2024-05-11 279 瀏覽
去過幾次。唔同嘅女員工係禮貌方面都十分有待改進。好似欠咗佢哋咁。唔該或者多謝都冇一句。如果唔係啲嘢食OK,啲咁嘅服務真係搵鬼去。簡直係幫老細倒米。建議老細派啲神秘人去做吓調查,有助改進員工的服務態度。
濃蕃茄湯麵好好食,而且食完唔會太口渴,味精感不重配通粉同烏冬最夾,烏冬係稻庭烏冬,質地軟淋又好掛汁食得慢就千萬唔好要米粉,個湯本身已經好濃,加埋米粉索湯,到最後會變左燴粉滑牛同豬扒都好味,滑牛重牛味又嫩豬扒好入味,好淋又大塊,但都幾肥必須要加滑蛋($5),超好食,滑蛋半熟又濃蛋香另外試左加配既一口芝士,原來會直接放入湯度....咁既配搭有少少怪,好在我咁岩有個碟仔即刻救起佢朋友試左蛋包飯配牛臉頰,今次既牛臉頰好軟淋,蛋包飯唔係日式果D,其實就係加落麵果一塊炒蛋個人覺得比較似滑蛋飯,飯係白飯非炒飯底牛臉頰唔夠飽,另外再叫多一份牛腩,牛腩個汁勁惹味,甜甜地以為係鹵汁但又有D辣雞翼同樣係呢個汁黎!一樣咁好食
濃蕃茄湯麵好好食,而且食完唔會太口渴,味精感不重
配通粉同烏冬最夾,烏冬係稻庭烏冬,質地軟淋又好掛汁

滑牛同豬扒都好味,滑牛重牛味又嫩
豬扒好入味,好淋又大塊,但都幾肥

必須要加滑蛋($5),超好食,滑蛋半熟又濃蛋香

另外試左加配既一口芝士,原來會直接放入湯度....
咁既配搭有少少怪,好在我咁岩有個碟仔即刻救起佢

個人覺得比較似滑蛋飯,飯係白飯非炒飯底
雞翼同樣係呢個汁黎!一樣咁好食
  • 豬扒蕃茄湯烏冬
2024-04-21 261 瀏覽
對比起深水埗既總店。真係差到不得了!睇完個餐牌就發覺同深水埗咁唔同既。平時係深水埗食開既野都無,都唔緊要啦。叫左個香辣牛筋肉煎雙蛋番茄湯米線。黎到見到個番茄湯個顏色咁就覺得中伏。完全唔係平時食開番茄師兄既味道。個牛筋肉又差。好鞋口,得一舊牛筋我覺得係好食。我老婆叫左個香煎豬頸肉番茄湯另加豆腐花。而度可以讚一讚個豆腐花既,放湯原來唔錯。但係豬頸肉勁垃圾,好鞋。Btw, Sorry 無圖 但我唔會再去荔枝角而間食。
對比起深水埗既總店。
真係差到不得了!

睇完個餐牌就發覺同深水埗咁唔同既。
平時係深水埗食開既野都無,都唔緊要啦。

叫左個香辣牛筋肉煎雙蛋番茄湯米線。
黎到見到個番茄湯個顏色咁就覺得中伏。
完全唔係平時食開番茄師兄既味道。
個牛筋肉又差。
好鞋口,得一舊牛筋我覺得係好食。

我老婆叫左個香煎豬頸肉番茄湯另加豆腐花。
而度可以讚一讚個豆腐花既,放湯原來唔錯。
但係豬頸肉勁垃圾,好鞋。

Btw, Sorry 無圖 但我唔會再去荔枝角而間食。
2024-04-21
2024-04-21 262 瀏覽
餐廳門面唔係咁吸引,但係睇緊餐牌時,聽到後邊有人話啲蕃茄湯底好味,就即管試吓。叫左「騸牯鮮牛面頰」蕃茄湯底麵:湯底: 金黃色嘅湯底,飲落去質感濃稠,酸酸甜甜,唔係金寶湯蕃茄濃湯嘅味道,甜味較重。餐枱上有「麻一滴」俾你加,原來唔係麻油,係麻辣醬!撈埋一齊,酸酸甜甜嘅湯底,配咗麻辣嘅味道,係有新鮮感嘅。不過我自己都係prefer原本original 就咁蕃茄湯底嘅味道多啲。騸牯鮮牛面頰:有少少似牛𦟌嘅質感味道,但係較滑,膠原嘅感覺比較重。唔錯。溏心蛋:整得幾入味,唔錯。牛油煎剌身級帶子:冇咩味,普通。通粉:普通茶餐廳水平,少少腍嘅質地,唔算彈牙爽口。環境: ★★☆☆☆ 食物: ★★★★☆ 推介指數: ★★★★☆

