2018-09-05 43 瀏覽
本身諗住落街食一碗麵就算,但係經過和富道嘅時候見到呢一間餐廳有一道蘑菇黑松露牛肝菌雲吞,忽然間引發起我想食西餐嘅慾望。好啦 就試一試你啦。食緊素嘅我今日可以食到呢一個雲吞真係非常之滿意。雲吞嘅餡係用咗牛肝菌同埋芝士而整嘅,味道濃,又香,個雲吞皮厚度剛好,有咬口。外面係用左卡邦尼亞汁,在灑上黑松露碎,好creamy ,好好味。黑松露炒蛋牛角包,又係黑松露?係呀你冇聽錯因為我個人就真係好鍾意食黑松露,好鍾意食炒蛋,又好鍾意食牛角包!食呢一個可以一次過滿足晒我三個願望,而且佢個價錢真係非常之抵,只需要40幾蚊。係一般西餐廳來講佢嘅性價比非常之高。最後就係佢嘅甜品,今日嘅甜品係蘋果芝士蛋糕,佢嘅蘋果放左喺蛋糕上點綴,清香,爽甜。芝士蛋糕口感軟滑,除左芝士香之外仲有小小甜奶香,幾特別。

2018-09-03 469 瀏覽
同男朋友去開北角拎野,所以就順道係附近搵間餐廳食埋晚餐,在網上看到這間開了幾個月的西餐廳評價不錯,所以就一於試試!入面裝修得好有Vintage風,好有格調,旁身仲擺放了不少紅酒白酒等~ 可以靜靜地把酒談心! 黑松露薯條 $68薯條炸得金黃香脆,外脆內軟,薯條是粗身,口感豐富,配搭上惹味的黑松露醬,十分美味,薯條上更灑上黑松露碎,濃郁度再次提升!香脆啤酒洋蔥圈 $58這份香脆啤酒洋蔥圈炸至表面金黃色,食落好脆身香口,沒有奇怪啤酒味,反而更香口,旁邊附上沙律醬,沾上醬汁酸酸甜甜好開胃!之後叫左個晚餐,分也兩個等級價錢,我們點左呢個$288有六款,包括是日餐湯、沙律、餐前小食、主菜、甜品及餐飲!是日餐湯:蘑菇忌廉湯蘑菇忌廉湯有好香濃的菇菌味,質感濃厚幼滑,上面加了一點香料,味道跟一般的蘑菇忌廉湯有著不一樣的濃郁感~沙律這款沙律上面淋上沙律醬,沙律菜新鮮爽甜,口感豐富,旁邊還有新鮮的車厘茄,在拌日微酸的柚子汁及芝麻汁,好開胃惹味!餐前小食:香酥蟹肉餅這份蟹肉餅表面以麵包糠炸成,表面脆脆的,入面夾著蟹肉,不過略為欠缺蟹肉的鮮味,有待改善!主菜—松露奶油大蝦闊條麵 而呢碟松露奶油大蝦闊條麵就好有

黑松露薯條 $68

香脆啤酒洋蔥圈 $58

是日餐湯:蘑菇忌廉湯

餐前小食:香酥蟹肉餅

主菜—松露奶油大蝦闊條麵

而呢碟松露奶油大蝦闊條麵就好有驚喜,大蝦已經拆殼,方便食用,醬汁有點微辣幾惹味~

闊條麵上面掛滿松露奶油醬汁,好濃郁好Creamy,而闊條麵軟硬適中,仲伴上不少的雜菌,口感十足!

