Mixit Food💕 Value Choice💫..火炭工業區,食肆餐廳唔多,有一間小店,充滿著人情味💕,主要做區內外賣,定價實惠而且食物種類多元化,餐牌選擇不少:主食、小食、飲品、甜品。。而且設有堂食,一場來到火炭,不妨一次過試勻她家的菜吧。.ll $20ll $20ll $28 14ll $35 (細) $40 (大)ll $22ll $26ll $15.煎餃子🥟:大大粒,配餃子汁 & 辣椒油是靈魂,過過口癮都不錯;章魚小丸子🐙 賣相不差,外皮做得香脆;.牛乳布甸🍮 朱古力味濃又夠香滑。.總括呢度既小食比主食更吸引,當下午茶吃吃多士、大阪燒、章魚小丸子,過過口癮都不錯。..×××××ש火炭坳背灣街49-51號協力工業大廈3樓01室..

Mixit Food💕 Value Choice💫

l[煎餃子4隻]l $20

l[章魚小丸子 6粒]l $20

l[芝麻醬手撕雞腸粉]l $28 14

l[椰菜豬頸肉泡菜炒飯]l $35 (細) $40 (大)

l[黑糖珍珠奶茶]l $22
l[水蜜桃奶蓋]l $26

l[自家製牛乳布甸 (朱古力)]l $15

章魚小丸子🐙 賣相不差,外皮做得香脆;

牛乳布甸🍮 朱古力味濃又夠香滑。

×××[瑪斯小食 -Mixit Food]×××
©火炭坳背灣街49-51號協力工業大廈3樓01室
2020-10-17 697 瀏覽
今日黎開工業區,都知呢邊幾多野食,黎左呢間小食店,雖然叫小食店,但都有正餐例如麵食同飯類、腸粉等等,仲有套餐、甜品同特飲。小食店主力做外賣,但都有少量位置堂食既。大約係一張枱既位置啦。今次order 左啲小食,我叫左日式照燒雞扒漢堡包,有燒汁配埋生菜同洋蔥,燒汁好rich同入味亦好有懷舊風味。另外叫左個小食墨西哥風脆玉米片跟芝士醬蕃茄粒,加配牛油果醬。原來脆脆加埋牛油果醬同芝士醬同配料都好夾味,仲幾飽肚tim.飲品我套餐加錢配左黑糖珍珠鮮奶加芝士奶蓋。特飲類仲可以選擇無糖/半糖/或小冰。走之前仲order左個自家制原味牛乳布丁外賣,口感滑滑。好完滿既一個lunch!值得一提,服務好親切友善!

走之前仲order左個自家制原味牛乳布丁外賣,口感滑滑。

好完滿既一個lunch!
值得一提,服務好親切友善!
店鋪:瑪斯小食 (火炭)地址:火炭坳背灣街49-51號協力工業大廈3樓01室瑪斯小食係位於火炭、開左兩個幾月嘅工業大廈食物工場,果日返完中大晨禱會🙏,中午就去咗呢到食晏,不得不講嘅係佢地嘅食物水準真係好高👍🏼,價錢仲要勁平!難怪佢地午市時間做外賣都做到踢哂腳👨🏻‍🍳主食叫咗個套餐雞扒湯烏冬($35)同豬骨湯水餃王($35),佢地嘅水餃真係超大隻😍,係平時餃子嘅接近兩倍大小🥟,有粟米同菜肉,餡料好足又夠鮮甜,鍾意食餃子嘅人可以一試另外有幾款小食都好值得試下,大阪燒($20)惹味十足,雖然唔可以話好正宗,但係用料同埋味道都好令人回味🥰,面頭仲有唔少木魚乾,$20咁大份真係完全平到喊😂章魚小丸子加黑松露醬 $24一份有六粒,$24就食到黑松露醬真係我都以為係開玩笑🙈,仲要粒粒都有好多🤩,唔係單單一點🤏,淨係食呢個都值回票價墨西哥風脆玉米片加牛油果醬 $35非油炸、唔油膩吧Nachos,本身嘅芝士加上牛油果醬🥑,完全係茶餘飯後嘅必食小食!難得叫咗,緊係同朋友吹多陣水慢慢嘆啦😆跟套餐加$12有一杯特飲🥤,叫咗杯熱冬瓜露 (原價$20)同凍洛神花蘆薈蜂蜜(原價$24),佢地仲有好多款特飲可以揀架😎
店鋪:瑪斯小食 (火炭)
地址:火炭坳背灣街49-51號協力工業大廈3樓01室