叫左「騸牯鮮牛面頰」蕃茄湯底麵:

溏心蛋:整得幾入味,唔錯。

牛油煎剌身級帶子:冇咩味,普通。

通粉:普通茶餐廳水平,少少腍嘅質地,唔算彈牙爽口。

環境: ★★☆☆☆

食物: ★★★★☆

推介指數: ★★★★☆

騸牯鮮牛面頰蕃茄湯通粉
溏心蛋
騸牯鮮牛面頰蕃茄湯通粉
溏心蛋
2024-03-31 497 瀏覽
雖然覺得荔枝角好多好嘢食,但係成日都有意無意之間就會行咗過去D2 place食番茄師兄。佢嘅騸牯鮮滑牛,配合濃郁嘅招牌番茄湯底,的確係好味。個人口味鍾意配通粉,另外加炒滑蛋同埋雙太陽蛋,碗通粉就更加醒神!仲要只係另外加十蚊,非常抵玩。小食方面私心推介香煎豬頸肉,都係一個同番茄湯底非常之夾嘅食材。但係數到最好味嘅都係佢哋嘅麻之一滴,直情可以將番茄湯底嘅味道以幾何級數昇華。甚至乎我覺得麻之一滴係應該每個家庭都值得擁有。
雖然覺得荔枝角好多好嘢食,

佢嘅騸牯鮮滑牛,
配合濃郁嘅招牌番茄湯底,
的確係好味。

個人口味鍾意配通粉,
另外加炒滑蛋同埋雙太陽蛋,
碗通粉就更加醒神!
仲要只係另外加十蚊,非常抵玩。

小食方面私心推介香煎豬頸肉,
都係一個同番茄湯底非常之夾嘅食材。

但係數到最好味嘅都係佢哋嘅麻之一滴,
直情可以將番茄湯底嘅味道以幾何級數昇華。
甚至乎我覺得麻之一滴係應該每個家庭都值得擁有。

2024-03-31
  • 麻之一滴
2024-03-19 499 瀏覽
帶寵物溜溜玩玩的好去處莫過於D2 Place Two寵物可落地逛逛商場,這裏都很多食肆,今次我們選擇了蕃茄師兄,但需坐店舖近門口位置我叫了蕃茄湯麻香瑞士汁雞翼烏冬$54,佢哋個招牌蕃茄湯超級濃郁,今次配咗烏冬好掛湯,雞翼醃得超入味,見到隔籬枱加咗滑蛋,賣相超好,下次我都要吓。朋友叫了個騸牯免治牛肉雙重芝士醬泰皇咖喱焗飯$68芝士好濃郁,咖喱偏甜,整體都算重口味,好啱配飯,個飯係炒底嘅值得嘉許。
朋友叫了個騸牯免治牛肉雙重芝士醬泰皇咖喱焗飯$68
2024-03-19 271 瀏覽
$68 午餐「香煎牛脷蛋包飯」值唔值?唔值,因為:1. 完完全全無「煎過」牛脷只係炆林 (近似烚),無汁,部份仲有少少硬2. 牛脷同蛋+飯零關係,是旦pat 堆餸 上去就係一款野,完全無考慮整體味覺觀感3.  專心煮好個番茄底啦師兄!!D橙色汁就食唔出有咩咁出色,連配角都講唔上,番茄粒都無,失望到一個頂…4. 唔包野飲,另加錢 $6 桑寄生茶 (都唔錯,唯一ok)5. 份量唔大,載飯個盤 1吋高,女仕食晒無難度,男仕自己諗下…6. 六個員工齊齊黐住一齊企唔主動,係咪多餘?隔離枱遲來都食緊 (相同食物),請佢跟進就話唔會漏單,理由多多…得,無下次!
$68 午餐「香煎牛脷蛋包飯」值唔值?
唔值,因為:

得,無下次!
香煎牛脷蛋包飯
2024-03-19
2024-03-10 380 瀏覽
好耐之前喺深水埗嗰間番茄師兄食過,原來最近喺荔枝角都有開咗分店,以前比我嘅印象係佢個湯底係好濃郁嘅蕃茄湯底,即係會掛面嗰種,喺荔枝角嘅呢間雖然好似冇以前咁深色咁濃,但係佢都唔會好似出面咁咁水,佢嘅牛肉都係薄切,但係好少雪藏味,而佢個炒蛋都好滑,即係加$5就可以食到,如果你唔鍾意食牛嘅話,你仲可以揀豬肉、豬扒、雞扒、魚等等,而且佢都有唔同嘅面底,例如米粉、米線、通粉、公仔麵、拉麵同烏冬,啱晒諗住試唔同野嘅人
間舖啱啱開,第一次同朋友食嗰陣,叫咗碟蛋白飯,發現食食下蕃茄汁唔夠,於是叫咗waiter加啲蕃茄汁,然後俾咗半碗有多嘅蕃茄汁嗰次同朋友食得好滋味今日同朋友第二次食,特登嗌咗招牌鮮牛蛋包飯加底,冇錯係加底!諗住想撈埋啲蕃茄汁一齊食,叫waiter 加蕃茄汁,點知佢話啲蕃茄汁係固定份量,唔俾加最後食淨碗加底有好少蛋嘅白飯,今次蕃茄汁有keep到準,但啲飯硬過上次嚟好多同埋冇得加蕃茄汁,所以對今餐完全失望
嗰次同朋友食得好滋味

一路都知有呢間鋪,openrice上面仲要好hit, 但係我心諗,蕃茄湯咪都係個d, 唔落茄膏最多咪多兩舊蕃茄好似海底撈咁。自己本身唔係好fancy蕃茄所以一直都無去到食。今日一試,好出乎意料,同出面茄湯唔同,佢呢到係黃色茄湯,再偏甜一d, 令我不得不懷疑佢其實除左紅黃蕃茄,應該仲落左南瓜同好多好多糖。但係你唔好理,食落順口好食就得啦。如果單係一個鮮牛面,定價50幾蚊又唔係特別平,但係唔使加錢轉烏冬,+6蚊有支細細支玻璃樽既桂圓紅棗茶,+5蚊加到煎雙蛋,60幾per head落樓竟然令我覺得都幾抵食

2024-02-22 468 瀏覽
番茄C兄是香港一家頗受歡迎的本地麵店。我們可以根據自己的喜好自由選擇不同類型的肉類、麵條、配料和湯底。在肉類選擇方面,我個人喜歡牛頰肉或牛胸肉,他們也提供雞肉、豬肉和魚片。多種麵條可供選擇,例如米粉、通心粉、泡麵、日本拉麵和烏冬。番茄C興的湯底是用牛肉每天新鮮熬煮的, 雖然他們提供甜玉米和起司奶油湯等選擇,但我特別推薦嘗試他們的招牌番茄湯。還有多種附加菜餚可供選擇,包括雞蛋、蘑菇、牛肉丸、豬肉丸、炸芝士、餃子等。人均消費約100港元。

人均消費約100港元。
2024-02-12 531 瀏覽
住附近見佢荔枝角新開張,之前成日聽人講佢出名番茄湯底,所以放工約埋老婆特登黎試下佢個番茄湯底。叫得番茄師兄,就緊係主打賣番茄湯底。我就試左佢個蛋牛米,見到上台時湯底偏向橙色,顏色都幾特別。配料都係啲例牌野唔重要,主要想試佢個湯底,滿心諗住會有濃濃番茄味,點知入口個湯底係勁似肉醬意粉啲汁嘅味道。可能有期望所以失望,呢種番茄湯底唔係咁啱口味。不過服務員態度係好有禮貌,同埋價錢真係算平,區內,或者D2入而都算抵食。

