2018-02-24 358 瀏覽
話說小女子真係唔太好甜品係幾出奇嘅一件事黎但係對住中式嘅甜品都係忍唔住🤣個日同美女們食完煲仔飯後當然要搵地方聊聊天 之後去左甜入心咁凍嘅天氣係要食熱嘅甜品先岩架嘛最後叫左個#椰皇燉鮮奶湯圓 ($43)果然熱食係最正 椰汁鮮奶湯圓缺一不可椰汁夠椰味 燉鮮奶夠滑 湯圓係my fav 芝麻😛________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
話說小女子真係唔太好甜品
係幾出奇嘅一件事黎
但係對住中式嘅甜品都係忍唔住🤣
個日同美女們食完煲仔飯後
當然要搵地方聊聊天 之後去左甜入心
咁凍嘅天氣係要食熱嘅甜品先岩架嘛
最後叫左個#椰皇燉鮮奶湯圓 ($43)
果然熱食係最正 椰汁鮮奶湯圓缺一不可
椰汁夠椰味 燉鮮奶夠滑 湯圓係my fav 芝麻😛
________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
椰皇燉鮮奶湯圓
$45 (其他)
椰皇燉鮮奶湯圓
2017-10-03 215 瀏覽
假日閒來無事,又到朋友的家中打坐,但因為朋友跟著已約了人,小人唯有獨自搵食,在慈雲山中心打轉。走過一間叫甜入心的餐廳,竟然見到有人在吃車仔麵,這麽有趣,小人就決定在甜品舖吃車仔麵。車仔麵不是很大碗,湯底喝不出甚麼味,麵條不夠彈口,配料如魚蛋片及菜俱僅屬於中規中矩,精髓在於那個咖哩汁,不怎麼辣,倒是很香很滑,混進湯裡,即時變成一碗咖哩湯,連帶麵及配料都好吃起來。原來店子內有乾坤:表面上是一間甜品舖,實際上不只甜品那麼簡單。

咖哩汁車仔麵
咖哩汁車仔麵
2017-08-09 186 瀏覽
想吹水緊系要食住甜品,邊吹邊食啦。系出面望入去,見環境都吾錯,所以就入左去食下啦。一開始見到個menu d價錢都適中,都幾多選擇下,有熱有凍,有傳統同西式甜品,都望落都吾錯。不過制作時間有d奈,食落都ok,吾系話特別好食或者特別難食

2017-07-24 216 瀏覽
食飽第二個胃又出發,慈雲山中心只有呢間糖水舖,夏天唔想離開冷氣範圍,呢個係唯一選擇。打開餐牌寫住top one 招牌糖水,免除我選擇煩惱。焦糖布甸椰子皇,有冷及暖選擇,我揀咗個暖、朋友揀咗個凍嘅,底層用椰青水造啫喱,上面放上焦糖布甸,再注入椰汁及揶青水,功夫甜品,味覺及視覺都充滿椰子味,甜度啱啱好。足料芝麻糊,其實芝麻糊,沒什麼要加足料吧。普通。芝果窩夫,即製窩夫吃落熱,有蛋味,加上芒果雪糕及芒果醬,份量十足,賣相不俗。桑寄生蛋茶,加咗烏豆吃落有點苦味,我吃過又覺得問題不大。風花雪,豆腐花+芒果+雪米滋組合,豆腐花滑、芒果甜。重口味,即係好多材料加埋一齊,豆腐花+芒果+雪米滋+涼粉,啱晒貪心嘅我哋。星期五越夜越多人,因為糖水舖真係唔多。

