2021-09-06 1266 瀏覽
大侄女9月份生日🎂,我哋決定午餐食西式,晚餐食中式。近近地試吓屋企附近嘅「當下」…經典卡邦尼意粉$98: 呢碟意粉比較乾身,汁好少,芝士味道並唔濃烈!黑松露雜菌手打闊條麵$98: 同樣價錢,闊條麵好食😋多了,醬汁creamy 可口,黑松露醬十分濃郁惹味!炭燒原隻法國春雞$138: 隻雞比較乾身,而且冇乜雞味!岩鹽燒法式羊架$158: 未打開錫紙,就已經聞到香噴噴嘅味道,羊架入口嫩滑,帶有鹹鮮羶香!澳洲M8和牛漢堡$188: 和牛扒厚切,肉味香濃,夾雜咗蕃茄、洋蔥、沙律菜等等,非常之酸香惹味!慢煮加拿大無激素豬扒$148: 豬扒好厚身,估唔到口感嫩滑,肉質仲好鬆軟添!Lunch set包埋餐飲及餐湯/沙律(M8和牛漢堡除外),但侍應卻執漏曬啲餐飲!雖然餐廳近屋企,但大熱天時,都費事再落街去補返!餐湯係蔬菜湯,味道都okay 。沙律爽口好食!薯條亦好好味!唔使加一,埋單$828.-(略貴),但整體來講算唔錯呀,只是lunch 嘅食物選擇款式十分少,部分款式只於晚市時段才供應,其實係咪應該考慮吓全日供應呢?!
大侄女9月份生日🎂,我哋決定午餐食西式,晚餐食中式。
近近地試吓屋企附近嘅「當下」…
經典卡邦尼意粉

,黑松露醬十分濃郁惹味

黑松露雜菌手打闊條麵

炭燒原隻法國春雞$138: 隻雞比較乾身,而且冇乜雞味!
炭燒原隻法國春雞

,羊架入口嫩滑,帶有鹹鮮羶香

岩鹽燒法式羊架

澳洲M8和牛漢堡

慢煮加拿大無激素豬扒$148: 豬扒好厚身
,估唔到口感嫩滑,肉質仲好鬆軟添

慢煮加拿大無激素豬扒

!雖然餐廳近屋企,但大熱天時,都費事再落街去補返!
餐湯係蔬菜湯,味道都okay 。沙律爽口好食
!薯條亦好好味

蔬菜湯+沙律
薯條

2021-09-05
15 分鐘 (外賣自取)
生日
黑松露雜菌手打闊條麵
岩鹽燒法式羊架
澳洲M8和牛漢堡
慢煮加拿大無激素豬扒
薯條
2021-09-02 611 瀏覽
在和富道的車房附近有一間小餐館,之前都來過,覺得質素不錯,所以今次決定再來。有高枱有普通低枱,座位都幾寬敞,夜晚來應該幾有feel假日的brunch menu好抵食,主食由$108-$148不等,包前菜及餐飲。羊架總共有三件,而且每件都啖啖肉,份量好慷慨。羊肉醃得好惹味,食落唔會太羶煎比目魚亦都係好大份,魚肉鮮嫩,配上檸檬牛油汁好清新蒜香海鮮意粉有驚喜,好香蒜味,海鮮亦有不同種類和好大粒,意粉質地a dente 剛剛好套餐+$12 除了可轉配特調咖啡/茶,仲可以轉配單售$58的mocktail,感覺好抵。而且好少餐廳日頭都有mocktail飲,酸酸甜甜飲落好清新。

