2020-11-16 0 瀏覽
難得黎到天后食完飯想食糖水,上網就搵到呢間開咗好多年,好似幾吸引。一行到去見到入面好多人幫襯,應該相當唔錯。叫咗兩樣糖水,一個楊枝甘露同一個榴槤紫米露。楊枝甘露黎到,見到個芒果汁已經心知不妙,一食 嘩!甜到痴線,成碗都好似用糖水開出黎咁...芒果味好假... 個榴槤紫米相反,完全無味,食到我地完全懷疑人生。結果兩碗落樓要103蚊,完全唔能夠相信咁既質素收咁既價錢,可以一直存在到呢刻。失望而回,絕對無下次。

個榴槤紫米相反,完全無味,食到我地完全懷疑人生。

失望而回,絕對無下次。
2020-11-06 384 瀏覽
住係附近咁耐,最鍾意嘅都係哩間甜品鋪頭,難得cheat day就緊係唔爭在試下佢嘅「格仔餅城堡」啦! {格仔餅城堡 $98} *製作時間~20分鐘坐低等左20分鐘,出現係眼前嘅哩個甜品真係嚇親我同個frd,因為真係超級大型,我真係冇預過會咁大個,好彩食完晚餐之後有段時間,個肚仲有位置,話曬女人都有兩個胃,一個for正餐、一個for甜品🤪 甜品黎到就已經聞到好香嘅奶醬多味,真係冇點錯味,雖然邪惡😏不過味道一流,上面有三球雪糕,食落去冇錯應該就係兩球奶醬多味、一球雲呢拿味,再加埋花生醬,超夾😍 烘過嘅麵包粒脆卜卜,點一點啲花生醬再加埋啲雪糕,仲好食過普通嘅奶醬多😋哩個甜品兩個人分可能會有稍多(雖然我同個frd只係清淨個框框),跟番餐牌預三至四個人就差唔多啦!我極推哩個甜品,大家不妨可以試埋其他味道(有草莓🍓同埋朱古力🍫),相信會令你地讚口不絕!哩間甜品鋪嘅榴槤甜品同樣非常受歡迎,鍾意食榴槤嘅朋友一定要試試🙌🏻!

{格仔餅城堡 $98} *製作時間~20分鐘

格仔餅城堡
2020-11-04
格仔餅城堡
  • 奶醬多城堡
2020-10-18 323 瀏覽
《爆炸芒果🥭》———————————————-#甜姨姨-店員姐姐拎出嚟嘅時候已經聽到「啪啪聲」,未飲已經知道佢有幾爆💥裏面佈滿爆炸糖,完全係童年回憶!-唔淨只係得個樣,新鮮嘅芒果配上香滑椰奶,香甜又鮮渴。雖然用杯裝,仍然相當足料,完全唔係一杯嘢飲咁簡單😋有機會都想試吓佢其他甜品~-⭐ 參考價錢︰爆芒特飲:$48🍌 抵deal 指數:7/10-📍 甜姨姨私房甜品:天后清風街13號地下☎️ 2508 6962
《爆炸芒果🥭》
🍌 抵deal 指數:7/10
📍 甜姨姨私房甜品:天后清風街13號地下
☎️ 2508 6962
2020-10-06 273 瀏覽
草莓二重奏西米露($44) 🍓 開頭都怕會係藥水味, 點知結果係三樣入面我呢個最好食😌 除左西米之外仲可以揀豆腐花或者涼粉🍨 唔好睇佢細細碗, 入面有少量士多啤梨乾, 大量西米同埋椰果粒, 個底係士多啤梨味乳酪🍦 所有野夾埋既感覺係好正, 酸酸甜甜又凍冰冰, 仲有啲椰果粒同埋西米既煙韌口感, 全部都係我鐘意嫁😍椰芒西米露🥭($42)相對地呢個就比較普通, 唔知係咪過左芒果既季節, 所以啲芒果偏酸😖 不過椰汁既甜味可以中和返芒果既酸味🥥芝麻豆腐西米露🍨($40)呢個甜品西利喇, 曾經攞過2013年美國Travel & Leisure 世界十大最佳甜品🇺🇸 呢個組合同草莓二重奏差唔多, 只不過將啲野變曬做芝麻味同埋豆腐味, 芝麻味係超級勁, 不過可能豆腐同芝麻既野都唔係我鐘意既野, 所以我覺得一般🙈
草莓二重奏西米露($44) 🍓

椰芒西米露🥭($42)