足料芝麻糊,其實芝麻糊,沒什麼要加足料吧。普通。

桑寄生蛋茶,加咗烏豆吃落有點苦味,我吃過又覺得問題不大。
風花雪,豆腐花+芒果+雪米滋組合,豆腐花滑、芒果甜。

星期五越夜越多人,因為糖水舖真係唔多。
2017-07-21
$45 (宵夜)
2017-07-12 587 瀏覽
好耐無黎慈雲山廣場 估吾到多左咁多零食鋪大家係到買零食記得要格價 我就太心急蝕左行完攰攰地食番個糖水HAPPY下之前聽過甜入心有水準 難得經過就入去一戰喇身為一個榴槤控 實在不得不叫同榴槤有關既甜品二說不說叫左榴槤pancake 一客2件呢間pancake比起滿記個d吾太多cream主要以榴槤肉做夾心 相對甜度亦較低Pancake皮則比較冧身 size大小適中 2件話咁快就ko之後我地左叫左飄香槤花 其實係榴槤冰+豆腐花+榴槤肉豆腐mix榴槤呢個組合好創新前者既清新淡味可以稍為中和榴槤既口味令榴槤甜品都可以有好fresh既感覺除左食榴槤 我地比tart類吸引住 一於試晒2款焦糖布甸撻同黑松露撻其實2者撻皮一樣 都係薄脆款式 吾太重牛油味焦糖布甸撻口感特別 軟冧冧既布甸加上脆卜卜既撻皮咬落有淡淡既焦糖香味 吾算太甜膩至於個黑松露撻真係驚為天人 超!好!食!我地足足食左6件佢好食在於個黑松露香菇炒得好香口特別食左咁多甜品後 有呢款咁惹味既咸味小食真係流晒口水飲品方面我揀左OERO薄荷奶昔佢質感比一般奶稀身 吾會太杰面有大量OERO碎好好咬口無諗過薄荷味同OERO係夾既$28比甜品價格平 絕
好耐無黎慈雲山廣場 估吾到多左咁多零食鋪

焦糖布甸撻同黑松露撻
其實2者撻皮一樣 都係薄脆款式 吾太重牛油味

焦糖布甸撻口感特別 軟冧冧既布甸加上脆卜卜既撻皮
咬落有淡淡既焦糖香味 吾算太甜膩

至於個黑松露撻真係驚為天人 超!好!食!

我地足足食左6件

面有大量OERO碎好好咬口

無諗過薄荷味同OERO係夾既
$28比甜品價格平 絕對值得一戰
2017-07-07 72 瀏覽
最近女小編工作上不太順利,成日都煩躁不安,所以男朋友今晚帶小編去食糖水,滋潤下,見到餐牌有熱椰皇系,當然要試下。 桃寶燕窩椰皇燉奶 👉一黎成個椰皇,先講個椰皇,正常Size,裡面有椰皇肉,而內裡椰漿味重,反而同啲燕窩夾到😊,啲口感唔錯,成個椰皇味道都可以,不過可以再熱d就好啦!鮮果風呂椰王子👉賣相都幾好,本身叫椰子雪糕,可惜無曬,改左食朱古力雪糕,雪糕有芒果、雲呢拿同朱古力可以簡,呢個夠凍同埋啲生果都幾新鮮,唔係梅梅地果啲,最重要個椰漿底食落好重椰味,如果配埋椰子雪糕應該仲夠味,整體唔錯,如果啲栗米片改做其他脆脆會更有咬口!🤗

鮮果風呂椰王子

2017-07-06
$60 (宵夜)
2017-06-11 172 瀏覽
之前同朋友食過深水埗分店 覺得唔錯 所以今次就來到慈雲山分店,諗住帶朋友黎食一食最出名嘅椰皇子,入到鋪頭得知今日所有椰皇子都冇所以只好試一試其他甜品。首先有雞翼尖 十分抵食 5蚊就有一份! 有少少辣 呢個辣對於我嚟講就啱啱好,因為本身我都唔係好食得辣,而且軟硬度適中,食落唔會太淋 啱啱好,所以我同朋友一食就食咗三份,店員仲同我哋講話所有分店嘅雞翼尖,都係喺慈雲山分店度整,所以可能特別好味。之後就到榴槤班戟($38),我係經常性食榴槤,榴槤班戟都唔會放過。但係呢度嘅榴槤班戟 絕對同其他糖水店嘅好唔同!呢度嘅榴槤班戟 雖然樣貌平平 但係食落 入口即溶 個皮係薄到完全唔會感覺到佢嘅存在 只係食到一啖啖嘅榴槤肉, 再配埋 爽脆嘅水晶珠, 令到口感更加層次豐富 ,一試難忘!跟住就係黑松露吐司粒粒山($52),黑松露雪糕嘅味道令人驚喜, 每一啖 都充滿黑松露嘅香味, 再配搭埋好似吉士味道嘅醬汁 同焦糖汁, 十分夾。 每一粒鬆脆嘅吐司都吸收晒醬汁同 黑松露雪糕嘅精華。最後就食番一個南北杏木瓜雪耳糖水($30)潤一潤,第一啖食落覺得有d清,淡淡嘅充滿木瓜同雪耳本身嘅甜味,唔會好似一般咁只係食到冰糖嘅甜
所以只好試一試其他甜品