餐飲—橙汁

甜品

可以自選一款Homemade Cake,我就揀左呢款朱古力蛋糕,上面一閃一閃的金萡,已經好吸晴,朱古力味香濃,但下層的海棉蛋糕略為乾身一點!
2018-09-02
2018-08-29 204 瀏覽
呢間喺北角碼頭附近嘅餐廳舖面唔大,不過裝修好有格調,同隔離檯亦有一定距離,傾計都好舒服,見到佢個環境已經即刻入去坐低😂。·叫咗一份light meal($238)同5 course meal($388)(叫嘅時候完全唔知light meal原來已經好夠食😂),light其實只係無咗appetizer同甜品🍮。餐湯係南瓜甘筍湯,好濃南瓜同忌廉味;沙律就係用芝麻醬撈嘅,沙律菜種類多,亦好新鮮;小食就揀咗香酥蟹肉餅,入面全部都係蟹肉絲,而且完全唔油膩,勁滿足🤤。·嚟到主菜嘅部分,最令我留戀係佢地嘅美國安格斯肉眼扒(12oz)🤤,叫五成熟啱啱好,切開入面嘅肉仲係嫩紅色,唔會食食下標哂血水。雖然咁樣形容一塊牛扒好誇張😂但佢真係皮脆肉嫩,尤其係邊邊位超重牛同油香味!另外佢地嘅risotto有兩隻巨型帶子,飯嘅份量好多同超creamy😍!·成餐飯最值得讚嘅係個湯同牛扒,食完已經速速決定下次要再嚟過😂😈。
南瓜甘筍湯
美國安格斯肉眼牛扒
2018-08-28
南瓜甘筍湯
美國安格斯肉眼牛扒
2018-08-28 43 瀏覽
呢一間餐廳相信係我近來喺北角來講覺得最吸引嘅,因為佢擁有一個我覺得好有意思嘅名字,擁有一個裝修好精緻很有懷舊感覺。除此之外喺餐牌上面亦都寫咗一啲令人值得深思嘅句子,當然唔少得嘅就係呢度嘅食物亦都係精彩。相信如果大家有去過談風再說都應該會喜歡呢度。當下,活在。對於近來嘅我活在當下呢幾個字更加令我值得深思,活在本身就已經係有很多嘅含意,當下係一個時間值。有幾多人能夠活在當下,有幾多人能夠珍惜現在,有幾多人會因為過往嘅錯誤而懂得做好今天嘅自己?一路喺度睇餐牌嘅時候一路飲住一杯Wiskry highball 值得各位嚟到嘅原因就係因為佢呢度嘅酒水選擇十分之多,不同國家嘅威士忌以及紅酒白酒啤酒等等一應俱全,讓大家係呢個咁舒服嘅環境摸下杯底。傾吐一下當下遇到嘅問題,未來你又要點樣做?小食我叫咗西班牙蛋餅即叫即做分外美味,呢個素菜嘅蛋餅裏面冇煙肉但係亦都十分之香口,最吸引嘅地方係能夠混合我最喜歡嘅蘆筍以及西蘭花,不會太油是我吃過最健康嘅西班牙蛋餅。點選了呢個雙層牛牛漢堡,和牛扒用上炭火燒過十分之香濃。配上可愛嘅太陽蛋以及無限量捉了的蔬菜,最欣賞係麵包,呢個麵包牛油味香而且鬆化,將牛肉嘅油膩感通通消除

相信如果大家有去過談風再說都應該會喜歡呢度。

點選了呢個雙層牛牛漢堡,和牛扒用上炭火燒過十分之香濃。配上可愛嘅太陽蛋以及無限量捉了的蔬菜,最欣賞係麵包,呢個麵包牛油味香而且鬆化,將牛肉嘅油膩感通通消除,達致口感平衡。仲有好耐冇食過咁香脆嘅炸薯角。我同朋友都一致讚好!

本身好想食呢一度嘅拿破崙因為聽講呢度嘅蛋糕十分之出名可惜嘅係當日已只係剩返呢一個蘋果芝士蛋糕,對我來講有啲失望因為食唔到嗰個每個人都讚嘅拿破崙蛋糕,相比之下呢呢個芝士蛋糕就屬於簡簡單單。

呢度嘅晚餐價格合理而最重要嘅就係環境舒適,活在當下四個字寫好容易做又有幾多人做到?我講緊呢一句嘅說話時應該好好諗下,點樣去珍惜未來仲有嘅每一個時間。
2018-08-24 69 瀏覽
八月是我最感到被愛的日子, 因為這個月份是我的生日月。每每到8月, 總是有很多聚餐, 這次, 選擇了「當下」。這個餐廳名, 真的很特別, 像我這種年紀不大但經歷很多的人, 特別觸動心靈。「當下」必須更惜福, 才不會錯過任何人事物, 也不會再留遺憾。餐廳位於北角, 地鐵站A1出口走過去, 其實很快就到了! 成條街, 最亮眼的店面, 很大的英文燈亮著「PRESENT」。這餐廳店員很親切, 裝潢很舒服, 主打是西式复古風, 大大的落地窗, 放了一枱懷舊台燈, 真的很有情懷。如果有個悠閒的下午, 我想, 我必定會來「當下」, 坐在這裡點一杯咖啡, 放空一整個下午。剛坐下點好餐, 外面就下起狂風暴雨, 。從這裡看到整個由天亮到天黑再到下大雨加行雷閃電的整個過程。B SET DINNER HKD 388.00 哈哈, 餐牌上寫著「一起吃頓好的, 為辛勞的一天劃上完美的句號。」 吃頓好的, 當慰勞一下一天的辛勞也不為過吧?田園沙律沙律好新鮮, 最正係好多沙律汁, 酸酸甜甜, 好開胃! 像我這種喜歡重口味的人, 平時食沙律, 都會覺得醬或者汁好少, 我是喜歡多汁的沙律。但愛好健康的人就會覺得少一點比較
八月是我最感到被愛的日子, 因為這個月份是我的生日月。
每每到8月, 總是有很多聚餐, 這次, 選擇了「當下」。

餐廳位於北角, 地鐵站A1出口走過去, 其實很快就到了!

