2012-10-05 261 瀏覽
有時覺得時間真的過得很快, 轉眼間炎炎夏天又過來, 進入了尚帶點熱的初秋.其實夏天是我最不喜歡的一季, 不過唯一可取的是每到夏天就有著時的果王 - 榴槤吃.想起來以前榴槤真的只有那2,3個月才吃到靚貨. 不過現在多得那些新式的甜品店做出不同花樣的榴槤甜品, 令我們一年四季都可以隨時吃到止止口癮.這晚正在回家途中, 突然榴槤癮起, 急急去了九龍塘尋個甜品吃.這家甜品店就在永遠人山人海的泰菜館'小曼谷'旁邊, 其實每次坐巴士回家時也會經過看到這家店, 一直苦無機會試, 所以今天特地前來探個究竟.店門口貼滿了大量的明星合照, 而店內環境光猛簡潔頗舒適的, 內裡坐了7成食客, 不過我趕著回家, 所以只好買外賣.看看門口的餐牌, 非常多款式新穎又有特色的甜品, 其中首頁大大力推介的是榴槤奶露跟榴槤MOUSSE. 後者在其他地方品嘗過, 這家味道如何留待下次再試; 前者聽名稱有點新鮮, 所以今次試試新野.榴槤奶露 (HKD$42)老實說, HKD$42一碗甜品比在茶餐廳吃個碟頭飯套餐仲貴, 甚至我也可以用同等價錢買半個榴槤了, 不過話是這樣說, 但有時候製作的功夫才是最大的成本. 你可以想想有些有

