好耐冇寫食評. 由於今次太印象深刻. 不得不寫.本身對放題冇乜好感. 但食過幾次好評的放題(例如滿屋,大喜家)覺得都可以. 今次又有人要求食放題. 出左幾條link問去邊間, 我冇理到就變左黎呢度.入去的感覺都唔錯的. 5個人梳化位放題黎講好舒服. Menu都有好多野揀. 侍應好好禮貌, 比起我食過的任何一間放題更好禮貌.食物重點講兩樣...第一, 魚生. 佢放低兜魚生, 我呆左. 點解d三文魚又瘀黑又黃的…我響百街見的都唔係咁樣的…定係我唔識分三文魚種…呢個會唔會係特別種…由於成兜魚生基本上係我叫. 我決定點都要試條甜蝦, 夾起…好大條黑色的腸響裏面…就住咬左啖…我都係唔敢食落去喇…. 結果成碟魚生冇人食過. 我認, 十分浪費. 但我真係唔敢食.第二, 豬大腸. 唔係我叫的. 因為我係唔食內臟的. 侍應放低. 2秒. 我問: 點解我問到浸臭味?!!? 朋友: 唔係呀嘛?!?! 朋友拎起串豬大腸聞一聞…阿姐唔該拎走佢丫!其他野熟食…係可以的. 食得落. 但冇野會特別想再叫多碟.總結: 梳化舒服. 侍應服務好. 唔會再黎.
好耐冇寫食評. 由於今次太印象深刻. 不得不寫.

食物重點講兩樣...

其他野熟食…係可以的. 食得落. 但冇野會特別想再叫多碟.

總結: 梳化舒服. 侍應服務好. 唔會再黎.

2015-02-03 5854 瀏覽
朋友生日想試下放題,諗起出名既番本放題,即本試一試,睇下好唔好食得過外野手先~其實同外野手差唔多,但座位好坐D,而且甜蝦又大隻大肥美,以下係食物係我推介比大家,前菜~ 黑松露帶子沙律,推介的胡麻豆腐沙律刺身~ 除了希靈魚,其他刺身都可以一試(刺身必定狂點啦)壽司~ 火炙三文魚,蟹棒,松露三文魚,海膽甜蝦(海膽實在太少了吧)燒物~ 海老串,多春魚,玉瓜串仲有仲有炒魚鬚,温泉蛋,牛肉粒,清酒蜆,炒飯,肥牛烏冬甜品~ 綠茶雪米糍(布甸可以不試)見到得一張相,就知我地食到唔停手,無手影相,食物質素一流,新鮮美味,款式又多,係wo, 最後勁力推介比大家:黃金焗蠔超好味值得一提既係服務員很好呢~~

前菜~ 黑松露帶子沙律,推介的胡麻豆腐沙律
刺身~ 除了希靈魚,其他刺身都可以一試(刺身必定狂點啦)
燒物~ 海老串,多春魚,玉瓜串
仲有仲有炒魚鬚,温泉蛋,牛肉粒,清酒蜆,炒飯,肥牛烏冬
甜品~ 綠茶雪米糍(布甸可以不試)
係wo, 最後勁力推介比大家:黃金焗蠔超好味
值得一提既係服務員很好呢~~
2015-01-27
15 分鐘 (堂食)
  • 黃金焗蠔
  • 人蔘雞湯
  • 蟹粥
  • 甜蝦
2015-02-02 4978 瀏覽
老公係旺角返工,佢話同事介紹佢去食番本日式放題,話好抵食,於是早前去食吓,又確實有驚喜喎!平日放題,一位HKD198+10%,可以食兩小時。如每位加HKD50,即可無限追加7款升級美食,我同老公就加左錢體驗一下。嘩,本落單紙多款到可以整本書呀。當中分左:前菜、刺身、壽司、手卷/軍艦卷、創作卷物、日本料理、燒烤、湯、天婦羅、炸物、拉麵/烏冬、甜品及飲品。實在好多選擇。今期仲有注目Like大激賞添!只要入座後Like番本的Facebook,便即送星級皇牌特大赤蝦刺身啦!由於選擇了升級體驗,我叫了忌廉煮藍青口,個汁幾好味,青口亦不錯。同時叫了皇牌特大日本赤蝦刺身及新鮮北海道帶子刺身,雖有點雪味,但口感亦可以。在升級體驗中,我還叫了日式蟹粥,但有點失望,因個粥唔夠熱,及唔夠蟹味。但我好喜歡人氣推介的日本冰梅酒,既冰涼又可口,好有梅味,好少飲酒的我,都覺得好易入口,值得推介。卷物方面,我叫了三色花之戀,我覺得三文魚好味,但唔夠多,如以兩塊三文魚組成會更好。另外,還叫了飛魚子帶子沙律軍艦及辣味吞拿魚軍艦,味道唔算特別,中規中舉。其中我同老公都喜歡一口芝士豆腐,外脆內軟,正!我地仲叫了人氣黃金焗蠔、
嘩,本落單紙多款到可以整本書呀。當中分左:前菜、刺身壽司、手卷/軍艦卷、創作卷物、日本料理、燒烤、湯、天婦羅、炸物、拉麵/烏冬、甜品及飲品。實在好多選擇。
其中我同老公都喜歡一口芝士豆腐,外脆內軟,正!我地仲叫了人氣黃金焗蠔、XO醬炒魷魚鬚及和風牛肉粒,味道都好好。
老公叫了熱的日本千賀清酒,嘩,好強的酒味,所以我只飲了少少,相信飲得酒的人會好喜歡。另外,我們叫了人蔘雞湯及蜆肉麵豉湯,味道唔錯。壽司方面,我覺得柚子胡椒針魚壽司的柚子胡椒醬的味道好濃,好特別。
到左食甜品既時候了,有好多款甜品選擇,我同老公瘋狂地叫了鮮芒果布甸、綠茶及香芋雪米磁、芝麻/朱古力/雲呢拿雪糕、以及炸朱古力香蕉。我覺得個布甸好有口感,好味!
由於客似雲來關係,所以人來人往,如果枱與枱之間的位置可以濶D就好好多。另外,服務員態度有善,故我同老公下次會再去食過。
參考資料:

