餐廳: 甘露甜品
資訊:

好後悔冇睇食評就過咗去買糖水,點知中咗大伏,食過最難食嘅糖水,叫左西米露,水到一個點,係西米水。西米裏面有浸怪味又淋,有一陣油益味。食咗一啖完全接受唔到。怕我再食會對西米露有陰影。如果可以比負分我會比負分。
2024-01-19 231 瀏覽
滿心期待去試依間好多網路紅人推薦嘅糖水舖,點知中左個大伏,好後悔冇睇review走去食,未食過咁難食嘅芝麻糊,成碗水汪汪,有種難以形容嘅苦澀味,好少浪費食物,但食咗四分一真係冇辦法食落去,我驚自此會對芝麻水有陰影。椰汁西米露,淡謀謀,西米淋到泥漿咁🤯🤯🤯甘露不可一不可再
踏入呢間小店,豔陽下有種市井小民嘅熱鬧。今日食嘅係三寶—蟹肉粥、煎蠔餅同鮮蝦腸粉。揸筷一試,心頭小日子嘅感覺湧上心頭!蟹肉粥流溜溜嘅,每一啖都食到蟹肉的鮮香,口口生津;煎蠔餅外層香脆得嚟,打邊爐一樣,入面嘅蠔鮮味道貼切得滯,真係正!腸粉啲皮吹張口氣都見得散,咬落去嘅時候,滑溜溜嘅口感同鮮蝦嘅騷味,啱晒口味!甜品份嘅豆腐花細細一碗,鲜滑得來又唔會太甜膩; 當冰凍嘅豆腐花入口即融,平民味道,心靈滿足。🥣🦪🍤 如果你鍾意嘅話,這間絕對可以點多幾碗,夾唔倒辛苦錢,每一啖都係尋常百姓嘅家常味。試過,必定令你回味無窮!
甘露甜品最正嘅一定係街頭小食🤪🤪沙嗲魚蛋係甘露甜品嘅招牌小食之一。每一粒魚蛋都經過特別調味同炸製,內裡嘅魚蛋肉質鮮嫩多汁,帶有微微的辣味同香料香氣,完美地平衡咗口感同風味。另一款必試嘅小食係沙嗲魷魚。佢哋將新鮮嘅魷魚切成條狀,再經過特別嘅醃製同炸製過程,令魷魚肉質更加嫩滑,同時保持住鮮美嘅口感。沙嗲魷魚帶有獨特嘅香辣味道,每一口都能夠品嚐到魷魚肉嘅鮮美同沙嗲醬嘅香辣調味,絕對是一款讓人回味無窮嘅小食。最後,不得不提嘅就係秘製嘅沙嗲汁。呢個汁係甘露甜品獨家配方,由多種香料同調味料混合而成😍😍沙嗲汁帶有濃郁嘅香辣味道,能夠增添魚蛋同魷魚嘅風味同層次感。你可以將沙嗲汁輕輕地淋在魚蛋同魷魚上面,令味道更加豐富。呢個秘製沙嗲汁絕對係「甘露甜品」小食系列嘅一大亮點😋😋😋
甘露甜品最正嘅一定係街頭小食🤪🤪

《親民價的街坊糖水小店😙》係土瓜灣行過經過見到一間平價糖水舖,就入去試一試,坐低見到啲相原來好多藝人都食過!老闆娘好友善,服務幾好!1. 鮮奶燉雞蛋 ($23)味道正常,甜度適中,幾香蛋味。🌟 評分: 7/102. 香滑芝麻糊 ($20)好濃芝麻味,甜度啱啱好,食落口都幾滑,而且唔漏。🌟 評分: 8/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7.5/10🧡 環境: 6/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 9/10✨甘露甜品 (土瓜灣)📍土瓜灣美景街 50 號#hkoverfood_土瓜環
《親民價的街坊糖水小店😙》

1. 鮮奶燉雞蛋 ($23)
味道正常,甜度適中,幾香蛋味。
🌟 評分: 7/10

2. 香滑芝麻糊 ($20)
好濃芝麻味,甜度啱啱好,食落口都幾滑,而且唔漏。
🌟 評分: 8/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7.5/10
🧡 環境: 6/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 9/10