B SET DINNER HKD 388.00
田園沙律

沙律好新鮮, 最正係好多沙律汁, 酸酸甜甜, 好開胃! 像我這種喜歡重口味的人, 平時食沙律, 都會覺得醬或者汁好少, 我是喜歡多汁的沙律。但愛好健康的人就會覺得少一點比較好吧。
是日餐湯 - 忌廉蘑菇湯

蘑菇味很香很香, 好CREAMY! 看得出來也吃得出來, 是真心的非常足料! 還配了兩塊好脆的多士。
香酥蟹肉餅

煎得好香脆, 蟹肉一絲絲又係好足料, 蟹餅好厚身又啖啖肉。
美國安格斯肉眼牛排(12安士)

牛魔王當然要揀食牛排啦! 我們order 了七成熟, 因為我有點怕太生, 七成熟就岩岩好!
牛排很大一份, 漂亮的格紋為外觀加足分, 肥瘦適中, 牛肉味好香, 肉質鮮嫩多汁, 值得一讚! 點牛排汁一齊食, 又多一種層次! 這個牛排汁幾好味!

有驚喜的是, 薯條好好味! 新鮮炸出, 外脆內綿, 薯味香濃。沾一點牛排汁一齊食一流。
下次再來, 我一定會多點一份黑松露薯條!

另外一份是另外點的意大利飯
菠菜汁海鮮意大利飯 HKD 168.00
我是個喜歡意大利飯的人, 最愛就是那CREAMY的口感。「當下」的這個意大利飯也相當出色!
菠菜汁的味道雖然不濃, 但是看到了不少菠菜碎, 誠意十足。飯裡面我吃到了有小小的青瓜粒, 這是最大的亮點。
意大利飯本來多吃就會膩, 很多時, 一個飯會吃不完(我很多朋友都是這樣, 喜歡吃意大利飯, 但是又怕太膩又怕吃不了一半, 常常都不讓我點!)。這裡加了青瓜, 真的是好清新之餘, 同菠菜又夾, 另外又解膩! 真的要大讚!

反而海鮮就成了小小的配角, 蝦有四隻, 兩隻在上面, 另外兩隻在飯的下面。但是蝦的肉質有點過分醃製, 比較像是酒樓飲茶食的蝦碌。青口也一般, 因為有一隻殼裡面的鹽沒有煮開, 鹹了喔! 哈哈!
手工精品蛋糕 Little Rose
SET DINNER 還包了甜品, 雖然吃得飽飽的, 但是女生嘛, 總是有第二個胃是裝甜食的。
在餐廳內有個小小的甜品櫃, 擺了各式各樣的蛋糕。每一款看上去都好吸引, 好精緻!
本來想要選綠茶千層的, 但是見到Little Rose 就變心了! 這個Little Rose 絕對是呃like 之選。
粉粉嫩嫩的小蛋糕, 撒上玫瑰花瓣, 帶著淡淡的花香。上層啫哩清清甜甜, 不會太甜, 做飯後甜品剛剛好!

另外一點是餐飲選了鮮橙汁, 都快被遺忘了。

辛勞了一整天, 對自己好一點也不為過。
這個小精美的Little Rose 為這一天, 劃上一個完美的句號。
風雨就在我們要離座時停了, 這個「當下」, 為我們擋了一場暴風雨, 真幸運。
2018-08-22 124 瀏覽
5個人8點多少少入坐,8點3落單,8點半黎前菜。但9點2先開始上主菜!出玩豬仔骨,3個字之後先上牛排我叫5成西冷,出左7成比我。個5成熟去左塊牛排最邊邊(得2啖係5成),仲要勁咸,諗住配菜好啲,配菜好似跳左落鹽湖游返上水咁。食左半舊放低。再3個字之後先上豬,豬冇味。抺茶latte 冇味,抺茶味只佔成杯既10%(連抺茶匙綠色都冇)勁奇怪既係,成間餐廳滿左8成人,全部一齊上前菜。全間一齊上同一款既菜。我另一位朋友等到我地食左一半終於忍不住問,餐廳啲人竟然話解唔到凍上唔到羊架叫個客轉其他野食? 即係全間餐廳冇第二個客叫你同一款野食的話,請你自求多福。希望你會有野食!呢間餐廳絕對唔會有下次,更加唔會介紹朋友黎!
5個人8點多少少入坐,8點3落單,8點半黎前菜。
但9點2先開始上主菜!
出玩豬仔骨,3個字之後先上牛排
再3個字之後先上豬,豬冇味。

勁奇怪既係,成間餐廳滿左8成人,全部一齊上前菜。
全間一齊上同一款既菜。

呢間餐廳絕對唔會有下次,更加唔會介紹朋友黎!