• 一口芝士豆腐
  • 鮮芒果布甸
  • 人氣黃金焗蠔
2015-02-02 3821 瀏覽
1月16日晚上我同好友苹姐在旺角番本日本料理吃放题商谈太后(母亲)的治疗问题,真的很好吃,而且清酒及梅酒是任饮的,我点了梅酒很好饮,刺身新鲜,其他食品都好好味,不能盡数……,我诚意推荐大家去试试!在此非常感谢荣少与敏姐夫夫的专业推荐!
2015-01-16
5 分鐘 (堂食)
刺身
  • 黃金焗蠔
  • 忌廉煮藍青口
  • 梅酒
2015-01-29 3991 瀏覽
星期一同男友係旺角附近行街街,行到肚仔餓,去到西洋菜南街既番本放題食番餐好既先!食放題,梗係叫左刺身先! 都算有幾多選擇,例如三文魚吞拿魚赤貝冰山貝希靈魚甜蝦等等。叫左兩份黄金焗蠔,原來有成八隻! 面頭係芝士sause ,又幾入味bo !超鍾意食呢個海蝦串!!! D蝦好大隻,入面仲會有d蝦膏,面頭有少少海鹽,好香好脆好好食!!牛油蒜香炒帶子,原來都幾大份bo!!帶子炒到好入味,少少鹹鹹地,好香!!!每次食放題一定會食牛油粟米!!牛油味好香,粟米好食!!甜品竟然有綠茶味既雪米糍!!!!超興奮!!!食左咁多放題都係第一次見!!
星期一同男友係旺角附近行街街,行到肚仔餓,
去到西洋菜南街既番本放題食番餐好既先!
放題,梗係叫左刺身先! 都算有幾多選擇,
例如三文魚吞拿魚赤貝冰山貝希靈魚甜蝦等等。
叫左兩份黄金焗蠔,原來有成八隻!
面頭係芝士sause ,又幾入味bo !
超鍾意食呢個海蝦串!!! D蝦好大隻,入面仲會有d蝦膏,
面頭有少少海鹽,好香好脆好好食!!
牛油蒜香炒帶子,原來都幾大份bo!!
帶子炒到好入味,少少鹹鹹地,好香!!!

每次食放題一定會食牛油粟米!!
牛油味好香,粟米好食!!

甜品竟然有綠茶味既雪米糍!!!!超興奮!!!
食左咁多放題都係第一次見!!
2015-01-26
2015-01-27 3919 瀏覽
很久沒有到旺角的地方食日式放題都要數以年計了。當時的日式放題,不是食物質素差,就是永世不上菜時間夠了,肚子還未飽~不過和朋友相聚,選址了這間番本。日式放題打破了我對旺角日式放題偏見了~這個位於旺角和太子交界的日式放題位置在3樓,沒有升降機,要一層層的搭扶手電梯上到3樓~ 不過整個3樓全層都係,地方好大呀雖然地方大,但也坐滿人,相信這裏的質素有一定保證呀~不知道"番本" 有沒有分店,但連紙巾和濕紙巾,ORDER 紙都印上私家LOGO, 很有心當中的點菜紙由A到G 不止,還有火煱和飲品,選擇超多的。食日本料理,我都幾愛食前菜這裏的黑松露沙律和漬蘿蔔都超好味的反而螺頭和中華沙律似來貨,質素較低\之後,當然就到主角刺身和壽司出場啦~呢個真係好SURPRISE 呀刺身係成盆上的,全部厚切,還很新鮮呢~ 完全無雪味亦都無成舊冰咁既刺身。不過三文魚,吞拿魚都有少少根。反而我推介貝殼類的各種海鮮,全部都好鮮味又爽口最重要係,呢度既份量只係FOR 我地三個女仔咋一D都唔會因人數而減少,我地寫幾多件,就幾多件~仲無漏單添~最鐘意係壽司既飯全部都係MINI SIZE,唔怕食飯食飽左,又唔怕人浪費食物~除左主

