2021-10-02 18 瀏覽
每次係旺角食完飯想食糖水都會行過去旺角東個頭,因為貪個頭有幾間糖水舖,可以用人海戰術分散排隊😎呢日其實想食嚐糖🍬但最後淨係排到甜牙牙😶‍🌫️~~~🍯蜂蜜玉桂窩夫($56)🪄6.8/10一上檯已經聞到好重玉桂味waffle食落外脆內軟,但比較細塊隔離條🍌似為擺而擺,只係一隻有玉桂粉嘅普通香蕉,本身仲以為起碼有個焦糖面😹😹完全唔覺得佢同個甜品邊度襯.🍡榴槤小丸子西米露($52)🪄7/10有榴槤嘅甜品就係無敵🤗中間有pat 榴槤肉,份量唔少但西米露太細粒又腍,食落去唔似食緊西米😐.🌿水晶仙草芋圓杯($48)呢個我冇食就唔評論但佢粒💎好得意🤣🤣🤣打卡able👍🏻.🍫朱古力心太軟($55) 🪄6.9/10即叫即整熱辣辣😝外脆內軟裏面好濃朱古力味😋配嘅雲呢拿雪糕就味道一般隔離仲有一大pat忌廉,應該唔係自己打發的不過唔知佢係用黎裝飾定夾埋一齊食😅因為本身心太軟已經夠曬甜,唔需要再點cream~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑之前食過幾次都係味道一般,不過不失啦🙂黎食嘅主因都係因為佢就腳咋嘛🤷🏻‍♀️
呢日其實想食嚐糖🍬但最後淨係排到甜牙牙😶‍🌫️

~~~

🍯蜂蜜玉桂窩夫($56)🪄6.8/10
一上檯已經聞到好重玉桂味
waffle食落外脆內軟,但比較細塊
完全唔覺得佢同個甜品邊度襯

🍡榴槤小丸子西米露($52)🪄7/10
有榴槤嘅甜品就係無敵🤗
中間有pat 榴槤肉,份量唔少
但西米露太細粒又腍,食落去唔似食緊西米😐

🌿水晶仙草芋圓杯($48)
呢個我冇食就唔評論
但佢粒💎好得意🤣🤣🤣打卡able👍🏻

🍫朱古力心太軟($55) 🪄6.9/10
即叫即整熱辣辣😝外脆內軟
裏面好濃朱古力味😋

配嘅雲呢拿雪糕就味道一般
隔離仲有一大pat忌廉,應該唔係自己打發的
不過唔知佢係用黎裝飾定夾埋一齊食😅
因為本身心太軟已經夠曬甜,唔需要再點cream

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑
之前食過幾次都係味道一般,不過不失啦🙂
黎食嘅主因都係因為佢就腳咋嘛🤷🏻‍♀️
2021-09-27 37 瀏覽
記得幾年前在日本吃過棉花冰,當時感覺刨冰原來是軟綿綿的,入口即溶,不會有令人牙仔軟的感覺,當時在想如果能在香港吃到就好了。這裏的棉花冰正是當年的回憶!芒果綿綿冰:賣相極之吸引,芒果粒分量十足,配有紅白色的粉條和芒果味爆珠,連同芒果味濃郁的綿綿冰放入口,綿冰即溶之外,爆珠和粉條令口感倍添豐富,正是夏日透心涼的最佳甜品之一。益力多綿綿冰:愛吃綿綿冰的粉絲當然不會錯過益力多味啦!酸酸美味的乳酸味冰配合色彩繽紛的芋圓,多一份飽肚感真好!