有高枱有普通低枱,座位都幾寬敞,夜晚來應該幾有feel

岩鹽燒法式羊架、蒜香海鮮意粉

岩鹽燒法式羊架、香煎比目魚配檸檬牛油汁

煎比目魚亦都係好大份,魚肉鮮嫩,配上檸檬牛油汁好清新

Honey  Moon  特飲

• 蒜香海鮮意粉
  • 煎比目魚配檸檬牛油汁
  • 岩鹽炸法式羊架
2021-07-13 493 瀏覽
✔️坐了三小時,同朋友吹水食野,消費左好少,平均每人消費二百有找,但服務態度仍然好好。✔️其中叫左個鵝肝,油香加脆多士,好味👍🏻✔️fish and chips,fish 很多汁,外脆內軟,有驚喜;chips是茶餐廳那種曲型薯條, 十分一般,若果轉為粗薯條或連皮薯角更佳。✔️背景播著喜歡的jazz, 感覺悠閑舒服😌✔️電視📺是合家歡的外國台,大家都睇得投入開心。⚠️不錯的餐廳,可是星期六晚上得四枱客,令人擔心,希望做得住。
✔️其中叫左個鵝肝,油香加脆多士,好味👍🏻
✔️背景播著喜歡的jazz, 感覺悠閑舒服😌
✔️電視📺是合家歡的外國台,大家都睇得投入開心。

煎鵝肝
2021-07-03
煎鵝肝
2021-07-08 185 瀏覽
隱身在和富道車房附近的西餐廳,食品質素高,而且waiter (唔肯定係咪老闆)的招呼都好殷勤。$108 海鮮農夫包海鮮好足料,唔係一般細細粒的急凍貨,入面是周打忌廉湯。好喜歡麵包碗的size,是1-2人份量,就算是人少少去食都唔會好濟。$148 肉眼牛扒牛扒夠份量而且高質,烤得好香$138 m8和牛漢堡牛肉夠厚麵包有用牛油烘過,外脆內軟,如果洋蔥是熟的會更好薄荷咖啡 (跟餐+$12)薄荷味出,又不會過甜雖然無得轉skim milk,但waiter話佢地係用澳洲牛奶,不算是全脂,所以就照點來試吓,飲落真係唔會好濟好頂肚,咖啡好香,不錯 凍泡沫咖啡 (跟餐+$12)咖啡好香,凍飲都有拉花,有心思
)的招呼都好殷勤。

焗德國海鮮芝士農夫包

$108 海鮮農夫包

$148 肉眼牛扒
牛扒夠份量而且高質,烤得好香

$138 m8和牛漢堡
牛肉夠厚
麵包有用牛油烘過,外脆內軟,如果洋蔥是熟的會更好

薄荷咖啡

薄荷咖啡 (跟餐+$12)
薄荷味出,又不會過甜

凍泡沫咖啡

凍泡沫咖啡 (跟餐+$12)
咖啡好香,凍飲都有拉花,有心思

2021-07-04
焗德國海鮮芝士農夫包
薄荷咖啡
凍泡沫咖啡
  • 海鮮農夫包
2021-06-18 365 瀏覽
北角 高質 精緻西餐 Present 當下 😍😍下午五時多 到了餐廳 剛巧 下午茶 last order 先來個 小吃 德國 香腸拼盤 配酸椰菜 藜麥薯蓉 四款 不同香腸 皮煎得香脆 咬下有爆汁感覺 完全 德國風味 🥔🥔 焦糖鮮奶咖啡 香濃細滑 ☕☕晚餐 柯打了田園沙律 🥗🥗沙律蔬菜 鮮嫩 配上 意大利黑醋 爽脆開胃菜 🥬🥬是日餐湯 🥣🥣該是加了 南瓜 什菜粒湯 鮮甜 份量略少 🥕🥕深海魚柳漢堡 🐟🐟魚肉脆嫩 不是一般餐廳 質素 配上新鮮生菜 番茄 醬汁 滋味無窮 😋😋 脆炸德國豬手 🍖🍖店家出色之作 豬皮香脆 略咸 比中式乳豬 燒肉更好吃 🐖🐖 青檸薄荷特飲 低糖之選 冰涼透心 🍋🍋入夜後 餐廳燈光 稍暗 人客開始多了 氣氛不錯 沒酒吧 那般嘈吵 適宜 吃飯聊天 好地方 🍽🍽
北角 高質 精緻西餐 Present 當下 😍😍