很久沒有到旺角的地方食日式放題

都要數以年計了。

當時的日式放題,不是食物質素差,就是永世不上菜

時間夠了,肚子還未飽~

不過和朋友相聚,選址了這間

番本。日式放題

打破了我對旺角日式放題偏見了~
這個位於旺角和太子交界的日式放題

位置在3樓,沒有升降機,要一層層的搭扶手電梯上到3樓~

不過整個3樓全層都係,地方好大呀

雖然地方大,但也坐滿人,相信這裏的質素有一定保證呀~

當中的點菜紙由A到G 不止,還有火煱和飲品,選擇超多的。

食日本料理,我都幾愛食前菜

這裏的黑松露沙律和漬蘿蔔都超好味的

反而螺頭和中華沙律似來貨,質素較低
\

之後,當然就到主角刺身壽司出場啦~

呢個真係好SURPRISE 呀
刺身係成盆上的,全部厚切,還很新鮮呢~ 完全無雪味

亦都無成舊冰咁既刺身

不過三文魚,吞拿魚都有少少根。

反而我推介貝殼類的各種海鮮,全部都好鮮味又爽口
最重要係,呢度既份量只係FOR 我地三個女仔咋

除左主角既刺身壽司,尼度既熱食都幾好~

呢碟芽菜同羊扒,真係再次ORDER 架

反而牛柳粒係濕煮,同我諗既干炒唔同,我麻麻LIKE
魚蛋,雞軟骨,芝士年糕呢D 就比較普通,真係純為試下~

天婦羅感覺爭少少,粉比較厚

不過尼2舊天婦羅蕃薯仔,用MINI 蕃薯,超得意

雖然我唔LIKE 食蕃薯無食到,不過見到都覺得好可愛呀~
飲品方面都有唔少選擇,而且選擇都幾新鮮

唔再是可愛,橙汁,而是菊花茶,荔枝水

仲有清酒 (冷/熱) 同梅酒添~

呢杯梅酒真係唔錯,甜甜地易入口~
飯後甜品就是各種口味雀巢雪糕

呢隻雀巢雪糕既芝麻味真係唔錯架。

番本定價都要188加一,可以加50蚊升級食D貴野~

不過家下出街閒閒地食餐飯都過啦

而且最鐘意係雖然佢人多,但漏單既情況都好少

而且份量好足,刺身件件厚切,

熱食都好大份,包保食飽。

想在旺角食放題唔使食到一肚氣,可以黎試下呢間

題外話/補充資料: 幾爆場,預先訂座唔使等~
2014-12-22
  • 羊扒,貝殼類刺身
2015-01-26 3793 瀏覽
老公請我來這裡吃生日飯首次試這家放題整體食物質素不錯另可額外加錢升級本身已有的白肉拖羅,,之前在別的放題都沒吃過原來這個很好吃呢~~~~基本上刺身的味道都很鮮甜我們也加錢升級了原來不吃蝦刺身的老公,,也抵擋不住特大赤蝦刺身的誘惑!!!大讚好吃~~!!最喜愛的油甘魚刺身和帶子刺身也是升級後才有呢!壽司不過不失,,飯不會太鬆散,,但也沒什醋香味~~熟食吃得不多忌廉煮藍青口有點膩!!天婦羅的炸粉不會太厚,,good!!!每人飲了碗人蔘雞湯,,也有淡淡的蔘味的~~本來想點蟹粥,,但太飽了..所以沒點呢>.<"也點了兩瓶梅酒一瓶清酒梅酒的梅味很香,,甜度剛剛好清酒也不錯但較喜歡喝梅酒呢~~~
老公請我來這裡吃生日飯
首次試這家放題
整體食物質素不錯
另可額外加錢升級

本身已有的白肉拖羅,,之前在別的放題都沒吃過
原來這個很好吃呢~~~~
基本上刺身的味道都很鮮甜

我們也加錢升級了
原來不吃蝦刺身的老公,,也抵擋不住特大赤蝦刺身的誘惑!!!
大讚好吃~~!!
最喜愛的油甘魚刺身和帶子刺身也是升級後才有呢!
壽司不過不失,,飯不會太鬆散,,但也沒什醋香味~~
熟食吃得不多
忌廉煮藍青口有點膩!!
天婦羅的炸粉不會太厚,,good!!!
每人飲了碗人蔘雞湯,,也有淡淡的蔘味的~~
本來想點蟹粥,,但太飽了..所以沒點呢>.<"