間鋪都好多甜品揀,又有tiramisu又有心太軟、窩夫、芋圓、水果茶、焦糖燉蛋、pancake、綿綿冰等。原本打算食三層窩夫塔🧇但個quota比隔離枱嗌咗,個爐淨係整到一份😢😢又無得食!✨抹茶心太軟 $55係就係有流心,但個抹茶醬甜到不行了,蓋過了啲抹茶味,今鋪真係甜得濟。✨榴槤鬆餅🥞 $68有榴槤蓉配雲呢拿雪糕🍦正呀!唔會太甜,蛋糕加埋一齊食啱啱好。不過啲鬆餅其實是蛋糕texture。✨朱古力窩夫派對🍫🧇 $98啲窩夫係幾好味,上面又有撒好多配料,Oreo呀碎碎呀、朱古力脆球、杏仁,夾埋啲雪糕cream呀食唔停。唔錯嘅。不過間鋪只要有人叫火焰雪山堡🌋就會熄燈一次,有啲困擾🤣🤣🤣🤣🤣想專心食嘢..推薦:🌕🌕🌕🌑🌑

✨抹茶心太軟 $55

✨榴槤鬆餅🥞 $68

✨朱古力窩夫派對🍫🧇 $98

推薦:🌕🌕🌕🌑🌑
  • 榴槤鬆餅
2021-09-02 50 瀏覽
今日好早就食完晚餐,趁時間還早未有太多人,可以舒舒服服嘆埋個甜品呢間「甜牙牙」已經好多年了,第一次幫襯係2014年,真係充滿回憶能夠生存到咁多年,質素通常都有保證餐牌選擇好多,都係新式甜品為主,心太軟、窩夫、鬆餅、刨冰呢d一應俱全款款都非常吸晴因為食飽晚餐,我地都無揀d太飽肚既窩夫、鬆餅(但其實真係好吸引)我地揀左水晶芋頭芋圓杯$48有成五款配料,寒天水晶、芋圓、仙草、西米、脆珠!每款配料份量很足,係椰汁少左d不過味道就好唔錯,芋圓好好食,好煙un唔粉仙草芋圓西米露$42

能夠生存到咁多年,質素通常都有保證

款款都非常吸晴

我地揀左水晶芋頭芋圓杯$48

不過味道就好唔錯,芋圓好好食,好煙un唔粉

仙草芋圓西米露$42

2021-09-01 47 瀏覽
🔗甜牙牙-「上個甜品要咁高調⁉️😳」-🏔️ 地獄火焰雪山 $88🔎 端上時全場熄燈,店員先澆上橙酒,再以火槍炙燒外層,視覺享受一流。外層為蛋白霜,洋溢馥郁酒香;內為熱流心朱古力漿及雲呢拿雪糕,冷熱交融;口感、味道均極具層次。-🧇 抹茶窩夫 $58🔎 配料有抹茶雪糕、紅豆蓉及忌廉,香甜且絲滑;美中不足為窩夫的口感未覺鬆脆。-🍨 四重窩夫派對 $118

🔗甜牙牙
「上個甜品要咁高調⁉️😳」
🏔️ 地獄火焰雪山 $88

地獄火焰雪山
紅豆抹茶窩夫
四重窩夫派對
2021-08-30 22 瀏覽
好似好耐冇出嚟食飯今晚一定要食埋甜品先走嚟到甜牙牙梗係要食窩夫啦🤤❤️【朱古力窩夫派對】❤️雪糕窩夫永遠是吃不膩的甜品組合見到都興奮窩夫暖笠笠,外脆內軟雪糕就凍冰冰配埋杏仁碎和餅乾碎口感就更豐富了兩個人share啱啱好不過略嫌雪糕唔夠硬身加上窩夫本身暖暖地令雪糕溶得更快我哋食嘅速度都要跟着加快😂😂下次試埋其他味嘅窩夫派對先得😍甜牙牙都好旺場我哋八點左右入座就未有太多食客但8:30左右就開始多人如果大家都想食記得早少少嚟啦~
好似好耐冇出嚟食飯
今晚一定要食埋甜品先走
嚟到甜牙牙梗係要食窩夫啦🤤

❤️【朱古力窩夫派對】❤️
雪糕窩夫永遠是吃不膩的甜品組合
見到都興奮
窩夫暖笠笠,外脆內軟
雪糕就凍冰冰

甜牙牙都好旺場
我哋八點左右入座就未有太多食客
但8:30左右就開始多人
如果大家都想食
記得早少少嚟啦~

朱古力窩夫派對
朱古力窩夫派對
2021-08-29 26 瀏覽
