招聘中
$16,000-$22,000
$8,000-$11,000
$60-$75
時薪 (面議)
抓緊吃榴槤嘅尾巴,黎到中學時期最常光顧嘅天后糖水舖「甜姨姨」,估唔到十多年仍然無咩大轉變,喜歡吃榴槤嘅朋友黎到都會滿足到「榴槤忘返」🤣🥰《 超級榴槤雪沙 》 $90 4.5 / 5個0.5分係扣係價錢上仍然有少許貴🙈 不過超級雪沙相對份量偏大,兩個人食更滋味😋 話到明「超級」,用料由冰涼嘅榴槤雪葩底,混入邪惡嘅榴槤忌廉汁🤩 再疊上一層濃厚新鮮榴槤肉🤤 單係咁已經好「香」🤤🤤🤤 榴槤肉唔係榴槤蓉,真係會食到啖啖榴槤肉絲😍最上高嘅榴槤雪糕球有畫龍點睛嘅效果😎👍🏻 最特別係有埋榴槤乾同榴槤威化餅,由新鮮到副製品都有齊,完全滿足到一班榴槤控☺️🥴讚完佢地甜品嘅質素後,就要話一話店員嘅服務🙁 因為是日未係好忙好多客嘅情況底下,店員語氣都少少西😵‍💫 尤其係一開始問佢想轉檯嘅時候,都好串串貢好似得罪左佢咁😟 所以就算食物再好食,會唔會再回頭都要好好考慮🤨

《 超級榴槤雪沙 》 $90 4.5 / 5

• 超級榴槤雪沙
2021-08-05 166 瀏覽
甜姨姨在天后紥根多年,除咗銅鑼灣店外,天后分店都好有香港特式,主打地道港式糖水及小食😋👍🏻 尤其芒果系列🥭及豆腐系列甜品🍮📌20萬辣度辣粉雞軟骨🐓🌶🌶 $3820萬辣度辣粉雞軟骨,係佢地與香港本地品牌辣粉合作的新產品,辣度超級無敵爆強勁,勇者必試🌶🌶‼️鍾意食辣嘅朋友一定要試,唔食得辣嘅朋友可以叫落少啲辣粉🤣👍🏻📌三寶🧆+碗仔翅套餐🍲 $48地道港式食物當然唔少得腸粉魚蛋燒賣三寶+碗仔翅👍🏻,碗仔翅高質多料📌即撞木桶豆腐花熱 $34/細相當細滑,好重豆香,配合黃糖100分💯📌芒果班戟🥭$40班戟皮口感一流,忌廉香甜,芒果新鮮🥭

📌20萬辣度辣粉雞軟骨🐓🌶🌶 $38

📌三寶🧆+碗仔翅套餐🍲 $48

📌即撞木桶豆腐花熱 $34/細
相當細滑,好重豆香,配合黃糖100分💯

📌芒果班戟🥭$40
班戟皮口感一流,忌廉香甜,芒果新鮮🥭
2021-08-02 174 瀏覽
今天放工,只想吃甜品,聽說甜姨姨是在天后紥根多年,主打地道港式糖水店 。特意過來試試。 主打芒果系列及豆腐系列甜品,更提供多款港式小食,特意为了20萬辣度辣粉雞軟骨 ,过来尝试。與香港本地品牌辣粉合作,辣度強勁,勇者必試。我自以為很能吃辣,竟然被辣苦了🤣簡直就是辣到爽,喜歡挑戰的朋友,可以嘗試。榴槤豆花超級好吃,本來最近我就每天都吃榴槤,今晚讓我發現了新方式。豆花配榴槤,簡直絕了。 三寶魚蛋,腸粉,燒賣,滿滿的都是回憶。