首先有雞翼尖 十分抵食 5蚊就有一份!

再配搭埋好似吉士味道嘅醬汁 同焦糖汁, 十分夾。
每一粒鬆脆嘅吐司都吸收晒醬汁同 黑松露雪糕嘅精華。

最後就食番一個南北杏木瓜雪耳糖水($30)潤一潤,第一啖食落覺得有d清,淡淡嘅充滿木瓜同雪耳本身嘅甜味,唔會好似一般咁只係食到冰糖嘅甜,
原來佢哋用嘅係一種老人家或者請糖尿病患者都可以食嘅 健康糖(唔記得叫咩名), 所以比一般嘅糖水健康 啱曬我哋呢d鍾意食甜品,但係又想健康 嘅女仔。
2017-05-30
  • 雞翼尖
  • 榴槤班戟
  • 黑松露吐司粒粒山
2017-06-01 60 瀏覽
呢間甜入心雖然比莉豬同朋友討論過外型配色上有少少時鐘酒店feel,但莉豬係佢開初期就黎食過黑松露雪糕多士,根本就比茶木既雪糕配搭更特別更好食!今次食椰皇子係因為有耳聞過椰皇系既甜品,係甜入心既拿手,果然,莉豬超幸福甘食哂,而且再外帶多一個椰皇子,手刀沖番屋企同爸爸分享呢粒食完好幸福既椰皇子。本身莉豬仲想買個熱椰皇子比媽咪,但問左店員,佢話熱既椰皇子入面既果凍容易溶,現場食係無問題,但外帶既話可能無甘好食啦🤔