佢地嘅水餃真係超大隻😍,係平時餃子嘅接近兩倍大小🥟,
有粟米同菜肉,餡料好足又夠鮮甜,鍾意食餃子嘅人可以一試

章魚小丸子加黑松露醬 $24
一份有六粒,$24就食到黑松露醬真係我都以為係開玩笑🙈,
仲要粒粒都有好多🤩,唔係單單一點🤏,淨係食呢個都值回票價

墨西哥風脆玉米片加牛油果醬 $35
難得叫咗,緊係同朋友吹多陣水慢慢嘆啦😆

呢到嘅老闆係外國返黎,雖然年紀大但係仲好傾得👴🏼,希望之後可以係地鋪見返佢地,因為佢地真係值得更多人知道😋
2020-09-21
  • 大阪燒
2020-09-15 511 瀏覽
瑪斯小食位於火炭工業區,聽老細講佢地都係開業左3個月,主要做外賣,店內只有幾張枱供堂食,老細見我地身水身汗踏單車,即刻問我地要唔要冰水。.🍽澳地利天然礦泉水本身以為老細都係俾杯普通嘅凍水我地,點知佢拎左枝紫色樽嘅水出黎,呢枝澳地利天然礦泉水飲落好清甜,市面上飲到果啲礦泉水有陣奇怪味,但呢枝係無嘅。.🍽花雕醉雞翼 $22 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我最欣賞嘅小食,佢酒味做得好好,食落後勁唔會帶有澀味,加左冰糖落去,令到酒香更加突出。因為自己都整過花雕醉雞翼,最難係醃浸嘅時間。太耐會有澀味,太短就唔夠入味。.🍽日式咖哩雞飯(大) $28 👍🏻👍🏻👍🏻咖哩比較辣,如果食開小辣嘅朋友未必頂得順,而甜味略嫌少左啲啲,雞肉方面用左雞粒,肉質不錯,飯就用普通白米,如果用日本珍珠米會更好。如果比較細食或女仔可以選擇細size。.🍽韓國火腿拉絲芝士蛋吐司 $25 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢塊吐司用西多士處理方法一樣,先用蛋漿浸濕麵包,再煎香,令到吐司散發香味但入口軟綿綿。.🍽墨西哥風脆玉米片(芝士醬番茄碎) $20 👍🏻👍🏻👍🏻玉米片脆、芝士醬多、番茄鮮,老闆娘話加d肉碎仲正,就俾左兜孜然肉碎我地,原本都好好味,加埋
🍽澳地利天然礦泉水
🍽花雕醉雞翼 $22 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍽日式咖哩雞飯(大) $28 👍🏻👍🏻👍🏻
🍽韓國火腿拉絲芝士蛋吐司 $25 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🍽墨西哥風脆玉米片(芝士醬番茄碎) $20 👍🏻👍🏻👍🏻
玉米片脆、芝士醬多、番茄鮮,老闆娘話加d肉碎仲正,就俾左兜孜然肉碎我地,原本都好好味,加埋肉碎更加正。
🍽珍珠奶茶、黑糖珍珠奶茶 跟餐$12 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢家珍珠奶茶茶底係用港式奶茶,老細不斷微調個茶底,令到佢適合沖做珍珠奶,最終調製成呢杯充滿港式味道嘅珍珠奶茶,而黑糖珍珠煙韌彈牙,食落充滿黑糖味,十分足料。
🍽朱古力心太軟 $20(杏仁雲妮嗱雪糕 $10) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個心太軟比一般糖水舖有過之而無不及,入口濃濃嘅流心朱古力醬,甜而不膩。可惜店舖雪櫃唔夠凍,雪糕上枱時溶溶地。
🍽花雕醉乳鴿 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
原本已飲飽食醉,同老細娘吹下水,傾下佢地店舖經營,食物烹調,老細拎左佢整緊下個月新菜式花雕醉乳鴿出黎,諗住佢都係俾我地望下,點知下一秒就砌好俾我地品嚐,酒香好足,最正係肉質非常之嫩滑。
瑪斯小食一間充滿人情味嘅小食店,在用餐其間有位外賣員到小食店等餐,老細都俾左罐可樂慰勞佢大熱天時走來走去送外賣。老細老闆娘在用餐都會不時同客人傾談經營之道,同時希望了解客人對食物嘅意見。而且價錢比較平,我地都擔心佢有冇錢賺。
2020-09-06 381 瀏覽
今日同朋友係附近整完野,有少少肚餓,但又未到晚餐時間,所以就上OpenRice 睇下附近有咩小食店。一開始仲覺得係工廈3樓會唔會中伏,點知野食一黎到就知執到寶。以為$30一個墨西哥風脆玉米片 配蕃茄&孜然牛肉碎係就咁一pat醬係面,點知真係有肉碎同真番茄。芝士控一定勁滿足,芝士醬既量一啲都唔慳。另外,仲叫左個大阪燒加海鮮,下午茶份量啱啱好,加既海鮮係大大條蟹柳,真係好足料。味道拍得住日式餐廳。小食既選擇多到要黎下一次再試!
墨西哥風脆玉米片 配蕃茄&孜然牛肉碎
大阪燒 加海鮮
2020-09-06
墨西哥風脆玉米片 配蕃茄&孜然牛肉碎
大阪燒 加海鮮
2020-08-23 597 瀏覽
小食店通街都係,而瑪斯小食就偏偏開係火炭工業區樓上,專做外賣。原來除左外賣,店內仲有幾張枱可以坐低慢慢嘆,同朋友踩單車一場黎到,坐低食埋先走啦。🍴奧地利天然礦泉水小店本身有冷氣,但一坐低,老闆即刻搬埋部風扇出黎幫我地降溫,夠晒體貼。睇緊餐牌之時,老闆問我地飲唔飲冰水,點知拎左樽奧地利天然礦泉水,真係受寵若驚,飲落幾甘甜,仲有股人情味。🍴花雕醉雞翼 HK$22雞翼算大隻,聞落已經酒香撲鼻,咬落去肉質冰涼結實,唔會浸到霉,酒味甘香醇厚,無苦澀味,極之出色。🍴墨西哥風脆玉米片(跟芝士醬番茄碎) HK$20玉米片夠脆,芝士醬又濃又多,加埋番茄碎就無咁膩,老闆仲私人醒左少少肉碎比我地試下,牛肉碎用孜然、洋蔥炒過,好惹味,令成碟玉米片提升左一個層次。🍴韓式火腿拉絲芝士蛋吐司 HK$25火腿芝士多士只要夠熱就好難會唔好食,初初以為韓式多士係煎到表面香脆,入面再加重口味醬汁,原來唔係咁,佢用左類似法式多士做法,將麵包浸完蛋汁再煎,因為唔係炸,所以表面只係香但唔脆,但裡面就非常香軟,幾特別。🍴日式咖喱雞飯(大) HK$28除左小食,呢度仲有簡單粉麵飯。日式咖喱辣多於甜,幾岩我口味,可惜雞肉鞋左少少。份量