榴槤豆花

三寶
魚蛋,腸粉,燒賣,滿滿的都是回憶。

2021-07-18 163 瀏覽
一間環境幾舒服嘅甜品店。座落於銅鑼灣時代廣場後面街,一行2人叫左一個榴連沙冰一齊食,個綿綿冰都非常綿密,冰頂有真榴連肉,整體來說是好食嘅,還見到姜b🤣🤣🤣
2021-06-15 220 瀏覽
走遍天下食榴連足料甜品夠浩照榴連雪沙我至愛天后甜姨姨架勢🥰————————超級愛吃榴連甜品的我,每次來到必鍾情吃呢個超級榴連雪沙😇給高貴又大方的你、你、妳……🟨超級榴連雪沙:由上至下、由下至上、由左至右、由右至左都係豐富又足料的榴連😂🔺由頂數落去…..榴連乾⋯榴連雪糕🍦⋯ 榴連肉⋯ 榴連雪沙⋯ 榴連汁⋯ 榴連餅乾🔻再由底數反上嚟…..榴連餅乾⋯ 榴連汁⋯ 榴連雪沙⋯榴連肉⋯ 榴連雪糕🍦⋯榴連乾😜😜😜真係點樣反轉食都係榴連😂真係啖啖都係榴連👏👏「啖啖入口啖啖濃啖啖榴連到處香」每次我打算要食呢個甜品,晚餐一定唔可以食咁飽,因為要留肚食昵個巨型甜品,咪望落去眼闊肚窄,食完你就知飽嘅知味😂😂————————-🟪尋榴敢:個名真係好搞嘢叫做尋榴敢,入面當然有足料榴連肉、涼粉、黑白珍珠、椰果、豆腐花…..等等,吃落爽口清新脆卜卜的口感,清爽涼快👍👍👍👍👍———————-各款甜品各有特色,自己心水吃乜,悉隨尊便⋯⋯開心吃榴連🥳簡單又方便😆———————

走遍天下食榴連
足料甜品夠浩照
榴連雪沙我至愛
天后甜姨姨架勢🥰

————————
超級愛吃榴連甜品的我,每次來到必鍾情吃呢個超級榴連雪沙😇
給高貴又大方的你、你、妳……

🟨超級榴連雪沙:
🔺由頂數落去…..
🔻再由底數反上嚟…..
真係點樣反轉食都係榴連😂
真係啖啖都係榴連👏👏
「啖啖入口啖啖濃
啖啖榴連到處香」

————————-
🟪尋榴敢:

———————-
各款甜品各有特色,自己心水吃乜,悉隨尊便⋯⋯
開心吃榴連🥳
簡單又方便😆
———————
在大坑涴沙街吃完一間好用心的串燒店後,特登開車到天后清風街甜姨咦吃甜品,我是一個非常喜歡馬吃甜品的人,但今次令我非常失望(一定冇下次)。豆沙冇綠豆味又冇海帶;士多啤梨果凍,甜到牙都軟,

豆沙冇綠豆味又冇海帶;士多啤梨果凍,甜到牙都軟,
2021-06-06
2021-06-04 223 瀏覽
以前細細個中學已經喺呢度食甜品,呢日咁岩經過呢一區,差不多10年冇食過。當日係星期五晚上,舖頭差唔多坐滿,仲要排小小隊當日點左台式仙草加芋圓同榴槤豆腐花加榴槤份量充,芋圓都好「煙un」,不算太甜榴蓮豆腐花味道都不錯,但是榴槤實在有點少,我們另加了榴槤
當日係星期五晚上,舖頭差唔多坐滿,仲要排小小隊
當日點左台式仙草加芋圓同榴槤豆腐花加榴槤
台式仙草

份量充,芋圓都好「煙un」,不算太甜
榴蓮豆腐花

榴蓮豆腐花味道都不錯,但是榴槤實在有點少,我們另加了榴槤
$50 (宵夜)
2021-05-26 169 瀏覽
可以飽的話不會選擇餓☺️喺天后食完飯,心思思想食甜品☺️知道甜姨姨就喺附近🤪原來天后同銅鑼灣兩間分店嘅Menu完全一樣😯今晚就想食港式糖水芝麻豆腐西米露芝麻同豆腐花混血兒配上芝麻雪糕同西米露😍好大碗唷!輕輕攪拌哥見呢個混血兒質感非常綿密,好杰身☺️入口清涼,香香芝麻味,淡淡豆腐清香,香滑綿綿,與粒粒西米混合,口感豐富唷😚芝麻雪糕球,凍冰冰同混血兒一齊食,正正唷🥰飽到爆肚臍都要食呢碗糖水🥳......#chantaljj天后#天后美食#銅鑼灣美食 #香港糖水

芝麻豆腐西米露
芝麻同豆腐花混血兒配上芝麻雪糕同西米露😍好大碗唷!

