2019-10-07 250 瀏覽
香港地而家都興起樓上食店,原因好簡單,樓上租金一定平一點,食物質素就唔需要因為太貴租而賣得太貴。搭𨋢每一層都係食店,隨意揀咗間個名都差啲唔識讀嘅餐廳,門一打開,感覺好舒服,好寧靜,靠窗位置放了一些酒瓶做裝飾。先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。牛肉本身已經是半熟吉列,但絕對不建議生食,這是鐵板燒厚切牛肉,並不是西餐 西冷,大家要注意。只需輕輕每面煎五秒,要快,兩邊煎一煎便ok,這樣才會鎖住牛肉的肉汁,煎得太耐就會韌;記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。角切魚生飯~ 魚生新鮮,喜歡食壽司飯嘅我欣賞飯的酸甜度,剛好。琥酌吉列盛合~ 包括我喜愛嘅吉列薯餅,仲有吉列炸蝦及炸蠔,新鮮熱辣辣炸起,非常香口。吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。不時會推出一些廚師精選。同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。

頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。

這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。

記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。

醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。

吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。

不時會推出一些廚師精選。

同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

2019-09-30
2019-09-27 163 瀏覽
2019年9月25日 星期三過咗一個星期嘅一半,身心都已經好勞累,所以收咗工之後決定同女朋友出街食返餐好嘅,最後去到尖沙咀樓上既一間日本餐廳上到去見到好似日本既居酒屋咁,裝修得好有特色,我哋坐咗喺靠窗邊嘅位置可能黎到嘅時候客人仲未算好多,所以店員好細心同我地講解餐廳有咩招牌食物,最後當然要左吉列牛!!等左幾分鐘就有前菜送到,有中華沙律同芝麻八爪魚,仲有醬汁撈生菜,都幾開胃跟住店員拎左過爐過嚟話係用嚟燒吉列牛用嘅,仲有三款唔同嘅醬,有鹽燒汁、岩鹽同芥末醬,可以用黎點吉列牛一齊食過咗一陣吉列牛就送到,賣相好靚,店員話放上爐上面燒大約10至15秒就可以之後我哋急不及待咁放上去燒,燒嘅時候已經好香,首先我哋唔點任何醬料,試吓吉列牛嘅原汁原味,外皮好脆,裡面腍得黎充滿牛肉味。醬汁當中最鐘意係配岩鹽,因為可以帶出牛肉的鮮味之後有角切魚生飯,有好多款唔同嘅刺身,切成一粒粒,一啖可以有唔同嘅味道,層次好豐富。刺身好新鮮,就算唔點豉油都已經好夠味最後有吉列盛合,有幾款唔同既炸物,脆漿好薄,炸得岩岩好,仲有醬汁可以點添埋單每人$300左右,但係可以食到置身於日本嘅感覺
2019年9月25日 星期三

2019-09-25
前菜
安格斯吉列牛
吉列盛合
食吉烈牛的地方愈來愈多,這間就是其中一間,地點在海防道中十分方便。店舖環境不算大,裝修日本風中又帶點中國風。食物除了主打的吉烈牛,還有刺身,鍋物,井飯,燒物,揚物及一品料理等。這裡的吉烈牛幾乎是每枱必點的,餐廳的吉烈牛是選用鹿兒島或宮崎的A5和牛,以及美國頂級安格斯牛肉。我們選的是美國頂級安格斯的吉烈牛,油花分佈均勻,每件厚切大約1cm,並披著一層薄薄而香脆金黃的外皮,但內裡仍處於半生熟狀態,食客可因應自己喜好再放於小鐵板上燒到合適既程度,個人覺得燒到7 成熟就最好,肉質嫩滑無筋,充滿油脂香,配上海鹽,柚子胡椒及芥末醬汁。另外點了一客吉烈盛合,有2隻吉烈廣島蠔,2隻大蝦及1件和牛薯餅,炸得金黃香脆,不太油膩,廣島蠔炸完不會太過縮水。黑豚肉泡菜相撲鍋,有點蕃茄味的泡菜湯底好開胃,黑豚肉肥瘦均衡,有豆腐,冬菇及大量蔬菜作配料。主食點了蒲燒鰻魚井,有大/小之分,大的份量有半條鰻魚,燒得焦香肉嫩,淋上帶甜的燒汁,配上幼細的紫菜,蛋絲及減膩的黃瓜。
食吉烈牛的地方愈來愈多,這間[琥酌]就是其中一間,地點在海防道中十分方便。店舖環境不算大,裝修日本風中又帶點中國風。