芝麻豆腐西米露🍨($40)
2020-10-05
$45 (宵夜)
  • 芝麻豆腐西米露
鍾意食糖水嘅我,好多時都會係食完飯之後,如果太飽,買一碗糖水返屋企食。嗰日食完飯,就試吓呢間甜姨姨,上網睇食評見到都好多人試過同好評,就打算試下。我一向鍾意食熱甜品,所以就叫咗一碗雙色湯丸,饀料係黑芝麻同埋花生。返到屋企打開,個水冇薑味,亦冇甜味,湯丸皮厚饀少,無論黑芝麻同花生都係冇味嘅,還好係浸咗一啲時間湯丸皮都唔會溶到一pat pat。可能佢其他甜品好味啲啦,但係呢間咁嘅嘢我點都唔會有下一次喇。

外賣自取
我地最近去良心星級甜品店「甜姨姨私房甜品」飲全新推出嘅「爆芒」特飲💥 堂食拎走都OK👌🏻佢地嘅「爆芒」特飲有超足料芒果配七彩爆炸糖,每啖都充滿住芒果香+爆炸糖喺口內爆開嘅口感,仲超足料! 採用嘅爆炸糖更低糖,唔係普通街邊買好甜嘅爆炸糖,而且爆炸口感更持久,我地飲咁耐都爆足咁耐😂!

2020-08-30
2020-09-12 220 瀏覽
放工帶同事黎食,聽講幾出名同陳豪有份開,一於就去試下。7點幾都已經有1、2枱客,樓面冇人招呼,自己揀位座,又唔駛量體溫…甜品都多選擇,有中有西,有熱有凍,呢度出名榴槤、芒果、豆腐花系列。最後JoyJoy子揀咗芝麻糊豆腐花($35),同事揀咗芝麻糊($35)+湯圓($10/3粒),湯圓係麻蓉味。整體份量ok,價錢ok,問題在於支匙羹,有d細,適合小朋友用多d,我食一啖得個少少,真係食得有d吃力芝麻糊係幾香芝麻味,幼滑冇粉狀,但豆腐花出事,碎到我都分唔倒俾人食,負分環境都夠大,算舒服嘅,咁啱撞正員工食飯,有個阿姐講野大聲到全場聽到晒,我仲以為去咗酒樓,感覺不太好!
題外話/補充資料: 天后清風街13號地下 (近天后A1出口)
2020-09-05
2020-09-09 160 瀏覽
果次食咗三個甜品😋😋其實如果細食四個人分都夠🤔🤔食左1.雜果涼粉($44)-雜果涼粉好好味😋,水果好足。涼粉係爽嘅,唔會太軟綿綿咁2.椰汁西米露($35)-對於我黎講,無論去邊間甜品我都會叫呢個。因為好多時餐廳注重gimmick, 最簡單嘅嘢就整得唔好。但呢個有驚喜🤔唔會太甜,勁多西米露,椰汁唔會多到漏!😍3. 草莓涼粉水晶珠($44)-個水晶珠幾特別,草莓同涼粉夾原來又唔錯,可能今次嘅草莓啱啱好甜甜酸酸。如果一向怕太甜可以叫呢個😋😋送左鹹蛋黃魚蛋 都幾好味嘅食完甜 再食鹹 唔錯唔錯😋😋
果次食咗三個甜品😋😋
其實如果細食四個人分都夠🤔🤔
食左
1.雜果涼粉($44)
-雜果涼粉好好味😋,水果好足。涼粉係爽嘅,唔會太軟綿綿咁
2.椰汁西米露($35)
3. 草莓涼粉水晶珠($44)
送左鹹蛋黃魚蛋 都幾好味嘅
食完甜 再食鹹 唔錯唔錯😋😋

2020-09-01 154 瀏覽
💛甜姨姨最新推出夏日清涼飲品😍「爆芒」特飲內有極多七彩爆炸糖,糖果喺舌頭一粒粒爆開,滋滋滋嘅聲音由頭飲到落尾都仲有,好過癮!🤪🤪而且仲有超多芒果丁,真材實料!💛🥰呢杯甜蜜小確幸💥爆芒特飲🥭為大家消消暑😍呢杯重量級爆芒特飲入面有超多芒果丁,超fresh又足料🤤 比你夏日陽光猶如初戀嘅感覺🥰 而且飲品入面仲有大量七彩爆炸糖!一粒一粒嘅糖喺舌尖上炸開,爽到炸裂💥!飲到最尾都仲爆緊,呢種滋味,試過就知正😋📍甜姨姨私房甜品天后清風街13號地下
💛甜姨姨最新推出夏日清涼飲品