2018-08-22
2018-08-22 70 瀏覽
千期唔好幫襯,八點坐低,八點三落單,九點都有得食!!!仲要話煮牛扒需時?米芝蓮都唔使煮成45分鐘呀?最離譜係朋友個羊架,等到九點五追單,得到嘅答覆係食羊架解凍要再等耐d!!!有咩野解凍要成個鐘?雪糕都溶晒啦!!!!而且d牛扒要5成熟,出嚟仲要超過8成?叫野飲仲利害,加大完同普通水嘅size一樣!!綜合嚟講,服務差,野食要煮得耐,唔好食(冇味又咸),野飲細杯,會等好耐先俾你聽冇得食垃圾之中嘅垃圾,千期唔好幫襯!
千期唔好幫襯,八點坐低,八點三落單,九點都有得食!!!
仲要話煮牛扒需時?米芝蓮都唔使煮成45分鐘呀?

有咩野解凍要成個鐘?雪糕都溶晒啦!!!!

而且d牛扒要5成熟,出嚟仲要超過8成?

叫野飲仲利害,加大完同普通水嘅size一樣!!

垃圾之中嘅垃圾,千期唔好幫襯!
2018-08-22 109 瀏覽
.今次要介紹嘅係一間80後開嘅意大利菜小店,店內嘅裝修帶咗古典嘅風格,位置雖然唔係好多,但係坐得好舒服好闊落。.今次我叫咗個兩個套餐,有五個course嘅。首先上嘅係南瓜甘荀湯,味道夠濃又滑,重送上脆身蒜蓉包。之後黎個田園沙律,啲菜都算幾新鮮,配上千島醬非常之開胃。.而家餐前小食啦,我哋就揀咗香酥蟹肉餅同埋法式烤焗田螺。個蟹肉餅煎到金黃色,而入邊就塞滿左蟹肉,完全食唔出雪味,唔錯的。而個田螺有驚喜,佢嘅賣相非常之吸睛,有香滑嘅薯蓉做底,田殻嘅外殻都食得架,而且仲係脆卜卜嘅!加埋香草醬嘅加持,令到成樣野好夾。食得出廚師嘅心機。.主菜我叫咗一個係蘑菇奶油汁煮餛飩,依個course係平啲嘅。餛飩包住啲芝士依個汁就好creamy,加上好多蘑菇做陪襯,其實依碟野好肥仔但係我鍾意。.而另一個主菜係炭燒西班牙黑毛豬,店員介紹八成熟口感會好啲,果然真係一啲都唔韌,豬味好濃帶少少炭燒嘅香,仲好有肉汁添!再加上埋個薯蓉同埋啲配菜,我十分推介。.講到最後就係甜品,店內提供多款選擇,而我就揀咗綠茶同玫瑰口味嘅蛋糕,我覺得個綠茶蛋糕嘅綠茶味唔出反而食到少少檸檬味,面頭嗰層有少少乾。再講埋個玫瑰味蛋糕,佢真係用咗
南瓜甘筍湯配蒜蓉包
法式烤焗田螺

蘑菇奶油汁餛飩
炭燒西班牙黑毛豬
講到最後就係甜品,店內提供多款選擇,而我就揀咗綠茶同玫瑰口味嘅蛋糕,我覺得個綠茶蛋糕嘅綠茶味唔出反而食到少少檸檬味,面頭嗰層有少少乾。再講埋個玫瑰味蛋糕,佢真係用咗花瓣加啫喱去鋪面,兩個蛋糕賣相都好好,但係我覺得甜得濟,所以要扣啲分。
綠茶同玫瑰蛋糕
總括來講,呢間餐廳性價比好高,感覺到每樣野都係用心去做,值得收藏。
南瓜甘筍湯配蒜蓉包
法式烤焗田螺
蘑菇奶油汁餛飩
炭燒西班牙黑毛豬
2018-08-20 98 瀏覽
過去咗嘅星期日,從新餐廳找了這一間,見全是😋,價錢合理,裝潢靚靚咁,便訂了這間餐廳來吃我們的週年慶祝飯😁走進後,感覺很好,空間感不錯,播放的音樂也很好,職員亦有禮👍🏼餐牌有3個courses & 5個courses 選擇,價錢亦很實惠!我倆眼濶口窄咁,都要了5 courses😝 ($288 - 其他詳情,請看我post 的餐牌,謝謝😅)落完單後,很期待食物到來.... 首先,沙律,嘩!份量都唔少,心感覺更加實惠😄 ... 怎料,我們還食緊個salad時,湯已送到...好的,食快少少 ...唔得,都係飲咗個湯先,唔想凍咗。 我倆心想,最可怕嘅事唔會發生卦😨⋯⋯點知 ... 😱 湯未飲完,個煎蟹餅又送上了! 唉...我地都唔係食得特別慢啫,點解好似食快餐咁㗎🙄朋友便忍不住出聲問: "你地唔會好快又出埋個主菜卦?" 個職員都呆了一秒咁。。。唉。。。唔洗問都煮緊🙄🙄真的估不到,這樣模式嘅餐廳會咁樣樣。但係我地又留意到隔兩枱又無出得咁快,都似佢地食完一樣上一樣。點解呀?我地做錯咩😫 因爲轉咗枱?但我地有問咗先轉㗎,我地太早?食六點,快啲上,等我地快啲食完快啲走?本身從最初入去,加食沙律時,我倆都