榴槤奶露 (HKD$42)
老實說, HKD$42一碗甜品比在茶餐廳吃個碟頭飯套餐仲貴, 甚至我也可以用同等價錢買半個榴槤了, 不過話是這樣說, 但有時候製作的功夫才是最大的成本. 你可以想想有些有名的菜式, 才幾件豆腐就可以賣上過百元一碟, 但調味, 功夫, 技巧等等才是精髓所在, 所以值不值得真的要吃過才知道.
而這個榴槤奶露, 聽名字時我以為是類似西米露那種甜品, 可能是奶味會重一點吧. 回家打開蓋子才知道完全是另一回事. 份量都算是幾多幾大碗, 質感跟手打忌廉無異, 非常濃稠. 入口帶著陣陣榴槤香, 甜度適中, 的確十分滑. 面層還有些大大粒的西米增強口感.
吃到中間原來還藏著一大PAT的榴槤肉, 味道濃郁香軟, 吃到這裡就完全能止到我的癮了.
不過你說要四十多元值嗎? 只可以告訴你我吃得滿足但不會常常花那麼多錢特地來吃.
其實這奶露真的好杰, 如果你不是鐘意滿口忌廉的那種人應該會覺得很膩.
而奶露這名字真的很容易誤導人, 其實叫做榴槤忌廉會比較恰當吧.
5 分鐘 (外賣自取)
$42 (其他)
上次食過<小曼谷>的泰國餐後意猶未盡, 第二晚我們再想食點甜品,因為時候都不早, 所以我們都不想再周圍走, 正好<小曼谷>的旁邊有一間甜品店, 於是與我妹妹一起入了<甜蜜居>, 地方環境好優雅, 而且全部都是Sofa 及卡位, 收了工疲倦的我更是要好好坐下來休息下,一坐下來, 將枱好黏, 好像沒有抺枱, , 之後我要洗手間洗手, 店主真的要改善一下一打開餐牌, 款式不會太多(如果同附近的甜品相比), 選擇中有芒果腸粉, 西米露, 香蕉班戟, 木糠布甸, 梳乎里.....可以order 甜品餐, 比較經濟之選, 而且有杯花茶品嚐, 不過我都是喜歡食特別的甜品, 當然order店中的招牌甜品心太軟及法式焦糖燉蛋, 之後更order碗西瓜涼粉清下熱氣及嘗試下香橙味的梳乎厘心太軟$45----是店中的招牌甜品, 賣相相當吸引, 雪糕又大球, 不同的水果配上更令增添色彩,時間掌握得好, 不會太燶名太乾, 用茶匙打開心太軟的中間,非常流心的朱古力慢慢流出, 啖啖的朱古力更是香濃帶少許苦澀, 加上香滑的雲呢拿雪糕更是甜入心的美味, 在舌上冷熱的交合產生
, 之後我要洗手間洗手, 店主真的要改善一下
甜蜜居
不少明星都來光顧
全店都是卡位及sofa 位, 好舒適的環境
一打開餐牌, 款式不會太多(如果同附近的甜品相比), 選擇中有芒果腸粉, 西米露, 香蕉班戟, 木糠布甸, 梳乎里.....可以order 甜品餐, 比較經濟之選, 而且有杯花茶品嚐, 不過我都是喜歡食特別的甜品, 當然order店中的招牌甜品心太軟法式焦糖燉蛋, 之後更order碗西瓜涼粉清下熱氣及嘗試下香橙味的梳乎厘
可以order 甜品餐, 比較經濟之選, 而且有杯花茶品嚐
好colorful 的menu, 各種的甜品可以看圖片參考
心太軟$45----是店中的招牌甜品, 賣相相當吸引, 雪糕又大球, 不同的水果配上更令增添色彩,時間掌握得好, 不會太燶名太乾, 用茶匙打開心太軟的中間,非常流心的朱古力慢慢流出, 啖啖的朱古力更是香濃帶少許苦澀, 加上香滑的雲呢拿雪糕更是甜入心的美味, 在舌上冷熱的交合產生一凍一熱的效果真係好好味, 採用意大利72%的朱古力更是香濃美味
招牌甜品---心太軟$45, 賣相相當吸引, 雪糕又大球, 不同的水果配上更令增添色彩
真是好流心呀!!而且朱古力的味道都好濃
西瓜涼粉$24--好甜美的西瓜, syrup 是on side,可以因自己的喜愛甜度調較, 都好大碗好抵食, 挖成一粒粒圓球狀的西瓜更增添視覺上的效果,而且西瓜blend成稠糊, 每口更是啖啖的西瓜及涼粉, 好juicy及清涼的感覺
香橙梳乎里$38---- 好香而且熱騰騰又脹卜卜,有好多細細的橙粒, 每啖都好香甜的橙味,甜溜的香橙味殘留在口腔中, 好有清甜夏日的感覺,內裡全部都係泡狀的蛋白, 入口更是軟綿綿, 梳乎里焗得算高身
香橙梳乎里$38, 好香而且熱騰騰又脹卜卜
有好多細細的橙粒, 好香甜的橙味
法式焦糖燉蛋$32---也是店中的招牌甜品之一, 可是沒有任何水果裝飾, 賣相不吸引, 而且不夠焦糖, 焦糖面層好稀薄而且不夠燶,燒至不是焦糖顏色的效果,食落不夠香脆, 內裡更是水汪汪, 奶味較重, 蛋味薄弱, 內裏除了幼滑之外, 沒有可以值得讚賞
招牌甜品---法式焦糖燉蛋$32, 沒有任何裝飾, 賣相不吸引
太稀身而且奶味多過蛋, 好像食燉奶般
整體上甜品敗在法式焦糖燉蛋,甜品中最欣賞都是個"心太軟"賣相味道值得一讚, 朱古力味道好香濃更是流心, 我都會推介給我朋友來食心太軟, 環境都可以接受, 不過枱就不是太乾淨, 店員不是太熱誠的招待, 就座前都是叫我們自己入去, 而且不主動地給多客人多一隻tea spoon, 而且食完又沒有人收走膳後的碟, 服務真是麻麻
2012-05-17
$70 (宵夜)
可以order 甜品餐, 比較經濟之選, 而且有杯花茶品嚐
真是好流心呀!!而且朱古力的味道都好濃
好colorful 的menu, 各種的甜品可以看圖片參考
  • 香橙梳乎里
2012-02-26 20 瀏覽
夜晚睇完戲特登過黎好耐冇地既九龍城區,試試有冇新野.3個人叫左4樣野.橙味梳乎厘,好香橙味,一黎到已經聞到,先知原來有個朋友唔鍾意,早講就叫第2個味,我是旦叫黎試.口感不太實,但仲可以打耐D,更加多空氣會更好,味就香,但甜左D,食到尾都幾甜下.心太軟,雲呢嗱雪糕+生果做配料,朱古力香濃但有D漏2人拼盤包左4款甜品, 芒果脆脆 - 外層Pancake皮唔脆,唔知點解叫脆脆, 入面芒果都熟,點樣都好食撻 - 冇特別,撻身鬆化芒果腸粉 - 粉皮很薄(以椰汁榚計,又唔太甜), 食落唔漏,感覺比較好鮮果拿破崙 - 拿破崙既甜品一般都冇錯,亦是吸引我之處,鬆脆而且夾生果,幾FRESH,但係因為夾生果,件野好易鬆散,進食時好易散開.食完唔係好夠,加左士多啤梨班戟,法式班戟加士多啤梨粒,其實合格.今次食到一半就幾個人都覺,太多CREAM,我地不停整走D CREAM,希望可以改善下,適當地方先用多CREAM,好似拿破崙.
夜晚睇完戲特登過黎好耐冇地既九龍城區,試試有冇新野.
3個人叫左4樣野.