✨甘露甜品 (土瓜灣)
📍土瓜灣美景街 50 號

#hkoverfood_土瓜環
  • 芝麻糊
2023-05-08 625 瀏覽
見到影片分享網站成日介紹呢間糖水舖,見到介紹好想走去試,點知中伏到貼晒地。1点開舖,老闆娘話其他嘢未熱,要等一等,不過芝麻糊啱啱個仔整好,俾三碗你哋食吖 (後尾先知道原來係要收錢😅)從來無食過咁難食嘅芝麻糊,好似係黑色嘅白膠漿嘅物體。再叫影片分享網站介紹嘅秘製沙嗲汁,無味道嘅沙嗲汁,係得個樣好似好正,果皮魚蛋硬到好似粒波子,並不像出邊的果皮魚蛋,原來又係中伏。叫一份簡單嘅腸粉,麻醬同甜醬都係稀度好似水咁,甜醬溝稀到不是紅色。但老闆娘話夜晚排晒隊,我見其他客人來到,似係影相打卡多過真係想試佢哋嘅嘢食,要支持小店經營,但最基本食物真係要有質素和好吃,先能夠支持,這樣的盲撐…….又唔係咁想囉!
2023-05-05
🤑合計人均:$30 -50土瓜灣舊區要重建,係香港住咁耐真係未去過。撞正落大雨,但都食到2間超想試既餐廳,真係好幸福! 下次一定會再去行埋牛棚試埋其他正野😋🏠環境 : 環境都係小店,都好乾淨企理。🍳食物: 台式仙草芋丸或者pancake梳乎厘好似容易搵過中式糖水,仲要係傳統中式糖水鋪,呢間1983年開業至今已經40年歷史。想試椰汁芋頭西米露,但晏晝2點幾已經賣哂😫 另外老闆娘真係好有活力好nice咁招呼我地🥹💥喳咋 $21糖度適中超多豆,勁飽肚。兩個字,傳統。💥燉蛋 $23蛋香夠滑熱辣辣。💥21蚊3串咖哩陳皮魚蛋、牛柏葉、螺肉,好入味,一邊食糖水一邊食小食,好過癮!😋✨價錢 : 超抵又好味,去土瓜灣一定要留肚食呢間!
🤑合計人均:$30 -50

🏠環境 : 環境都係小店,都好乾淨企理。

🍳食物:

💥喳咋 $21
糖度適中超多豆,勁飽肚。兩個字,傳統。

💥燉蛋 $23
蛋香夠滑熱辣辣。

💥21蚊3串

✨價錢 : 超抵又好味,去土瓜灣一定要留肚食呢間!
2023-03-26
2022-11-29 1438 瀏覽
一望舖面,不禁想起屹立元朗三十六年但最近已結業之榮興車仔麵,均是粗鄙掔髀坐;速食沒遐想;不求衞生感;枱椅長短腳,放低幾十吃飽鬆人。魚蛋,用陳皮魚蛋;腸粉,來料質地可,但醬沒自由添,沒達致「水浸」程度,有點心有不甘。熱合桃糊$25有點粗粒,同時有點結塊不均勻,未知是自磨還是現成合桃粉開水,第一口核桃香甜,愈吃下去帶點酸,卻非變壞的酸餿,是味道後勁不繼。串牛膀牛肺、串魷魚、串牛柏葉,每串$8,$20三串,以剛吃晚餐八九成飽依然覺得好吃本質就不會差。以上種種,埋單$65,是吃舊香港街頭無牌熟食小販檔的味道。

陳皮魚蛋、腸粉

合桃糊

牛膀、牛肺、水發魷魚

以上種種,埋單$65,是吃舊香港街頭無牌熟食小販檔的味道。
2022-11-26
牛膀、牛肺、水發魷魚
2022-11-14 1063 瀏覽
🚇小街入面嘅小食店,好適合行過路過/放工買啲小食。今次食咗腸粉($10/4條)同埋叫咗碗番薯糖水加兩粒湯丸($20+$10);好多人都叫魷魚、魚蛋嗰啲,我下次嚟都要試吓佢嘅自家製沙嗲醬。📍 甘露甜品 (土瓜灣)土瓜灣美景街 50 號。好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
🚇小街入面嘅小食店,好適合行過路過/放工買啲小食

📍 甘露甜品 (土瓜灣)
土瓜灣美景街 50 號

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
番薯糖水加兩粒湯丸
腸粉(4條)
2022-11-07
腸粉(4條)
自己不嬲食完正餐都中意食個甜品,星期六晚食完九記,見到正正對面有間好舊式嘅糖水舖,買左3個甜品番屋企,連外賣盒共$66。自己買左個熱鮮奶燉蛋$24打開果陣有少少失望,因為佢好流質😵,好彩下面果D係豆花質地再水少少,但都成型嘅,食落都幾滑,不過就甜左D。荔茸椰汁西米露 $21其實已經十月,芋頭當造,價錢唔係好貴架咋,但呢個糖水完全無荔茸,一條芋頭嘅紫色毛都唔見,根本就係椰汁加西米,貨不對版。熱香草綠豆沙 $21呢碗根本唔係綠豆沙,佢係綠豆蓉湯!!我明嘅,磨蓉左可以煲短D時間,慳番D煤氣費,但好難食囉…..又稀又水🤢我最近買綠豆$16一斤姐,洗唔洗咁慳皮?! 其實小店咁做,真係好難有回頭客…😔

自己買左個
熱鮮奶燉蛋$24
熱鮮奶燉蛋

熱鮮奶燉蛋

荔茸椰汁西米露 $21
荔茸椰汁西米露

熱香草綠豆沙 $21
呢碗根本唔係綠豆沙,佢係綠豆蓉湯!!