2017-05-31
$100 (宵夜)
  • 榴槤飄香椰皇子
2017-05-09 443 瀏覽
娘家搬到慈雲山居住了三四年後,我便嫁人了,由於父母仍然住在這個地方,所以我也經常在慈雲山出入,不經不覺我也嫁了十多年,看著慈雲山中心的商舖不斷變化,特別是食肆,轉變得特別急促,每當有新的食肆開業,就會逼滿人群,也證明慈雲山的居民很喜歡新鮮事物,一段時間沒有踏足慈雲山中心,沒想到竟然有甜品店追駐,以後爸母想食湯水也更放便了﹗雖然是甜品店,但願來甜入心是有車仔麵供應的,不過想吃車仔麵原來要晚上8點前入座,8點後就沒有車仔麵供應了,所以今晚我吃不到車仔麵,因為我剛好8點才入座,沒關係,甜品也可以當晚餐還是晚飯時間比較容易入座,但一到8點半後,人潮開始湧現,全店亦隨即曝滿~原來除了甜品外,餐牌上也有多款咸吐司,所以不喜歡甜品的朋友可以轉戰咸吐司,我們點了2款吐司⋯牛肉吐司本身吐司底烤焗得非常香脆,加上蕃茄醬、芝士和各式配料均在一起很美味,這類咸吐司似乎在坊間比較不常有⋯魚肉吐司本來以為味道比牛肉吐司淡,沒想到魚肉吐司會比牛肉吐司更惹味,魚肉味濃,跟灑在面的木魚互相暉映,帶出陣陣鮮味~2款吐司送來時都熱辣辣,面頭的木魚都在跳著舞步,芝士還拉得出絲來,大家吃甜品之餘也不要錯過這款咸吐司啊﹗甜入心的
牛肉吐司
魚肉吐司
甜入心的心太軟原來有分舊版和新版,第一次來當然要試新版候爵72心太軟~
候爵72心太軟(新版)
新版心太軟放在小杯子裡,內層同樣是流心朱古力,味道很香濃,甜味適中,值得一讚旁邊的雲尼拿雪糕,非常奶滑,跟熱騰騰的心太軟加在一起是冰火的雙重口感~
芒芒不忙
芒芒不忙算大杯,味道酸酸甜甜的很醒胃﹗
這杯特飲還有新鮮芒果肉和爆珠,多重口感混合在一起~
芒果吐司粒粒山
芒果吐司粒粒山雖然不是首創,但這款吐司山總是非常吸引人,我最喜歡甜入心的吐司類都烤焗得非常乾身,外層金黃香脆,而且塗上滿滿的蜜糖,頂層芒果雪糕大大球,底下的芒果醬更是滿滿的,保證每口吐司也可以沾滿果醬﹗
朱古力窩夫
朱古力控必然選擇—朱古力窩夫,窩夫同樣烤得香脆,而且灑上的朱古力醬應該是N牌榛子醬XD
鮮果風呂椰皇子
餐牌上有不小跟椰皇和椰子的相關的甜品,我們點了新推出的鮮果風呂椰皇子,沒想到這款甜品跟早餐很相似,有一球大大的自家製棷子雪糕,跟多款鮮果沐浴在香滑的椰奶裡,加上香脆的粟米片和各式果仁,非常多種口感和層次同時在嘴巴裡和舌頭上翻滾著,絕對能激活味雷~

嚐了這麼多款咸點和甜品,都是$255結帳,個人覺得超值﹗
2017-05-06
牛肉吐司
魚肉吐司
候爵72心太軟(新版)
芒芒不忙
芒果吐司粒粒山
朱古力窩夫
鮮果風呂椰皇子
2017-04-18 186 瀏覽
之前在九龍灣、深水埗吃過這個窩夫超好吃,今日經過慈雲山店當然唔錯過啦,外賣一個回家食,落單時我已經講明窩夫同芒果醬要分開上,因為如果放在一齊會令到窩夫又淋又軟,點知取時候沒有同我分開上,算啦因為已包好,我之後用了大約十分鐘回家立即打開食超喜歡嘅窩夫,當然拿起窩夫已經軟身,但唔緊要有芒果醬點來吃,點知個芒果醬係完全冇甜味同芒果味,我吃了一口之後跟本冇辦法再吃第二口,真係超難食,店內當時客人又不多,店員手腳又慢又冇笑容,食物又差,真係冇下次了
外賣自取
作為慈雲山居民,因為方便,經常都幫襯甜入心但坦白講,相比九龍灣分店依度糖水既賣相同衛生程度都較差而最難接受就係職員既態度,好幾次平日11點半到門口都話要閂門,但門口明明寫住''糖水供應時間到12點''好啦,我都唔想阻人收工,但今次真係過分左...星期六晚11點到,職員已經話:我地閂門喇我問可唔可以外賣佢答:我地截左單喇,同埋好多糖水都冇晒喇Um...唯有走啦,但咁樣真係將唔想做你生意既意思表達得好明顯,仲有成個鐘先收舖喎其實佢地依間分店獨有既+5蚊雞翼尖確係好味同抵食既,招牌椰皇子亦都唔差希望老闆睇到可以好好整頓一下佢風如果唔係不如早啲搵過其他旺區發展吧少人幫襯係有原因既
作為慈雲山居民,因為方便,經常都幫襯甜入心
但坦白講,相比九龍灣分店
依度糖水既賣相同衛生程度都較差