輕輕攪拌哥見呢個混血兒質感非常綿密,好杰身☺️

飽到爆肚臍都要食呢碗糖水🥳
#chantaljj天后
#天后美食
#銅鑼灣美食
#香港糖水
2021-04-17 201 瀏覽
路过天后,看到说这家店很不错的样子,就打包了份榴莲敢第一口榴莲味特别浓,果肉份量也很足。豆花滑爽,好吃。至于椰果,仙草,会丰富口感,但对味道没什么提升。下次会试榴莲豆腐花应该会特别不错。
路过天后,看到说这家店很不错的样子,就打包了份榴莲敢
榴莲敢

第一口榴莲味特别浓,果肉份量也很足。豆花滑爽,好吃。
至于椰果,仙草,会丰富口感,但对味道没什么提升。
下次会试榴莲豆腐花应该会特别不错。
榴莲敢
2021-04-08 258 瀏覽
今晚在附近staycations ,所以喺附近走走,晚餐都已經食唔落,唯有食埋個甜品做今晚嘅結尾。朋友介紹這間甜品話唔錯,咁就去試試看。我地叫左「芝麻糊、合核糊同黑糖手工芋圓」。芝麻糊-香、滑、唔會太甜合核糊-同芝麻糊一樣,真心香,滑,好好味手工芋圓-有三款糖水底選擇,黑糖、淡奶同椰汁,我地揀左黑糖。黑糖帶點薑味,糖水底唔會過甜,芋圓好煙韌,好有口感,但唔算多,而仙草同某間芋圓專門店差唔多,唔會太實,幾滑,整碗材料都幾豐富,多層口感(仲有外賣可以帶回家)可惜價錢就真心貴,芝麻糊要$35而合核糊更加要$55,或者合核糊比其他糊真心難做,所以這麼貴吧!但一試無妨嘅

朋友介紹這間甜品話唔錯,咁就去試試看。
我地叫左「芝麻糊、合核糊同黑糖手工芋圓」。
芝麻糊-香、滑、唔會太甜

合核糊-同芝麻糊一樣,真心香,滑,好好味

• 合核糊
2021-03-23 1238 瀏覽
今次介紹既係一間每次去完年宵我都會去,札根係天后14年時都未蝕錢,更加係前年係銅鑼灣開首間分店,但不敵疫市蝕錢既既人氣黃金甜品鋪。店主當年放棄助導、甚至導演一職,決心將自己整甜品既夢想實踐,但佢係門外漢,所以用近半年時間研究同苦練,搵食材同供應商,去果欄逐檔試好既芒果。店鋪主打幾種甜品,因為店主自細對豆腐情有獨鍾,所以有多款豆腐花主題甜品,例如榴槤豆腐花,而銅鑼灣既分店設係舊聰嫂鋪位,餐牌同總店有唔同,更加特別有刨冰食。-🍧 芒果大合奏 💰50(👅: 8/10)呢個係本店最受歡迎甜品既第一名,呢個係本店最受歡迎甜品既第一名,係一個有芒果雪糕、芒果果粒肉、芒果果蓉、芒果布甸同芒果乾既芒果甜品,係一個芒果大集匯,芒果迷就岩哂。五種食材都有唔同既芒果甜酸度同口感,食落有層次,味道係鮮甜而唔係假甜,芒果肉夠新鮮,果肉同芒果汁食落都好甜,芒果布甸同雪糕都係用真芒果整,所以夠芒果味,又甜又滑,芒果乾係小見係甜品出現既食材,聽講係咁多種預備工序最考工夫,切成一絲絲,食落特別,口感同其他四種完全唔同,芒果味足夠。-🌟以芒果甜品黎講,呢個價錢算唔錯幾抵食,豆腐花都係呢度招牌,而銅鑼灣個間先有刨冰,如果想

🍧 芒果大合奏 💰50(👅: 8/10)