也點了兩瓶梅酒一瓶清酒
梅酒的梅味很香,,甜度剛剛好
清酒也不錯
但較喜歡喝梅酒呢~~~
梅酒
2014-11-27
梅酒
2015-01-22 3760 瀏覽
早前和男友心血來潮突然想吃日式放題於是就上網查看和資訊朋友,看看去那一間比較好最後決定了來旺角的番本日式放題去的那天是星期日,臨時訂位的(還好訂到)7點準時去到,當天收費HK$208 再加一還可以加HK$50升級放題,但我們只有兩人,心想試不了那麼多食品就沒升級了飲品方面想不到會有清酒和梅酒我不喝酒,但男友就兩款都有試他說梅酒太甜了,應該比較適合女生飲用(意思就是說他不愛喝了XDD)刺生種類算多,除了希靈魚外,其他都很鮮甜其中白玉拖羅則較為特別,其他地方的放題很少吃到而是次吃的壽司分量比平時吃的多但還好這裡的壽司的Size都比一般的小,屬迷你形當中的辣味吞拿魚軍艦男友十分推薦牛油炒粟米 - 牛油味不算香濃牛油香蒜炒帶子 - 牛油和蒜味不會蓋過帶子的鮮甜味XO醬炒魷魚鬚 - XO醬味不突出,而且個人覺得有點油膩黃金焗蠔 - 濃濃的沙律醬配配上蠔 ,個人很喜歡(愛吃沙律醬)燒菠蘿 - 燒菠蘿是去到那都是必點的,這不過不失盬燒豬大腸 - 大腸肥美,如果再燒香口一些更好盬燒牛舌 - 整餐最失敗的一道食物,燒得太久,完成硬我我咬不開盬燒雞中翼 - 外表香口,但內裹則沒什麼味道黑松露溫泉蛋 - 這
早前和男友心血來潮突然想吃日式放題
於是就上網查看和資訊朋友,看看去那一間比較好
最後決定了來旺角的番本日式放題

去的那天是星期日,臨時訂位的(還好訂到)
7點準時去到,當天收費HK$208 再加一
飲品方面想不到會有清酒和梅酒
我不喝酒,但男友就兩款都有試
刺生種類算多,除了希靈魚外,其他都很鮮甜
其中白玉拖羅則較為特別,其他地方的放題很少吃到

而是次吃的壽司分量比平時吃的多
但還好這裡的壽司的Size都比一般的小,屬迷你形
當中的辣味吞拿魚軍艦男友十分推薦
牛油炒粟米 - 牛油味不算香濃
牛油香蒜炒帶子 - 牛油和蒜味不會蓋過帶子的鮮甜味
XO醬炒魷魚鬚 - XO醬味不突出,而且個人覺得有點油膩
燒菠蘿 - 燒菠蘿是去到那都是必點的,這不過不失
盬燒豬大腸 - 大腸肥美,如果再燒香口一些更好
盬燒雞中翼 - 外表香口,但內裹則沒什麼味道
黑松露溫泉蛋 - 這個男友吃的,他說味道很好,不過是冷的
清酒煮蜆 - 味道不差而且沒有沙,但兩人來說份量有點多,而且底部大部分都還沒開口,吃得比較麻煩
炸雞軟骨 - 很香口
紫心香芋丸 - 超級推介,甜甜又香脆很好吃
一口芝士豆腐 - 芝士不多,有一點點失望
香炸棒棒餃子 - 炸的餃子很香口,但個人還是比較貼吃煎的棒棒餃
題外話/補充資料: 還有很多食物沒品嚐到,下次一定要和一大班朋友來 這樣我就可以升級放題又可以嚐更多美食了>.<
2015-01-04
  • 紫心香芋丸
  • 辣味吞拿魚軍艦
2015-01-21 2831 瀏覽
今晚來到番本、一定要食到夠本兼番本。點菜紙成本電話薄咁厚, 點到手軟. 選擇多另我有選擇困難症更苦腦, 好彩有友人幫手.前菜選擇了意式黑松露帶子沙律, 潮流興食黑松露, 但我個人認為搶走了帶子的鮮甜味, 不太配合. 料理類選擇了鐵板炒銀芽, 牛油炒粟米和和風牛肉粒三款, 炒銀芽和炒粟米都好味, 但是牛肉粒炒得太老了, 肉質靱. 燒物類選擇了炭燒冬菇串, 冬菇本身香甜, 如加少許鹽來燒更好味. 手卷類選擇了軟殼蟹, 漿粉太厚, 擺放時間又太耐, 不香脆己腍了. 炸物類選擇了炸雞軟骨粒, 一口芝士豆腐和香炸棒棒餃子; 先講雞軟骨, 軟骨部份黏了點肥膏, 再加上油太多, 太油膩, 咬落滿口油, 放棄了. 芝士豆腐, 實際不是豆腐是爽口魚疍, 面層的芝士味夠搶. 餃子都炸得太油, 免强可以接受. 升級體驗選了赤蝦, 帶子, 油甘魚和北寄貝, 全部色澤鮮艶, 口感肥美, 鮮甜無比, 不錯不錯, 重點多次. 甜品選了鮮芒果布甸, 芒果酸甜唯獨布甸就不夠成意, 底部還有好多粉粒.
今晚來到番本、一定要食到夠本兼番本。
意式黑松露帶子沙律
燒物
炸雞軟骨粒, 一口芝士豆腐和香炸棒棒餃子
天婦羅
鮮芒果布甸
燒和風牛肉粒
2015-01-20
10 分鐘 (堂食)
3K
2015-01-21 3217 瀏覽
經友人的介紹, 這店種類多, 即管又試試!6點半己有八成滿座, 人流多即食物銷量多又快, 品質一定有保証.前菜:自家製日本大根漬物 - 蘿蔔好爽口, 酸酸地好開胃胡麻豆腐沙律 - 胡麻醬濃稠配白滑的豆腐, 非常配合升級版體驗:皇牌特大日本赤蝦刺身 - 赤蝦並不預期般大隻, 但晶瑩通透的外表吸引, 食落蝦味特濃, 鮮甜北海道帶子刺身 - 體積細小, 勝在夠鮮甜油甘魚刺身 - 油份不夠, 失色了北寄貝刺身 - 鮮甜是有的, 不過不失忌廉煮藍青口 - 青口煮得是過火, 有點老; 忌廉汁就好香好濃, 如果有麵包伴食就更好剌身:三文魚刺身 - 好肥美, 好新鮮, 色澤平均, 不錯卷物:香芒黃金大蝦卷 - 面上那片芒果酸酸, 又加入了沙律醬, 好味; 飯應該不是日本米, 沒有日本米那種稔感覺料理:鐵板炒銀芽 - 其他店多數炒雜菜, 炒銀芽比較罕有; 好爽口, 可減輕其他餸菜膩感牛油炒雜菌 - 牛油味重, 不錯牛油炒粟米 - 粟米粒粒飽滿, 沾滿了牛油香味日式清洒煮蜆 - 相信用的是燒酒而不是清酒, 味道完全不同, 沒有清酒那種香醇味燒物:鹽燒牛舌 - 牛舌比較硬身, 醃製味道不錯鹽燒三文魚頭 -
經友人的介紹, 這店種類多, 即管又試試!
前菜:
自家製日本大根漬物 - 蘿蔔好爽口, 酸酸地好開胃
胡麻豆腐沙律 - 胡麻醬濃稠配白滑的豆腐, 非常配合
升級版體驗:
北海道帶子刺身 - 體積細小, 勝在夠鮮甜
油甘魚刺身 - 油份不夠, 失色了
北寄貝刺身 - 鮮甜是有的, 不過不失
剌身:
三文魚刺身 - 好肥美, 好新鮮, 色澤平均, 不錯
卷物:
料理:
牛油炒雜菌 - 牛油味重, 不錯
牛油炒粟米 - 粟米粒粒飽滿, 沾滿了牛油香味
燒物:
鹽燒牛舌 - 牛舌比較硬身, 醃製味道不錯
鹽燒三文魚頭 - 魚頭的油份迫出了, 好香, 再加上嫩滑的肉, 好味
黄金焗蠔 - 芝士味濃但不失嚎的鮮味
天婦羅:
虎蝦, 南瓜, 蕃薯, 三款的粉漿比較厚, 油太多, 張隔油紙仍然滴油, 太油膩