而最難接受就係職員既態度,
好幾次平日11點半到門口都話要閂門,
但門口明明寫住''糖水供應時間到12點''
好啦,我都唔想阻人收工,
但今次真係過分左...
星期六晚11點到,職員已經話:我地閂門喇
我問可唔可以外賣
佢答:我地截左單喇,同埋好多糖水都冇晒喇

希望老闆睇到可以好好整頓一下佢風
如果唔係不如早啲搵過其他旺區發展吧
少人幫襯係有原因既
2017-04-01
宵夜
  • 雞翼dream
2017-02-04 315 瀏覽
上兩星期去慈雲山,朋友話要食甜品,就睇open rice搵到呢間甜品鋪頭,入去試下叫咗兩個,椰皇燉蛋白鮮奶同芝麻糊,點知嚟到我個椰皇蛋白鮮奶都熱,朋友果個芝麻糊就䁔的,都估佢喺叮得唔夠熱,最後去到收銀比錢時,見到有兩個微波爐,朋友同佢講個芝麻糊叮得唔夠熱呀,佢答喺咩。
2017-01-20
$28 (宵夜)
2016-11-15 485 瀏覽
經常經過呢間鋪,成日想試下,就係月圓夜黎試下!試左呢知榴連甜品,一個字「正」。佢榴連肉份量算係唔錯,而且佢有蛋白香,椰子肉又勁易刮出黎食而心太軟焗過龍小小,熟左d,整體黎講唔錯,但好明顯人手不足,成間鋪得兩個員工。
經常經過呢間鋪,成日想試下,就係月圓夜黎試下!

• 榴槤飄香椰皇子
2016-09-25 539 瀏覽
本身諗住去九龍城食甜品,但九龍城嘅甜品店水準越來越差!之前朋友介紹甜入心,不妨一試!黑松露撻賣相方面都不錯,入口黑松露味道濃,菇味亦好出眾,批身很脆薄, 剛來到的時候,已聞到黑松露味道!這杯飲品略為遜色~飲起來有點麻煩!雪糕加梳打令到這杯飲品不斷起泡!有點兒像飲空氣一樣~因為係巨峰提子味,如接受得到嘅人士,會覺得似藥水的味道!但總括而言,這間甜品店~是不錯的選擇!
黑松露撻

但總括而言,這間甜品店~是不錯的選擇!
2016-09-19 349 瀏覽
甜入心呢個咖啡冰球好特別!將咖啡雪成冰再倒入香濃嘅熱鮮奶😊慢慢溶成鮮奶咖啡😜咖啡味雖比不上其他咖啡店咁吾算太濃,有淡淡嘅香味,加左奶入口都幾滑身😝另外仲有糖漿,可以因應自己嘅甜度而落,想同朋友飲杯野嘅都可以搓搓佢🙂又一邪惡系列😈綠茶心太軟💚流心效果做得出色😊,#心太軟控 放心,一啲都吾會令大家失望嫁😎而且綠茶味都算系幾濃郁嫁~甜度適中,蛋糕部份都幾軟熟,吾會焗過龍配綠茶雪糕,味道吾會好假,帶有淡淡嘅簿荷同抹茶味,所以食起上黎好清新😀糧尾&學生救星⭐️扒飯套餐,仲送一杯飲品🍷另外出示學生證或著校服更有學生價$32💁平民價得黎都算幾大份嫁,女孩子一定夠飽😊因為飯都幾多下!醬料可以配卡邦尼,咖哩或蕃茄~今次就揀左卡邦尼😝有煙肉,磨菇碎都幾足料嫁芝士夾心雞扒食落都幾match,雞肉切開一片片再混合芝士去炸,平衡到芝士同雞肉味😉芝味吾算太濃,食完吾會好膩🙂蕉積木瓜奶昔蕉味好濃郁,飲落好smooth!味道吾會好假😍幾鐘意 芒果吐司粒粒山吐司一粒粒好容易入口,而且烘得夠香脆!好似食緊小食咁;)芒果汁同吉士醬吾會太甜,食落好清新