🍴奧地利天然礦泉水

🍴花雕醉雞翼 HK$22

🍴墨西哥風脆玉米片(跟芝士醬番茄碎) HK$20

🍴韓式火腿拉絲芝士蛋吐司 HK$25

🍴日式咖喱雞飯(大) HK$28

除左小食,呢度仲有簡單粉麵飯。日式咖喱辣多於甜,幾岩我口味,可惜雞肉鞋左少少。份量都幾多,只係28蚊,如果唔想食咁飽ge可以揀細份20蚊,仲可以試埋其他小食添。

🍴朱古力心太軟 HK$20、雲尼拿雪糕 HK$10

估唔到小食店連心太軟都有,真係唔野少,仲要賣20蚊咁平,老闆係咪賺夠想比其他人賺下?切開湧出熱辣辣朱古力,好濃郁,又唔會太甜,岩晒我,質素拍得住坊間賣緊幾十蚊ge心太軟,呢度食一件等於賺左幾十蚊,我今次就賺夠喇,留番d比大家賺下。

🍴黑糖珍珠奶茶(跟餐) HK$12、珍珠奶茶(跟餐) HK$12

呢度d珍珠奶茶唔簡單,飲落有種親切感,就係港式奶茶ge味道,老闆話佢特登將茶底調到接近港式風味,配埋黑白奶,岩晒香港人口味。唔好以為港式奶茶加黑糖珍珠會不倫不類,味道好夾之餘,珍珠仲夠晒煙韌彈牙,又唔會太甜,唔止拍得住出面,直頭有過之而無不及。

🍴花雕醉乳鴿

食到捧住個肚腩準備走之際,老闆突然送上花雕醉乳鴿,話下個月先推出,比我地先倒入口為快,酒香同醉雞翼一樣香醇,而肉質就肥美嫩滑,好掂。

小食店黎講,佢都算與別不同,唔止小食多款又好食,仲撈過界賣埋甜品同特飲,而且質素仲要好過坊間唔少專賣店,連價錢都平過人,你老闆有無得賺架?

📍瑪斯小食

火炭坳背灣街49-51號協力工業大廈3樓01室