2019-07-09 480 瀏覽
又到暑假,梗係去旅行嘅季節啦。所以今日同朋友去左中上環一帶唱錢,順便係附揾間餐廳醫下肚仔!聽講呢間餐廳嘅清湯腩好出名,所以就黎試下。我同朋友下午1點左右去到餐廳,可能係附近啲寫字樓嘅放lunch時間,所以餐廳出面都有唔少上班族排長龍。不過餐廳安排座位嘅方法好好,我同朋友等左10分鐘左右就入得。朋友叫左碗清湯腩牛肚麵,一上枱已經聞到好香牛腩味。牛肚入味又唔韌,清湯腩唔會太老,湯底配上腩汁,食落好好味。唯一有一樣美中不足嘅係我地都覺得麵量比較少,肚餓嘅朋友建議可以叫河粉。我就叫左碗清湯腩牛筋河,一上枱望落湯底會比朋友果碗淺色,以為會無咁入味,點知飲左一啖發現湯底依舊濃郁。午筋咬落有少少痴牙嘅感覺,係啖啖嘅骨膠原!😍牛腩唔洗講啦,入味唔老。 加少少辣椒油,簡直係絕配!店鋪重少唔同小食,聽講煎魚餅都好唔錯,有興趣可以去試下!

店鋪重少唔同小食,聽講煎魚餅都好唔錯,有興趣可以去試下!
2019-06-25 269 瀏覽
小弟終於由美食沙漠既金鐘黎到上環工作啦,一落到大街有幾感動大家知唔知?真係求其入一間食都得呀!我有得簡!成街都係餐廳呀 (好似太興奮太誇張😂,不過事實如此呀)係我左簡右簡三心兩意既情況下,終於入咗呢間生記清湯牛腩麵 成條街有好多生記,究竟係咪同一個老細呢?如果有人知道可否話我知?肥腩麵 $42原本嗌爽腩既,點知今日無 轉嗌咗肥腩麵勁多葱!小弟最愛 湯底唔算好清 咸咸地ok既肥腩就正啦 啖啖肉加埋肥膏!價錢方面就$42 咁夠唔夠食就見人見志啦

肥腩麵 $42
原本嗌爽腩既,點知今日無 轉嗌咗肥腩麵
勁多葱!小弟最愛 湯底唔算好清 咸咸地ok既
肥腩就正啦 啖啖肉加埋肥膏!
價錢方面就$42 咁夠唔夠食就見人見志啦
2019-06-25
  • 清湯牛腩麵
2019-06-23 171 瀏覽
每次經過生記清湯牛腩都大排長龍,成日都想試一下 今日適逢lunchtime過後先去 所以就比較人少啲 唔需要等位 咁我梗係即刻入去嗌翻碗牛腩河啦!睇圖都知道份量就一定唔夠我食嫁啦,我唸一位女仕食都只係剛剛好夠姐味道方面呢 清湯就真係清湯 無乜味!而咁樣牛腩就變得好出個味 形成強烈對比 牛腩有啲根位 但唔會話好un 都咬得開既 牛腩唔算係好好食 中中即水準啦,聽到旁邊有人嗌爽腩先知道有得嗌爽腩相信會好食一點河粉正正常常啦!總結,綜合以上價錢味道環境 如果唔洗排隊既可以試下既

爽腩相信會好食一點
河粉正正常常啦!

總結,綜合以上價錢味道環境 如果唔洗排隊既可以試下既
2019-06-02 219 瀏覽
🔹店内空间不大,午餐需要排队。🔸牛三宝:份量蛮足的,把米线换成了宽面,但是容易夹断。卤味都很入味,好评,汤清淡有味。🔹人均50,环境7/10,口味7/10,服务7/10。