安格斯的吉烈牛

琥酌吉烈盛合
黑豚肉泡菜相撲鍋
蒲燒鰻魚井
2019-09-03 655 瀏覽
位於尖沙咀的琥酌,是一間主打吉列牛的日本料理餐廳。多年前,香港興起吃吉列牛的潮流,吸引不少餐廳增設吉列牛這道菜式,雖然現在熱潮減退,但依然有不少客人訂坐光顧哦。餐廳裝潢走日式居酒屋風格,以深木色為主調,貼上大量日本海報,放上大量日本酒樽,播著日本懷舊歌曲,打造日本居酒屋氣氛。餐廳主打吉列牛,但也有提供居酒屋的必備小吃和菜式。吉列安格牛 $368客人品嚐吉列牛,服務員會呈上一個小火爐,一碟吉列牛和三種調味醬。安格斯牛扒預先切件,外層已裏上吉列炸漿炸至香脆。客人只需放上爐上燒至理想熟度。聽到吱吱聲的燒牛肉聲音,令人興奮呀。牛肉味道不算太濃,嚼勁度足,建議不要燒太熟,會較好吃哦。琥酌吉列盛合 $108吉列盛合包括: 吉列蠔,吉列蝦和吉列牛肉薯餅。餐廳的吉列系食物做得不錯,香脆的外層,放涼後也不會軟掉。三者之中,我最喜歡吃牛肉薯餅,外層脆香,內裡幼軟,沾上沙律醬更好吃。明太子玉子燒 $48明太子和玉子燒,向來是天作之合。這裡供應的玉子燒,屬偏向扎實的口感。蛋皮偏熟,蛋汁較少,鹹香得宜哦。
位於尖沙咀的琥酌,是一間主打吉列牛的日本料理餐廳。

餐廳主打吉列牛,但也有提供居酒屋的必備小吃和菜式。

吉列安格牛 $368

琥酌吉列盛合 $108

明太子玉子燒 $48

2019-09-01
2019-08-29 510 瀏覽
太子知名總店的琥酌進駐海防道,裝潢以日式居酒屋為主題,清酒瓶、牆身裝飾以及時尚燈箱等,都讓人有如置身日本當地的居酒屋一樣,點餐後先來開胃前菜,微辣的蒜頭及漬物。雖說前菜每位需另加$10,但前菜的素質不錯,味道好得有得驚喜,相信店長對前菜都有一定的要求。頂級安格斯牛吉列御膳 用美國頂級安格斯肩胛肉做成的吉列牛扒,半熟吉列牛一碟十件。厚薄平均,表面上塗了一層薄薄的特製炸漿,炸起的外層緊緊黏著牛肉,酥脆的外層加上內裡的嫩滑肉質,做到外脆內軟的真實口感,上檯時店員提到牛扒每一面要煎香大約20至30秒,將鮮紅微暖的半生狀態,放上小鐵板燙熟,燒成大慨7-8成熟的吉列牛扒,不過就算嘗試煎得過火十成熟,口感仍然細嫩。點上個人喜愛的柚子胡椒、芥末汁和岩鹽,配合伴菜的和風野菜盛合,味感再有所提升由於影相打卡又慢慢嘆的關係,未幾爐火熄滅,詢問店員後再次細心加上火酒點燃慢慢燒熟野菜。明太子玉子燒玉子燒既有蛋香而且嫩滑,配了惹味的明太子更有內涵,沾上木魚絲沙律醬一個食法,再放在燒爐上燒一燒,享受煎香的蛋味,又是另一個不錯的食法。蒲燒鰻魚丼(大盛)鰻魚份量滿意,啖啖肉而且肥美香甜,鰻魚汁燒香入味非常,是沒有馬虎的