整體食物水準不錯, 可再回來!
2015-01-20
其實改呢個名條友真係好叻, 我估好多人都因為個名而去食既,HAHAHAHAHAWK DAY 既旺角, 成條街都係人同喼, 想搵個位靜靜地食下野真係好難, 呢度係個好選擇一來二話不說先點魚生同壽司:那個UPGRADE了的蝦Rei覺得不可錯過, 真是很甜,頭中還有少少羔 最後又番點了竟然有花, 真係好鬼有心)手卷中規中矩:放題都有黑松露食, 各位觀眾帶子黑松露沙律:這個煮蜆味道竟然有點似”撈撈撈”……也有燒物:熟的魷魚和帶子也很不錯:蟹粥很香, 也很棉:還有蠔(不過太芝士了, 我沒吃)我們還點了人蔘雞湯和面豉湯, 友人很欣賞人蔘雞湯, 再點多一次呢炸物Rei提議不要點太多, 否則試不到其他好味的東西:梅酒, 也是必點的, 不覺不覺就飲晒一杯甜品是雀巢雪糕(但相片我影糢了,就不show出來)才200多元又可吃這麼多款式, 還要在旺角, 真是很不錯p.s: 工作人員服務很好, 又快, 我們一坐下才剛發現桌子搖來搖去, 還未開聲,哥哥仔已好醒拎紙來墊一墊, 要比個讚!就此, 多謝收看(鞠躬)

一來二話不說先點魚生同壽司:
那個UPGRADE了的蝦Rei覺得不可錯過, 真是很甜,頭中還有少少羔 最後又番點了:
(竟然有花, 真係好鬼有心)
手卷中規中矩:
放題都有黑松露食, 各位觀眾帶子黑松露沙律:
這個煮蜆味道竟然有點似”撈撈撈”……
也有燒物:
熟的魷魚和帶子也很不錯:
蟹粥很香, 也很棉:
還有蠔(不過太芝士了, 我沒吃)

