2021-10-09 704 瀏覽
話就話係黃店 都要好食先得架。。真心諗住麻木支持佢 食過十次左右無一次系滿意 未行到去佢間舖頭已經聞到成浸臭味起佢鋪頭發出黎我記得我最後一次食佢🤮係有一次叫咗個雞翼撈米線 都唔平架 $42一碗食完就肚痛啦。。同埋好想嘔之後我就無再食過呢間野我知有好多人都想支持佢地但係啲嘢食真係令人哋買唔落手 包括我我諗佢哋應該要諗吓方法 改善下食物質素如果唔系都好難支持🤮🤮我見平日啲客源已經唔多架啦。。不過最近就聞唔到佢哋有臭味 可能真係改善咗呢一樣啦
話就話係黃店 都要好食先得架。。
真心諗住麻木支持佢 食過十次左右
無一次系滿意
未行到去佢間舖頭已經聞到成浸臭味
起佢鋪頭發出黎
我記得我最後一次食佢🤮
係有一次叫咗個雞翼撈米線 都唔平架 $42一碗
食完就肚痛啦。。同埋好想嘔
之後我就無再食過呢間野
我知有好多人都想支持佢地
但係啲嘢食真係令人哋買唔落手 包括我
我諗佢哋應該要諗吓方法 改善下食物質素
如果唔系都好難支持🤮🤮
我見平日啲客源已經唔多架啦。。
不過最近就聞唔到佢哋有臭味 可能真係改善咗呢一樣啦
2021-07-07
10 分鐘 (堂食)
2021-07-28 634 瀏覽
米線配菜選擇唔多,麻辣有後勁,但未至於令人印象深刻,屬正常發揮。雞絲粉皮嘅雞絲份量多,花生醬味道濃郁,有驚喜。整體而言係平凡,但都會繼續幫襯,因為有啲日子係唔可以忘記嘅。
秘製麻辣湯米線套餐

2021-07-22
秘製麻辣湯米線套餐
2021-07-12 634 瀏覽
今日小編要介紹是位於粉嶺的琭玥玖,是一間米線麵店。對於小編來說北區真係好偏遠的地區,上一次嚟食係行山行北大刀屻和再上次是行流水響的時候。就算今日不是行山,都想起一去這店。這店除了米線好味之外,小食都好好味。提高抵食指數的小貼士:叫套餐,因為加$17就有小食半份和飲品,好抵。

提高抵食指數的小貼士:
叫套餐,因為加$17就有小食半份和飲品,好抵。
兩餸米線
夫妻肺片(半份)
白桃烏龍茶
2021-06-09
兩餸米線
夫妻肺片(半份)
2021-07-09 335 瀏覽
每次想食濃味米線,我會幫襯呢間買酸菜魚魚米線,覺得好好食,而其他款本人覺得麻麻!😛😝最鐘意係佢既外賣會將米線和湯分開,入面有好多魚,最正係魚無骨,又多酸菜,夠熱,辣既程度建議大家食bb辣,唔係怕辣到食唔到,另外叫左個口水雞,雞夠滑,喜歡食雞既媽媽都話勁好食😋😚😍😍仲有每次落單或者拿外賣,店員都好好服務,會講多謝曬,語氣對客好好態度😁😄💕疫情還在,佢地都會一定要入店食野既人量體溫,嚴謹係好好。😀😃