😍「爆芒」特飲
而且仲有超多芒果丁,真材實料!💛🥰

呢杯甜蜜小確幸💥爆芒特飲🥭為大家消消暑😍

📍甜姨姨私房甜品
天后清風街13號地下
爆芒特飲
店鋪:甜姨姨私房甜品 (天后)地址:天后清風街13號地下炎熱暑假嘅尾聲🌞,去咗天后區甜品黃店解一解暑🌬。呢間星級甜品店「甜姨姨私房甜品」,推出咗全新「爆芒」特飲💥🥭,想趁住呢個機會為大家送上冰涼爆炸甜蜜蜜小確幸🥰呢杯「爆芒」($48)唔係講緊手機跌咗落地果種嘅「爆Mon」📱,而係香甜芒果同芒肉汁🥭,加上爆炸糖、椰汁冰、沙冰🧊,製成嘅特飲🍹,包你飲一啖,個口入面都會不停涼浸浸咁爆黎爆去😏,係好sweet好新奇嘅消暑飲品呀❄️今個炎熱夏天🥵,等甜姨姨幫你解解暑🤤☃️
店鋪:甜姨姨私房甜品 (天后)
地址:天后清風街13號地下

今個炎熱夏天🥵,等甜姨姨幫你解解暑🤤☃️
2020-08-29
2020-08-17 226 瀏覽
今日食完飯之後口痕想食下糖水,一於試吓令一間係天后區內好出名嘅甜姨姨,因為疫情關係唯有繼續外賣自取😩😩先講呢個鹹蛋黃魚強,原來我冇叫到架,老闆突登附送,但實在太好食太過分啦❗️魚蛋好彈牙,但重點就落咗喺個鹹蛋黃醬度,鹹蛋味好粥,右足了,配埋魚蛋簡直係絕配,搞到我第時應該會忍唔住要買嚟食😩講番糖水先,楊枝甘露$44芒果大大粒又甜,平時叫楊枝甘露最怕太芒果太酸,但呢度完全冇呢個問題,要留意係呢度既唔加奶,整得黎講好食👍🏻👍🏻腐竹白果糖水 $30不過不失,食得出落左好多料去整,d甜味新鮮煲出黎👍🏻👍🏻
鹹蛋黃魚蛋

楊枝甘露

講番糖水先,楊枝甘露$44
腐竹白果糖水

腐竹白果糖水 $30

不過不失,食得出落左好多料去整,d甜味新鮮煲出黎👍🏻👍🏻
鹹蛋黃魚蛋
楊枝甘露
腐竹白果糖水
2020-06-28 387 瀏覽
同朋友銅鑼灣行完街,想搵個地方食糖水,知道天后個邊多糖水舖,唯有去遠少少食。行過見到呢間好多人食,所以入去試下。menu 都算多野揀,芒果類嘅甜品係首選,而且好多都有特色,唔係成日食來食去個種👇🏻 叫左個芒果紫糯米,芒果🥭都幾香,無渣,但紫糯米有少少淡味,鐘意食清清地嘅朋友應該鍾意,仲有西米露係入面 👇🏻同埋木桶豆腐花(大)職員會俾你個計時⌛️器,夠鐘先可以打開架!豆腐花俾我想像中滑溜,熱辣辣食嘅感覺好👍🏻

芒果紫糯米

豆腐花俾我想像中滑溜,熱辣辣食嘅感覺好👍🏻

木桶豆腐花(大)