炸物Rei提議不要點太多, 否則試不到其他好味的東西:
梅酒, 也是必點的, 不覺不覺就飲晒一杯
甜品是雀巢雪糕(但相片我影糢了,就不show出來)
才200多元又可吃這麼多款式, 還要在旺角, 真是很不錯
就此, 多謝收看(鞠躬)
2015-01-06
  • 梅酒
同女生吃飯會有個大問題,驚肥驚油驚唔好食,最大問題個個都鐘意食日本野亦明知散叫又會很貴很貴。最後又可能去叫吃一些上海菜,Cafe ,拉麵的食品等等不過近日我一位潮媽話要帶小妹去吃放題我心想又吃放題,又係又貴又未必好食又唔係好坐個d?佢話今次吃過會令我番本的放題原來她約我是在舊PCCW 的店附近的商場,是在3/F 的番本星級日本料理由於時間尚早,我早點了上去拿位看過了價錢,如果是遲半小時吃八點的話會是$188/位 ,再加一在等候的時間要看了另外一個的加價食品就是另加上 $50 就可以吃上一些升級食品好似有大赤蝦刺身,帶子刺身,油甘魚刺身,北寄貝刺身羊架,蟹粥以藍青口等等熟食講左咁多好似廣告成份既東西,來等我介紹一下首先有前菜,螺肉,蘿蔔片,日本凍豆腐,黑松露沙津最令我們驚喜的就是那個甜甜的蘿蔔片,爽爽的又是很甜的其他的不是難吃,只是跟平常吃的差不多是那個黑松露沙津就是第一次看到的對於刺身方面,也是大家最著重的嗎?是否是很多冰在雪住的呢?是否是細舊得很,好似(食送)頭(食送)尾的樣子呢?又或者完全梅得要命呢?而今次我地好貪心地每款點一些,我們就少少來吃一點點那些刺身,沒有太雪的味道,沒有

同女生吃飯會有個大問題,驚肥驚油驚唔好食,

最大問題個個都鐘意食日本野

亦明知散叫又會很貴很貴。

最後又可能去叫吃一些上海菜,Cafe ,拉麵的食品等等

不過近日我一位潮媽話要帶小妹去吃放題

我心想又吃放題,又係又貴又未必好食又唔係好坐個d?

佢話今次吃過會令我番本的放題

原來她約我是在舊PCCW 的店附近的商場,

是在3/F 的番本星級日本料理
由於時間尚早,我早點了上去拿位

看過了價錢,如果是遲半小時吃八點的話

會是$188/位 ,再加一
在等候的時間要看了另外一個的加價食品

就是另加上 $50 就可以吃上一些升級食品

好似有大赤蝦刺身,帶子刺身,油甘魚刺身,北寄貝刺身

羊架,蟹粥以藍青口等等熟食
講左咁多好似廣告成份既東西,來等我介紹一下

首先有前菜,螺肉,蘿蔔片,日本凍豆腐,黑松露沙津

最令我們驚喜的就是那個甜甜的蘿蔔片,爽爽的又是很甜的

其他的不是難吃,只是跟平常吃的差不多

是那個黑松露沙津就是第一次看到的
對於刺身方面,也是大家最著重的嗎?

是否是很多冰在雪住的呢?

是否是細舊得很,好似(食送)頭(食送)尾的樣子呢?

又或者完全梅得要命呢?

而今次我地好貪心地每款點一些,我們就少少來吃一點點

那些刺身,沒有太雪的味道,沒有很細舊,也沒有很梅的感覺

就是刺身方面對我們而言有一些根,不是一吃就可以完全吞下肚的感覺

生蝦我沒有吃,所以不作評價

而對我而言最好吃八爪魚及橙黃色的那一款啦XD
而朋友就說請我加碼去升級吃它的東西

當然就是不少得吃刺身吧,看看是否有分別的呢

也許真的是升級的,它的帶子是比較有一點軟身的

亦是啖啖肉,其他的刺身也是不錯,尚好的
吃過了刺身,當然要吃一下壽司

我們呢d 平時一定唔會係放題壽司,但係見到佢d 名

又好似好特別,就每一樣一小件,兩個人分別地吃都不會太飽的

但係對我而言不特別的味道,可以算是樣子不錯吧
吃過那麼多的生吃,是時候吃一點熟食食物,

今次我不把我們吃過的也給大家看看了,就是先看一下我覺得蠻不錯的

首先就係這個是好似是煮物中既牛柳粒

由於我個人覺得它的肉粒內的汁煮得不錯,所以我去喜歡這款
另外就是炸物,其實我地都唔敢叫太多,始終炸野食得多就好"流"

分別叫了炸雞軟骨,芝士年糕,同埋一個好似是紫薯波波

最令我驚喜就是紫薯波波.也許我本身就是喜歡吃紫薯的東西

所以就特別覺得不錯加上它不太甜就更加吸引啦
另外仍有這個燒物吧,這個是燒蠔

是看見人地吃得蠻爽的,鄰邊的是吃了差不多一打耶

所以就每人叫了一客來試試看,的確蠔燒得不錯加上了芝士的味道,

難怪人家可以吃那麼多呢
另外也有點了些燒帶子,細細粒味道尚好吧~

不算太過特別的,但係不難吃的!
最後就是天婦羅啦,其實我本身不太喜歡吃這個的

因為很多放題也是弄得整個皮也是非常之厚的,加上就是食材不新鮮

為免中伏,所以我們也沒有特別叫太多,

就是一件一件點就好了,不過最令我想不到的

就是那個藩薯由黃色大大塊的,變了在放題必有的小紫薯xdd

要是朋友們想在番本吃這個就必要定要叫天婦羅的藩薯啦
吃到差不多尾尾的時候,我們才想起-口-

我們是比了錢加升級的,最後叫了羊架吃

的確它家的羊架真的算不錯,沒有那個so 味

沒有咬不開的感覺,我們也可以每人吃到三件的

可是嗎那個什麼青口,蟹粥就完全沒有胃口再點了
其實在吃這個放題夜之前我都有看過食評的,

在今次我吃完過後,它不算太差

價錢也尚算中等吧,不過是否真的需要升級呢?