本身從最初入去,加食沙律時,我倆都講緊可以再來,可以再來。。。但後尾的一切,唔會了!

至於食物,價錢真的得實惠,但質素一般,有一樣值頭不合價!詳細也看看我post 的相片,不在這再談。失望。。。
salad
忌廉什箘湯
蟹餅
蘑菇奶油汁煮餛飩
cakes

2018-08-19
2018-08-18 60 瀏覽
今日約埋三個朋友黎試試呢間鋪頭。雖然位置唔係位於大街,但門口大大隻字寫住PRESENT,唔怕搵唔到。裝修有英倫風,門口有些少似文青cafe,好適合女孩打卡影相。入到呢間店鋪燈光偏暗黃,角落位有部唱片機,可惜當日冇播音樂,如果唔係一定好有喺外國嘅感覺。我地四個人叫左兩個full set $388,包左沙拉、湯、小食、主菜、蛋糕同飲品,再單點咗龍蝦闊條麵。沙拉好新鮮,配上小蕃茄,非常足料兼開胃。之後上是日餐湯蕃茄湯同蒜蓉麵包。蕃茄湯完全唔係罐頭湯,非常濃郁蕃茄味。蒜蓉麵包兩邊都搽得好均勻,我就習慣咗麵包會點些少湯一齊食,估唔到咁夾!因為剝殼實在太麻煩,對於海鮮一直都一般;但係龍蝦就另作別論喇。未見碟龍蝦闊條麵已經撲鼻而來超香嘅黑松露味道。龍蝦雖然唔算大隻,但啖啖肉都好入晒淡淡嘅忌廉味,真係令人齒頰留香。我哋成班慳家一族仲將龍蝦忌廉汁倒埋落啲闊條麵入面,本身啲麵已經色香味俱全,加埋啲汁簡直係昇華到另一個境界!好推薦所有愛食海鮮嘅懶鬼嚟點呢個食,大愛💙第一個set係美國安格斯肉眼牛排。我叫左五成熟,佢整得剛剛好,唔會過哂火,d汁又夠味,同塊牛排襯到絕。除此之外,佢d配菜都好好食,蔬菜類有細心煮

沙拉好新鮮,配上小蕃茄,非常足料兼開胃。

第一個set係美國安格斯肉眼牛排。我叫左五成熟,佢整得剛剛好,唔會過哂火,d汁又夠味,同塊牛排襯到絕。除此之外,佢d配菜都好好食,蔬菜類有細心煮過,唔似出面咁烚一烚就上枱,薯條又香脆熱辣,非常好味👍。

第二個set係忌廉汁深海鱸魚,呢道菜真係出乎預料之外咁好食。佢將佢魚皮煎到脆卜卜,所以有種外脆內軟既口感。呢道菜真心強烈推薦。而且同肉眼扒一樣,佢嘅配菜係有用心記去煮,好好食,會食哂,唔洗做大嘥鬼😉。

飲品方面我地叫左兩杯橙汁、一杯手工啤酒。橙汁正正常常,冇咩特別,冇果肉係入面,係一杯純橙汁。 手工啤酒我地就揀左名為dream既柚味淡啤。其實我本身唔太鍾意飲酒,所以我冇試到,但我班鍾意飲酒既朋友就覺得佢好得意,因為佢係一杯清清地既酒,飲落好舒服😌。

忌廉汁帶子意大利飯有外表又有內涵,兩個帶子殼係飯上面,有幾粒又大又圓嘅帶子,同龍蝦一樣唔洗剝殼好啱我哋依啲懶鬼🤣。意大利飯同埋蘑菇一齊食,香氣四溢,熱辣辣食一流。