太甜
心太軟,雲呢嗱雪糕+生果做配料,朱古力香濃但有D漏
漏左DD
2人拼盤包左4款甜品,
撻 - 冇特別,撻身鬆化
不是貪心,但係依排細食,仲可以一次入面有4種享受
2012-02-23
$60 (宵夜)
漏左DD
不是貪心,但係依排細食,仲可以一次入面有4種享受
  • 鮮果拿破崙
2012-02-10 21 瀏覽
飯後甜品就好像是晚餐美麗的終結,所以我很喜歡食甜品,每次也會有種甜蜜的感覺,如果我食極也不肥多好呢~這小小的甜品店坐得比其他店舒服,不會太擠迫,難得還有卡位,可以舒適地享用我的甜品~招牌甜品是心太軟,朱古力甜點其實不是我杯茶,於是叫了芒果腸粉及綠野鮮踪,因為這兩張圖片比較吸引~芒果腸粉($28)芒果腸粉的外表確實像真正的腸粉,白色的皮包着芒果肉,上面還加了黃色的甜醬,味道是芒果味的,咬下去既可食到新鮮芒果肉的清甜,黃色的甜醬更增加甜度,一口大塊的芒果肉,美味至極~綠野鮮踪($32)綠野鮮踪主要就是涼粉加了雪糕,涼粉切成條絲狀,像意大利粉的粗幼,平時的正方型粒狀,每每食到中間處淡而無味,這個條絲型狀的涼粉比較好,不會出現這情況。雪糕是綠茶味,香甜得來不會有綠茶的少許苦澀味,加了又甜又綿的紅豆蓉一起吃真的十分美味,小甜餅乾及綿花糖味道也討好,整體配合也不錯~吃過兩個甜品後好像還有點不夠喉,朋友還再叫了招牌甜品心太軟($45),製作需時,幸好我們不趕時間,大概十多二十分鐘做好,標榜是用意大利72%純朱古力自家焗製,聽說很多心太軟也是焗好朱古力蛋糕後再注入朱古力醬,不知這家是否呢?管它是不是,
種甜蜜的感覺,如果我食極也不肥多好呢~