酸菜魚米線

2021-07-07
酸菜魚米線
想分享返 見到啲人話6月9進左步湯底改善左 先再去試結果食完一肚火一次差過一次今日33度氣溫唔算多客人 但翻枱翻得好慢唔知點解一定要先落單比錢 再等位除咗話焗人等位 都無其他想法2個人 等第3張枱,1430落單都等左半個鐘先入得店員態度又差 hea做2,3個店員圍爐吹水如果外面咁多客人等緊位好心店員就積極啲清枱 入客幾枱客食完,坐左好耐都無人清枱咪繼續坐住唔走外面就繼續等到燥底入到黎,我哋講左句 :恭喜哂 終於入得個位女店員黑我哋面,再反個白眼你聽到既,唔洗你講句 :唔好意思要你等咁耐都算你仲要反白眼?坐低左,又係要等等左10分鐘 先到齊野食咁其實落定單 比錢 等位既意義係邊?都係要嘥時間再等?一個普通麻辣米線仲難食過譚仔,三哥睇落同食落都係辣油米線only清湯同辣油係分開既 湯無麻無辣就咁用辣油整個湯底都可以叫自己做麻辣米線⋯唯一可以讚既係啲配餸足料雞肉冬菇都正常 份量多真心想講 唔係黃店就大哂唔係黃店就老馮要人排隊態度差 食物無質素 已經唔係一間好既食肆Only掛個黃店名就做到生意好耐無食過一間咁難食既黃店⋯
想分享返 見到啲人話6月9進左步

店員態度又差 hea做
2,3個店員圍爐吹水
如果外面咁多客人等緊位
好心店員就積極啲清枱 入客
幾枱客食完,坐左好耐都無人清枱
咪繼續坐住唔走
外面就繼續等到燥底

入到黎,我哋講左句 :恭喜哂 終於入得
個位女店員黑我哋面,再反個白眼
你聽到既,唔洗你講句 :唔好意思要你等咁耐都算
你仲要反白眼?

坐低左,又係要等
等左10分鐘 先到齊野食
咁其實落定單 比錢 等位既意義係邊?
都係要嘥時間再等?

一個普通麻辣米線

態度差 食物無質素 已經唔係一間好既食肆
Only掛個黃店名就做到生意
好耐無食過一間咁難食既黃店⋯
2021-06-19
35 分鐘 (堂食)
2021-06-14 297 瀏覽
好味。米線比一般食到嘅滑d,唔多覺有味精。我通常叫水煮魚米線,d魚唔似係急凍貨,仲配左少少粒狀頭菜定唔知咩綠色蔬菜,非常新鮮!如果多d芽菜、腐皮,豆卜就仲正!如果整個加量版賣貴十幾蚊,我估都受歡迎,尤其是適合細食嘅人,可以兩份share. 夫妻肺片唔記得影相。米線係外賣回家再倒落碗share(好細食),睇得出真材實料。下次會再試佢嘅口水雞同埋本地菜。😋不過價錢黎講都唔算平,冷泡茶都偏貴。加油!越開越多食肆,良性競爭,居民有口褔
😋
2021-06-14
2021-03-08 1854 瀏覽
由於前一晚晚餐食得比較油膩,所以第二日想食湯類既野,結果比我發現花都開左一間新既米線店,個名咁特別,當然支持一下啦!!客人先到門口收銀處落單及付款,之後先可以入店。店內瀰漫住一陣酸味,老實講,唔太好聞,但由於開放式廚房,無法阻隔氣味傳出。食滯左既我,點左酸辣湯米線,配豬潤同牛肉(小辣)每個米線本身都有韭菜、支竹、芽菜、芫茜,如果唔食既朋友,記得走左佢。我同友人都高估左佢個小辣,實質一D都唔辣,而且個湯仲好酸,唔係酸菜既酸味,似白醋既酸,而且除左酸味外,無其他味,三個字形容「唔好飲」。值得一讚既係,配料好多,兩款料食極都有,米線都食唔哂。豬潤正常,唔係爽口款;牛肉用美極同生粉醃過,個人覺得唔需要用美極醃,因為太搶味。友人點麻辣湯米線(小辣)呢個湯底都係唔辣,有麻香但無麻感,比酸辣湯好少少。兩個米線都加$17轉套餐,各包一個半份小食,分別揀左雞絲粉皮同蒜泥白肉。我唔知全份小食到底有幾多,我只知半份既小食已經好似坊間一份既量!! 呢度既雞絲粉皮醬係用花生醬,我個人中意胡麻醬多D,因為前者油膩感好重,而後者有少許酸味,食落個味無咁單一同無咁膩。至於蒜泥白肉係為左寫食評而食左一塊,豬皮彈牙,但個