太子知名總店的琥酌進駐海防道,
裝潢以日式居酒屋為主題,
清酒瓶、牆身裝飾以及時尚燈箱等,
都讓人有如置身日本當地的居酒屋一樣,

點餐後先來開胃前菜,
微辣的蒜頭及漬物。
雖說前菜每位需另加$10,
但前菜的素質不錯,味道好得有得驚喜,
相信店長對前菜都有一定的要求。

頂級安格斯牛吉列御膳
用美國頂級安格斯肩胛肉做成的吉列牛扒,
半熟吉列牛一碟十件。厚薄平均,
表面上塗了一層薄薄的特製炸漿,
炸起的外層緊緊黏著牛肉,
酥脆的外層加上內裡的嫩滑肉質,
做到外脆內軟的真實口感,
上檯時店員提到牛扒每一面要煎香大約20至30秒,
將鮮紅微暖的半生狀態,放上小鐵板燙熟,
燒成大慨7-8成熟的吉列牛扒,
不過就算嘗試煎得過火十成熟,口感仍然細嫩。
點上個人喜愛的柚子胡椒、芥末汁和岩鹽,
配合伴菜的和風野菜盛合,味感再有所提升

由於影相打卡又慢慢嘆的關係,未幾爐火熄滅,
詢問店員後再次細心加上火酒點燃慢慢燒熟野菜。

明太子玉子燒
玉子燒既有蛋香而且嫩滑,
配了惹味的明太子更有內涵,
沾上木魚絲沙律醬一個食法,
再放在燒爐上燒一燒,享受煎香的蛋味,
又是另一個不錯的食法。

蒲燒鰻魚丼(大盛)
鰻魚份量滿意,啖啖肉而且肥美香甜,
鰻魚汁燒香入味非常,是沒有馬虎的大盛丼,
絕對能滿足二至三人飽肚的慾望。

飲品方面,這間分店特別多清酒雞尾酒等選擇,
最後選了非酒精類,熱生薑蜜&藍蝶花雪梨特飲,
兩杯飲品味道香濃,真才實料,以$28來說是超值之選。
成日都聽人講去日本食吉列🐂, 日本就未有機會食,喺香港食住先A5 有啲貴😛所以揀咗個特選牛前菜有嚿好大嘅八爪魚一碟有8塊 👭兩個人每人4️⃣塊有三款醬汁:鹽燒、岩鹽、芥未, 可以先食一件原味,跟住各款醬汁再食一件,我就最鍾意岩鹽,最能夠帶出牛嗰種香肉味, 朋友就最鍾意芥末, 但佢令我諗起芥末配燒肉吉列拼盤裏面嘅吉列和牛薯餅最值得一讚👍 牛同薯蓉嘅比例配合得啱啱好👍 炸得亦夠脆角切魚生飯廚師推介有芝麻雞翼, 雖然好飽都要試試😈都幾熱氣真係一人一隻就夠啦🤫

A5 有啲貴😛所以揀咗個特選牛

前菜有嚿好大嘅八爪魚

一碟有8塊 👭兩個人每人4️⃣塊

角切魚生飯

廚師推介有芝麻雞翼, 雖然好飽都要試試😈

都幾熱氣真係一人一隻就夠啦🤫
2019-10-10 0 瀏覽
今日難得收早諗住食個early dinner 先返屋企。突然醒起朋友之前介紹過一間食吉列牛既餐廳,身為牛魔王🐮既我就諗住黎一試啦!「琥酌」位於海防道中達大廈,由尖沙咀站A出口行過黎都只係10分鐘到。餐廳環境怖置甚有日本居酒屋感覺,周圍放有清酒梅酒等等既酒瓶作裝飾。黎得「琥酌」就梗係要嗌佢地既主打❣️吉列牛啦,淨係吉列牛都有好幾款選擇,我地就揀左入門版「頂級安格斯牛吉列御膳」。黎哩到食吉列牛係有得玩又有得食嫁,吉列牛上台時大約3成熟到,店員隨即會為你送上一個熱陶盤,大約每面煎10秒到7成熟到就可以食啦(當然你想食全熟既都得,自由選擇),每片牛肉唔會過熟,當你一口咬落去d 肉汁四溢😋😋好幸福滿足呀😊🥰牛魔王又點會只滿足於一客吉列牛呢😏我地另外又叫左個「和牛涮涮鍋」同「琥酌吉列盛合」❤️❤️「和牛涮涮鍋」其實係為食妹最愛既壽喜燒鍋,日式甜醬油湯底同和牛簡直係絕配,牛肉同其他配菜用料絕不欺場,兩個人一齊share就啱啱好啦!❣️另一個為食妹最愛既係「吉列盛合」入面既吉列和牛薯餅,外脆內軟既和牛薯餅好夠份量,吉列🦐同蠔都不錯吃,加埋個個特製汁醬(味道就似大阪燒個醬)就💯👍🏻下次可以再叫多d人一齊黎叫多幾