甜品係手工精品蛋糕,我哋揀咗紐約芝士餅同蘋果芝士蛋糕,唔太甜但又有芝士味好啱我哋口味。

跟著我哋又俾綠茶千層蛋糕嘅賣相吸引,忍唔住叫埋,濃濃嘅綠茶味千層蛋糕甜而不膩,成為我哋依一餐完美句號。

啱啱好呼應menu上嘅一句「一起吃頓好的,為辛勞的一天畫上完美的句號。」返工做嘢做得咁辛苦都係為咗生活姐,食餐好嘅真係會成為我返工嘅動力❤!
2018-08-16
  • 忌廉汁帶子意大利飯
2018-08-18 125 瀏覽
當下﹒美食北角一直係打工仔辦公既地方唔少打工仔都會同同事去附近既餐廳食下野輕鬆下今日同我食飯既朋友仔都係北角之友既一分子佢就介紹左我地來依間Present (當下)餐廳裝修以古典英倫風為主木架上滿放滿大大小小既酒瓶我地個坐位旁邊仲有一部古典黑膠唱片機環境十分舒適~又好有風味Chill得來又有格調今次我地4個人就左兩個Set B ( $388 @ Set )一個Set 會包括左(沙律、餐湯、蒜蓉包、小食、主菜、手工蛋糕、餐飲)是日餐湯係蕃茄濃湯整個濃湯係由大量既蕃茄新鮮熬煮而成每一口混雜了蕃茄果肉既酸甜同埋鮮奶油既香氣實在太開胃!忌廉汁深海鱸魚 海魚係相對淡水魚魚味更為濃郁而口感爽口彈牙無需要太多既調味,簡單香煎已經好好味店家比左兩款醬汁(忌廉汁/黑醋汁)客人搭配海鱸魚兩款醬汁都相對淡身,令菜式又不會過於單調又可以令客人食到魚最真既鮮味美國安格斯肉眼牛排 肉眼牛味足夠,不會過濃亦不會過淡搭配店家自製的磨菇汁,風味十足龍蝦闊條麵 $188 依道闊條麵實在令人難忘店員一拿來已經有濃濃既黑松露香氣撲鼻而來而店家所用既闊麵更是滿滿既蛋香味建議大家可以把剩番既龍蝦汁撈入闊麵中,會更加惹味!依道菜係
當下﹒美食
北角一直係打工仔辦公既地方
唔少打工仔都會同同事去附近既餐廳食下野輕鬆下
今日同我食飯既朋友仔都係北角之友既一分子
佢就介紹左我地來依間Present (當下)

餐廳裝修以古典英倫風為主

實在太開胃!

忌廉汁深海鱸魚
海魚係相對淡水魚魚味更為濃郁
而口感爽口彈牙
無需要太多既調味,簡單香煎已經好好味
店家比左兩款醬汁(忌廉汁/黑醋汁)客人搭配海鱸魚

美國安格斯肉眼牛排
肉眼牛味足夠,不會過濃亦不會過淡
搭配店家自製的磨菇汁,風味十足
龍蝦闊條麵

龍蝦闊條麵 $188
依道闊條麵實在令人難忘
店員一拿來已經有濃濃既黑松露香氣撲鼻而來
而店家所用既闊麵更是滿滿既蛋香味
建議大家可以把剩番既龍蝦汁撈入闊麵中,會更加惹味!
依道菜係我地個個人食完都忍不住拍爛手掌~

忌廉汁帶子意大利飯 $168
而我地另一個至愛就係依個意大利飯
Risotto要好食,必須將忌廉同蘑菇既味道煮進飯入面
而店家絕對做到!
每一口都有濃郁既忌廉同蘑菇既香味
好食到上枱5分鐘就消失晒了…

而我地發現店家有唔少個人特色
店家會提供香港製造既手工啤酒同埋自家製的手工蛋糕
值得大家一試!
夢想

夢想 Dream Craft Beer $58
啤酒係加入左柚子去釀製
而味道係相對清淡,適合女仔
飲完會有淡淡既柚子味傳入鼻~實在不錯!

Apple Cheese Cake + New York Cheese Cake
兩款餅都是以芝士蛋糕做底
而上面既Topping 就有所不同
一款是以白酒煮過既蘋果
一款就是以酸芝士
Greentea Layer

抺茶千層蛋糕 Greentea Layer $45
店家既蛋糕實在幾特別
所以我地套餐果兩件,並滿足唔到我地
我地特登再叫多左件Greentea Layer
店家既Greentea Layer 有抺茶香氣還有淡淡既花香味(應該是苿莉味吧?)

