太濃既芝士都接受唔到所以食左一啖 投降!🙇🏻‍♀️美味指數:2/10啤酒炸魚配美國薯條$58炸魚大大塊炸醬脆口 魚唔乾身亦冇腥味連皮薯條粗身 不過唔算好脆可以配沙律醬或另上茄汁美味指數:7/10分享併盤$108併盤共有4款小食炸雞翼外脆內軟 有肉汁西蘭花芝士卷冇菜青味 芝士味都好突出 而且有小小拉絲鹽酥菇 唔算太咸 而且有汁 一啲都唔乾薯條比美國薯條細條 但好脆美味指數:7/10特濃朱古力麻薯窩夫配朱古力雪糕$68即叫即做 所以做到外脆而內裡煙韌既感覺但比想像中既麻薯質感有出入🤭雪糕球外表有層冰霜 好彩都可以切得開美味指數:8/10摩卡 (熱)$40午市人慢慢多店員有漏單情況提點後亦需要
菠菜雜菌煙肉意大利粉$60

腐乳芝士免治豬肉意大利粉$62
點餐既時候都已經覺得好奇怪
中式腐乳加西式芝士
兩樣都係發酵食品真係夾?😯
瘋鳥!瘋了😂?!
聞落又接受到

朱古力甜絲絲 牛奶又滑又濃
令人有驚喜
飲到最後拉花都仲係度
美味指數:9/10

總括黎講,呢個價錢同質素,性價比都算高
2021-04-27
2021-04-30 151 瀏覽
好耐之前已經知道呢間餐廳,不過一直冇機會試,今次咁啱路過就試試佢先!🥘分享拼盤(炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條)7/10🎖望落賣相都吸引嘅,除左四款炸物仲有沙律解下膩,同埋提供他他醬&芝士醬。雞翼都幾大隻,雖然係炸但係唔會好老、好乾身,咬開都會有啲肉汁,點他他醬食都幾好味西蘭花芝士卷係入面我最鍾意嘅一款,西蘭花碎+薯蓉+芝士嘅組合吃落好香好軟、外層鬆脆、點埋醬更加昇華!薯條同鹽酥菇都不錯👍🏻🍕吉列炸蝦🍤pizza 5/10🎖賣相100分!芝士都好多仲有拉絲效果😍吉列大蝦香脆好味😋批底係薄批但係略嫌唔夠脆,除左pizza邊,食落好似食緊麵包嘅口感有啲可惜🥲🍹oreo朱古力沙冰杯嘢飲賣相幾靚😛飲落都濃朱古力味!🍰提拉米蘇賣相精緻、食落好絲滑唔會好濕,食完會有淡淡的酒味滲出來,有層次感!就算好飽都想繼續食,值得一試!整體環境幾舒服😌來飲杯咖啡做下野或者同fd傾下計都唔錯😝有機會再試下佢其他主食🤪

🥘分享拼盤(炸雞翼、西蘭花芝士卷、鹽酥菇、薯條)7/10🎖

薯條同鹽酥菇都不錯👍🏻

🍕吉列炸蝦🍤pizza 5/10🎖

🍹oreo朱古力沙冰

杯嘢飲賣相幾靚😛飲落都濃朱古力味!

🍰提拉米蘇

2021-04-27 127 瀏覽
文青以外,裡面既擺設裝潢都值得留意下,仲咁啱坐到個門口窗邊舒服位,店內員工亦非常親切有禮貌。.艾菲度蟹肉意大利粉食落係似卡邦尼,不過就無咁creamy ,除左大蟹柳之外,仲有蟹肉,意粉硬度亦適中。.古早章魚燒pizza店主將章魚燒完整地複製左上一個pizza餅底,不過係幾夾,章魚粒就變左章魚鬚,有照燒汁美乃滋帶動,如果餅底可以再薄啲就更好食。.焗西蘭花芝士卷同想像係有出入,類似係澳門馬介休球,西蘭花打得夠蓉,但就隱藏左芝士既香味,但都係一款唔錯既香脆小食。.飲品係可以添飲嘅養生荔枝玫瑰茶。
艾菲度蟹肉意大利粉
古早章魚燒pizza
焗西蘭花芝士卷
飲品係可以添飲嘅養生荔枝玫瑰茶。