小妹個人認為我不特別會,除非你會瘋狂地吃升級的刺身/食第

當然加了錢,它的食物質素是有一點提高,不過值得留意

起碼蟹粥吃一碗也像你平時在放題吃拉麵一樣,除非你當天實在太餓

也認為這家的蟹粥值得的,我會建議你加錢的

當然它也有好的地方,首先說地點位置比較便利

對面就是地鐵站,食飽可以直接去搭車

不需要哂時間去等Lift ,雖然它位於三樓,但係它可以直接搭電梯直上

位置方面,它雖然店面不大,亦不會因提高生意額然而

去令你人貼人的坐法,我想最令我吃得開心就是它家的位置吧

另外飲品,今次我沒有特別說明不是它沒有特別

我想它這個價有這個飲品也真的算是不錯的

因為在它店,是可任飲梅酒及清酒的

不過對於清酒就不是太喜歡了,有一點苦的味道

反觀梅酒就可以的

簡單而言,要是不想太過等位的,這間也可以一試的放題

勝在位置比較方便嗎^^

2015-01-05
10 分鐘 (堂食)
  • 燒羊架
  • 燒蠔
  • 紫薯波波
  • 天婦羅
N個世紀冇去過旺角,陪友人睇玩具,順便試下新野。認真係俾個名吸引左先食的,今次要食"番"夠"本"XDDD加左$50升級體驗,其實我地都係想食刺身蝦者。不得不抱怨一下,張枱細到我地要拎住D野食直接食@口@不過好在待應收野好快手,一見到就即收,算你啦!黎個湯同前菜先,麵豉湯同人參雞湯,呢個配搭又幾新鮮,係咪因為吹緊韓風?!我試人參雞湯,濃味得黎又唔會太苦,岩岩入到口既熱度唔洗等。螺肉NICE唔會腥,唔會結哂冰。沙律是友人的,我偷左舊帶子,一般般啦,唔算太新鮮,但唔難食。梗要睇睇升級同唔升級既刺身有咩分別,叫左兩份黎試試,SIZE證明左一切XDDD星級隻蝦大成倍,又CREAMY,仲有蝦膏((雖然我係唔食蝦膏既但唔升級既都好味,係冇咁大隻者。升級個帶子都好大隻,不過就唔算太有帶子既鮮味。其他魚生都一般般,無咩特別,都係個句唔算太新鮮,但唔難食。壽司很一般,唯一覺得不錯的是甜蝦海膽壽司,特別得黎又幾夾到既組合。蝦係細隻左少少,但海膽冇腥味,仲幾新鮮添,我覺得已經好夠羸了。蟹柳都算幾鬆軟,唔係壓到死實實個種。有幾條草的叫大葉媽媽魚壽司,哇~聽都未聽過XDD貪得意叫黎試下,好腥啊~>.
N個世紀冇去過旺角,陪友人睇玩具,順便試下新野。
認真係俾個名吸引左先食的,今次要食"番"夠"本"XDDD
加左$50升級體驗,其實我地都係想食刺身蝦者。
不得不抱怨一下,張枱細到我地要拎住D野食直接食@口@

不過好在待應收野好快手,一見到就即收,算你啦!

我試人參雞湯,濃味得黎又唔會太苦,岩岩入到口既熱度唔洗等。

螺肉NICE唔會腥,唔會結哂冰。

但唔升級既都好味,係冇咁大隻者。

升級個帶子都好大隻,不過就唔算太有帶子既鮮味。

其他魚生都一般般,無咩特別,都係個句唔算太新鮮,但唔難食。

蟹柳都算幾鬆軟,唔係壓到死實實個種。

有幾條草的叫大葉媽媽魚壽司,哇~聽都未聽過XDD

貪得意叫黎試下,好腥啊~>.<~

但友人話夾埋面頭D草食又OK喎,可能我冇夾埋草食吧?!

手卷幾好,軟殼蟹依然香脆,不會很粉感,紙菜也乾爽,不錯!
再黎試下熟食,珍珠蜆得個咸字,真係唔知點形容,係醬油味多於一切。

帶子同游魚鬚,唔係唔好食,只係冇咩特別。

青口都是升級的,大大隻,肥美肉厚,但又係輸在個汁,唔覺有味得黎仲一PAT PAT...
川湯雞麻辣粉,少少辣,但D薯粉中和返,一啖湯一啖薯粉,正!!!

蟹粥都好足料,粥煲到好綿,帶蟹既咸香味,又一讚!
燒物冇咩死既,夠熱,味道NICE!