• 深海魚柳漢堡
  • 脆炸豬手
  • 田園沙律
2021-06-08 360 瀏覽
試一試個lunch, 見評價幾好三文魚雲吞$108, 份量比較少,但係味道都ok, 雲吞內都足料不過服務方面就惡夢,職員咖啡拎上黎倒瀉到成隻碟都係,仲要客人自己抹Tissue 都要叫先肯俾環境就比較差,十分擠迫,貼住隔離檯無視疫情睇相就知幾貼隔離檯同埋餐廳喜歡叫人調位,見我慢慢飲咖啡叫得咖啡唔通快快趣咁飲咩坐唔夠40分鐘就叫調去bar 檯感覺上想趕人走但如果呢間係cafe的話,服務真係好差..........所以無下次
試一試個lunch, 見評價幾好

Tissue 都要叫先肯俾

環境就比較差,十分擠迫
,貼住隔離檯

無視疫情

睇相就知幾貼隔離檯
同埋餐廳喜歡叫人調位,
見我慢慢飲咖啡

叫得咖啡唔通快快趣咁飲咩

坐唔夠40分鐘就叫調去bar 檯
感覺上想趕人走
但如果呢間係cafe的話,服務真係好差
..........
所以無下次

2021-06-08
2021-05-21 105 瀏覽
pan fried salmon in lemon butter sauce ($188)-crispy salmon fish skin with medium-cooked salmon fillet ☺️-the fillet was a bit salty 🤭-the sauce was light and not too buttery which i personally liked it so much🥰-it also served with some vegetables, like roasted potatoes and sautéed broccoli

-the fillet was a bit salty 🤭
2021-05-18 190 瀏覽
當下present位於北角的海旁附近,是一間以復古為格調的西式餐廳。▫️食物十分高質,我們叫了二人套餐,包前菜、湯、小食、意粉、主菜、甜品及飲品。▫️特別值得一提,黑松露野箘手打闊條麵的份量一開始以為會太少,但因為芝士味濃郁,反而份量最後剛剛好,不會膩!▪️但最令我深刻的是餐廳會細心安排每一款菜式是逐一上枱,待我們完成了一樣才再聯絡廚房出下一碟菜給我們💛▫️最後每人$250左右👍🏻食物性價比高,而且更有舒服的環境及友善的服務,極力推薦!
▪️
2021-05-16 198 瀏覽
星期日送小朋友返教會活動,可以偷時間享受單獨嘅早餐!地方舒服, 裝修係典型扒房~ 待應係一位伯伯,服務殷勤周到!早餐可以無限添飲....🥰北角可以坐得耐而又舒服既地方唔多, 可以一試
星期日送小朋友返教會活動,可以偷時間享受單獨嘅早餐!
地方舒服, 裝修係典型扒房~
待應係一位伯伯,服務殷勤周到!
早餐可以無限添飲....🥰
北角可以坐得耐而又舒服既地方唔多, 可以一試
2021-04-20 196 瀏覽
北角區除咗黃店一條街之外,碼頭附近都有間高質黃店西餐廳,仲幾抵食架💛兩個人食叫左兩人set dinner, 雖然佢既沙律同意大利飯都係分開兩小碗咁上,咁最尾都係會食到飽😌凱撒沙律。 7/10用有機沙律菜整,大部分菜都好新鮮鮮甜,但唔知點解食食吓會有少少苦澀味滲出黎🤨炸雞翼。 8/10炸得香脆既雞翼,冇缺點,但亦冇特別驚喜🙂白汁海鮮意大利飯。 8/10啲海鮮冇雪味,意大利飯軟硬度適中!個白汁好味!安格斯牛扒。 8/10肥瘦厚度都適中,肉質幾滑有牛味雪糕(抹茶/牛奶)。 6/10雪糕就冇咩奶味,冇咩特別,牛奶味唔太自然。抹茶味較淡。