食滯左既我,點左
酸辣湯米線,配豬潤同牛肉(小辣)

友人點
麻辣湯米線(小辣)

呢個湯底都係唔辣,有麻香但無麻感,比酸辣湯好少少。

兩個米線都加$17轉套餐,各包一個半份小食,分別揀左
雞絲粉皮同蒜泥白肉。

至於蒜泥白肉係為左寫食評而食左一塊,豬皮彈牙,但個蒜汁調味差少少。

其實我都想介紹比人,但味覺係誠實的,湯底對一碗湯麵黎講係好重要,希望小店可以係湯底調味方面改善下。
2021-03-06
聽尼間小店既名,就知黃到一個點啦 💛 提醒香港人有D事唔可以忘記啊 🥲 今次剛好去朋友家試到佢地既外賣自取,意想不到咁抵食 😱 🐻同朋友五個人叫左三個「琭玥玖套餐」,即係兩餸米線+半份小食+飲品 🥰 另外再叫左個「酸菜魚米線」🐟推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)✨ 「琭玥玖套餐」 🐻🐻🐻🐻🐻本身🐻想試墨丸,不過無曬,所以叫左魚皮餃、腩肉清湯米線🍜,份量好足❗️佢既清湯係鮮雞濃湯,所以都唔會好Dry 😋 特別推介腩肉,大大片又俾得多😝 朋友都推介雞肉,夠滑唷❗️另外酸辣湯底都好吸引,好惹味咁啊 🌶 套餐既小食都不可錯過,揀左「夫妻肺片」「雞絲粉皮」同埋「棒棒雲吞」🥟 雖然半份,但份量都好多,而且色香味俱全啊❗佢地既「雞絲粉皮」都係辣辣地,🐻唔太食得辣都覺得好惹味開胃 🥺  另外,🐻加錢要佢地既冷泡「玫瑰烏龍茶」🌹 膠樽好好,內裡有隔住花同茶葉,令🐻飲得好舒服,仲有當然係解膩之選啦 🥰價錢‼️$55 「琭玥玖套餐」加$8 可轉冷泡茶$58 「酸菜魚米線」

推介/意見‼️(5隻🐻最高分✨)

✨ 「琭玥玖套餐」 🐻🐻🐻🐻🐻

價錢‼️
$55 「琭玥玖套餐」加$8 可轉冷泡茶
$58 「酸菜魚米線」
外賣自取
  • 夫妻肺片
  • 雞絲粉皮
2021-01-01 1011 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨- ✨💛 果籽訪問一出左我就bookmark左喇!✨#武漢肺炎 #光復上水 同 #光復粉嶺 之後,一直好想入黎行下,而家真係再見唔到gip同聽唔到国語 👍🏻✨本身間野係食麻辣湯,但唔食辣既我要支持就試佢啲好有特色既小食 😋-👉🏻鎮江淆肉 $28👉🏻雞絲粉皮 $22👉🏻花雕雞翼 $22👉🏻冷泡玫瑰烏龍茶 單叫 $16-✨佢所有野都幾抵食,呢個價錢淆肉八舊、雞絲粉皮滿碗、雞全翼兩隻✨淆肉比較硬身,鐘意個醋好出味✨粉皮個醬超麻 👍🏻 好濃味,因為淨係落左係面,食之前記住要撈堆下面既粉皮✨雞全翼分左三份切左少少骨位更易食,肉質同啲皮都好爽口 ✨烏龍茶清清地令玫瑰味更突出-
👧🏻😋👅🍽✨
✨💛 果籽訪問一出左我就bookmark左喇!
👉🏻鎮江淆肉 $28
👉🏻雞絲粉皮 $22
👉🏻花雕雞翼 $22
👉🏻冷泡玫瑰烏龍茶 單叫 $16
✨淆肉比較硬身,鐘意個醋好出味
✨雞全翼分左三份切左少少骨位更易食,肉質同啲皮都好爽口
✨烏龍茶清清地令玫瑰味更突出
不知為何,我總是喜歡在午餐的時候吃麵,而米線正正就是其中一樣我很喜歡的麵類。🙂某天來到粉嶺,剛好要叫外賣,就被這家餐廳吸引了。😍最後叫了一碗腩肉+墨魚丸+BB辣酸辣湯底米線。叫了大約10分鐘,就致電來可以自取了。🤪這碗米線的腩肉切得很薄,腩肉半肥瘦,不會太油膩,好吃。😋墨丸很彈牙、有咬口,很不錯。😛至於湯底方面,酸辣配上微微的辣度,再加上芫茜,令我吃得開懷。😝平時吃辣米線,我都一定要邊吃邊包雲吞,這一次真的沒有,吃得暢快!😜最後,不得不讚那個麵量,很多時吃米線,我都會不夠飽,這一碗外賣米線,絕對很足料呢!😋
不知為何,
我總是喜歡在午餐的時候吃麵,
而米線正正就是其中一樣我很喜歡的麵類。🙂