和朋友吃完晚餐後意猶未盡想再吃甜品,正巧經過甜牙牙,便進去吃飯後甜品😁餐廳寬敞整潔設卡座,我和朋友坐下後看着餐牌十五十六,因為餐廳很多選擇,圖文並茂,每款甜品都十分吸引,最後打定主意點了一個火焰雪山和一客提拉米蘇鬆餅。因為提拉米蘇鬆餅製作需時,所以火焰雪山首先送到,餐廳貼心地為我們關上燈,倒酒和用火槍燃燒整個火焰雪山,藍色的火光燃燒了一陣子才停下,場面十分華麗,我和朋友都拿起手機拍照錄影記錄這值得留念的一刻。火焰雪山外層的蛋白霜燒得金黃香脆,帶着濃濃的酒香味,每一口口感都很豐富,而且入面內有乾坤,有雲尼拿雪糕和原味窩夫,既美味又很搭。提拉米蘇鬆餅其後亦很快送上來,兩大塊厚厚的鬆餅、雲尼拿雪糕、手指餅、咖啡酒和提拉米蘇忌廉,擺盤很精美豐富,令人食指大動。鬆餅蛋香味濃又鬆軟,再配搭雪糕和提拉米蘇忌廉,香甜又富層次感。

2021-08-18
  • 提拉米蘇鬆餅層層
2021-08-27 26 瀏覽
好耐無黎過旺角食糖水,因為呢邊幾間糖水舖得呢度係10點後仲有堂食,所以無得選擇下就食呢間。叫左一碗水晶仙草芋圓杯,黎到嘅時候打左個突,個碗係好細同好淺㗎,基本上張相見到嘅就係全部料。個水晶本身係無乜味嘅,好似係煙韌版嘅大菜糕咁,要撈埋啲椰汁一齊食。個椰汁係唔錯嘅,椰子味夠濃同埋唔會好稀。啲芋圓都好食,煙韌得黎食得出佢係咩味,有一隻係綠茶味都幾好食。但係個仙草就普通啦,得幾粒都算,佢似係涼粉多過仙草。最終我食左無幾多啖就食晒,48蚊真係有啲貴囉!

最終我食左無幾多啖就食晒,48蚊真係有啲貴囉!
水晶仙草芋圓杯
2021-08-22 26 瀏覽
位於廣華街的甜品店,店舖不算太大,店內佈置精美,有很多精緻擺設,可以打卡一番,座位亦很舒適,很有家🏠的感覺。甜品選擇頗多,除了西式甜品🍮,亦有中式滋潤糖水。我們兩人點了一個朱古力窩夫及一個經典焦糖燉蛋。朱古力窩夫 $56擺盤非常精美,令人賞心悅目。除了主角窩夫及朱古力雪糕🍦,還有棉花糖丶忌廉等。經典焦糖燉蛋 $42賣相講究,面層鋪滿鮮果及唧花忌廉,有芒果🥭及藍莓,面層焦糖脆脆,蛋味香濃,甜度適中。

甜品選擇頗多,除了西式甜品🍮,亦有中式滋潤糖水

我們兩人點了一個朱古力窩夫及一個經典焦糖燉蛋。

朱古力窩夫 $56

經典焦糖燉蛋 $42
🍴抹茶心太軟($55)平時食甜品真係好少食心太軟今次係諗唔到食咩既情況下揀左佢😆點知超有驚喜☺️佢個心太軟爆漿程度真係💯分綠茶味勁濃勁正🤤配埋雪糕一凍一熱而且即叫即整 佢個好味程度真係值得你等
🍴抹茶心太軟($55)

平時食甜品真係好少食心太軟
而且即叫即整 佢個好味程度真係值得你等
抹茶心太軟
抹茶心太軟
2021-07-22 146 瀏覽
無論小朋友或大人都鍾意食既甜品,行經旺角心思思同朋友去左旺角廣華街呢間甜品店, 甜品種類繁多。我地叫左朱古力心太軟、朱古力窩夫Party同朱古力鬆餅一齊分享黎食😋朱古力心太軟係由香濃的朱古力蛋糕加上流心的朱古力漿,一刀切落去既時候,裏面既朱古力漿會流出黎,好似火山熔岩咁,熱騰騰的口感再配上一球冰凍的雪糕、士多啤梨既裝飾,實在令人非常滿足。朱古力窩夫Party既朱古力味道濃郁,窩夫外脆、內裏香軟,配合埋雪糕,一凍一熱口感非常好食。朱古力鬆餅非常鬆軟,配上忌廉、朱古力同棉花糖,忍唔住一啖一啖咁食唔停口。朱古力係唔少人都鍾意食既甜點零食,香甜滋味有種魔力令人開心。

2021-07-14 145 瀏覽