依間小鋪坐落係北角和富道
依條街靜中帶旺~
的確係同朋友或同事放工輕鬆下既好地方
更可以一路吹水一路享受當下既美食!
2018-08-16
龍蝦闊條麵
夢想
Greentea Layer
  • 美國安格斯肉眼牛排
2018-08-17 611 瀏覽
住附近既我成日經過哩間餐廳 覺得門口裝潢都幾吸引 下午仲好多人去high tea😳於是今日放左工就同屋企人黎試下😊.黑松露薯條 $68.食西餐又點可以錯過薯條 特別係黑松露薯條 我係超中意食黑松露乜乜乜 尤其黑松露薯條係我既至愛♥️.薯條炸得香脆 而且薯條本身已經滲透左少少黑松露味 但配埋個黑松露醬完全將薯條感覺昇華😳個醬好香 少少咸咸地 同薯條真係好夾☺️☺️☺️👍諗唔到食咩送酒 又或者當前菜都可以考慮下澳洲M3和牛漢堡 $118.粗薯配burger真係無敵組合 個粗薯炸得香脆可口 好快就俾我屋企人食晒🤣.個漢堡包都ok既 冇乜大驚喜 雖然我唔知係咪和牛 但佢煎得幾好 咬落係有肉汁 其他配料方面都係standard配撘 其實個包係好食既 不過硬左少少 .Overall都ok 冇乜特別驚喜 但諗唔到叫咩都可以試下 幾飽肚又穩陣卡邦尼扁意粉 $118.相對於之前介紹既意大利飯 我覺得哩個扁意粉更加好食同易入口😋.有隻温泉蛋一篤就穿 d蛋漿滲晒入d意粉度有蛋味 同埋本身忌廉汁已經好重味 味道都好夠一☺️☺️☺️有少少汁咁我覺得幾易入口 意粉煮得幾好 少少咬口唔會硬又唔會太淋 有少量火腿 菇類既配料.食完