🔹店内空间不大,午餐需要排队。
🔹人均50,环境7/10,口味7/10,服务7/10。
2019-01-26 518 瀏覽
I had noticed there were constant queues outside this shop, and so decided to see what the hype is all about. And by default, ordered a classic beef and tendon rice noodle. Unfortunately, it was not even up to par, even after accounting for an above average expectation. The cut of the beef was fatty with few meat and was not soft to bite (it was relatively chewy). The tendon although was soft, which is great, was not flavorful, maybe due to insufficient time soaking in broth. The chilli paste was sinewy rather than the classic flakey variant (Chiu Chow). All in all, not worth your time. Perhaps people are queuing for the fish belly congee, as everyone on my table ordered that instead of the noodles. If you want to try a good beef rice noodle, pick another shop.
2018-05-30 1457 瀏覽
平日想食清清地, 路過呢間麵店就入去試吓啦。因為上環真係好少老字號麵店,眼見多數都係一啲特色餐廳,所以要試食下。入到去望落都覺得幾乾淨,燈光夠光猛,啲筷子餐具都唔會污糟,店員亦都好有禮貌地問下想食乜嘢。一入到去雖然唔使等位,但係客人數量都好多。眼觀大部份嘅客人都係點左牛腩麵所以最後都係決定食牛腩麵啦。店員好有效率地火速送上食物份量好多,一碗滿滿~麵上既香蔥都好新鮮!麵條又夠彈牙!牛腩夠哂冧同入味!得閒會再黎食
平日想食清清地, 路過呢間麵店就入去試吓啦。
店員好有效率地火速送上食物
份量好多,一碗滿滿~
2018-02-23 1307 瀏覽
成日經過覺得好吸引,見佢又平,快食個飯咁佢用得牛腩做招牌,就梗係要試佢既牛腩啦一上枱,嘩,勁吾吸引,一睇就知吾好食無估錯,又吾夠入味,又鞋,好意思用牛腩做招牌,真係好失望...............同事要左個牛腩牛筋河,湯底又淡,牛筋又硬,仲差過係街邊食~~~~~食完之後好後悔,而家侍應態度又差,以後都吾會再黎~~~~十分差,好少有咁差牛腩,湯底又無味,食魚蛋都吾會再黎呢度食牛腩~~~!!!!!
成日經過覺得好吸引,見佢又平,快食個飯
咁佢用得牛腩做招牌,就梗係要試佢既牛腩啦

一上枱,嘩,勁吾吸引,一睇就知吾好食

食完之後好後悔,而家侍應態度又差,以後都吾會再黎~~~~

2018-02-08 892 瀏覽
看食評不錯,午餐經過也經常排隊,於是決定今日來試。叫定一碗清湯蘿蔔牛腩河粉,牛腩三四件很小,蘿蔔不熱,湯少,河粉全黏到一起,味道很一般。原來店內食客大部分都叫粥吃,很少叫粉面。還是推薦生記的粥品!
清湯蘿蔔牛腩河粉
還是推薦生記的粥品!
  • 魚腩粥
2017-06-19 2318 瀏覽
在上環禧利街,可以站穩住腳的食店不多!當中佼佼者非 <生記> 莫屬!<生記> 有粥店、牛腩麵店及魚湯米線!間中我都會幫襯! 三間店子之中,我最喜歡 <生記清湯牛腩麵> 的牛腩湯味道! 總令人百試不厭!每當平日及週末中午時段,都會大排長龍!外賣等上 5 分鐘!清湯牛腩米粉 $37清湯少油而清甜!令人回味! 牛腩份量已是交足貨,啖啖鮮美又夠入味,肉質鬆化軟腍容易入口!米粉雪白爽滑,吸收湯底精華更惹味開胃!  整體 Keep 住水準!鯪魚球河 $29 走蔥一客有6 粒鯪魚球,夾雜蔥粒的鯪魚球彈牙又鮮美! 河粉份量超多!裝得滿滿的!雪白滑溜,不過部份已斷,變得又短又碎濕濕! 食完一碗已經夠飽!
在上環禧利街,可以站穩住腳的食店不多!
當中佼佼者非 <生記> 莫屬!
<生記> 有粥店、牛腩麵店及魚湯米線!間中我都會幫襯!
 三間店子之中,我最喜歡 <生記清湯牛腩麵> 的牛腩湯味道!
 總令人百試不厭!

每當平日及週末中午時段,都會大排長龍!

外賣等上 5 分鐘!

清湯牛腩米粉 $37
清湯少油而清甜!令人回味!