可能有期望所以失望,呢種番茄湯底唔係咁啱口味。

2024-02-06
2024-01-29 665 瀏覽
前幾日睇社交平台番茄師兄推出一人邊爐!襯住今晚得10度啵就試試佢!竟然有驚喜!真係好足料啵!火鍋包左招牌蕃茄同忌廉濃湯底⋯無睇錯!好有誠意咁鴛鴦湯底!不過略嫌忌廉湯底冇乜味⋯至於啲餸菜!有相!!超足料同連鎖餐廳嘅一人邊爐相比⋯份量簡直超值!如果你係女士真係未必食得晒!但我食曬嘢飲方面原來都幾多選擇同幾特別!冷泡茶🥤豆漿🥛冬瓜茶🧃桑寄生茶🧋提提火鍋嘅火係冇得校大細⋯煮到尾聲湯底容易彈出嚟焫到手原來唔係間間分店都有一人邊爐⋯荔枝角同灣仔分店先有介紹完畢!我覺得可以一試
前幾日睇社交平台番茄師兄推出一人邊爐!
襯住今晚得10度啵就試試佢!
竟然有驚喜!真係好足料啵!
火鍋包左招牌蕃茄同忌廉濃湯底⋯
無睇錯!好有誠意咁鴛鴦湯底!
不過略嫌忌廉湯底冇乜味⋯

至於啲餸菜!有相!!超足料

同連鎖餐廳嘅一人邊爐相比⋯份量簡直超值!

如果你係女士真係未必食得晒!但我食曬

嘢飲方面原來都幾多選擇同幾特別!
冷泡茶🥤豆漿🥛冬瓜茶🧃桑寄生茶🧋

提提火鍋嘅火係冇得校大細⋯
煮到尾聲湯底容易彈出嚟焫到手

原來唔係間間分店都有一人邊爐⋯
荔枝角同灣仔分店先有

介紹完畢!我覺得可以一試

2024-01-28
2024-01-21 614 瀏覽
訂過邊爐咁多次,真係第一次坐係度堂食自助落單,上菜好快,服務都好好蕃茄湯同邊爐一樣咁好食,但反而仲冇邊爐個湯咁咸配烏冬應該超正,不過我選左米粉,可能因為食太慢,最後變左半撈麵咁….吸晒d 蕃茄湯原來仲有得選生菜底,減肥人士好岩個蛋又香又滑,只係加5蚊咋,如果可以我直晴想加兩份豬排好大件,煎得香脆,有點油,肉質軟淋朋友試牛面頰一樣好食另外加左兩隻雞翼,係瑞士雞翼又帶點麻香,雞肉好滑入味呢間店感覺上比ssp 店坐得舒服d
訂過邊爐咁多次,真係第一次坐係度堂食

自助落單,上菜好快,服務都好好
蕃茄湯同邊爐一樣咁好食,但反而仲冇邊爐個湯咁咸
原來仲有得選生菜底,減肥人士好岩

個蛋又香又滑,只係加5蚊咋,如果可以我直晴想加兩份
豬排好大件,煎得香脆,有點油,肉質軟淋
朋友試牛面頰一樣好食

另外加左兩隻雞翼,係瑞士雞翼又帶點麻香,雞肉好滑入味

呢間店感覺上比ssp 店坐得舒服d
這湯底令人難忘十年前會與喜愛番茄湯底的朋友特意去荔枝角食某冰室的番茄通後來越做越差味道都變了漸漸這個習慣也改了終於再有個理由讓我們約在荔枝角食番茄湯底啦!與朋友逛街後飢腸轆轆的找到番茄師兄晚市8點左右的時間,等了大概5分鐘便可入座門口一直有人龍,但翻檯速度很快所以不至於等很久份量很大,那帶點甜味與口感的番茄湯底讓人忍不住一口接一口全吃完點了雞皮餃子以為會另上但原來放於碗麵內亦一樣好味見到有單人火鍋提供,留待下次再試!
這湯底令人難忘
十年前會與喜愛番茄湯底的朋友特意去荔枝角食某冰室的番茄通
後來越做越差味道都變了
漸漸這個習慣也改了
終於再有個理由讓我們約在荔枝角食番茄湯底啦!

與朋友逛街後飢腸轆轆的找到番茄師兄
晚市8點左右的時間,等了大概5分鐘便可入座
門口一直有人龍,但翻檯速度很快
所以不至於等很久
份量很大,那帶點甜味與口感的番茄湯底
讓人忍不住一口接一口全吃完
點了雞皮餃子以為會另上
但原來放於碗麵內
亦一樣好味

見到有單人火鍋提供,留待下次再試!