黑松露薯條 $68

澳洲M3和牛漢堡 $118

卡邦尼扁意粉 $118
食完我呀媽係咁話好食 不過好溜🤣🤣🤣

All day breakfast $98
係我至愛既英式全日早餐 份量好大 絕對唔可以睇少🤣🤣🤣🤣
有兩塊烘過既大麵包 腸 煙肉 黑松露炒蛋 蕃茄 少量沙律 牛油炒菇同薯餅 好豐富😳 叫哩個係因為咩都有d 唔使單一食飯 意粉咁 其實味道都ok 不過賣相好似唔夠吸引 愛吃中菜既屋企人表示唔理解咁都可以當晚餐🤣但自從去完英國返黎我真係超中意食all day breakfast ♥️
  • 黑松露薯條
2018-08-16 31 瀏覽
有時係忙碌嘅生活中抽少少時間享受美食都係一件好幸福嘅事黎😆黎北角嘅呢間不論環境同食物都好正嘅<當下>就啱晒😌.我地就叫咗個$388嘅5 course meal 再另外加個飯☺️.👉🏻首先就上餐湯同焗包,都不失水準。👉🏻另外個沙律係用黑醋嚟撈架,食落酸酸甜甜超開胃,d菜都好fresh❤️.👉🏻前菜就有法式烤焗田螺,用🥄盛載住,好精緻,方便一口一個,色香味俱全。田螺肉出面係用脆嘅殼包住。一啖食落去,口感係好特別外脆內軟,香草都好夠💓底下就係薯蓉,配田螺食係好夾.👉🏻性價比最高的主菜✨12 Oz 美國安格斯🥩肉眼扒真係好大份😍仲好厚肉叫左五成熟切開仲有肉汁流出來新鮮既肉配上佢個伴碟醬汁令塊扒無咁單調💓而配菜有燒既茄子同超細蘿蔔仲有薯蓉整既🍟薯條,外脆內軟一分錢一分貨 .👉🏻🌟最後,就係個玫瑰乳酪蛋糕🍰最上一層啫喱中間係玫瑰花瓣,食落發出淡淡嘅花香味🌹個cake則好creamy同smooth,每啖都好有滿足感。成個蛋糕只係微甜,啱晒想食甜野又怕肥嘅人🤣超鍾意個蛋糕💓大家有機會真係可以試下佢地嘅蛋糕😜.黑松露野菌義大利飯 $148🍄一來到好香既松露香上面仲有好多菇🤙🏻意大利飯底好cr
有時係忙碌嘅生活中抽少少時間享受美食都係一件好幸福嘅事黎😆
黎北角嘅呢間不論環境同食物都好正嘅<當下>就啱晒😌
👉🏻首先就上餐湯同焗包,都不失水準。
田螺肉出面係用脆嘅殼包住。
一啖食落去,口感係好特別外脆內軟,香草都好夠💓
底下就係薯蓉,配田螺食係好夾
👉🏻性價比最高的主菜
✨12 Oz 美國安格斯🥩肉眼扒
真係好大份😍仲好厚肉
叫左五成熟切開仲有肉汁流出來
新鮮既肉配上佢個伴碟醬汁令塊扒無咁單調
💓而配菜有燒既茄子同超細蘿蔔
仲有薯蓉整既🍟薯條,外脆內軟
一分錢一分貨 .
👉🏻🌟最後,就係個玫瑰乳酪蛋糕🍰
最上一層啫喱中間係玫瑰花瓣,食落發出淡淡嘅花香味🌹
成個蛋糕只係微甜,啱晒想食甜野又怕肥嘅人🤣超鍾意個蛋糕💓
大家有機會真係可以試下佢地嘅蛋糕😜
黑松露野菌義大利飯 $148
🍄一來到好香既松露香
上面仲有好多菇🤙🏻意大利飯底好creamy同埋滑
最緊要都係啖啖都係菇😍好香好好咬
以主菜來講飯量足夠兩個人食。
2018-08-13 77 瀏覽
放工去了北角接朋友放工揀了這家西餐廳是因為餐廳的名字很特別有一種活在”當下”的感覺蠻有意思的😊環境很舒服,帶點英倫風我們選了一個”夕。Dinner”(包括有湯,沙律,前菜,主菜,甜品和飲品)是日餐湯有南瓜忌廉湯好香甜的南瓜味,口感好creamy蒜蓉多士亦都好香脆前菜揀了法式烤焗田螺味道不錯,醬汁不會過濃而主菜就揀了美國安格斯肉眼牛扒牛扒好大塊,牛味都算濃但就比較多筋位旁邊還有酸菜減低油膩感甜品就有homemade cake視乎當日有咩款式選擇另外我們還點了”松露奶油龍蝦尾闊條麵”松露味好香,加埋啲菇更加香闊條麵帶點韌度同有咬口龍蝦尾已預先切了兩份真係啖啖肉,而且爽口彈牙可能比較多奶油,吃到尾有點漏
放工去了北角接朋友放工
揀了這家西餐廳
是因為餐廳的名字很特別
有一種活在”當下”的感覺
蠻有意思的😊
環境很舒服,帶點英倫風
我們選了一個”夕。Dinner”
(包括有湯,沙律,前菜,主菜,甜品和飲品)
是日餐湯有南瓜忌廉湯
好香甜的南瓜味,口感好creamy
蒜蓉多士亦都好香脆
前菜揀了法式烤焗田螺
味道不錯,醬汁不會過濃
而主菜就揀了美國安格斯肉眼牛扒
牛扒好大塊,牛味都算濃
但就比較多筋位
旁邊還有酸菜減低油膩感
甜品就有homemade cake
視乎當日有咩款式選擇
另外我們還點了”松露奶油龍蝦尾闊條麵”
松露味好香,加埋啲菇更加香
闊條麵帶點韌度同有咬口
龍蝦尾已預先切了兩份
真係啖啖肉,而且爽口彈牙
可能比較多奶油,吃到尾有點漏
2018-08-12 511 瀏覽
[ 高質午餐 | Happy Wednesday😚]••逢星期三都係我地既約會日,一齊休息💑未返工之前我地成日都四圍去,港九新界都去🚅自從返工之後都好少啦😕所以上星期去左啲少去既地方,仲要比我地食左間好高質既Lunch😻心情超好呀!⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹炭烤西班牙黑毛豬排($98)⭐️8.5/10店員推薦8成熟,肉質會最理想既爽度🥩咁我當然聽話啦👻一上枱真係烤得好靚,一切開入面係PINK架😍食落的確好似店員所講,帶爽口又唔會鞋!平時我西餐好少食豬,今次真係好驚喜👍🏻熟度控制得好好,呢樣真係好緊要!配菜有好脆既薯角同蘆筍,我好滿意呀😋-🔹忌廉汁香煎鱈魚($98)⭐️8/10男朋友點既,其實我就唔太食魚🐟但我都偷食左試下味,好嫩滑啊!😱搞到我忍唔住左佢三分一塊,原來配忌廉汁係咁夾架喎👅呢個係配幼薯條,我都係鍾意薯角多啲🍟. . .➸ lunch set 餐湯 / 蒜蓉法包 / 沙律 / 飲品☕️💁🏻‍♀️我好欣賞個蕃茄湯🍅好夠酸😆-🔺我地之後發現九龍城有分店,好近我地🤩👍🏻但問一問先知,原來九龍城分店以bar為主🍺...睇黎我要搵機會/藉口再去北角了🤔
[ 高質午餐 | Happy Wednesday😚]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