米粉雪白爽滑,吸收湯底精華更惹味開胃!
 整體 Keep 住水準!

清湯牛腩米粉
鯪魚球河 $29 走蔥
一客有6 粒鯪魚球,夾雜蔥粒的鯪魚球彈牙又鮮美!
 河粉份量超多!
裝得滿滿的!雪白滑溜,不過部份已斷,變得又短又碎濕濕!
 食完一碗已經夠飽!
2017-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
清湯牛腩米粉
2017-03-26 2014 瀏覽
牛記很多人點菜都會點招牌菜或按店鋪名稱決定吃甚麼,我也不例外。不過來到這家牛腩麵店,我就一反傳統,點了這裡的生滾粥,而最愛的就是及第粥。說明是生滾粥,顧名思義是用熱騰騰的粥將材料碌熟,所以粥送到來,是熱到不能即時入口的,大家要小心喔!這裡的粥底很綿,亦很足料,豬肉丸、粉腸、豬潤、豬心,各兩件。雖然有分大、細碗兩個size,但我點了細碗都已夠食,如果大家怕唔夠飽,可以點這裡的鯪魚餅或油菜,都很不錯。每碗粥都會奉上秘製豉油加薑絲,其實本身碗粥已很夠味,所以唔點都ok,不過有些人喜歡將薑絲加入粥拌食,喜歡的人也可一試。

生滾及第粥(細碗)
生滾及第粥(細碗)
2017-01-17 1757 瀏覽
好:腩肉香吃,肥瘦恰到。蘿蔔夠"林"又有口感中性:湯有dd咸, 但感覺都ok不好:腩肉太少,瘦位有d"痴"牙11:30am 食,人流已算多.........閒話少說, 只說真話.................
好:腩肉香吃,肥瘦恰到。蘿蔔夠"林"又有口感

中性:湯有dd咸, 但感覺都ok

不好:腩肉太少,瘦位有d"痴"牙

11:30am 食,人流已算多

清湯蘿蔔牛腩麵
清湯蘿蔔牛腩麵
2016-09-01 2328 瀏覽
今日想午餐食清湯腩,高高地圖找"清湯腩"就搵到哩間上環生記。其實近d有間九記,佢以前係我至愛,但俾左幾次機會後我決定放棄佢,同決定試新野。哩間好多人排隊架,明明隔離有間漢記,但漢記唔洗排,佢就排到轉哂灣。好彩我係單人,排排下有個高級伙計叫我入去,先唔洗排咁耐。橫掂都黎到,唔好再俾d澱粉質浪費我quota,叫個淨腩先。淨腩$46, 腩麵$36, 其實淨腩係食得過,因為唔算差太多,多肉d,橫掂都會夠飽。一碗有十舊八舊,仲想佢可以俾多兩條菜添。牛腩十舊之中,大概有五舊符合我"哀怨纏綿"嘅標準備。即是淋,粘,香。其實,整體黎講佢係唔夠香的,因為雖然牛腩不錯,佢個湯係不合格的,一d都唔香,飲完仲好口渴呢!其實佢一日煮咁多牛,應該可以做到個好湯先係架?原來哩間野有樣得意野,叫豬心椗麵。我以為係d管狀物,原來係粉紅色一片片,下次去試下。後記:牛腩必備嘅辣椒油只係一般,冇紅醋只有喼汁!

後記:牛腩必備嘅辣椒油只係一般,冇紅醋只有喼汁!
淨牛腩
2016-06-30 2253 瀏覽
有一次同朋友行街嘅時候經過呢間餐廳 咁就 喺呢間餐廳門口聞到好香咖哩味 於是就同啲朋友入去坐 餐廳環境就普通只係就聞到好香嘅牛肉味 於是我就點左一個咖哩牛腩飯上菜嘅速度就普通 至於份量各方面就好足夠 咖哩味好濃好香 牛腩方面 肉質好軟熟嫩滑。
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2016-06-08 1680 瀏覽
馳名清湯牛腩撈粗面,牛腩肉質鮮嫩美味,牛腩帶有少少肥膏,咬落去肉身好淋好嫩,一點都不硬,肉味濃,配上清湯,湯底鮮味十足,不會太咸,清清甜甜!加上蠔油撈粗面,粗面條本身彈牙,份量亦很大碟,蠔油鮮甜配以清湯撈勻,很好的配搭!牛肚清湯面上枱時熱騰騰的,牛肚爽口彈牙,口感十足,一碗都有六七執牛肚,面身彈牙配以清湯都十分鮮味,整體兩碗面食都值得讚賞。

