甜姨姨近排適逢聖誕節係旺角開咗新分店啦,🎄,宜家除咗新嗰幾款刨冰之外,仲多左咖啡味同埋薄荷朱古力味刨冰,仲有多款心太軟!而呢間分店就冇bagel🥯同三文治👧🏻:-1️⃣「朱古力森林刨冰🌱🤎($148)」(全新限定)呢個刨冰好正同好特別,係難得一見嘅薄荷朱古力味,好清新,中間仲有大大球薄荷朱古力雪糕‼️(btw張卡仔好靚) ~Chocolate Jungle Shaved Ice👍🏻-2️⃣「400次髒髒冰🍫($148)」超好食,佢頂層係400次咖啡個patch醬!都有好多可可粉同lotus焦糖餅!~Muddy Mood Shaved Ice 👍🏻-3️⃣「黑心太軟(海邊走走)🖤($128)」呢個超級芝麻!有三種層次,蛋捲個款最濃,而雪糕嗰款都好香滑,而心太軟中間嗰濃好分甘香,流心效果一流~ Molten Black Sesame Cake 👍🏻-4️⃣「自家仙草手工芋圓💜($58)」Herbal Jelly With Taro Balls
1️⃣「朱古力森林刨冰🌱🤎($148)」(全新限定)
2️⃣「400次髒髒冰🍫($148)」
3️⃣「黑心太軟(海邊走走)🖤($128)」
4️⃣「自家仙草手工芋圓💜($58)」
Herbal Jelly With Taro Balls
朱古力森林刨冰
朱古力森林刨冰
2023-12-24 410 瀏覽
🍧 甜姨姨 🍮成班朋友係旺角食完飯話要直落食埋甜品咁岩附近就有甜姨姨新開既旺角分店(仲要Edan 最近嚟過甜姨姨拍社內相親食甜品添)新店以木色為主的裝修 簡約舒服 坐得幾舒服我都幾鐘意食甜姨姨勁多選擇 總有一款啱你心水特別係啲刨冰成日出啲本土新口味🍧 楊枝甘露冰 $158之前食過大叔愛茶走今次就同朋友Share食楊枝甘露冰以前冇諗過楊枝甘露都可以做刨冰呢個好出色(*´∇`*)呢個刨冰除左支芒果雪條非常搶鏡之外內裡都層次豐富好有驚喜佢地仲有張細咭仔介紹入邊有咩材料添可以食到金柚 芒果粒 芒果脆脆 熱情果果凍啲芒果肉超甜而個刨冰打到雪花咁軟綿綿 口感細膩每啖都融入左啲芒果汁、椰汁同楊枝甘露汁仲要額外俾多杯楊枝甘露同兩塊蕨餅如果食到中段覺得唔夠味 可以再加落去啲冰到食完覺得好滿足(〃ω〃)🥭芒果大合奏 $60鐘意食芒果既人一定要食呢款 超香濃芒果味芒果雪糕+芒果布甸+大大塊芒果肉+芒果乾芒果肉好甜 配埋個芒果汁真係無得輸感覺食緊好多唔同口感既芒果產品好豐富🥭芒果班戟 $68 & 🌴榴槤班戟 $78呢個又係可再Encore芒果肉同榴槤蓉幾乎多過CREAM 班戟皮好軟身一咬就食到厚厚既香甜芒果肉
🍧 甜姨姨 🍮

成班朋友係旺角食完飯話要直落食埋甜品
咁岩附近就有甜姨姨新開既旺角分店
(仲要Edan 最近嚟過甜姨姨拍社內相親食甜品添)
新店以木色為主的裝修 簡約舒服 坐得幾舒服

🍧 楊枝甘露冰 $158
之前食過大叔愛茶走
今次就同朋友Share食楊枝甘露冰
以前冇諗過楊枝甘露都可以做刨冰
呢個好出色(*´∇`*)

呢個刨冰除左支芒果雪條非常搶鏡之外
內裡都層次豐富好有驚喜
佢地仲有張細咭仔介紹入邊有咩材料添
可以食到金柚 芒果粒 芒果脆脆 熱情果果凍
啲芒果肉超甜
而個刨冰打到雪花咁軟綿綿 口感細膩
每啖都融入左啲芒果汁、椰汁同楊枝甘露汁
仲要額外俾多杯楊枝甘露同兩塊蕨餅
如果食到中段覺得唔夠味 可以再加落去啲冰到
食完覺得好滿足(〃ω〃)