$45 (其他)
芒果紫糯米
2020-05-21 499 瀏覽
甜姨姨都算係天后䇄立多年,仲要係黃店,又成日見佢排長龍,所以一於試下!🤓-點知都有啲失望,首先定價都算小高,特別芒果招牌的要$50一碗,好似我地叫左芒果大合奏咁,入面有芒果乾,芒果,芒果蓉,芒果布丁同芒果雪糕😂啱晒芒果控!佢地的芒果真係香甜,係我中意濃味芒果的味🥰 芒果數量都唔小,撈勻食真係好大芒果味🥭 但芒果雪糕味好假,係雀巢個啲唔高質的雪糕🤭 芒果布丁都係好大芒果啫喱的感覺🙈 所以其實麻麻地,又唔太特別😖-另一個時令鮮果雪沙更離譜😰當日係菠蘿味,點知來到好淡,完全得小小菠蘿味🤯 冰就多仲要啲冰唔夠碎,成日都有啲一舊舊😩 跟住又係有芒果汁,芒果肉,同埋一樣的芒果雪糕,搞到我都分唔到究竟食緊菠蘿定芒果🤨 唯一個分別就係有啲菠蘿肉... 整體呢間我覺得係得芒果甜係賣點,但比較貴,值唔值就個人意見啦,我就覺得麻麻😢
今次同朋友一齊去銅鑼灣食晚飯,食完晚飯之後發覺都唔係特別飽,都想去食返個糖水。今次叫咗兩個糖水,一個係芋圓,另外一個係芒果大合奏。首先我講咗個芒果大合奏先啦,其實芒果大合奏本身個芒果汁嘅底其實係好食嘅,而且佢入邊都有雪糕,一啲芒果肉,本身加埋其實都好好食嘅,不過我就略嫌佢覺得佢有啲芒果乾就有啲奇怪,因為本身其他所有嘅嘢suppose都係比較濕潤嘅,但係我到時呢個就乾身嘅話就感覺上好似有啲奇怪,而且佢價錢$50 ,我覺得其實有啲唔係好合理,即使話係港島區來講,所以我覺得有啲貴。另外我個芋圓其實係有待改進,芋圓佢整到其實係OK嘅,但係只不過係個底有啲問題,因為我本身係叫咗個薑汁湯底,我覺得佢同仙草嘅感覺唔係好配合,而且佢仙草都唔係話整到好滑,同埋佢有個薏米喺度所以我覺得個口感係真係有啲奇怪,不過其實佢係一間黃店,而且佢位置真係都幾好嘅,因為佢近銅鑼灣,所以話有陣時同朋友一齊食晚飯但係就唔知去邊度好,咁我喺銅鑼灣行過嚟都唔係話好耐,大家都方便走嘅,所以我覺得係適合一大班人,可能食完個晚飯唔知去邊度好,咁就大家一齊食個糖水,咁我覺得呢個係一個不二之選囉,但係都希望餐廳可以做好少少個芋圓啦,因為

另外我個芋圓其實係有待改進,芋圓佢整到其實係OK嘅,但係只不過係個底有啲問題,因為我本身係叫咗個薑汁湯底,我覺得佢同仙草嘅感覺唔係好配合,而且佢仙草都唔係話整到好滑,同埋佢有個薏米喺度所以我覺得個口感係真係有啲奇怪,不過其實佢係一間黃店,而且佢位置真係都幾好嘅,因為佢近銅鑼灣,所以話有陣時同朋友一齊食晚飯但係就唔知去邊度好,咁我喺銅鑼灣行過嚟都唔係話好耐,大家都方便走嘅,所以我覺得係適合一大班人,可能食完個晚飯唔知去邊度好,咁就大家一齊食個糖水,咁我覺得呢個係一個不二之選囉,但係都希望餐廳可以做好少少個芋圓啦,因為我知道呢個係佢自己整嘅,努力呀!

2020-05-15 234 瀏覽
見到士多啤梨味既糖水都比較少見粉紅色好有少女心就叫左黎試下、點知伏伏地呢個$44士多啤梨乳酪西米露得一千零一粒(仲要半瓣)士多啤梨🍓係有好多西米、但啲西米大部分都係未煲熟就雪凍左既 成粒硬粒咁加試啲口感似椰果既(叫寒天?總之係煙煙銀銀配落去一碗好酸既士多啤梨乳酪有少少太酸、係少少沙冰既質地整體來講係唔好食既幾失望、難得有粉色系列既糖水可惜味道好一般、西米質感亦麻麻個碗仲要都好細碗下盛惠港幣40大元反而啲正正路路既糖水就合理啲正常芒果西米露$42但都係算細碗
見到士多啤梨味既糖水都比較少見
粉紅色好有少女心

就叫左黎試下、點知伏伏地
呢個$44士多啤梨乳酪西米露
得一千零一粒(仲要半瓣)士多啤梨🍓
係有好多西米、
但啲西米大部分都係未煲熟就雪凍左既
成粒硬粒咁

加試啲口感似椰果既(叫寒天?總之係煙煙銀銀
配落去一碗好酸既士多啤梨乳酪
有少少太酸、係少少沙冰既質地
整體來講係唔好食既
幾失望、難得有粉色系列既糖水
可惜味道好一般、西米質感亦麻麻
個碗仲要都好細碗下

盛惠港幣40大元