芒果大合奏

🌟以芒果甜品黎講,呢個價錢算唔錯幾抵食,豆腐花都係呢度招牌,而銅鑼灣個間先有刨冰,如果想食刨冰記住唔好去錯,兩間都係值得支持既甜品店。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $70 (服務費: NA)
2021-02-21
2021-03-14 260 瀏覽
聽到朋友介紹特登嚟試💛入座安排得好差 離遠喺門口睇已經見到一堆人 過去問就話唔使拎籌但又冇安排客人排好隊 而且其實店內未坐滿到差唔多輪到入座填緊資料時 突然有個女店員行出嚟叫大家排好隊 跟住又同我哋講可以填google form慳番啲紙 咁朋友都填到一半啦唔通仲特登再上網填過咩 咁我就睇住menu先諗住快啲食完唔好嘥佢個位啫 跟住佢就係咁催 明明啱啱先攞到張紙 就叫我地好快啲入去坐唔好要後面等我地填好 又話menu可以入去先睇 全程態度都好惡😰明明係自己安排得好差 你咁心急就一早派定啲紙俾人/話俾人知有google form或者叫人坐低填啦 我哋都等咗前面填好耐 點知一到我哋就又催又串 另一位男店員好有禮貌 女店員對其他客態度都唔差 但到我地埋單又呼呼喝喝😓都唔知係咪睇人嚟恰😡食物方面 朋友叫咗個芒果三重奏 話都唔錯而我叫咗個椰芒滑嘟嘟 寒天啫喱好食但芒果沙冰成陣水喉味總括嚟講食物一般 態度差食到成肚氣

食物方面 朋友叫咗個芒果三重奏 話都唔錯
而我叫咗個椰芒滑嘟嘟 寒天啫喱好食但芒果沙冰成陣水喉味

總括嚟講食物一般 態度差食到成肚氣
2021-03-11 323 瀏覽
每次係北角食完野都會過黎甜姨姨食甜品台式芋圓仙草係必點甜品!$48超足料鮮芋仙係多糖水,甜姨姨係多料每一啖都好有口感 糖水底可以揀黑糖薑汁/椰汁/淡奶,第一次揀左黑糖薑汁覺得唔夠滑,今次揀椰汁食落香好多仙草味道帶少許回甘,相信有清熱作用芋圓有3款:芋頭、地瓜、紫薯(隨機分配落碗),第一次食有齊,之後就有時會冇左紫薯圓,但仲有大量其他配料:珍珠、薏米、西米、黑糯米呢個價錢呢個質素超抵食,2個人食一碗都好飽~

每次係北角食完野都會過黎甜姨姨食甜品

台式芋圓仙草係必點甜品
$48超足料
鮮芋仙係多糖水,甜姨姨係多料
每一啖都好有口感

仙草味道帶少許回甘,相信有清熱作用

呢個價錢呢個質素超抵食,2個人食一碗都好飽~

台式芋圓仙草
2021-03-08
台式芋圓仙草
  • 台式仙草+手工芋圓
2021-03-11 170 瀏覽
係天后番左3年工今晚終於食到了成個menu都係榴蓮🥰點知再睇下仲有豆腐味雪糕原先我要既係豆腐雪糕芝麻豆腐西米露可惜既係比錯左個底我就咁豆腐西米露都好好味同事仲叫左綠野仙踪、芒果涼粉同埋楊枝甘露滑嘟嘟睇落都幾好味個滑嘟嘟用杯裝幾surprise
係天后番左3年工
今晚終於食到了
成個menu都係榴蓮🥰
點知再睇下仲有豆腐味雪糕
原先我要既係豆腐雪糕芝麻豆腐西米露
可惜既係比錯左個底我
就咁豆腐西米露都好好味
同事仲叫左綠野仙踪、芒果涼粉同埋楊枝甘露滑嘟嘟
睇落都幾好味
個滑嘟嘟用杯裝幾surprise
外賣自取
2021-02-25 344 瀏覽
甜姨姨私房甜品🍴💛天后清風街13號地下.超足料的台式仙草+手工芋圓$48🍠.仙草味道十分甘甜,芋圓有曬芋頭、地瓜同紫薯三款口味,幾有咬口份量都足!另外呢碗嘢嘅材料係超級豐富:有埋珍珠、紫糯米、薏米。特別鐘意珍珠大大粒,有層糖係面的感覺。仲有我本身唔鍾意食嘅紅豆同西米!真係好飽食唔唒(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
甜姨姨私房甜品🍴💛
天后清風街13號地下