• 清湯牛腩麵
2016-02-02 2022 瀏覽
前一會,在上環出席了一個function,在必列啫士街的路上,派對完結,幾個朋友,可能全是以食為先的關係,通通覺得有點肚餓而想吃點東西才回家。從程子欣住的四方街行到去上環,是最快的捷徑,那條孖沙街,是我舊日回憶的山丘。那個年代在上環工作,是多麼快樂的日子,每天都是吃喝玩樂,如果沒有那段時間在新紀元的日子,也沒有技巧樹熊,也沒有你們現在能看到的接近三百篇的食評和感受。行到這條街,他們都說找個食堂,說真,這裡多到你食唔哂,不過,夜晚的關係,食肆都關門了一大半,但這裡的階梯臥虎藏龍,是你不能想像的。孖沙三眼仔飯,聚點坊的點心,生記魚粥,冬天一定出動的蛇王林,街口的摩登炸雞,還有我說過像官恩娜的生記牛腩湯麵。說真,我還記得為什麼當日以官恩娜為題,那個年代未結婚的她,唱歌是幾好聽的,有人話佢唱喜喜帖街好過謝安琪,只不過,唔知點解紅極都紅唔起。這天晚上,和官恩娜再遇上,想起那次與她的一次美麗回憶,那個下午,諗起都滿足。你唔好以為我又講衰野,我係講那天在生記的午飯。今晚,我們經過這裡,想起便推薦他們來吃過簡單的晚飯,回憶那官恩娜的美。雖然生記而家同生左仔後嘅官恩娜一樣低調,但那美感還是一樣,價錢冇乜

你唔好以為我又講衰野,我係講那天在生記的午飯。

雖然生記而家同生左仔後嘅官恩娜一樣低調,但那美感還是一樣,價錢冇乜唔同,依舊大大碗,三個人一人叫一樣自已的愛好。

朋友叫了牛筋河,呢碗係非常誇張,可能F小姐似食得之人,佢個碗粉好大碗,牛筋軟淋淋得很,骨膠原肯定好多,溶化係口,配合河粉應該是最佳配搭。
另外朋友叫了牛腩河,相對咁多樣野,牛腩最貴,味道也是最特別的,清燉像台灣的,只是相對油份唔高,同吃的是一種香港地道味。
我自己吃的是牛丸麵。沒有河粉的大碗,但三十蚊碗絕對大件又抵食。
湯依舊是這樣清清的美味,就像台灣的清燉一樣,一口湯就是那口濃烈的牛味。

這裡的辣椒油也不錯,加上清湯或點牛來吃,一流。
我選擇了幼麵條,每條都是銀絲般的幼細,沾上湯頭,麵條更吸引。
牛丸唔係長洲個啲大大粒,牛味勁重,每粒的彈性和嚼勁,就知道不是泛泛之輩,當然,和我最愛的旺角通記有少少高低之分,但也絕對是香港其中一間好吃的牛丸之一。
幸好三個人黎食,一次過滿足了三個願望,食到牛丸,牛腩和牛筋,冇話特別喜歡邊一種,就如官恩娜,你說不出她有什麼邊樣特別好的地方,但樣子漂亮,唱歌又好聽,電影也不是做得差,也是這個原因,我覺得生記好像官恩娜,樣樣都好,只是紅不起。

我忍不住像吃日本拉麵一樣把清光。
當然,現在也不用怎樣紅了,找到了一個好老公,生了一個小朋友的幸福,對她來說什麼也不重要了,生記,希望你也找到個欣賞你如官恩娜的好老公,我只是其中你一個過客的小fan罷了。
生記清湯牛腩麵

上環禧利街20-22號地下