舒適地享用我的甜品~
綠野鮮踪,因為這兩張圖片比較吸引~

芒果腸粉($28)
色的甜醬更增加甜度,一口大塊的芒果肉,美味至極~
綠野鮮踪($32)
較好,不會出現這情況。
古力醬,不知這家是否呢?管它是不是,最緊要好味!
心太軟的賣相很不錯,有雲呢嗱雪糕及生果做配料,切開朱古力蛋糕後,
暖暖的朱古力醬不斷流出,伴着朱古力蛋糕一起吃,滿口都是香濃的朱古
力醬味,但吃多幾口開始漏了,然後食一下清新的雪糕及生果中和一下甜
度,整體的味道也不差喔~
試了三款甜品都合格,這店甜品小店可以一試呀~
2012-02-04
2012-01-30 40 瀏覽
小小的拼盤可以一次過嘗試4款甜品, 1. 芒果脆脆 - 外層Pancake皮, 唔夠脆, 裡面的芒果很冰凍, 有牙齒敏感的千萬別吃2. Foot tat - 沒有任何特色的甜品, 但味道OK3. 芒果腸粉 - 腸粉皮很滑, 芒果亦夠甜, 正~~4. 迷你拿破崙 - 超級值得推薦的一款, 皮夠脆, 甜甜的完全不覺得膩, 可惜只是迷你型, 不夠盡興~~
二人拼盆

小小的拼盤可以一次過嘗試4款甜品,

3. 芒果腸粉 - 腸粉皮很滑, 芒果亦夠甜, 正~~

題外話/補充資料: 店內人不多, 坐椅舒適, 店員服務亦OK, 一間有水準的甜品店!!
2012-01-30
$45 (宵夜)
二人拼盆
  • 二人特式拼盤
2011-10-06 3 瀏覽
I was with friends and we wanted to have some desserts after dinner. However the desserts in here were really awful . We ordered a chocolate pudding and a platter and both of them were not good The chocolate pudding was in a star shape, it came with a heart pattern made by icing sugar on top. It looked nice however it was hard and inside was not ‘melting’ at all! I was so disappointed as it was the so called ‘signature dish’ of the restaurant =(The platter was just so so. The mini fruit tarts an

The platter was just so so. The mini fruit tarts and fruit napoleon was okay, but the fruits with cream and the others on the platter were nothing special.
2011-10-03
2011-09-24 6 瀏覽
真氣憤,忍唔住要開acc 黎留言!諗住間野好似坐得幾舒服,就走入去。點知瀨野。叫左兩杯寫住推介既野,一杯係西瓜蘆薈汁,一杯係芒果香蕉特飲,但係兩杯野係無分別既,都係糖水。甜到根本飲唔到,每人只係飲左兩啖,已經接受唔到,結果呢兩啖野就成為52蚊!!!請都唔會再去!
2011-09-24
都係食完泰國野, 搵甜品食.揀呢間, 唔係因為佢d野好食, 而係因為佢d卡位算乾淨, 而且坐得舒服.重有一樣, 我好怕熱唔怕涷, 佢超勁冷氣arm哂我.上次試過豆腐花非常不行, 今次我試食法式脆糖燩蛋相當唔錯,脆糖面香甜好味, 蛋滑, 整體算幾okay;女友同上次一樣, 叫了雪糕涼粉女友說都好好味,我試了一匙, 幾好.呢間野似乎唔太多人, 7點幾至10點幾都係一般唔太爆,可以坐得舒服, 又可以好好傾下計, worth to try.
都係食完泰國野, 搵甜品食.

重有一樣, 我好怕熱唔怕涷, 佢超勁冷氣arm哂我.

上次試過豆腐花非常不行, 今次我試食
相當唔錯,
脆糖面香甜好味, 蛋滑, 整體算幾okay;

女友同上次一樣, 叫了
雪糕涼粉
雪糕涼粉 (芒果味)
女友說都好好味,
我試了一匙, 幾好.