芒果大合奏

榴槤紫糯米
  • 榴槤班戟
  • 芒果班戟
2024-04-05 41 瀏覽
同朋友食完飯諗住食甜品,行到呢邊見到甜姨姨menu幾吸引就決定食呢間。我地揀左甄沾記焦糖椰子冰share,味道唔錯,值得一試,好濃既椰子味,鐘意椰子既人必食,食落去係會有驚喜,而且食到中間仲可以倒埋佢附上既椰奶,會更加好食。不過個雪糕雪得太硬,美中不足。
甄沾記焦糖椰子冰
甄沾記焦糖椰子冰
2024-04-04 28 瀏覽
4個friend去食宵夜首先,嗌咗榴槤奶凍 $68味道不過不失,但係唔算太大驚喜,不過上面仲有pat榴槤蓉嗌咗一個即撞木桶豆腐花 $45寫明即叫即制,需要15分鐘製作時間用木桶上,豆腐花都OK嘅但又唔可以話係好滑可以接受既~重點嚟喇,嗌咗個冰-醬爆 $128花生醬加煉奶成個賣相都好靚,有好多花生粉,花生醬份量都足夠嘅,仲有一兜煉奶on the side 可以根據自己鍾意嘅份量落,個頂仲有半條海邊走走蛋捲,nicenicenice
4個friend去食宵夜

首先,嗌咗榴槤奶凍 $68
味道不過不失,但係唔算太大驚喜,不過上面仲有pat榴槤蓉

嗌咗一個即撞木桶豆腐花 $45
寫明即叫即制,需要15分鐘製作時間
用木桶上,豆腐花都OK嘅
但又唔可以話係好滑
可以接受既~

重點嚟喇
,嗌咗個冰-醬爆 $128
花生醬加煉奶

nicenicenice

2024-04-03 30 瀏覽
話說~食完飯後諗住食甜品,行行經過見到呢間鋪好光猛,而我就被門口個客食緊的綿綿冰吸引住因為都真係幾大碗。禁就吸左我入去食啦😂坐左係門口框位➡️🍧400次髒髒冰($148)🌟🌟🌟🌟冰質超輕盈,頂頭的咖啡不錯👍🏻就是份量不夠多😂每一淡都有濃濃的朱古力味,綿綿冰中間有大量大量的美祿粉,要超小心食,因為太大動作怕美祿倒瀉。食到尾仲有個雪糕等我。總體來講沒有冷場,由頭食到尾都有不同的主題等我。(食綿綿冰真係要快,店舖門口開太大冷氣不夠,食到呢~簡直係同時間競賽😅)

禁就吸左我入去食啦😂坐左係門口框位

➡️🍧400次髒髒冰($148)🌟🌟🌟🌟
冰質超輕盈,頂頭的咖啡不錯👍🏻就是份量不夠多😂
食到尾仲有個雪糕等我。
總體來講沒有冷場,由頭食到尾都有不同的主題等我。

400次髒髒冰
2023-12-22
400次髒髒冰
2024-04-03 13 瀏覽
一直都好想食甜姨姨嘅雪花冰,今日終於一嚐所願!今日天氣有點兒炎熱同埋翳焗,所以同朋友食完飯之後想食返個冰清涼下。左諗右諗,最後揀咗呢個叫「留戀」嘅冰! 佢同menu 上嘅介紹基本上係一模一樣,完全無照騙🤣! 最上面,中間到底層都放滿晒金枕頭榴槤肉,連外層嘅雪花冰都吸收晒啲榴槤汁,所以食落啖啖都係榴槤,令人齒頰「榴」香! 榴槤愛好者一定會好鍾意😎🙌! 唔知佢哋點樣可以將榴槤做到咁輕盈,食完唔會濟同膩,可能呢啲就係雪花冰嘅威力?! 食完真係成個人由內而外都透心涼,好舒服😌!十分推介!
一直都好想食甜姨姨嘅雪花冰,今日終於一嚐所願!