今日同朋友食完飯後,有點想吃甜品,於是乎就心動不如行動。我們去到時餐廳不用等位就可以入座。我們叫了一個熱椰汁燉桃膠和提拉米蘇鬆餅。首先來的是桃膠,桃膠的料很多,椰子的香味和甜度適中,入口唔會覺得太過甜,而且有不同的材料混合,不會像渴湯。而提拉米蘇鬆餅製作需時,我們等了一會才到餐。鬆餅賣相非常好看,而口感就非常軟綿綿還有蛋香味。配上雪糕,為炎炎夏日帶來一點清涼。整體來說,甜度適中不會算太甜,配搭出來食物味道都不錯。

我們叫了一個熱椰汁燉桃膠和提拉米蘇鬆餅。

整體來說,甜度適中不會算太甜,配搭出來食物味道都不錯。
2021-07-14
2021-06-29 156 瀏覽
食甜品食完正餐,再食甜品,是常識吧!嘿~作為女人,留肚食甜品,人人都會(#^.^#)去甜牙牙,食個甜品再返屋企~正┏ (^ω^)=餐牌甜品種類繁多,最後揀選食朱古力窩夫派對$98~(^。^)朱古力窩夫派對裡面有:/ 朱古力,雲尼拿雪糕,忌廉,朱古力脆球,朱古力桶,由奇餅碎,杏仁(^з^)-☆窩夫朱古力味好濃郁,外脆,內香軟~份量十足,齒夾縫都有朱古力味\(//∇//)\雲尼拿雪糕,忌廉,互相間着間着擺,賣相吸引又好味~尤其雪糕配窩夫,原本窩夫是熱,雪糕就凍,相互之間一熱一凍,口感好好吃(*^o^*)窩夫朱古力夾住忌廉,又或者雲尼拿雪糕一齊 食,都相當好味,味道好夾~朱古力脆球,由奇餅碎,杏仁,增添口感,令整個甜品升級↖(^ω^)↗和她share, 所以人均消費$49(●°u°●)​ 」
甜品

食完正餐,再食甜品,是常識吧!嘿~

作為女人,留肚食甜品,人人都會(#^.^#)

去甜牙牙,食個甜品再返屋企~正┏ (^ω^)=

朱古力窩夫派對裡面有:/

和她share, 所以人均消費$49(●°u°●)​ 」

2021-06-23
呢間甜品舖每次經過都見到好多人喺門口等位,今次同朋友經過就一於入嚟試吓🥳原來甜品種類都幾多選擇,包括有窩夫、冰沙、中式糖水、仲有台式甜品等等,講得出嘅都有,價錢有$30-$130左右都有🧐夏日炎炎我梗係order綿綿冰食🤪.▫️ 【 益力多綿綿冰】由細到大都特別鍾意飲益力多,味道酸酸甜甜,真係好啱夏天食啊,估唔到益力多都有綿綿冰🥳❤️份量真係超多啊,除咗有蒟蒻之外,仲有芒果味嘅爆珠、芋圓,味道恰到好處 ,又唔會過甜啱晒我口味,不過一個女仔真係食唔晒😆😆..▫️ 【 榴槤小丸子西米露】朋友仔嗌左呢一款糖水,我都忍唔住偷食咗幾啖,榴槤蓉真係好好食,非常之香,亦睇得出好足料,小丸子亦都好煙un 🤭西米露亦都唔會太甜,簡直係我哋嘅至愛,下次嚟食都要再encore呢一款糖水😍😍

▫️ 【 益力多綿綿冰】

▫️ 【 榴槤小丸子西米露】
2021-06-24
  • 榴槤小丸子西米露
2021-06-19 91 瀏覽
今日突然間興起好想食甜品,就去咗旺角同朋友食依間😋都幾多款式揀,揀咗好耐終於揀咗食窩夫🧇,而朋友就揀咗食疏乎厘pancake。個tiramisu窩夫賣相好靚,都幾好食,外脆內軟,超有咬口,應該係即整所以都熱辣辣。上邊配埋雲呢拿雪糕,仲有tiramisu嘅餅乾,加上少少cream,Mix埋一齊食好好食😋個芒果pancake都唔錯,pancake軟綿綿,仲有粒粒芒果肉,配埋芒果雪糕,又係一個好夾嘅配搭!只係略嫌cream多咗少少。下午4-6pm呢個時間都唔算太多客人,可以靜靜地同朋友食下甜品傾吓閒計,渡過一個愉快嘅下午!
今日突然間興起好想食甜品,就去咗旺角同朋友食依間😋

Tiramisu窩夫

芒果疏乎厘pancake