呢間野似乎唔太多人, 7點幾至10點幾都係一般唔太爆,
2011-09-07
$40 (其他)
法式脆糖燩蛋
雪糕涼粉 (芒果味)
  • 雪糕涼粉
2011-05-02 4 瀏覽
一心唸住兩公婆食甜品,入去坐卡位,跟住點咗一個心太軟,西瓜豆腐花,之後隔離有張二人枱走,同我落單個女人問我可否坐過去,我話Ok,之後等咗二十分鐘,我原本坐張枱已早過我有甜品到,我就問佢你頭先叫我掉位有無改單,佢唸咗兩秒跟住話無咗你張單,依家幫你寫過,真可笑是位你叫人掉,自己發夢仲話重新落單,我再等多你二十分鐘,前後四十分鐘係咪呀!!
2011-05-01
$1 (其他)
  • 沒有
2011-04-24 7 瀏覽
樣貌有時幾靚都係假, 最重要係內涵!!!相入面兩款甜品其實外表都好靚, 但只可惜係虛有其表心太軟, 箇名思義就係要軟心, 可惜佢係無心, 因為又唔係軟心又唔係硬心... 一上碟我地已經急不及待用匙篤入中間, 點知, 佢只係好慢好慢咁流出O黎, 效果唔震撼, 有D失望!!! 不過佢都做到恰如其分O既, 有美味冰凍O既雪糕啦~而且旁邊o既配扣搭都算出色, LEE度幫佢挽回少少分啦~芒果腸粉LEE個就恐怖law, 個腸粉皮硬硬o既, 只係得d 椰汁味, 而且唔夠滑流啊~ 因為食芒果腸粉個外皮好重要ma, 佢做唔到啊~ 至於d芒果肉都ok, 都夠甜而且份量都夠多, 不過點解佢要o即d芒果醬汁上面呢??? 完全係唔o即好過o即啊~~~ 唉~~~ d芒果怪味簡直更加破壞個芒果腸粉 唉~~~ 九龍城應該仲有其他選擇o既, 下次都係試下其他好d
樣貌有時幾靚都係假, 最重要係內涵!!!
相入面兩款甜品其實外表都好靚, 但只可惜係虛有其表

硬o既心太軟
怪皮芒果腸粉
2011-04-05
$35 (其他)
(非會員)
2011-04-11 12 瀏覽
火焰法式芝士蛋糕我揀左火焰法式芝士蛋糕,一來到個樣同相一樣, 點知一食咁甜既,食番粒芒果,冇味既,原來一齊食就中和番....始終普通蛋糕一件,食唔到芝士味炸芒果脆脆食緊途中我老公揀既炸芒果脆脆先到,佢咬左一口變樣話個芒果咁凍既,我仲諗緊洗唔洗整個咁誇張既表情之際,佢就話比一舊我分享下,我一望外皮勁多油都未係好失望,只係諗做咩唔吸下油先,一咬外皮點解岩岩炸完會唔熱,唔好話脆,簡直就係淋既....咬深D呆左,芒果凍到係響冰箱拎出黎未溶雪,要做都咁都真係幾有難度,我真係唔識欣賞真係唔明點解上次經過見佢坐到出晒門口都仲有人等緊位....
火焰法式芝士蛋糕

炸芒果脆脆

真係唔明點解上次經過見佢坐到出晒門口都仲有人等緊位....