牛魔王又點會只滿足於一客吉列牛呢😏我地另外又叫左個「和牛涮涮鍋」同「琥酌吉列盛合」❤️❤️「和牛涮涮鍋」其實係為食妹最愛既壽喜燒鍋,日式甜醬油湯底同和牛簡直係絕配,牛肉同其他配菜用料絕不欺場,兩個人一齊share就啱啱好啦!❣️另一個為食妹最愛既係「吉列盛合」入面既吉列和牛薯餅,外脆內軟既和牛薯餅好夠份量,吉列🦐同蠔都不錯吃,加埋個個特製汁醬(味道就似大阪燒個醬)就💯👍🏻下次可以再叫多d人一齊黎叫多幾樣野食啦😆

• 安格斯牛吉列御膳
2019-10-10 0 瀏覽
好耐冇出尖沙咀行街同開餐啦!朋友話想出去逛逛吹吹海風,咁就行完先醫肚啦!傾下行下就到咗海防道,諗起上次已經想去食琥酌的安格斯牛吉列,今晚有機會啦!上到去,都有不少客人都有叫安格斯牛吉列!好精緻呀!自助形式去燒香啲安格斯牛肉,有得玩,有得食!我們只燒了大約一分鐘就夾起來食,牛肉本身好有肉味,個吉列脆又有口感,真的好味道!唔怪得咁受歡迎啦!主菜未到之前,有個醒胃小菜,有八爪魚,中華沙律醫下個肚仔先!叫咗個角切魚生飯(大盛),好多刺身,又有好香的魚子醬拌來吃,不錯的選擇!琥酌吉列盛合,有炸蝦,炸蠔,炸薯餅,蝦同蠔都好新鮮!雖然係炸物,但不會覺得油膩!而且還很脆口!侍應服務很有禮貌!值得一讚!除了尖沙嘴有店外,太子也有,下次要過太子試下先!
上到去,都有不少客人都有叫安格斯牛吉列!
侍應服務很有禮貌!值得一讚!
除了尖沙嘴有店外,太子也有,下次要過太子試下先!
2019-10-10 0 瀏覽
心血來潮想食吉列牛但依家越來越多選擇🤔深思熟慮之後我決定試琥酌因為佢係香港第一間吉列牛專門店啊😧-🥩頂級安格斯牛吉列御膳 $368依個set係用上美國安格斯肩胛肉😳對比用上西冷 佢唔會油花四濺啱哂我依啲最驚俾油彈到嘅jj🤗而且真係一分錢一分貨佢嘅牛扒肉味好濃郁 淡淡嘅油脂香唔會太膩👍🏻最緊要係脆片嘅厚度啱啱好唔會只係食到粉漿🤣依個set仲配埋牛舌 野菜等等好豐富喔🤤-🍤琥酌吉列盛盒 $108既然鎮店之寶係吉列牛心諗佢地嘅吉列乜乜乜都唔會伏所以就叫咗個盛盒🤣包括有廣島蠔 大蝦同薯餅🍘廣島蠔好好食呀 外脆而內裏嘅蠔都仲係好新鮮😳-🍣角切魚生飯 $118壽司控黎到日本餐廳點都叫啲刺身/魚生食下🤣依個魚生飯有三文魚呑拿魚等等小清新系列🌸 成餐飯無哂罪惡感 正-話說前排先睇完天氣之子 間餐廳就播緊佢嘅ost😳好好聽啊💕
心血來潮想食吉列牛但依家越來越多選擇🤔