凱撒沙律。 7/10

炸雞翼。 8/10
炸得香脆既雞翼,冇缺點,但亦冇特別驚喜🙂

白汁海鮮意大利飯。 8/10
啲海鮮冇雪味,意大利飯軟硬度適中!個白汁好味!
安格斯牛扒。 8/10
肥瘦厚度都適中,肉質幾滑有牛味

雪糕(抹茶/牛奶)。 6/10
雪糕就冇咩奶味,冇咩特別,牛奶味唔太自然。
抹茶味較淡。
磨菇忌廉湯
炸雞翼
海鮮意大利飯
安格斯肉眼扒
雪糕(抹茶/牛奶)
磨菇忌廉湯
炸雞翼
海鮮意大利飯
安格斯肉眼扒
雪糕(抹茶/牛奶)
2021-04-03 156 瀏覽
朋友住北角佢就帶左我去這間餐廳,門面好有特色dinner set大約 $500兩個人,入到餐廳環境簡約舒適,燈光幾柔和,行英國風的風格酒吧餐廳,座位不多,店員都很有禮貌和主動服務客人👍🏻凱撒沙律沙律菜很新鮮,菜食落很脆口巴馬火腿配蜜瓜巴馬火腿味道可口,配上哈密瓜中和肉的鹹味,這配搭很美味呢黑松露野菌蘑菇湯湯好足料而且份量唔多,貴精不貴多鹽焗海鱸魚這道菜是必點菜式之一,上枱時店員幫我地切開,魚肉很鮮甜美味,口感嫩滑,伴碟火箭菜,真係滋味十足😋😋黑松露手打寬條麵入口煙韌,寬條麵是手打,配上松露汁好creamy,十分香黑松露味更美味可口。咖啡飯後一杯咖啡☕️是印度咖啡味道唔算很濃,晚上飲左都唔會訓唔到,味道很不錯呢!

凱撒沙律
沙律菜很新鮮,菜食落很脆口

巴馬火腿配蜜瓜
巴馬火腿味道可口,配上哈密瓜中和肉的鹹味,這配搭很美味呢

黑松露野菌蘑菇湯
湯好足料而且份量唔多,貴精不貴多

鹽焗海鱸魚

黑松露手打寬條麵

咖啡
2021-03-30 3380 瀏覽
2021年3月22日 星期一今日放工帶左老婆去北角食好西,因為係網上面見到和富道有一間西餐好似好高評價,所以即刻預約同老婆黎雖然位置唔算太明顯,因為唔係位於大街,不過都唔算太難搵,行到和富道就見到入到去坐低咗再慢慢睇餐牌,見到有晚市套餐同散叫兩款餐牌,價錢都唔算太貴,但係由於我費事煩既關係,所以就直接選擇咗晚市套餐,貪佢咩都有齊,另外仲要左兩杯特色飲品首先嚟到既估唔到係老婆叫既雪糕雙重朱古力,黎既時候見到有髒髒既感覺,係近期大熱,杯既旁邊撒上左忌廉同朱古力粉,上面仲有朱古力醬,就連雪糕都係朱古力味,飲落去真係充滿咗朱古力濃厚嘅味道,老婆好鍾意至於我就要咗椰子菠蘿Colada,飲落去好清新,充滿椰子嘅香味,仲有菠蘿已經切成一粒粒放咗喺裏面,一齊飲嘅話會酸酸甜甜,有熱帶feel之後有沙律,特別係有機凱撒沙律同巴拿馬火腿伴蜜瓜,凱撒沙律嘅菜好新鮮,咬落去爽脆,醬汁嘅份量啱啱好,唔會太鹹反而巴拿馬火腿有鹹鮮,所以配清新既蜜瓜就啱啱好,味道平衡返晒餐湯方面老婆要左意式雜菜湯,見到配料好豐富,有各款唔同嘅蔬菜喺裏面,顏色都好吸引,老婆話味道唔錯我就要咗雜菌忌廉蘑菇湯,見到上面有少少黑松露,味道已經
2021年3月22日 星期一