十分推介!
留戀
2024-04-03
留戀
2024-03-18 36 瀏覽
無意中見到有人出post真係完全被吸引著即刻第二日就去咗個樣同菜單噶相真係一模一樣啊!咁都算了 味道!都好好味!好食!會有下次!距都仲有其他味!下次一定要食榴蓮噶!Anyway 薄巧yyds
無意中見到有人出post
真係完全被吸引著
即刻第二日就去咗
個樣同菜單噶相真係一模一樣啊!
咁都算了 味道!都好好味!
好食!會有下次!
距都仲有其他味!
下次一定要食榴蓮噶!
Anyway 薄巧yyds
2024-03-17 27 瀏覽
呢間真係食刨冰同埋榴槤好了其他甜品真係難食到傻豬b如果想食去返其他糖水舖食得了又唔係平 最主要係個價錢同質素真係不成對比囉 其實刨冰都冇話好好食 同Shari Shari差唔多 大家真係唔好中伏啊
2024-03-17
2024-02-24 41 瀏覽
甜姨姨 (煙廠街) (旺角)📍旺角煙廠街31號地下C號舖芒果(楊枝甘露)刨冰 $128Toppings:金箔、呂宋芒、忌廉忌廉吾太甜,幾順滑芒果汁冰好味😋配埋芒果脆脆同椰汁一齊食👍🏻最底有西米露、芒果布丁、泰國金柚、芒果粒食到尾都好多料好正7.6/10紅火龍果刨冰Toppings:火龍果乾、忌廉、爆炸糖果乾有少少硬加左爆炸糖個口感幾得意中間有草莓脆脆、椰果最底係純冰 呢個時候可以倒火龍果汁味道酸酸甜甜個人中意芒草冰多啲比較多啲配料7.5/10✏️做緊買一送一,排左個半鐘隊,如果有時間可以排🤣但半價真係好抵
甜姨姨 (煙廠街) (旺角)
📍旺角煙廠街31號地下C號舖

芒果(楊枝甘露)刨冰 $128
Toppings:金箔、呂宋芒、忌廉
忌廉吾太甜,幾順滑
芒果汁冰好味😋
配埋芒果脆脆同椰汁一齊食👍🏻
最底有西米露、芒果布丁、泰國金柚、芒果粒
食到尾都好多料好正
7.6/10

紅火龍果刨冰
Toppings:火龍果乾、忌廉、爆炸糖
果乾有少少硬
加左爆炸糖個口感幾得意
中間有草莓脆脆、椰果
最底係純冰
呢個時候可以倒火龍果汁
味道酸酸甜甜
個人中意芒草冰多啲
比較多啲配料
7.5/10

2024-02-23 30 瀏覽
📌 黑極(海邊走走) 💸 $128 (必食指數 ★★★★☆) 最推介黑芝麻豆腐刨冰🍧 頂層放上一條「海邊走走」芝麻蛋捲。刨冰入邊有芝麻脆、芝麻粉、黑芝麻雪糕,個底仲有豆腐花層次好豐富‼️ 每一啖都有好濃郁嘅黑芝麻味😋 另外配上芝麻醬令芝麻味🆙🆙📌 黃到金 💸 $138(必食指數 ★★★☆☆)黃到金主打菲律賓呂宋芒同楊枝甘露💛 面頭主要係芒果味糖漿、忌廉同芒果🥭 金應該係指芒果上面嘅金箔🔱 冰嘅口感都好豐富😼 食到中間有芒果味嘅脆粒,個底有楊枝甘露芒同芒果布丁‼️ 但同黑極比,個味道會比較啖,同芒果味唔夠濃☹️刨冰溶化嘅速度比想像中快‼️ 佢提供嘅匙羹比較細,所以食食吓啲冰好快就溶咗變成糖水🧊 但我哋覺得溶咗之後個味道淡咗冇咁好味🥲 所以最後都冇飲埋佢🫢性價比方面‼️ 我哋當日咁啱喺旺角遇上佢買一送一嘅promotion💕💕 所以如果100上落食到兩碗冰真係超抵😆 嚟緊佢嘅鑽石山分店仲有買一送一嘅優惠,如果大家想食就快啲去啦。詳情大家可以去甜姨姨ig睇🌟 @auntiesweethk—-------—-------—-------—-------—-------✨ 環境:8/10🤵🏻‍♂️ 服務:6

📌 黃到金 💸 $138(必食指數 ★★★☆☆)

✨ 環境:8/10
🤵🏻‍♂️ 服務:6/10
💵 性價比:8/10
🥳 回頭率:6.5/10
2024-02-22
2024-02-19 41 瀏覽
花生醬口味🥜不愧係人氣no.1 成個冰都有好濃既花生醬味 裏面仲好有層次 配合巨量既花生碎 唔單止口感好好 仲令到個冰每一啖都超級濃味 食到底就有好香脆既花生波波 而且店舖附上左冰底既醬 食到底唔夠味 都有好多醬可以落 唔怕冇味!榴槤口味鍾意榴槤既一定要試下呢個冰 出面係有濃濃既榴槤汁 而且仲有三層既榴槤蓉 仲要一d都唔馬虎 唔會好快一兩啖就食晒 由頭食到尾都仲有 呢個冰個底仲有驚喜 個底有一層豆腐花 不過相對花生口味 食到底有少少唔夠汁 榴槤fans表示可以再多d😋