間餐廳就播緊佢嘅ost😳
好好聽啊💕
2019-10-09
2019-10-09 7 瀏覽
剛剛去完歐洲旅遊,食的都是意粉+比薩,都已經很厭倦,返到香港立即想起千變萬化的日本料理,今次同老婆兩人去試下吉到牛(之前未食過)。搵到間尖沙咀的上樓店,佢係主打吉列牛,對於係牛魔王既我想快d試試,先黎一杯柚子味果酒(有很多梅酒+果酒),好開胃,又清甜😊。主打菜黎啦,叫左個頂級安格斯牛吉列御膳(選用美國安格斯肩胛肉),食之前先用以預熱的鐵板卓一卓佢,好味🤩,又有吉列脆脆圍繞住,有嚼口又有脆皮的感覺,這個食品應該很受香港歡迎👏🏻👏🏻。還點了sabusabu牛肉鍋, 都係牛😊,我太喜歡食牛肉了😂。老婆點了雜錦天婦羅,炸得鬆脆香口👍🏻,滿足,下次約多d人再黎過🙏🏻。
  • 頂級安格斯牛吉列御膳
2019-10-09 12 瀏覽
日式居酒屋裝修好有日本風味, 主要以木做主要材料, 令整體睇上去好有日本古風餐廳燈光不太光, 少少暗, 令顧客雙眼非常舒適餐廳招牌菜 - 吉列牛職員上菜前會先放一個小小的爐, 上面放左鐵板職員會教埋你點整外層炸得好脆, 入面牛肉仍然保持幼稚多汁, 經過輕輕一煎之後更香口, 一流另外會有三款醬料比你, 最喜歡中間的鹽, 好惹味另外叫左天婦羅同埋泡菜鍋水準唔錯, 泡菜少少辣, 令你胃口大振而且好足料, 兩個人都食唔晒一邊食一邊傾, 咁就食左兩個鐘大家有時間可以黎呢度
日式居酒屋

餐廳燈光不太光, 少少暗, 令顧客雙眼非常舒適

餐廳招牌菜 - 吉列牛

職員上菜前會先放一個小小的爐, 上面放左鐵板
職員會教埋你點整

另外會有三款醬料比你, 最喜歡中間的鹽, 好惹味

另外叫左天婦羅同埋泡菜鍋

水準唔錯, 泡菜少少辣, 令你胃口大振

而且好足料, 兩個人都食唔晒

一邊食一邊傾, 咁就食左兩個鐘
大家有時間可以黎呢度
2019-10-03
2019-10-07 6 瀏覽
起日本食吉列牛就食得多,今次第一次喺香港試吉列牛,呢間餐廳位於尖沙咀,主打吉列牛,所以一定要試試佢既重點推介!佢主要分兩個吉列牛set,一個係特選A5和牛, 另一個係頂級安格斯牛,朋友話第一次先試下佢嘅頂級安格斯牛!先來前菜,有中華沙律同八爪魚來到重點,侍應好快就已經幫我地set好爐,仲放上三種唔同味道嘅醬汁。醬汁有岩鹽,仲有柚子汁同沙律醬。而本身吉列牛已經炸好左個面,侍應仲教我地只要將個吉列牛放上爐到每面燒15至20秒就可以食得!我哋先試左原味,然後再點左唔同嘅醬汁,個人覺得就算唔點醬汁都好重牛味。琥酌格列盛盒入面有炸牛肉薯餅,天婦羅蝦,同炸蠔,超級豐富。由於係即炸,熱辣辣,非常新鮮。黑豚肉泡菜相撲鍋,辣度剛剛好最後試埋佢嘅菠蘿酒,好滿足

先來前菜,有中華沙律同八爪魚

琥酌格列盛盒

黑豚肉泡菜相撲鍋,辣度剛剛好

最後試埋佢嘅菠蘿酒,好滿足
2019-10-04 10 瀏覽
今晚約左個朋友來到這間位於尖沙咀、專食吉列牛的餐廳食飯。雖然價格偏貴,但絕對物超所值。係侍應極力推薦下,我同朋友叫左頂級安格斯牛吉列御膳,外皮十分脆,牛肉味唔算樓好濃,但入口即溶。餐廳配的三款醬係鹽燒汁、岩鹽、芥末,但基本唔點已經好好食,但個人認為芥末最能帶出牛味,相反岩鹽會太咸,反而食唔出牛味。同樣地,我地亦試下其他吉列炸物,所以點左個拼盤,分別有廣島蠔、蝦同薯餅。我個人反而覺得薯餅最好食,薄薄的吉列脆配合薯肉,口感最為豐富。至於魚生飯都唔錯,魚生種類同份量都多,魚生亦好新鮮,珍珠米彈牙。

琥酌吉列盛合
角設魚生飯