我就要咗雜菌忌廉蘑菇湯,見到上面有少少黑松露,味道已經非常突出,而且個湯好幼滑,加埋香草喺上面就更加香

到主菜部分,呢一個係香草鹽焗海鱸魚,黎嘅時候見到都幾誇張,因為成條魚焗咗喺裏面,原本以為要自己切嚟打開,點知原來有店員代勞

一打開既時候香草嘅味道已經散發開去,同時感覺到條魚熱辣辣,食落去十分嫩滑,加上鹽焗過之後味道更加集中,有鹽香味,食到停唔到口

最後仲有呢個牛尾大通粉,冇諗過通粉可以咁大條,咬落去又幾彈牙,同時好掛汁,夠晒入味,牛尾煮得好腍

最後埋單嘅時候店員都送咗一杯不丹茶俾我哋試吓,話飲得多身體會健康啲,因為裏面有好多種唔同嘅藥材,我哋兩個試飲咗一杯,感覺幾特別,清清地,無茶嘅苦澀味
整體來講感覺唔錯
2021-03-22
2021-03-29 1487 瀏覽
北角和富道的街口好普通,但是一家很精緻的西餐廳,當下,就是位於這裡。全深啡的設計充滿著古典文雅氣息,整個佈局很有歐美酒館的格調,加上昏暗的燈光也有情調。我和友人坐的位置還有個古老電話,當然要拍拍照!有機凱撒沙律有著清甜的羅馬生菜,還有香脆麵包粒、濃香的芝士和乾脆煙肉碎,口感爽,微酸的味道好開胃。巴拿馬火腿伴蜜瓜是經典的配搭,切得薄薄的巴拿馬火腿該是12個月的,味道鹹香但不會過重,加上新鮮多汁又甜美的蜜瓜,無論味道跟口感都互相擦出火花。嚐過開胃前菜,來喝口湯吧。黑松露野菌蘑菇湯一上菜已經香氣四溢。湯內的蘑菇打得很醉,所以湯的質感濃稠,菇味濃郁滿分,加上黑松露的味道更香口怡人。後段還有一點點鹹的感覺,是它比較特別的地方。意大利有機雜菜湯充滿著煮得柔軟的蔬菜,味道稍酸。每口吃到配料的量比喝到的湯還要多,非常足料!主菜方面,我倆選了一款肉類、一款意粉。慢煮西班牙黑毛豬是非常厚肉、大大的一件豬鞍扒,份量十足,看著都能感受到它的重量。它的表皮有另外煎香到,對我來說是神來之筆。黑毛豬的味道甘香,肉質比想像中軟。因為豬扒是很難煮得不結實的,所以店家採用了慢煮的方式,就算肉厚也能全熟不結實。切下去是順刀

我和友人坐的位置還有個古老電話,當然要拍拍照!

有機凱撒沙律

巴拿馬火腿伴蜜瓜

意大利有機雜菜湯

慢煮西班牙黑毛豬

黑毛豬的味道甘香,肉質比想像中軟。因為豬扒是很難煮得不結實的,所以店家採用了慢煮的方式,就算肉厚也能全熟不結實。切下去是順刀的,代表肉質還是軟身。

配菜也很有驚喜,翠玉瓜粒多汁又新鮮,那個薯蓉更是一絕。薯蓉幼滑又creamy,內裡還有粒粒軟身的薯肉吃,口感一流。

另一道主菜是香辣海鮮扁意粉。海鮮有鮮味藍青口,爽口魷魚,還有既新鮮、又大又彈牙的蝦,加上辣道更美味。
香辣海鮮扁意粉

扁意粉用橄欖油炒,條條分明,熟度剛剛好,口感煙靱,al dente! 意粉黏著香草和辣椒,香口惹味,還愈吃愈辣,有點像aglio olio的感覺。最後能以薯蓉解辣,不錯!

能在富有情調的餐廳享用美食,身心都得以舒暢。餐廳門口還有書籍賣呢💛
2021-03-24
有機凱撒沙律
巴拿馬火腿伴蜜瓜
意大利有機雜菜湯
慢煮西班牙黑毛豬
香辣海鮮扁意粉
一間裝修比較遜色而且舒服嘅舖頭,一直對佢哋嘅農夫包渴望已久🤤🤤但係整體都幾失望,當日唔忙但係明顯見到每台嘅Service都唔同,同埋嘢食質素同OpenRice見到嘅出入都好大,令到本身勁期望都變成失望。而且人均消費都大概$250up,但整體質素唔太值呢個價錢。👎🏼👎🏼🍴二人套餐-Hkd498🥬前菜:Caesar salad一道永遠唔會失敗嘅前菜,佢嘅優點係醬汁夠多所有菜都撈得好平均。🥘餐湯:雜菜湯一個濃郁嘅肉湯底配上唔同嘅新鮮雜菜粒,味道不過不失但係份量有啲小大概10啖就飲晒。🦪海鮮:法國藍青口配忌廉汁每粒青口都掛上洋蔥忌廉汁,醬汁非常creamy,但係八隻青口入邊有兩隻都碎咗殼令到個醬汁都有啲碎殼,咬到成口碎🥴🐮安格斯牛扒五成熟一上枱完全有種情人節女朋友煮比男朋友嘅感覺,非常家庭式而且牛扒好薄,同埋燒牛扒嘅時候呢一面應該燒得比較耐有少少燶,反面就燒得唔夠,只係輕微燒到幾條炭爐痕。底下嘅配菜粒都已經放涼左。🍝黑松露雜菌手工幼意粉呢一度係今日最好食嘅一個餸,首先意粉係手打嘅非常al dente,黑松露味道夠,加埋忌廉汁好掛意粉👍🏾🐷炸豬手-Hkd238份量極少,一隻豬手大概只有10舊肉,