花生醬口味🥜

榴槤口味

2024-01-24 99 瀏覽
天氣越凍就越想食冰旺角新開甜品分店多款本地口味嘅刨冰相當吸引最後我揀咗童年回憶嘅味道🍬🍧甄沾記焦糖椰子冰🌟依隻傳統椰子糖味🥥喺香港長大嘅小朋友應該都曾經食過,不過依種味道已經好耐冇試過,今次刨冰上有滿滿特濃椰子糖糖漿,再加埋香滑焦糖椰子汁,mix到99%相似嘅味道🤩最欣賞內層充滿脆脆椰,仲有椰子雪糕,perfect match🥹👏🏻太好味!!!其實仲有奶醬多、楊枝甘露、黑芝麻等口味,下次一定要試吓!如果唔想食刨冰都有其他傳統糖水食,啱晒一大班人飯後甜品、吹吹水🙌🏻(不過價錢偏貴,如果多啲人食可以share多幾款口味就更好)
天氣越凍就越想食冰
旺角新開甜品分店
多款本地口味嘅刨冰相當吸引
最後我揀咗童年回憶嘅味道🍬

2024-01-20 77 瀏覽
之前食過甜姨姨都覺得好足料夠味 今次再試下芝麻豆腐花味 絕對冇令我失望!啲冰分量好多 3個人share都冇問題 不過要留意有$40 per head 最低消費冰上面有一小舊芝麻味海邊走走🌊蛋捲 啲冰好足芝麻味食到中間唔夠仲可以加芝麻醬 另外有兩舊蕨餅 食到中間有餅碎 冇就咁食冰咁單調重點最後有豆腐花!成件事好夾推薦💕

冰上面有一小舊芝麻味海邊走走🌊蛋捲

重點最後有豆腐花!成件事好夾

推薦💕
芝麻冰
芝麻冰
2024-01-18 123 瀏覽
如果你想搵間坐得舒服既甜品店同朋友傾計,建議小方糖,he she eat或嚐糖都好過佢。 同友人共3人,一入去坐低就被要求調臺,原因是後面有4位客人剛進店。於是,我地被調到2人臺,面向牆壁兼友人坐廁所門外。 點完餐,因友人經常被撞到,見有空位問可否調臺,被告知如有4位客人進店都要再次調臺,我地話ok,但見其實有其他兩位客人坐緊4人臺。 食物方面,我地點左一個黑芝麻,一個milo,裝飾幾靚,但食到一半已變成水,應該是下面食材導致。黑芝麻下半部分是豆腐花,milo同樣是食到一半變成水,所以睇唔到有咩。 食完放低匙羹侍應即刻過來收,再回頭催促埋單交臺,但比錢時見到店裡其實有空臺。如果有限時30分鐘,建議列明,以免誤會。 總結,如果想食冰的話,同樣價錢以食物質素和服務對比,建議shari shari和he she eat,坐得舒適不在話下,亦不用比錢受氣。

2023-12-31 42 瀏覽
榴槤班戟,78蚊兩件💰榴槤班戟絕對是榴槤愛好者夢幻之選,班戟融合了濃郁榴槤餡和柔軟的班戟皮,榴槤香氣散發出來,每一啖感受到榴槤濃郁味道☺️榴槤涼粉,68蚊碗💰榴槤涼粉絕佳解渴之選,結合了清爽涼粉同濃郁榴槤口味,口感鮮美榴槤甜味與涼粉的清爽完美平衡,這款甜點味道清新😀黑心太軟(海邊走走),128蚊份💰黑心太軟香濃黑芝麻醬餡為特色。外層柔軟順滑,黑芝麻醬餡瞬間溢出,綿密濃郁黑芝麻,碟邊有大量花生粉及黑芝麻粉,口感非常獨特,絕對黑芝麻愛好者必點☺️400次髒髒刨冰,148蚊份💰甜姨姨400次髒髒刨冰眼前一亮,用日本直送冰磚刨製成的,外層有400次咖啡加可可粉,內餡有焦糖脆餅及比利時朱古力雪糕,刨冰以多層餡料配料搭配而成,每啖食到濃郁嘅朱古力粉,刨冰的質地綿密細滑,仲有朱古力醬可以邊食邊加🥰
榴槤班戟,78蚊兩件💰

榴槤涼粉,68蚊碗💰