其實小店咁做,真係好難有回頭客…😔
2022-10-01
外賣自取
宵夜
2022-10-01 651 瀏覽
今日去左甘露甜品呢間老店加小店老闆娘譚太nice到爆 又好傾🤣而且幾好食呀都個鮮奶燉雞蛋$25雞蛋味好香加上又燉得幾滑不過奶味就冇咁出但個人認為都ok唔錯呀店裡面好多中式糖水價錢好似時光倒流咁平土瓜灣物價 加老店嘅價真心唔貴值得大家一試 支持一下!!!
今日去左甘露甜品呢間老店加小店
但個人認為都ok唔錯呀
店裡面好多中式糖水
價錢好似時光倒流咁平
土瓜灣物價 加老店嘅價真心唔貴
值得大家一試 支持一下!!!
鮮奶燉雞蛋
2022-09-30
外賣送餐
鮮奶燉雞蛋
  • 芝麻糊
2022-08-12 742 瀏覽
早一兩年都有幫襯吓佢,佢地紅豆沙水準一向無得頂!不過最近聽到有人話佢水準保持吾到,咁我就忍唔到,去試試佢咩料再包膠!我係3點去到,堂食,都有兩個客座係到食緊野。我叫左魚蛋,牛什,紅豆沙,詳情如下:紅豆沙:佢哋保持到以往水準,無豆容晒又夠綿,吾太甜以啱好!好得!牛什:夠味,不過牛肚可以淋啲更好,純我個人口果鐘意食淋,而牛膀,牛肺都好味好正!魚蛋:佢地係潮州魚蛋,夠彈牙,有魚味。加埋個沙嗲醬更完美。呢啲家族式經營小店買小見小,食佢除咗要好味外,人情味都好重要。我一定會繼續支持小店。
魚蛋:佢地係潮州魚蛋,夠彈牙,有魚味。加埋個沙嗲醬更完美。
2022-07-02 607 瀏覽
週末去附近食小龍蝦,好辣,於是想到這家,去順路打包一份烈日西米露,非常的寡淡,味道也一樣都沒什麼味道,不好吃,不會再去了!店面比較簡陋,不過好像推薦的是芝麻糊!
2022-05-27 552 瀏覽
熱鮮奶燉雞蛋 $23Steamed Egg Custard with Milk 熱辣辣嘅燉奶一上檯已經聞到陣陣嘅奶香味🥛 因為用左成隻蛋🥚而唔係淨蛋白,質感比其他甜品鋪嘅厚實少少🤏🏼 但亦因為咁佢嘅蛋香特別濃郁😙 上面因為凝固左可以做到雙皮嘅效果,加上裡面燉奶非常滑溜,所以有兩種唔同嘅口感😎The piping hot steamed milk brought waves of the sweet aromas of fresh milk when it was brought to the table. It was so smooth and just firm enough for you to feel the pudding in your mouth. By using whole eggs instead of just egg whites, it had a heavy egg fragrance. The top of it was slightly solidified from coming into contact with room air, therefo
熱鮮奶燉雞蛋 $23
Steamed Egg Custard with Milk
The piping hot steamed milk brought waves of the sweet aromas of fresh milk when it was brought to the table. It was so smooth and just firm enough for you to feel the pudding in your mouth. By using whole eggs instead of just egg whites, it had a heavy egg fragrance. The top of it was slightly solidified from coming into contact with room air, therefore it has formed a tougher outer layer, providing this dessert with a double texture.

熱腐竹薏米糖水 $20
Yuba and Barley Dessert
其實佢就好似一碗淡味啲嘅豆漿😌 腐竹已經被煲溶曬,入口順滑😋 仲有加左已經煮淋左嘅薏米所以有啲嘢咬下,令到呢碗糖水無咁單一👍🏼 腐竹同埋薏米有清熱祛濕嘅功效,啱晒呢個天氣去食😍
It tastes like a watered down version of soy milk, with melted yuba incorporated. There were also heaps of barley sank into the bottom of the bowl, which have been boiled to the point where they got super chewy. This gave the dish a rich texture. The ingredients are known for clearing heat, perfect for the summer!
2022-04-19 588 瀏覽
老公今日去開士瓜環,專登行去佢成日見到啲YouTuber 介紹嘅甘露甜品,因為佢想試好耐,佢6點左右買,到8點左右食完飯開嚟食香草綠豆沙老實講,一開見到好多“琼”咗嘅奶脂已經扣左分,一“不”起,真係一粒綠豆都見唔到,但絕對唔係煲到變晒沙個種,係用攪拌棒打到變沙個種,一入口仲不得了,又酸又叔🤮荔茸椰汁西米露又係一開見到奶脂浮面,一“不”起,Sorry 我真係未見過透明嘅椰汁西米露,我完全feel 唔到有奶有椰汁嘅存在,佢個椰味(聞),我想信係來接椰子油,一入口,又係又酸又叔架🤮利申,今日天氣涼涼地得20度左右,應該唔會係我哋焗臭呢間野嘅甜品真係我人生食過最難食嘅甜品,40幾年歷史,點解要搞到咁?

香草綠豆沙

荔茸椰汁西米露