🍴二人套餐-Hkd498
🥬前菜:Caesar salad

🥘餐湯:雜菜湯

🦪海鮮:法國藍青口配忌廉汁

🐮安格斯牛扒五成熟

🍝黑松露雜菌手工幼意粉
黑松露鮮菌手打幼麵

🐷炸豬手-Hkd238
份量極少,一隻豬手大概只有10舊肉,配上芥末薯蓉(好凍)同埋酸椰菜。
不過個豬手都算炸得好脆,而且啲肉炸完都仲幾有肉汁唔會太乾。

🧀海鮮芝士農夫包-Hkd148
呢個係我今日最期待嘅菜,但一想到枱嘅時候有時都幾失望,因為個包比我想像中細好多,拌碟既薯角好好食但份量只有三條,農夫包嘅包面烘得好脆,但係個包身外表同無烘過無乜分別,個芝士汁好粉,擺入口完全係覺得用粉開出嚟嘅,配埋啲急凍海鮮就更差。

芝士海鮮農夫包

🍨甜品:牛奶雪糕,朱古力雪糕
兩款雪糕味道都幾好食,加咗佢哋額外嘅相都令到個雪糕有加分。另外個餐都包咗兩杯餐茶或者咖啡。

黑松露鮮菌手打幼麵
2021-03-21 1263 瀏覽
今日同朋友去和富行街,走既時候經過見到呢間睇落勁高級但價錢又好似唔算好貴,所以決定一齊食埋晚飯先走~ 因為尚早,所以唔洗位就入得。店內既座位唔算太多,每枱之間都有一定距離,坐得都好舒服。我地叫左個 Dinner set for two $498๛巴拿馬火腿伴蜜瓜蜜瓜鮮甜又多汁,配埋巴拿馬腿做開胃小食真係唔錯~  ๛ 有機凱撒沙律蔬菜新鮮,麵包粒好香脆~๛ 黑松露磨菇湯 一上枱已經聞到黑松露既飄香,好鐘意有碎磨菇既磨菇湯,口感特別好~ 磨菇湯既黑松露同磨菇味都好濃,互相配搭得好好,唔會蓋左對方既味道~ 飲完覺得唔夠喉!๛ 有機雜菜湯,飲得出誠意,好足料,煮到有少少蔬菜溶咁令到口感提升既同時又唔會太濃稠๛ 黑松露野菌手打闊條麵首先同個湯一樣,黑松露味好重好香,一上枱已經聞到。配料份量都多,啖啖野菌好滿足。闊條麵勁煙韌,加埋個汁勁creamy,超好食!๛ 炭燒法國黃油春雞成日都好怕炭燒雞既肉質會好鞋,但朋友堅持想食雞,唯有叫啦。又意外喎,呢個炭燒春雞既肉質好嫰滑,一啲都唔鞋,雖然唔係話超有肉汁,但對呢個雞己經好滿意! 配菜有薯蓉同少量西蘭花,整體份量好足,呢個價錢確物超所值!

我地叫左個 Dinner set for two $498

๛巴拿馬火腿伴蜜瓜
蜜瓜鮮甜又多汁,配埋巴拿馬腿做開胃小食真係唔錯~

๛ 有機凱撒沙律
蔬菜新鮮,麵包粒好香脆~

๛ 黑松露磨菇湯

๛ 黑松露野菌手打闊條麵