一有汁醬野既燒蠔又NG啦,個芝士同香草都無味道可言,似食左隻整熟左既蠔囉。
日本冰梅酒,必點,好香梅味又唔太苦,唔覺唔覺會飲多左XDDD

雪糕雀巢都叫唔錯啦。

整體無咩特色可言,人參雞湯同蟹粥叫做有少少驚喜,其他食物只屬中等。

飲品日本冰梅酒真係有驚喜,而且待應搭救,個個都又NICE又醒目,成餐飯都食得幾開心。

2015-01-06
旺角是放題集中地,這次來到了一間開業都有一段時間的番本,到底是否能如其名真的可以「番本」?放題永遠按時段收費--大人價錢由最便宜$168至$198,小童則全時段$118。午市有放題有定食套餐,套餐由$38起,放題則$168。如圖所見其款式真的是很多很多!豐盛刺身拼盤是必須的,由三文魚、白肉拖羅、鯛魚、希靈魚、大八爪魚、榮螺片、赤貝、甜蝦、冰山貝等等組成,刺身厚切而數量依足紙上所寫一只沒少,只可惜大多帶筋。前菜四碟,分別是上方意式黑松露帶子沙律、左方醋潰蘿蔔、下方中華沙律及辣味螺肉、右方胡麻豆腐沙律。整體全部都很普通正常,唯獨螺肉味道有點太鹹。羊架肥脂位佔一大半,一旁有薄荷醬及芥末醬,我不好薄荷的,試了試芥末,味道有點假而不討好,建議店方可作出改善。牛柳粒味道還好肉質不算好柴好韌,不錯。相信很少人會點這個炒銀芽,不過其爽口而味道清淡卻很得我歡心。大葉媽媽魚壽司,沒聽過感覺很新奇的要上一客,味道卻是意料外的酸,如醋般嗆又如檸檬般強酸,是很有趣但只可說不太對我口味。
如圖所見其款式真的是很多很多!
牛柳粒味道還好肉質不算好柴好韌,不錯。
今日咁啱做野經過呢頭,到係食飯時間又有几分肚餓,就望下邊到有野食~咁啱見到阿姐派轉單,所以就上黎一試 午飯時間過得7788, 1點十入坐~舖頭已經冇咩人,諗住自己搵個好位坐後來一位好NICE服務員就指示一個指定位置, 相信係方便佢地管理~OKOK...了解左餐單~原來中午都有放題~款式都算多元化,心諗可能遲D有機會約朋友一試今日一條友所以快快手點左個定食 (燒三文魚扒拼玉子定食)點完菜就做下少少文件野~一邊等~諗住定食會好快有得食~ 等了又等~等左十分鐘都未有野上枱,叫服務員跟跟,成個場眼見只有三份服務員工作,一個比較後生的過黎話幫我跟,講完行左去又等左十分鐘,見勢色唔對又問多次,回覆依然係應左你就走左去等到兩點4,仲未見...真係餓到有少少發火~再問一下另一位睇落似高級少的服務員就話: 就得就得~真係唔知呢個係乜野答案,講完隨即放下一碗唔熱的餐湯就走左去!!我自己習慣湯飯一齊食,所以只好等多陣~到兩點半~我的定食仲未上枱,又問那個高級少少的服務員,佢居然唔知有心定無意地唔望過黎,應都唔應..唉.真係好灰...再等多陣~終於有野食了~一睇到個餐~真係灰到盡~~燒三文魚扒拼玉子定食 ($
咁啱見到阿姐派轉單,所以就上黎一試

今日一條友所以快快手點左個定食 (燒三文魚扒拼玉子定食)
點完菜就做下少少文件野~一邊等~諗住定食會好快有得食~

等了又等~等左十分鐘都未有野上枱,叫服務員跟跟,
又等左十分鐘,見勢色唔對又問多次,回覆依然係應左你就走左去
等到兩點4,仲未見...真係餓到有少少發火~
再問一下另一位睇落似高級少的服務員就話: 就得就得~
我自己習慣湯飯一齊食,所以只好等多陣~
再等多陣~終於有野食了~一睇到個餐~真係灰到盡~~
燒三文魚扒拼玉子定食 ($78) <-話晒都係餐牌上的中價貨
所謂三文魚扒細件到比街市買得仲要細,而且一睇就知唔係燒而係煎啦~仲煎得甩甩漏漏~皮都甩埋~ 魚身乾到一D魚汁都冇~仲差過自己整~
玉子 - 唔係自家製厚切都算了~唔會有任何特別盼望,放題玉子6薄片~仲要燶到冇朋友,食又難過唔食又浪費,心中真係唔明白點解咁的出品都可以比客人食,服務員居然可以看似正常,真係唔明白該店對自己的出品有冇品質要求!!
白米飯超級大碗~ 最可悲的係居然係凍冰冰~我的天呀~~
為免節外生枝又要再無止境地等~最後決定當給自己一個極大的教訓~食左就走!!

題外話/補充資料: 食到一半未到~高級的服務員突然放下埋單牌又走左去~~我望左一望冇理~繼續食~ 好快轉個頭行返黎揭一揭,見我未放錢就行左去~我冇理繼續食~ 都未食完碗超級大碗飯,服務員又走過黎,見我未放錢居然開口叫我埋單先~ 呢一刻真係想掟筷子,但我的人性克服了我的任性~見佢咁等錢洗又好意思開口. 決定完佢一個心願~為免節外生枝~最後決定再次當給自己一個極大的教訓~食左就走!! :upset: :upset: :upset: 呢間餐廳~只要我一日有記憶,都一定唔會再黎~!!!!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
2015-01-07