2011-04-11
2011-03-06 3 瀏覽
同老公食完咖哩辣辣哋,咪揾間甜品店中和吓囉.見此店嘅甜品賣相ok,幾有特式,所以入去幫襯.今日叫咗兩款甜品來試,先講法式芝士蛋糕,味道ok,芒果粒香甜,忌廉香滑,芝士味夠濃,但餅底唔夠滑.此點要扣分,大致上幾好味,來此店可以一試.心太軟外皮烘得既香脆又鬆軟,可惜朱古力漿冇乜流沙嘅感覺,即係唔夠爆漿,心太硬.話就話用咗72%意大利純朱古力制造,但本人覺得朱古力味唔算太香濃,味道一般,我試過一間西餐叫Le Mieux Bistro嘅心太軟好味過這間好多,人哋做得甜度適中,朱古力味香濃,賣相又精緻,好過這店多多聲.至於其他配料一般,呍呢嗱雪糕過甜,生果粒唔算新鮮,插响忌廉嘅脆卷腍哂,整體味道嘛嘛,唔試都冇所謂.
2011-03-05
  • 法式芝士蛋糕
2011-01-14 2 瀏覽
同朋友食完泰國菜,係九龍城逛咗一個圈,我提意去「甜蜜居」食d甜品。 講真,買相唔夠精美,但主打甜品做得幾有特色同出色! 法式火焰芝士蛋糕,芝士蛋糕外面包咗一層忌廉嘅物體再用火槍燒一燒,面就有一堆芒果粒(不過好酸),配搭可以,味道亦好好,但一個人好難食一個,真係好漏,建議多人一齊食!心太軟,朱古力主要用咗72%嘅朱古力,甜中帶少少苦,配埋雪糕,正!法式焦糖燉蛋,唔夠香但滑,普普通通!非常滿足嘅一晚呢!
法式焦糖燉蛋,唔夠香但滑,普普通通!
非常滿足嘅一晚呢!
2010-12-30
$40 (宵夜)
  • 法式火焰芝士蛋糕
食完泰國菜行過幾間舖位食甜品, 這間甜品店食過幾次(次次阿囡都係食梳孚厘, 她太喜歡了), 今次轉食心太軟, 就寫下同大家分享一下. 落ORDER時, 姐姐都通知左要等15分鐘左右, 上枱心太軟剛剛焗好, 加雪糕一起吃, 冷與熱的口感. 正正正面層同法式燉蛋燒溶沙糖一樣做法, 底層才是主角栗子容薄薄的一層, 如果夾在中間就VERY GOOD, 不用食到最底先食到 (對於鍾情栗子的我, 最好越多越好, 哈哈). 總括不過不失, 沒有太大驚喜.

朱古力雪糕心太軟 $42

椰香西米焗栗子布甸 $28

2010-12-05
朱古力雪糕心太軟 $42
椰香西米焗栗子布甸 $28
  • 梳孚厘
  • 心太軟
一行四人係九龍城打完邊爐諗住食糖水潤下.搵唔到合成糖水.見到呢間都好似好full咁咪諗住入去試下囉.點知發惡夢我想叫左士多啤梨西米露,但又驚佢落糖水(紅色果d,假士多啤梨糖水).咁我咪問下佢個waiter囉佢實牙實齒咁同我講係鮮打果汁.咁我咪落單囉點知一黎就火都黎佢係一d白烚西米(一d汁都冇)上面加左d假糖水!and不足一粒既士多啤梨切粒!完全o 咀,第一,我好聲好氣咁問你係咪鮮果汁,講明唔食假糖水,你confirm左咖嘛.就算你答唔係,我至多咪叫過第二樣,叫紅豆沙得唔得呀?點解要耍我先?第二,成廿五蚊個糖水,只係得不足一粒既士多啤梨肉,會唔會太呃人呀?(其實半粒都未必有,只有半塊手指尾指甲既果肉五六粒咋)第三,西米部份一d味都冇..連d假糖水都俾得果幾滴我個fd都唔好得幾多個綠茶西米露又係白烚西米,一滴汁都冇仲要上面果d好似涼粉粒既野係有怪味.另一個fd既雪榚班kickd雪榚完全溶晒.少少雪榚都食唔到總之呢間野又呃人又難食以後都唔會再去
咪諗住入去試下囉.
點知發惡夢

佢實牙實齒咁同我講係鮮打果汁.咁我咪落單囉

點知一黎就火都黎
完全o 咀,
第一,
第二,
第三,
西米部份一d味都冇..
連d假糖水都俾得果幾滴

我個fd都唔好得幾多
個綠茶西米露又係白烚西米,一滴汁都冇
仲要上面果d好似涼粉粒既野係有怪味.

另一個fd既雪榚班kick
d雪榚完全溶晒.少少雪榚都食唔到