某天來到粉嶺,
剛好要叫外賣,
就被這家餐廳吸引了。😍

最後叫了一碗腩肉+墨魚丸+BB辣酸辣湯底米線。
叫了大約10分鐘,
就致電來可以自取了。🤪

腩肉墨丸酸辣米線(BB辣)

這碗米線的腩肉切得很薄,
腩肉半肥瘦,
不會太油膩,
好吃。😋
墨丸很彈牙、有咬口,
很不錯。😛
至於湯底方面,
酸辣配上微微的辣度,
再加上芫茜,
令我吃得開懷。😝

平時吃辣米線,
我都一定要邊吃邊包雲吞,
這一次真的沒有,
吃得暢快!😜

最後,不得不讚那個麵量,
很多時吃米線,
我都會不夠飽,
這一碗外賣米線,
絕對很足料呢!😋
外賣自取
腩肉墨丸酸辣米線(BB辣)
2020-12-12 656 瀏覽
放工打定電話去餐廳,落order叫左三個兩餸米線套餐,方便順路取回家與家人慢慢歎!呢三個餐真係好足料,抽到我最後要捧著回家才行!真係好鬼重啊!一食真係好夠味!雞湯底,最鍾意啲豬潤,墨丸都唔錯!豆漿賣晒了,今日試試冷泡茶,睇住好多茶葉浮浮下,好在個樽有茶隔可大口大口咁飲,飲完仲可以留番個樽再用!好正!最正係返到屋企啲米線都無走樣淋晒,仲有哥兩個小食夫妻肺片同口水雞都好惹味!一定會再來幫襯,試埋其他小食呢!
冷泡茶
2020-12-12
20 分鐘 (外賣自取)
冷泡茶
  • 夫妻肺片、冷泡茶
2020-12-01 503 瀏覽
麻辣蝦皇米線 $69 🦐每日限量10碗,一碗有成5隻大蝦又大隻又彈牙,米線唔錯,性價比高湯底偏淡水煮魚米線 $58魚肉滑,都唔錯,值得一試叫咗 BB 辣,下次可以再試辣啲鎮江淆肉 $28

麻辣蝦皇米線 $69 🦐
每日限量10碗,一碗有成5隻大蝦
又大隻又彈牙,米線唔錯,性價比高
湯底偏淡

水煮魚米線 $58
魚肉滑,都唔錯,值得一試
叫咗 BB 辣,下次可以再試辣啲

鎮江淆肉 $28
2020-11-24 499 瀏覽
今次已是第三次食⋯(頭2次食麻辣)但我覺得又再一次失望⋯雖然係黃店,我會撐,但我都會睇佢食物質素⋯ 今次叫左個清雞湯牛肉腐皮米線⋯。好老實,話明食雞湯米線,湯底好重要,可惜雞湯味不夠,好弱⋯不夠鮮雞味⋯到牛肉,雖然好「林」但咬落去你係食到一陣美極鮮醬油味⋯牛肉好明顯係「腌」得好勁。至於腐皮,冇咩特別,所以不值一提。因為有對比,所以會食得到邊d 湯底係有心機去煮⋯對比上水「鳳x居」,6月9的湯底真係比唔上人家。建議老闆真要試下鳳x居的湯底⋯今次之所以幫襯第三次,係除了撐黃店外,係想每次都食到驚喜!但無奈的是湯底是的而且確一次比一次差⋯希望老闆見到,會睇下點改進個湯底⋯因為有批評先有進步,我都想此店可長做長有!因粉嶺區沒有一間好味到令人會返轉頭食的米線!
今次已是第三次食⋯(頭2次食麻辣)
但我覺得又再一次失望⋯
雖然係黃店,我會撐,但我都會睇佢食物質素⋯

今次叫左個清雞湯牛肉腐皮米線⋯。
好老實,話明食雞湯米線,湯底好重要,
可惜雞湯味不夠,好弱⋯不夠鮮雞味⋯

至於腐皮,冇咩特別,所以不值一提。

因為有對比,所以會食得到邊d 湯底係有心機去煮⋯
對比上水「鳳x居」,6月9的湯底真係比唔上人家。
建議老闆真要試下鳳x居的湯底⋯

今次之所以幫襯第三次,係除了撐黃店外,係想每次都食到驚喜!
但無奈的是湯底是的而且確一次比一次差⋯
希望老闆見到,會睇下點改進個湯底⋯
因為有批評先有進步,我都想此店可長做長有!
因粉嶺區沒有一間好味到令人會返轉頭食的米線!

2020-11-06 677 瀏覽
咁近屋企點都要支持吓,睇OpenRice 之前嘅食評有讚有彈,趁放假專登去幫襯吓,唔想道聽途說。目測店內座位約有14個,當刻已坐滿,唯有叫外賣。 點了水煮魚米線少辣+小食雞絲粉皮等左半小時左右就拎外賣返歸試味魚塊都有好多件,又好滑,只係湯底味可濃一點;雞絲粉皮好有水準下次要早啲去堂食,只撐黃店,繼續支持同路人

等左半小時左右就拎外賣返歸試味

下次要早啲去堂食,只撐黃店,繼續支持同路人
2020-11-05 432 瀏覽
呢間店開左幾個月,次次行過唔係拉咗半閘就勁多人排隊,終於下午三點到行過試到了!拍青瓜 瓜身爽脆無渣 醬汁入口夾雜住濃濃既蒜蓉 正我揀咗冬菇,豆卜麻辣中辣 上枱時配以好多芫荽,韭菜,芽菜我自己就好鍾意喇 如果大家唔鍾意食記得早啲落單嗰時講喇湯底入口首先辣味 後先有陣陣既麻香味 不錯 至於冬菇入口彈牙 帶甜味的 炆得唔錯 幾驚喜的!個人覺得米線可以再淋少少 飲品揀左玫瑰花烏龍茶 (暫時無熱飲提供)佢有個隔 方便飲時唔會飲到啲茶葉 很貼心的設計呢 至於味道 穩陣 飲落口腔有陣陣玫瑰花幽香 幾舒服多多加油 會再來的💪

拍青瓜 瓜身爽脆無渣 醬汁入口夾雜住濃濃既蒜蓉 正

我揀咗冬菇,豆卜麻辣中辣
上枱時配以好多芫荽,韭菜,芽菜
我自己就好鍾意喇 如果大家唔鍾意食記得早啲落單嗰時講喇

個人覺得米線可以再淋少少

飲品揀左玫瑰花烏龍茶 (暫時無熱飲提供)

多多加油 會再來的💪